Εξαγωγή φρονιμίτη: Τι να περιμένουμε

ΧειρουργόςΑφού εξετάσαμε στα προηγούμενα σημειώματα τα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν με τους φρονιμίτες και το τι οδηγεί στην απόφαση για την χειρουργική εξαγωγή τους, θα δούμε τι πρέπει να περιμένουμε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, όπως και κατά τη μετεγχειρητική πορεία.

Κατ’ αρχήν, εάν υπάρχει πόνος και μόλυνση, ο οδοντίατρός μας συνήθως συνταγογραφεί φάρμακα (αντιβιοτικά και αναλγητικά) και το χειρουργείο καθορίζεται για κάποια μετέπειτα ημερομηνία, ώστε να έχουν περάσει τελείως τα συμπτώματα. Μια επέμβαση «εν θερμώ» συνήθως είναι επώδυνη, γιατί δε μπορεί να αναισθητοποιηθεί ικανοποιητικά η περιοχή.

Η επέμβαση συνήθως γίνεται στο οδοντιατρείο, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει και σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική, ιδίως αν απαιτείται μέθη ή ακόμη και γενική αναισθησία. Αυτή η πρακτική είναι σπάνια στην Ελλάδα αλλά στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη είναι συνήθης, ιδίως όταν γίνεται ταυτόχρονη αφαίρεση και των τεσσάρων φρονιμιτών. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι κάτω φρονιμίτες είναι πολύ δυσκολότεροι στην εξαγωγή και την επούλωσή τους από τους άνω.

Το πρώτο βήμα είναι η αναισθητοποίηση της περιοχής, όπως περίπου θα γινόταν και για ένα απλό σφράγισμα. Αφού ελεγχθεί η πλήρης αναισθητοποίηση της περιοχής, γίνεται μια τομή στα ούλα που καλύπτουν το δόντι έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό. Συνήθως, επειδή ο φρονιμίτης είναι εγκλωβισμένος μέσα στο κόκκαλο της γνάθου γίνεται χώρος γύρω από αυτόν, έτσι ώστε να απελευθερωθεί και να μπορέσει να αφαιρεθεί. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί κάποιους ειδικούς μοχλούς για να κουνήσει το δόντι και στο τέλος να το αφαιρέσει. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χωρίσει το δόντι σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε να αφαιρεθεί ευκολότερα. Όταν το δόντι κινείται με τους μοχλούς νιώθουμε κάποια πίεση, καθότι αυτό το αίσθημα δεν καλύπτεται με την αναισθησία, αλλά όχι πόνο. Τονίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου, ο ασθενής δεν πρέπει να νιώσει καθόλου πόνο. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, ενημερώνει τον οδοντίατρο, ο οποίος χορηγεί περισσότερο αναισθητικό.

Μετά την αφαίρεση του δοντιού γίνονται ράμματα στην περιοχή έτσι ώστε να κλείσει το τραύμα. Αυτά αφαιρούνται μετά από 7-10 μέρες, εκτός αν έχουν τοποθετηθεί ειδικές κλωστές που απορροφούνται μόνες τους. Τέλος, τοποθετείται μια γάζα πάνω από το τραύμα, πάνω στην οποία ο ασθενής δαγκώνει απαλά, έτσι ώστε να σταματήσει η αιμορραγία, που συνήθως δεν είναι έντονη, λόγω της συρραφής.

Η διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω αφορά κάποιο έγκλειστο ή ημιέγκλειστο φρονιμίτη (που καλύπτεται δηλαδή ολόκληρος ή κάποιο μέρος αυτού από ούλα ή οστό) και τότε η εξαγωγή αναφέρεται ως χειρουργική. Εάν ο φρονιμίτης φαίνεται εξ΄ ολοκλήρου μέσα στο στόμα, τότε η εξαγωγή λέγεται απλή και δεν απαιτεί ράμματα. Η επούλωση μετά από μια απλή εξαγωγή είναι επίσης πολύ ευκολότερη.

ΕργαλείαΗ όλη διαδικασία, ανάλογα με τη δυσκολία του περιστατικού και αν το δόντι είναι στην άνω ή την κάτω γνάθο, αν είναι έγκλειστο ή όχι κ.λπ. μπορεί να διαρκέσει από 10 μέχρι 45 λεπτά. Επιπλέον, χρειάζονται συνήθως περίπου 15 λεπτά, ιδίως στην κάτω γνάθο, μέχρι να αναισθητοποιηθεί η περιοχή.

Εάν χρειάζεται η εξαγωγή και των τεσσάρων φρονιμιτών, εμείς προτείνουμε να γίνεται σε δύο ραντεβού, το ένα για τους δύο φρονιμίτες αριστερά και το άλλο για τους δεξιά. Εάν η εξαγωγή γίνει σε 4 συνεδρίες, μια για κάθε δόντι, θα υπάρξει τέσσερις φορές υποβολή του ασθενή σε χειρουργείο, ενώ ο άνω φρονιμίτης συνήθως είναι εύκολος και δε θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τη διαδικασία ή την επούλωση. Επίσης, τα δύο τραύματα θα είναι αντικρυστά (άνω και κάτω) και θα κλείσουν περίπου ταυτόχρονα, οπότε η περίοδος που ο ασθενής θα έχει δυσκολία στη μάσηση θα είναι η μισή απ’ ότι αν τα τραύματα δημιουργούνταν σε άλλο χρόνο. Αντίθετα, αν η εξαγωγή και των τεσσάρων φρονιμιτών γίνει σε μια συνεδρία, η διαδικασία θα διαρκέσει πολύ χρόνο και θα υπάρχει το δυσάρεστο αίσθημα ο ασθενής να είναι τελείως μουδιασμένος, δεξιά και αριστερά και να μη νιώθει καθόλου το στόμα του. Επίσης, κατά τη μετεγχειρητική περίοδο, θα έχει δυσκολία στη μάσηση και οίδημα και στις δύο πλευρές, κάτι σαφώς δυσάρεστο.

Στο τελευταίο σημείωμα σχετικά με τους φρονιμίτες, θα αναφερθούμε στις μετεγχειρητικές οδηγίες, για να έχουμε μια ταχύτερη και ευκολότερη επούλωση.

1.010 απαντήσεις στο Εξαγωγή φρονιμίτη: Τι να περιμένουμε

 • Ο/Η Γιάννης λέει:

  Καλησπέρα έχω έντονα αντανακλαστικά εμετου και είναι να κάνω εξαγωγη ημιεγκλειστου φρονιμιτη κάτω αριστερά όταν θα μπουν ραματα δεν θα ακουμπάν στην γλώσσα και θα μου έρχεται εμετός την προηγουνενη φορά που έκανα απλη εξαγωγή μόλις μου έβαλε λίγο βαμβάκι για μην Εμοραγυσω μου ερχόταν εμετός βέβαια θα την κάνω αυτή την επέμβαση νε γενική αναισθησία σε νοσοκομείο ελπίζω να μην μου έρθει εμετός με τα ραματα μετά ευχαριστώ εκ των προτερων

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα, καταλαβαίνω το πρόβλημα που έχετε γιατί το συναντάμε σε πολλούς ασθενείς. Μπορείτε να το εξηγήσετε στον γιατρό που θα σας κάνει την επέμβαση για να προσέξει που θα μπουν οι κόμποι από τα ράμματα αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορώ να σας πω κάτι γιατί το θέμα δεν είναι οδοντιατρικό.

 • Ο/Η Μιχάλης λέει:

  Καλησπέρα σας,
  Έβγαλα τον κάτω δεξί φρονιμίτη.Μέχρι ποια μέρα μετά την μπορεί να εμφανιστεί το ξηρό φατνίο;Επίσης μετά απο ψάξιμο στο γκουγκλ διάβασα ότι η τρύπα κλείνει 7-10 μέρες μετά την εξαγωγή του φρονιμίτη.Ισχύει αυτό;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας, το ξέρω φέρνει ο συνήθως εμφανίζεται τέσσερις με πέντε μέρες μετά την εξαγωγή. Η τρύπα αργεί πολύ περισσότερο να κλείσει από τις επτά με 10 μέρες που αναφέρετε. Γενικολογώντας, η επούλωση αρχίζει αμέσως και έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο 10-15 μέρες από την εξαγωγή αλλά για να κλείσει τελείως η τρύπα θα περάσουν μήνες. Έκτός βέβαια αν η εξαγωγή ήταν χειρουργική και ο γιατρός σας έχει γράψει τον κρίνω. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν βλέπετε τρύπα ούτε την πρώτη ημέρα.

 • Ο/Η Βασω λέει:

  Καλησπέρα σας!Διάβασα τα περισσότερα σχόλια αλλά δεν βρήκα παρόμοια περίπτωση με την δική μου!Έκανα εξαγωγή φρονιμίτη ακριβώς πριν μια βδομάδα.Την ώρα της εξαγωγής ένιωσα πόνο στο ακριβώς μπροστινο δόντι κ τον σταμάτησα επιτόπου να τον ενημερωσω.Εδω κ 2 μέρες παρατήρησα ότι αυτό το δόντι κουνιέται κ πονάει στο κούνημα ή στην μασηση.Σε 2 μέρες έχω ραντεβού μαζί του κ θα τον ενημερώσω.Θα πρέπει να ανησυχώ ότι μπορεί να χάσω κ αυτό το δόντι;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα! Δεν μπορώ να ξέρω εάν υπάρχει κάποια άλλη παθολογία όπως για παράδειγμα κάποια μεγάλη κύστη, ή περιοδοντική νόσος, η κάτι άλλο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια του μπροστινού δοντιού αλλά συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, σε ένα υγιές στόμα, αυτό συμβαίνει επειδή ο φρονιμίτης ακουμπάει αυτό το δόντι και κατά τις κινήσεις της εξαγωγής κουνήθηκε κι αυτό. Εάν είναι αυτό που συμβαίνει τότε θα πρέπει να γίνει καλά από μόνο του και θα πρέπει να το δείτε να βελτιώνεται όσο περνάνε οι μέρες.

 • Ο/Η Ηλίας λέει:

  Καλησπέρα σας,

  θα ήθελα να ρωτήσω που κυμαίνεται το κόστος για τη θεραπεία ενός δοντιού με βαθιά τερηδόνα.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας, εξαρτάται από το τι χρειάζεται να γίνει. Χρειάζεται απονεύρωση; Ένα απλό σφράγισμα; Στεφάνη (θήκη); σαφώς, επίσης το κόστος εξαρτάται και από τον γιατρό που θα σας κάνει την αποκατάσταση. Νομίζω πάντως ότι κανείς δεν μπορεί με σοβαρότητα να σας πει κόστος χωρίς να δει το δόντι και μια ακτινογραφία.

 • Ο/Η ΚΥΡΙΑΚΗ λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Έκανα εξαγωγή φρονιμίτη δεξιά στην κάτω γναθο πριν 4 μέρες. Ενώ σταμάτησε ο πόνος στην πληγή νιώθω πίεση στα μπροστά κάτω δόντια και πονάω στη γναθο στα μπροστά κάτω δόντια. Επίσης ο πόνος με χτυπάει στο αυτί. Πρέπει να ανησυχώ για κάτι?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας, οι τέσσερις μέρες είναι πολύ λίγες για να μην έχετε συμπτώματα. Αυτό που θα πρέπει να παρατηρήσετε είναι εάν αυτά τα συμπτώματα χειροτερεύουν ή βελτιώνονται. Αν βελτιώνονται είστε εντάξει, αν χειροτερεύουν θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας γιατί μπορεί να χρειαστείτε αντιβίωση ή και κάτι άλλο.

 • Ο/Η Μαρκέλλα λέει:

  Καλησπέρα! Ήθελα να σας κάνω την εξής ερώτηση! Έβγαλα τον κάτω αριστερό φρονινητη μισοεγκλειστος αλλά δεν έγιναν ράματα. Σήμερα είναι 8 μέρα δεν νιώθω πόνο πλαινω τα δόντια μου κανονικά εκτός της περιοχής αλλά κάνω πλύσεις με αλατόνερο…το θέμα είναι ότι στην τρύπα μπαίνουν τροφές, τις οποίες όσο και να προσπαθώ δεν βγαίνουν επαρκώς! Αυτό θα δημιουργήσει θέμα μετέπειτα αν δεν καθαρίζονται στο 100% . Και επίσης εκτός από οδοντροκτεμα τι αλλο μπορώ να βάλω για να διαλύονται οι τροφές? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας, το αν χρειάζονται ράμματα ή όχι το κρίνει ο γιατρός σας ανάλογα με την κινητικότητα των ιστών. Συνήθως για έναν ημιέγκλειστο φρονιμίτη χρειάζεται νυστέρι και κρημνός οπότε χρειάζονται ράμματα αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο πάντα. Καλό θα είναι να καθαρίζετε την τρύπα για λόγους υγιεινής, όχι γιατί θα δημιουργηθεί κάποιο μακροπρόθεσμο πρόβλημα.
   Η οδοντόκρεμα δεν διαλύει τις τροφές οπότε δεν βοηθά στο να απομακρυνθούν υπολείμματα από την τρύπα της εξαγωγή. Οι πλύσεις που κάνετε με το αλατόνερο είναι το σωστότερο. Αν χρειαστεί μπορείτε να πάρετε και μία σύριγγα και από μακριά να ξεπλένετε την περιοχή.

 • Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ λέει:

  Καλησπέρα σας. Εβγαλα τον αριστερο κατω φρονιμήμη μου μισό’ έγκλειστος και είναι η πέμπτη μέρα που συνεχίζει και με πονάει. έιναι η 8 μέρα που πίνω κάθε πρωί mesulit γιατι υποφέρω. Πρέπει να ανησυχώ για αυτό. ευχαριστώ.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα. Την τέταρτη με πέμπτη μέρα μετά την εξαγωγή συνήθως τα συμπτώματα βελτιώνονται. Αν δεν δείτε βελτίωση θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας μήπως χρειάζεται να γίνει κάτι.

 • Ο/Η Θεοδώρα λέει:

  Γιατρέ καλησπέρα.
  Έβγαλα χθες τον 1ο μου έγκλειστο άνω φρονιμίτη. Επέλεξα να πάω σε νοσοκομειακό γναθοχειρουργο. Μου εξήγησαν ότι και είναι αρκετά ψηλά και υπάρχει το ενδεχόμενο να τρυπηθεί το ιγμορειο. Μετά την εξαγωγή, μου έκαναν ένα τεστ όπου έκανα πως φυσουσα με κλειστή μύτη, ώστε να δουν αν έχει τρυπηθεί ή όχι. Ευτυχώς, δεν είχε τρυπήσει. Παρόλα αυτά, μου είπαν να προσέχω γιατί «θα έχει λεπτινει η μεμβράνη του», μήπως το τρυπήσω εγώ καταλάθος. Πέρα από το να μην φυσάω/φτερνίζομαι, και να μην ρουφάω καλαμάκι, χρειάζεται να προσέχω κάτι άλλο;
  Αν τρυπηθεί, τι θεραπεία ακολουθείται ;
  Ευχαριστώ

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας, από τη στιγμή που το τεστ Valsava ήταν αρνητικό, δεν θα το τρυπήσετε, μην ανησυχείτε. Προσέξτε για λίγες μέρες όπως σας είπαν, αλλά μην ανησυχείτε.

 • Ο/Η Άννα λέει:

  Καλησπέρα σας! Σήμερα είναι επισήμως 5η μέρα που έχω κάνει εγχείρηση, έχω βγάλει 2 δεξιούς φρονιμίτες έγκλειστους. Καθώς ανοίγω το στόμα μου νιώθω ένα τσούξιμο στα ραμματα και σαν να με τραβανε(Επίσης έχει ένα μικρό πρηξιμο στην περιοχή εσωτερικα). Είναι φυσιολογικό;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα. Αυτό που λέτε ακούγεται φυσιολογικό. Αν δείτε όμως ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται όσο περνάν οι μέρες καλό θα είναι να δείτε το γιατρό σας.

 • Ο/Η Νικολέτα λέει:

  Καλησπέρα σας.Πριν από μια εβδομάδα έκανα εξαγωγη ημιεγκλειστου φρονιμητη αριστερά..Τις δύο πρώτες ημέρες δεν ειχα έντονο πόνο υφιοταν με απλό παυσιπονο.Τη πεμπτη ημέρα είχα έναν έντονο πόνο συνεχή σε όλη την αριστερή πλευρά του κεφαλιού και στη κάτω γναθο. Ο γιατρός που το είδε είπε ότι δεν έφυγαν τα ράμματα και απέκλεισε έτσι το ξηρο φατνιο. Το ερώτημα μου είναι το εξης:ο έντονος αυτός ξαφνικός πονος στη περιοχή τι μπορεί να ειναι;;;Ξηρο φατνιο με ράμματα συμβαινει;Δεν είχα κακοσμία και υφεθηκε εν τέλει ο πόνος με ένα παυσίπονο αλλά ήταν πάρα πολύ έντονος.Και ένα ακόμη ερώτημα..όταν πάω να ξαπλώσω νιώθω στη περιοχή σα να σφύζει ,σα παλμος…αυτό συμβαίνει λόγω του χειρουργειιυ στη περιοχή και στη θέση που ξαπλώνω το επηρεάζει;Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας, ξηρό φατνίο μπορεί να συμβεί είτε με ράμματα είτε χωρίς γράμματα, η κλινική εικόνα όμως που είδε o οδοντίατρος σας του έδειξε εάν υπήρξε ξηρό φατνίο ή όχι. Το ότι ο πόνος πέρασε με ένα παυσίπονο αποκλείει την περίπτωση ξηρού φατνίου, το οποίο σας ταλαιπωρούσε για περίπου 10 ημέρες. Δεν έχω κάποια ακριβή εξήγηση για το λόγο που προήλθε αυτός ο πόνος αλλά είναι κάτι που συμβαίνει συχνά κατά την διαδικασία επούλωσης από ένα χειρουργείο.Εάν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος, το πιο πιθανό είναι ο πόνος να συνεχιζόταν ή να επανερχόταν.

   Σχετικά με το αίσθημα παλμών, είναι κάτι που συμβαίνει όταν μία περιοχή φλεγμαίνει και φυσικά αυτή τη στιγμή υπάρχει φλεγμονή. Εάν ξαπλώνετε σε θέση που να νιώθετε περισσότερο αυτό το αίσθημα καλό είναι να το αποφεύγετε για να είστε πιο άνετα.

 • Ο/Η Μαρία λέει:

  Γεια σας. Έγινε εξαγωγή κάτω αριστερά φρονιμίτη και την 8η μέρα αφαιρέθηκαν τα ράμματα. Μπήκε κάποιο φάρμακο στην τρύπα που δημιουργήθηκε και μου είπαν ότι όλα επουλώνονται φυσιολογικά. Χθες όμως, την 18η μέρα μετά την επέμβαση, ανακάλυψα ότι έχω κι άλλα ράμματα! Δυστυχώς είμαι εκτός τόπου κατοικίας και θα πάω στον γιατρό σε δύο μέρες. Με ανησυχεί το γεγονός ότι έμειναν εκεί τόσες μέρες αν και φροντίζω πολύ καλά τη στοματική υγιεινή, φοβάμαι ωστόσο για κάποια μόλυνση στο σημείο.
  Ένα δεύτερο πράγμα που με ανησυχεί είναι το μέγεθος της τρύπας που δημιουργήθηκε στο σημείο εξαγωγής, είναι ταλαιπωρία διότι μπαίνει φαγητό και κάθε φορά αγχώνομαι για το αν το έβγαλα όλο. Δε πιστεύω να μείνει έτσι;;
  Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας, μην ανησυχείτε για τα ράμματα, αρκεί να σκεφτείτε ότι πολλές φορές τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα τα οποία μπορεί να μείνουν 3 και 4 εβδομάδες μετά την εξαγωγή. Σχετικά με την τρύπα δεν θα μείνει αλλά μπορεί να χρειαστούν μήνες για να κλείσει τελείως. Καλό είναι να προσπαθείτε να καθαρίζετε την περιοχή, αν χρειάζεται ακόμη και με μία σύριγγα, χωρίς τη βελόνα, για να κάνετε διακλυσμούς, κατά προτίμηση με αλατόνερο ή με χαμομήλι.

 • Ο/Η Νικολέττα λέει:

  Καλησπέρα,
  Πριν από σχεδόν 3 χρόνια έκανα εξαγωγή ενός φρονιμίτη (κάτω γνάθου). Η επούλωση έγινε κανονικά, χωρίς να παρουσιαστεί τότε κάποιο πρόβλημα (να σημειώσω ότι δεν μου είχαν γίνει ράμματα). Εδώ & μερικές μέρες όμως έχω πόνο στο σημείο εκείνο, και μάλιστα υπάρχει & μια δυσάρεστη οσμή (όπως αυτή που αναδύεται σε περίπτωση χαλασμένου δοντιού). Υπάρχει περίπτωση να υπήρξε κάποιο υπόλειμμα του δοντιού που αφαιρέθηκε & να εκδηλώνεται πρόβλημα τόσο καιρό μετά?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας, αυτό που λέτε θα μπορούσε να συμβεί όπως και πολλά άλλα όμως. Δεν είναι σωστό να υποθέτουμε, θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας, να σας βγάλει μια ακτινογραφία από την περιοχή και να σας κατευθύνει.

 • Ο/Η Μαρία λέει:

  Γεια σας, έκανα εξαγωγή δεξιου φρονιμιτη, ο οποιος ήταν ημιέγκλειστος και χαλασμένος. Η εξαγωγή ήταν σίγουρα ενα 30λεπτο και πολυ επιθετική θα την ελεγα. Αντιβιωση για 7 μερες και πολλα παυσιπονα καθως και 2 χαπια κορτιζονης το 1ο 48ωρο. Αυριο βγαζω τα ράμματα εχουν περάσει 10 μέρες. Το προβλημα ειναι οτι το στομα δεν ανοιγει ακομα αρκετά (έχει μεινει ενα μικρο πρηξιμο κατω απο την περιοχη του φρονιμιτη) και η γλωσσα ειναι ακομα πρησμένη πίσω δεξια και μπροστά νιωθω λες και ειναι καμμένη απο πολυ ζεστο φαί για παραδειγμα .παρ ολο που γινονται 4 πλύσεις καθημερινά δεν υποχωρεί εντελώς. Θα καταφέρει να μου κόψει τα ραμματα αφου δεν ανοιγει αρκετα το στομα και ποτε θα επανελθω στα φυσιολογικα για να φαω?!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα. Δεν είναι δυνατό να σας απαντήσω γιατί δεν ξέρω ούτε τι έγινε ούτε πόσο ανοίγει στην πραγματικότητα το στόμα σας. Θα το δει ο γιατρός σας αύριο που θα πάτε. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν στις τέσσερις με πέντε μέρες αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο (π.χ. ηλικία, ιατρικό ιστορικό κ.α.) και από το πόσο μεγάλες κακώσεις έγιναν κατά την εξαγωγή. Τα συμπτώματα που έχετε στη γλώσσα μπορεί να είναι και αποτέλεσμα παραισθησίας. Αν βλέπετε βελτίωση, έστω και μικρή όσο περνάν οι μέρες, θα είστε εντάξει σύντομα.

 • Ο/Η Ευτυχία λέει:

  Καλησπέρα σας. Πριν 2 μηνες περίπου αφαιρεσα τον κατω δεξια φρονιμιτη ο οποιος ηταν εγκλειστος και οπως μου ειπε η γναθοχειρουργος ηθελε προσοχή γτ ηταν πολυ κοντα στο φατνιακο νευρο. Αφου καναμε το χειρουργείο, με ενημέρωσε οτι βγηκε ολοκληρος και οτι δεν υπηρξε κανενα προβλημα.Περασα κανονικα τα σταδια της επουλωσης, πηρα και αντιβιωση για 1 εβδομαδα αλλα μετα απο ένα μηνα ξαναπρηστηκε ο «γρομπος» που ειχε δημιουργηθει και παλι δε μπορουσα να ανοιξω το στομα μου. Σαν να επεστρεψα περιπου στην 5 μερα μετα το χειρουργείο. Με ειδε παλι η γιατρος μου ειπε οτι ειναι περιεργο μετά απο ενα μηνα και οτι μαλλον ειναι μολυνση, ξαναπαιρνω αντιβιωση και μου ειπε να κανω μπουκωματα με χλιαρο νερο. Οντως μετα απο καποιες μερες ξεπρηστηκα. Πριν απο 2 μερες όμως παλι, αρχισα να εχω ενοχληση και εναν ελαφρυ πονο και στην αφη καταλαβαινω οτι εχει μεγαλωσει παλι ο «γρομπος». Τι μπορει να συμβαινει?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Δυστυχώς τα στοιχεία που μου δίνετε δεν επαρκούν για να κάνω διάγνωση, θα χρειαζόταν κλινική εξέταση και μία καινούργια ακτινογραφία. Εάν πράγματι βγήκε ολόκληρο το δόντι το πιο πιθανό είναι να συμβαίνει αυτό που είπε η γιατρός σας δηλαδή να πρόκειται για μόλυνση η οποία δεν αντιμετωπίζεται πλήρως με την αντιβίωση που πήρατε και πιθανόν χρειάζεται διαφορετική αντιβίωση και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ίσως να χρειάζεται και μια καινούργια ακτινογραφία για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει παραμείνει κάποιο κομμάτι του δοντιού μέσα.

   • Ο/Η Ευτυχία λέει:

    Ευχαριστώ πολυ για την απαντηση σας. Απο χθες μεχρι σημερα παλι πρηστηκε και οταν το πιεζα λιγο καταλαβαινα οτι βγαινει υγρο. Με ειδε η χειρουργος και μου εκανε ακτινογραφία. Δεν εχει μεινει κομματι απο το δοντι μεσα μου είπε να παρω παλι αντιβιωση και οτι επειδη ακουμπουσε ο φρονιμιτης στη ριζα του διπλανου δοντιου οτι εχει παρει μικροβιο εχει κανει αποστημα και θελει απονευρωση. Μου χτύπησε λιγο το δοντι το συγκεκριμενο απο πανω και οντως πονουσα. Εγω θελω να ρωτησω. Δε γινεται να ανοιχτει και να καθαριστει εκ νεου? Στην ακτινογραφια δεν φαινεται οτι εχει κατι η ριζα του.Η αντιβιωση δεν σκοτωνει το μικροβιο τελειως? Γτ να το απονευρωσω? Σας ευχαριστώ πολυ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλησπέρα σας. Εάν ο δεύτερος γομφίος, δηλαδή το δόντι που βρίσκεται δίπλα στο φρονιμίτη, έχει νεκρωθεί για οποιοδήποτε λόγο, τότε πρέπει να γίνει απονεύρωση. Τίποτε άλλο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα εκτός αν αποφασίσετε να βγάλετε το δόντι. Σπάνια βέβαια ένα δόντι νεκρώνεται επειδή εξήχθη το διπλανό του. Στην ακτινογραφία μπορεί να φαίνεται η νέκρωση, μπορεί όμως και να μην φαίνεται. Το χτύπημα του δοντιού δεν θεωρώ ότι είναι επαρκές διαγνωστικό τεστ γιατί στην περιοχή υπάρχει μόλυνση οπότε φυσικά θα πονάει, ακόμη κι αν είναι ζωντανό. Ένα τεστ ζωτικότητας με την τοποθέτηση κρύου επάνω στο δόντι για να δει αν το νιώσετε η ηλεκτρική δοκιμασία ζωτικότητας είναι τα ενδεικνυόμενα.

     Για να καταλήξω και χωρίς βεβαίως να έχω δει αυτό που είδε η γιατρός σας, πρώτα πρέπει να γίνει μία σωστή διάγνωση. Εάν το πρόβλημα οφείλεται στο φρονιμίτη όπου έχει μολυνθεί η περιοχή και δεν έχουν φύγει τα μικρόβια, τότε χρειάζεται διαφορετική και αρκετή αντιβίωση μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και τίποτε άλλο από τη στιγμή που δεν έχει μείνει κομμάτι του δοντιού μέσα. Εάν έχει νεκρωθεί το διπλανό δόντι για οποιοδήποτε λόγο, χρειάζεται απονεύρωση η εξαγωγή.

     Καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και ειδικοί ενδοδοντολόγοι που κάνουν μόνο απονευρώσεις και θα μπορούσαν να σας δώσουν μία αξιόπιστη δεύτερη γνώμη.

     Για τις απονευρώσεις δείτε κι αυτό το άρθρο στο blog:
     http://blog.smile-clinic.gr/?cat=310

     • Ο/Η Ευτυχία λέει:

      Καλημερα σας. Σας ευχαριστώ πάρα πολυ εισασταν πολυ κατατοπιστικος.

 • Ο/Η Μαριαλένα λέει:

  Καλησπέρα σας ,
  Έκανα εξαγωγή τον κάτω δεξιά φρονιμίτη μου πριν 2 εβδομάδες . Αυτό που με απασχολεί είναι οτι το μούδιασμα που έχω , στην περιοχή του πηγουνιού δεξιά , δεν έχει υποχωρήσει ακόμα . Ακόμα δε μπορώ να μασήσω από τη δεξιά πλευρά , πολλές φορές δεν αντιλαμβάνομαι πόση δύναμη ασκώ και κάποιες φόρες τραυματίζονται τα χείλη μου .

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας, προφανώς έχει γίνει τραυματισμός του κάτω φατνιακού νεύρου κατά την εξαγωγή. Είναι ένα συχνό σύμβαμα μετά από εξαγωγές φρονιμιτών. Εάν έχετε υπαισθησία, δηλαδή έχετε κάποια αίσθηση αν και μουδιασμένη, το πιο πιθανό είναι το πρόβλημα να περάσει μετά από 6 έως 18 μήνες. Εάν δε νιώθετε απολύτως τίποτα τότε μπορεί και πάλι να επανέλθει, μπορεί όμως και όχι. Αν κατεβείτε πιο κάτω σε αυτό το άρθρο και δείτε τα σχόλια που υπάρχουν, όπως επίσης και στο άρθρο για την τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο, θα δείτε πάρα πολλά για το συγκεκριμένο θέμα που θα σας καλύψουν πλήρως.

 • Ο/Η Μαιρη λέει:

  Καλησπερα, αφαιρεσα τον αριστερα κατω φρονιμιτη πριν μια εβδομαδα περιπου και νιωθω ακομα πονο στο αυτι, ποναω οταν καταπινω απο την πλευρα εκεινη καο εχουν πριστει τα ουλα μου στα μπροστινα κατω δοντια ! Εχω αυτες τις ενοχλησεις εδω και 5 μερες χωρις καποια βελτιωση! Ειναι φυσιολογικο;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Ο πόνος στο αυτί και κατά την κατάποση μπορούν να εξηγηθούν από την εξαγωγή, αν και θα έπρεπε να βλέπετε βελτίωση μετά από επτά ημέρες. Το πρήξιμο στα ούλα των μπροστινών δοντιών δεν εξηγείται και πρέπει να προέρχεται από κάτι διαφορετικό.

 • Ο/Η Μάριος λέει:

  καλησπέρα σας.

  εχω αφαιρεσει εδώ και 4 μήνες τον κάτω δεξιά φρονοτμιτη,ωστοσο αισθανομαι αρκετα τη γευση αιμωδίας,το ιδιο συμβαινει φυσικα και οταν τα βουρτσιζω . ειναι φυσιλογικο μετα απο τοσο καιρο να συμβαινει κατι τετοιο;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Όχι, δεν είναι καθόλου φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η γεύση του αίματος θα πρέπει να προέρχεται από κάτι διαφορετικό και προτείνω να σας δει ο γιατρός σας. Μπορεί να έχετε κάποια ουλίτιδα στην περιοχή ή ακόμη και περιοδοντίτιδα.

 • Ο/Η Rina λέει:

  Καλησπέρα σας,
  έκανα 36 ώρες πριν χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη. Ήταν αρκετά δύσκολη περίπτωση, με πολύ μεγάλο και στραβό δόντι το οποίο για να βγει έπρεπε να σπάσει σε τρία κομμάτια. Επίσης έχω αρκετά ράμματα. Η αιμορραγία σταμάτησε σχεδόν αμέσως. Ενώ, όμως, δεν πονάω σχεδόν καθόλου, έχω παρατηρήσει πως το πρήξιμο αυξάνεται αντί να μειώνεται και έχει γίνει πολύ ευαίσθητο στην αφή. Είναι κάτι τέτοιο φυσιολογικό ή πιστεύετε πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Ανησυχώ αρκετά… Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Δυστυχώς δεν έχω εικόνα του τι έγινε στο χειρουργείο ή του πότε και πόσο έχει αυξηθεί το οίδημα, οπότε θα πρέπει να σας προτείνω να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας δει. Συνήθως το πρήξιμο σταματάει να μεγαλώνει το δεύτερο 24ωρο και χρειάζεται 4-5 μέρες για να υποχωρήσει.

   • Ο/Η Rina λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ,
    Σας ευχαριστώ πολυ για την τόσο γρήγορη απάντηση σας. Εκτιμώ απεριόριστα το γεγονός ότι απαντάτε στις απορίες όλων ημών των όσο να ‘ναι αγχωμενων μετά την εγχείρηση «ασθενών «. Εν τέλει το οίδημα αυξανόταν σταδιακά τα πρώτα 2 24ωρα, αλλά απο την 3η μερα άρχισε να υποχωρεί και την 5η μέρα είχε υποχωρήσει εντελώς, απλώς έμεινε για λίγες ακόμα μέρες μια κίτρινη μελάνια που σταδιακά εξαφανίστηκε. Μια ακόμα απορία. Δυστυχώς οι 4 ημιεγκλειστοι φρονιμητες μου, μου προκάλεσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα αρκετα σοβαρή υποτροπή παλιάς ορθοδοντικης θεραπείας, παρά τη 12ετη συγκρατηση με μασελακι). Επειδή λοιπόν πρεπει να ξαναβάλω σιδεράκια, ηθελα να ρωτήσω αν μπορεί να γίνει χειρουργική εξαγωγή φρονιμητη (1 εμεινε ακομα) ενόσω κάποιος φορα σιδεράκια στην αλλη γναθο και όχι σε εκεινη που θα γίνει το χειρουργειο. Λογικα δεν επηρεαζει σε κάτι, ετσι δεν είναι;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλησπέρα σας και Χριστός Ανέστη! ΑΝ είναι προσεκτικός ο χειρουργός, όχι, δεν πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Να σημειώσω ότι η ορθοδοντική θεραπεία που θα κάνετε θα απαιτεί μόνιμη συγκράτηση για να μην υποτροπιάσει. Πολλές φορές οι ορθοδοντικοί δεν το συζητάνε επαρκώς με τους ασθενείς τους. Επίσης, να σημειώσω, ότι οι φρονιμίτες δεν μπορούν να κατηγορηθούν με βεβαιότητα για το ότι στράβωσαν δόντια, ιδίως αν βρίσκεστε σε ηλικία 30+.

     • Ο/Η Rina λέει:

      Αληθώς ο Κύριος! Χρόνια πολλά! Και πάλι ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση. Με ενημέρωσαν ότι η υποτροπη οφείλεται στην κακη σύγκλιση και πως συμβάλλει σίγουρα και η πίεση των φρονιμητων. Οπως και το ότι η συγκράτηση μόνο με μασελακι δε βοηθά, καθώς δεν ειναι επι 24ωρου βασεως. Δυστυχώς η ανατομία των δοντιων μου δεν επετρεψε τοποθέτηση συγκρατητικου συρματος στην πανω γναθο, για αυτό είχα μόνο μασελακι συγκρατητικο. Όσο για την ηλικία, φαντάζομαι πως σίγουρα θα συμβάλλει κι αυτή στις αλλαγές που παρατήρησα, καθώς είμαι ήδη 35. Και πάλι ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες! Να είστε καλά!

     • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα και πάλι. Όπως φαντάζεστε, δεν έχω μαντικές ικανότητες (για να υποθέσω την ηλικία σας – 30+). Στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τα δόντια μετακινούνται προς τα εμπρός και στραβώνουν συχνά. Το αν αυτό οφείλεται στους φρονιμίτες ή όχι δεν αποδεικνύεται σε καμία ερευνητική εργασία. Πρόκειται για αμφιλεγόμενο θέμα. Θα κάνω και μια ερώτηση: Γιατί δεν στράβωσαν τα δόντια πριν 5 χρόνια ή πριν 10; Χωρίς βέβαια να ξέρω το ιστορικό σας οπότε αγνοήστε, αν λέω πράγματα που μπορεί να μην ισχύουν. Τέλος, αν και δεν είμαι ορθοδοντικός, το μασελάκι είναι αρκετό για συγκράτηση αν το φοράτε ΚΑΘΕ βράδυ.

 • Ο/Η Λια λέει:

  Καλησπέρα, έκανα την Δευτέρα εξαγωγή απλού φρονιμητη κάτω γνάθου που είχε ανατείλει, και όλα πήγαν καλά. Δεν χρειάστηκαν ούτε ράμματα. Ωστόσο 3 μέρες μετά την εξαγωγή ξεκίνησε να με πονάει υπερβολικά όχι η πληγή αλλά νομίζω η γναθος, το κόκκαλο και αισθάνομαι μια τεράστια πίεση στα υπόλοιπα δόντια της κάτω γνάθου. Είναι φυσιολογικό και αν ναι πόσο θα κρατήσει ;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Είναι πιθανό να έχετε ξηρό φατνίο, μια κατάσταση άγνωστης αιτιολογίας, που σχετίζεται σε μεγάλο ποσοστό με το κάπνισμα, ξεκινάει συνήθως την 4η με 5η μέρα μετά την εξαγωγή και πονάει πολύ για περίπου 10 μέρες. Θα μπορούσε επίσης να είναι κάποια μόλυνση. θα πρότεινα να κάνετε μια επίσκεψη στον γιατρό σας για να το δει.

