Παιδοδοντία

Απώλεια δοντιού από ατύχημα

image2Σύμφωνα με έρευνες, έχει διαπιστωθεί η απώλεια περισσοτέρων από 5.000 δοντιών τον χρόνο, μετά από ατυχήματα σε παιδιά και ενήλικες, με τα δόντια που χάνονται πιο συχνά να είναι τα άνω πρόσθια, σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών. Όταν συμβεί κάποιο ατύχημα, είτε τροχαίο είτε κατά τη διάρκεια άθλησης, το παιδί, ο γονέας ή και ο προπονητής, μπορεί να μην γνωρίζουν πως να αντιδράσουν ή ακόμη και να βρίσκονται σε πανικό. Πως λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση εκείνη τη στιγμή;

Είναι μεγάλης σημασίας να δράσετε άμεσα, έτσι ώστε να αυξηθούν όσο γίνεται οι πιθανότητες να τοποθετηθεί το δόντι στη θέση του και να σωθεί. Να γνωρίζετε ότι όσο αργείτε, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να σώσετε το δόντι, το οποίο ιδανικά πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση του τα πρώτα 5 λεπτά μετά το ατύχημα! Ιδανικά, θα έπρεπε να επισκεφθείτε αμέσως κάποιον οδοντίατρο, ο οποίος γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει ανάλογα με την περίπτωση. Παρ’ όλ αυτά, ο χρόνος παίζει τεράστια σημασία για την πρόγνωση και μπορεί να καθορίσει το αν τελικά το δόντι σας ή το δόντι του παιδιού σας θα σωθεί ή θα χαθεί και έτσι θα πρέπει να δώσετε τις πρώτες βοήθειες μόνοι σας (πρώτο πεντάλεπτο) και στη συνέχεια να επισκεφθείτε οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό, μέσα σε μισή ώρα από το ατύχημα, εάν αυτό βέβαια είναι εφικτό.

Δείτε λοιπόν τις παρακάτω οδηγίες για πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση που το δόντι σας, το δόντι του παιδιού σας ή ακόμη κ

Epanemfiteusi donation

Εάν ένα δόντι βγει λόγω ατυχήματος από το στόμα πρέπει να επανατοποθετηθεί στη θέση του στα πρώτα 5 λεπτά

αι κάποιου άλλου παιδιού βγήκε από το στόμα σε περίπτωση ατυχήματος. Να τονίσουμε ότι μιλάμε για περιπτώσεις όπου το δόντι ΔΕΝ έσπασε, αλλά βγήκε όλο μαζί από το φατνίο, δηλαδή από τη θέση που βρίσκεται στο στόμα.

Προτείνουμε να σώσετε τις οδηγίες στο κινητό σας, σε ένα φάκελο «Πρώτες Βοήθειες» μαζί με άλλες απαραίτητες οδηγίες για την υγεία, όπως το τι πρέπει να κάνουμε σε περιπτώσεις αλλεργίας, π.χ. από τσίμπημα μέλισσας, σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, σε ένα διάστρεμμα ή κάταγμα του ποδιού μας κ.α. Επίσης, προτείνουμε να έχετε αποθηκευμένα τα κινητά των γιατρών σας στον ίδιο φάκελο, τουλάχιστον του παθολόγου ή του παιδιάτρου και του οδοντιάτρου για να μπορείτε να τα βρείτε εύκολα σε περίπτωση επείγοντος.

 

Οδηγίες για τη «διάσωση» του δοντιού σε περίπτωση που βγήκε από τη θέση του λόγω ατυχήματος.

