Μηνιαία Αρχεία: Δεκέμβριος 2012

Εκγόμφωση. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για ένα δόντι που έχει βγει από το στόμα σε ένα ατύχημα.

Ατύχημα BoxingΈνα δόντι που μετακινείται ή ακόμη και βγαίνει από το στόμα λόγω ατυχήματος (εκγόμφωση), πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν από τον Οδοντίατρο. Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχουν πιθανότητες να σωθεί, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα άμεσα.

Εάν μετά από ένα ατύχημα στην γναθοπρωπική περιοχή διαπιστώσουμε ότι κάποιο δόντι έχει βγει από το στόμα μας, αρχικά, ασκούμε ελαφριά πίεση στην περιοχή του εξαχθέντος δοντιού με μια καθαρή γάζα ή έστω με ένα χαρτομάντηλο. Το δόντι που βγήκε είναι πιθανό να έχει αφήσει μια πληγή που να αιμορραγεί σημαντικά, οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα η αιμορραγία.

Εάν βρείτε το δόντι και έχετε σταματήσει την αιμορραγία στο στόμα σας ή στο στόμα του παιδιού σας, παρατηρείστε προσεκτικά τη ρίζα του δοντιού για να διαπιστώσετε εάν είναι σπασμένη. Εάν η ρίζα φαίνεται ακέραια και λεία, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι σπασμένη. Εάν το δόντι είναι βρόμικο από την επαφή του με το χώμα κ.λπ. ξεπλύνετέ το σε ένα ποτηράκι όπου έχετε βάλει σάλιο από το στόμα σας. Αν και ακούγεται λίγο περίεργο, το καλύτερο περιβάλλον για να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιβιώσει το δόντι είναι το φυσικό του, που είναι το σάλιο σας. Δεν πρέπει βέβαια να τρίψετε τη ρίζα του δοντιού, απλά να την ξεπλύνετε απαλά. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεπλύνετε το δόντι σε τρεχούμενο νερό ή με φυσιολογικό ορό. Σε καμία περίπτωση μην ακουμπήσετε τη ρίζα του δοντιού με τα χέρια σας. Κρατήστε το από τη μύλη, το τμήμα δηλαδή του δοντιού που είναι ορατό στο στόμα.

Το επόμενο βήμα είναι για κάποιους που έχουν το θάρρος να ενεργήσουν, γιατί πραγματικά η βασικότερη παράμετρος για να σωθεί το δόντι είναι ο χρόνος που θα περάσει μέχρι να επανατοποθετηθεί στη θέση του. Προσπαθήστε λοιπόν να τοποθετήσετε προσεκτικά το δόντι πίσω στην τρύπα (φατνίο) που έμεινε στα ούλα μετά από την εκγόμφωσή του. Αυτό ονομάζεται επανεμφύτευση. Μια απαλή δύναμη με τα δάχτυλα θα πρέπει να είναι αρκετή για να επανέλθει το δόντι στην αρχική του θέση. Εάν έχει ήδη δημιουργηθεί θρόμβος αίματος, ξεπλύνετε δυνατά το στόμα σας με νερό για να φύγει και τοποθετήστε το δόντι στη θέση του. Ιδανικά, το δόντι πρέπει να επανεμφυτευθεί πριν περάσουν 30 – 60 λεπτά της ώρας από το ατύχημα. Αφού τοποθετήσετε το δόντι στη θέση του, δαγκώστε απαλά σε μια γάζα και επισκεφθείτε τον οδοντίατρο άμεσα. Εάν δεν μπορείτε να επανεμφυτεύσετε το δόντι, βάλτε το σε ένα καθαρό δοχείο με γάλα και πηγαίνετε άμεσα στον οδοντίατρο.

Μετά την επανεμφύτευση, ο οδοντίατρος πρέπει να ναρθηκοποιήσει (κολλήσει) το επανεμφυτευμένο δόντι με τα διπλανά του με συγκολλητικούς παράγοντες και ρητίνες, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως κινητικότητα του δοντιού μέσα στο φατνίο του (στην υποδοχή του μέσα στα ούλα και το οστούν της γνάθου). Στη συνέχεια και σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα παρακολουθεί το δόντι για να δει την πορεία του. Αρκετά από αυτά τα δόντια τελικά επιβιώνουν μέσα στο στόμα, σχεδόν πάντα βέβαια αφού έχει γίνει σε αυτά απονεύρωση. Σε κάποιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το δόντι και οι ιστοί θα επουλωθούν και δε θα χρειαστεί ούτε αυτό.

