Μηνιαία Αρχεία: Νοέμβριος 2012

15 συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια

 1. Μάσημα πάγου: Ο πάγος είναι νερό και δεν έχει ζάχαρη ούτε κάποιο άλλο βλαπτικό συστατικό οπότε, κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι είναι τελείως ακίνδυνος για τα δόντια. Η αλήθεια είναι, ότι ο πάγος έχει πολύ μεγάλη σκληρότητα και το δάγκωμά του είναι πιθανό να σπάσει ή να ραγίσει τα δόντια σας. Επίσης, η χαμηλή του θερμοκρασία μπορεί να ερεθίσει τον πολφό στο εσωτερικό του δοντιού (τα αγγεία και τα νεύρα), έχοντας ως αποτέλεσμα πονόδοντο. Παρόμοιο ερεθισμό μπορεί να προκαλέσουν και τα πολύ ζεστά φαγητά.
 2. Αθλητισμός χωρίς προστασία των δοντιών: Είτε παίζετε μπάσκετ, είτε βόλεϊ, κικ μπόξινγκ ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα που περιλαμβάνει την επαφή με άλλους αθλητές, πρέπει να φοράτε κάποιον αθλητικό νάρθηκα που να προστατεύει τα δόντια σας σε περίπτωση ατυχήματος. Ο αθλητικός νάρθηκας είναι φτιαγμένος από θερμοπλαστικό ή ακρυλικό υλικό, έχει πάχος και σκληρότητα ανάλογα με το άθλημα και τοποθετείται συνήθως στα επάνω δόντια. Αθλητικοί νάρθηκες που προσαρμόζονται από εσάς πωλούνται σε κάποια καταστήματα αθλητικών ειδών αλλά μπορεί να κατασκευαστεί και ένας εξατομικευμένος, ειδικά για τα δόντια σας, από τον οδοντίατρό σας.
 3. Μπιμπερό το βράδυ: Η πρόληψη για την υγεία των δοντιών αρχίζει από τη στιγμή που τα δόντια πρωτοεμφανίζονται στο στόμα. Εάν αφήνετε στο μωρό σας επί ώρες το μπιμπερό με υγρά που περιέχουν χυμούς, γάλα ή, ακόμη περισσότερο με οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, αυξάνετε σημαντικά τον κίνδυνο να χαλάσουν τα δόντια του. Παιδιά που κοιμούνται με το μπιμπερό στο στόμα μπορεί να έχουν τελείως κατεστραμμένα δόντια από την ηλικία των 2 ετών και κάτι τέτοιο αναφέρεται στην βιβλιογραφία σαν σύνδρομο του μπιμπερό.
 4. Pierced tongueΚοσμήματα στη γλώσσα ή στα χείλη: Μπορεί τα piercings να είναι πολύ όμορφα και στη μόδα, αλλά μπορούν να κάνουν σημαντικές ζημιές στα δόντια. Το δάγκωμα σε αυτά και η τριβή τους με τα δόντια μπορεί να προκαλέσει κάποιο κάταγμα, να προκαλέσει σημαντική αποτριβή ή να προκαλέσει απορρόφηση των ούλων και απώλεια δοντιών. Επίσης, επειδή το στόμα είναι γεμάτο από μικρόβια, είναι πολύ πιθανό να γίνονται μολύνσεις και πληγές. Καταληκτικά, τα κοσμήματα είναι όμορφα, αλλά προτείνουμε να αποφεύγονται για να προληφθούν προβλήματα με τα δόντια μας. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε κοσμήματα στη γλώσσα ή στα χείλη, πρέπει να παρακολουθείστε τακτικά από τον οδοντίατρο ώστε να διαγνωσθεί έγκαιρα κάποιο πρόβλημα.
 5. Βρουξισμός: Εάν τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλούνται αποτριβές και σημαντική φθορά των δοντιών. Όταν σφίγγουμε τα δόντια μας στον ύπνο ασκούνται δυνάμεις που μπορεί να φτάσουν και τους 3 τόνους! Τέτοιες συνήθειες σχετίζονται με το στρες και τον τρόπο ζωής μας και μπορούν να προκαλέσουν εκτός από τις φθορές στα δόντια και σημαντικά προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση (την άρθρωση που κινεί τη γνάθο, μπροστά από τα αυτιά). Ένα τέτοιο συνήθειο πρέπει να αντιμετωπίζεται αιτιολογικά με αλλαγή του τρόπου ζωής, αλλά επειδή αυτό είναι δύσκολο, πρέπει να κατασκευαστεί ένας νάρθηκας νυκτός που προστατεύει τα δόντια ή να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή με μυοχαλαρωτικά.
 6. Καραμέλες: Πολλές καραμέλες, ακόμη και κάποιες που προσφέρονται για να ανακουφίσουν τον πονόλαιμο, περιέχουν ζάχαρη. Ιδιαίτερα μερικές καραμέλες μαλακής και κολλώδους σύστασης, μπορούν να παραμείνουν στα δόντια επί ώρες, δίνοντας τροφή στα τερηδογόνα μικρόβια. Οι καραμέλες που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι χωρίς ζάχαρη. Εάν πάρουμε κάποιες με ζάχαρη, πρέπει αμέσως μετά την κατανάλωσή τους να βουρτσίσουμε τα δόντια μας.