  • Πιάστε το δόντι από την μύλη (δηλαδή από την επιφάνεια που μασάμε, που προβάλλει μέσα στο στόμα) και όχι από την ρίζα.
  • Αν το δόντι είναι βρώμικο, ξεπλύνετέ το προσεκτικά με νερό. Χρησιμοποιήστε μόνο νερό (βρύσης ή εμφιαλωμένο), όχι σαπούνια ή άλλα χημικά. Δεν πρέπει να το τρίψετε κατά το καθάρισμα, ούτε να το σκουπίσετε ή να το στεγνώσετε και δεν πρέπει να το φυλάξετε μέσα σε χαρτί, πετσέτα ή ρούχο. Η ρίζα του δοντιού έχει κάποιες μικροσκοπικές περιοδοντικές ίνες οι οποίες το συνδέουν με το κόκαλο της γνάθου. Αυτές είναι που προσπαθούμε να σώσουμε και αυτές είναι που θα καθορίσουν την επιβίωση του δοντιού.
  • Επανατοποθετήστε το δόντι στο φατνίο, εάν μπορέσετε. Είναι πολύ βασικό για τη διατήρηση του δοντιού να το τοποθετήσετε πίσω στη θέση του όσο πιο γρήγορα γίνεται. Έρευνες μας έχουν δείξει ότι η πρόγνωση βελτιώνεται πολύ, αν το δόντι επανατοποθετηθεί στη θέση του μέσα στα πρώτα 5 λεπτά από την στιγμή που βγήκε. Προσπαθήστε λοιπόν όσο πιο γρήγορα γίνεται εσείς ή κάποιος οικείος σας, που ίσως είναι πιο ψύχραιμος, να το τοποθετήσετε πίσω στα ούλα, στη θέση του. Πιάστε το με τα δάχτυλα και τοποθετήστε το στη θέση του απαλά. Μετά δαγκώστε, έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι το δόντι πήγε στην αρχική του θέση.
  • Εάν δεν μπορέσετε να το τοποθετήσετε στο στόμα, κρατήστε το δόντι υγρό συνέχεια. Σύμφωνα με μελέτες, πρέπει το δόντι να έχει πάντα μια υγρασία. Εάν δεν μπορέσετε τελικά να το βάλετε πίσω στη θέση του, τοποθετήστε  το μέσα σε γάλα (εφόσον έχετε κοντά σας) ή αφήστε το στο στόμα (ανάμεσα στο μάγουλο και στο ούλο) μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο. Μη χρησιμοποιείτε νερό βρύσης για την φύλαξη του δοντιού, καθώς τα κύτταρα της επιφάνειας της ρίζας δεν αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε αυτό.
Επανεμφύτευση δοντιού

Για να επανατοποθετηθεί το βγαλμένο δόντι στη θέση του το πιάνουμε από την μύλη και όχι από τη ρίζα και το σπρώχνουμε απαλά στο φατνίο του.

Μετέπειτα, αφού βεβαιωθεί ότι το δόντι είναι στη θέση του, ο οδοντίατρος ακινητοποιεί (κολλάει) το δόντι μαζί με τα γειτονικά, κάτι που συνήθως παραμένει για 7-10 μέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) μερικές εβδομάδες μετά την αφαίρεση της ακινητοποίησης.

Το πιο σημαντικό, όπως σε όλα τα πράγματα για την υγεία μας, είναι ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία! Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν πρέπει να δίνεται στην πρόληψη αυτών των τραυματισμών. Έτσι, σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, προτείνεται η χρήση αθλητικών ναρθήκων. Προτιμότεροι είναι οι εξατομικευμένοι, αυτοί δηλαδή που κατασκευάζονται στο οδοντιατρείο για το συγκεκριμένο στόμα και όχι των προκατασκευασμένων που πωλούνται στα καταστήματα αθλητικών ειδών ή τα φαρμακεία. Η διαδικασία απαιτεί την λήψη αποτυπώματος των δοντιών από το οποίο δημιουργείται το εκμαγείο τους και στη συνέχεια με την βοήθεια ειδικής συσκευής κατασκευάζεται ο νάρθηκας από διάφορα υλικά με τις προδιαγραφές που αφορούν το συγκεκριμένο άθλημα με το οποίο ασχολείται ο αθλούμενος. Παραδείγματα μπορείτε να δείτε στον ιστότοπό μας: https://www.smile-clinic.gr/en/sports_mouthguards