 • Ο/Η Γεωργία λέει:

  Είχα βγάλει πριν δύο χρόνια τον κάτω αριστερά φρονιμητη, όμως η τοπική αναισθησία άργησε να πιάσει, χρειάστηκαν πάνω από δύο δόσεις, και πριν το τέλος της επέμβασης είχε περάσει η επίδραση της, με αποτέλεσμα να υπάρχει φρικτός πόνος. Ο γναθοχειρουργος τότε είχε πει ότι είχε κάνει τη μέγιστη δυνατή δόση, ενώ βρισκόμασταν σε δημόσιο νοσοκομείο. Στη συνέχεια υπήρξαν παρα πολλές παρενέργειες, με τη χειρότερη να είναι η νέκρωση ούλων και δεύτερη επέμβαση σε άλλο γιατρό για να αφαιρέσει τα νεκρά κομμάτια και να επανέλθει το τραύμα.
  Τώρα πρέπει να βγάλω τους δύο δεξιούς, με τον έναν να είναι ημιεγκλειστος, αλλά φοβάμαι παρα πολύ. Που θα μπορούσα να κάνω την επέμβαση με μέθη τουλάχιστον, ώστε να μην υπάρχει ο φόβος του πόνου; Υπάρχει περίπτωση οι ίδιες παρενέργειες να υπάρξουν και στις νέες εξαγωγές των δοντιών; Αν δε γίνεται μέθη, τι γίνεται αν η τοπική αναισθησία πάλι δεν είναι αρκετή;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα. Σε έναν υγιή ενήλικα μπορούν να χορηγηθούν τουλάχιστον οκτώ αμπούλες αναισθητικού χωρίς na γίνει υπερδοσολογία. Δεν μπορώ να ξέρω βέβαια τi αισθητικό σας χορήγησε ο γιατρός, αλλά για τα κοινά οδοντιατρικά αναισθητικά, η επιτρεπόμενη δόση για έναν υγιή ενήλικα κανονικού βάρους είναι τουλάχιστον αυτή που σας ανέφερα. Και σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορεί να γίνει εξαγωγή φρονιμίτη χωρίς βαθιά αναισθησία.
   Σχετικά με τη νέκρωση των ούλων που αναφέρετε δεν μπορώ να σχολιάσω γιατί δεν ξέρω περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Σαφώς και δεν πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά από μία εξαγωγή. Αν βρέθηκε ο λόγος για τον οποίο συνέβη τότε μπορεί να αποφευχθεί την επόμενη φορά, Αν δε βρέθηκε ο λόγος τότε ίσως να ξανασυμβεί.
   Μέθη μπορεί να γίνει σε περιβάλλον κλινικής ή νοσοκομείου και θα πρέπει να γίνει από αναισθησιολόγο. Πολλοί γναθοχειρουργοί μπορούν να σας προσφέρουν αυτή την επιλογή. Προσωπική μου άποψη είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις ένα ηρεμιστικό πριν από την εξαγωγή αρκεί. Η αναισθησία, όπως σας είπα παραπάνω, πρέπει να είναι βαθιά γιατί αλλιώς ο φρονιμίτης δεν βγαίνει χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής σε μαρτύρια. Αυτό όμως δεν είναι δύσκολο να γίνει.

 • Ο/Η Κωνσταντίνα λέει:

  Καλησπέρα, έβγαλα πριν μια μέρα τους αριστερούς φρονιμιτες και τώρα, 30 ώρες μετά έβαλα μια γάζα και όταν την έβγαλα είδα πάνω τον κόμπο ενός ραματος. Υπάρχει κίνδυνος να φύγουν νωρίτερα από οτι πρεπει; είναι από αυτά που φεύγουν μόνα τους. Επίσης έχω βγάλει στο μάγουλο στο σημείο που ενώνονται θρομπαλακι και αυτό με πονάει περισσότερο. Θα αργησει να φυγει;;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας, τα ράμματα πάντα υπάρχει πιθανότητα να να βγουν, ακόμη και την πρώτη μέρα. Το αν είναι απορροφήσιμα ή όχι δεν έχει καμία σχέση, τα απορροφήσιμα πέφτουν συνήθως μετά από τρεις εβδομάδες.Εάν βλέπετε ότι υπάρχει κινητός βλεννογόνος (ούλο), θα πρέπει να πάτε στον γιατρό σας να σας βάλει άλλο. Σχετικά με αυτό που λέτε ότι βγάλατε στο μάγουλο, δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι. Αν είναι θρόμβος από αίμα θα φύγει γρήγορα.

 • Ο/Η Marta Lucia λέει:

  Γεια σας ήθελα να ρωτήσω πόσες μέρες κρατάει ο πόνος μετά από χειρουργική αφαίρεση φρονιμίτη….
  Έκανα την επέμβαση 24/3 κ ο πόνος δεν έχει υποχωρήσει καθόλου είναι αντανακλαστικού τύπου κ νιώθω ότι πονανε κ τα διπλανά Μ δόντια καθώς κ τα πάνω .Το οίδημα έχει υποχωρήσει αλλά ο πόνος είναι πολύ έντονος!!!
  Να σημειώσω πως έπαιρνα αντιβίωση για 5 ημέρες κ κορτιζόνη….. Γιατί πονάω ?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Τα έντονα συμπτώματα συνήθως περνάνε 4-5 μέρες μετά την εξαγωγή. Η κορτιζόνη μπορεί να μειώνει το οίδημα τις πρώτες μέρες, αλλά μπορεί να παρατείνει τη συμπτωματολογία για μερικές μέρες παραπάνω και γι αυτό εμείς δεν την προτείνουμε. Από εκεί και πέρα, δεν είναι δυστυχώς δυνατόν να σας βοηθήσω καθότι δεν γνωρίζω το περιστατικό. Ίσως το καλύτερο είναι να σας δει ο γιατρός που σας έκανε την εξαγωγή. Αν βλέπετε βελτίωση πάντως, το πιθανότερο είναι ότι όλα θα πάνε καλά, αν είστε σταθερά, κοιτάξτε το, αν και οι 6 μέρες από την εξαγωγή δεν είναι πολλές. Η μετεγχειρητική πορεία εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και είναι πιθανό να υπάρχει πόνος για μεγαλύτερο διάστημα σε κάποιους, απ’ ότι σε κάποιους άλλους.

 • Ο/Η Εύη λέει:

  Καλησπέρα σας ,
  Πριν μια εβδομάδα έκανα εξαγωγή ημιεγκλειστου κάτω αριστερού φρονιμίτη με απόστημα στο μισό ούλο που το κάλυπτε.Μετα από τρεις ημέρες ο πόνος πέρασε και τα ράμματα έδειχναν να έχουν επουλωθεί.Ωστοσο μετά από δύο μέρες εγώ είχα πρόβλημα με το στομάχι και έκανα εμετό .Σήμερα που έβγαλα τα ράμματα αλλά ξεκίνησα να νιώθω ενόχληση στην πάνω και κάτω γνάθο από την αριστερή πλευρά .Μπορεί να υπήρξε κάποια μόλυνση από τον εμετό ?.Εγώ καθόλη τη διάρκεια έπαιρνα όμως αντιβίωσεις.Υπαρχει περίπτωση να είναι από την ταλαιπωρία ;, γιατί δεν με πονάει κάποιο συγκεκριμένο δόντι.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Δεν υπάρχει κάποια σχέση του εμετού με μόλυνση στην περιοχή του δοντιού που εξήχθη, εκτός αν κάτι έγινε από την ταλαιπωρία της περιοχής. Εάν οφείλεται στην ταλαιπωρία θα πρέπει αύριο να είστε καλύτερα, εάν είναι κάτι διαφορετικό ίσως όχι. Οπότε, ανάλογα με το πως είστε μπορεί να χρειαστεί να καλέσετε το γιατρό σας να σας δει.

 • Ο/Η Έλενα Λα λέει:

  Καλησπέρα σας. Σας έχω γράψει και παλιότερα. Αφαίρεσα πάνω και κάτω (δύσκολο) φρονιμητη προ 20 ημερών. Ενώ όλα τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, όταν πιάνω το σημείο με το χέρι μου, νιώθω ένα γρουμπουλι στην περιοχή, το οποίο δημιουργήθηκε από την αρχή με το πρήξιμο. Το παρακολουθώ στενά τις τελευταίες 2 εβδομάδες, και παρατηρώ ότι δεν μειώνεται. Ο γιατρός που είδε το σημείο, όταν αφαιρέσαμε τα ράμματα, είπε ότι επουλώνεται φυσιολογικά και ότι το γρουμπουλι θα υποχωρήσει. Εγώ, όμως, δεν παρατηρώ κάτι τέτοιο, παρόλο που όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα έχουν όντως υποχωρήσει. Υπάρχει περίπτωση να μεινει για πάντα έτσι; Έχει κάποιο νόημα να βάλω πάγο μετά από τόσο καιρό; Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Είναι πιθανό να χρειαστεί αρκετός καιρός για να φύγει αλλά δεν θα μείνει για πάντα, αν καταλαβαίνω καλά για τι πρόκειται. Πάγο δεν έχει νόημα να βάλετε μετά τις 24 ώρες.

   • Ο/Η Έλενα Λα λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ναι, είναι ένα γρουμπουλι στην περιοχή της επέμβασης,το οποίο νιώθω κατά βάση με την εξωτερική επαφή και απορούσα που δεν δειχνει να μειώνεται, παρόλο που η περιοχή επουλωνεται και μου λένε ότι θα φύγει. Σκέφτηκα ότι ίσως έχει τραυματίστηκε το κόκκαλο ή κάτι σχετικό και ότι θα μείνει έτσι για πάντα.

 • Ο/Η ΘΕΟΔΩΡΑ λέει:

  Καλησπέρα. εβγαλα πριν 4 μερες τον κατω αριστερα φρονιμητη. Ο πονος απο τοτε ειναι αφορητος, το μουδιασμα τεραστιο και σημερα εμφανισε και σαν μελανια κιτρινη. το στομα το ανοιγω μετα βιας και οταν μιλαω ψευδιζω. θελω να ρωτησω αν αυτα ειναι φυσιολογικα και αν μπορω να κανω κατι ωστε να υποχωρησει πιο γρηγορα το οιδημα ωστε να μπορεσω κιολας να ανοιξω και το στομα και να φαω λιγο. επισης να σας πω οτι επειδη θηλαζω δεν εκανε να παρω νιφλαμολ

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας, αυτά που λέτε ακούγονται φυσιολογικά, απλά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Συνήθως, στις 4-5 μέρες μετά την εξαγωγή υποχωρούν τα έντονα συμπτώματα αλλά στην περίπτωση σας, όπου προφανώς ήταν μια δύσκολη εξαγωγή, μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο. Χωρίς αναλγητικά, είναι φυσικό να πονάτε πολύ. Θα πρότεινα να μιλήσετε με την παιδίατρο σας για να σας κατευθύνει σχετικά με τα φάρμακα για τον πόνο. Ο πάγος βοηθά κατά το πρώτο 24ωρο μόνο ώστε να μην γίνει μεγάλο οίδημα, αλλά τώρα όχι. Απλά υπομονή, και φάρμακα για τον πόνο. Αν βέβαια δείτε ότι οτιδήποτε χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται όσο περνάν οι μέρες, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

 • Ο/Η Μαρία λέει:

  Γεία σας. Τον τελευταίο χρόνο είχα συχνούς πονοκεφάλους και συχνά πιασίματα στον αυχένα από την αριστερή πλευρά. Όταν ζοριζόμουν π.χ όταν πήγαινα να ανοίξω ένα καλά σφιγμένο βαζάκι, ένιωθα κάτι σαν τάση να ανεβαίνει στο κεφάλι και αμέσως μετά με έπιανε πονοκέφαλος. Έτσι πριν από 5 μήνες ξαφνικά μέ έπιασε ένας έντονος πόνος στη γνάθο. Από εκεί και έπειτα έχω σχεδόν κάθε μέρα αφόρητους πονοκεφάλους, τράβηγμα στα νεύρα του προσώπου, πόνο στο κρόταφο, μεγάλη δυσκολία στην κατάποση, πιάσιμο στον αυχένα, πόνο στην γνάθο και μια αίσθηση στο στόμα μου, στη γλώσσα μου και στα ούλα μου σαν μούδιασμα, σαν ρεύμα και όλα αυτά μόνο από την αριστερή πλευρά. Με έχει δει ότι γιατρός μπορείτε να φανταστείτε, μου έχουν κάνει μία απονεύρωση σε ένα δόντι, εξαγωγή σε ένα άλλο, έχω φτιάξει ναρθηκάκι βρυγμού, έχω πάρει αντιφλεγμονώδη, αντιβιώσεις και το πρόβλημα συνεχίζει και χειροτερεύει. Υπάρχει περίπτωση όλα αυτά να δημιουργούνται από κάποιον φρονιμίτη; Ο πάνω είναι έγκλειστος και ο κάτω ημιέγκλειστος. Ζω στην επαρχία και δεν έχω πολλές επιλογές γιατρών. Έχω πια απελπιστεί! Είναι τόσο δύσκολο ένας οδοντίατρος ή ένας γναθοχειρουργός να σου δώσει με σιγουριά μία απάντηση για το εάν ευθύνονται οι φρονιμίτες; Γιατί μέχρι τώρα η απάντηση από όλους είναι «μπορεί». Αλλά εγώ δεν αντέχω άλλα «μπορεί» διότι υποφέρω. Ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα. Καταλαβαίνω ότι έχετε σοβαρό πρόβλημα πόνου και δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν για κάτι τέτοιο, που κρατάει τόσο καιρό να ευθύνονται οι φρονιμίτες. 1. Προφανώς κάνατε πανοραμική ακτινογραφία οπότε αν βλέπανε οι γιατροί κάποια αλλοίωση θα σας το λέγανε. 2. Ο πόνος που προέρχεται από φρονιμίτη δεν είναι τόσο εκτεταμένος, εντοπίζεται και στο υπεύθυνο δόντι και είναι κυκλικός (δηλαδή πότε πονάει και πότε δεν πονάει).
   Σχετικά με το τελευταίο σχόλιο που κάνετε, δυστυχώς είναι πράγματι δυνατόν να είναι πολύ δύσκολο να σας απαντήσει κάποιος υπεύθυνα. Στην ιατρική (και την οδοντιατρική βεβαίως), η διάγνωση είναι κάτι που πολλές φορές δεν μπορεί να τεθεί εύκολα και οι γιατροί σε αυτή την περίπτωση απλά δεν ξέρουν. Όταν δεν ξέρουν, θα ακούσετε όλα τα «μπορεί» και τα «ίσως» και τα «να ψάξουμε παραπέρα». Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο για τον ασθενή είναι να μην πιέζει για απάντηση γιατί κάποια στιγμή θα ακούσει ως βέβαιο κάτι που δεν είναι, και μπορεί να προχωρήσει σε θεραπεία που δεν χρειάζεται.
   Ίσως μπορείτε να πάτε σε κάποιο ιατρείο πόνου. Δεν ξέρω αν υπάρχει στην περιοχή σας ή σε κάποια μεγαλύτερη κοντινή πόλη. Στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα υπάρχουν, και πολλές φορές είναι η μόνη λύση που έχουμε, να σας παραπέμψουμε εκεί μήπως βοηθηθείτε.
   θεωρώ, μια που σας έχουν δει όλοι οι ειδικοί ότι δεν έχει νόημα να ρωτήσω περισσότερα για το ιστορικό σας καθότι σε κάθε περίπτωση, η γνώμη που μπορείτε να πάρετε από εδώ είναι ελλιπής χωρίς κλινική εξέταση.

 • Ο/Η Δωρα λέει:

  Exω κανει αφαιρεση φρονιμιτη…..Τρωω στην αντιθετη μερια….υπαρχει περιπτωση να παει τροφη μεσα στην τρυπα και να εγλωβιστει εκει και καθως κλεινουν τα ουλα να μεινει εκει?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας, δεν θα ανησυχούσα για κάτι τέτοιο. Εάν τυχόν μπει τροφή στην τρύπα της εξαγωγής μπορείτε να ξεπλύνετε το στόμα σας με αλατόνερο ή ακόμη και να κάνετε μία πλύση στην περιοχή χρησιμοποιώντας μία σύριγγα. Εάν τυχόν μπει κάτι στην περιοχή θα σας ενοχλεί, δεν θα περάσει απαρατήρητο.

 • Ο/Η Δέσποινα λέει:

  Η κόρη μου 17 ετών αφαίρεσε τον κάτω φρονημίτη μετά από σύσταση του ορθοδοντικού. Ο πόνος και το πρίξημο έχουν υποχωρήσει, αλλά το αυτί της μετά από λίγες ημέρες έχει βουλώσει και παραπονιέται ότι δεν ακούει. Χωρίς να έχει πόνο. Οφείλετε στην εξαγωγή ή θα πρέπει να την δει ΩΡΛ; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Θα ήταν χρήσιμο να μου πείτε πότε βγήκε ο φρονιμίτης, πότε ξεκίνησε το βούλωμα στο αυτί και αν τα συμπτώματα βελτιώνονται ή όχι με το πέρασμα των ημερών. Επίσης, πείτε μου αν υπάρχει οίδημα στην περιοχή. Ιστορικό με προβλήματα στο αυτί, υπάρχει, ή είναι η πρώτη φορά που βουλώνει;

   • Ο/Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ λέει:

    καλησπέρα σας, ο φρονιμίτης βγήκε 1 εβδομάδα πριν το σύμπτωμα του αυτιού. Τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, δεν υπάρχει πόνος αλλά δεν ακούει από το αυτί αυτό καλά. Οίδημα δεν υπάρχει ούτε ενόχληση από τον φρονιμίτη. Δεν είχε ξανά πρόβλημα με το αυτί εκτός από παιδί που είχε μία ωτίτιδα. Σας ευχαριστώ

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλησπέρα σας, από τη στιγμή που το σύμπτωμα του αυτιού ξεκίνησε μία εβδομάδα μετά την εξαγωγή μάλλον ο λόγος είναι διαφορετικός και θα πρέπει να δείτε ΩΡΛ.

 • Ο/Η Έλενα Λα λέει:

  Καλησπέρα σας. Αφαίρεσα άνω και κάτω φρονιμητες προ 2 ημερών, έχοντας έναν «δύσκολο» έγκλειστο και οριζόντιο κάτω φρονιμητη. Ο πόνος πηγαίνει σαφώς καλύτερα, ωστόσο έχω πόνο στον λαιμό, όχι όταν καταπίνω, αλλά όταν τον πιέζω με το χέρι. Με ανησυχεί τ’ ότι έχω αυτήν την αίσθηση και στην άλλη πλευρά, πέραν απ’ αυτήν της εξαγωγής. Ν’ ανησυχήσω ότι κάτι πάει λάθος; Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Πράγματι, είναι περίεργο να έχετε την ίδια αίσθηση και στην αντίθετη πλευρά από την εξαγωγή. Δείτε πως θα είστε αύριο και ανάλογα παίρνετε τον γιατρό σας για να σας δει. Πέρα από αυτό, τα άλλα που αναφέρετε ακούγονται φυσιολογικά.

   • Ο/Η Έλενα Λα λέει:

    Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Ευτυχώς υποχώρησε, ωστόσο σήμερα, 8 μέρες μετά, έχω ελαφρυ πόνο / ενόχληση στο αυτί, πράγμα που δεν θυμάμαι να συμβαίνει τις προηγούμενες μέρες. Για να δούμε πως θα πάει κι αυτό! Δεν έχει τελειωμό το βάσανο των φρονιμητων.

 • Ο/Η Κελλυ Σάκκια λέει:

  Καλησπέρα στις 10.2.21 έβγαλε τον κάτω δεξιά φρονιμίτη. Μου έκανε ράμματα ο γιατρός και σήμερα που πήγα να κόψει τα ράμματα το ένα είχε σπάσει μόνο εκείνο το σημείο με ενοχλεί λίγο,με αποτέλεσμα να μου βάλει μια πάστα σε εκείνο το σημείο και να την βγάλω μόνη μου σε 3 μέρες. Υπάρχει πιθανότητα να βγει μόνη της; φοβάμαι να φάω καλά.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας, εάν κατάλαβα καλά την ερώτηση σας είναι αν η πάστα θα βγει μόνη της η αν χρειάζεται να την βγάλετε εσείς; Η πάστα, χωρίς να ξέρω τι είναι, κατά πάσα πιθανότητα διαλύθηκε και βγήκε ήδη από την περιοχή.

 • Ο/Η ΘΩΜΑΣ λέει:

  Καλησπέρα σας, έχω βγάλει του 2 κάτω φρονιμίτες, απλά ο ένας έχει κλείσει( μέσα σε έναν μήνα) ενώ ο άλλος έχει μία τεράστια τρύπα, σαν μην έγιναν ποτέ τα ράμματα, μίλησα με τον οδοντίατρο και μου είπε μπορεί να πάρει και πάνω από 7 μήνες για να κλείσει, εγώ πάλι πιστεύω πως δεν θα κλείσει με τίποτα, έχω λόγο να ανησυχώ?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να κλείσει η τρύπα από μία εξαγωγή. Είναι πιθανό η αριστερή και η δεξιά πλευρά να μην ήταν ίδιες. Επίσης βέβαια υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην κλείσει μία τρύπα, κάποιοι από τους οποίους θα χρειάζονταν παρέμβαση από οδοντίατρο. Συνεπώς, δεν μπορώ να σας πω αν πρέπει να ανησυχείτε ή όχι γιατί δεν μπορώ να κάνω διάγνωση από το μήνυμα σας και μόνο.

   • Ο/Η ΘΩΜΑΣ λέει:

    Μπορώ να σας στείλω με email κάποια φωτογραφία-βίντεο της τρύπας;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Βεβαίως μπορείτε, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσω να βοηθήσω χωρίς να σας δω κλινικά και χωρίς μια ακτινογραφία (μετά από την εξαγωγή).

     • Ο/Η ΘΩΜΑΣ λέει:

      Ενδιαφέρομαι μελλοντικά να επισκεφτώ το ιατρείο σας, θα μπορούσατε να μου γράψετε το email σας όπου θα μπορώ να στείλω την φωτογραφία της τρύπας;

     • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας, ο λόγος που σας είπα ότι μπορεί να μην μπορέσω να σας δώσω διάγνωση δεν είναι για να επισκεφθείτε το ιατρείο μου αλλά γιατί δεν έχω αρκετές πληροφορίες και δεν είναι σωστό να σας δίνω οδηγίες ή να σας καθησυχάζω, χωρίς να έχω τα κατάλληλα στοιχεία. Στείλτε τη φωτογραφία αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν είναι εύκολο να κάνω διάγνωση χωρίς κλινική εξέταση και πανοραμική ακτινογραφία μετά την εξαγωγή. info @ smile-clinic. gr

 • Ο/Η Αθηνά λέει:

  Καλημέρα σας, πριν από ένα μήνα εβγαλα τον κάτω δεξιά φρονιμιτη μου με μια δύσκολη σχετικά επεμβαση επειδη ηταν έγκλειστος και στραβος. μετα την επέμβαση ειχε πρηστει αρκετα αλλα απο την τέταρτη πέμπτη μερα αρχισε σιγα σιγά να ξεπριζεται. είχα πάρει και τέσσερις ημέρες αντιβίωση όπως μου συνέστησε ο γιατρός.είχε δημιουργηθεί και μια μικρή μελανιά η οποία εξαφανίστηκε μετά απο δύο ημέρες. όμως με πονάει το σημείο που έγιναν τα ράμματα στο σημείο που ενώνεται το κόκκαλο με το μάγουλο όπου απο την αρχή δημιουργήθηκε ένας μικρός γρόμπος. ο γιατρός μου είπε οτι είναι φυσιολογικό, χωρίς όμως να με δει. Χθες όμως, ένα μήνα μετά, το μάγουλο άρχισε να ξαναπρήζεται αρκετά και δεν μπορώ να ανοίξω το στόμα μου όπως πριν. πιστεύετε οτι πρέπει να το δει γιατρός μήπως υπάρχει κάποια μόλυνση;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα. Από τη στιγμή που ξανaπρήζεστε, σαφέστατα πρέπει να σας δει γιατρός. Είτε υπάρχει κάποιο μικρόβιο το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε αρχικά και πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα είτε υπάρχει κάποιο αίτιο όπως για παράδειγμα μία ρίζα που έμεινε μέσα. Χρειάζεται κλινική εξέταση από το γιατρό σας, πιθανότατα καινούργια πανοραμική ακτινογραφία, ιδίως από τη στιγμή που ήταν δύσκολη η εξαγωγή, και αντιμετώπιση του αιτίου σε συνδυασμό με αντιβίωση. Μετά παρακολούθηση ώστε αν δεν υπάρξει βελτίωση του πρηξίματος σύντομα, να αλλάξει η αντιβίωση. Επίσης, προτείνω να μην το καθυστερήσετε, να πάτε ως επείγον άμεσα. Δεν θέλω να σας τρομάζω αλλά επειδή δεν έχω εικόνα και απαντάω απλά σε ένα μήνυμα θέλω να είστε καλυμμένη.

 • Ο/Η Μαρια λέει:

  Καλησπέρα πριν περίπου μια βδομάδα έβγαλα έγκλειστο φρονιμιτη αριστερά επάνω.Αν και η επέμβαση ήταν σχετικά εύκολη την επόμενη μέρα άρχισε να με πιάνει πόνος και ενόχληση στο μισό κεφάλι πίσω και ένα αίσθημα σαν ζαλάδα
  Η αντιβίωση δεν κρίθηκε αναγκαία,επισκέφτηκα τον γιατρό και μου έβαλε ένα βαμβάκι με φάρμακο το οποίο θα αλλάζουμε.Το άγχος μου ειανο στον πόνο του κεφαλιού να υποθέσω οφείλεται στον φρονιμιτη ποσό καιρό όμως θα κρατήσει.Να σημειωθεί ότι εξαιτίας προϊστορίας αρρωστοφοβιας έχω κάνει πανιραμικη εγκέφαλου 3 χρόνια χωρίς φυσικά να βρεθεί κάτι

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας, θα πρέπει να περάσει εντός των ημερών αλλά το καλύτερο είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας που γνωρίζει ακριβώς τι έγινε στην επέμβαση και πως ήταν ο φρονιμίτης πριν. Αν βλέπετε βελτίωση τις τελευταίες μέρες, θα γίνετε σύντομα καλά.

 • Ο/Η Μαρία λέει:

  Καλησπέρα σας. Σας γράφω από επαρχία. Σήμερα επρόκειτο να αφαίρεσω έναν φρονιμήτη (πρέπει και τους 4 αλλά φοβάμαι πολύ και είπα να τους κάνω έναν-έναν όποτε νιώθω έτοιμη). Πήγα στο γναθοχειρούργο και με «έδιωξε». Μου ζήτησε να κάνω CBCT (38, 48) και μετά να ξαναπάω. Υπόψιν οτι είχα πει δύο φορές στην βοηθό του να στείλω με email ή να περάσω να αφήσω την πανοραμική για να δει ο γιατρός αν χρειάζεται κάτι άλλο και μου είπε όχι, δεν υπάρχει λόγος. Άλλαξα όλο το πρόγραμμα της δουλειάς μου, αγγάρεψα συνάδελφο, για να λάβω τελικά την απάντηση που σας είπα. Πέρα από το οτι θεωρώ πως ήταν άκρως αντιεπαγγελματικό να μην δουν την πανοραμική μου πριν το ραντεβού, πέρα από το οτι η βοήθος ήταν αγενέστατη και ειρωνική, μου γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα. Δεν θέλω τόσο απλά να «φάω» μια τομογραφία. Θέλω να σιγουρευτώ οτι όντως είναι απαραίτητο. Δεν έχω εμπιστοσύνη και δεν υπάρχει άλλος γναθοχειρούργος στην ευρύτερη περιοχή, στο νόμο ολόκληρο σίγουρα. Θα ήθελα να δουν και άλλοι γναθοχειρούργοι την πανοραμική μου αλλά δεν ξέρω που να απευθυνθώ. Σκέφτομαι να μεταβώ Θεσσαλονική ή Αθήνα για να κάνω τελικά τις εξαγωγές μετά το σημερινό. Κάποιες πληροφορίες που ίσως βοηθήσουν… είναι ημιέγκλειστοι (2 λιγότερο, 2 περισσότερο), δεν βγαίνουν στραβά ή κάτι τέτοιο όμως. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο και η ηλικία, 35. Τέλος, μου είπε πως θέλει να δει τις ρίζες σε σχέση με τα νεύρα. Τί μου προτείνετε να κάνω; Την τομογραφία πάντως αν δεν βεβαιωθώ οτι είναι απαραίτητη, δεν την κάνω. Δεν με έπεισε.Σας ευχααριστώ για τον χρόνο σας!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας, σχολιάζω με τη σειρά που γράφετε κι εσείς: το πιο εύκολο είναι οι φρονιμίτες να αφαιρούνται δύο – δύο. Δηλαδή δεξιά την μία φορά και αριστερά την άλλη φορά. Αυτό γίνεται γιατί συνδυάζει και την ευκολία για εσάς, διότι οι άνω είναι συνήθως πολύ πιο εύκολοι, και το να μπορείτε να τρώτε από την μη χειρουργημένη πλευρά. Έτσι, δεν μπαίνετε τέσσερις φορές στη διαδικασία που είναι πάρα πολλές, αλλά μόνο δύο. Η πληγή υπάρχει έτσι κι αλλιώς, οπότε θεωρώ ότι αυτό είναι το καλύτερο να κάνετε.
   Θέματα επαγγελματισμού δε νομίζω ότι είναι σωστό να συζητήσω εδώ διότι δεν αφορούν την οδοντιατρική πράξη που συζητάμε αλλά καταλαβαίνω πολύ καλά τι λέτε.
   Εάν ο γιατρός σας είπε να βγάλετε αξονική χωρίς να έχει δει την πανοραμική είναι σαφώς υπέρ θεραπεία και να μην το κάνετε. Εάν έχει δει την πανοραμική όμως και βλέπει ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το κάτω φατνιακό νεύρο, χρειάζεται.
   Οι πληροφορίες που δίνετε για τους φρονιμίτες σας δεν αρκούν για να σας απαντήσω. Θα έπρεπε να δω την πανοραμική και κατά προτίμηση και το στόμα σας. Αν θέλετε, στείλτε μου με e-mail την πανοραμική σας μήπως μπορέσω να σας πω κάτι περισσότερο.

 • Ο/Η θεοδωρα λέει:

  Καλησπέρα.Εχθές έκοψα τα ραμματα που εγιναν,πριν 15 μέρες, κατα την εξαγωγή κυνοδοντα κάτω γναθου.Ο γιατρός καθυστερησε να τα κόψει καθυσηχαζοντας με ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.Πόνεσα αρκετα κατα την αφαιρεση που κρατησε μόλις δυο λεπτα και εβγαλε ελαχιστο αιμα.Ρωτησα το γιατρό για το κινουμενο γρομπαλακι που υπαρχει στην περιοχή και μου ειπε ότι θα απορροφηθεί.Εχθές ξυπνησα απο ενα διαξιφιστικό πόνο που ανατανακλουσε στη μιση γναθο.Περασε μετα απο λιγο και ξαανενοχλησε το πρωι και παλι υποχωρησε.Τις τελευταιες ωρες ειναι πιο σταθερος ,υποφερτός.Παρατηρωντας την περιοχη δε βλεπω κάποιο ερεθισμό παρά μόνο μια σχισμή μεσαστο ούλο.Ειναι φυσιολογικο,θα θρεψει;Ευχαριστω πολύ

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Δεν είναι δυνατό να σας απαντήσω χωρίς να ξέρω το περιστατικό. Δηλαδή χωρίς ένα ξέρω γιατί βγήκε ο κυνόδοντας, που ήταν (έγκλειστος ή όχι, τη θέση του), τι εγγύτητα είχε με το κάτω φατνιακό νεύρο, και βασικότατα, χωρίς να έχω δει εσάς και μια ακτινογραφία της περιοχής.
   Τα ράμματα είναι απολύτως εντάξει να βγουν στις 15 ημέρες.

  • Ο/Η θεοδωρα λέει:

   Ευχαριστώ γιατρε για την αμμεση απαντηση.Το δοντι ,ηταν απονευρομένο αλλα ποναγε εξαιτιας περιοδοντιτιδας, ειπε ο γιατρός.Η εξαγωγή εγινε γιατι κουνιόταν έντονα.Σημερα πάντως δεν ειχα πονο.

 • Ο/Η Κωστας λέει:

  Χαιρεται. Εκανα εξαγωγη φρονιμιτη κατω δεξια στις 15/1. Τα μισα ραμματα εχουν ξεκολλήσει, ο πονος ειναι σχετικα μικρος, απλα τρεχει αιμα (χωρις να με ενοχλει ιδιαίτερα). Τίθεται θεμα ανησυχίας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. 5 μέρες μετά από την εξαγωγή δεν θα έπρεπε να υπάρχει αίμα. Θεωρώ σωστό να πάτε να σας δει ο γιατρός σας γιατί ίσως να χρειάζεται να τοποθετηθούν και πάλι ράμματα.

 • Ο/Η ευη λέει:

  Καλησπερα σας και χρονια πολλα, πριν τρεις με τέσσερις μέρες περίπου εβγαλα τον φρονιμιτη μου απο κατω με επεμβαση επειδη ηταν στραβος …μετα την επέμβαση ειχε πρηστει αρκετα αλλα απο την δευτερη με τριτη μερα αρχισε σιγα σιγά να ξεπριζεται και εχει υποχωρησει λιγο ο πονος…παρολα αυτα ειναι ακομα πρησμενο και υπαρχει ακομα πονος ομως παρατήρησα πως εξωτερικα στο πρόσωπο στο σημειο που εχει πρηστεί εχει παρει ενα κίτρινο χρωμα…ειναι φυσιολογικό αυτο;να σημειωσω οτι πίνω σντιβιωση και αντιφλεγμονώδες…

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα, όλα αυτά που περιγράφετε είναι φυσιολογικά, ακόμη και το κίτρινο χρώμα που φαίνεται εξωτερικά. Προέρχεται από την κάκωση που έγινε κατά την εξαγωγή και μπορεί να χρειαστεί μερικές μέρες παραπάνω για να περάσει. Δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας σε καμία περίπτωση.

 • Ο/Η Χάρης λέει:

  Καλησπέρα σας.
  Έβγαλα πριν 3 εβδομάδες τον κάτω δεξιό ημιέγκλειστο φρονιμίτη. Η εξαγωγή ήταν πολύ εύκολη και η αποθεραπεία χωρίς πόνο, πρήξιμο ή μελάνιασμα.
  Εδώ και λίγες μέρες στην πληγή διακρίνω μια άσπρη μαλακή επιφάνεια, μάζα. Τι είναι αυτό; Είναι φυσιολογική η πορεία της επούλωσης;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Δεν μπορώ να σας πω τι είναι αυτό που βλέπετε χωρίς να το δω και εγώ. Πιθανόν να είναι από την επούλωση αλλά αν ανησυχείτε θα πρότεινα να πάτε στον γιατρό σας να το δει.

   • Ο/Η Γεωργία λέει:

    Καλησπέρα σας πριν 10 μέρες έκανα εξαγωγή τον κάτω αριστερό φρονιμίτη ο οποίος είχε ήδη εμφανιστεί προς τα έξω αλλά τον αφαίρεσα λόγω συνωστισμού σε γναθοχειρουργό. Είχα κλασσικά πόνο για 3 με 4 μέρες όπου και υποχώρησε. Την 8η μέρα αφαίρεσα τα ράμματα ενώ ήδη είχαν κάπως ανοίξει από την 5η μέρα. Τώρα στο σημείο έχει μείνει μία μεγάλη τρύπα όπου ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να βουρτσίζω πολύ καλά. Δεν έχω πόνο απλώς θέλω να σας ρωτήσω αν θα κλείσει αυτήν η τρύπα σύντομα διότι ταλαιπωρούμε αρκετά με το φαγητό δηλαδή φοβάμαι να φάω οτιδήποτε για να μην πάθω κάποια μόλυνση. Είναι φυσιολογικό που έμεινε ανοιχτη τρύπα;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλημέρα σας, αυτό που περιγράφετε είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά. Η τρύπα θα κλείσει αλλά θα χρειαστεί μήνες για να μην υπάρχει καθόλου. Εσείς, ιδίως τώρα τον πρώτο καιρό, θα πρέπει να προσέχετε να μην μένει φαγητό εκεί, δηλαδή να ξεπλένετε το στόμα σας μετά το φαγητό και αν χρειαστεί να κάνετε και διακλυσμό νερού (πλύσιμο) με μια σύριγγα στην περιοχή της εξαγωγής. Εάν βάλετε και χαμομήλι ή αλατόνερο στη σύριγγα, είναι ακόμη καλύτερα.