 7. Energy drinksΑναψυκτικά και ενεργειακά ποτά: Ένα κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει από 7 έως 11 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, οπότε, εύκολα καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί στα δόντια. Επιπρόσθετα, τα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικό και κιτρικό οξύ που διαβρώνουν την αδαμαντίνη (σμάλτο). Μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και οξέα περιλαμβάνονται και στα ενεργειακά ποτά που προσφέρουν δύναμη στον οργανισμό όταν κάποιος είναι κουρασμένος ή μετά την άσκηση. Τα αναψυκτικά τύπου light δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά πολλές φορές περιέχουν ακόμη περισσότερα οξέα που προέρχονται από κάποιες γλυκαντικές ουσίες. Καλό είναι να αποφεύγονται τα αναψυκτικά και να προτιμούμε φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη.
 8. Άνοιγμα συσκευασιών με τα δόντια: Πολλές φορές τα δόντια προσφέρουν λύση στο άνοιγμα συσκευασιών από νάιλον ή πλαστικό, το άνοιγμα καπακιών κ.α. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει κατάγματα ή ρωγμές στα δόντια και πρέπει να αποφεύγεται. Για το άνοιγμα συσκευασιών χρησιμοποιήστε ψαλίδια ή άλλα εργαλεία. Τα δόντια σας πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για να τρώτε!
 9. Χυμοί: Οι χυμοί περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά τις περισσότερες φορές περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, ανάλογη με αυτή που περιέχεται στα ανψυκτικά. Τα φρούτα έχουν φυσικά γλυκαντικά οπότε θα πρέπει όποιος χυμός καταναλώνουμε να μην έχει προσθήκη ζάχαρης. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι και κάποια φρούτα έχουν τερηδονογόνες ιδιότητες. Καλό είναι, όταν δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, να προτιμούμε ξινούς χυμούς, χωρίς ζάχαρη. Ένας χυμός από στιμμένο πορτοκάλι για παράδειγμα, αποτελεί μια άριστη επιλογή.
 10. Συχνή κατανάλωση σνακ: Πολλά σνακ, όπως τα πατατάκια, έχουν υδρογονάνθρακες που αποτελούν τροφή για τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα. Όταν τρώμε πολλές φορές την ημέρα σνακ, αυξάνουμε την πιθανότητα να χαλάσουν τα δόντια μας. Προτιμήστε υγιεινά σνακ, όπως είναι τα καρότα και τα αγγουράκια.
 11. Μάσημα μολυβιών: Πολλές φορές όταν είμαστε στο γραφείο μας δαγκώνουμε μολύβια. Όπως και με το μάσημα πάγου, μπορεί να προκληθούν κατάγματα ή ρωγμές στα δόντια μας. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη είναι ασφαλές και αυξάνει τη ροή του σάλιου, το οποίο προστατεύει τα δόντια μας από την τερηδόνα.
 12. Κάπνισμα: Το κάπνισμα προκαλεί δυσχρωμία στα δόντια και αυξάνει τις πιθανότητες να τα χάσουμε λόγω περιοδοντικής νόσου. Επίσης, προκαλεί καρκίνο του στόματος, των χειλέων και της γλώσσας και άσχημη αναπνοή. Εάν λοιπόν θέλετε έναν ακόμη λόγο για να κόψετε το κάπνισμα, σκεφτείτε το χαμόγελό σας.
 13. Κρασί: Το κόκκινο αλλά και το άσπρο κρασί περιέχουν οξέα που μπορεί να προκαλέσουν διαβρώσεις στα δόντια, όταν πίνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ένα ή δύο ποτηράκια την ημέρα είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, αλλά μεγαλύτερες ποσότητες αρχίζουν να γίνονται βλαπτικές. Επιπρόσθετα, τα κόκκινα κρασιά μπορούν εύκολα να δυσχρωμίσουν τα δόντια σας.
 14. Orange cocktailΑλκοολούχα ποτά: Πολλά ποτά και ιδίως τα κοκτέιλ, περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Επειδή τα αλκοολούχα ποτά καταναλώνονται με μικρές γουλιές κάθε λίγα λεπτά, παρέχουν κάθε λίγο στα τερηδονογόνα μικρόβια ζάχαρη, με αποτέλεσμα τον τερηδονισμό των δοντιών. Προτιμήστε ένα ποτήρι κρασί ή πιείτε κάποιο ποτό χωρίς ζάχαρη, σε συνδυασμό με στιμμένο πορτοκάλι.
 15. Καφές: Ο καφές δεν έχει τερηδονογόνες ιδιότητες εάν τον πίνουμε σκέτο ή με κάποιο γλυκαντικό που δεν περιέχει θερμίδες (πχ ασπαρτάμη). Παρ’ όλ’ αυτά, δυσχρωμεί τα δόντια και απαιτείται πιο συχνός καθαρισμός από τον οδοντίατρο. Οι χρωστικές του καφέ, ευτυχώς, είναι εύκολο να αφαιρεθούν σε αντίθεση με του κόκκινου κρασιού ή κάποιων φρούτων, που εισχωρούν βαθύτερα στην οδοντική ουσία.