Επιστροφή στα σχολεία και στοματική υγεία

ΜαυροπίνακαςΥπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα του παιδιού στους άλλους αλλά και την αυτοπεποίθησή του. Τι φοράει, τι τρώει, πως μιλάει, ο τρόπος ζωής του και οι δραστηριότητές του, όλα παίζουν ρόλο στη θέση που αποκτά στην μικρή κοινωνία του σχολείου. Σίγουρα, η στοματική υγεία και αισθητική παίζει έναν επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του παιδιού αλλά και στην σχολική ζωή του ειδικότερα. Παιδιά με δύσοσμη αναπνοή ή με βρόμικα ή χαλασμένα δόντια στην πρόσθια περιοχή γίνονται πολλές φορές αντικείμενο αρνητικών σχολίων ή και κοροϊδίας από τους συμμαθητές τους αλλά και από τους μεγάλους, που φαίνεται ότι τους δίνουν λιγότερη προσοχή και επιβραβεύσεις.  Σύμφωνα με ευρήματα μίας πρόσφατης έρευνας που εκπόνησε η Οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, οι οδοντικές νόσοι και κυρίως η τερηδόνα, φαίνεται ότι οδηγούν σε χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο και σε λιγότερες ακαδημαϊκές επιτυχίες.

Κατά την διάρκεια της μελέτης, οι Αμερικάνοι ειδικοί εξέτασαν στοιχεία από 1500 παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, που ζούσαν στην περιοχή του Los Angeles, πολλά από τα οποία ανήκαν σε χαμηλότερες οικονομικοκοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Αναλύθηκαν πολλές παράμετροι και βρέθηκαν οι στατιστικές τάσεις. Τα παιδιά με κακή στοματική υγεία είχαν χειρότερες επιδόσεις στην τάξη, μικρότερους βαθμούς στους ελέγχους και άλλα αρνητικά σχολικά στοιχεία. Τελικά, βρέθηκε ότι το 73% των παιδιών που είχαν χαμηλές ακαδημαϊκές επιτυχίες και κακές επιδόσεις στο σχολείο, είχαν από μέτριας έως μεγάλης βαρύτητας οδοντικά προβλήματα, κυρίως τερηδονικές κοιλότητες (χαλασμένα δόντια). Τέλος, οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα παιδιά που υποφέρουν από πονόδοντο και έχουν άπλυτα δόντια, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να λάβουν χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο, σε συγκρίση με παιδιά που δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι τα παιδιά του δημοτικού χάνουν κατά μέσο όρο 6 σχολικές μέρες το χρόνο, ενώ τα παιδιά του γυμνασίου χάνουν 2,6. Οι 2,1 από τις 6 ημέρες για τους μαθητές του δημοτικού χάνονται λόγω οδοντικών προβλημάτων, ενώ για τον ίδιο λόγο χάνονται οι 2,3 από τις 2,6 μέρες των παιδιών του γυμνασίου.

ΤάξηΈτσι, μπορούμε να πούμε ότι η καλή στοματική υγεία των παιδιών μας είναι άμεσα συνδεδεμένη όχι μόνο με την γενικότερη υγεία και την αισθητική τους, αλλά και με τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Πρέπει λοιπόν να ασκείται καλή στοματική υγιεινή, να επισκέπτονται τον οδοντίατρο 2 φορές το χρόνο και να προσέχουμε τη διατροφή τους.

Σφραγίσματα οπών και σχισμών

Pit and Fissure Sealant

Η κάλυψη των οπών και των σχισμών του δοντιού γίνεται με λευκό ρητινώδες υλικό

Οι εμφράξεις οπών και σχισμών (Sealants) τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών και καλύπτουν τις σχισμές και τις μικρές οπές που έχουν τα δόντια από τη διάπλασή τους. Έτσι, αποτελούν ένα φραγμό για τα μικρόβια, που όταν μπαίνουν σε αυτές τις περιοχές ειναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν και προκαλούν τερηδόνα. Για την τοποθέτηση τους δεν τροχίζονται καθόλου τα δόντια και εφαρμόζονται με κάποιο πινελάκι, σαν μπογιά.Το χρώμα τους είναι λευκό.