 • Ο/Η Χρήστος λέει:

  Καλησπέρα σας.
  Έβγαλα πριν 3 εβδομάδες τον κάτω δεξιό ημιέγκλειστο φρονιμίτη. Η εξαγωγή ήταν πολύ εύκολη και η αποθεραπεία χωρίς πόνο, πρήξιμο ή μελάνιασμα.
  Εδώ και λίγες μέρες στην πληγή διακρίνω μια άσπρη μαλακή επιφάνεια, μάζα. Τι είναι αυτό; Είναι φυσιολογική η πορεία της επούλωσης;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • Ο/Η Χρήστος λέει:

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις άμεσες απαντησεις.
  Έβγαλα πριν 5 μέρες τον κατω αριστερό ημιεγκλειστο φρονιμιτη. Η εξαγωγή ήταν πανεύκολη, μετα το χειρουργείο δεν είχα τιποτα, ουτε πόνο, ουτε πρήξιμο.
  Χθες διαπίστωσα οτι απο την πληγή μέχρι οριακά το διπλανό δόντι εκτείνεται μια άσπρη επιφάνεια. Είναι η φυσιολογική πορεία της επούλωσης?
  Επιπλέον σήμερα διαπίστωσα μια πολυ μικρή ευαισθησία στο κρύο στην περιοχή, που άλλοτε υπάρχει, άλλοτε όχι. Είναι κι αυτό φυσιολογικό?
  Θα παω στην οδοντίατρο την Παρασκευή για να μου κόψει τα ράμματα.
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά! Αυτά που λέτε, χωρίς να τα έχω δει, ακούγονται φυσιολογικά. Ευαισθησία στο κρύο προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το διπλανό δόντι του οποίου η ρίζα ήρθε σε επαφή με το περιβάλλον. Θα πρέπει να περάσει σύντομα.

   • Ο/Η Χρήστος λέει:

    Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και σε σας.
    Η ευαισθησία ήταν χθες μόνο, σήμερα δεν υπάρχει, ωστόσο η άσπρη επιφάνεια παραμένει, ακουμπώντας λίγο ως τη βάση του διπλανού δοντιού. Απλά μου κάνει εντύπωση πως είναι ακόμη εκεί 6 μέρες μετά

 • Ο/Η Κώστας λέει:

  Καλησπέρα γιατρέ, εύχομαι καλές γιορτές. Πριν 7 μήνες έκανα εξαγωγή φρονιμίτη στη κάτω δεξιά γνάθο.Δεν έγινε χειρουργικά και υπήρχε δυσκολία απ’τον γιατρό καθώς τον θυμάμαι να πιέζει τη γλώσσα προς τα κάτω γιατί τον ενοχλούσε.Από τότε η γλώσσα μου έμεινε πρησμένη απ την δεξιά πλευρά. Εδώ και 4 μέρες έχω ενοχλήσεις. Τις 2 πρώτες το βράδυ με έπιαναν έντονες συσπάσεις στην άκρη της γλώσσας ελαφρώς προς την δεξιά πλευρά.Χθες και σήμερα δεν έχω αισθητές συσπάσεις αλλά υπάρχει κάτι σαν τσούξιμο ή μούδιασμα στο ίδιο σημείο. Έχω ψιλιαστεί ότι μάλλον πρόκειται για βλάβη σε νεύρο.Θέλω την γνώμη σας για το τι μπορεί να είναι, που μπορώ να απευθυνθώ και φυσικά κατά πόσο σοβαρό θεωρείται.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας και χρόνια πολλά. Αυτό που περιγράφετε είναι πιθανό να είναι υπαισθησία νεύρου που προκλήθηκε από τραύμα κατά τη διάρκεια της εξαγωγής.Σε μια μη χειρουργική εξαγωγή βέβαια, σπάνια συμβαίνει τραυματισμός του γλωσσικού νεύρου, κάτι που αν γινόταν θα επεκτεινόταν και πιο μπροστά. Οπότε, ίσως είναι κάποιο μικρό νεύρο που τραυματίστηκε, τοπικά. Η γλώσσα δεν πρέπει να είναι πρησμένη μετά από τόσο καιρό αλλά είναι πολύ πιθανό να την νιώθετε πρησμένη χωρίς να είναι αν υπάρχει αυτή η μειωμένη αίσθηση. Δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο χωρίς να σας έχω δει αλλά συνήθως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας αλλά πρόβλημα μόνο στη λειτουργία και την αίσθηση που έχετε. Βέβαια, μπορούν να είναι πολλά άλλα πράγματα και θα πρέπει κάποιος να σας δει πιθανότατα και με μία καινούργια πανοραμική ακτινογραφία. Ή κάποιος έμπειρος γενικώς οδοντίατρος ή ένας γναθοχειρουργός. Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία!

   • Ο/Η Κώστας λέει:

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει το αντίστροφο. Δεν την νιώθω πρησμένη αλλά οπτικά η δεξιά πλευρά της γλώσσας μου είναι πιο διογκωμένη από την αριστερή. Όταν είναι μέσα στο στόμα κάνει ένα βουναλάκι. Έχετε να μου προτείνετε κάποιο μη συνταγογραφημένο φάρμακο για το αίσθημα τσουξίματος; Καλή χρονιά και σε εσάς!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Είναι αρκετά περίεργο να συμβεί αυτό που λέτε, να αλλάξει η μορφολογία της γλώσσας μετά από μία απλή εξαγωγή. Εάν πιστεύετε ότι πράγματι έχει αλλάξει, τότε θα πρέπει να σας δει κάποιος για να αποκλειστεί άλλη αιτία. Επιτρέψτε μου να πω ότι από την εμπειρία μου, όταν δημιουργείται ένα πρόβλημα σε μία περιοχή αρχίζουμε να προσέχουμε περισσότερο αυτή την περιοχή και να παρατηρούμε διαφορές που προϋπήρχαν αλλά ποτέ δεν είχαμε δει. Σχετικά με φάρμακα, πέρα από τα απλά αναλγητικά που μπορείτε να πάρετε δεν θα πρότεινα οτιδήποτε χωρίς να έχω διάγνωση. Καλή χρονιά και πάλι!

     • Ο/Η Κώστας λέει:

      Ένας γναθοχειρουργός έχει ειδικευτεί γύρω από τη γλώσσα ή έχει να κάνει με τις προσωπικές γνώσεις και εμπειρίες του κάθε γιατρού; Προσωπικά θα επέλεγα να απευθυνθώ σε κάποιον στοματολόγο αλλά η ειδικότητα αυτή είναι κάπως δυσεύρετη. H πανοραμική ακτινογραφία έχει καμιά χρησιμότητα όταν μιλάμε για γλώσσα; Επίσης αναρωτιέμαι αν επρόκειτο για κάποια άλλη αιτία ,σοβαρή ή μη, δεν θα υπήρχαν κι άλλα συμπτώματα; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

     • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Oi γναθοχειρούργοι είναι εξειδικευμένοι στις εξαγωγές και συνήθως μπορούν να διαγνώσουν προβλήματα που προέκυψαν από εξαγωγές. Οπωσδήποτε βέβαια μπορείτε να πάτε και σε στοματολόγο, αυτοί κυρίως είναι πανεπιστημιακοί και ίσως θα μπορούσα να προτείνω κάποιον αν μου πείτε που βρίσκεστε (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, δεν γνωρίζω αν υπάρχουν σε άλλες πόλεις). Παρακαλώ αυτό να γίνει με e-mail στο info@smile-clinic.gr
      Η πανοραμική ακτινογραφία δεν έχει καμία αξία για τη γλώσσα αλλά ένα πρόβλημα στη γλώσσα θα μπορούσε να σχετίζεται και με κάποιο πρόβλημα στην γνάθο. Η με κάποιες ρίζες που έμειναν μέσα.

 • Ο/Η ΕΒΕΛΙΝΑ λέει:

  Καλησπέρα! Έβγαλα τον κάτω δεξιά φρονημιτη με στις 23/12/20 ήταν χαλασμένος. Σπασμένος δεν έβγαινε εκανε πάνω από μια ώρα να τον βγαλει αναγκαστικά τον έσπασε για να βγει.
  Σήμερα είναι 5η μέρα και με πονάει ακόμα όλη δεξιά μεριά σουβλιες μου χτυπάει έως το αυτί μου. Δεν πήρα αντιβίωση μόνο xeforapid κ ντεπον. Ακόμα χρειάζεται να πάρω ένα παυσίπονο μπορεί κ δύο για να περάσει. Είναι φυσιολογικό 5 μέρες μετά;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα, από τη στιγμή που βλέπετε ότι τα συμπτώματα βελτιώνονται όσο περνάν οι μέρες, είναι φυσιολογικό. Ιδίως μετά από μία δύσκολη εξαγωγή και ακόμη περισσότερο, εάν υπάρχουν ράμματα. Πάρα πολύ σωστά δεν πήρατε αντιβίωση εάν δεν προϋπήρχε μόλυνση.

  • Ο/Η ΕΒΕΛΙΝΑ λέει:

   Ευχαριστώ πάρα πολύ για άμεση απάντηση.
   Πόσες μέρες υπολογίζεται από την εμπειρία
   Σας ότι θα χρειαστεί για να κλείσει έχει μια τρύπα αισθητή. Επίσης ακόμα καταπινω και νιώθω σαν να έχω αμυγδαλιτιδα αλλά όχι όλες τις ώρες της ημέρας. Αυτό πόσο καιρό θέλει για να σταματήσει, δεν θελω να πάρω αλλά αντιφλεγμονωδη τα φοβάμαι έχω πάρει ήδη 15 από πριν κάνω την εξαγωγή επειδή πονούσε τις τελευταίες μέρες πριν την εξαγωγή.

   • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Καλησπέρα σας και πάλι. Δεν μπορώ να σας πω πόσες μέρες θα χρειαστεί γιατί εξαρτάται από άνθρωπο σε άνθρωπο και από την βαρύτητα της επέμβασης. Εάν δεν πονάτε μην παίρνετε φάρμακα, απλά κάνετε λίγη υπομονή. Αν έχετε ράμματα η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά όταν τα βγάλετε. Η τρύπα θα κάνει καιρό για να κλείσει αλλά δεν θα πρέπει να σας ενοχλεί.

 • Ο/Η ΙΩΑΝΝΑ λέει:

  Καλησπέρα. Πριν 5 μέρες έκανα απλή εξαγωγή του κάτω αριστερά φρονιμίτη. Όλα πήγαν καλά κ πήρα παυσίπονα μόνο την πρώτη μέρα. Έχω δύο μέρες όμως που πονάω αρκετά έντονα. Επικοινώνησα με το γιατρό μου κ μου είπε να κάνω μπουκώματα με χαμομήλι γιατί μάλλον κάτι πήγε στην πληγή(μου είχε πει να κάνω μπουκώματα από τη μέρα που έγινε η εξαγωγή αλλά δεν έκανα),διαφορετικά αν δεν γίνω καλύτερα θα πρέπει να πάω να μου καθαρίσει την πληγή.
  Είναι φυσιολογικά όλα αυτά? Επίσης με πονάει αρκετά και το διπλανό δόντι αλλά ο γιατρός μου είπε ότι είναι λογικό. Ποιά είναι η γνώμη σας?

 • Ο/Η Τζίνα λέει:

  Καλησπέρα σας,αφαίρεσα τους αριστερούς μου φρονιμητες εδώ και 12 μέρες.Ο οξύς πόνος έχει περάσει,υπάρχει ωστόσο ακόμα μια ενόχληση,υποφερτη μεν ενοχλητική δε.
  Το θέμα μου είναι ότι δυστυχώς ακόμα δυσκολεύομαι να ανοίξω το στόμα μου.Θα ήθελα λοιπόν πρώτον να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό 2 βδομάδες σχεδόν μρτα τηνεγχείριση να δυσκολεύομαι ακόμα.
  Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τρόπους που θα με βοηθήσουν να καταφέρω να το ανοίξω γρηγορότερα το στόμα μου πέρα από τις ασκήσεις που κάνω καθημερινά.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Οι δυο εβδομάδες είναι αλήθεια πως είναι πολλές αλλά δεν θα με ανησυχούσε κάτι τέτοιο, απλά χρειάζεται λίγος παραπάνω χρόνος. Αυτό είναι το κύριο που χρειάζεται, χρόνος. Οι ασκήσεις που κάνετε ίσως βοηθούν (αρκεί να μην προκαλούν πόνο). Ίσως να βοηθούσε να κάνατε και μερικές ζεστές κομπρέσες αλλά το βασικότερο είναι να κάνετε λίγη υπομονή.

   • Ο/Η Τζίνα λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή και την άμεση ανταπόκριση.Κατι ακόμα που θα ήθελα να ρωτήσω και μου διέφυγε πριν είναι ότι έχω ακόμα τα ράμματα στην κάτω πλευρά.Απο πάνω μου έπεσαν σχετικά γρήγορα από μόνα τους. Η γιατρός μου την ημέρα της εγχείρησης ,μου είχε πει ότι δεν χρειάζεται να τα αφαιρέσουμε και ότι θα πέσουν από μόνα τους και μόνο αν με ενοχλούν να πάω να μου τα βγάλει.
    Δεν με ενοχλούν τα ράμματα, απλώς παντού διαβάζω ότι έχουν πέσει συνήθως μέχρι την 10η μέρα, εγώ που βρίσκομαι στην 12η είναι φυσιολογικό? Ή να την καλέσω για να μου τα βγάλει?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλή σας μέρα. Ράμματα υπάρχουν απορροφήσιμα και μη απορροφήσιμα. Τα μη απορροφήσιμα τα αφαιρεί ο γιατρός περίπου στις 10 μέρες. Τα απορροφήσιμα, ανάλογα με το τι διαλέγει ο γιατρός που τα τοποθετεί, μπορούν να μείνουν και μέχρι τρεις εβδομάδες. Θεωρώ όμως ότι αν τα βγάλετε μπορεί να βελτιωθεί η κινητικότητα της γνάθου σας.

 • Ο/Η Ελευθερία λέει:

  Καλημέρα! Πριν από 24 μέρες έκανα εξαγωγή δεξιού φρονιμητη γιατί όπως με ενημέρωσε ο γιατρός δημιουργούσε περιστεφανιτιδα. Η εξαγωγή ήταν υπόθεση 10λεπτου. Πήρα αντιβίωση 7 μέρες (amoxil) διότι σε μικρή ηλικία έκανα χειρουργείο καρδιας. Ο λεμφαδενας κάτω από το σαγόνι είναι πρησμένος, η γλώσσα εσωτερικά από τη δεξιά μεριά με πονάει και δεν νιώθω ακόμα ότι οι κινήσεις της στοματικής κοιλότητας έχουν αποκατασταθεί πληρως. Επισκέφθηκα ξανά την οδοντίατρο και μου είπε ότι θα έπρεπε να είμαι καλά μετά από τόσο καιρό και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο (σοβαρή αντιμετώπιση). Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε την γνώμη σας;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Αν και δεν σας έχω δει, σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την οδοντίατρο σας. Άρχικά, θα σας ρωτούσα εάν τα συμπτώματα που έχετε βελτιώνονται όσο περνάν οι μέρες. Αν ναι, τότε δεν θα έκανα τίποτα και απλά θα περίμενα και θα παρακολουθούσα το πρόβλημα. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται τότε θα έπαιρνα μία καινούργια πανοραμική ακτινογραφία για να δω μήπως τυχόν έμεινε κάποιο τμήμα του δοντιού μέσα, πράγμα που όμως δεν είναι πιθανό γιατί η εξαγωγή όπως λέτε ήταν πολύ εύκολη. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρχει κάποια μόλυνση η οποία δεν αντιμετωπίστηκε σωστά με το Amoxil ή το πρόβλημα να προέρχεται από κάτι διαφορετικό και όχι από την εξαγωγή.

   • Ο/Η Ελευθερία λέει:

    Καλησπέρα! Έκανα πανοραμική δεν έχει μείνει κάποια ρίζα. Μου έδωσε αντιβίωση Flagyl και brufen αύριο είναι η 5η μέρα και έχω δει μια μικρή βελτίωση. Εκτος της αντιβίωσης υπάρχει κάποια άλλη λύση;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Λυπάμαι αλλά θα ήταν ανεύθυνο να προσπαθήσω να κάνω διάγνωση από μηνύματα χωρίς να έχω καμία εικόνα του περιστατικού σας. Προτείνω να ακολουθήσετε ότι σας έχει πει η γιατρός σας.

 • Ο/Η Βασιλης λέει:

  Γεια σας. Πριν 5 ημέρες εβγαλα τον κατω δεξιά φρονιμητη (δεν ηταν έγκλειστος). Ο φρονιμητης αν και ζορισε λιγο βγήκε καλα αλλα με ένα μικρό κομμάτι οστου. Επειδη ο πόνος δεν περνούσε μέχρι την 4η μερα επισκέφθηκα τον οδοντίατρο και διέγνωσε ξηρο φατνιο τονίζοντας οτι δεν υπήρχε ίχνος από αιμα και επούλωσης καθολου. Δεν ξερω τι πήγε λαθος μετα την εξαγωγή και συναιβει. Θα ήθελα να ρωτήσω υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να επουλωθει καθολου? Ο γιατρός μου εβαλε γάζα στη τρύπα καο πλεον το μαρτύριο του πόνου ειναι υποφερτό καπως.
  Καθε ποτε πρέπει να αλλάζεται η γάζα? Και αν δεν αιματωνεται η περιοχή θα κλείσει ποτέ?? Και ποτε μπορω να καπνίσω παλι?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα, το ξηρό φατνίο είναι μία κατάσταση άγνωστης αιτιολογίας που ξεκινά την τρίτη με πέμπτη μέρα από την εξαγωγή και σας ταλαιπωρεί για περίπου 10 ημέρες. Έχει βρεθεί ότι συμβαίνει σημαντικά συχνότερα σε καπνιστές. Βεβαίως και θα επουλωθεί από μόνο του και θα περάσει το πρόβλημα, εκτός αν συντρέχει κάποιος λόγος που δεν μπορώ να διαπιστώσω με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. Υπάρχουν κάποιες πάστες και κάποιες ειδικές γάζες που τοποθετούνται για το ξηρό φατνίο οι οποίες συνήθως αλλάζονται κάθε δύο με τρεις μέρες αλλά δεν γνωρίζω τι είναι αυτό που σας έβαλε ο γιατρός σας. Προφανώς, σας έχει δώσει οδηγίες και αυτές πρέπει να ακολουθήσετε. Σχετικά με το κάπνισμα, ως γιατρός θα πρέπει να σας προτείνω να μην καπνίσετε ποτέ ξανά για όλους τους λόγους και όχι μόνο για το ξηρό φατνίο.

 • Ο/Η Μαρία λέει:

  Καλημέρα. Αναγκάστηκα να γράψω εδώ καθώς δεν μπορώ να βρω τον γιατρό που μου έκανε την επέμβαση. Έκανα εξαγωγή κάτω δεξιά φρονιμίτη την Τρίτη και πήρα αντιβίωση όπως μου συνέστησε για 2,5 μέρες μαζί με αντιφλεγμονώδη των 600 τα οποία σταμάτησα στις 4 μέρες και έπαιρνα ντεπον των 1000 ενδιάμεσα. Αφου σταμάτησα τα αντιφλεγμονώδη παίρνω καθε 4 ώρες περίπου τα ντεπον καθώς πονάω πάρα πολύ αλλά ο πόνος είναι πολύ έντονος το βράδυ και δεν μπορώ να κοιμηθώ. Ειναι φυσιολογικό; Ευχαριστώ.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας, πολύ σωστά γράψατε εδώ απλά πρέπει να ξέρετε ότι εδώ δίνουμε γενικές συμβουλές, δεν είναι δυνατόν αν κάνουμε διάγνωση γιατί μας λείπουν βασικά στοιχεία από το περιστατικό σας όπως είναι η κλινική και η ακτινογραφική εξέταση.
   Τα έντονα συμπτώματα από μια χειρουργική εξαγωγή σταματάνε συνήθως στις 4-5 μέρες. Σε κάποιους βέβαια μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω. Γενικότερα, τα προβλήματα σταματάνε όταν βγάλετε και τα ράμματα, περίπου στις 10 ημέρες. Εάν δεν συντρέχει κάποιος άλλος λόγος, θα πρέπει να συνεχίσετε με τα αναλγητικά σας και να κάνετε λίγη υπομονή. Θα πρέπει να βλέπετε βελτίωση όσο περνάνε οι μέρες. Αν δεν βλέπετε, τότε θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας.

   • Ο/Η Μαρία λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ. Φυσικά κατανοώ οτι δεν μπορεί να αντικαταστήσει η ηλεκτρονική συμβουλή τον δια ζώσης έλεγχο. Έχετε δίκιο που το επισημαίνετε. Κατάφερα να βρω με τα πολλά και τον γιατρό και μου συνέστησε ζεστές κομπρέσες και χαμομήλι χλιαρό και αν δεν περάσει τότε να τον επισκεφτώ. Ευχαριστώ πολύ για τη γνώμη σας καθώς λόγω σκ με καθησυχάζει

 • Ο/Η Γεωργία λέει:

  Καλησπερα σας,εκανα εξαγωγη φρονιμητη πριν 4 μερες.
  Δυστυχώς δεν έχω καμμιά βελτίωση μέρα με τη μέρα.
  Πονάω και έχω πριστει.Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν μπορώ να ανοίξω το στόμα μου γεγονός που με κάνει να είμαι σχεδόν νηστικη τόσες μέρες, παίρνοντας ωστόσο πολλά χάπια για τον πόνο και την φλεγμονή.Επικοινωνησα με την γιατρό μου και μου συνέστησε να πιω και norgestic για να χαλαρώσουν οι μυς και να ανοίξει το στόμα μου 3 με 4 φορές την ημέρα. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς με άδειο στομάχι φοβάμαι να κάνω κατάποση επιπλέον χαπιών.
  Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν όλα αυτά είναι φυσιολογικά και σε πόσες μέρες θα αρχίσουν να μειώνονται.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Δεν μπορώ να καταλάβω την έκταση των συμπτωμάτων που έχετε από ένα μήνυμα αλλά όλα ακούγονται φυσιολογικά. Στις 4-5 μέρες συνήθως αρχίζουν να περνάνε τα έντονα συμπτώματα αλλά αυτό εξαρτάται και από τον κάθε οργανισμό.

 • Ο/Η George Siran λέει:

  Καλησπέρα σας,έχω κάνει πριν 4 μέρες εξαγωγή του κάτω δεξιά φρονιμίτη, με ανησυχεί ότι στο σημείο της επέμβασης εξωτερικά στο μάγουλο έβγαλε μελανιά και δεν βλέπω σημαντική βελτίωση στο άνοιγμα του στόματος,ο πόνος έχει σταματήσει είναι το μόνο θετικό…μου είπε ο γιατρός βλέποντας την πανοραμική ότι είχε αρχίσει να δημιουργείται κύστη κάτω από τον συγκεκριμένο φρονιμίτη.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας, η μελανιά και η αδυναμία διάνοιξης του στόματος είναι φυσιολογικά συμπτώματα μετά από μία εξαγωγή και θα πρέπει να περάσουν στις επόμενες μέρες. Η μελανιά ίσως πάρει περισσότερο χρόνο μέχρι να περάσει τελείως.

   • Ο/Η George Siran λέει:

    Όσο αφορά τα φάρμακα παίρνω amoxil 1g για 5 μέρες 2φορες την ημέρα θα πρέπει να συνεχίσω μέχρι να ξεπριστω γιατί στο σημείο επέμβασης κάτω δεξιά είναι ακόμα την πέμπτη μέρα πρισμενο . Ευχαριστώ για τις συμβουλές.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλή σας μέρα, το πρήξιμο σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην κάκωση της εξαγωγής και όχι σε μικρόβια, οπότε η αντιβίωση δεν κάνει κάτι. Φυσικά, αυτό το ξέρει ο γιατρός που σας την έγραψε αλλά πλέον δεν δίνουμε αντιβίωση μετά από εξαγωγές εκτός αν συντρέχει συγκεκριμένος λόγος. Εύχομαι περαστικά σας

 • Ο/Η Mariangela λέει:

  Καλησπέρα σας! Έχουν περάσει 17 περίπου μηνες απο τότε που εκανα εξαγωγή στον κάτω αριστερο φρονιμίτη μου και έχει επηρεαστεί το νεύρο μου καθώς δεν έχω ακόμα την πλήρη αίσθηση στην αριστερή μεριά του κάτω χείλουσ μου. Ο γιατρός μου με είχε ενημερώσει για αυτό όμως με ανησυχεί ότι ακόμα δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς. Υπάρχει περίπτωση να μείνει μονιμα??

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Εάν έχετε κάποια αίσθηση και δεν είναι τελείως μουδιασμένο, το πιο πιθανό είναι να επανέλθει αλλά δεν μπορώ να προβλέψω πότε. Συνήθως επανέρχεται σε 6-18 μήνες. Δυστυχώς όμως, υπάρχει πιθανότητα να μείνει και μόνιμα.

 • Ο/Η En λέει:

  Καλησπέρα σας, έβγαλα πανοραμική κ πήγα να βγάλω τον πάνω αριστερό φρονιμητη. Πριν 5 μήνες είχα βγαλει κ τον δεξί και ήταν πολύ δύσκολος διότι ήταν πάνω στο κόκαλο.Τωρα λοιπον με τον αριστερά, μου είχε σπάσει και σε 1 με 2 φορές που πήγε και ακουμπούσε τροφή ένιωθα έναν νευροπονο να μου τραντάζει σχεδόν όλο το κεφάλι. Πήγα στον οδοντίατρο για εξαγωγή κ με το που μου ακουμπάει την ένεση ένιωσα ένα μεγαλο νευροπονο μέχρι πάνω στο μάτι και ταυτόχρονα τα έβλεπα όλα δίπλα. Κατατρομαξα εκείνη την ώρα όπως καταλαβαίνετε μην πάθω κάτι με την όραση μου. Ευτυχώς μετά από 10 λεπτά έφτιαξε η όραση. Ο γιατρός μου είπε κατευθείαν ότι δεν θα το βγάλουμε και ότι πρέπει να με αναλαβει γναθοχειρουργος γιατί συνδέεται το δόντι με το νεύρο του ματιού. Ποια είναι η γνωμη σας? Έχω αγχωθει πάρα πολύ μην το ξαναπαθω

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας, το αναισθητικό πήγε προφανώς στην περιοχή του ματιού σας και είχατε τα συμπτώματα που είχατε. Πιθανότατα, αν γινόταν λίγο διαφορετικά η αναισθησία να μην είχατε πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, αν και κάτι τέτοιο είναι πολύ θεαματικό και τρομάζει ιδιαίτερα αυτός που το παθαίνει, δεν είναι κάτι σημαντικό και περνάει σύντομα (μέχρι 6 ώρες το πολύ αναφέρεται στη βιβλιογραφία.

   • Ο/Η EN λέει:

    Ευχαριστώ για την απάντηση! Πήγα τελικά σε γναθοχειρουργό κ ολα πηγαν μια χαρά! Όντως την αναισθησία μου την έκανε κάπως διαφορετικά και ούτε που κατάλαβα ότι με ακούμπησε. Μου είπε ότι αυτό συνέβη διότι υπάρχουν κάποιες διακλαδώσεις νεύρων στο σημείο και γι αυτό το έπαθα. Απλά θα ήθελα να ρωτήσω το εξής έχουν περάσει 4 εβδομάδες από αυτο και κάποιες φορές νιώθω σα να με διαπερνάει κάποιο ρεύμα σαν νευρόπονος από αυτή την πλευρά του κεφαλιού πάνω αριστερά δηλαδή. Υπάρχει περίπτωση να είναι λόγω του νεύρου που τραυματίστηκε με την αναισθησία?

 • Ο/Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ λέει:

  Καλησπέρα έχω κάνει εξαγωγή κάτω αριστερού εγκλειστου φρονιμιτη εδώ και 20 με 25 μέρες περίπου. Μετά από μια εβδομάδα που έκοψα τα ράμματα έχει μουδιασει το σαγόνι μου αριστερά και κάθε μέρα έχω έντονο πονοκέφαλο. Μίλησα με το γιατρό μου και μου είπε ότι ο φρονιμιτης ακουμπούσε πάνω σε νευρο και γι αυτό μου συμβαίνει αυτό και ότι με τον καιρό θα περάσει. Μετά από τόσες μου είπε να πάρω κορτιζονη και κάτι βιταμίνες. Θα ήθελα να μου πείτε αν αυτό θα βελτιωθεί η θα μου μείνει μόνιμο το πρόβλημα.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Αν διαβάσετε σε αυτό το άρθρο πιο κάτω θα δείτε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα σαν το δικό σας για το μούδιασμα του νεύρου. ΑΝ κατάλαβα καλά από αυτό που γράφετε, το μούδιασμα ξεκίνησε όταν κόψατε τα ράμματα και όχι μετά την εξαγωγή; Αυτό είναι πολύ απίθανο. Γενικά, το αν θα μείνει μόνιμα το μούδιασμα ή όχι εξαρτάται από το αν τώρα είναι απόλυτα μουδιασμένο ή έχετε κάποια αίσθηση. Επίσης, συνήθως χρειάζεται χρόνος, από 6 – 18 μήνες συνήθως. Η κορτιζόνη και οι βιταμίνες δεν θα σας κάνουν τίποτα. Η κορτιζόνη είναι μόνο για τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο, εάν υπάρχει οίδημα.

 • Ο/Η Μαργαριτα λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Βρηκα blog σας οσο αναζητουσα για πληροφορίες περι εξαγωγής φρονιμιτων. Εχει προγραμματίστει σε ενα μηνα απο τωρα χειρουργείο για να κανω εξαγωγη και των τεσσάρων. Αν δεν κανω λαθος ειναι ολοι έγκλειστοι. Θαεποικοινωνησω σε πολυ καιρο με την χειρουργο και μέχρι τοτε προσπαθω να ενημερωθω για να μειωσω το αγχος μου. Καταλαβαίνω πως μαλλον θα ειναι δυσκολη διαδικασία . Ο ενας ειναι κοντα σε ενα νευρο (που ακουσα πως ειπε οτι ειναι το αισθητικό και οχι κίνησης στην διπλα γιατρο κατα τη διαρκεια της εξετασης). Φοβαμαι μηπως εχω προβλημα με το νευρο μετα την επεμβαση. Στην πανοραμοκη φαινεται πως ειναι κοντα αλλα δεν ακουμπάει. Είμαι 24 και δεν εχει διαπιστωθει και καμια φλεγμονη λογω των φρον/των , εχω ενοχλησεις μικρες εδω και μηνες και δεν θελω να στραβωσουν τα δοντια μου μετα την ορθοδοντικη..
  Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξης… Ποσο πιθανο ειναι να παθω σοβαρη ή μη,βλάβη του νεύρου ? Και η διαδικασια αναισθησιας, μιας και προβλέπεται να ειναι μεγαλη η επεμβαση, ειναι επικίνδυνη ?Η γιατρος που ειπε πως θα νοσηλευτω για μια μερα μετα την επεμβαση. Μου ακουγεται πολυ τρομακτικο και το ιδιο και στον κυκλο μου και προσπαθω να το διαχειριστώ ηρεμα…
  Ευχαριστω πολυ εκ των προτέρων και εκ μερους ολων των ανθρώπων που απαντάτε στις απορίες .

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα, το πόσο πιθανό είναι να γίνει βλάβη του νεύρου έχει να κάνει με το που βρίσκεται το νεύρο σε σχέση με το δόντι, κάτι που το βλέπει ο γιατρός σας στην πανοραμική σας ακτινογραφία. Γενικά πάντως, ο τραυματισμός του κάτω φατνιακού ή του γλωσσικού νεύρου κατά τη διάρκεια χειρουργικής εξαγωγής φρονιμίτη δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Η διαδικασία της αναισθησίας δεν είναι καθόλου επικίνδυνη. Γιατί όμως λέτε ότι θα νοσηλευτείτε; Η επέμβαση θα γίνει σε νοσοκομείο με γενική αναισθησία; Συνήθως, τους τρίτους γομφίους τους βγάζουμε ανά δύο, δεξιά και αριστερά, στο ιατρείο και δεν τίθεται κανένα θέμα νοσηλείας.

 • Ο/Η Κορινα λέει:

  Καλησπέρα σας γιατρέ,

  Εκανα αφαιρεση των 2 αριστερών φρόνιμητων μου πριν 24 μερες. Στο σημείο της εξαγωγής στον πάνω φρόνιμητη ο πόνος υποχώρησε άμεσα και δεν με ξανά ενολχησε. Στο σημείο της εξαγωγής στον κάτω φρόνιμητη,είχα πόνο, υποφερτό μεν ενοχλητικό δε, μέχρι πριν 1 εβδομάδα. Μετά ήμουν πολύ καλά, το σημείο φαίνεται να θεραπεύεται όπως πρέπει. Πριν 2 μέρες όμως με ξανά έπιασε αυτός ο πόνος, που είναι σαν να ξεκινάει μέσα από το σημείο της εξαγωγής, χωρίς όμως να υπάρχει πόνος όταν το ακουμπάω απαλά, πίνω ή τρωω. Με παυσίπονο περνάει και μετά από 8 ώρες αρχίζω και νιώθω πάλι την ενόχληση. Να προσθέσω ότι επειδή ο φρόνιμητης ήταν ημιεγκλειστος, δεν έβγαινε, έσπασε σε 2 κομμάτια και επειδή το κομμάτι που έμεινε πάλι δεν έβγαινε μου αφαίρεσε ο γιατρός και μερος από το οστό μου. Μόλις τελειώσαμε μου έκανε επιτόπου ακτινογραφια για να δει ότι είχε βγάλει τελείως τα κομμάτια και ήμουν καθαρή.

  Ο γιατρός μου λέει ότι μετά από τέτοια επέμβαση είναι φυσιολογικό να νιώθω ενόχληση και μετά από ένα μήνα. Ποια είναι η γνώμη σας?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Αυτά που περιγράφετε ότι έγιναν ακούγονται όλα φυσιολογικά και σωστά. Αφού μάλιστα ελέγχθηκε η περιοχή με ακτινογραφία μετά την εξαγωγή και δεν παρέμεινε τίποτα μέσα, μάλλον πράγματι θα πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμη και θα είστε εντάξει. Αν δείτε όμως ότι ο πόνος αυξάνεται, θα πρότεινα να πάτε στο γιατρό σας να σας δει.

 • Ο/Η Γιώργος λέει:

  Καλημέρα. Πριν δύο μήνες έκανα εξαγωγή φρόνιμη, του κάτω αριστερά συγκεκριμένα. Η επέμβαση όπως με ενημέρωσε ο γναθοχειρουργος ήταν δύσκολη καθότι ο φρονιμίτης είχε αγκιστρωθει πάνω στο κόκαλο με αποτέλεσμα να πρέπει να σπάσει μέρος αυτού.
  Έπειτα από αντιβίωση και αντιφλεγμονώδη δύο εβδομάδων ξεκίνησα να βλέπω βελτίωση και να μην έχω καμία ενόχληση.
  1.5 μήνα μετά άρχισε να πρήζεται το μάγουλο μου στο ύψος της σιαγόνας και δημιούργησα φλεγμονή σε πλάτος μεταξύ του φρονιμίτη και του κυνόδοντα. Πήγα στον οδοντίατρο μου είπε ότι δεν βλέπει κάτι, πήγα στον ΩΡΛ μου είπε το ίδιο. Ξανά πήρα αντιβίωση και παίρνω ακόμα αντιφλεγμονώδη γιατί νιώθω ενόχληση. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να κάνω και ποιον να γιατρό να επισκεφτώ. Θα ηθελα σας παρακαλώ την γνώμη σας.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Θα πρότεινα να βγάλετε μια καινούργια πανοραμική ακτινογραφία και να δείτε κάποιον γναθοχειρουργό. Υπάρχουν περιπτώσεις μολύνσεων, μετά από χειρουργική διαδικασία που εμφανίζονται μετά από καιρό, χωρίς κάποιον προφανή λόγο και αντιμετωπίζονται με αντιβιώσεις πολλές φορές δυνατές.Μπορεί όμως και να υπάρχει λόγος, όπως για παράδειγμα η παραμονή μικρού τμήματος του δοντιού, οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί το αίτιο.

  • Ο/Η Παναγιώτα λέει:

   Αγαπητέ Γιώργο και σε μένα ή ίδια περίπτωση συνέβη. Μετά από δύο μήνες κι ακόμα να ξεμπερδέψω με τις εξαγωγές. Πρήστηκε το μάγουλό μου και δεν μπορώ να ανοίξω το στόμα μου. Τι σου είπε ο γιατρός σου;

 • Ο/Η Μαρίζα λέει:

  Γεια σας, έχω έναν ημιέγκλειστο φρονιμίτη κάτω αριστερά και ξεκίνησα με αντιβίωση augmentin 500 αλλά από τη πρώτο χάπι είχα ζαλάδα και ναυτία. ο γιατρός μου είπε να συνεχίσω με παυσίπονα μέχρι να κάνω την εξαγωγή για να αποφύγω κάποια άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.
  Είμαι αλλεργική στην κλινδαμυκίνη. Υπάρχει περιπτώση να δημιουργηθεί καποια μόλυνση ? Έχει πρηστει το ούλο στο σημείο του φρονιμίτη , παρουσιάζω δέκατα και πονόλαιμο . Ανησυχώ για κάποια μόλυνση

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. ΤΑ συμπτώματα που έχετε (πρησμένο ούλο, δέκατα και πονόλαιμος) πράγματι υποδηλώνουν κάποια μόλυνση και είναι πιθανό να χρειαστείτε αντιβίωση, προφανώς διαφορετική από την κλινδαμυκίνη μια που είστε αλλεργική σε αυτό το φάρμακο. Να σημειώσω ότι το Augmentin είναι αμοξικιλλίνη και η ναυτία και η ζαλάδα δεν είναι συ μπτώματα αλλεργίας. Αυτά μπορώ να σας πω χωρίς να σας έχω δει αλλά προτείνω να ακολουθήσετε ό,τι σας έχει πει ο γιατρός σας που γνωρίζει το περιστατικό και το ιστορικό σας.

