Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά την αφαίρεση φρονιμιτών

ΟδηγίεςΣε συνέχεια των προηγούμενων σημειωμάτων, σήμερα θα δούμε τις οδηγίες που δίνονται στον ασθενή μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής διαδικασίας αφαίρεσης φρονιμιτών. Οι οδηγίες κατά προτίμηση δίνονται προφορικά αλλά και γραπτά, έτσι ώστε να μην παραλειφθεί κάτι.

 

 

 

 

Πρώτο 24ωρο:

 • Καταπίνετε κανονικά. Στο στόμα σας υπάρχει μόνο το σάλιο σας και ίσως ελάχιστο από το αίμα σας.
 • Δαγκώστε τη γάζα που τοποθετήθηκε στο στόμα σας για μισή ώρα. Εάν υπάρχει αιμορραγία μετά, διπλώστε και τοποθετήστε μια γάζα από αυτές που σας δώσαμε και δαγκώστε απαλά. Αλλάζετε τη γάζα κάθε μια ώρα μέχρι να σταματήσει τελείως η αιμορραγία.
 • Όσο είστε μουδιασμένος/η, προσέξτε να μη δαγκωθείτε στα χείλη, το μάγουλο ή τη γλώσσα.
 • Τοποθετείστε εξωτερικά πάγο. Όσο περισσότερο πάγο βάλετε την πρώτη μέρα, τόσο ευκολότερη θα είναι η μετεγχειρητική πορεία και τόσο λιγότερο θα πρηστείτε. Μπορείτε να βάλετε κάποιο σκεύασμα έτοιμου, ξηρού πάγου, κάποια κρύα κομπρέσα, ή να τυλίξετε μερικά παγάκια σε ένα λεπτό πανάκι και να το τοποθετείτε για 5 λεπτά στην περιοχή. Μετά από αναμονή 5 λεπτών ξανατοποθετούμε τον πάγο για άλλα 5 λεπτά κ.ο.κ.
 • Μην σκύβετε, φωνάζετε ή μιλάτε πολύ. Προσπαθείστε να κάνετε ήπιες δραστηριότητες. Όταν ξαπλώσετε βάλτε ένα μαξιλάρι παραπάνω για να μείνει το κεφάλι σας λίγο πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα σας.
 • Μην καταναλώσετε ζεστά φαγητά και ποτά.
 • Μην καταναλώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Μη φάτε σκληρές τροφές. Επιστρέψτε στο κανονικό σας διαιτολόγιο σταδιακά τις επόμενες μέρες.
 • Μη χρησιμοποιήσετε καλαμάκι γιατί μπορεί να αφαιρεθεί ο θρόμβος από την πληγή και να έχετε αιμορραγία.
 • Πάρτε τα φάρμακα που σας συνταγογραφήθηκαν από τον οδοντίατρό σας.
 • Μην καπνίσετε για τις πρώτες 24 ώρες. Αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες να αφαιρεθεί ο θρόμβος και να έχετε αιμορραγία, να πάθετε ξηρό φατνίο που είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση που διαρκεί πάνω από μια εβδομάδα και να μεταφέρετε ρύπαρά στοιχεία στην χειρουργημένη περιοχή.

Ώρα για φάρμακα

 

 

 

 

 

 

 

Από το δεύτερο ως το πέμπτο 24ωρο:

 • Ξεπλύνετε το στόμα μας αρκετές φορές την ημέρα με χλιαρό αλατόνερο. Σε ένα μπρίκι με νερό βάζετε ένα κουταλάκι αλάτι και κάνετε μπουκώματα.
 • Εάν πρηστήκατε αρκετά, μπορείτε να βάλετε ζεστές κομπρέσες εξωτερικά.
 • Μην τρίβετε την περιοχή εξωτερικά με το χέρι σας ή εσωτερικά με τη γλώσσα σας.
 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας κανονικά.

Μετά το πέμπτο 24ωρο, θα πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε στη φυσιολογική λειτουργία του στόματός σας. Ίσως να να σας ενοχλούν τα ράμματα, τα οποία θα αφαιρεθούν περίπου 7-10 μέρες μετά το χειρουργείο.

Η περιοχή όπου αφαιρέθηκαν οι φρονιμίτες σας θα γεμίσει σταδιακά με οστό και θα είναι σα να μην υπήρχε ποτέ δόντι, περίπου 6 μήνες μετά το χειρουργείο.

Οι παραπάνω οδηγίες, με κάποιες τροποποιήσεις ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν να ακολουθηθούν μετά από όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή του στόματος. Ο θεράπων οδοντίατρός σας βέβαια θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη δική σας περίπτωση.