Στοματική κακοσμία. Πως αντιμετωπίζεται;

ΣκόρδοΗ στοματική κακοσμία ή αλλιώς χαλίτωση, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει την κοινωνική ζωή των ανθρώπων και την εντύπωση που αποκομίζουν οι άλλοι για αυτούς. Αποτελεί μια κατάσταση που μειώνει την αυτοπεποίθηση και κάνει το άτομο να ντρέπεται και να νιώθει ανασφαλές στην επαγγελματική και προσωπική του συναναστροφή με άλλους ανθρώπους. Το πρόβλημα επιδεινώνεται γιατί η στοματική κακοσμία δε μπορεί να διαγνωσθεί από τον ίδιο με αποτέλεσμα, όταν διαπιστώνεται η ύπαρξή της να νιώθει ακόμη πιο άσχημα.

Η κακοσμία του στόματος προκαλείται από διάφορες αιτίες και συνήθως, αντιμετωπίζοντας την αιτία θεραπεύεται και το πρόβλημα.
Η διατροφή, η κακή στοματική υγιεινή, η τερηδόνα και η ουλίτιδα αποτελούν τα  πιο συχνά αίτια της χαλίτωσης:

 • Τροφές: Ότι τρώμε επηρεάζει την οσμή του αέρα που εκπνέουμε. Όταν τρώμε σκόρδο, κρεμμύδι αλλά και άλλες τροφές που προκαλούν κακοσμία, είναι φυσικό αποτέλεσμα να έχουμε κακή αναπνοή. Το σκόρδο και το κρεμμύδι ανιχνεύονται στην αναπνοή ακόμη και 72 ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Απορροφούνται από το στομάχι και η άσχημη οσμή αναδύεται από τους πνεύμονες, ανεξάρτητα από το αν έχουν βουρτσιστεί τα δόντια. Επίσης, όταν δεν καθαριστούν καλά τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια, προκαλείται δύσοσμη στοματική αναπνοή. Τέλος, άνθρωποι που κάνουν δίαιτα μπορεί να έχουν κακοσμία όταν έχουν πολλές ώρες να φάνε κάτι.
 • Ουλίτιδα: Η μικροβιακή πλάκα που παραμένει στα δόντια όταν δεν γίνει επιμελής απομάκρυνσή της όπως και η ουλίτιδα που προκαλείται πολλές φορές από αυτή, προκαλούν στοματική κακοσμία. Επίσης, η πέτρα που πολλές φορές υπάρχει στα δόντια (πάνω αλλά κάτω από τα ούλα, εκεί που δεν φαίνεται), αποτελεί ρύπο και προκαλεί πολύ συχνά κακοσμία.
 • Τερηδόνα: Ένα χαλασμένο δόντι, ακόμη και αν η τερηδόνα δεν φαίνεται γιατί είναι μεταξύ των δοντιών, μπορεί να προκαλέσει κακοσμία.
 • Ξηροστομία: Το σάλιο αποτελεί βασικό στοιχείο άμυνας κατά της κακής αναπνοής γιατί ξεπλένει τα υπολείμματα τροφών και τα βακτήρια που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για το πρόβλημα της χαλίτωσης. Όταν για κάποιο λόγο μειώνεται η ροή του σάλιου, λόγω κάποιου προβλήματος στους σιελογόνους αδένες, της λήψης κάποιων φαρμάκων, κάποιων συνδρόμων ή της ακτινοβολίας για τη θεραπεία καρκίνου, παρουσιάζεται δύσοσμη στοματική αναπνοή.
 • Κάπνισμα:Εκτός από τη δυσχρωμία των δοντιών, τη μείωση της αίσθησης της γεύσης και όλα τα σοβαρότατα προβλήματα που προκαλεί στη γενική υγεία το κάπνισμα, καταστρέφει και τη στοματική αναπνοή.