   • Ο/Η Ειρηνη λέει:

    Καλησπέρα σας ,έχω κάνει πριν 3 μέρες ,πάω στην 4η τώρα,αφαίρεση φρονιμιτη κάτω δεξιά(έγκλειστος) και από χθες το βράδυ και σήμερα πονάω αρκετά ,δεν έχω πρηστεί πολύ αλλά ποναει Λίγο ο λαιμός μου όταν καταπίνω και έχω πονοκέφαλο ,επίσης έχουν σκάσει τα χείλια μου και έχω βγάλει στα χείλια 2 φουσκάλες σαν αυθες ,Πινω αντιβίωση amoxil και ακούμεντιν για ντεπόν ,επισης Γύρω από τα ράμματα έχω κάτι σαν ασπρο δεν ξερω τι είναι ακριβώς Και χρησιμοποιώ για στοματικό unisept ,θέλω μια γνώμη για το αν πρέπει να ανησυχήσω ,ευχαριστω εκ των προτέρων !

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλημέρα σας. Τα συμπτώματα που έχετε θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι πρέπει να αλλαχτεί η αντιβίωση. Οι φουσκάλες συνήθως βγαίνουν λόγω της ταλαιπωρίας από το χειρουργείο, αλλά πιο νωρίς, όχι 4 μέρες μετά. ΤΟ άσπρο γύρω από τα ράμματα μπορεί και να είναι φυσιολογικό, μπορεί και όχι, εξαρτάται από την εικόνα, την εντόπιση και το τι ακριβώς είναι. Σχετικά με στοματικό διάλυμα, εμείς προτείνουμε χλιαρό αλατόνερο που μπορείτε να το κάνετε όσες φορές την ημέρα θέλετε και είναι εξαιρετικό αντισηπτικό. Θα πρότεινα, για αυτά που σας απασχολούν να δείτε τον γιατρό σας, γιατί φυσικά αυτά που σας λέω από εδώ δεν αποτελούν διάγνωση.

     • Ο/Η Ειρηνη λέει:

      Καλησπέρα ,σας έχω ξανά ενοχλήσει ,είναι 5η μέρα που έχω κάνει αφαιρέση κάτω έγκλειστου φρονιμιτη και εδώ και 2-3μερες έχω δεκατα και σήμερα έβγαλα και κάτι κοκκινιλες μικρεσ Στο μάγουλο που έχει γίνει η εγχείρηση ,επικοινώνησα με τον γιατρό εχθές και μου είπε πως είναι φυσιολογικό αλλά συνεχίζεται ακόμα και τώρα ο πυρετος γύρω στο 37- 37,5 ,εσείς το θεωρείτε φυσιολογικό η μήπως έχω κάποια μόλυνση η αλλεργία στην αντιβίωση ( χθες τελείωσα την αντιβίωση που έπαιρνα αν και δεν είχα κάποιο θέμα μου είχε πει να πάρω , επίσης να σημειώσω το πρήξιμο υπάρχει κ ο πονοσ Αλλά πάει καλύτερα παρόλα αυτά )

     • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Έχετε κοκκινίλες στο μάγουλο εξωτερικά; Αυτό δεν μου ακούγεται φυσιολογικό για να συμβεί τόσες μέρες μετά την επέμβαση. Ο πυρετός πρέπει πρώτα να αποκλειστεί ότι προέρχεται από άλλο αίτιο (πρέπει να κάνετε και ένα τεστ COVID) και αν προέρχεται από το δόντι σας, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας θα πρέπει ή να πάρετε μια διαφορετική αντιβίωση ή να περιμένετε. Από αλλεργία πάντως πυερό δεν κάνετε. Καταλαβαίνετε ότι προβλήματα όπως αυτλο που έχετε εσείς απαιτούν κλινική εξέταση και δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο μέσω μηνυμάτων.

     • Ο/Η Ειρηνη λέει:

      Καλημέρα για COVID 19 έχω κάνει εξετάσεις όποτε δεν τίθεται τέτοιο θέμα!! Για αυτό ανησυχώ για μόλυνση γιατί έχει προχωρήσει και το ούλο από ότι είδα και έχει «ανάβει » στον τραπεζίτη

     • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Όπως σας είπα, είναι πράγματι πιθανό να είναι μόλυνση που δεν την κάλυψε το αντιβιοτικό που πήρατε αλλά αυτό πρέπει να το διαγνώσει ο γιατρός σας πριν σας δώσει κάποιο διαφορετικό φάρμακο.

 • Ο/Η problhma λέει:

  Ευχαριστουμε για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε με τις απαντήσεις σας καταρχην.
  Ειχα κανει αφαίρεση και των 2 κατω εγκλειστων φρονιμητών μου 1 χρονο και 3 μηνες τωρα. Με διαφορα 5 βδομαδων μεταξυ τους τότε. Επειδη ηταν κοντα στο νευρο και οι δυο και ο αριστερα ειχε πιο δυσκολη εξαγωγη ακολουθησε αλλη μεθοδο για την εξαγωγη του απο οτι στον δεξια.
  Και στον αριστερο φρονιμήτη ειχε μεινει μια τρυπα που εκλεισε με τον καιρο. Ομως εξαρχης ειχα παρατηρήσει οτι μετα την εξαγωγη η περιοχη του οστου της κατω γναθου προς την μερια του μάγουλου μου ηταν ανασηκωμένη ενω πριν δεν ήταν. Κατι το οποιο δεν συνέβει στην με την εξαγωγη του αριστερου φρονιμήτη μου (νομίζω πως και εκει μου χε κανει εντύπωση και παρατήρησα καποια διαφορα στο οστό σε σχεση με πριν αλλα οχι τοσο μεγαλη και οχι αυτο το ανασήκωμα που υπαρχει στα αριστερα αλλα και εκει σαν να στενεψε να το πω ετσι το οστο και να χ). Επισης αν χρησιμοποιησω μεγαλη πιεση στο να καθαρίσω τα πισω πισω δοντια με το νήμα μετα εχω πονο κατι μερες που μου θυμίζει τον πόνο τους πρώτους μηνες της εξαγωγης κατι που με ανησυχει 1 χρονο και βαλε πως γινεται ακομα το οστο να μην εχει ξαναφτιαχτει; Και σημερα που πιεσα εντονα με την γλωσσα μου αυτο το κομμάτι του οστου στα αριστερα που σας είπα οτι πεταει πολυ πιο πανω απο οτι ηταν πριν την εξαγωγη και με ποναει αρκετα οταν τρωω πχ εφαγα πατατες τηγανητές ποναει και ακομα και με μια ελαφρυα πιεση με ποναει. Τι μπορει να ειναι αυτο το πράγμα;
  Επισης εδω και μηνες παρατηρουσα οτι καμια φορα με την πρωτη μπουκια ή ακομα και αν πιω νερο χλιαρο αμεσως νοιωθω μια ανατριχίλα στο σημειο αυτο οχι πονο δηλαδη, αλλα αυτο δεν συμβαινει παντα και υποχωρουσε μετα την 1η μπουκια ή γουλια.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Είναι πολύ συνηθισμένο η ανατομία της περιοχής αλλά και η αίσθηση της περιοχής που έχετε να αλλάζει μετά από μια εξαγωγή τρίτου γομφίου. Οπότε, το οστό μπορεί κάπου να φαίνεται πιο ανασηκωμένο ή πιο παχύ κ.λπ. ανάλογα με το τι έγινε κατά την εξαγωγή αλλά και το πως μένει η περιοχή μετά την αφαίρεση του δοντιού.ε κάθε περίπτωση πάντως, το οστό πρέπει να έχει επουλωθεί μετά την πάροδο 15 μηνών. Σχετικά με την αίσθηση ανατριχίλας που νιώθετε, το πιο πιθανό είναι να προέρχεται από το διπλανό δόντι, γιατί πολλές φορές αποκαλύπτεται η ρίζα του μετά την αφαίρεση του φρονιμίτη. Πέρα από αυτά που αναφέρω, για να δείτε συγκεκριμένα τι συμβαίνει με το στόμα σας, θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλές καταστάσεις που είναι φυσικά αδύνατον να διαγνώσω εξ’ αποστάσεως.

 • Ο/Η Anna Trianti λέει:

  Καλημέρα σας.
  Την Τετάρτη αφαίρεσα τον κάτω δεξιά φρονιμήτη που είχε ανατείλει πλήρως.
  Το δόντι ήταν χαλασμένο αλλά πριν την αφαίρεση δεν πονουσα σχεδόν καθόλου. Η διαδικασία κράτησε 1.30 ώρα όπου παρά την αναισθησία πονούσα. Το δόντι χωρίστηκε στα δύο για να αφαιρεθεί διότι η μία ρίζα είχε γατζωθεί στη γνάθο. Οι οδηγίες ήταν να μην φάω τις πρώτες ώρες, να μην φτύσω και να μην βουρτσίσω τα δόντια για τις επόμενες 3 ημέρες. Επιπλέον χορηγήθηκε αντιβίωση για πρόληψη μόλυνσης, Ο γιατρός μου είπε ότι θα πονάω την πρώτη μέρα αλλά έχουμε φτάσει 4 μέρες αργότερα και ο πόνος έχει ελαττωθεί ελάχιστα. Η πληγή ωστόσο έχει αρχίσει και κλίνει. Επηρεάζει όλη την αριστερή πλευρά, άνω και κάτω γνάθο, το λαιμό και το αυτί. Μόνο με αντιφλεγμονώδη υποχωρεί για 2 ωρες περίπου και ξαναξεκιναει. Όταν κλείσει η τρύπα υπάρχει ελπίδα να μειωθεί έστω ο πόνος? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Όλα αυτά που περιγράφετε είναι μια τυπική κατάσταση μετά από μια δύσκολη εξαγωγή φρονιμίτη. Στις 4-5 μέρες συνήθως ο πόνος ελαττώνεται. Οπότε, νομίζω ότι αν κάνετε λίγη ακόμη υπομονή θα είστε εντάξει. Ο μεγάλος χρόνος που διήρκησε η εξαγωγή κάνει την μετεγχειρητική πορεία δυσκολότερη πάντα.

 • Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Καλησπέρα.Έκανα μια διπλή χειρουργική επέμβαση πριν απο ένα μήνα.Έβγαλα αριστερά κάτω εγκλειστο οριζόντιο φρονιμίτη και κύστη κάτω απο αυτόν.Και δεξιά έκανα εξαγωγή ρίζας,που με πόνεσε πάρα πολύ.Αυτό μου άφησε επιπλοκή.Ο γιατρός μου είπε ότι μου χάιδεψε νεύρο.Αποτέλεσμα αυτού μετα από 1 μήνα,εχω μούδιασμα/παραισθησία στο κάτω χείλος σαγόνι και πηγούνι.Παραδέχθηκαν οι γιατροί ότι ήταν πολυ δύσκολη επέμβαση.Μου είπαν θα πάρει 2-3 μήνες μέχρι 6 μήνες,αλλά δεν μπορούν να μου εγγυηθούν ότι δε θα είναι μόνιμο και αρχίζω και ανησυχώ.Βέβαια πήρα όλα τα κατάλληλα φάρμακα(αντιβίωση/κορτιζόνη,βιταμίνες που συνεχίζω ακόμη).Νιώθω κατά διαστήματα καποιες δονήσεις,να το γράψω έτσι και παλιότερα λίγο φαγούρα στην περιοχή.Γενικότερα ανησυχώ πάρα πολύ.Θα πηγαίνω συνέχεια για επανεξετάσεις.Ηδη έκανα μια,με κάτι ξυλάκια που μου έβαλαν στην περιοχή και με ρωτούσαν τι νιώθω.Ένιωθα πότε χάιδεμα,πότε τσίμπημα και γινόταν σύγκριση με το πάνω μέρος(πανω απο άνω χείλη)που δεν έχει πρόβλημα.Η δική σας γνώμη?Ευχαριστώ.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Προφανώς έχει γίνει τραυματισμός του κάτω φατνιακού νεύρου κατά την εξαγωγή και την αφαίρεση της κύστης. Το ότι έχετε κάποια αίσθηση είναι θετικό αλλά πράγματι χρειάζεται χρόνος, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία 6-18 μήνες. Να σημειώσω ότι τα φάρμακα και οι επανεξετάσεις δεν βελτιώνουν καθόλου το αποτέλεσμα ή την επαναφορά της αίσθησης. Η αντιβίωση δεν παίζει ρόλο στο νεύρο, η κορτιζόνη βοηθά στις υπαισθησίες όταν αυτές προέρχονται από το οίδημα (δηλαδή μόνο τις πρώτες μέρες) και οι βιταμίνες, είναι… βιταμίνες. θα πρότεινα όσο μπορείτε να ξεχνάτε το πρόβλημα, να μην ασχολείστε με αυτό, έτσι ώστε να μην αγχώνεστε και ότι είναι να γίνει, θα γίνει. Αν διαβάσετε παρακάτω στις ερωτήσεις αυτού του άρθρου θα δείτε πάρα πολλά σχόλια σχετικά με το ίδιο πρόβλημα.

 • Ο/Η Τάσος λέει:

  Καλησπέρα σας! Έχω κανονίσει να πάω κάποια στιγμή για εξαγωγή ημιεγκλειστου φρονιμίτη κάτω δεξιά λόγω συχνών επεισοδίων περιστεφανιτιδας. Δεδομένου ότι η χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη είναι αρκετά επώδυνη και γνωρίζοντας ότι η ιβουπροφαινη δεν πρόκειται να κάνει και πολλά μπορώ να ζητήσω από τον οδοντίατρο μου να μου συνταγογραφήσει κάτι πιο δυνατό; (Π.χ tramal)

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Από τη στιγμή που ζητάτε τη γνώμη μου, σαφώς και η Ιβουπροφαίνη αρκεί. Εάν τυχόν δεν φτάσει στο μεγαλύτερο δυνατό της σχήμα (4χ600 mg ανά 24ωρο για έναν υγιή ενήλικα), μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη 3 ώρες μετά τη χορήγηση της ιβουπροφαίνης. Το tramal είναι υπερβολή και δεν δίνεται ποτέ μετά την εξαγωγή τρίτου γομφίου.

 • Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Καλημέρα.Πριν 1 μήνα έβγαλα τον κάτω αριστερό φρονιμίτη. Μετεγχειρητικά πήγα καλά, όμως μου έμειναν κάποιοι πόνοι νευραλγικοί(μάλλον)στην ευρύτερη περιοχή, πάνω σε απονευρωμένο δόντι, στην άνω γνάθο και δίπλα από την εξαγωγή, σειρά δοντιών. Δυστυχώς παίρνω 2 voltaren 50 mg ημερησίως για να ανακουφίζομαι. Ο πόνος δεν έχει βελτιωθεί καθόλου και μόνο με τα παυσίπονα υποχωρεί. Αρχίζω να φοβάμαι οτι έχω μπλέξει άσχημα
  Ευχαριστώ

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Προφανώς το πρόβλημα που περιγράφετε είναι σημαντικό αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω χωρίς να γνωρίζω λεπτομερές ιστορικό και χωρίς κλινική και ακτινογραφική εξέταση.

 • Ο/Η Γιαννης λέει:

  Καλησπέρα σας. Είναι φυσιολογικό να έχω πρηστεί μονο στην δεξιά πλευρά του προσώπου με έντονους πόνους και στην αριστερή να μην πονάω σχεδόν καθόλου και το πρήξιμο να είναι ασημαντο;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Αν θέλετε πείτε μου τι έχει γίνει. Βγάλατε φρονιμίτες και δεξιά και αριστερά; Πάνω ή κάτω; Έγκλειστοι ή όχι;

   • Ο/Η Γιώτα λέει:

    Γιατρέ καλησπερα και σε ευχαριστούμε για τις απαντήσεις. Την Τετάρτη το απόγευμα αφαίρεσα φρονιμητη (κατω αριστερά). Δεν με ποναει το σημειο της τρυπας αλλα πληγές αλλού τυπου που προκλήθηκαν στο στομα απο την εξαγωγη. Δεν έβγαινε και τελικα εσπασε τον έβγαλε σε 2 κομματια.
    Το πρόβλημα μου ειναι οτι την ωρα που μου χορηγούμε αναισθησια ενιωσα σαν ενα ρευμα να διαπέρασε την κάτω γναθο. Τωρα νιώθω 3η μερα σημερα λιγο μουδιασμενα τα κατω δοντια ως το κέντρο και επίσης το ιδιο μούδιασμα στο αριστερο μερος του ουλου κοντα στο σημείο της αναισθησίας. Το συζητησα με τον οδοντίατρο Και μου ειπε θα περασει…σας γράφω ομως γιατι θελω και τη γνώμη σας,γιατι εχω αγχωθεί μήπως μου μείνει «κουσουρι».

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλησπέρα σας. Αν κατεβείτε στις απαντήσεις που υπάρχουν σε αυτό το άρθρο, θα δείτε πολλές αναφορές σε παρόμοια προβλήματα με το δικό σας. Προφανώς έχει συμβεί κάποιος τραυματισμός του κάτω φατνιακού νεύρου, είτε από την αναισθησία, είτε από την εξαγωγή. Από τη στιγμή που δεν είστε τελείως μουδιασμένη αλλά έχετε κάποια αίσθηση, το πιο πιθανό είναι να επανέλθει η αίσθηση πλήρως, αλλά μπορεί να χρειαστεί καιρός, έως 6 ή ακόμη και παραπάνω μήνες. Υπάρχει η πιθανότητα όμως και να πρόκειται για κάποια υπαισθησία από το οίδημα της εξαγωγής, οπότε το πρόβλημα θα περάσει σε μερικές μέρες. ΤΟ τραύμα από την βελόνα του αναισθητικού είναι σχεδόν πάντα μικρό και αναστρέψιμο. Η αίσθηση του ρεύματος που νιώσατε ήταν γιατί η βελόνα ακούμπησε ή πέρασε ακριβώς δίπλα από το νεύρο.

     • Ο/Η Γιωτα λέει:

      Γιατρέ Ευχαριστώ παρα πολυ για την αμεση απάντηση. Σκέφτομαι να επισκεφτώ νευρολόγο. Ειμαι πολυ μικρη ακομη ηλικιακά και δε μπορω πια να κοιμηθώ τα βραδια σκεπτόμενη οτι μπορει να μεινω ετσι για παντα, όπως γράφουν κάποιοι αλλοι άνθρωποι που διαβασα! 😔😌😌

     • Ο/Η Γιώτα λέει:

      Γιατρέ καλησπέρα και πάλι. Επισκέφτηκα γναθοχειρουργο. Τα δόντια πονάνε στη κάτω γναθο λόγο ξηρού φατνιου. Μου έβαλε εμποτισμένη γάζα την οποία θα αλλάζουμε καθημερινά.
      Για την υπαισθησια χείλια-πηγούνι κάνουμε ενέσεις συμπλέγματος Β, μου είπε ότι θα περάσει. Απλά ότι θα πάρει κάποιο διάστημα αλλά ότι είναι αν άστρεψιμο.
      Για τις πληγές που μου δημιουργήθηκαν στο στόμα από την εξαγωγή, αφθες, σκίσιμο στα πλάγια του στόματος pyravlex.
      Δόξα τω Θεώ πήγα σε αυτόν τον άνθρωπο, καθώς αν εμένα με τις συμβουλες του οδοντίατρου της εξαγωγής που με είδε χθες και δεν διέγνωσε τιοοτα το ανησυχητικό μου είπε μόνο να βάζω liposan, δε ξέρω πόσο χάλια θα κατέληγα τις επόμενες μέρες. Επίσης μου έιπε βιταμίνες συμπλέγματος Β δεν σου γράφω γιατί είναι placebo, δε θα σε βοηθήσουν καθόλου.

     • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Εάν πρόκειται για ξηρό φατνίο, θα ταλαιπωρηθείτε περίπου 10 μέρες ό,τι και αν κάνετε.Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει εμποτισμένες γαζούλες ή κάποια πάστα ξηρού φατνίου και αντιβίωση (για την οποία μάλλον δεν υπάρχει αρκετή βιβλιογραφική υποστήριξη), τα οποία βοηθούν κάπως. Για τα υπόλοιπα, μάλλον θα συμφωνήσω με τον πρώτο γιατρό σας, χωρίς να θεωρώ βεβαίως ότι αυτό που κάνετε βλάπτει. Η υπαισθησία (έχετε κάποια αίσθηση) είναι σχεδόν πάντα αναστρέψιμη σε διάστημα που αναφέρεται στη βιβλιογραφία για 6-18 μήνες.Εάν δεν υπήρχε καθόλου αίσθηση, η πρόγνωση θα ήταν χειρότερη.

     • Ο/Η Γιώτα λέει:

      Γιατρε χιλια Ευχαριστώ. Αν σεν ήσασταν εσεις και το blog σας θα εμενα ακομα στον 1ο γιατρο που μου έλεγε να βαλω ΛΙΠΟΖΑΝ μονο…😅
      Απο εδω ενημερώθηκα απο τις απαντήσεις σας στον κοσμο περι ξηρου φατνιου, υπαισθησιας κτλ και κατάλαβα οτι αυτα που εχω δεν ειναι φυσιολογικά και οτι πρεπει να το ψαξω περαιτέρω σε εξειδικευμένο γιατρο. Με την εμποτισμενη αυτη γαζα ειμαι χωρις παυυσιπονο πλεον μειώθηκε ο πονος κατα 90% ειλικρινα. Ο θεος να σας εχει καλα. Εαν εμενα Θεσσαλονίκη ( ειμαι απο επαρχία), θα γινόμουν σίγουρα πελάτισσα σας!!!
      Σας ευχαριστούμε θερμά για το λειτούργημα σας!!!!

     • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Ευχαριστώ και εγώ για τα καλά σας λόγια.

      Από τη στιγμή που θεωρείτε πως σας βοήθησε το blog, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν μπορούσατε να κάνετε ένα review για εμάς, μπορείτε να δείτε το κουμπάκι για τις αξιολογήσεις στα δεξιά του blog, ή να πατήσετε εδώ: https://www.google.com/maps/place/ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ+ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ+Smile+Clinic/@40.6294873,22.9442247,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0xafbcaa50ac8d58e4!8m2!3d40.6294873!4d22.9464134

      Ευχαριστώ και περαστικά σας.

     • Ο/Η Γιώτα λέει:

      Εννοείται πως θα κανω κριτικη γιατι το αξίζετε!
      Επισης εχω μεγάλο κύκλο στη θεσσαλονικη, σίγουρα δεν θα έχετε αναγκη τις δικες μου γνωριμίες αλλα ειστε παρα πολυ αξιολογος και αξίζει να συσταθεί ανεπιφύλακτα το ονομα σας!
      Εγω Ευχαριστώ…καλη συνέχεια στο εργο σας!

 • Ο/Η Αθηνά λέει:

  Καλησπέρα,
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γίνεται εξαγωγή χαλασμένου φρονιμίτη (μη έγκλειστου) τις πρώτες εβδομάδες της κύησης(5η-6η εβδομάδα). Δεδομένου ότι θα χορηγηθεί αναισθησία.Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι επιβλαβή για την κύηση; Χρησιμοποιείται διαφορετικό φάρμακο σε περίπτωση κύησης;
  Επίσης ο καθαρισμός επιτρέπεται;
  Υπάρχουν κάποιες οδοντιατρικές εργασίες που απαγορεύονται στην κύηση;
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Γενικά μιλώντας μπορείτε να κάνετε όλες τις οδοντιατρικές εργασίες κατά τη διάρκεια της κύησης εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που το απαγορεύουν και για τους οποίους θα σας ενημερώσει ο γυναικολόγος και ο οδοντίατρος σας. Το μόνο που αποφεύγουμε είναι οι ακτινογραφίες το πρώτο τρίμηνο και αυτό όχι γιατί συμβαίνει κάτι αν πάρουμε κάποια ακτινογραφία, αλλά γιατί η ακτινοβολία είναι γνωστό ότι επηρεάζει το έμβρυο (σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική ακτινολογία). Επίσης αποφεύγουμε αισθητικές διαδικασίες γιατί δεν υπάρχει λόγος να γίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης (Πχ. λεύκανση δοντιών). Ο καθαρισμός όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται γιατί βλέπουμε πολλές φορές ουλίτιδες κύησης που προέρχονται από τις ορμονικές αλλαγές που γίνονται στο σώμα σας. Αν δεν υπάρχει πέτρα και αν κάνετε πιο προσεκτική στοματική υγιεινή, θα είναι ηπιότερη ή και δεν θα υπάρξει καθόλου αυτή η ουλίτιδα. Για τον φρονιμίτη σας, χρειάζεται πανοραμική ακτινογραφία οπωσδήποτε. Οπότε, αν την έχετε, βγάλτε το δόντι άφοβα. Αν δεν την έχετε, περιμένετε μέχρι να περάσει να μπείτε στο δεύτερο τρίμηνο, αν βέβαια δεν πονάτε. Αλλιώς, θα κάνουν οι γιατροί σας την επιλογή είτε της εξαγωγής χωρίς ακτινογραφία (δύσκολα θα το έκανα εγώ) είτε την λήψη ακτινογραφίας. Ακόμη και μια παλιά πανοραμικλή πάντως, θα έφτανε για την εξαγωγή.

 • Ο/Η Evelyn λέει:

  Να σημειώσω ότι παίρνω εναλλάξ ακόμα algofren 600 kai depon… Κάθε ωχταωρο παρατηρώ ότι επανέρχεται ο πόνος …

 • Ο/Η Evelyn λέει:

  Καλησπέρα γιατρέ!!!!! ΣΟΣ ! Έκανα εξαγωγή έγκλειστου φρονιμητη αριστερή πλευρά…. Γενικά κράτησε 45 λεπτά και από ότι είπε ο γιατρός μου δεν χρειάστηκε να παρέμβει στο οστό γιατί είχε σχεδόν ανατείλει…. 6 μέρες μετά πονάω ακόμα αφόρητα…. Μου έβγαλε τα ράμματα στις 5 μέρες και με ξεκίνησε αντιβίωση aucmedin των 625 στις 4 μέρες… Όταν πήγα να με δει για τα ράμματα μου είπε ότι η επούλωση έγινε κανονικά και δε βλέπει κάποια μόλυνση… Και ότι λόγω αντιβίωσης προβλέπουμε την περίπτωση Ξηρού φαντιου… Υποτίθεται ότι ένα 24ωρο η αντιβίωση θα έπρεπε να δράσει και να μην χρειάζεται να συνεχίζω τα παυσίπονα… 6η μέρα και ακόμα υποφερω… Όταν περνάνε η δράση από τα παυσίπονα ο πόνος αφορητος … Δεν προσδιορίζω που ακριβώς είναι… Πχ το ούλο; Επειδή είναι πρησμενο; Το σημείο της εξαγωγής; Η γνάθος που επανέρχεται;;; Ο ίδιος είπε ότι θα έπρεπε να έχει περάσει …έχω αγανακτήσει και άρχισα να ανησυχώ! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, για ποιον λόγο ξεκίνησε η αντιβίωση την τέταρτη μέρα; Ο πόνος ξεκίνησε την τέταρτη μέρα; Δεν έχω εικόνα και αυτά που σας είπε ο γιατρός σας μου ακούγονται σωστά. Αν έχετε ξηρό φατνίο, ξεκινάει την τέταρτη με πέμπτη ημέρα και πονάει για περίπου 10 ημέρες. Από εκεί και πέρα δε νομίζω να μπορώ να βοηθήσω άλλο καθότι δεν σας έχω δει.

   • Ο/Η Σερεφίδου Ζαφειρια λέει:

    Καλησπέρα σας, έχω κάνει εξαγωγή του κάτω αριστερού έγκλειστου φρονιμητη πριν από 3 ημέρες. Το πρήξιμο και ο πόνος έχουν αρχίσει να υποχωρούν, όμως ενώ το μούδιασμα την πρώτη ημέρα είχε υποχωρήσει από χθες έχει απανελθει πάλι σε μεγάλη έκταση κυρίως στο κάτω χείλος. Είναι φυσιολογικο;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Γεια σας. Από τη στιγμή που την πρώτη μέρα ξεμουδιάσατε κανονικά, δεν θα πρέπει να πρόκειται για τραυματισμό του νεύρου αλλά ίσως για πίεση σε αυτό λόγω του οιδήματος. Αν είναι έτσι, το μούδιασμα τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αρχίσει να υποχωρεί. Εάν δεν είχατε ξεμουδιάσει την πρώτη μέρα θα μπορούσε να είναι τραυματισμός του κάτω φατνιακού νεύρου. Αν διαβάσετε πιο κάτω σε αυτό το άρθρο του blog μας θα δείτε πολλά σχόλια για τέτοιες καταστάσεις.

   • Ο/Η Evelyn λέει:

    Γεια σας… Όχι.. ο πόνος έχει παραμείνει ιδιος μέχρι και σήμερα…. Από την ώρα που έφυγε η αναισθησία μέχρι και σήμερα… Απλά όταν του είπα ότι είναι ανηποφορο με ξεκίνησε αντιβίωση ενώ από την αρχή μου είπε δε θα σε επιβαρύνω με αντιβίωση δε τη χρειάζεσαι… Εν τω μεταξύ ο γιατρός θα λείπει όλο τον Αύγουστο.. μίλησα μαζί του κ μου είπε να κάνω υπομονή γτ η αντιβίωση είναι ελαφριά και θέλει λίγο ακόμα για να με πιάσει…. Το ξηρό φατνιο που λέτε ότι πονάει για 10 μέρες μετά τι γίνεται αν δεν πάρεις κάποια αγωγή για αυτό; Φεύγει ο πόνος μόνος του ;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλησπέρα σας. Ναι, στην περίπτωση του ξηρού φατνίου φεύγει από μόνος του. Η αντιβίωση που σας έδωσε ο γιατρός σας είναι σωστή, και για την περίπτωση του ξηρού φατνίου αλλά και για να την περίπτωση που ο πόνος προέρχεται από κάποια μόλυνση.

 • Ο/Η Γεωργία λέει:

  Καλησπέρα σας. Πριν μιάμιση εβδομάδα έβγαλα τον κάτω δεξιά φρονιμίτη μου ο οποίος ήταν ημιεγκλειστος. Η ανάρρωση πάει καλά, όλα έγιναν όπως είπε ο γιατρός, ο πόνος υποχώρησε τις πρώτες 5 μέρες και το πρήξιμο επίσης. Μου έχει βάλει απορροφουμενα ράμματα που είπε ότι θα πέσουν μόνα τους ή θα λιώσουν. Αρχίζοντας να αισθάνομαι χαλαρά τα ράμματα κοίταξα στην πληγή και την είδα λίγο σκούρα, χωρίς να καταλαβαίνω αν είναι μαύρη ή ματωμένη. Δεν βγάζω αίμα όμως όταν πλένω τα δόντια μου. Εφόσον δεν νιώθω πόνο και δεν έχω κάποιο σύμπτωμα, θεωρείται φυσιολογικό το σκούρο χρώμα στην πληγή? Να σημειώσω ότι τα ράμματα σιγά σιγά υποχωρούν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • Ο/Η Dimitris λέει:

  Καλησπέρα σας , πριν από περίπου 20 ημέρες έβγαλα τον κάτω δεξιό φρονιμίτη σχετικά εύκολα. Το τραύμα επουλώθηκε σχετικά γρήγορα αλλά από την 4-5 ημέρα και μέχρι τώρα κατά διαστήματα νιώθω πόνο στην περιοχή ο οποίος φεύγει έπειτα από έντονο βούρτσισμα με Elugel. Περίπου χρειάζεται 3 φορές την ημέρα. Σε έλεγχο μετά τα πρώτα συμπτώματα από τον γιατρό μου δεν βρήκε κάτι το περίεργο. Είναι φυσιολογικό μετά από τόσες ημέρες να επιμένει ο πόνος?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Θεωρώ πως όχι, δεν είναι φυσιολογικό, αλλά πάλι δεν μπορώ να εκφέρω σοβαρή γνώμη γιατί δεν σας έχω δει κλινικά ούτε γνωρίζω από που αλλού μπορεί να προέρχεται το σύμπτωμα.

 • Ο/Η Κατερίνα Μαλαπανη λέει:

  Έβγαλα φρονημητη πριν από δύο μέρες και σήμερα τρέχει αίμα και φοβάμαι ότι έχουν φύγει τα ράμματα. Είναι φυσιολογικό
  Τι να κανω;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Εάν έχουν φύγει τα ράμματα μόλις δυο μέρες μετά την εξαγωγή, σαφώς και δεν είναι φυσιολογικό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

 • Ο/Η Θανάσης Παπαδημητρίου λέει:

  Καλησπέρα σας,

  Πριν δύο μέρες έβγαλα τον πάνω αριστερά φρονιμίτη. Η διαδικασία πήγε καλά και δεν είχα ούτε έχω πόνο. Ωστόσο έχω έντονους πονοκεφάλους τις τελευταίες ημέρες. Οφείλονται άραγε στην επέμβαση;

 • Ο/Η Ειρήνη λέει:

  Καλησπέρα, πριν από 10 μέρες έβγαλα τον κάτω αριστερά φρονιμιτη μου. Ήταν εσωτερικός και μεγάλωνε οριζόντια. Πριν 3 μέρες έβγαλα τα ράμματα και ο γναθοχειρουργος μου είπε ότι έχει μείνει μια τρύπα ανάμεσα στο μάγουλο και στο ουλο. Μου έδωσε μια σύριγγα και μου είπε να βάζω νερό ωστε να μη μένει φαγητό σε εκείνο το σημείο. Η τρύπα αυτή θα αργήσει να κλείσει;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Η τρύπα αυτή κάνει κάποιο χρόνο να κλείσει, που κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος που έχει, όπως επίσης και με την ηλικία σας, το ιατρικό ιστορικό σας κ.α. Θα μικραίνει σιγά σιγά μέχρι που δεν θα υπάρχει πια. Σωστά σας είπε ότι πρέπει να καθαρίζετε την περιοχή.

 • Ο/Η Μαριαννα λέει:

  Καλησπέρα πριν 2 μέρες έκανα αφαίρεση του κάτω δεξιού φρονιμίτη. Η όλη διαδικασία πήγε καλά. Μετά την λήξη της αναισθησίας για τον πόνο έπαιρνα mesulid- depon εναλλάξ. Σήμερα δηλαδή 3η μέρα σταμάτησα τα mesulid επειδή τα ουρά μου άρχισαν να έχουν κίτρινο χρώμα. Ο πόνος δεν έχει βελτιωθεί πονάω στην κάτω γναθο ο πόνος με χτυπάει στην πληγή και πονάω και στην από δεξιά. Επίσης αισθάνομαι και εξωτερικά δεξιά στο λαιμό μια ευαισθησία. Να ενημερώσω ότι την ημέρα της εξαγωγής πήρα και 2 χάπια αντιβίωση dalacin 300.θα ήθελα να μου πείτε την δική σας εκτίμηση είναι φυσιολογικά όλα αυτά που νιώθω?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν 4-5 μέρες από την εξαγωγή. Ακούγονται φυσιολογικά αν και δεν μπορώ να ξέρω την ένταση τους ή το πόσ τραυματική ήταν η εξαγωγή από το σχόλιο σας και μόνο. Mesulid συνήθως δεν προτείνουμε λόγω της τοξικότητας που έχει. Συνήθως δίνουμε ιβουπροφαίνη (πχ Algofren) και βέβαια παρακεταμόλη, που ήδη παίρνετε (πχ Depon). Την αντιβίωση είναι λάθος να την πάρετε μόνο σε δυο δόσεις. ΑΝ την ξεκινήσετε πρέπει να την πάρετε σε κανονικό σχήμα για τουλάχιστον 4 μέρες, συνήθως 5-6. Αν ανησυχείτε, θα πρότεινα να μην διστάσετε να καλέστε τον γιατρό σας που γνωρίζει το τι έχει γίνει στο στόμα σας.

   • Ο/Η Μαριαννα λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Σήμερα επισκέφτηκα τον γιατρό μου ο οποίος μου βρήκε την εξέλιξη της εξαγωγής πολύ καλά. Μου είπε ότι ο οξυς πόνος που έχω ακόμα είναι από τα οστά και την επαναφορά των ούλων αν τα κατάλαβα σωστά… Του είπα μήπως χρειάζεται να πάρω αντιβίωση μου είπε όχι γιατί έχω πάρει αρκετά χάπια τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Μου έδωσε ένα τζελ placAway και lonarid το οποίο δεν με πιάνει και από την Κυριακή θα αρχίσω να βελτιώνομαι..συμφωνειτε με την τοποθέτηση του?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Βεβαίως συμφωνώ. Το μόνο που θα προσέθετα, αν δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη, είναι να παίρνετε Algofren για να μην πονάτε. To Lonarid είναι ακριβώς ίδιο με το Depon. Πολύ ορθά σας είπε να μην πάρετε αντιβίωση αν δεν την χρειάζεστε.

 • Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

  Γεια σας,πριν 3 εβδομαδες ειχα βγαλει τραπεζιτη και φρονιμιτη μαζι με απολυτη επιτυχια,ειχα παρει και augmentin μια μερα πριν την επεμβαση,πριν 5 μερες πηγα να βγαλω και τον αλλο φρονιμιτη γιατι ειχε χαλασει πολυ,1,5 ωρα εκανε η οδοντιατρος να το βγαλει,αντιβιωση πηρα την επομενη μερα απο την επεμβαση και παλι augmentin,την πρωτη και δευτερη μερα εκανα πυρετο ειχα και πονο και λιγο αιμοραγια,τις υπολοιπες μερες ειχα εντονο πονο και παιρνω ντεπον και αλκοφρεν εναλαξ ανα 6 ωρες αλλα δεν βλεπω βελτιωση,μηπως πρεπει να παρω αλλη αντιβιωση;επισης εβγαλα αφθες στην γλωσσα και στο στομα

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Μια εξαγωγή που διήρκησε μιάμιση ώρα είναι πιθανό να σας ταλαιπωρήσει για αρκετές μέρες. Θα πρέπει πάντως μετά τις 4-5 μέρες να νιώσετε καλύτερα. Αν όμως δεν είστε καλύτερα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη γιατρό σας που γνωρίζει το περιστατικό και το τι έχει γίνει.Μπορεί να σας πονάνε και οι άφθες αλλά και πάλι θα πρέπει να σας δει η γιατρός σας, δεν μπορώ να κάνω διάγνωση μέσω μηνυμάτων. Να σημειώσω σχετικά με την αντιβίωση ότι δεν πρέπει ποτέ να την παίρνετε μόνο για μια ή για δυο μέρες. Αν την ξεκινήσετε (συνήθως δεν χρειάζεται εκτός αν υπάρχει κάποια ιατρική κατάσταση που το επιβάλλει), πρέπει να την πάρετε τουλάχιστον για 4 μέρες.