ΑτύχημαΕάν η ρίζα του δοντιού έχει σπάσει, το δόντι δυστυχώς δεν έχει ελπίδες να διατηρηθεί στο στόμα σας και το μόνο για το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει είναι ως προσωρινό, μέχρι να κατασκευαστεί κάποια αποκατάσταση για εσάς. Αν δεν είστε σίγουροι για την κατάσταση της ρίζας και πάλι φυλάξτε το βγαλμένο δόντι μέσα σε γάλα, ή μια ποσότητα σάλιου σας που να το καλύπτει και επισκεφθείτε τον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό.

Όσο και αν σας ακούγεται τρομακτικό το σενάριο που περιγράφεται στο σημερινό σημείωμα, ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε μια επείγουσα κατάσταση είναι η ενημέρωσή σας, που θα σας επιτρέψει να ενεργήσετε σωστά, λογικά και γρήγορα εάν προκύψει ανάγκη.

Στεγνό Στόμα – Ένα συχνό πρόβλημα

Ξερή γη

Το στεγνό στόμα ή όπως ονομάζεται επιστημονικά ξηροστομία, αποτελεί τη δυσάρεστη κατάσταση της αίσθησης ότι το στόμα δεν έχει αρκετό σάλιο. Όλοι νιώθουμε πολλές φορές την αίσθηση του στεγνού στόματος όταν είμαστε νευρικοί ή όταν έχουμε έντονο άγχος. Εάν όμως η αίσθηση αυτή υπάρχει συχνά, τότε όχι μόνο μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη, αλλά μπορεί και να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας ή να αποτελεί ένα από τα πρώτα σημεία εκδήλωσης κάποιας πάθησης ή συνδρόμου. Το στεγνό στόμα επηρεάζει το 20 – 40% του ενήλικου πληθυσμού, με 1 στους 10 να παρουσιάζει επίμονα συμπτώματα. Το 40% του πληθυσμού άνω των 55 ετών παρουσιάζει στεγνό στόμα, αν και πρόκειται για μια κατάσταση που δεν συμβαίνει φυσιολογικά κατά τη γήρανση του ανθρώπου.

Το στεγνό στόμα μειώνει την αίσθηση της γεύσης, δυσκολεύει το μάσημα, την κατάποση και την ομιλία και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες τερηδονισμού των δοντιών, όπως και την πρόκληση μολύνσεων στο στόμα. Οι πάσχοντες θα πρέπει να αναζητήσουν συμβουλή από τον οδοντίατρο και τον γιατρό τους, καθότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν ή έστω να βελτιώσουν αυτή την κατάσταση.

Τα συμπτώματα του στεγνού στόματος περιλαμβάνουν:

 • Την αίσθηση ότι το στόμα μας “κολλάει”, επειδή είναι στεγνό.
 • Δυσκολία στις φυσιολογικές λειτουργίες του στόματος, όπως είναι η μάσηση, η κατάποση, η γεύση, η ομιλία.
 • Αίσθημα καψίματος στο στόμα.
 • Αίσθηση ότι ο λαιμός μας είναι στεγνός.
 • Σκασμένα χείλη.
 • Πληγές στο στόμα.
 • Άλλες μολύνσεις στο στόμα.

Το σάλιο έχει ευεργετική δράση στο στόμα μας και κάνει πολύ περισσότερα από το να το κρατάει υγρό. Πρώτα απ’ όλα βοηθά στην πέψη των τροφών και προστατεύει τα δόντια μας από τα οξέα που παράγονται από τα μικρόβια του στόματος και έχουν ως αποτέλεσμα την τερηδόνα. Έχει λοιπόν αντιμικροβιακές δράσεις, που κρατάνε χαμηλά την συγκέντρωση μικροβίων και μυκήτων στο στόμα. Τέλος, καθιστά εφικτή τη μάσηση της τροφής, τη δημιουργία βλωμού και την κατάποσή της.

Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι έχουν στεγνό στόμα, ενώ οι σιελογόνοι αδένες τους λειτουργούν κανονικά. Συνήθως όμως, το πρόβλημα προέρχεται γιατί δεν παράγεται φυσιολογική ποσότητα σάλιου.Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οδηγούν στη δυσλειτουργία των σιελογόνων αδένων και την μικρότερη του κανονικού παραγωγή σάλιου:

 • Φάρμακα. Περισσότερα από 400 διαφορετικά φάρμακα σχετίζονται με το στεγνό στόμα. Για παράδειγμα, φάρμακα για την υψηλή πίεση ή αντικαταθλιπτικά, μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία.Το 63% των 200 πιο συχνά συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχουν την πιθανότητα να προκαλέσουν στεγνό στόμα, με το 50% των ασθενών που παίρνουν πάνω από 3 φάρμακα να παραπονούνται για αυτή την κατάσταση.
 • Διάφορα νοσήματα όπως το σύνδρομο Sjogren, το AIDS και ο σακχαρώδης διαβήτης συμπεριλαμβάνουν στα συμπτώματά τους το στεγνό στόμα.
 • Ακτινοβολίες που γίνονται για θεραπεία του καρκίνου μπορεί να προκαλέσει παροδική ή και μόνιμη δυσλειτουργία των σιελογόνων αδένων. Παρόμοια δράση μπορούν να έχουν και οι χημειοθεραπείες.
 • Νευροπάθειες ή τραύματα στην περιοχή του τραχήλου και του αυχένα μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη παραγωγή σάλιου.

Νερό στην έρημοΗ θεραπεία του στεγνού στόματος εξαρτάται από την αιτία πρόκλησης του προβλήματος. Εάν η αιτία είναι κάποιο φάρμακο, ίσως ο γιατρός σας προτείνει κάποιο εναλλακτικό, που δε θα δημιουργήσει ξηροστομία. Εάν οι σιελογόνοι αδένες υπολειτουργούν, ο γιατρός ή ο οδοντίατρός σας μπορούν να σας συνταγογραφήσουν φάρμακα για τη σωστότερη λειτουργία τους. Επίσης, μπορεί να συνταγογραφηθεί τεχνητό σάλιο που θα κρατάει το στόμα σας υγρό.

Κάποιες συμβουλές για άτομα που πάσχουν από στεγνό στόμα είναι:

 • Πίνετε πολύ νερό και ροφήματα χωρίς ζάχαρη.
 • Αποφύγετε ποτά με καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι και κάποια αναψυκτικά. Η καφεΐνη προκαλεί στεγνό στόμα.
 • Πίνετε νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτό θα κάνει το μάσημα και την κατάποση των τροφών ευκολότερα. Επίσης, θα βοηθήσει στην βελτίωση της αίσθησης της γεύσης.
 • Μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη για να αυξήσετε την παραγωγή σάλιου. Καραμέλες χωρίς ζάχαρη με γεύση λεμονιού, κίτρου και γενικότερα ξινών φρούτων επίσης προκαλούν αύξηση της παραγωγής σάλιου.
 • Μην καταλώνετε αλκοόλ και μην καπνίζετε. Στεγνώνουν το στόμα.
 • Τα πικάντικα και τα αλμυρά φαγητά μπορούν να προκαλέσουν πόνο σε κάποιον που πάσχει από στεγνό στόμα.
 • Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα στο δωμάτιό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Θυμηθείτε, εάν έχετε στεγνό στόμα, υπάρχουν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να χαλάσουν τα δόντια σας. Έτσι, εάν υποφέρετε από αυτή την πάθηση πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως. Χρησιμοποιείτε οδοντόπαστα με φθόριο και αποφεύγετε κολλώδεις τροφές με ζάχαρη. Εάν τυχόν φάτε κάποια τέτοια τροφή, βουρτσίστε αμέσως τα δόντια σας.
 • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για έναν έλεγχο δύο φορές το χρόνο.

Υποκατάστατα ζάχαρης: Πόσο ασφαλή είναι?

ΖάχαρηΤα συνθετικά γλυκαντικά, που ονομάζονται και υποκατάστατα ζάχαρης, είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη στα φαγητά και τα ροφήματα. Οι λόγοι που αναπτύχθηκαν ήταν:

 1. Η μείωση της πρόσληψης άχρηστων θερμίδων από τη σουκρόζη (ζάχαρη) έτσι ώστε να μην παίρνει ο καταναλωτής βάρος και να είναι πιο αποτελεσματικά τα προγράμματα δίαιτας.
 2. Οι διαβητικοί ασθενείς.
 3. Η αποφυγή της τερηδονογόνου δράσης της ζάχαρης στα δόντια. Ένα κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει από 7 έως 11 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, με όλες τις θερμίδες που αυτή περιέχει, ενώ το ίδιο αναψυκτικό όταν είναι τύπου light, δηλαδή με γλυκαντικές ουσίες έχει μηδενική θερμιδική αξία και καμία τερηδονογόνο δράση.