Από τη δεκαετία του 1970 ο δείκτης τερηδόνας στα παιδιά μειώθηκε λόγω της διάδοσης της χρήσης του φθορίου στο νερό, τις οδοντόπαστες κ.α., ουσία που κάνει τα δόντια πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα.  Στην δεκαετία του 1980, περίπου το 90% της τερηδόνας στα δόντια των παιδιών γινόταν στις περιοχές όπου υπήρχαν οπές και σχισμές, με τα 2/3 να ανευρίσκονται στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών. Οι εμφράξεις οπών και σχισμών προτείνονται ακριβώς γι’ αυτές τις περιοχές και έχει αποδειχθεί ότι πράγματι προλαμβάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τερηδόνες σε αυτές τις περιοχές. Τα Sealants προτείνονται εδώ και πολλά χρόνια από τους Οδοντιατρικούς οργανισμούς και τους κρατικούς οργανισμούς δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

Πότε πρέπει να γίνουν εμφράξεις οπών και σχισμών στο παιδί μου;

Οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι ανατέλλουν περίπου στην ηλικία των 6 ετών. Η τοποθέτηση προληπτικών εμφράξεων οπών και σχισμών σύντομα μετά την πλήρη ανατολή τους στο στόμα προστατεύει αυτά τα δόντια από την τερηδόνα, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δε μπορούν ακόμη να βουρτσίσουν καλά τα δόντια τους, ακόμη και με τη βοήθεια των γονέων τους. Εάν τοποθετούνταν Sealants σε όλα τα παιδιά τη στιγμή που πρέπει, σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση φθορίου, η μεγαλύτερη πλειοψηφία της τερηδόνας στα παιδιά θα μπορούσε να προληφθεί.

Οι δεύτεροι μόνιμοι γομφίοι ανατέλλουν περίπου στην ηλικία των 12 ετών και φυσικά αυτά τα δόντια παραμένουν το ίδιο ευαίσθητα στην τερηδόνα με τους πρώτους γομφίους. Συνεπώς, Sealants θα πρέπει να τοποθετούνται και στους εφήβους, λίγο αφού βγουν οι δεύτεροι γομφίοι τους στο στόμα.

Pit and Fissure Sealant 2Οι εμφράξεις οπών και σχισμών είναι μόνο για τα παιδιά;

Από τη στιγμή που βγαίνουν τα δόντια στο στόμα εκτίθενται στα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα, οπότε τα παιδιά και οι έφηβοι είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για την τοποθέτηση τέτοιων σφραγισμάτων. Παρ’ όλ’ αυτά, πολλοί ενήλικοι, ιδίως κάποιοι με υψηλό δείκτη τερηδόνας μπορούν να προστατεύσουν τα δόντια τους με την τοποθέτησή τους. Ο Οδοντίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το αν πρέπει να γίνει μια τέτοια εργασία στο στόμα σας.

Η τοποθέτηση Sealants αντικαθιστά τη χρήση φθορίου, το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα;

Όχι. Το φθόριο που υπάρχει στο νερό, την οδοντόπαστα, τα στοματοπλύματα κ.λπ. επίσης βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας. Επίσης, η άσκηση σωστής στοματικής υγιεινής με βούρτσισμα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα με τον σωστό τρόπο και η χρήση οδοντικού νήματος 1 φορά την ημέρα παραμένουν το βασικότερο μέτρο πρόληψης, παράλληλα με τον έλεγχο της διατροφής (αποφυγή ζάχαρης, ιδίως στα μεσογεύματα).

Τα Sealants αποτρέπουν την είσοδο μικροβίων στις οπές και τις σχισμές των δοντιών. Λειτουργούν ως μέσα πρόληψης παράλληλα με τα υπόλοιπα που προαναφέρθηκαν.

Τοποθέτηση των εμφράξεων οπών και σχισμών

Pit and Fissure Sealant 3

Απαραίτητη είναι η απομόνωση του δοντιού κατά την τοποθέτηση του Sealant.

Για την τοποθέτηση των Sealants δεν γίνεται κανένα τρόχισμα των δοντιών και δεν απαιτείται αναισθησία. Ο Οδοντίατρος καθαρίζει καλά τα δόντια και στη συνέχεια τα απομονώνει, κατά προτίμηση με έναν ελαστικό απομονωτήρα ώστε να μην πάει σάλιο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης.