   • Ο/Η dimitris λέει:

    τελικα μολυνθηκε ολη η περιοχη και εβγαλα τα ραμματα τη πεμπτη μερα,εχει μεγαλη τρυπα και παιρνω πλεον διπλη αντιβιωση και ενα τζελ,ο πονος δεν εχει σταματησει ειδικα οταν προσπαθω να φαω,απο τι εχει προκληθει ολο αυτο;ποσο θα κρατησει ακομα;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Από τη στιγμή που λέτε ότι μολύνθηκε η περιοχή, η αιτία είναι τα μικρόβια. Το πότε θα περάσει εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα πιάσει η αντιβίωση και το πως θα αντιμετωπίσει την κατάσταση ο οργανισμός σας. Παρακαλώ, μην περιμένετε να σας δώσω πιο σαφείς απαντήσεις για ένα περιστατικό που δεν έχω δει και δεν έχω κάνει εγώ την επέμβαση. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά.

  • Ο/Η Μαρια λέει:

   Καλησπέρα..εκανα εξαγωγη του κατω αριστερά φρονιμίτη η διαδικασια ηταν γενικα ευκολη με λιγο πονο κ λιγο πρηξιμο και ενω εχουν περάσει πεντε ημερες δεν μπορω να ανοιξω καλα το στομα μου και εχω παρατηρήσει οτι και η αρθρωση μου εχει επιβαρυνθεί..ειναι φυσιολογικό αυτο;; ευχαριστώ εκ των προτέρων..

   • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Καλημέρα σας. Δεν θα ανησυχούσα, πρόκειται για συμπτώματα από όλη την ταλαιπωρία που υποστήκατε κατά την εξαγωγή. Θα πρέπει βέβαια, όσο περνάνε οι μέρες, να βελτιώνεστε.

 • Ο/Η ΜΑΡΙΛΙΑ λέει:

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας! Έκανα εξαγωγή έγκλειστου φρονιμιτη πριν 5 μερες. Ηταν δύσκολη περίπτωση γιατί είχε ήδη δημιουργηθεί οξεία φλεγμονή γι αυτό πήγα και το έβγαλα επιτόπου. Όλα πήγαν καλά από την ημέρα της εξαγωγής και μετά , παίρνω ocmedin για 6 μέρες. Μόνο που από χτές (4η μέρα εξαγωγής) παρατηρώ ένα μικρό κομματάκι δέρματος στην περιοχή οπου υπάρχουν τα ράμματα και να εξέχει δίπλα στο τελευταίο δόντι πριν το φρονιμιτη και είναι ευκίνητο. Είναι φυσιολογικό μετά απο μια εξαγωγή να υπάρχου τετοια κομματάκια?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Είναι πιθανό να κόπηκε κάποιο ράμμα ή να μετακινήθηκε κάποιο κομμάτι του βλενογόννου κάτω από κάποιο ράμμα. Υπάρχουν και άλλες πιθανότητες αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα χωρίς να το έχω δει. Αν σας ανησυχεί, θα πρότεινα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να σας κατευθύνει ή να σας εξετάσει.

 • Ο/Η Χρυσαυγή λέει:

  Γεια σας! Έχω περιστεφανίτιδα φρονιμίτη και παίρνω εδώ και 2 μέρες amoxil κ παυσίπονα nurofen.Ο πόνος δεν έχει υποχωρήσει καθόλου και πονάω πολύ ειδικά όταν καταπίνω.Μήπως ν’αλλάξω αντιβίωση; Σε πόσες μέρες πρέπει να δω βελτίωση;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Μετά από το 24ωρο η αντιβίωση πρέπει να αρχίσει να δρα και να αρχίσετε να βελτιώνεστε. Προφανώς, δεν μπορώ να δώσω οδηγίες για αλλαγή της αντιβίωσης ή για άλλα φάρμακα μέσω του blog. Θα πρέπει να πάτε στον γιατρό σας ή έστω να του τηλεφωνήσετε για να σας κατευθύνει.

 • Ο/Η Θένια λέει:

  Καλησπέρα σας, έχω κάνει εξαγωγη έγκλειστου φρονιμιτη εδώ και 8 μέρες πάω στην 9η και στο σημείο που έχει χειρουργηθεί έχει δημιουργηθεί ένα μικρό γρουμπαλακι που πονάει λιγάκι και λίγο κάτω από το κόκκαλο της κάτω γναθου. Υπάρχει μήπως κάποιο είδος μόλυνσης ή είναι φυσιολογικό; Απλά επειδή έχω βγάλει και τους δύο έγκλειστους φρονιμιτες από την δεξιά πλευρά και δεν είχα κάτι τέτοιο μου φαίνεται λίγο ανησυχητικό, όμως αυτός που έβγαλα τώρα ήταν πιο δύσκολος και δεν ξέρω μήπως φταίει αυτό. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας, λυπάμαι που δεν μπορώ να σας απαντήσω χωρίς να έχω δει το περιστατικό. Γενικά μιλώντας, αν νιώθετε ότι βελτιώνεστε όσο περνάνε οι μέρες, είστε καλά. Αν νιώθετε ότι κάτι πονάει περισσότερο, θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας. Σαφώς, η δυσκολία της εξαγωγής είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την μετεγχειρητική πορεία. Όσο πιο δύσκολη η εξαγωγή, τόσο πιο πολύ ταλαιπωρείστε μέχρι να επουλωθεί.

 • Ο/Η Kate λέει:

  Καλησπέρα σας! Συγχαρητήρια για την δουλειά σας! Την Πέμπτη έβγαλα τον κάτω, αριστερά φρονιμίτη ο οποίος ήταν έγκλειστος. Παίρνω μόνο παυσίπονο algofren. Χθες και σήμερα πονάω πολύ στην περιοχή εξαγωγής, έχει πρηστεί το ούλο πάνω από την πληγή έχοντας μια άσπρη τελειτσα και πονάει η αριστερή πλευρά του λαιμού μου κατά την κίνηση. Είναι φυσιολογικό όλο αυτό η υπάρχει περίπτωση μολυνσης? Ευχαριστώ πολύ!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω. Είναι πιθανό να είναι φυσιολογικό αλλά είναι πιθανό να πρόκειται και για μόλυνση. Εάν βλέπετε ότι είστε χειρότερα από εχθές, ίσως θα έπρεπε να σας δει ο γιατρός σας μήπως χρειαστείτε κάποια αντιβίωση. Εάν βγάλατε το δόντι την Πέμπτη, η δυσκολότερη μέρα θα έπρεπε να είναι η Παρασκευή. Και στις 4-5 μέρες θα πρέπει να αρχίσετε να είστε σημαντικά καλύτερα.

 • Ο/Η Εύα λέει:

  Καλημέρα σας.
  Εχω έγκλειστο φρονιμητης στην πάνω γναθο ο οποίο με ενοχλεί αρκετά τις τελευταίες μέρες.
  Θα είμαι εκτός Αθηνών για 20 μέρες.
  Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει πρόβλημα στο διπλανό δόντι ή στην γναθο αν περιμένω τόσο για την εξαγωγή?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Από τη στιγμή που το δόντι σας ενοχλεί, είναι πιθανό να επιδεινωθούν τα συμπτώματα. Θα έπρεπε να πάτε στον γιατρό σας για να κάνει διάγνωση του προβλήματος (ποιος είναι ο λόγος των ενοχλήσεων, αν υπάρχει ήδη πρόβλημα με το διπλανό δόντι κ.λπ.) και να σας κατευθύνει. Δεν θα έλεγα ότι σε 20 μέρες μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο διπλανό δόντι ή στη γνάθο, αλλά μπορεί να έχετε έντονα συμπτώματα όπως οίδημα και έντονο πόνο.

 • Ο/Η Ειρήνη λέει:

  Γεια σας Υπάρχει μεγάλη διαφορά κόστους εξαγωγής φρονημιτων στο νοσοκομείο ή σε ιδιώτη γιατρό? ευχαριστώ.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Στο Δημόσιο νοσοκομείο οι εξαγωγές είναι δωρεάν. Δεν γνωρίζω πως δέχονται και σε ποιους κλείνουν ραντεβού αλλά δεν υπάρχει αμοιβή. Σε ιδιώτη, φυσικά υπάρχει αμοιβή.

 • Ο/Η Dafni Avgoustaki λέει:

  Καλημερα γιατρε,
  Ηθελα να ρωτησω, πριν απο 14 μερες εβγαλα τον κατω δεξια φρονιμητη μου. Το δοντι ενω δεν ηταν εγκλειστο ηταν οριζοντια φυτρωμενο οποτε ο γιατρος μου για να το αφαιρεσει το εσπασε σε 2 κομματια. Μου εκανα ραμματα και ολα καλα. Γενικα ουτε πονεσα πολυ μετα την επεμβαση ουτε πριστηκα. Τωρα που αφαιρεσα και τα ραμματα και εχει περασει τελειως ο πονος και μπορω να επεξεργαστω τι γινεται σε εκινο το σημειο, παρατηρω οτι υπαρχει μια τρυπα αναμεσα στο εσωτερικο του μαγουλου και το ουλο. Εινια φυσιολογικο αυτο? Θα κλεισει απο μονη της ? Δεν ξερω τι να υποθεσω, γιατι σκεφτομαι οτι οσο υπαρχει αυτη η τρυπα συνεχεια θα μπαινουν υπολειμματα τροφων και μπορει να γινει καμοια φλεγμονη. Εσεις τι πιστευετε?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Πιστεύω ότι η τρύπα θα κλείσει από μόνη της αλλά πάλι, δεν μπορώ να ξέρω με βεβαιότητα γιατί δεν το έχω δει. Προσέξτε να καθαρίζετε καλά την περιοχή, ακόμη και με μια σύριγγα που θα βάζετε νερό (χλιαρό αλατόνερο ακόμα καλύτερα). Αν κάτι όμως σας ανησυχεί, το καλύτερο είναι να κάνετε μια επίσκεψη στον γιατρό σας.

 • Ο/Η Μαρία λέει:

  Καλησπέρα. Έκανα πριν 3 ημέρες εξαγωγή φρονιμήτη (κάτω αριστερά) και ήθελα να ρωτήσω, είναι φυσιολογικό να είναι μαύρη η πληγή και να υπάρχει μια λευκή ουσία γύρω απ’το άνοιγμα; Ευχαριστώ πολύ.

 • Ο/Η Νίκος λέει:

  Καλησπέρα γιατρέ. Η ερώτηση μου δεν έχει να κάνει με εξαγωγή. Έχω ψηλά στα μπροστινά μου δόντια μαύρες λακούβες, μάλλον είναι τερηδόνα και οι λακούβες είναι αλλοιώσεις/διαβρώσεις του δοντιού. Έχω ακούσει ότι πρέπει ο οδοντίατρος να «σκάψει» αυτήν την περιοχή ώστε να την καθαρίσει δεν ξέρω ακριβώς και μετά να βάλει κάποιες όψεις ρητίνης. Θέλω να ρωτήσω αν αυτή τη διαδικασία μπορεί να την κάνει ένας οδοντίατρος ή χρειάζεται συγκεκριμένη ειδικότητα (π.χ. ενδοδοντολόγος,οδοντοτεχνήτης). Πόσες επισκέψεις χρειάζεται το κάθε δόντι συνήθως και που κυμαίνεται η τιμή για κάθε δόντι για όλη την διαδικασία. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Στο blog έχω πολλά άρθρα που σχετίζονται με το πρόβλημα που αναφέρετε, πολύ περισσότερα απ’ ότι για τις εξαγωγές! ΑΝ θέλετε μπορείτε να πάρετε πληροφορίες, πάντα όμως γενικές, γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει διάγνωση ή να σας πει κάποιος τη θεραπεία ή το κόστος αν δεν έχει δει για τι ακριβώς πρόκειται. Οι μαύρες κηλίδες μπορεί να μην είναι τίποτα και να μην χρειάζονται τίποτα εκτός αν σας ενοχλούν αισθητικά, ή μπορεί να είναι χαλάσματα που χρειάζονται απλά ένα σφράγισμα. Ένας γενικός οδοντίατρος μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Οι ενδοδοντολόγοι ασχολούνται με απονευρώσεις και οι οδοντοτεχνίτες δεν βλέπουν ασθενείς, κατασκευάζουν εργασίες για οδοντιάτρους που αντιμετωπίζουν τους ασθενείς.

   Για παράδειγμα, δείτε εδώ:
   http://blog.smile-clinic.gr/?p=1137
   http://blog.smile-clinic.gr/?p=106

 • Ο/Η Μαίρη λέει:

  Γεια σας.

  Έκανα εξαγωγή πριν 6 μέρες, χωρίς ράμματα και νυστέρια. Απ’ την τέταρτη μέρα άρχισα να πονάω και μέχρι σήμερα έχω ήπιο σχετικά πόνο απ το απόγευμα και μετά ο οποίος χτυπάει και στο αυτί. Πρέπει να ανησυχώ; Από ποια μέρα δεν δικαιολογείται ο πόνος και πρέπει να καλέσω τον γιατρό που μου έκανε την εξαγωγή;

  Ευχαριστώ!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Πόνος που ξεκινάει την τέταρτη με πέμπτη μέρα είναι πιθανό να προέρχεται από ξηρό φατνίο. Μια κατάσταση άγνωστης αιτιολογίας που περνάει σε περίπου 10 ημέρες. ΑΠό εκεί και πέρα, δεν είναι κακό να πάρετε τον γιατρό σας τηλέφωνο, γιατί γνωρίζει το τι ακριβώς έγινε κατά την εξαγωγή και τι μπορεί να χρειάζεται για εσάς.Για την ερώτηση σας από ποια ημέρα δεν δικαιολογείται ο πόνος, δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση, είναι κάτι πολύ σχετικό.

 • Ο/Η Αναστάσιος λέει:

  Καλησπέρα χτες έβγαλα τον άνω αριστερά φρονιμίτη την νύχτα ανέβασα πυρετό και είχα κρυαδες ήπια το αλγκοφρεν 400 και με ανακούφισε σήμερα ο πυρετός συνεχίζεται περίπου στο 37,7 και συνεχίζω να παίρνω το ίδιο παυσίπονο αν και δεν έχω δυνατούς πόνους πια όμως έχω την εντύπωση πως με βοηθάει στον πυρετό και γενικα με ανακουφίζει, ο πυρετός είναι κάτι φυσιολογικό!? Να προσθέσω πως ο φρονιμίτης ήταν κανονικός και βγήκε εύκολα.. ευχαριστώ προκαταβολικά

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα. Βέβαια, ο πυρετός είναι φυσιολογικός. Πρόκειται για την αντίδραση του οργανισμού σας στη φλεγμονή που προκλήθηκε από την εξαγωγή. Σύντομα θα πρέπει να περάσει όμως.

   • Ο/Η Γιώτα λέει:

    Καλησπερα γιατρέ! Στις 14/5/20 αφαίρεσα τον κάτω αριστερό ημιεγκλειστο φρονιμιτη και τοποθέτηθηκαν ράμματα, τα οποία αφαιρεθηκαν 25/5Αντιβίωση δεν μου χορήγησε ο γιατρός. Τις πρώτες 4 με 5 μερες πονούσα και έπαιρνα ντεπόν των 1000. Μετα απο κάποιες μέρες παρατήρησα αίμα με κιτρινοπρασινο υγρό στο σημείο της εξαγωγής,προς την μεσα πλευρά που τελειώνει η γναθο (δεν μπορω να το εξηγήσω) το οποίο συνεχίζει μεχρι σημερα χωρίς όμως εμφάνιση αίματος. Επισκέφθηκα τον οδοντίατρο και μου χορήγησε αντιβίωση amoxil 1 g για 5 μερες. Σημερα η τελευταία μέρα που την παίρνω και δν βλέπω διαφορά. Τι μπορει να συμβαίνει ; Μηπως δεν ειναι μόλυνση και ειναι κατι άλλο; Ανησυχώ πολυ κ δεν ξερω τι να κανω

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Γεια σας. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να κάνω διάγνωση από ένα μήνυμα. Είναι πιθανό να είναι μια μόλυνση που δεν την έπιασε το Amoxil και χρειάζεστε διαφορετικό αντιβιοτικό. Αν δεν σας καλύπτει ο γιατρός σας, ίσως μπορείτε να πάτε κάπου και για μια δεύτερη γνώμη.

 • Ο/Η ΣΤΕΦΑΝΟΣ λέει:

  Καλησπέρα γιατρέ,πριν 3 ημέρες έβγαλα το δόντι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον φρονιμίτη της κάτω γνάθου γιατί είχε έντονη φλεγμονή.

  Υπάρχει πόνος που αντιμετωπίζεται με αναλγητικά ωστόσο από την αρχή έχει σχηματιστεί στο ούλο ένα άσπρο οίδημα από την μέσα πλευρά,όχι στην τρύπα του φατνίου.Στην ουσία είναι σαν το ούλο μου να έχει γίνει άσπρο σε εκείνο το σημείο,αυτό είναι φυσιολογικό ? Επίσης ο φρονιμίτης που βρίσκεται πίσω από το κενό φατνίο (τέρμα πίσω στη γνάθο) πονάει όταν τον χτυπάω ελαφρά με κάποιο αντικείμενο (το τεστ που κάνετε οι οδοντίατροι για να διαπιστώσετε αν πονάει ένα δόντι). Υπάρχει κάποια σχέση με την εξαγωγή ή θα χρειαστεί να κάνω και δεύτερη επίσκεψη στο γιατρό μου ?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Κατά αρχήν πρέπει να σημειώσω ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διάγνωση από μηνύματα, οπότε ο,τι σας λέω είναι με κάθε επιφύλαξη και σαφώς δεν θα ήταν κακή ιδέα, αν οτιδήποτε σας ανησυχεί, μια δεύτερη επίσκεψη στον γιατρό σας. Κατά την επούλωση, από την δεύτερη μέρα συνήθως, πολλές φορές δημιουργείται ένα άσπρο επίχρισμα, αυτό όμως είναι στην περιοχή της πληγής, δηλαδή στο φατνίο σε μια απλή εξαγωγή. Αν έγιναν ράμματα ή υπήρξε τραύμα και αλλού, ίσως θα μπορούσε να υπάρχει και εκεί μια τέτοια εμφάνιση. Ο φρονιμίτης που έχει επικρουστικό πόνο δεν πρέπει να σας ανησυχεί καθότι πολλές φορές ταλαιπωρείται κατά την εξαγωγή του διπλανού δοντιού. Μπορεί οι μοχλοί που χρησιμοποιήθηκαν να τον κούνησαν λίγο και αυτόν αλλά αυτό είναι κάτι που θα επανέλθει. Θα πρότεινα να μην δοκιμάζετε να τον χτυπάτε κ.λπ. για να δείτε αν πονάει, ώστε να τον αφήσετε να επουλωθεί το συντομότερο.

 • Ο/Η Βασίλης λέει:

  Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις απαντήσεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε πόνους ή φοβίες. Ήθελα να σας πω μια διαφορετική περίπτωση μετά από εξαγωγή δυο φρονιμιτών από την ίδια πλευρά. Η μετεγχειρητική πορεία ήταν καλή, όπως μου είχαν εξηγήσει οι χειρουργοί οδοντίατροι. Ωστόσο από την 5η μέρα και ενώ ο πόνος του οιδήματος υποχωρούσε, υπήρξε πόνος κοντά στο αυτί. Το κρίνετε φυσιολογικό; Είναι 11η μέρα σήμερα και ο πόνος είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και οξύς. Συνήθως με ένα αντιφλεγμονώδες περνάει αλλά μετά επανέρχεται. Πιστεύετε έχει σχέση με την εξαγωγή ή είναι κάτι ασχετο που πρέπει να δω; Ο πόνος είναι ακριβώς έξω από το αυτί, όχι στο τύμπανο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Πόνος που ξεκινάει την 5η μέρα μετά από εξαγωγή ακούγεται για ξηρό φατνίο. Αυτό θα μπορούσε να το δει και να το διαγνώσει ο οδοντίατρος σας. Από εκεί και πέρα, φυσικά είναι πιθανό να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, αλλά δεν είναι δυνατόν να βοηθήσω και να κάνω διάγνωση μέσω μηνυμάτων.

 • Ο/Η Κωνσταντίνος λέει:

  Γεια σας! Έβγαλα σήμερα τους 2 κάτω φρονιμητες και η ερωτηση μου ειναι μετα απο πόσες μερες θα μπορέσω να γαω τροφές οπως μπριζολα,σουβλακι και τέτοιου ειδους γενικά

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Καταλαβαίνετε ότι η επούλωση είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο αλλά και για κάθε περιστατικό. Θα έλεγα ότι μετά την αφαίρεση των ραμμάτων σιγά σιγά θα αρχίσετε να επιστρέφετε στην κανονική λειτουργία του στόματος σας. Περίπου στις 10 ημέρες.

 • Ο/Η ΤΚ λέει:

  Καλησπέρα. Έχω προγραμματίσει την εξαγωγή του δεύτερου γομφίου της κάτω γνάθου γιατί χάλασε εξαιτίας του φρονιμίτη. Τώρα του έχει βρει κενό ο φρονιμίτης έχει ξεκινήσει να βγαίνει. Μπορεί να αντικαταστήσει τον δεύτερο γομφίο ο φρονιμίτης η είναι καλύτερη λύση το εμφύτευμα σε βάθος χρόνου όμως. Τα υπόλοιπα δόντια είναι υγιείς.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Ο φρονιμίτης είναι πιθανό να μετακινηθεί προς τη θέση του δεύτερου γομφίου, αλλά όχι στην σωστή θέση. Μάλλον θα είναι ξαπλωμένος ή στην καλύτερη περίπτωση πλαγιασμένος. Σε ακραία περίπτωση, υπό προϋποθέσεις, με ένα mini implant, θα μπορούσε ένας ορθοδοντικός να τον κατευθύνει στη θέση του δεύτερου γομφίου όπως θα έπρεπε. Ένα εμφύτευμα, αν μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτή την περιοχή ίσως είναι η καλύτερη λύση, αλλά ίσως θα έπρεπε να βγάλετε και τον φρονιμίτη για να μην παρεμβληθεί.

   • Ο/Η TK λέει:

    Επειδή σκέφτομαι να βάλω γλωσσικά σιδεράκια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τον φρονιμίτη σε περίπτωση που είναι ξαπλωμένος ή πλαγιασμένος να έρθει όσο καλύτερα γίνεται στην σωστή θέση?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

 • Ο/Η Μαρια λέει:

  Καλησπέρα γιατρέ! Θα ήθελα την γνώμη σας.εχουν περάσει 3 μήνες από την εξαγωγή του πάνω αριστερού έγκλειστου φρονημητη.εχω ένα μικρό πρήξιμο στο μάγουλο κ συνεχείς ενοχλήσεις σαν τράβηγμα.εκανα αξονική και φάνηκε πως υπάρχει κάτι σαν κύστη. Ο γναθοχειρουργος μου είπε πως είναι ουλοδης ιστός αυτό που φάνηκε στην αξονική κ πως δεν χρειάζεται επέμβαση. Το πρήξιμο όμως μου είπε πως δεν είναι στην περιοχή που χειρουργήθηκε ο φρονιμητης κ ίσως πειραχτικε κάποιο νεύρο γιατί στο χειρουργείο ασκήθηκε τρομερή πιεση κ πως χρειάζεται χρόνος πολύς (μπορεί και 1 χρόνο) για να περάσει.
  Έχω αγχωθει πολύ και πραγματικά χρειάζομαι την γνώμη σας

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω ούτε να κάνω διάγνωση εξ αποστάσεως. Εξάλλου, δεν είμαι γναθοχειρουργός. Ίσως, αν δεν σας καλύπτει ο γναθοχειρουργός που επισκέπτεστε, να πάτε σε έναν ακόμη για μια δεύτερη γνώμη.

 • Ο/Η Ανν λέει:

  Ενα πολύ μικρό φύσιμα υπαρχει αλλα ο καρδιολόγος εχει πει ότι είναι ανευ σημασία; Ευχαριστω για την απαντηση

 • Ο/Η Αννα λέει:

  Καλημέρα έχω κανονίσει εξαγωγή άνω αριστερού φρονιμίτη που έχει ανατείλει κανονικά ολόκληρος, ο γιατρός μου είπε λίγο πριν πάω στο ιατρείο για την εξαγωγή να πάρω αντιβίωση DALACIN C των 300mg δυο κάψουλες δηλαδή 600mg και θα μου δώσει και παυσίπονο τύπου mesulid – voltaren λίγο πριν την εξαγωγή. Επειδή έχω ευαισθησία στο έντερο μήπως είναι μεγάλη δόση; Επίσης διάβασα στο φύλλο οδηγιών του DALACIN στις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ότι με παράγοντες που προκαλούν νευρομυικό αποκλεισμό μπορεί να προκληθεί καταστολή του αναπνευστικού η και παράλυση. Υπάρχει κίνδυνος από την ένεση που κάνουν για την εξαγωγή σε συνδιασμό με τη DALACIN; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Έχετε κάποιο ιατρικό ιστορικό που απαιτεί την χορήγηση προφυλακτικής αντιβίωσης; Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται σε έναν υγιή. Επίσης, δεν χορηγούμε παυσίπονα πριν την επέμβαση. Θα έχετε αναισθησία κατά την επέμβαση και δεν πρέπει να πονάτε. Αν πονάτε, θα πρέπει να γίνει βαθύτερη αναισθησία και αυτό είναι κάτι που δεν θα βοηθήσουν τα παυσίπονα. Τα παυσίπονα τα παίρνουμε μετά την εξαγωγή, όταν αρχίσει να πονάει, δηλαδή όταν αρχίσει να φεύγει η αναισθησία. Επίσης, τα φάρμακα εκλογής για τον πόνο είναι συνήθως η παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Lonarid) σε απλές περιπτώσεις και η Ιβουπροφένη (π.χ. Algofren, Brufen) σε περιπτώσεις που πονάει παραπάνω. Κίνδυνοι με το Dalacin πρακτικά δεν υπάρχουν εκτός αν έχετε κάποια αλλεργία στο συγκεκριμένο φάρμακο. Όσο για τη δόση, σας απάντησα ήδη παραπάνω.

 • Ο/Η Ανν λέει:

  Καλημέρα έχω κανονίσει εξαγωγή άνω αριστερού φρονιμίτη που έχει ανατείλει κανονικά ολόκληρος, ο γιατρός μου είπε λίγο πριν πάω στο ιατρείο για την εξαγωγή να πάρω αντιβίωση DALACIN C των 300mg δυο κάψουλες δηλαδή 600mg και θα μου δώσει και παυσίπονο τύπου mesulid – voltaren λίγο πριν την εξαγωγή. Επειδή έχω ευαισθησία στο έντερο μήπως είναι μεγάλη δόση; Επίσης διάβασα στο φύλλο οδηγιών του DALACIN στις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ότι με παράγοντες που προκαλούν νευρομυικό αποκλεισμό μπορεί να προκληθεί καταστολή του αναπνευστικού η και παράλυση. Υπάρχει κίνδυνος από την ένεση που κάνουν για την εξαγωγή σε συνδιασμό με τη DALACIN; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 • Ο/Η teosk λέει:

  Καλημέρα σας.
  Έβγαλα τους πάνω φρονιμίτες οι οποίοι φαίνονταν εξ΄ ολοκλήρου.Είναι φυσιολογικό που μου έγιναν ράμματα;
  Επίσης αν καθυστερήσω την αφαίρεση των κάτω για λίγο καιρό, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κάποιο πρόβλημα;
  Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Συνήθως μετά από απλές εξαγωγές δεν γίνονται ράμματα. Τα ράμματα αποσκοπούν στο να καθηλώσουν τον ιστό που έχει απομακρυνθεί λόγω της τομής και της απώθησης που έγινε για να αποκαλυφθεί το δόντι που έπρεπε να εξαχθεί. Αυτό όμως το αποφασίζει ο γιατρός σας. Είναι πιθανό να έκρινε ότι πρέπει να στερεωθούν οι ιστοί για να γίνει καλύτερη η επούλωση. Σχετικά με τους κάτω, δεν μπορώ να απαντήσω. Εξαρτάται από τον λόγο που πρέπει να βγουν. Συνήθως, όταν πρέπει να βγουν όλοι οι φρονιμίτες, βγαίνουν ανά ημιμόρια, δηλαδή σε μια συνεδρία οι άνω και κάτω δεξιά και σε μια άλλη οι άνω και κάτω αριστερά.Έτσι, μπορείτε να φάτε καλά από τη μια πλευρά και πονάτε ή έχετε οίδημα μόνο από τη μια πλευρά.

 • Ο/Η Κωνσταντίνα λέει:

  Καλημέρα σας! Έχω κάνει εξαγωγή και των 2 φρονιμίτων (εμφανές) στην αριστερή πλευρά πριν 6 μέρες (18/5) και ο πόνος συνεχίζει, μπορώ να πω ότι άρχισα να πονώ σημαντικά μετά από 2-3 μέρες. Δεν έχω πάρει αντιβίωση παρά μόνο παυσίπονο και κορτιζόνη για 3 μέρες και τώρα μόνο nurofen 400mg 2-3 φορές την μέρα. Είναι φυσιολογικό ή όχι; Άρχισα να αγχώνομαι γιατί την Τρίτη θα πάω και για αφαίρεση έγκλειστου … Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα. Είναι φυσιολογικό να πονάμε μετά από εξαγωγές δυο δοντιών, ακόμη και αν δεν ήταν χειρουργικές. Πρόκειται για δυο μεγάλες πληγές στο στόμα σας που έγιναν μόλις πριν από 6 μέρες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να άρχισαν να πονάνε περισσότερο 2-3 μέρες μετά από την εξαγωγή, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαγνωσθεί από τον γιατρό που θα σας εξετάσει. Αντιβίωση ορθώς δεν δίνουμε όταν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα. Προσωπικά, δεν δίνω ούτε κορτιζόνη γιατί ναι μεν βοηθά στο να μην πρηστείτε (που μετά από απλές εξαγωγές συνήθως δεν πρηζόμαστε έτσι κι αλλιώς), αλλά παρατείνει τον χρόνο που μπορεί κάποιος να έχει προβλήματα (και πάλι κυρίως αναφέρομαι στο οίδημα). Αναλγητικά σαφώς χρειάζονται. Προσωπικά, δεν θα έκανα εξαγωγή έγκλειστου ενώ έχω πόνο σε άλλη περιοχή. Μετά θα είστε ακόμη χειρότερα και συνήθως η εξαγωγή του έγκλειστου είναι μετεγχειρητικά πολύ πιο δύσκολη από τις απλές εξαγωγές, ανάλογα με την περίπτωση πάντα.

 • Ο/Η Γιώτα Παπαπέτρου λέει:

  Καλησπερα έβγαλα πριν 3 μέρες κάτω δεξιά φρονιμίτη χωρίς να χρειαστεί να κάνω ραματα. Είναι φυσιολογικό να πονάω ακόμα; Όχι έντονα αλλά υπάρχει ενοχληση…

 • Ο/Η Ελευθερία Π. λέει:

  Καλημέρα σας!
  Αφαίρεσα πριν από 2 εβδομάδες τον κάτω δεξιά φρονιμιτη, ο οποίος είχε μία αρκετά μεγάλη τρύπα στο πλάι(η οποία μεγάλωσε μέσα στην καραντίνα και ο γιατρός έκρινε ότι έπρεπε να αφαιρεθεί. )
  Η ριζα ήτανπολυ βαθιά και στραβή κι έτσι τον έκοψε στά 2 για να τον αφαιρέσει(Γενικά δεν αφαιρέθηκε καθόλου εύκολα).
  Φεύγοντας δεν πήρα αντιβίωση. Μου είπε πως αν πονέσω θα πάρω μόνο depon 1000ρι. Έτσι κι έκανα..
  Μία εβδομάδα μετά ξύπνησα ένα πρωί με πρησμένο εσωτερικά και τοπικά και πολύ πόνο. Μίλησα με το γιατρό και μου έδωσε amoxil1g για 5 μέρες. Παράλληλα συνέχισα και ταdepon γιατί πονούσα αρκετά. Από την επόμενη μέρα(2η της αντιβίωσης) άρχισα να έχω πόνο σε ένα γρομπαλακι που δημιουργήθηκε πίσω απο το αυτι(Όχι όμως ενιαίο, χτυπάει σαν σουβλιες.). Τρίτη και τέταρτη μέρα αντιβίωσης έχω τρομερές ημικρανίες και μετά τη λήψη της αντιβίωσης παθαίνω κάτι σαν ζαλάδες και ο ήχος στα αυτιά μου πάει κι έρχεται. Αρχίζω να σκέφτομαι πως είναι αντίδραση απο την αντιβίωση και μετά την 4η μέρα την κόβω. Κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό. Με συμβουλή της φαρμακοποιού παίρνω τώρα algofren πρωί βράδυ, τα οποία μόλις ξεκίνησα. Δεν νιώθω την περιοχή καλύτερα παρόλο που ήπια 4 μέρες αντιβίωση. Έχω αρχίσει να φοβάμαι.
  Ξέχασα να σας αναφέρω πως ακριβώς δίπλα έχω θήκη και το δόντι από κάτω δεν είναι απονευρωμενο(δουλειά αλλού γιατρού).

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Όλα αυτά που έγιναν στην επέμβαση αφαίρεσης του φρονιμίτη σας και η αγωγή που σας έδωσε ο γιατρός σας ακούγονται σωστά. Ίσως όμως να χρειάζεστε κάποια διαφορετική αντιβίωση (το Algofren είναι αναλγητικό, πιο δυνατό από το ντεπόν), εάν υπάρχει κάποια μόλυνση στην περιοχή.Το Amoxil για 4 μέρες είναι η πιο ήπια μορφή αντιβίωσης που μπορείτε να πάρετε. Αυτό όμως, θα πρέπει να το διαγνώσει και να σας το προτείνει ο γιατρός σας, ο οποίος έχει εικόνα από το πρόβλημα. Το αν πρόκειται για πρόβλημα του διπλανού δοντιού με τη θήκη, επίσης πρέπει να διερευνηθεί με ακτινογραφία και κλινική εξέταση.Οι ζαλάδες, οι ημικρανίες και ο ήχος στο αυτί πάντως, δεν σχετίζονται συνήθως με κάποια εξαγωγή ούτε με τη λήψη αντιβίωσης. Ίσως θα έπρεπε να σας δει και κάποιος ΩΡΛ.

 • Ο/Η Γιωργος λέει:

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΠΡΙΝ 9 ΜΕΡΕΣ ΑΦΑΙΡΕΣΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΗΜΙΕΓΚΛΕΙΣΤΟ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟ ΔΕΞΙΑ. ΟΛΑ ΚΥΛΗΣΑΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟ ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΝΑΕΙ Ο ΛΑΙΜΟΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΟΝΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑ.ΠΟΝΑΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΜΑΣΑΩ.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Δεν είναι δυνατόν να γίνει διάγνωση από το μήνυμα σας. Θα μπορούσαν να είναι διάφορες καταστάσεις που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα. Θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας.

   • Ο/Η Γιωργος λέει:

    Οκ.ευχαριστω.θα μπορουσαν ομως να θεωρηθουν φυσιολογικα αυτα τα συμπτωματα? Ειδικα με τον λαιμο?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Όχι, δεν είναι φυσιολογικό να έχετε τέτοια συμπτώματα, ιδίως 9 μέρες μετά από την εξαγωγή. Μπορεί να είναι μια απλή μόλυνση και να χρειάζεται αντιβίωση, μπορεί να είναι όμως και διάφορες άλλες καταστάσεις.

 • Ο/Η Κατερινα λέει:

  Γεια σας. Εγώ χθες έκανα εξαγωγή ενός κανονικού φρόνιμιτη στην άνω μεριά και ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να βγει και από κάτω για να μην γίνει παραμόρφωση της γνάθου κάτι τέτοιο. Ήθελα να ρωτήσω πρέπει όπως δηποτε να βγει και ο κάτω εάν δεν υπάρχει πρόβλημα?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Όχι, δεν παραμορφώνεται η γνάθος! Αυτό που συμβαίνει είναι αν το κάτω δόντι δεν ακουμπάει με κανένα πάνω δόντι, να ανατείλει (φυτρώσει) παραπάνω, και αν αυτό συνεχιστεί, να αρχίσετε να κλείνετε λάθος και επίσης να ακουμπήσει τα ούλα της πάνω γνάθου. Συνήθως, ο κάτω φρονιμίτης ακουμπάει με τον δεύτερο γομφίο (το πάνω δόντι που είναι δίπλα στον φρονιμίτη) ακόμη και αν έχει βγει ο φρονιμίτης και έτσι δεν συμβαίνει αυτό το πρόβλημα. Ενώ όταν βγαίνει ο κάτω φρονιμίτης ο άνω δεν δαγκώνει με κανένα κάτω δόντι. Οπότε, είναι ανάλογα με την περίπτωση, αλλά αν βλέπετε ότι ο κάτω φρονιμίτης σας δαγκώνει όταν κλείνετε με κάποιο πάνω δόντι, δεν θα έχετε πρόβλημα αν τον αφήσετε. Από τη στιγμή βέβαια που είναι υγιής!