Τα γλυκαντικά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα ενεργειακά, που περιέχουν θερμίδες και τα μη ενεργειακά, που έχουν πολύ μεγάλη γλυκαντική ικανότητα, προστίθενται σε ελάχιστες ποσότητες και είναι χωρίς ή με ελάχιστες θερμίδες. Στα ενεργειακά γλυκαντικά περιλαμβάνονται η ζάχαρη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη (ζάχαρη του γάλακτος), όπως επίσης και οι πολυόλες, μια ομάδα υδρογονομένων υδατανθράκων στην οποία ανήκουν η σορβιτόλη, η ξυλιτόλη, η μανιτόλη, η γλυκερόλη κ.α.

Τα μη ενεργειακά γλυκαντικά είναι χημικές ενώσεις 160 ως 13.000 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη. Αυτά που είναι εγκεκριμένα για χρήση στις τροφές είναι η ζαχαρίνη, η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, η σουκραλόζη, η νεοτάμη και πιο πρόσφατα, το εκχύλισμα του φρούτου luo han guo και η στέβια, ένα φυτικό προϊόν που προέρχεται από τη Νότιο Αμερική και μάλιστα έχει αρχίσει να καλλιεργείται και στη χώρα μας.

Ο μέσος πολίτης μιας χώρας του Δυτικού πολιτισμού καταναλώνει καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Αυτό δε σημαίνει ότι καταναλώνει αυτή την ποσότητα ζάχαρης άμεσα, βάζοντας την στον καφέ ή στο τσάι, αλλά ότι η ζάχαρη βρίσκεται σε πάρα πολλές τροφές που πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό ότι την περιέχουν. Δημητριακά, χυμοί, αναψυκτικά, παγωτά, κουλουράκια και άλλα σνακ, ποτά, ακόμη και πολλές σάλτσες,περιέχουν από μικρές μέχρι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Η κατανάλωση λογικής ποσότητας ζάχαρης δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αρκεί να μην επηρεάζει την κατανάλωση θρεπτικών τροφών. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που συνοδεύουν την κατανάλωση ζάχαρης. Αρχικά, για ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους ή ακόμη και να το διατηρήσουν, η ζάχαρη τους δίνει άχρηστες θερμίδες που καθιστούν δύσκολη την προσπάθειά τους. Οι διαβητικοί ασθενείς επίσης δεν επιτρέπεται να καταναλώσουν ζάχαρη γιατί το πάγκρεάς τους αδυνατεί να ρυθμίσει το επίπεδο του ζαχάρου στο αίμα τους ικανοποιητικά. Τέλος, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο το παρόν σημείωμα, είναι η τερηδογόνος δράση της ζάχαρης, λόγω των οξέων που παράγουν τα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα όταν έρθουν σε επαφή με αυτήν. Έτσι, η χρήση των τεχνητών γλυκαντικών και ιδιαίτερα των μη ενεργειακών δίνει μια καλή εναλλακτική λύση στα παραπάνω.

Η ασπαρτάμη, που είναι μάλλον το πιο κοινό μη ενεργειακό γλυκαντικό, που προστίθεται στα γλυκά προϊόντα για διαβητικούς, στα αναψυκτικά τύπου light και σε πολλά άλλα τρόφιμα και ροφήματα, έχει μηδενική τερηδονογόνο δράση και μηδενικές θερμίδες. Αποτελεί λοιπόν μια επιλογή που λύνει τα προβλήματα που προέρχονται από τη χρήση της ζάχαρης. Ποιά όμως είναι η ασφάλεια που παρέχεται με τη χρήση της ασπαρτάμης και των άλλων γλυκαντικών ουσιών?