Στη συνέχεια εφαρμόζει για μισό περίπου λεπτό ένα υγρό το οποίο προετοιμάζει την οδοντική επιφάνεια για τη συγκόλληση του Sealant, το ξεπλένει, στεγνώνει το δόντι και μετά τοποθετεί με ένα πινελάκι το υλικό. Αφού το πολυμερίσει με ένα μηχάνημα που εκπέμπει μπλε φως, ελέγχει εάν είναι τελείως λείο και αν παρεμβάλλεται όταν κλείνουν τα δόντια.

Οι οπές και οι σχισμές έχουν πλέον εμφραχθεί, το δόντι είναι λείο και μπορεί να καθαρίζεται εύκολα.

Οι προληπτικές εμφράξεις δεν διαρκούν για πάντα. Έχουν μακροβιότητα 5 – 10 χρόνια και μπορούν να επιδιορθωθούν ή να επανεφαρμοσθούν. Ο Οδοντίατρος επιβάλλεται να ελέγχει τα Sealants αλλά και γενικότερα τα δόντια κάθε 6 μήνες, ώστε να διαπιστώνεται οποιαδήποτε πρόβλημα ή φθορά τους.

Εκγόμφωση. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για ένα δόντι που έχει βγει από το στόμα σε ένα ατύχημα.

Ατύχημα BoxingΈνα δόντι που μετακινείται ή ακόμη και βγαίνει από το στόμα λόγω ατυχήματος (εκγόμφωση), πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν από τον Οδοντίατρο. Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχουν πιθανότητες να σωθεί, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα άμεσα.

Εάν μετά από ένα ατύχημα στην γναθοπρωπική περιοχή διαπιστώσουμε ότι κάποιο δόντι έχει βγει από το στόμα μας, αρχικά, ασκούμε ελαφριά πίεση στην περιοχή του εξαχθέντος δοντιού με μια καθαρή γάζα ή έστω με ένα χαρτομάντηλο. Το δόντι που βγήκε είναι πιθανό να έχει αφήσει μια πληγή που να αιμορραγεί σημαντικά, οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα η αιμορραγία.

Εάν βρείτε το δόντι και έχετε σταματήσει την αιμορραγία στο στόμα σας ή στο στόμα του παιδιού σας, παρατηρείστε προσεκτικά τη ρίζα του δοντιού για να διαπιστώσετε εάν είναι σπασμένη. Εάν η ρίζα φαίνεται ακέραια και λεία, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι σπασμένη. Εάν το δόντι είναι βρόμικο από την επαφή του με το χώμα κ.λπ. ξεπλύνετέ το σε ένα ποτηράκι όπου έχετε βάλει σάλιο από το στόμα σας. Αν και ακούγεται λίγο περίεργο, το καλύτερο περιβάλλον για να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιβιώσει το δόντι είναι το φυσικό του, που είναι το σάλιο σας. Δεν πρέπει βέβαια να τρίψετε τη ρίζα του δοντιού, απλά να την ξεπλύνετε απαλά. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεπλύνετε το δόντι σε τρεχούμενο νερό ή με φυσιολογικό ορό. Σε καμία περίπτωση μην ακουμπήσετε τη ρίζα του δοντιού με τα χέρια σας. Κρατήστε το από τη μύλη, το τμήμα δηλαδή του δοντιού που είναι ορατό στο στόμα.