   • Ο/Η Κατερινα λέει:

    Ο κάτω φρονιμιτης νομιζω πως θα θέλει απλά σφραγιςμα έχει μαυρίσει σε ένα σημείο αλλά δεν έχει τρύπα και νομίζω πως ότι ο μίσος ακουμπάει με το πάνω δόντι που αναφέρατε. Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση με βοηθήσατε πολύ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Εάν έχει μαυρίσει και δεν έχει τρύπα, μπορεί να μην χρειάζεται ούτε σφράγισμα. Στην σύγχρονη οδοντική χειρουργική (η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τα σφραγίσματα), δεν σφραγίζουμε δόντια επειδή έχουν μαύρη επιφάνεια, εκτός αν αποτελούν αισθητικό πρόβλημα.

 • Ο/Η Κατερίνα λέει:

  Γεια σας! Εγώ χθες έβγαλα έναν κανονικό φρόνιμιτη από την άνω μεριά και ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να βγει και ο από κάτω για να μην παραμορφοθει η γνάθος κάτι τέτοιο. Είναι απαρετιτο να βγει και ο άλλος φρονιμιτης εάν δεν έχει πρόβλημα?

 • Ο/Η Αλεξία λέει:

  Καλησπέρα γιατρέ, πριν λίγες μέρες έκανα πανοραμική ακτινογραφία λόγω πόνου που ένιωθα ασταμάτητα εδώ και ένα μήνα και έδειξε ότι στην κάτω αριστερή πλευρά έχω έγκλειστο φρονιμίτη σε οριζόντια θέση που ακουμπά στην ρίζα του διπλανού δοντιού. Ο οδοντίατρος μου σύστησε να πάω σε ειδικό γιατρό για την αφαίρεσή του. Μετά από όλα αυτά που έχω διαβάσει φοβάμαι πάρα πολύ για τις επιπλοκές και επίσης έχω ακούσει ότι οι εξαγωγές είναι καλό να γίνονται σε μικρή ηλικία. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφύγω την εξαγωγή και αν καταστράφηκε ο τραπεζίτης μήπως είναι καλύτερα να αφαιρέσω αυτόν επειδή είναι ευκολότερη η επέμβαση και να κρατήσω το φρονιμίτη;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω χωρίς να έχω εικόνα του περιστατικού. Συνήθως, αν έχει πάθει ζημιά και το διπλανό δόντι, αφαιρούνται ταυτόχρονα και αυτό και ο φρονιμίτης. Εξαγωγές γίνονται και σε μεγάλη ηλικία, μην ανησυχείτε για αυτό. Ο γιατρός που θα σας κάνει τις εξαγωγές θα σας εξηγήσει περισσότερα αφού σας εξετάσει.

 • Ο/Η fendercastle@yahoo.gr λέει:

  Γιατρε καταρχας συγχαρητηρια για το εργο σου. Ειμαι 34 ετων και πριν 15 χρονια αναγκαστηκα να αφαιρεσω ενα δοντι απο τη κατω γναθο γιατι ηταν διπλα απο τον φρονιμιτη ο οποιος επειδη εβγαινε στραβα το ειχε σπασει, με αποτελεσμα να μεινει ο φρονιμιτης στη θεση του. Δυσκολευτηκαμε πολυ τοτε να κανουμε την αφαιρεση.
  Οι φρονιμιτες στην επανω γναθο εχουνε φυτρωσει με μια ταση προς τα πλαγια σαν να κανουνε μυτες και μπορω να τους δω. Που και που μια φορα στον 1,5 μηνα αισθανομαι στο σημειο που ακουμπα ο φρονιμητης στην εσωτερικη πλευρα του μαγουλου σαν να κανω πληγη σαν αφτρα η οποια διαρκει λιγες ημερες και φευγει. Επισης αισθανομαι πως μενουν τροφες εκει. Ποια ειναι η αποψη σας στην φαση που ειναι πρεπει να αφαιρεθουν ή υπαρχει κι αλλος τροπος πχ να τροχιστουν οι μυτες ?
  Και εαν πρεπει να αφαιρεθουν ειναι δυσκολη η επεμβαση οταν ειναι σε τετοια θεση ?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα. Από αυτά που περιγράφετε και δεδομένου του ότι είστε 34 ετών, μάλλον οι φρονιμίτες σας θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η επιλογή να τροχιστούν τα φύματα (οι μύτες), γιατί θα παραμείνει η επικοινωνία με το υπόλοιπο δόντι. Στην ηλικία σας, μάλλον δεν πρόκειται να βγουν άλλο, αλλά και να βγουν, μάλλον δεν πρόκειται να βγουν τελείως και να μην υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, το να έχετε κάθε ενάμιση μήνα κάποια φλεγμονή, αποτελεί απόλυτη ένδειξη εξαγωγής. Το πόσο δύσκολη θα είναι η εξαγωγή τους εξαρτάται από την περίπτωση και κάποια πρόβλεψη μπορεί να γίνει μόνο με μια πανοραμική ακτινογραφία.

 • Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Καλησπέρα .γιατρέ .έκανα μια εξαγωγή φρονιμίτη ημιγκλιστου …έκανα ραματα τα οποία δυστυχώς έφυγαν την τρίτη η μέρα ….έχει μείνει μια τρύπα παίρνω αντιβίωση ….αλλά καταλαβαίνω πως πηγενουν τροφές μέσα και όταν το ξεπλενω με πονάει υπάρχει περίπτωση με τα το πέρας της αντιβίωσης να μολυνθεί διοτη καταλαβαίνω μια άσχημη οσμή στο στόμα μου …… ευχαριστώ πολύ για το ότι κάνετε είναι πολύ καλό που ενοιμερωνετε τον κόσμο …..σας εύχομαι το ότι καλύτερο

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα. Τα ράμματα γίνονται για να τοποθετεί ο ιστός που έχει απομακρυνθεί από το σημείο της εξαγωγής, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει η διαδικασία εξαγωγής του δοντιού. Δεν μπαίνουν για να κλείσουν την τρύπα της εξαγωγής. Σκεφτείτε ότι σε μια απλή εξαγωγή (χωρίς νυστέρι και χωρίς ράμματα), η τρύπα παραμένει ως έχει μέχρι να κλείσει μόνη της. Οπότε, η τρύπα δεν αποτελεί κάποιο πρόβλημα. Το πρόβλημα με την πρόωρη απώλεια των ραμμάτων είναι να βλέπετε κάποιο μέρος ιστού (ούλου ας πω) να μην είναι σταθερό και να κινείται. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ξαναγίνουν. Συνήθως όμως, αν μείνουν τρεις μέρες όπως σε εσάς και είστε λίγο προσεκτικός, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.Στην δική σας περίπτωση, επειδή δεν την γνωρίζω, εάν δεν υπήρχε τρύπα με τα ράμματα και άνοιξε με την απώλεια των ραμμάτων, θα έπρεπε μάλλον να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να ξαναγίνουν. Εάν υπήρχε κάποια τρύπα με τα ράμματα στη θέση τους, η οποία λιγάκι μεγάλωσε, μάλλον είστε εντάξει. Αυτό έχει να κάνει με το πόσο φαινόταν στο στόμα σας ο ημιέγκλειστος και πόσο ήταν μέσα στο ούλο και το κόκκαλο.
   Την αντιβίωση την παίρνετε είτε γιατί προϋπήρχε λοίμωξη είτε γιατί ο γιατρός σας επέλεξε να σας την δώσει προληπτικά. Το αν θα μολυνθείτε μετά το τέλος της αντιβίωσης είναι κάτι που έχει μια μικρή πιθανότητα (όπως κάθε τραύμα, όπως κάθε εξαγωγή) αλλά δε νομίζω ότι χρειάζεται να σας απασχολεί αυτή τη στιγμή. Αν συμβεί, ίσως χρειαστεί να πάρετε πάλι αντιβίωση, αφού βέβαια μιλήσετε με τον γιατρό σας.
   Άσχημη οσμή είναι λογικό να υπάρχει, έχετε μια πληγή μεγάλου μεγέθους στο στόμα σας και ο οργανισμός σας προσπαθεί να την επουλώσει.
   Εύχομαι Καλή Ανάσταση με υγεία!

 • Ο/Η Χρήστος Τόλης λέει:

  Καλησπέρα γιατρέ, έκανα μια εξαγωγή φρονιμητη κανονικού χωρίς νυστέρι ράμματα πριν 15 μέρες, το πριξημο έχει μειωθει μαζί κ ο πόνος αλλά συνεχίζουν και τα 2… Επίσης ο γιατρός είχε βάλει κτ στην τρύπα μπροστά, σμρ με τν οδοντοβουρτσα φοβόμουν μην είναι δόντι και εν τέλει τ απομάκρυνε εύκολα κ τρ η τρύπα φαίνεται κανονικά, με κάπνισμα έχω θέμα?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Δεν θα έπρεπε να έχετε ακόμα πόνο και πρήξιμο. Ίσως θα πρέπει να μιλήσετε σχετικά με τον γιατρό σας. Σχετικά με το κάπνισμα, φυσικά και υπάρχει θέμα με το κάπνισμα, είτε με εξαγωγή είτε χωρίς εξαγωγή. Εμείς προτείνουμε να αποφευχθεί το κάπνισμα τουλάχιστον για τις πρώτες 24 ώρες από την εξαγωγή για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης ξηρού φατνίου, αλλά επίσης προτείνουμε εμφατικά την διακοπή του καπνίσματος για όλους τους λόγους!

 • Ο/Η Καλλιόπη λέει:

  Καλησπέρα σας! Έκανα εξαγωγή και των 4 φρονιμιτών (έγκλειστων) πριν μια εβδομάδα. Ενώ όλα είναι μια χαρά, δυσκολεύομαι πολύ να ανοίξω πλήρως το στόμα μου και όταν με το ζόρι τα καταφέρνω νιώθω έναν οξύ πόνο και ακόυγεται ένας ήχος (κρακ κρακ). Ενώ ξέρω ότι η δυσκολία διάνοιξης του στόματος είναι φυσιολογική σε τέτοιες περιπτώσεις, ανησυχώ για το ότι έχει περάσει ήδη μία εβδομάδα και εξακολουθώ να έχω αυτό το πρόβλημα. Είναι κάτι φυσιολογικό ή πρέπει να το κοιτάξω; Και πρέπει να συνεχίσω να προσπαθώ να ανοίγω το στόμα μου ή να το αφήσω να περάσει μόνο του; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Εάν βλέπετε ότι όσο περνάνε οι μέρες το πρόβλημα βελτιώνεται, θα είστε εντάξει. Αν επιδεινώνεται, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Σχετικά με τη διάνοιξη του στόματος, μπορείτε να προσπαθείτε να ανοίξετε αλλά χωρίς να προκαλείτε πόνο και χωρίς υπερβολές. Τo clicking να το αποφεύγετε. Επίσης, πλέον, λίγες ζεστές κομπρέσες στην περιοχή της άρθρωσης μπορεί να βοηθήσουν.

 • Ο/Η Αποστολος λέει:

  Ευχαριστώ που απαντάτε γιατρέ. Ειμαι 40 ετών.
  Ξαφνικά ο κάτω φρονιμίτης κινήθηκε στραβά και με ενοχλούσε καθώς πλησίαζε το επόμενο δόντι. Αφαιρέθηκε μετά απο πολύ ώρα, ειχε και πύον. Μου χορηγήθηκε αντιβίωση και κορτιζόνη. Πέρασε εναμιση μήνας απο την επέμβαση. Ακόμα εχω μικρό πόνο όταν ανοίγω Φουλ το στόμα, επίσης εξωτερικά πιάνω ενα μικρό πρήξιμο, και εχω ενα μικρό κομμάτι δέρματος; Το οποιο ξεκινάει απο το ούλο που κάλυψε μάλλον την τρύπα και περνάει μπροστά απο το τελευταίο δόντι. 2 φορές κόπηκε απο τις τροφές και ξαναβγήκε. Όταν κόπηκε ένιωθα λιγότερο πρησμένος. Εχετε καμιά ιδεα αν θα φυγει το πρήξιμο και αν μπορώ να πάρω κάτι για να φύγει;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω γιατί δεν έχω εικόνα του στόματός σας, ούτε έχω δει την ακτινογραφία σας πριν την εξαγωγή. Θα πρέπει να μιλήσετε και να σας δει ο γιατρός σας (μετά από το χάος που ζούμε τώρα). Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από ένα τμήμα του δοντιού που παρέμεινε μέχρι κάποιο τμήμα του βλεννογόνου που δεν επουλώθηκε σωστά, ή ακόμη και να είναι όλα καλά και να χρειάζεται απλά λίγος χρόνος ακόμα.

 • Ο/Η Κατερινα λέει:

  Καλημερα γιατρε,
  Ειχα βγαλει τους 2 εγκλειστους φρονιμιτες μου στην αριστερη πλευρα (μεσα σε 35 λεπτα βγηκανε) την τεταρτη. Σημερα ειναι η 5η μερα, το πρηξιμο ηταν στο μεγιστο βαθμο τη 2η και τη 3η μερα, απο χθες αρχισε να υποχωρει ομως σημερα ειναι η 5η μερα και ειναι το ιδιο με χθες. Μικρο μεν αλλα εμφανες. Αυτο που με προβληματιζει ομως ειναι οτι δεν κλεινει η γναθος και τα δοντια μεταξυ τους, δηλαδη οταν παω να δαγκωσω δεν μπορω, γιατι νιωθω οτι δαγκωνω τα ουλα μου, οποτε ειμαι 5 μερες με σουπες καθως η μασηση ειναι αδυνατη εφοσον κατα τη συγκλιση δαγκωνω τα ουλα απο τη πλευρα που εγινε εξαγωγη..που μπορει να οφειλεται; θα υποχωρησει;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε αν μέρα με τη μέρα το πρόβλημα βελτιώνεται. Κατά πάσα πιθανότητα θα λυθεί, αλλιώς, θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας.

   • Ο/Η Κατερινα λέει:

    Καλημερα γιατρε, πηγα στο γιατρο μου εκανε πλυσεις με σηριγγα και ειπε πως ειχε κανει αιματωμα. Πλεον δαγκωνω κανονικα και κλεινει η γναθος μου ευτυχως. Παρ’ολα αυτα σημερα 8η μερα και ειμαι ακομα πρησμενη και αυτο με προβληματιζει πολυ. Λιγο βεβαια αλλα ειναι εμφανες. Μηπως φταιει που εβγαλα 2 εγκλειστους μαζι; μηπως εχει σχεση το οτι συνεχιζα να βαζω παγο μεχρι και τη 3η μερα; μηπως επειδη πηρα 2 χαπια μεντρολ 1η και 2η μερα που μου ειχε γραψει ο γιατρος;;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Γεια σας. Το ότι βγάλατε δύο δόντια και το ότι βάζατε πάγο για τρεις μέρες (δεν έπρεπε – μόνο 24 ώρες βάζουμε) δεν επηρεάζει το πρήξιμο. Το Medrol όμως, ναι, Όταν το παίρνετε για να μην πρηστείτε, τελικά πρήζεστε καθυστερημένα και αργεί περισότερο να ξεπρηστεί. Θα ξεπρηστείτε όμως, μην ανησυχείτε.

 • Ο/Η Μαρια λέει:

  Καλησπέρα! Χρειάζομαι την γνώμη σας γιατί δυστυχώς δεν έχω επικοινωνία με τον γιατρό που με χειρουργησε (επαγγελματικό ταξίδι).
  Εδώ κ δύο εβδομάδες έκανα εξαγωγή εσωκλειστου άνω φρονιμίτη. Έχω ήδη εδώ κ πολλά χρόνια αφαιρέσει τους υπόλοιπους 3 πάλι με χειρουργείο οπότε μου ήταν γνωστή η διαδικασία ανάρρωσης. Αυτή την φορά όμως μετά από τόσες μέρες δεν μπορώ να ανοίξω το στόμα μου γιατί με τραβάει πολύ από την πλευρά της εξαγωγής.ταυτοχρονα τα δόντια κοντά στο σημείο δεν τα νιώθω δικά μου κ είναι λίγο μουδιασμενα.εχει υποχωρήσει το πρήξιμο που είχα πάρα μόνο ακριβώς εκεί που έγινε η τομή (υποθέτω) νιώθω εσωτερικά ένα πρηξιματακι. Ο προηγούμενος γναθοχειρουργος που μου είχε κάνει τις 2 πρώτες επεμβάσεις μου είπε από το τηλέφωνο πως θέλει χρόνο να ανοίξει το στόμα κ ίσως αυτό που νιώθω στα δόντια να οφείλεται στην νάρκωση που έγινε. Ποια είναι η γνώμη σας? Σήμερα ξύπνησα κ πονουσα πολύ (όχι για πολυ, δεν χρειάστηκαν παυσίπονα) φοβάμαι πολύ γιατί ποτέ ξανά δεν είχα μετεγχειρητικά προβλήματα

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω αλλά δεν έχω εικόνα του δοντιού πριν την εξαγωγή ούτε της τωρινής κατάστασης. Η αδυναμία διάνοιξης του στόματος είναι κάτι κοινό σε τέτοιες εξαγωγές, αλλά όχι για τόσο καιρό. Εάν ακόμη έχετε ράμματα, ίσως αυτά να σας ενοχλούν και να επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Θεωρώ πως θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό που σας έκανε την επέμβαση, δεν έχει καμία σημασία αν βρίσκεται σε ταξίδι, τα κινητά τηλέφωνα δουλεύουν παντού.

   • Ο/Η Μαρία λέει:

    Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να επικοινωνήσω με τον γιατρό που με χειρουργησε. Απευθύνθηκα στον παλιό μου γναθοχειρουργο με τον οποίο έκλεισα ραντεβού να με δει από κοντά. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι το ότι δεν νιώθω τα δόντια μου όπως πρέπει κ ότι έχω ένα ελαφρύ πριξιμο στο σημείο της επέμβασης (κοντα στο μάγουλο) κ λίγο στα ούλα .15 μέρες είναι όντως πολλές για να έχω τέτοια θέματα. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση. Αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε επιπλέον να μου πείτε θα το εκτιμούσα πολύ κυρίως για να ηρεμήσω λιγο

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Όπως σας είπα, δεν έχω εικόνα και δεν μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά. Αυτό που νιώθετε θα πρέπει να περάσει και θα πρέπει να είστε ήσυχη αν βλέπετε ότι βελτιώνεται με το πέρασμα των ημερών.

 • Ο/Η Kate λέει:

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας. Χθες έκανα εξαγωγη έγκλειστου φρονιμίτη άνω γνάθου. Πριν 1 μήνα είχα βγάλει και τον αντίστοιχο της κάτω γναθου. Το θέμα είναι ότι παράλληλα περνάω ίωση με συμπτώματα ανώτερου αναπνευστικού και είμαι πολύ εξαντλημένη. Έχω πρηστεί περισσότερο από την προηγούμενη φορά, πονάει το σώμα μου και έχω και δέκατα. Δεν παίρνω αντιβιωση παρά μόνο algofren. Υπάρχει πιθανότητα οι πόνοι στα πόδια και τα δέκατα να προέρχονται από κάποια επιπλοκή της εξαγωγής ή αφορά μόνο την ιώση? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Τα δέκατα είναι πιθανό να οφείλονται στην εξαγωγή, οι πόνοι στα πόδια όχι. Να σημειώσω ότι τα δέκατα δεν αποτελούν επιπλοκή της εξαγωγής αλλά φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε μία σημαντική κάκωση που υπέστη. Φυσικά, μπορεί να προέρχονται και από την ίωση. Στη θέση σας, εάν εχθές είχατε την ίωση, θα ανέβαλλα την εξαγωγή.Εύχομαι περαστικά!

 • Ο/Η Κατερινα λέει:

  Καλησπερα γιατρε, συγχαρητηρια για τη δουλεια σας. Σημερα θα κανω εξαγωγη 2 εγκλειστων φρονιμιτων απο τη μια πλευρα μονο. Ο γναθοχειρουργος μου εχει γραψει την dalacin 300 χωρις να υπαρχει καποια μολυνση απλως προληπτικα. Επισης εχω θεμα με τα χαπια και αναγουλιαζω δεν μπορω να τα πιω υπαρχει κατι αντιστοιχο σε σιροπι;; διαβασα κ τις παρενεργειες που εχει κ φοβαμαι, μιας και δεν ειμαι συνηθισμενη στα χαπια..μπορει να κανει κακο στο στομαχι σε συνδυασμο με αλγκοφρεν; επισης ηθελα να ρωτησω γιατι πολλες φορες μενει τρυπουλα μετα την εξαωγωγη δεν μπορουν να τα κλεισουν καλα με τα ραμματα;; επισης θεωρειτε οτι ειναι πολλα τα 35 λεπτα εξαγωγης 2 εγκλειστων, μην παθω καποια κακωση η τραυματισμο, φοβαμαι οτι δεν θα αντεξω να κραταω το στομα μου τοση ωρα ανοιχτο..τελος μπορω να ζητησω να μου ριξει σπρει για να μουδιασω ωστε να μου κανει μετα την ενεση για να μην την νιωσω;; συγγνωμη αν σας ζαλισα αλλα κοντεβω να πεθανω απο το αγχος

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Αγαπητή Κατερίνα,σχετικά με τις ερωτήσεις σου: από αυτά που γνωρίζω, προληπτικά αντιβίωση δεν δίνουμε, εκτός αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που να το επιβάλλει. Επίσης, εκτός από πολύ λίγες περιπτώσεις, δεν δίνουμε αντιβίωση μετά την εξαγωγή. Η αντιβίωση δεν έχει κάποια σχέση με το Algofren, μπορούν να λαμβάνονται ταυτόχρονα. Η τρυπούλα μετά την εξαγωγή μπορεί να χρειαστεί και αρκετούς μήνες για να κλείσει τελείως.35 λεπτά για 2 έγκλειστους είναι πολύ λίγα, κάτι καλό σχετικά με την μετεγχειρητική πορεία. Σχετικά με το σρπέι ή την αναισθητική πάστα, εμείς για παράδειγμα, βάζουμε πάντα πριν από το τσίμπημα για την αναισθησία. Επειδή βλέπω πραγματικά ότι είσαι πολύ αγχωμένη και αυτό δεν είναι καλό, ίσως θα μπορούσες να ζητήσεις από τον γιατρό σου να σου δώσει κάτι για να είσαι λίγο πιο ήρεμη κατά την εξαγωγή.

   • Ο/Η Κατερινα λέει:

    Γιατρε καλημερα και ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες. Τελικα ολα πηγαν καλα. Χθες ειχα πονο κ στην καταποση απο την αριστερη μερια που εκανα την εξαγωγη τον φρονιμιτων..ειναι φυσιολογικο; σημερα ομως εχει υποχωρησει σημαντικα…Εχουν περασει 13 ωρες κ εχω πρηστει αρκετα, νιωθω σαν να εχω ενα μπαλακι στο στομα μου που οταν καταπινω ή το παταω ενοχλει και ποναει λιγο.

 • Ο/Η Κατερινα λέει:

  Γιατρε καλησπερα,

  Την τεταρτη θα κανω εξαγωγη φρονιμιτων, ειμαι 20 ετων και φοβαμαι παρα πολυ! Επειδη θα γινει εξαγωγη και των 2 απο τη μια πλευρα, υπαρχει πιθανοτητα επιπλοκης στις γναθους;; επισης ποναει η διαδικασια της εξαγωγης;; αυτη τη στιγμη νιωθω κατι ενοχλησεις πολυυ μικρες μεχρι το αυτι, ο γιατρος εχει γραψει αντιβιωση, πρεπει να τις παρω τωρα η ειναι για μετα την εξαγωγη; πιστευετε οτι υπαρχει κινδυνος καθως θα αφαιρεσω κ τους 2 και ειναι καλυτερα να χωριστουν σε 4 συνεδριες;; φοβαμαι πολυ με ολα οσα εχω διαβασει!! Νομιζω οτι δεν θα το αντεξω

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Αγαπητή Κατερίνα, καλησπέρα. Μην φοβάσαι, η εξαγωγή 2 φρονιμιτών σε μια συνεδρία είναι η καλύτερη επιλογή, αυτό κάνω και εγώ στο ιατρείο.Εξάλλου, συνήθως ο επάνω είνναι πολύ εύκολος, ο κάτω είναι λίγο πιο δύσκολος, ανάλογα βέβαια με την περίπτωση. Σχετικά με την αντιβίωση, θα κάνεις ότι σου είπε ο γιατρός σου και αν δεν ξέρεις, να τον ρωτήσεις. Αν υπάρχει μόλυνση τώρα, ίσως χρειάζεσαι την αντιβίωση τώρα. Γενικά, μετά την εξαγωγή, δεν δίνουμε αντιβίωση. Πόνος δεν πρέπει να υπάρχει αν μουδιάσεις καλά. Αν όχι, θα το πεις στον γιατρό σου να σε μουδιάσει παραπάνω.

 • Ο/Η Κατερινα λέει:

  Γιατρέ καλησπέρα,

  Ειμαι 20 ετων και την Τεταρτη θα κανω εξαγωγη φρονιμιτων ανω και κατω απο τη μια πλευρα. Εχω βγαλει τα σιδερακια εδω και 2 χρονια και επρεπε να εχω βγαλει καιρο τωρα τους φρονιμιτες. Για καλη μου τυχη πηρα την αποφαση τωρα και δεν εχει χαλασει το αποτελεσμα τγς ορθοδοντικης. Ομως ο φοβος μου ειναι τεραστιος! Υπαρχει πιθανοτητα επιπλοκης στις γναθους επειδη θα αφαιρεθουν ταυτοχρονα και οι 2 φρονιμιτες;; θα ηταν καλυτερο να χωριστουν σε 4 επεμβασεις;; επισης πειτε μου σας παρακαλω, ποναει η διαδικασια την ωρα της επεμβασης;; Αυτη τη στιγμη εδω και 1 βδομαδα εχω κατι πονακια, ισα που τα νιωθω ομως μεχρι πισω στο αυτι αλλα οχι ακριβως πονος, σαν ενοχληση, ειναι φυσιολογικο;; ο γιατρος μου εχει γραψει αντιβιωση πρεπει να την παρω τωρα η μετα την εξαγωγη;

 • Ο/Η Κώτσος Νίκος λέει:

  Γεια σας γιατρέ. Συγχαρητήρια αρχικά. Έβγαλα τον κάτω έγκλειστο φρονιμίτη πριν 5 μέρες. Την ώρα εκείνη ο γιατρός είπε ότι τον έσπασε σε Τρία κομμάτια και ότι είχε επαφή με το νεύρο. Πόναγα αρκετά. Μου είπε να μην πάρω αντιβίωση. 6 ώρες μετά που βγήκε άρχισα να έχω πυρετό μέχρι σήμερα. Έχω πυρετό, πίνω depon για πέντε ώρες είμαι okay και μετά φαύλος κύκλος πάλι. Μετά από πέντε μέρες λοιπόν δεν μπορώ να μασησω και είναι αρκετά φουσκωμένο το μάγουλό μου. Μάλλον τραυματίστηκε πολύ η περιοχή αυτή. Και το σημαντικότερο είναι ότι μετά από πέντε μέρες έχω μούδιασμα στο μισό χείλος. Είναι φυσιολογικά αυτά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • Ο/Η Κώτσος Νίκος λέει:

  Γεια σας γιατρέ. Συγχαρητήρια αρχικά. Έβγαλα τον κάτω έγκλειστο φρονιμίτη πριν 5 μέρες. Την ώρα εκείνη ο γιατρός είπε ότι τον έσπασε σε Τρία κομμάτια και ότι είχε επαφή με το νεύρο. Πόναγα αρκετά. Μου είπε να μην πάρω αντιβίωση. 6 ώρες μετά που βγήκε άρχισα να έχω πυρετό μέχρι σήμερα. Έχω πυρετό, πίνω depon για πέντε ώρες είμαι okay και μετά φαύλος κύκλος πάλι. Μετά από πέντε μέρες λοιπόν δεν μπορώ να μασησω και είναι αρκετά φουσκωμένο το μάγουλό μου. Μάλλον τραυματίστηκε πολύ η περιοχή αυτή. Δεν πίνω τίποτα. Και το σημαντικότερο είναι ότι μετά από πέντε μέρες έχω μούδιασμα στο μισό χείλος. Είναι φυσιολογικά αυτά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Όλα αυτά που αναφέρετε πρώτα είναι φυσιολογικά και θα πρέπει να υποχωρήσουν σύντομα. Καλώς ο γιατρός σας δεν σας έδωσε αντιβίωση (δίνουμε μόνο όταν υπάρχον σαφή στοιχεία μόλυνσης). Αν πονάτε πολύ, θα μπορούσατε να πάρετε κάτι λίγο πιο δυνατό από το Depon, όπως για παράδειγμα το Algofren. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι το μούδιασμα του κάτω χείλους το οποίο είναι ενδεικτικό τραυματισμού του κάτω φατνιακού νεύρου. Εάν έχετε κάποια αίσθηση (δεν είναι τελείως μουδιασμένο) τότε το πιο πιθανό είναι να περάσει, αλλά μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός. Το οίδημα που έχετε μπορεί επίσης να επιδεινώνει το μούδιασμα.

 • Ο/Η Μαρια λέει:

  Καλησπέρα, είχα κάνει εξαγωγή και των τεσσάρων φρονιμιτων τέλη Νοέμβρη οι δυο κάτω ήταν έγκλειστοι. Όλα πήγαν καλά κατά την εξαγωγή 1 μισή μήνα μετά όμως γύρω στα μέσα Γενάρη είχε πρηστεί η κάτω γνάθος μου, είχα πόνο και πόνο στην κατάποση. Ο γναθοχειρουργος μου είπε να πάρω Dalacin c μόλις τελείωσα την αντιβιωση μου πέρασαν όλα μετά από μερικές μέρες όμως πάλι τα ίδια όπου και ξαναπήγα στον γναθοχειρουργο και μου έκανε πλύσεις με σύριγγα (καθώς οι δυο κάτω είχαν δυο μικρες τρύπες) και μου είπε ότι μάλλον θα είχε εισέλθει κάποια τροφή. Μετά τις πλύσεις το πρήξιμο και ο πόνος έφυγαν 2 εβδομάδες μετά όμως ξανά τα ίδια. Θα ήθελα πολύ να μου πείτε την γνώμη σας τι μπορεί να συμβαίνει;; Να σημειώσω ότι έκανα και πανοραμική σε περίπτωση που είχε καμία ρίζα αλλά ήταν όλα καλά. Ευχαριστώ πολύ!;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Θεωρώντας ότι η υγεία σας είναι άριστη, δεν παίρνετε φάρμακα (ούτε στο παρελθόν, πχ. διφωσφονικά) και ότι οι ρίζες των δοντιών αφαιρέθηκαν ολόκληρες, εάν προϋπήρχε κάποια μικροβιακή λοίμωξη με παραγωγή πύου πριν τις εξαγωγές, είναι πιθανό να μην θεραπεύτηκε πλήρως και να αναζωπυρώνεται. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε διαφορετικές αντιβιώσεις για να την καταπολεμήσετε. Αλλιώς, πρέπει το αίτιο να είναι άλλο, και όχι οι τα δόντια που εξήχθησαν.Από εκεί και πέρα, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να κάνω διάγνωση χωρίς πανοραμική και χωρίς να σας έχω δει στο ιατρείο, και μάλιστα την περίοδο που πονάτε.Εάν νομίζετε ότι ο γιατρός σας έχει εξαντλήσει τις προσπάθειες που κάνει, ίσως χρειάζεται να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη.

 • Ο/Η ADAM λέει:

  Αγαπητέ Γιατρέ!
  Απαντήστε και σε εμάς τους καπνιστές αν υπάρχει ενδεχόμενο σοβαρής επιπλοκής ως προς τις πρώτες ημέρες της εξαγωγής,
  επίσης όσον αφορά περιεκτικότητα αλκοόλης βαθμού 5 & 11% (Εξαιρουμένου προφανώς τα πιο σκληρά αλκοολούχα ποτά που είναι αυτονόητο)

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Το κάπνισμα τις πρώτες μέρες της εξαγωγής αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας ξηρού φατνίου, μιας ιδιαίτερα επίπονης κατάστασης που διαρκεί περίπου 10 ημέρες και παρουσιάζεται τέσσερις περίπου ημέρες μετά από την εξαγωγή. Σχετικά με την κατανάλωση αλκοολούχων, εάν κάνετε λογική χρήση και δεν παίρνετε αντιβίωση ή κάποια άλλα φάρμακα για τα οποία να αντενδείκνυται, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη επίδραση. Άσχετα όμως από την εξαγωγή, να έχετε υπόψιν σας ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ταυτόχρονα με το κάπνισμα αποτελούν σημαντικότατο προδιαθεσικό παράγοντα για καρκίνο του στόματος οπότε καλό είναι να αποφεύγονται.

 • Ο/Η Δημητρης λέει:

  Καλησπερα. Πριν 9 μερες εβγαλα και εγω τον φρονιμιτη μου. Ο πονος ηταν αφορητος. Ιδιος οταν ετρωγα παρολο που απεφευγα το μασημα απο τη συγκεκριμενη μερια. Ο πονος μεταφεροταν σε ολα τα δοντια εκεινης της μερια πανω και κατω. Ενιωθα οτι πονανε ολα. Το χειροτερο ηταν το βραδυ που ο πονος ηταν συνεχομενος. Για κακη μου τυχη στο σημειο που ηταν δεν επαιρνε ραματα και αισθανομουν το πυον στο στομα μου συνεχως. 9ή μερα σημερα και ο οξυς πονος εχει σχετικα φυγει εδω και 2 μερες. Συνεχιζω και παιρνω algofren 600 και να κανω πλυσεις με ενα στοματικο. Το πυον ομως συνεχιζει να υπαρχει και μου προκαλει κακοσμια στο στομα. Δυστυχως το γευομαι σε καθημερινη βαση. Εχω καταλαβει οτι το ουλο στο σημειο που βγηκε το δοντι εχει πυον και καποιες φορες μες τη μερα πρηζεται και μαλλον μαζευει πιο πολυ. Σαν να ειναι αποστημα ενα πραγμα. Οταν παιρνω το χαπι αισθανομαι οτι ξεπρηζεται εκεινο το σημειο λιγο αλλα οχι τελειος. Ειναι φυσιολογικο να εχω πυον μετα απο τοσες μερες και να το μαζευει μεσα στην τρυπα του φρονιμιτη;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Το πύον είναι παράγωγο μικροβίων και ενδεικτικό ότι υπάρχει μόλυνση. Οπότε, πύον δεν πρέπει να υπάρχει ούτε την πρώτη ούτε την ένατη μέρα μετά από την εξαγωγή. Αν υπάρχει, χρειάζεται αντιβίωση. Καλό θα ήταν να σας δει ο γιατρός σας για να διαπιστώσει αν όντως πρόκειται για πύον και να σας κατευθύνει.

 • Ο/Η Τάσος λέει:

  Γεια σας γιατρέ! Έβγαλα και τους 4 φρονιμητες με εγχείρηση γιατί ήταν μέσα στα ούλα λόγο ότι θέλω να βάλω σιδεράκια, 4 μέρες μετά η αριστερή μεριά δεν με πονάει καθόλου, η δεξιά μεριά με πονάει αλλά μόνο το πάνω μέρος. Να σημειώσω ότι παίρνω αντιβίωση και algofren 600. Οι πόνοι είναι φυσιολογικοί για την μια μεριά μόνο; Και περίπου πόσο καιρό κάνουν να φύγουν οι πόνοι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα. Το πόσο πονάει το κάθε δόντι εξαρτάται από το πόσο εύκολα βγήκε, δηλαδή την κάκωση που έγινε κατά την εξαγωγή, τι νεύρωση υπήρχε στην περιοχή, τι μικρόβια αναπτύχθηκαν μέσα στο φατνίο (την τρύπα της εξαγωγής) και άλλους παράγοντες που δεν μπορούν να μετρηθούν. Είναι λοιπόν φυσιολογικό να υπάρχει πόνος σε ένα από τα τέσσερα δόντια που εξήχθησαν. Τα συμπτώματα συνήθως μειώνονται σημαντικά μετά τις 4-5 μέρες.

   • Ο/Η Μανώλης λέει:

    Γεια σας γιατρέ είμαι 17 χρόνον και κλείνω τα 18 τον Απρίλιο πέρσυ έκανα μια πανοραμική γιατί ο οδοντίατρος μου είδε ότι κατι δεν πήγαινε καλα με τούς φρονιμιτες βέβαια δεν με πονούσαν καθόλου απλώς πήγα για ένα τσεκ και είδε οτι ο πάνω δεξιά είχε βγει αλλα στραβά δηλαδή η μισή πλευρά φαινόταν λίγο αφου δρν μέ πονούσε καθόλου έτσι δεν τον βγάλαμέ μέχρι πού την Τετάρτη αρχίσανε να με πονάει Μου έγραψε μια κρέμα να την βάζω πάνω απο τον φρονιμιτη δηλαδή στα ούλα και ταυτόχρονα επερνα αλκοφρεν ολα αυτά μέχρι την Κυριακή την Δευτέρα το πρωί τον βγάζω και ακόμη με πονάει τι μου προτείνετε

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλημέρα και από εδώ Μανώλη. Επειδή είδα πρώτα το e-mail που μου έστειλες, σου απάντησα εκεί.Περαστικά σου.