Οι πολέμιοι των υποκαταστάτων της ζάχαρης αναφέρουν ότι προκαλούν μια σειρά ιατρικών προβλημάτων συμπεριλαμβάνοντας την πρόκληση καρκίνου. Αυτό αναφέρεται λόγω κάποιων ερευνών που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, που συνέδεσαν τη χρήση της ζαχαρίνης με την πρόκληση καρκίνου στην ουροδόχο κύστη αρσενικών ποντικών. Τα ποντίκια όμως αυτά, αποδείχθηκε αργότερα ότι πάθαιναν καρκίνο για άλλους λόγους και έτσι έγινε άρση όλων των κατηγοριών αυτού του τύπου. Κάποιοι ακτιβιστές επίσης κυκλοφόρησαν άρθρα σε περιοδικά που ανέφεραν προβλήματα από τη χρήση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, όπως είναι η Νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες σοβαρές παθήσεις, που όμως ποτέ δεν αποδείχθηκαν και ούτε καν στηρίζονταν σε κάποιες μελέτες. Παρομοίως, έχουν κυκλοφορήσει άρθρα στο διαδίκτυο που προωθήθηκαν μεταξύ των χρηστών που και πάλι δεν περιέχουν καμία απολύτως αποδεδειγμένη πληροφορία.

Το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου των Η.Π.Α. και πολλοί άλλοι κρατικοί φορείς υγείας σε 90 χώρες, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική ένδειξη ότι κάποιο από τα υποκατάστατα της ζάχαρης προκαλεί καρκίνο ή άλλο προβλήματα υγείας. Υπάρχουν πολλές ερευνητικές εργασίες που καταδεικνύουν ότι η χρήση τους είναι ασφαλής ακόμη και σε έγκυες γυναίκες, σε μικρές ποσότητες. Οι γλυκαντικές ουσίες είναι εγκεκριμένες από τον έγκυρο οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) ως ασφαλή πρόσθετα τροφίμων. Ο οργανισμός αυτός τους δίνει και τον χαρακτηρισμό GRAS, που σημαίνει ότι είναι ουσίες αναγνωρίσιμες ως ιδιαίτερα ασφαλείς, λόγω των πολλών ερευνητικών και κλινικών στοιχείων που καθιστούν ασφαλή τη χρήση τους, σημειώνοντας ότι τα υποκατάστατα της ζάχαρης αποτελούν κάποια από τα πιο εκτενώς ερευνημένα προϊόντα που υπάρχουν. Επίσης, ο FDA καθορίζει και κάποια ημερήσια επιτρεπτή δόση (ADI – Acceptable daily intake) για κάθε υποκατάστατο ζάχαρης, η οποία είναι ποσότητα 100 φορές λιγότερη από την ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να προκαλέσει κάποιο θέμα υγείας. Η ποσότητα αυτή είναι τα 50 milligrams ασπαρτάμης για κάθε κιλό σωματικού βάρους.  Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει κάτω από το 2% αυτής της ποσότητας καθημερινά. Για παράδειγμα, για να φτάσει κάποιος αυτό το επίπεδο ημερήσιας κατανάλωσης ασπαρτάμης, θα έπρεπε να πίνει καθημερινά 20 κουτάκια αναψυκτικού, ενώ ένα παιδί, 7. Και αυτό, για να φτάσει το 1% της ποσότητας που θα ήταν πιθανό να δημιουργήσει κάποια ανησυχία για την υγεία του.

Αναφέρουμε εδώ μερικά παραδείγματα της ποσότητας ασπαρτάμης που περιέχουν κάποια δημοφιλή προϊόντα:

 • Ένα κουτάκι αναψυκτικού τύπου light 225mg.
 • Ένα επιδόρπιο γιαουρτιού χωρίς ζάχαρη 80mg.
 • Μισή κούπα παγωτό χωρίς ζάχαρη 47mg ασπαρτάμης.
 • Ένα φακελάκι ασπαρτάμης που προσφέρεται για τον καφέ 37mg.

Το 2012, η Αμερικάνικη Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, μετά από πλήρη έλεγχο των εργαστηριακών και κλινικών μελετών που υπάρχουν κατέθεσε την επίσημη θέση της:

 • SteviaΟι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα οφέλη των ενεργειακών και μη ενεργειακών υποκαταστάτων της ζάχαρης, όταν αυτά εντάσσονται σε ένα υγιεινό διατροφικό πλαίσιο.
 • Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ρυθμισμένος έτσι ώστε να απολαμβάνει τις γλυκιές γεύσεις και κατά συνέπεια, τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν να αυξήσουν την απόλαυση του φαγητού.
 • Τα ενεργειακά γλυκαντικά περιέχουν υδατάνθρακες και θερμίδες. Είτε ανευρίσκονται με φυσικό τρόπο στις τροφές (πχ φρουκτόζη στα φρούτα, γαλακτόζη στο γάλα) είτε προστίθενται τεχνητά κατά την επεξεργασία των τροφών (ζάχαρη, σορβιτόλη, ξυλιτόλη κ.α.). Αυξημένη κατανάλωση αυτών των σακχάρων αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και τις καρδιαγγειακές νόσους και γενικά μειώνει την ποιότητα της διατροφής συνολικά.
 • Από τα ενεργειακά γλυκαντικά, οι πολυόλες (ξυλιτόλη, σορβιτόλη, μανιτόλη, γλυκερόλη κ.λπ.) περιέχουν λιγότερες θερμίδες από την σουκρόζη (ζάχαρη) και μειώνουν τον κίνδυνο τερηδονισμού των δοντιών. Τροφές που περιέχουν τέτοια προϊόντα μπορούν να φέρουν στην ετικέτα την ένδειξη “Χωρίς Ζάχαρη”, αν και δεν λείπουν δράσεις παρόμοιες με της ζάχαρης.
 • Τα μη ενεργειακά γλυκαντικά είναι αυτά που δεν έχουν καθόλου ή σχεδόν καθόλου θερμίδες. Ο FDA έχει ελέγξει πλήρως αυτά τα γλυκαντικά και έχει εγκρίνει 7 (ακεσουλφάμη-Κ, ασπαρτάμη, εκχύλισμα του φρούτου luo han guo, νεοτάμη, ζαχαρίνη, στέβια και σουκραλόζη). Αυτά τα εγκεκριμένα από τον FDA μη ενεργειακά υποκατάστατα θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση. Το κάθε ένα από αυτά προσθέτει διαφορετικό είδος προσλαμβάνουσας γεύσης στις τροφές.

Από την υπάρχουσα βιβλιογραφία, τις εγκρίσεις των Διεθνών Οργανισμών και την πολυετή ιστορία χρήσης των προϊόντων, θεωρούμε λοιπόν ότι η χρήση τους είναι ασφαλής και προσφέρει πλεονεκτήματα αντί της χρήσης ζάχαρης για τους ενήλικους και για τα παιδιά. Η ζάχαρη έχει δεδομένη τερηδονογόνο δράση στα δόντια και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την όλο και αυξανόμενη παχυσαρκία στον πληθυσμό. Οι γλυκαντικές ουσίες, εάν χρησιμοποιούνται σε λογικές ποσότητες, αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, από ότι φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Οι προτροπές για τη μη χρήση ασπαρτάμης και άλλων γλυκαντικών ουσιών από το γενικό πληθυσμό φαίνονται προς το παρόν ανυπόστατες. Σε άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία, η ασπαρτάμη αντενδείκνυται διότι ένας από τους μεταβολίτες της είναι η φαινυλαλανίνη, ουσία της οποίας η ύπαρξη πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται στις συσκευασίες των τροφίμων και ποτών.

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
zoi spyrou
zoi spyrou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

You are very lucky all those who live in Thessaloniki and you can benefit from the services of the doctor, Mr. Giannakopoulos!
A wonderful man, a praiseworthy scientist, very sought after in his field, possesses excellent knowledge and obviously has a lot of experience, characteristics that make up the impeccable professional! The fact that he does not see the patient as money is obvious from the very useful and important work he goes through in the blog "smile clinic blog", where he provides day and night - I subscribe - FREE and therefore UNDERSTANDING his services to thousands of people, who he knows do not are his patients and many of them will never happen! Sorry for the chatter, but I think I was as concise as possible to be able to sketch such a Scientist and Man !!!

K Roussou
K Roussou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Mr. Giannakopoulos is a unique, human and scientist with knowledge and interest above all for patients. In my almost a year of working with his colleagues in the field so far, a painful issue has emerged that is the only one I am not sick of and our communication was through the blog he maintains, which made me respond to what it may have happened and it would have helped me to look even further in my case without the slightest financial and personal benefit. I imagine if he does this for an unknown, what he does for his patients.

There are few words to describe my gratitude and admiration that while he has never seen me clinically as we are in other cities and it is very difficult for me to visit, he has been able to explain and give me his scientific point of view.

If Mr. Giannakopoulos had all the workers in the industry go about correspondingly or unselfishly in the process of responding, reassuring and showing their human side to the aching patient and lacking the training to understand what is happening to him, our world will it was much better ...

Stefanos Fragos
Stefanos Fragos

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Beautiful place, excellent doctor, impeccable service. I was absolutely happy.

Follow Us