Το επόμενο βήμα είναι για κάποιους που έχουν το θάρρος να ενεργήσουν, γιατί πραγματικά η βασικότερη παράμετρος για να σωθεί το δόντι είναι ο χρόνος που θα περάσει μέχρι να επανατοποθετηθεί στη θέση του. Προσπαθήστε λοιπόν να τοποθετήσετε προσεκτικά το δόντι πίσω στην τρύπα (φατνίο) που έμεινε στα ούλα μετά από την εκγόμφωσή του. Αυτό ονομάζεται επανεμφύτευση. Μια απαλή δύναμη με τα δάχτυλα θα πρέπει να είναι αρκετή για να επανέλθει το δόντι στην αρχική του θέση. Εάν έχει ήδη δημιουργηθεί θρόμβος αίματος, ξεπλύνετε δυνατά το στόμα σας με νερό για να φύγει και τοποθετήστε το δόντι στη θέση του. Ιδανικά, το δόντι πρέπει να επανεμφυτευθεί πριν περάσουν 30 – 60 λεπτά της ώρας από το ατύχημα. Αφού τοποθετήσετε το δόντι στη θέση του, δαγκώστε απαλά σε μια γάζα και επισκεφθείτε τον οδοντίατρο άμεσα. Εάν δεν μπορείτε να επανεμφυτεύσετε το δόντι, βάλτε το σε ένα καθαρό δοχείο με γάλα και πηγαίνετε άμεσα στον οδοντίατρο.

Μετά την επανεμφύτευση, ο οδοντίατρος πρέπει να ναρθηκοποιήσει (κολλήσει) το επανεμφυτευμένο δόντι με τα διπλανά του με συγκολλητικούς παράγοντες και ρητίνες, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως κινητικότητα του δοντιού μέσα στο φατνίο του (στην υποδοχή του μέσα στα ούλα και το οστούν της γνάθου). Στη συνέχεια και σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα παρακολουθεί το δόντι για να δει την πορεία του. Αρκετά από αυτά τα δόντια τελικά επιβιώνουν μέσα στο στόμα, σχεδόν πάντα βέβαια αφού έχει γίνει σε αυτά απονεύρωση. Σε κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το δόντι και οι ιστοί θα επουλωθούν και δε θα χρειαστεί ούτε αυτό.

ΑτύχημαΕάν η ρίζα του δοντιού έχει σπάσει, το δόντι δυστυχώς δεν έχει ελπίδες να διατηρηθεί στο στόμα σας και το μόνο για το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει είναι ως προσωρινό, μέχρι να κατασκευαστεί κάποια αποκατάσταση για εσάς. Αν δεν είστε σίγουροι για την κατάσταση της ρίζας και πάλι φυλάξτε το βγαλμένο δόντι μέσα σε γάλα, ή μια ποσότητα σάλιου σας που να το καλύπτει και επισκεφθείτε τον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό.

Όσο και αν σας ακούγεται τρομακτικό το σενάριο που περιγράφεται στο σημερινό σημείωμα, ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε μια επείγουσα κατάσταση είναι η ενημέρωσή σας, που θα σας επιτρέψει να ενεργήσετε σωστά, λογικά και γρήγορα εάν προκύψει ανάγκη.

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
zoi spyrou
zoi spyrou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

You are very lucky all those who live in Thessaloniki and you can benefit from the services of the doctor, Mr. Giannakopoulos!
A wonderful man, a praiseworthy scientist, very sought after in his field, possesses excellent knowledge and obviously has a lot of experience, characteristics that make up the impeccable professional! The fact that he does not see the patient as money is obvious from the very useful and important work he goes through in the blog "smile clinic blog", where he provides day and night - I subscribe - FREE and therefore UNDERSTANDING his services to thousands of people, who he knows do not are his patients and many of them will never happen! Sorry for the chatter, but I think I was as concise as possible to be able to sketch such a Scientist and Man !!!

K Roussou
K Roussou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Mr. Giannakopoulos is a unique, human and scientist with knowledge and interest above all for patients. In my almost a year of working with his colleagues in the field so far, a painful issue has emerged that is the only one I am not sick of and our communication was through the blog he maintains, which made me respond to what it may have happened and it would have helped me to look even further in my case without the slightest financial and personal benefit. I imagine if he does this for an unknown, what he does for his patients.

There are few words to describe my gratitude and admiration that while he has never seen me clinically as we are in other cities and it is very difficult for me to visit, he has been able to explain and give me his scientific point of view.

If Mr. Giannakopoulos had all the workers in the industry go about correspondingly or unselfishly in the process of responding, reassuring and showing their human side to the aching patient and lacking the training to understand what is happening to him, our world will it was much better ...

Stefanos Fragos
Stefanos Fragos

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Beautiful place, excellent doctor, impeccable service. I was absolutely happy.

Follow Us