14 απαντήσεις στο Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά την αφαίρεση φρονιμιτών

 • Ο/Η Λίνα λέει:

  Καλησπέρα, ευχαριστούμε για το όμορφο άρθρο και τις συμβουλές. Πριν 6 μέρες έκανα χειρουργική αφαίρεση φρονιμίτη κάτω αριστερά. Η διαδικασία πήγε καλά αν και ήταν δύσκολη και κράτησε 1.30 ώρα. Τα ράμματα που μου έκανε ο οδοντίατρος σήμερα διαπίστωσα ότι λείπουν και πονάει η περιοχή αρκετά. Τα ούλα όσο μπορώ να δω είναινσταθερα και δν δεχτούν υποχωρήσει αλλά η διάνοιξη του στόματος δεν επιτρέπει την δημιουργία νέων ραμματων. Διάβασα ότι η πλύση με αλατόνερο βοηθάει. Ποια είναι η άποψη σας πάνω σε αυτό το θέμα; ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Έξι μέρες μετά το χειρουργείο, εάν δεν υπάρχει κινητός βλεννογόνος δηλαδή αν τα ούλα είναι σταθερά στη θέση τους, μάλλον δε χρειάζονται καινούργια ράμματα. Αυτό βέβαια πρέπει να το διάγνωσει ο γιατρός σας στο ιατρείο. Σχετικά με το αλατόνερο, είναι πάντα ένα εξαιρετικό αντισηπτικό, ήπιο, που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα και μπορείτε να το κάνετε οπότε και όσο θέλετε.

 • Ο/Η Επαμεινωνδας λέει:

  Γιατρέ το βράδυ όταν κοιμήθηκα δεν το καταλάβα και κοιμήθηκα με την μεριά του πρησμένου και γέμισε το μαξιλάρι αίμα είναι φυσιολογίκο?

 • Ο/Η Evan λέει:

  Καλησπέρα.
  Η εξαγωγή έγκλειστου φρονιμιτη κάτω αριστερά, εκτός από μεγάλο οίδημα και βάρος, μου έχει δημιουργήσει μια μελάνια στο λαιμό (περισσότερο κίτρινο δέρμα παρά μελανό ή ερυθρό). Η επέμβαση έχει γίνει πριν 6 μέρες. Πρήξιμο και πόνος έχουν σχεδόν υποχωρήσει. Έχει όμως μείνει αυτό το δυσάρεστο χρωμα εξωτερικά στο λαιμό. Θεωρείτε φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ο γναθοχειρουργός μου θεωρεί πως ναι. Αναζητώ και δεύτερη γνώμη εδώ. Σημειώνω ότι βρίσκομαι σε αντιβιοτική αγωγή και παυσίπονα.
  Ευχαριστώ.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Είναι κάτι σπάνιο να συμβεί αλλά ναι, είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού να συμβεί. Η εξαγωγή ενός έγκλειστου αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη κάκωση για την περιοχή. Να έχετε υπ’ όψη σας ότι είναι πιθανό να αλλάξει το χρώμα και να παραμείνει για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα φύγει όμως, συνήθως είναι καθαρά αισθητικό το θέμα.

 • Ο/Η Μαρουσα λέει:

  Καλημέρα σας γιατρέ θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Έκανα εξαγωγή φρονιμίτη πριν 2 ημέρες (κάτω αριστερά ) έγκλειστος και εκτός από το πρήξιμο και τον πόνο που νιώθω μουδιάζει κάποιες φορές και η γλώσσα μου. Είναι φυσιολογικό αυτό;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Μάλλον τραυματίστηκε ελαφρά το γλωσσικό νεύρο, ή απλά λόγω του οιδήματος ερεθίζεται και έχει αυτή την παροδική υπαισθησία. Αν απλά συμβαίνει κάποιες φορές και δεν είναι συνέχεια μουδιασμένη η γλώσσα σας, μην ανησυχείτε, θα πρέπει να περάσει σύντομα.

 • Ο/Η Μαιρη λέει:

  Γειά σας έκανα εξαγωγή κάτω ημιεγκλειστου φρονιμητη που όπως είπε ο γιατρός μου ήταν εύκολη επέμβαση σχετικά απλώς είναι η τέταρτη μέρα και έχω ακόμα αίμα στο στόμα και και πόνο στα δύο διπλανά δόντια είναι φυσιολογικό?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας, συνήθως τα μετεξακτικά συμπτώματα μειώνονται πολύ μετά από 4-5 μέρες. Παρ’ ολ’ αυτά, αν έχετε λευκό ιατρικό ιστορικό και έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού σας δεν θα έπρεπε να έχετε αίμα 4 μέρες μετά. Ο πόνος είναι πιο πιθανός αλλά θα πρέπει να δείτε να μειώνεται όσο περνάν οι μέρες.