     • Ο/Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΑΤΣΟΥΔΑ λέει:

      Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εκπληκτική δουλεία! Έκανα εξαγωγή φρονιμήτη (έγκλειστοι και οι δύο αριστερή πλεύρα πάνω και κάτω) τη Δευτέρα 17/2 βράδυ. Πόνος υποφερτός και πιο έντονος το βράδυ όπου έχω πάρει κάθε νύχτα από ένα χάπι mesulid. Έπίση έχω λίγο δυσκολία στό φαγητό.Μου χορηγήθηκε και χάπι κορτιζόνης prezolon για τρεις μέρες για να μειωθεί το πρήξιμο και βάζω παγοκύστες κάθε πέντε λεπτα στην περιοχή. Παρόλα αυτά σήμερα 20/2 το πρήξιμο είναι ακόμα πάρα πολύ έντονο εξωτερικά . Ύπάρχει κάτι άλλο για να μειώθει; Μήπως είναι ένδειξη ότι πρέπει να πάρω αντιβίωση; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

     • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Το πρήξιμο στις περιπτώσεις αυτές συνήθως προέρχεται από την κάκωση της εξαγωγής και όχι από μικρόβια οπότε δεν χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση. Αν τυχόν βλέπετε ότι την τρίτη η την τέταρτη μέρα είστε πιο πρησμένη από ότι την δεύτερη η την τρίτη τότε μπορεί να υπάρχει κάποια μόλυνση οπότε θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας και να σας κατευθύνει ανάλογα.Η κορτιζόνη συνήθως δεν αφήνει το πρήξιμο να αναπτυχθεί τόσο αλλά όταν σταματήσετε και πάλι βρίζεστε ποτέ, είναι πιθανό τελικά να ξεπρηστείτε τελείως λίγο πιο καθυστερημένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρήξιμο μειώνεται μετά την τετάρτη με Πέμπτη μέρα από την εξαγωγή Η κορτιζόνη συνήθως δεν αφήνει το πρήξιμο να αναπτυχθεί τόσο αλλά όταν σταματήσετε και πάλι βρίζεστε ποτέ, είναι πιθανό τελικά να ξεπρηστείτε τελείως λίγο πιο καθυστερημένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρήξιμο μειώνεται μετά την τετάρτη με πέμπτη μέρα από την εξαγωγή. Πάγο βάζουμε μόνο το πρώτο εικοσιτετράωρο, όχι μετά.

 • Ο/Η Πέτρος λέει:

  Καλησπέρα. Έκανα εξαγωγή κάτω δεξιά φρονιμίτη. σήμερα είναι η 4η μέρα μετα το χειρουργείο. Δεν θα έλεγα ότι έχω κάποιο ιδιαίτερο πόνο αλλά εκεί που μάλλον ?? έχω τα ράμματα με ενοχλεί παρά πολύ. Επίσης όταν παίρνω αλγκοφρεν αρχίζει να δρα μετά από μια ώρα και η δράση συνολικά κρατά περίπου 4 ώρες.. μήπως ξέρετε πότε θα σταματήσει αυτή η ενόχληση?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Συνήθως οι έντονες ενοχλήσεις μειώνονται μετά από 4-5 μέρες. Προφανώς όμως, το κάθε χειρουργείο είναι διαφορετικό και ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στον πόνο. Υπάρχουν επίσης και άλλες καταστάσεις, όπως το ξηρό φατνίο, όπου ο έντονος πόνος διαρκεί περίπου 10 μέρες.

 • Ο/Η Πηνελόπη λέει:

  Καλησπέρα!!Πριν από 20 μέρες έκανα εξαγωγή τον κάτω έγκλειστο φρονιμίτη μου. Η διαδικασία ήταν περίπου 40′, χρειάστηκε να κοπεί και κόκκαλο καθώς η ρίζα δυσκολευόταν να βγει πολύ (βγήκε σε 2 κομμάτια το δόντι) και τελικά πρήστηκε και μελάνιασε πολύ όλη εκείνη η πλευρά. Μέσα σε 15 μέρες υποχώρησαν όλα τα συμπτώματα, απορροφήθηκαν τα ράμματα και ενώ επανήλθε η διάνοιξη του στόματος πλήρως ακόμη πονάει η γνάθος προς τα πίσω κοντά στο αυτί όταν μασάω τροφή και όταν ανοίγω πολύ το στόμα μου.Καταλαβαίνω ότι ζορίστηκε πολύ εκείνο το σημείο με τόσο τράβηγμα αλλά είναι φυσιολογικό μετά από τόσες μέρες?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Ο κάθε οργανισμός επουλώνεται διαφορετικά και αντιδρά διαφορετικά σε ένα τραύμα, όπως η εξαγωγή ενός έγκλειστου φρονιμίτη. Εάν βλέπετε ότι όσο περνάν οι μέρες το πρόβλημα βελτιώνεται, είναι φυσιολογικό. Αν βλέπετε ότι είναι σταθερό ή επιδεινώνεται, θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας και ίσως να χρειαστεί και μια καινούργια ακτινογραφία.

 • Ο/Η Κυριακή Δ. λέει:

  Καλησπέρα! Αφαίρεσα τον πανω αριστερό φρονιμίτη μου στις 22/1 μετά απο εξαντλητικούς πόνους. Ήταν σπασμένος και χαλασμένος όπως μου είπε ο γναθοχειρούργος. Ήταν μια δύσκολη εξαγωγή όμως πήγε καλά. Έχω πόνο και οίδημα (που από όσο γνωρίζω είναι νορμάλ), παίρνω amoxil 500mg ανά 8 ώρες για 5 μέρες και Adliv για τον πονο. Αυτό που με ανησυχεί και ήθελα να ρωτήσω είναι εάν ο πόνος κατα την κατάποση (σαν αμυγδαλίτιδα) και ο πόνος κάτω απ την περιοχή της εξαγωγης στο λαιμο είναι φυσικό επακόλουθο. Επίσης ο γιατρός μου είπε να ανοίγω (απο τη 2η μέρα κ έπειτα) το στόμα 2 δάχτυλα και να τρωω μαλακές τροφές, όμως ακόμα δεν μπορώ να μασήσω ούτε και να ανοιξω τόσο το στόμα. Επίσης με ενοχλεί και το αυτί μου, ειδικότερα το βράδυ στον ύπνο. Είναι όλα αυτα φυσιολογικα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Τα συμπτώματα που έχετε είναι φυσιολογικά μετά από μία δύσκολη εξαγωγή φρονιμίτη. Εάν δείτε όμως ότι επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται όσο περνάν οι μέρες θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να σας δει.

  • Ο/Η Σοφία λέει:

   εγω αφαίρεσα τον ίδιο φρονιμίτη οχι επειδή με ενοχλούσε αλλά επειδή είχε σπάσει απο την μια πλευρά και έπρεπε να αφαιρεθει…τον εβγαλα χθες…εχω ακριβως τα ιδια συμπτωματα παρολο που ο γιατρος μου ισχυριζεται πως ηταν μια ευκολη εξαγωγη,μαλιστα εμεινε εκπληκτος γιατι δεν περιμενε να ειμαι σε αυτη την κατασταση..σημερα μου χωρηγησε μια αντιβιωση την οποια δε μπορω ν παρω γιατι ειμαι αλλεργικη…μαλλον δε θα το προσεξε στα στοιχεια μ γιατι του ειπα να δει τα φαρμακα π ειμαι αλλεργικη…γενικα ειμαι να με κλαινε..δε ξερω τι να κανω 🙁

   • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Καλησπέρα σας. Μην απελπίζεστε, θα γίνετε καλά σύντομα! Εάν χρειάζεται αντιβίωση, πάρτε κάποια στην οποία δεν είστε αλλεργική. Αν είστε αλλεργική στην πενικιλλίνη (εκεί ανήκει το Amoxil και το Augmentin), πάρτε κεφαλοσπορίνη (πχ Ceclor ή Zinadol) ή όποια άλλη γενικού φάσματος στην οποία δεν είστε αλλεργική.Πάντως, να ξέρετε ότι συνήθως στην εξαγωγή φρονιμίτη, δεν χρειάζεται αντιβίωση. Επίσης, πάρτε αναλγητικά,π.χ. Algofren των 600mg για να αντιμετωπίσετε τον πόνο. Σε 4-5 μέρες από την εξαγωγή, όλα τα συμπτώματα θα βελτιωθούν πολύ. Περαστικά σας.

    • Ο/Η Σοφία λέει:

     Ειμαι αλλεργικη σε αμοξιλ και σεκλορ και κλυνδαμικυνη κ μια ακομα δε θυμαμαι. Μου δωσε doxycyxlin 100mg την ξεκινησα χθες εβγαλα ενα εξανθημα μονο (ευτυχως) . Ειναι 3η ημερα σημερα απο την εξαγωγη αλλα δεν βλεπω καποια βελτιωση. Ειναι αρχικα φυσιολογικο να καταπινω ακομα αιμα; Μου εκανε κ ραμματα. Επισης διπλα στον λαρυγγα μ εκει κοντα στο δοντι εμφανιστηκε εν μεγαλο κοκκινο πραγμα σαν αιματωμα. Ευχαριστω οπως κ να χει για την απαντηση!

     • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω χωρίς να σας έχω δει. Θα μπορούσατε να πάτε στον γιατρό σας που γνωρίζει το τι έκανε και τι υπάρχει στο στόμα σας, ή αν θέλετε μια δεύτερη γνώμη, σε κάποιον άλλο συνάδελφο. Σε κάθε περίπτωση, θα σας πρότεινα να κάνετε αλλεργικά τεστ σε κάποιον αλλεργιολόγο, έτσι ώστε να ξέρετε ποια αντιβίωση μπορείτε να πάρετε και να μην το ψάχνετε κάποια στιγμή που μπορεί να τη χρειάζεστε επειγόντως. Η τετρακυκλίνη που παίρνετε δεν είναι ότι καλύτερο για μόλυνση μετά από χειρουργική επέμβαση.

 • Ο/Η Χρήστος λέει:

  Γεια και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας.
  Σήμερα έβγαλα τον πάνω φρονιμίτη μου και βλέπω ότι στην θέση που ήταν ο φρονιμίτης αντί να υπαρχει κενό στην τρυπουλα υπάρχει κάτι άσπρο και λίγο κενό.
  Τι είναι αυτό?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 • Ο/Η Σοφία λέει:

  Καλησπερα σας, εχω βγαλει τον φρονιμητη μου κατω δεξια ηταν χειρουργικη επεμβαση πριν απο 4 μερες, η διαδικασια γενικα ηταν πολυ ευκολη και γρηγορη μου πηρε περιπου 15’, και γενικα μετα δεν πονουσα περιπου καθολου, ομως μετα απο την 3 μερα αρχισα να νιωθω πονω οταν τρωω και οταν καταπινω πολυ εντονο, ειναι φυσιολογικο αυτο μετα απο 4 μερες να με ενοχλει αρκετα;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Όταν τα συμπτώματα ξεκινάνε τρεις μέρες ή και περισσότερο μετά από την εξαγωγή μπορεί να σκεφτούμε κάποια μόλυνση ή κάποιο ξηρό φατνίο. Οπότε, αν σήμερα είστε χειρότερα, θα πρότεινα να τηλεφωνήσετε στο γιατρό σας για να το δει και να σας κατευθύνει. Ίσως χρειαστείτε αντιβίωση, ίσως θεραπεία για ξηρό φατνίο, ίσως και κάτι άλλο δεν μπορώ να διαγνώσω από το μήνυμα σας.

   • Ο/Η Πελαγια λέει:

    Καλημέρα. Χρόνια πολλά. Έκανα εξαγωγή φρονιμητη κάτω δεξιά , και ράμματα τα οποία μ αφαίρεσε 5 μέρες μετά. Ο πονος τρεις μέρες μετά την αφαίρεση είναι αφόρητος στο αυτι (δεν με πιάνει ούτε panadol, ούτε algofren, ούτε τίποτα.) εντωμεταξύ είχα παρει dalacin τις πρώτες 5 ημέρες. Εκτός ότι έχει διαλυθεί το στομάχι μ από τα χάπια κ ας παίρνω κάτι κ γι αυτό , η στοματική κοιλότητα απέναντι από το σημείο που ήταν ο φρονιμητης έχει κιτρινίσει. Ο δε πονος γενικά , αφόρητος.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλημέρα και χρόνια πολλά και σε εσάς. Λυπάμαι, αλλά δεν είναι δυνατόν να κάνω διάγνωση από το μήνυμα σας χωρίς να σας έχω δει και χωρίς να γνωρίζω τι έχει γίνει. Επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα, ο πόνος ξεκίνησε 3 μέρες μετά την εξαγωγή; Εάν ναι, ίσως πρόκειται για ξηρό φατνίο που μπορεί να σας ταλαιπωρήσει και για 10 ημέρες. Μια άλλη πιθανότητα είναι να πρόκειται για μόλυνση που δεν την καλύπτει το dalacin. Το καλύτερο είναι να πάτε στον γιατρό που σας έκανε την εξαγωγή για να σας κατευθύνει.

   • Ο/Η Χαρά λέει:

    Καλημέρα σας. Θα ήθελα την άποψη σας για το πρόβλημα μου.Εκανα εξαγωγή των κάτω αριστερό μου φρονιμίτη στις 20 Νοεμβρίου και από προχθές άρχισα να νιώθω το οίδημα εξωτερικά στο μάγουλο μου διογκωμένο χωρίς όμως να νιώθω πόνο. Με την πανοραμική που έκανα δεν φάνηκε κάποια μόλυνση, ωστόσο ανησυχώ για το τι μπορει να είναι γιατί φαίνεται ότι πρήζεται ξανά όπως και τις πρώτες μέρες μετά την εξαγωγήόπως τ

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Γεια σας. Ενάμιση μήνα μετά την εξαγωγή, αν βγήκε όλο το δόντι, δεν θα έπρεπε να έχετε τέτοια συμπτώματα. Ίσως να είναι κάποιος άλλος ο λόγος και όχι ο φρονιμίτης. Σε κάθε περίπτωση, η πανοραμική δεν δείχνει την ύπαρξη μόλυνσης αλλά θα έδειχνε αν είχε παραμείνει κάποιο τμήμα του δοντιού που θα δικαιολογούσε μόλυνση. Θα πρότεινα να το δείτε στον γιατρό σας, γιατί έχουν υπάρξει περιπτώσεις που η μόλυνση ουσιαστικά δεν έφυγε με την άρση του αιτίου (του δοντιού) και χρειάστηκε αντιβίωση επανειλλημένα. Ας μην ξεχνάμε και το θέμα της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

 • Ο/Η Αφροδιτη λέει:

  Καλησπερα σας. Συγχαρητηρια για την σελιδα σας. Αφαιρεσα τον δεξι φρονιμητη στις 19/12. 1 ωρα ταλαιπωρια μεχρι να βγει. Ο πονος δεν εχει μειωθει και ειναι ερεθισμενο το ουλο σαν να εχει φλεγμονη. Μυριζει ασχημα και βγαζει ενα ασπρο-κιτρινο υγρο. Παιρνω μονο ντεπον. Και ξεκινησα και το claripen σιροπι. Μηπως χρειαζεται αλλη αντιβιωση? Σας ευχαριστω

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Είναι μόλις δύο μέρες από τότε που κάνατε την εξαγωγή και συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από τις τέσσερις με πέντε ημέρες. Εάν δεν προϋπάρχει μόλυνση συνήθως δεν δίνουμε καμιά αντιβίωση μετά από την εξαγωγή φρονιμίτη. Εάν το Depon δεν αρκεί για τον πόνο, ίσως χρειαστεί να πάρετε κάτι λίγο πιο δυνατό όπως είναι το Algofren 600mg. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού που σας έβγαλε το δόντι. Περαστικά σας!

   • Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ λέει:

    Καλησπέρα σας, την Παρασκευή έβγαλα το αριστερό (κάτω φρονιμίτη) η επέμβαση διηρκησε 1 ώρα, διοτι ενα κομματι μας ταλαιπωρησε, με το γιατρό να αναγκάζεται να κόψει κάποιο μέρος του οστού… Ο πόνος στο αυτί και στον άδενα που έχω (όταν περνάνε οι επιδράσεις του παυσιπονων algofren) ειναι φυσιολογικός η πρέπει να ανησυχώ; πότε θα υποχώρησει;
    Σας ευχαριστώ

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλημέρα σας. Ναι, είναι φυσιολογικό. Τα πιο έντονα συμπτώματα συνήθως περνάνε μετά από 4-5 μέρες. Αν βέβαια σας ανησυχεί κάτι, το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

   • Ο/Η Αφροδιτη λέει:

    Καλησπερα σας. Σας ευχαριστω για την αμεση απαντηση. Πηγα σημερα στον οδοντιατρο για να βγαλει τα ραμματα (ειπε να τα βγαλουμε νωριτερα για να μην γινει συμφηση στο μαγουλο). Εχει γινει ενα μικρο ξηρο φατνιο και φλεγμονη οποτε μου ειπε να κανω πλυσεις με solu ket και να συνεχισω το σιροπι claripen. Για το ξηρο φατνιο δεν μου προτεινε να κανουμε κατι οποτε τωρα θα δουμε πως θα παει. Με τον πανω δεξι φρονιμιτη δεν ειχα τοσο πολυ ταλαιπωρια γι’αυτο προβληματιστηκα με την ενοχληση σε αυτο το δοντι αλλα μου ειπε οτι ειναι φυσιολογικο γιατι ηταν πιο δυσκολη η εξαγωγη του. Οπως και να’χει θα κανουμε υπομονη τωρα και βλεπουμε. Θα σας ενημερωσω και παλι πως παει το θεμα. Καλες γιορτες να εχετε και οτι καλυτερο σας ευχομαι.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Γεια σας. Σχεδόν πάντα οι κάτω φρονιμίτες είναι πιο δύσκολοι από τους άνω. Επίσης, ο γιατρός σας έχει δίκιο, το πιο σημαντικό για την μετεξακτική πορεία είναι το πόσο δύσκολη ήταν η εξαγωγή και πόση ώρα διήρκεσε. Καλά Χριστούγεννα!

 • Ο/Η ΚΑΡΓΑΣ Ιωάννης λέει:

  Καλημέρα σας! Την Τετάρτη έγινε χειρουργική εξαγωγή του κάτω δεξιά ημιέγκλειστου φρονιμίτη μου σε γναθοχειρούργο,στον οποίο με παρέπεμψε ο οδοντίατρος μου μετά από πανοραμική Λόγω δίπτυχης αορτικής βαλβίδας ο γναθοχειρούργος με ξεκίνησε augmentin 625 ανά 8αωρο από την προηγούμενη της εξαγωγής την οποία μου συνέστησε να συνεχίσω κ μια βδομάδα μετά. Κατά την εξαγωγή διαπίστωσε μικρή φλεγμονή. Σήμερα Κυριακή (4η μερα) δεν πονάω ανοίγω σχεδόν κανονικά την γναθο μου, το πρήξιμο έχει σχεδόν υποχωρήσει. Οι ερωτήσεις μου είναι αν υπάρχει ακόμη πιθανότητα εμφάνισης ξηρού φατνιου, κ αν εξακολουθεί να ισχύει ότι λόγω διπτυχης για κάθε οδοντιατρική παρέμβαση χρειάζομαι αντιβίωση. Τα ράματα είναι απορροφησιμα, ωστόσο μου ειπε αν με ενοχλουν να παω να μου τα βγαλει στις 10 μερες.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Σχετικά με το ξηρό φατνίο, συνήθως εμφανίζεται την 4η με 5η μέρα από την εξαγωγή. Σχετικά με την προφυλακτική λήψη αντιβίωσης, αυτό που θα σας πρότεινα να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του καρδιολόγου σας. Υπάρχουν οι οδηγίες της American heart association (AHA) που ακολουθούμε, όπως και άλλες οδηγίες, οι οποίες πλέον προτείνουν σε ελάχιστες περιπτώσεις αντιβίωση. παρ' όλ' αυτά, ως οδοντίατρος ακολουθώ τις οδηγίες του καρδιολόγου καθότι αυτός έχει την ευθύνη. Εάν κάποιος δεν έχει καρδιολόγο, προτείνω ανάλογα με τις οδηγίες.
   Δείτε εδώ: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16957-endocarditis/prevention
   https://www.aae.org/specialty/wp-content/uploads/sites/2/2017/06/aae_antibiotic-prophylaxis-2017update.pdf

   ή μπορείτε να βρείτε απευθείας την οδηγία.

 • Ο/Η Rodanthi λέει:

  Καλησπέρα σας . Συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά που κάνετε μέσο ίντερνετ και βοηθάτε τόσο κόσμο. Γιατρέ, έβγαλα τον κάτω αριστερά φρονιμιτη μου εδώ και 2 μέρες,ήταν πολύ εύκολη επέμβαση και όλα πήγαν ικανοποιητικά. Με προβληματίζει που μετά από 2 μέρες δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ γιατί με πιάνει έντονος πόνος ενώ παίρνω και αντιβίωση και αλγκοφρεν.Εχω ακόμη οίδημα στην περιοχή και δεν μπορώ να ανοίξω καλά το στόμα μου . Όλα αυτά ήθελα απλά να ξέρω αν είναι φυσιολογικά και μέσα σε πόσες μέρες φεύγει αυτός ο έντονος πόνος. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας . Καλή σας μέρα !!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Είναι φυσιολογικό να έχετε τέτοιες ενοχλήσεις 2 μέρες μετά την εξαγωγή. Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από 4-5 μέρες. Φυσικά, έχει σημασία αν η εξαγωγή ήταν χειρουργική (εάν έχετε ράμματα ήταν χειρουργική) ή απλή. Η χειρουργική εξαγωγή, ανάλογα με τον βαθμό επεμβατικότητας και δυσκολίας, έχει δυσκολότερη μετεγχειρητική πορεία.

 • Ο/Η Ελισαβετ λέει:

  Πριν 15 μέρες έβγαλα τον κάτω φρονημητη δεξιά μετά από μια εβδομάδα μου είχε μείνει λίγο πρήξιμο μάλλον ήταν φλεγμονή γτ δεν έφευγε και ο γιατρός μου είπε να κάνω ζεστες κομπρεσες σήμερα που είναι 15η μέρα βλέπω ότι πριστηκα άριστα περισσότερο τι να κάνω???

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Να πάτε στον γιατρό σας να το δει. Ίσως χρειαστεί να σας βγάλει και κάποια καινούργια ακτινογραφία για να βρεθεί ο λόγος του οιδήματος τόσες μέρες μετά. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι δυνατόν να κάνω διάγνωση από το μήνυμα σας.

 • Ο/Η Ελένη Μ. λέει:

  Γεια σας θα ήθελα κ εγώ τη βοήθεια σας. Πριν δύο μέρες έβγαλα κάτω δεξί φρονιμίτη, δε χρειάστηκαν ράμματα γιατί δεν ήταν έγκλειστος, αλλά ταλαιπωρήθηκα αρκετά κατά την εξαγωγή..ακόμα νιώθω πόνο στην περιοχή κ σε ένα σημείο είναι σαν μελανιασμενο το ούλο ενώ έχει κ λίγο άσπρο σαν πύον..είναι φυσιολογικά τα συμπτώματα ;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Αυτά που περιγράφετε ακούγονται απολύτως φυσιολογικά για 2 μέρες μετά από εξαγωγή.Αν όμως σας ανησυχεί κάτι, το πιο ασφαλές είναι να το δει ο γιατρός σας.

 • Ο/Η Christos λέει:

  Kalimera apo souidia!

  Tin kyriaki ekana espefsmena exagwgh fronimith , panw dexia meria.
  I diadikasia itan omali Kai i epoulwsi me vasi ton giatro prohorw omala.
  Meta tin epemvasi eho ena oidhma ohi poly megalo akrivws katw apo to sagons stin sexiga meros ekei opou evgala ton fronimiti.
  Einai fysiologiko? Poso kairo diarkei? Prepi na parw antibiotika?
  Rwtas giati o giatros edw mou eipe na synehiso me paraketamoli Kai iboprufwn pou einai katapayntika Kai antiflwgmonodh.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα στην φαντάζομαι παγωμένη Σουηδία! Το οίδημα μετά από εξαγωγή, (εάν συμβεί) φυσιολογικά φτάνει το μέγιστο την επόμενη μέρα της εξαγωγής και διαρκεί συνήθως 4-5 μέρες. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται αντιβίωση και υποχωρεί από μόνο του. Εάν δούμε βέβαια ότι 5 μέρες μετά αντί να μειώνεται αυξάνεται ή αν τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, τότε μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση. Γενικά πάντως, οι σύγχρονες οδηγίες είναι να δίνουμε σπάνια αντιβίωση και όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις.
   Καταλήγοντας, επειδή δεν ξέρω τι εξαγωγή κάνατε, τον λόγο της εξαγωγής (μόλυνση ή όχι) και δεν μπορώ να εξετάσω το στόμα σας από το μήνυμα στο blog, θα προτείνω να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.

 • Ο/Η Βαιος λέει:

  Καλησπέρα γιατρέ.. Πριν 3 μέρες εβγαλα κατι ριζες απο ενα σπασμένο δοντι και πανω στα ράμματα εχω βγαλει μια φουσκαλα μαλλον εχει πύον μέσα… Ειναι κατι σοβαρό? Ευχαριστω!!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα σας. Συνήθως, όταν υπάρχει μόλυνση και πύον, έχουμε οίδημα, πόνο ,και όχι μια φουσκάλα στο σημείο της εξαγωγής. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν μπορώ να κάνω διάγνωση από το μήνυμά σας, καλό θα ήταν να το δει ο γιατρός σας.

 • Ο/Η Αλέξανδρος Σάλντιγκερ λέει:

  Τα ράμματα μετά από πόσο καιρό απορροφούνται συνήθως;;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Εξαρτάται από τα ράμματα. Υπάρχουν ταχείας απορρόφησης μέχρι βραδείας απορρόφησης, από μια εβδομάδα μέχρι πολλές εβδομάδες. Τα πιο κοινά είναι των τριών εβδομάδων.

 • Ο/Η Μιχάλης λέει:

  Καλησπέρα. Τον ιούλιο έκανα εξαγωγή φρονιμίτες πάνω κάτω και μετα απο εναν μηνα+ ειχε ξεπρηστει τελειως. Επίσης εβγαλα τους αλλους δυο τον σεπτέμβριο και ακομα μεχρι και σημερα υπαρχει ενα εμφανες «πρηξιμο» σε σχεση με την αλλη πλευρα χωρις πονους..ειναι φυσιολογικο;;

 • Ο/Η Αντζι λέει:

  Καλησπέρα σας. Στις 20 Σεπτεμβρίου αφαίρεσα 2 έγκλειστος φρόνιμητης στην αριστερή πλευρά. Μέχρι σήμερα έχω ελαφρύ μούδιασμα πίσω, στο σημείο που είναι μεταξύ της άνω και της κάτω γναθου καθώς και στο επάνω ουλο ένα γρομπαλακι σκληρό. Η αλήθεια είναι πως με τον καιρό παρατηρώ βελτίωση ομως με τόσο αργό ρυθμό που αναρωτιέμαι αν είναι η ιδέα μου ότι βελτιώνεται. Μετά τόσο καιρό είναι φυσιολογικό; Ευχαριστώ

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Δυστυχώς δεν έχω κλινική εικόνα του στόματός σας ούτε γνωρίζω πόσο εργώδεις ήταν οι εξαγωγές ή τι τυχόν συνέβη κατά τη διάρκεια του χριρουργείου, ποιά ήταν η θέση των δοντιών κ.λπ., οπότε δεν είναι δυνατόν να σας δώσω μια σωστή άποψη. Εάν για παράδειγμα ερχόσασταν να σας δω για γνώμη (χωρίς να έχω κάνει εγώ τις εξαγωγές), θα κοίταζα την κατάσταση της περιοχής και θα ζητούσα μια νέα πανοραμική ακτινογραφία. Ο γιατρός σας μάλλον θα μπορεί να σας πει εάν είναι φυσιολογικά τα συμπτώματα ή όχι.

 • Ο/Η Μαρσα λέει:

  Ξέχασα να σας αναφέρω ότι έπινα actonel 75 το οποίο διεκοψα για 7 μήνες προκειμένου να γίνει εξαγωγή και έχω πρόβλημα περιδοντιτιδας .Μήπως όλα αυτά επηρεάζουν την ενοχλητική αίσθηση των δοντιών μέσα στο στόμα μου ???? Θα περάσει ??? Ωστόσο πήγα στον γιατρό μου ,έβγαλε ακτινογραφία και δεν βλέπει τίποτα το ανησυχητικό

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Το Actonel ανήκει στην κατηγορία των διφωσφονικών και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου συνέβη οστεονέκρωση στην γνάθο μετά από χειρουργική διαδικασία. Πρόκειται για κάτι σπάνιο το οποίο όμως εάν συμβεί είναι σοβαρό. Δεν έχει σημασία μόνο το ποτέ διακόψατέ το φάρμακο αλλά το πόσο καιρό το περνάτε γιατί είναι γνωστό ότι τα διφωσφονικά εγκαθίστανται στο οστό της γνάθου εάν τα περνάτε για πάνω από ένα με δύο χρόνια. Η περιοδοντίτιδα επίσης μπορεί να έχει σχέση με τα διπλανά σας δόντια και την αίσθηση που έχετε σε αυτά. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω, γιατί δε σας έχω δει κλινικά ούτε ακτινογραφικά, ούτε γνωρίζω το ιατρικό ιστορικό σας.
   Όπως σας είπα και στο προηγούμενο σημείωμα μου, εάν δείτε ότι δεν βελτιώνεται η αίσθηση που έχετε στις επόμενες μέρες, πρέπει να δείτε τον γιατρό σας ο οποίος θα σας κατευθύνει. Εάν και πάλι δεν βλέπει τίποτα, ίσως θα έπρεπε να δείτε ένα γναθοχειρουργό σχετικά με το διφωσφονικό.

 • Ο/Η Marouso λέει:

  Καλησπέρα σας .Σας είχα ενοχλήσει ξανά αναφέροντας σας ότι έκανα εξαγωγή φρονιμίτη στις 07/10 και μέχρι σήμερα νιώθω τα ακριβώς διπλανά δύο δόντια σαν νεκρά μέσα στο στόμα μου.Ξεχασα να αναφέρω ότι έπαιρνα actonel στοματικά όπου το είχα διακόψει 7 μήνες πριν την εξαγωγή.Επισης έχω πρόβλημα πριδοντιτιδας.Μηπως όλα αυτά έχουν επηρεάσει την ενοχλητική αίσθηση των δοντιών.Θα μου πετάει ????

 • Ο/Η Μαρσα λέει:

  Καλησπέρα σας .Έβγαλα με απλή εξαγωγή τον πάνω δεξιά φρονιμίτη στις 07/10/19.Πολλη εύκολη εξαγωγή,χωρίς αιμορραγία μόνο ένα ελαφρύ πρήξιμο την επόμενη μέρα .Αλλά αυτό που με ενοχλεί παρότι πέρασαν οχτώ μέρες είναι ότι τα ακριβώς δύο διπλανά δόντια είναι σαν ξένα στοιχεία μέσα στο στόμα μου.Νοιωθω ότι βρίσκουν με τα κάτω δόντια ,και η αίσθηση είναι πολύ ενοχλητική παρότι δεν πονάω.Ειναι φυσιολογικό ???

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Από τη στιγμή που δεν έγινε κάτι στα διπλανά δόντια, η αίσθηση που έχετε προέρχεται από την ταλαιπωρία της εξαγωγής και θα πρέπει να περάσει. Δεν θα έλεγα ότι αυτό που νιώθετε είναι φυσιολογικό, αλλά δεν είναι και περίεργο, λίγες μέρες μετά από την εξαγωγή. Θα πρότεινα να περιμένετε λίγες μέρες ακόμη και αν δεν δείτε ότι αυτή η αίσθηση δεν βελτιώνεται, να πάτε στον γιατρό σας να το δει.

   • Ο/Η Μαρσα λέει:

    Ξέχασα να αναφέρω ότι έπινα actonel το οποίο διεκοψα για 7 μήνες προκειμένου να γίνει εξαγωγή και έχω πρόβλημα περιδοντιτιδας .Μήπως όλα αυτά επηρεάζουν την ενοχλητική αίσθηση των δοντιών μέσα στο στόμα μου ???? Θα περάσει ??? Ωστόσο πήγα στον γιατρό μου ,έβγαλε ακτινογραφία και δεν βλέπει τίποτα το ανησυχητικό

  • Ο/Η Μαρσα λέει:

   Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την άνεση ανταπόκριση σας !!!

 • Ο/Η Παναγιώτης λέει:

  Καλησπέρα. Έκανα εξαγωγη δεξιού κάτω φρονιμίτη σε γναθοχειρούργο με επέμβαση. Είναι η δέκατη μέρα σήμερα μετά την επέμβαση. Τα ράμματα θα βγούν εντός επόμενης εβδομάδα. Σε γενικές γραμμές είμαι καλά απλά όταν κουράζομαι λίγο σωματικά (σκύψιμο, περπάτημα μεγάλων αποστάσεων) αρχίζει και με ενοχλεί και παίρνω ένα παυσίπονο. Είναι φυσιολογικό? Πόσος καιρός χρειάζεται να γίνεις πλήρως καλά χωρίς ενοχλήσεις.
  Ευχαριστώ.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Το πόσο γρήγορα θα γίνετε καλά εξαρτάται από το πόσο βαριά ήταν η επέμβαση. Συνήθως, αφού βγουν τα ράμματα ο ασθενής είναι πλέον καλά. Θα πρέπει όμως να είστε ήδη πολύ καλύτερα από ότι τις πρώτες 4-5 μέρες.

 • Ο/Η Μαρία λέει:

  Καλησπέρα την Δευτέρα(4-5μερες δηλ) έκανα εξαγωγή του κάτω δεξιά φρονιμίτη.. Πέρα από το ότι νιώθω μούδιασμα στα ούλα κ δόντια μου.. Νιώθω σαν μουδιασμένη την μύτη μου κ το κεφάλι! Μου είπαν να πάρω για 6 μέρες amoxil 1gr ένα ανά 8ωρο..3 την ημέρα δηλαδή.. Με αγχώνει τ

 • Ο/Η Πηνελόπη λέει:

  Καλησπέρα σας
  Τη Δευτέρα 7/10/2019 έβγαλα τον κάτω αριστερά εγκλειστο φρονιμίτη. Ενώ δε πρηστηκα πολύ, τη Τετάρτη πρηστηκαν και τα δύο μάτια μου, είχα φοβερό πονοκέφαλο και πόνο στα μάτια και άλλαξα αντιβίωση μήπως μου προκλήθηκε αλλεργία. Σήμερα Πέμπτη 10/10,το πρήξιμο είναι μικρότερο αλλά εξακολουθώ να έχω δέκατα και να νιώθω το κεφάλι μου και τα μάτια μου βαριά. Ποια είναι η άποψή σας?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Μάλλον πρόκειται για κάποια μόλυνση, η οποία αντιμετωπίζεται με την αντιβίωση που παίρνετε. Είναι περίεργο να πρηστούν και τα δυο μάτια σας λόγω του φρονιμίτη, αλλά από την άλλη, είναι απίθανο να πρόκειται για σύμπτωση (μόλυνση στα μάτια δυο μέρες μετά την εξαγωγή). Η αλλεργία δεν εκδηλώνεται έτσι. Η πιο συνηθισμένη αλλεργική αντίδραση είναι τα εξανθήματα στο σώμα ή και στο πρόσωπο. Θα πρότεινα να δείτε τον οδοντίατρό σας αλλά ίσως και οφθαλμίατρο, μια που το πρόβλημα εντοπίζεται στα μάτια.

 • Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

  Καλημέρα σας! Την προηγούμενη Παρασκευή (04/10) έγινε εξαγωγή του κάτω δεξιού φρονιμίτη μου. Ράμματα δεν έγιναν, απλά με έδωσε μερικές γάζες. Από τότε δεν έχω πονέσει καθόλου, ούτε έχω κάποια δυσκολία (όπως για παράδειγμα κατάποση), μόνο στο άνοιγμα του στόματος στην αρχή, που αυτό είναι φυσιολογικό κι έχει περάσει ήδη. Απλά στην τρύπα παρατηρώ κάτι κίτρινα γύρω γύρω και κάτι σαν ελαφρύ άσπρο φούσκωμα πίσω από την τρύπα (πάνω στο ούλο, όχι στο πλάι) και αυτό είναι που με ανησυχεί λίγο. Αν δω ότι γίνεται πιο έντονο, θα επικοινωνήσω με τον οδοντίατρο, απλά είπα να πάρω μία γνώμη από εδώ.
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλή σας μέρα. Αυτό που περιγράφετε ακούγεται φυσιολογικό. Η περιοχή επουλώνεται και εσείς δεν μπορείτε να την καθαρίσετε καλά. Οπότε, θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε και όπως είπατε, αν δείτε ότι κάτι αλλάζει προς το χειρότερο, να πάτε στο γιατρό σας να το δει.