 • Ο/Η Ναταλια λέει:

  Καλησπερα σας! Σας παρακαλω να με βοηθησετε…εχω 4 μερες που εβγαλα τον κατω δεξια φρονιμιτη και στη μεση της διαδικασιας δημιουργηθηκε οιδημα που ξεκινουσε απο το ματι κ οταν πια τελειωσα ειχε φτασει στο μεχρι τον λαιμο! Ακολουθησα κατα γραμμα ολη τη διαδικασια με αντιβιωση (2 μερες πριν την εξαγωγη) και αντιφλεγμονωδη και παγο. Εχει υποχωρησει το οιδημα εκτος απο το μαγουλα διπλα στην γναθο που ειναι σκληρο κ ποναει…να ανησυχω;; Ευχαριστω πολυ!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Αγαπητή Ναταλία, καλημέρα! Από τη στιγμή που τα πράγματα βελτιώνονται, μάλλον είσαι καλά. Ένα τέτοιο οίδημα μπορεί να προέρχεται από διαφορετικές αιτίες, κάποιες από αυτές επικίνδυνες (εκείνη την ώρα, συνήθως όχι τόσες μέρες μετά). Αυτό που έχει παραμείνει, αν πρόκειται για κάποια οργανωμένη συλλογή υγρού μπορεί να κάνει και αρκετό καιρό για να φύγει.Ο πόνος είναι φυσιολογικός, είναι μόλις 4 μέρες από την εξαγωγή. Σε παρακαλώ όμως να σκεφτείς ότι εγώ δεν έκανα το χειρουργείο και δεν σε έχω δει, οπότε είναι αδύνατον να κάνω διάγνωση και να δώσω θεραπεία από ένα e-mail. Θα πρέπει να ακολουθήσεις τις συμβουλές του γιατρού σου και αν ανησυχείς για οτιδήποτε, να πας να σε δει.

   • Ο/Η Ναταλια λέει:

    Θα ηθελα μια συμβουλη ακομα αν μπορειται!! Το τραυμα απο την εξαγωγη το εχω ανοιχτο και κανω πλυσεις και με χτυπαει καποιο νευρο με ευαισθησια στο κρυο ισως απο το μπροστινο δοντι που ο φρονιμιτης ακουμπουσε στη ριζα κ τωρα εχει μεινει εκτεθημενο!!! Θα καλυφθει καποια στιγμη;;; Υπαρχει περιπτωση να το τραυματισω το νευρο με τις πλυσεις;;; Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας!!!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Μετά την εξαγωγή και την αρχική επούλωση των ιστών, το ούλο πίσω απο τον δεύτερο γομφίο βρίσκεται πιο χαμηλά και αφήνει αποκαλυμένη την ρίζα του δοντιού που κανονικά θα έπρεπε να καλύπτεται. Αυτό σας προκαλεί την ευαισθησία που έχετε. Κάποιες φορές το πρόβλημα τακτοποιείται από μόνο του γιατι δημιουργείται τριτογενής οδοντίνη μέσα στο δόντι, που «μονώνει» το νεύρο. Σε κάποιες περιπτώσεις, απαιτείται ακόμη και απονεύρωση. Με τις πλύσεις δεν κάνετε κανένα κακό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
zoi spyrou
zoi spyrou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

You are very lucky all those who live in Thessaloniki and you can benefit from the services of the doctor, Mr. Giannakopoulos!
A wonderful man, a praiseworthy scientist, very sought after in his field, possesses excellent knowledge and obviously has a lot of experience, characteristics that make up the impeccable professional! The fact that he does not see the patient as money is obvious from the very useful and important work he goes through in the blog "smile clinic blog", where he provides day and night - I subscribe - FREE and therefore UNDERSTANDING his services to thousands of people, who he knows do not are his patients and many of them will never happen! Sorry for the chatter, but I think I was as concise as possible to be able to sketch such a Scientist and Man !!!

K Roussou
K Roussou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Mr. Giannakopoulos is a unique, human and scientist with knowledge and interest above all for patients. In my almost a year of working with his colleagues in the field so far, a painful issue has emerged that is the only one I am not sick of and our communication was through the blog he maintains, which made me respond to what it may have happened and it would have helped me to look even further in my case without the slightest financial and personal benefit. I imagine if he does this for an unknown, what he does for his patients.

There are few words to describe my gratitude and admiration that while he has never seen me clinically as we are in other cities and it is very difficult for me to visit, he has been able to explain and give me his scientific point of view.

If Mr. Giannakopoulos had all the workers in the industry go about correspondingly or unselfishly in the process of responding, reassuring and showing their human side to the aching patient and lacking the training to understand what is happening to him, our world will it was much better ...

Stefanos Fragos
Stefanos Fragos

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Beautiful place, excellent doctor, impeccable service. I was absolutely happy.

Follow Us