 • Ο/Η Ιωάννα λέει:

  Γειά σας. Ο πατέρας μου αφαίρεσε το φρονιμίτη του πριν 10 μέρες. Στις 2 μέρες πήγε για έλεγχο και ο γιατρός του είπε ότι υπήρχε μικρό φούσκωμα αλλά ήταν ασήμαντο. Το φούσκωμα και ο πόνος συνέχισαν και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό και πριν 2 μέρες άρχισε αντιβίωση. Το πρόβλημα είναι ότι άρχισε ξαφνικά πολύ έντονος πόνος στο γόνατο του. Συνδέεται η φλεγμονή με τον πόνο στο γόνατο;

 • Ο/Η Danae λέει:

  Καλησπερα σας. Εδω και δυο περιπου μερες ο κατω αριστερα ημιεγκλειστος φρονημιτης μου ποναει αρκετα. Μου εχει ξανα τυχει να με πιανει πονος ειτε στον αριστερο ειτε στον δεξιο κατω φρονημιτη που και που (ειναι και οι δυο ημιεγκλειστοι), ομως αυτη την φορα ειναι πολυ πιο εντονο. Επισης, τωρα συνοδευεται με πονολαιμο μονο στην αριστερη πλευρα του λαιμου και δυσκολια στο ανοιγμα της γναθου. Πιστευετε οτι πρεπει να κανω εξαγωγη του συγκεκριμενου ή και των δυο φρονημιτων; Υπαρχει καποιος αλλος φοβος απο τα συμπτωματα που εχω; Δεν εχω κλεισει καν τα δεκαοχτω ακομη, και δεν ξερω ποια ειναι η καταλληλη ηλικια για εξαγωγη. Διαβασα επισης αρκετα απο τα υπολοιπα σχολια και εχω αρχισει να ψιλο ανησυχω για πιθανα προβληματα μετα απο την εξαγωγη.. Ελπιζω να δειτε αυτο το σχολιο και να μπορεσετε να με συμβουλευσετε αναλογως:)

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα, τα συμπτώματα που αναφέρεις αποτελούν ένδειξη εξαγωγής των φρονιμιτών σου. Αυτό που έχεις λέγεται περιστεφανίτιδα και είναι μόλυνση που γίνεται κάτω από το ούλο που καλύπτει το μέρος του φρονιμίτη που είναι μέσα στο ούλο. Δεν έχει σημασία που είσαι κάτω των 18, θα πρέπει να σε δει γιατρός (μαζί με μια πανοραμική ακτινογραφία) και να σε κατευθύνει, πιθανότατα για την εξαγωγή των δοντιών σου. Μπορεί να υπάρχουν πιθανά συμβάματα όπως αυτά που διαβάζεις εδώ, αλλά υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα αν πρέπει κάποιοι φρονιμίτες να βγουν και δε βγαίνουν. οι μολύνσεις μπορεί να είναι κάθε φορά και χειρότερες και κάποια στιγμή να γίνουν ακόμη και επικίνδυνες. Να έχεις υπ’ όψη σου επίσης ότι όσο πιο μικρός είναι κάποιος, συνήθως τόσο ευκολότερα βγαίνουν οι φρονιμίτες γιατί η ρίζα τους μπορεί να μην έχει διαπλαστεί τελείως ακόμη. Επίσης, να σου πω ότι με τα συμπτώματα που έχεις τώρα, θα πρέπει να πάρεις αντιβίωση για να περάσουν. Μπορεί ο οργανισμός σου να τα αντιμετωπίσει αλλά μπορεί και να επιδεινωθούν, οπότε θα πρότεινα από τώρα να σε δει ο οδοντίατρός σου αλλά και να πάρεις αντιβίωση.

  • Ο/Η Petros λέει:

   Kαλησπερα, πριν απο 4 μέρες έκανα εξαγωγή ημιέγκλειστου φρονιμήτη χειρουργικά στο κάτω μέρος του στοματος. Oλα πήγαν καλά, δεν είχα γενικότερα πονο κατά την ανάρρωση ενώ το πρηξιμο ήταν μικρό. ωστόσο παρατηρήσα ούτε το ούλο μου στο πάνω μέρος απο οπού εγινε η εξαγωγή είναι λευκο σαν να μην αιματώνετε. Aυτο είναι φυσιολογικό;

 • Ο/Η Λευτέρης λέει:

  Γεια σας και απο εμένα. Εβγαλα τον φρονιμιτη μου στις 27/09/19, και σημερα ειναι η 5η μερα αφου τον εχω βγαλει (κατω αριστερο). Εχει μεινει λιγο πρηξιμο στο κατω μερος (σαν ενα μικρο μπαλακι) αλλα βλεπω οτι το μαγουλο μου εχει κιτρινισει σε αυτη την περιοχη. Ειναι κατι το ανησυχητικο; Επαιρνα Augmentin για 3 ημερες μετα την εγχειρηση. Παιζει ρολο η αντιβιωση; Ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Το κιτρίνισμα δεν θα με ανησυχούσε, είναι μάλλον από την κάκωση της εξαγωγής. Αν βέβαια δείτε να επιδεινώνεται, να πάτε στον γιατρό σας. 3 μέρες αντιβίωση είναι λίγες. Μετά από μια συνηθισμένη χειρουργική εξαγωγή χωρίς επιπλοκές, δεν χορηγούμε συνήθως αντιβίωση, αλλά εάν κάποιος την ξεκινήσει, θα έλεγα ότι το ελάχιστο που μπορεί να την πάρει είναι 4-5 μέρες. Το κιτρίνισμα πάντως δεν έχει σχέση με την αντιβίωση.

 • Ο/Η Ιωάννα λέει:

  Καλησπέρα σας! Πριν 9 ημέρες έκανα εξαγωγή έγκλειστου φρονιμίτη και χρησιμοποιήθηκαν απορροφησιμα ράμματα. Ποτε περίπου να υπολογίζω ότι θα απορροφηθούν; Επίσης θα ήταν ασφαλές πλέον να καπνίσω;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Δυστυχώς δεν γνωρίζω τι απορροφήσιμα ράμματα έβαλε ο γιατρός σας. Υπάρχουν διάφορα, με διαφορετικό χρόνο παραμονής. Συνήθως χρησιμοποιούνται αυτά που πέφτουν σε περίπου τρεις εβδομάδες. Ρωτήστε το γιατρό σας, αυτός ξέρει τι έβαλε. Σχετικά με το κάπνισμα, σαν γιατρός πρέπει να σας πω ότι δεν πρέπει να ξανακαπνίσετε ποτέ! οι οδηγίες που δίνουμε είναι να αποφύγετε το κάπνισμα για τουλάχιστον 24 ώρες.

 • Ο/Η Νικος λέει:

  Καλησπερα γιατρέ!σημερα Δευτέρα έβγαλα κατω αριστερά τον φρονιμητη εγλειστο ομως ενω εχει. Φυγει η αναισθησια και ο πονος έχει υποχωρήσει εχει μεινει ενα μούδιασμα ελαφρυ μονιμο στο μπροστινό τμημα της Γλωσσας και στο εσωτερικο του κατω χειλους.να ανησυχώ?και αν παρω Neurobion tab βελτιωνει την επούλωση του γλωσσικού νεύρου η να περιμένω απλα τον χρονο?Ευχαριστώ

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα, εάν το μούδιασμα είναι ελαφρύ, θα φύγει. Θα πρότεινα να μην πάρετε φάρμακα αλλά απλά να περιμένετε, το καλύτερο όμως είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.

   • Ο/Η Νικος λέει:

    Ευχαριστώ πολύ!δεν παίρνω φαρμακα έξτρα παρα μονο αμοξιλ και πονσταν..αυτο που ξεχασα να ρωτήσω ειναι τον γναθωχειρουργο ποσες μερες χρειαζεται η αντιβίωση προληπτικα και μετα απο ποσες μερες να ξεκινήσω γυμναστική εντονη.τι προτεινεται?μην εχω καποιο θεμα με τα ραμματα που ναι μεν ειναι απορροφησημα αλλα δεν παύουν να ειναι ραμματα.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Γεια σας. Αντιβίωση δεν παίρνουμε προληπτικά εκτός αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Αν πάρετε Amoxil, θα πρέπει να το πάρετε για τουλάχιστον 4-5 μέρες αλλά εσείς θα το πάρετε για όσο σας έχει πει ο γιατρός σας που γνωρίζει. Αν δεν σας είπε, να του τηλεφωνήσετε για να τον ρωτήσετε.Το Ponstan δεν είναι φάρμακο εκλογής για τον πόνο και δεν θα πρέπει να το παίρνετε για πάνω από 3 μέρες. Αν χρειάζεται, πάρτε κάποιο φάρμακο με Ιβουπροφαίνη (πχ Algofren ή Nurofen) ή αν πονάτε σχετικά λίγο, παρακεταμόλη (πχ Depon, Lonarid).
     Σχετικά με τη γυμναστική, εξαρτάται από το είδος της γυμναστικής αλλά και το πόσο μεγάλο ήταν το χειρουργείο και το τι κρατάνε τα ράμματα. Και πάλι το καλύτερο είναι να ρωτήσετε τον γιατρό που σας το έκανε.

     • Ο/Η Νικος λέει:

      Επειδη εχω έλλειψη ενζύμου g6pd δεν γνωριζω αν πρεπει να παρω ιβουπροφαινη.το χειρουργείο ηταν διαρκειας 30 λεπτων.οσο για την γυμναστικη μου ειπε το λιγοτερο τρεις μερες.απλα σκεφτομαι απο μια βδομαδα και μετα.θεωρω οτι ειναι επαρκης χρονος.υπαρχει φαρμακο για τις πληγές στο μάγουλο?απλα λογω των εργαλείων εχω αρκετες πληγες..

     • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Συνήθως, δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ιβουπροφαίνη όταν υπάρχει έλλειψη G6PD αλλά παρακαλώ να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας καθότι δεν μπορώ να λειτουργήσω ως θεράπων από τα μηνύματα και μόνο. Για τις πληγές από τα εργαλεία θα πρέπει απλά να περιμένετε και να πάρετε αναλγητικά για τον πόνο.

 • Ο/Η Βασιλική λέει:

  Καλησπερα σας! Πολύ ευγενικό εκ μέρους σας να απαντάτε σε τοσες ερωτήσεις, ευχαριστώ εκ των προτέρων. Στην περίπτωση μου αφαίρεσα πριν 1 μήνα τον πάνω δεξιά φρονιμητη κι όλα καλά. Πριν 2 εβδομάδες προχώρησα και σε εξαγωγή του κάτω δεξιά φρονιμητη. Αυτή η περίπτωση ήταν πιο δύσκολη, καθότι ήταν πολύ μεγαλος, έσπαγε, αλλά εν τέλη αφαιρέθηκε. Να προσθέσω ότι ο γιατρος μου χρησιμοποιησε βλαστοκύτταρα για γρηγορότερη επούλωση. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν ο πονος γινόταν χειρότερος, όποτε και επισκέφτηκα ξανά τον γιατρό μου καθως και για την αφαίρεση των ραμματων πριν 1 εβδομάδα. Μίλησε για μόλυνση και μου χορήγησε τοπική αντιβίωση και με καθησύχασε ότι λόγω συγκέντρωσης φαγητού ο πονος εντάθηκε και με σωστό καθαρισμό κι αντιβίωση τοπική σε μερικές επαναλήψεις θα περάσει εντελως. Όντως νιώθω βελτίωση, απλά με προβληματίζει η αίσθηση ότι το τελευταίο δόντι κάτω δεξιά (αυτό που είναι δίπλα στον φρονιμητη που έγινε η εξαγωγή), σαν να κουνιέται. Ρώτησα τον γιατρό μου στην τελευταία επίσκεψη κι είπε ότι η τρύπα επουλώνει καλως και είναι φυσιολογικό να υπάρχει αυτή η κίνηση καθότι η τρύπα είναι μεγάλη και εφυγε ο φρονιμητης που παρείχε κάποια στηριξη, και μόλις επουλωθεί το κόκκαλο (περιπου 2 μήνες), η στήριξη αυτη θα επανέλθει πλήρως. Απλά με προβληματίζει η αισθηση ότι κουνιέται ελαφρώς και κάθε φορά βάζω την γλώσσα μου άθελα μου εκεί, μην μπορώντας να το βγάλω από το μυαλό μου, πολύ αγχωμένη για το τι κι αν θα φάω κτλ. Τι με συμβουλεύεται; Σας φαίνεται φυσιολογικό να υπάρχει αυτή η κίνηση; Να μείνω ήσυχη και να περιμένω εφόσον ο πονος καλυτερεύει ή μπορώ να προβώ σε κάποια εξέταση επιβεβαίωσης; Θα επανέλθει πλήρως όντως η σταθερότητα μόλις αποκατασταθεί το κόκκαλο; Γενικά νιώθω το στομα μου διαφορετικό, σαν να έχει αλλάξει το μάσημα, η ισορροπία όταν κλείνω τα δόντια μου, όταν τεντώνω τους μυς του προσώπου, υπάρχει μεγάλη ευαισθησία, είναι αναμενόμενη μετά από εξαγωγή άνω κ κάτω φρονιμητη της ίδιας μεριάς; Με απασχολεί πόσος καιρός θα περάσει για να επέλθει η κανονικότητα και τι μπορώ να κάνω γι’αυτο. Χιλια ευχαριστώ, καλή δύναμη σε εσάς και καλή ανάρρωση σε όλους!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δυστυχώς δεν γνωρίζω το τι ακριβώς έχει συμβεί, ούτε έχω εικόνα (κλινική ή ακτινογραφική) για να σας πω περισσότερα για το πρόβλημα που έχετε με τον δεύτερο γομφίο σας. Σε μια δύσκολη εξαγωγή όμως, είναι πιθανό να ζοριστεί το διπλανό δόντι και να έχει κάποια κινητικότητα, η οποία θα περάσει μόνη της και καλό θα ήταν να μην δοκιμάζετε εάν το δόντι κινείται, για να το αφήσετε να επουλωθεί. Σε περίπτωση μόλυνσης, το πρωτόκολλο λέει να δοθεί κανονικά αντιβίωση (χάπια) και όχι τοπικά. Επίσης, δεν έχω υπ όψιν μου να χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα για να επιταχυνθεί η επούλωση.Η επούλωση θα γίνει κάνοντας τον κύκλο της, μετά από μια χειρουργική διαδικασία. Αλήθεια, τι βλαστοκύτταρα ήταν αυτά, ήταν δικά σας, επρόκειτο για κάποιο υλικό που τοποθετήθηκε, θα μου ήταν ενδιαφέρον να ακούσω περί τίνος πρόκειται.
   Σχετικά με το τι να κάνετε, θεωρώ πως θα πρέπει να περιμένετε και αν δείτε οτιδήποτε να επιδεινώνεται, να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να πάρει μια καινούργια ακτινογραφία, να σας δει κλινικά και να σας δώσει φάρμακα, εάν αυτό χρειαστεί. Γενικά, θα πρέπει να δείτε τα πάντα να βελτιώνονται όσο περνάν οι μέρες. Περαστικά σας.

 • Ο/Η Κλειω λέει:

  Καλημερα γιατρε, βρισκω πολυ ευγενικο αυτο που κανετε και απαντατε τις ερωτησεις μας, οντας νεα φοιτητρια ιατρικης το θαυμαζω. θα ηθελα με την σειρα μου να σας ρωτησω, στις 23 του μηνα,4-5 μερες πριν, εκανα εξαγωγη του εγκλειστου αριστερου φρονημιτη μου στην κατω γναθο.τις πρωτες μερες ειχε πολυ μεγαλο πρηξιμο που εχει υποχωρησει λιγο ωστοσο συνεχιζει να υπαρχει μαζι με μελανιασμα στο μαγουλο. διανοιξη του στοματος αρκετα δυσκολο, αλλα περισσοτερο ανυσηχω για το πρηξιμο που νιωθω μπροστα κατω απο το πιγουνι, και αν αυτος ειναι φυσιολιγος. καθως ποναει οταν αγγιζω τον λαιμο και την περιοχη κατω απο το πιγουνι. Ευχαριστω πολυ! παιρνω ουγκμεντιν και αλγκοφρεν!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Όλα αυτά που περιγράφετε είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν μετά από χειρουργική εξαγωγή τρίτου γομφίου. Όλα θα πρέπει να βελτιώνονται όσο περνάν οι μέρες και θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο όταν βγάλετε τα ράμματα. Αυτό που θα πρέπει να σας ανησυχήσει είναι αν δείτε να επιδεινώνονται τα συμπτώματα, οπότε και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να σας αλλάξει την αντιβίωση. Εύχομαι καλή επιτυχία στις σπουδές σας και να θυμάστε πάντα το τι είναι η δουλειά που κάνουμε!

   • Ο/Η Κλειω λέει:

    πολλες φορες ξεχνας τον λογο που ηθελες να μπεις στην σχολη και ευτυχως η βοηθεια που παρεχεται στον κοσμο οπως απο εσας καλη ωρα, απο τον δικο σας προσωπικο χρονο, ειναι μεταδοτικη.Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες!καλη σας συνεχεια!

 • Ο/Η Αλεξάνδρα λέει:

  Καλησπέρα! Στις 30 Αυγούστου έκανα εξαγωγή φρονιμίτη και στις δύο πλευρές της κάτω γνάθου! Μετά από μια εβδομάδα έβγαλα τα ράμματα και ο γιατρός μου είπε ότι μπορω να ξεκινήσω την γυμναστική στις 16 του μηνός όπως και εκανα. Όμως στις 18 μετά το γυμναστήριο ένιωθα ενοχλήσεις στην δεξιά μεριά και έχει πρηστεί αρκετά. Ο γιατρός μου χορήγησε αμοξιλ 1000 λόγο της μόλυνσης και έπειτα μου καθάρισε την πληγή τοποθετώντας θασα στο μάγουλο μια γάζα για να παραμένει ανοιχτή. Πότε θα ξεπρηστω πλήρως? Είναι φυσιολογικό το υγρό που βγαίνει από την πληγή?

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω διάγνωση από το μήνυμά σας για να σας βοηθήσω, χωρίς να σας έχω δει, χωρίς να έχω δει ακτινογραφίες και χωρίς να ξέρω τι ακριβώς έγινε κατά τις εξαγωγές σας. Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τις εξαγωγές θα έπρεπε να μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις σας στο γυμναστήριο χωρίς πρόβλημα. Επίσης, η γυμναστική μπορεί να οδηγούσε στο να ανοίξει η πληγή, αλλά όχι στο να μολυνθείτε. Το υγρό που βγαίνει είναι προφανώς πύον που παροχετεύεται, και η γάζα που σας τοποθέτησε βοηθά σε αυτό.Η αντιβίωση θα βοηθήσει να φύγει η μόλυνση αλλά δεν μπορώ να δω κάποιο προφανές αίτιο για αυτή τη μόλυνση. Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω.

   • Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

    καλημερα σας, θα κανω εξαγωγη φρονιμιτη, τον κατω δεξια, με χειρουργικη επεμβαη και θα εχω ραμματα για δεκα ημερες. μετα απο ποσες μερες μπορω να επανελθω στις καθημερινες μου δραστηριοτητες? (γυμναζομαι εντονα δυο ωρες καθημερινα). Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Καλησπέρα σας. Θα έλεγα ότι θα μπορέσετε να κάνετε έντονη άσκηση μετά την αφαίρεση των ραμμάτων αλλά αυτό θα σας το πει ο γιατρός σας που θα ξέρει πόσο δύσκολη ήταν η εξαγωγή και τι πιθανότητες υπάρχουν να κοπούν τα ράμματα. Καλή επιτυχία στην επέμβαση!

 • Ο/Η ΕΥΑ λέει:

  Καλησπέρα σας ! Να σας πω κι εγώ τον δικό μου πόνο. Έβγαλα τον δεξί πάνω ημηεγκλειστο στραβό φρονιμίτη. Είχε σκάσει μονο μια μικρή μυτούλα .Με παιδευε για αρκετό καιρό (2 χρόνια), πριζόταν άσχημα και με algofren και αντιβίωση προσπαθούσα να αποφύγω την εξαγωγή μπας και μου κάνει τη χάρη και βγει από μόνος του όπως και οι υπόλοιποι.Οσπου πήγα και τον έβγαλα πριν τέσσερις μέρες. Ο γιατρός μου είπε πως το δόντι μου είχε ακόμα λίγο πύον κάτω από το ούλο. Έκανε την εξαγωγή και μου είπε να πάρω την aucmentin για να φύγει και το πύον και algofren για τον πόνο.Την επόμενη μέρα όμως άρχισε να τρέχει η μύτη μου, μόνο από τη δεξια μεριά που έβγαλα τον φρονιμίτη, πύον και συνεχίζει έως σήμερα. Με είδε ο γιατρός σήμερα και μου είπε πως επειδή ο φρονιμίτης ήταν πολύ ψηλά κοντά στο ιγμόριο , η τρυπούλα που έχει ανοίξει με την εξαγωγή, επικοινωνεί με τη μύτη. Αν δε κλείσει μόνη της θα χρειαστεί να κάνουμε μια μικροεπέμβαση. Μου είπε να πάρω μαζί με την aucmentin και την flugyl. Επίσης otrivin σε αλοιφή και να μη φυσάω δυνατά ή να μην οσφρίζομαι δυνατά.Τι λέτε για όλα αυτά εσείς γιατρέ? Τι μικροεπέμβαση είναι αυτή? Ίδη το στομάχι μου με ενοχλεί πολύ. Ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας!!!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλησπέρα σας. Είναι σπάνιο να δημιουργηθεί επικοινωνία με το ιγμόρειο κατά την εξαγωγή φρονιμίτη, αυτό το σύμβαμα συνήθως συμβαίνει σε εξαγωγές δοντιών που βρίσκονται λίγο πιο μπροστά. Εάν υπάρχει όμως επικοινωνία, ο γιατρός μπορεί να το διαγνώσει με τη δοκιμασία Valsava, όπου σας κλείνει τη μύτη ενώ εσείς φυσάτε από τη μύτη. Εάν υπάρχει επικοινωνία, βγαίνει αέρας από το ιγμόρειο (αυτό φαίνεται από τον γιατρό) και τότε μπορεί να χρειαστεί να κλείσει η επικοινωνία χειρουργικά. Εάν η επικοινωνία είναι μικρή, είναι πιθανό να κλείσει από μόνη της και για αυτό σας έδωσε αυτές τις οδηγίες ο γιατρός σας. Εάν είναι πιο μεγάλη, τότε γίνεται καθαρισμός του φατνίου, τοποθέτηση κάποιας αιμοστατικής γάζας μέσα και γίνεται μια τομή συνήθως προς τα έξω, μετατοπίζεται μέρος του βλεννογόνου και καλύπτεται η τρύπα της εξαγωγής. Σε εσάς, είναι πιθανό λόγω των επαναλαμβανόμενων φλεγμονών και λοιμώξεων, να δημιουργήθηκε κάποια μεγάλη κύστη και γι’ αυτό να έγινε η επικοινωνία μετά την εξαγωγή.

 • Ο/Η Άλεξ Μοσχονάς λέει:

  Χαίρεται! Έβγαλα τον κάτω αριστερό φρονυμίτη μου πριν από σχεδόν 20 μέρες. Τα ράμματα έχουν πια πέσει αλλά έχω μια τρύπα που κυριολεκτικά όταν φωτίζω με το φλας μπορώ να βλέπω μέσα στην γνάθο μου. Την καθαρίζω δημιουργόντας υποπίεση για να αφαιρώ τυχόν τροφή, με ξεπλυματα και με μια πολύ μαλακη οδοντόβουρτσα απαλά.
  Παρόλα αυτά από εκεί που το τελευταίο δεκαήμερο δεν είχα καθόλου πόνο, είναι ένα πενθήμερο που δεν έχει σταματήσει να πονάει. Είναι φυσιολογικό μέρος της επούλωσης; Γιατί κανένας δεν με προετοίμασε για αυτη την περίοδο.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Όχι, δεν είναι φυσιολογικό να πονάτε 20 μέρες μετά την εξαγωγή και γι’ αυτό κανένας δεν σας προετοίμασε για κάτι τέτοιο. Προτείνω να πάτε στο γιατρό σας να σας δει.

 • Ο/Η Γεώργιος λέει:

  Καλησπέρα και από μένα και συγχαρητήρια. Πριν 4 μέρες αφαίρεσα τον κάτω αριστερό φρονιμιτη ο οποίος είχε πολύ στραβες ρίζες και ακουμπουσε και με το μπροστινό δόντι. Η διαδικασια κράτησε σχεδόν 2 ώρες και ήταν πολύ δύσκολη από ότι μου είπε ο γιατρός καθώς το δόντι έσπαγε. Από την πρώτη μέρα είχα πόνο αλλά από την τρίτη μέρα έχει γινει πραγματικά ανυοοφορος. Οαιρνω από την πρώτη μέρα amoxil kai algofren αλλα η κατασταση τουλάχιστον σε σχεση με τον πόνο χειροτερευει συνεχως. Μπορώ να αλλάξω παυσιπονο η να περιμένω να πάω στον γιατρό να το ελεγξει

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Τo Algofren των 600mg θεωρείται ένα από τα φάρμακα εκλογής μετά την εξαγωγή φρονιμίτη. Εάν την τρίτη ημέρα χειροτερεύουν τα συμπτώματα, ίσως χρειάζεται να αλλάξετε την αντιβίωση. Υπάρχουν κάποιες δυνατότητες να σας δώσει ο γιατρός σας κάποια φάρμακα επιπρόσθετα του Algofren, αλλά αυτό θα πρέπει να σας το πει αυτός. Θα πρότεινα, αν πονάτε τόσο πολύ και χειροτερεύετε συνεχώς όπως λέτε, να πάτε στο γιατρό σας το συντομότερο.

 • Ο/Η Έλενα λέει:

  Καλημέρα σας. Έκανα εξαγωγή δύο εγκλειστων φρονιμιτων προ 36 ωρου, δεξιά άνω και κάτω. Ο λόγος που επισκέφτηκα τον γναθοχειρουργο ήταν η ύπαρξη πόνου (2-3 ημέρες), κ φαντάστηκα πως ίσως ήταν προσπάθεια ανατολής φρονιμίτη. Κατά το χειρουργείο (πολύ γρήγορος κ αποτελεσματικος), μου είπε πως υπήρχε κ λίγο πυο στην περιοχή του κάτω φρονιμίτη – γι αυτό ενδεχομένως πονουσα. Το μόνο που παρατήρησα 2 ώρες μετά την επέμβαση είναι ότι καθώς άλλαζα γάζες (μου είπαν κάθε τέταρτο με 30 λεπτά έως να μην υπάρχει αιμορραγία), στη γάζα είδα θρομβο. Δεδομένου ότι ήταν λίγη ώρα μετά, θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήθηκε στη συνέχεια εκ νέου?? Το σκέφτομαι γιατί ενώ η πρώτη μέρα πήγε πολύ καλά, σήμερα νιώθω λίγο περισσότερο πόνο. Δε θα ήθελα να εξελιχθεί σε ξηρό φατνιο, δεν ξέρω αν μπορω να κάνω κάτι. Έχω επανέλεγχο στις 2/9,αλλά θα είναι μόνο η νοσηλεύτρια εκεί για καθαρισμό της περιοχής.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Η αιμορραγία ακολουθείται από τη δημιουργία θρόμβου οπότε, αυτό που αναφέρετε είναι απολύτως φυσιολογικό την πρώτη μέρα της εξαγωγής (κάποιες φορές και αργότερα). Επίσης, η δεύτερη μέρα είναι συνήθως η δυσκολότερη μέρα και όχι η πρώτη. Εάν τα συμπτώματα συνεχίζουν να επιδεινώνονται μετά την τρίτη μέρα, ίσως χρειαστεί αντιβίωση (ή να αλλαχτεί η αντιβίωση, αν ήδη παίρνετε). Το ξηρό φατνίο είναι άγνωστης αιτιολογίας και συμβαίνει σε ένα μικρό ποσοστό των εξαγωγών, την 4η με 5η μέρα μετά την εξαγωγή. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι εάν καπνίζετε να μην το κάνετε, γιατί αυτό έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισής του. Εάν παρ’ όλ’ αυτά παρουσιαστεί, θα επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να σας δει και να σας βοηθήσει.

 • Ο/Η margarita λέει:

  Καλησπέρα σας. Πριν 5 μέρες έκανα εξαγωγή φρονιμιτη στην αριστερή πλευρά της κάτω γναθου. Τις πρώτες 2 μέρες είχα τα πρήξιμο, πόνο στον λαιμό που σταδιακά υποχώρησαν. Ην τρίτη μέρα άρχισε να με πονάει ένα δόντι παραδιπλα από την εξαγωγή. Κατάλαβα ότι ο πόνος προέρχεται από έναν αδενα τον οποίον αισθάνομαι έντονα κάτω από το σαγόνι. Τις υπόλοιπες μέρες ο ο πόνος παραμένει ίδιος. Πιστεύεται ότι προέρχεται από λάθος του γιατρού η είναι φυσιολογικό;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Κατ´ αρχήν, δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς έχετε χωρίς να σας έχω δει. Αυτό που περιγράφετε δεν μου ακούγεται για λάθος του γιατρού, ούτε όμως είναι φυσιολογικό. Εάν δεν βελτιώνεται όσο περνάν οι μέρες θα πρέπει να πάτε στο γιατρό σας για να σας κατευθύνει.

 • Ο/Η ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ λέει:

  Καλημέρα σας! έκανα εξαγωγή του κάτω φρονιμίτη πριν 7 ημέρες.Ο πόνος και το πρήξιμο νομίζω πηγαίνουν καλά σύμφωνα με την πάροδο του χρόνου. Δεν έχω ει όμως καθόλου βελτίωση στο άνοιγμα του στόματός μου, Είναι κάτι που πρέπει να με ανησυχήσει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά μετά από χειρουργικές εξαγωγές και περνάει από μόνο του, συνήθως μετά από 4-5 μέρες. Απλά, πρέπει να έχει καθυστερήσει σε εσάς. Αν βέβαια περάσει άλλη μια εβδομάδα χωρίς να βελτιωθείτε, θα πρότεινα να πάτε στο γιατρό σας να το δει.

 • Ο/Η Μανώλης λέει:

  Καλησπέρα σας!εκανα αφαιρεση του κατω δεξιού έγκλειστου φρονιμητη μου στις 21 Ιουλίου και νιώθω πόνο στο πισω δοντι μου κάθε φορά που πίνω κάτι κρύο ή τρώω κάτι σκληρό και δεν ξέρω αν ο πόνος προέρχεται απο τον τραπεζιτη ή το ουλο δίπλα στην πληγη από την εξαγωγή. Είναι φυσιολογικό;..Έχει περάσει αρκετός καιρός και έχω αρχίσει να ανησυχώ…Επίσης τα ράμματα δεν τα έχω βγάλει ακόμα Γιατί ο οδοντίατρος μου λείπει αλλά μου είπε ότι μπορούν να απορροφηθούν απο μόνα τους …μήπως τα ράμματα δημιουργούν το πρόβλημα;Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Ο πόνος στο κρύο το πιο πιθανό είναι να προέρχεται από την ρίζα του δοντιού μπροστά από την εξαγωγή που μπορεί να αποκαλύφθηκε. Αυτό συνήθως θεραπεύεται μόνο του αλλά σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και απονεύρωση. Αυτό που θέλουμε είναι να βλέπετε βελτίωση όσο περνάν οι μέρες και όχι επιδείνωση. Βέβαια, καταλαβαίνετε ότι δεν σας έχω δει, οπότε τα σχόλιά μου είναι γενικά ενώ μπορεί να πρόκειται για κάτι διαφορετικό στο στόμα σας. Τα ράμματα είναι προφανώς απορροφήσιμα και συνήθως πέφτουν σε περίπου 20 μέρες, ανάλογα με το τι χρησιμοποίησε ο γιατρός σας. Μπορεί να είναι υπεύθυνα για πόνο όταν πηγαίνει τροφή πάνω σε αυτά ή και στην περιοχή, αλλά όχι για τον πόνο στο κρύο.

 • Ο/Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ λέει:

  Καλησπερα,εκανα αφαιρεση κατω αριστερου εγκλειστου φρονιμητη πριν απο μια ημερα,κατα την αφαιρεση του δοντιου ενιωσα εναν πονο κ παραλληλα ενα μυρμηγκιασμα στο κατω χειλος και η γιατρος μου ειπε οτι συνεβη επειδη η ριζα του δοντιου ηταν κοντα στο νευρο.Λιγες ωρες μετα την επεμβαση το μουδιασμα εφυγε κανονικα.Απο σημερα το πρωι ομως εχει μουδιασει το σαγονι και το κατω χειλος μου.Ειναι φυσιολογικο;Θα φυγει κι αν ναι σε ποσο καιρο;Η γιατρος μου ειπε πως ειναι απο το οιδημα και σε λιγες μερες θα φυγει.Διαβασα για τραυματισμο του νευρου κ μονιμο μουδιασμα κι εχω τρομαξει λιγο.Ποια ειναι η γνωμη σας;Ευχαριστω.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Εάν το μούδιασμα έφυγε κανονικά λίγες ώρες μετά την επέμβαση, τότε πρέπει πράγματι το πρόβλημα να οφείλεται στο οίδημα, οπότε θα περάσει όταν ξεπρηστείτε, συνήθως μετά από 4-5 μέρες. Κάποιοι συνταγογραφούν κορτιζόνη σε τέτοιες περιπτώσεις για να επιταχυνθεί η αποθεραπεία.

 • Ο/Η Αλεξ λέει:

  Καλησπέρα έκανα εξαγωγή φρονιμίτη πριν πέντε μέρες ο οποίος βγήκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Έπειτα από τρείς μέρες δεν μπορούσα να καταπιω πονούσε ο λαιμός και οι αδένες μου και αυτός οπονος πηγαινε μέχρι το αυτί.. τι έχετε να πείτε για αυτό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Μάλλον η πληγή μολύνθηκε και χρειάζεστε αντιβίωση. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Εξαρτάται βεβαίως και από το πως είστε τώρα, άλλες δυο μέρες αφού ξεκίνησε ο πόνος και η δυσκαταποσία.

   • Ο/Η Alex λέει:

    Ο πόνος συνεχίζεται ακόμα στην ίδια ένταση!!!παίρνω αντιβίωση dalacin c και algofren μαζί….αλλά εδώ και 2 μέρες σταθερά το ίδιο συνεχίζει!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

     Αν ο πόνος συνεχίζεται και τρίτη μέρα χωρίς βελτίωση, θα πρότεινα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Ίσως χρειάζεται να σας δει και ίσως χρειάζεται να αλλάξετε την αντιβίωση που παίρνετε.

  • Ο/Η MEL λέει:

   Καλησπέρα, έκανα χειρουργική εξαγωγή φρονιμιτη (τον κάτω αριστερά) 18 ιουλίου. 25 ιουλίου έβγαλα τα ράμματα. Πήρα αντιβίωση για 6 μέρες, αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά. Τώρα παίρνω 2 ντεπόν τη μέρα. πονάω όταν πίνω κρύο νερό. Ανησυχώ γιατί αισθάνομαι στην αριστερή κάτω πλευρά πόνο χωρίς να μπορώ εντοπίσω ακριβώς σε ποιο σημείο. Κυρίως όμως με ενοχλούν τα 2 μπροστινά (κάτω) δόντια. Αισθάνομαι μια πίεση με πόνο ανάλογη με αυτή που αισθάνθηκα όταν έκανα βαθύ καθαρισμό στα δόντια. Είναι δυνατόν να μετακινήθηκαν τα δόντια από την επέμβαση (από την πίεση που έδινε ο γαιτρός με κάποιο εργαλείο;) Ως πότε θα πονάω;

   • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Γεια σας. Ο πόνος στο κρύο μετά από εξαγωγή φρονιμίτη παραπέμπει σε αποκάλυψη της ρίζας του διπλανού δοντιού, εκτός αν υπάρχει κάποιο χαλασμένο δόντι στην περιοχή ή αν έχετε περιοδοντίτιδα (μιλάτε για βαθύ καθαρισμό). Το τραύμα από την πίεση, αν συνέβη, θα έπρεπε να έχει βελτιωθεί σημαντικά ως τώρα. Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας πω περισσότερα γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνει διάγνωση χωρίς να σας έχω δει και χωρίς ακτινογραφία. Θα πρότεινα να πάτε στον γιατρό σας για να σας εξετάσει και να σας κατευθύνει.

 • Ο/Η Βασίλης λέει:

  Καλησπέρα σας έβγαλα τον φρονιμίτη πριν από τρεις μέρες και ακόμα νιώθω ένα μούδιασμα στη γλώσσα ήθελα να μάθω άμα είναι λογικό γτ αρχίζω και ανησυχώ ευχαριστώ

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Το μούδιασμα στη γλώσσα σημαίνει ότι μάλλον έγινε κάποιος τραυματισμός του γλωσσικού νεύρου, είτε από την αναισθησία, είτε από την εξαγωγή. Υπάρχει κάποια περίπτωση επίσης, να οφείλεται στο οίδημα που υπάρχει μετά την εξαγωγή. Το αν πρέπει να ανησυχείτε είναι σχετικό και εξαρτάται από το αν η κατάσταση είναι σταθερή ή βελτιώνεται, αν έχετε υπαισθησία (σχετικό μούδιασμα) ή παραισθησία (πλήρες μούδιασμα) κ.α. Δεν υπάρχουν και πολλά που να μπορείτε να κάνετε τώρα όμως, ίσως θα χρειαστεί να περιμένετε για να δείτε πως θα εξελιχθεί.

 • Ο/Η Κωνσταντίνος λέει:

  Καλησπέρα γιατρέ.. Σήμερα έκανα εξαγωγή πάνω φρονιμίτη π είχε ανατείλει πλήρως.. Ένα δυωρο μετά τν επέμβαση ήταν όλα οκ… Μετά άρχισε η αιμορραγία.. Μέχρι τώρα που σας γράφω συνεχίζεται.. Ει αι φυσιολογικό όλο αυτό; Επίσης αν σας βοηθάει ο γιατρός είπε ότι ήταν αρκετά μεγάλος από το μέσο όρο..

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Αν μπορώ να δώσω κάποιες συμβουλές από το blog, χωρίς να ξέρω το τι ακριβώς συμβαίνει στο στόμα σας και χωρίς να ξέρω το ιατρικό ιστορικό σας ή τα φάρμακα που μπορεί να παίρνε