 • Προβλήματα γενικής υγείας: Κάποιες ασθένειες σχετίζονται με την κακή αναπνοή. Η ιγμορίτιδα, λοιμώξεις των πνευμόνων, η βρογχίτιδα, ο διαβήτης και κάποια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών μπορεί να προκαλούν κακή αναπνοή. Ακόμη και το στρες, η ηλικία και ορμονικές αλλαγές, έχουν κατηγορηθεί για την κακοσμία του στόματος.

Η κακή αναπνοή σε ποσοστό πάνω από 90% προέρχεται από προβλήματα της στοματικής κοιλότητας. Μόνο όταν έχουν ελεγχθεί και αντιμετωπιστεί όλα αυτά, μπορεί να σκεφτεί κάποιος την επίσκεψη σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

 

Στοματική κακοσμίαΓια την αντιμετώπιση της στοματικής κακοσμίας είναι σημαντικό να γίνεται σωστή στοματική υγιεινή, με σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, έτσι ώστε να απομακρύνονται τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο στόμα, όπως και όλα τα υπολείμματα τροφών. Πολλά από αυτά τα βακτήρια συγκεντρώνονται στην άνω επιφάνεια της γλώσσας, γι’ αυτό είναι πολύ βασικό μετά το βούρτσισμα των δοντιών, να βουρτσίζεται απαλά και η γλώσσα είτε με την οδοντόβουρτσα, είτε με κάποιο ειδικό πλαστικό εργαλείο που πωλείται στα φαρμακεία για την απόξεση και το καθάρισμα της γλώσσας. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη ή οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρησή τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χρήση τους, όπως εξάλλου και των στοματοπλυμάτων και των στοματικών σπρέι, απλά καλύπτουν την κακοσμία αλλά δεν θεραπεύουν το αίτιό της.

Εάν υποφέρετε από στοματική κακοσμία, βασικό είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας κάνει ένα προσεκτικό έλεγχο των δοντιών και των ούλων, θα πάρει ακτινογραφίες εάν χρειάζεται και θα απομακρύνει την πέτρα από τα δόντια σας με καθαρισμό με υπερήχους και εργαλεία χειρός. Θα σας δείξει πως να βουρτσίζετε τα δόντια σας και πως γίνεται η χρήση οδοντικού νήματος και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες καθαρίσματος εάν έχετε γέφυρες ή άλλες οδοντιατρικές κατασκευές στο στόμα σας. Αφού βεβαιωθεί ότι το πρόβλημα δεν προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα, θα σας προτείνει να δείτε άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως είναι οι ωτορινολαρυγγολόγοι ή οι παθολόγοι.

 

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία της στοματικής κακοσμίας είναι:

 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας 2-3 φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα το βράδυ, καθημερινά.
 • Βουρτσίζετε τη γλώσσα σας με την οδοντόβουρτσα μετά το τέλος κάθε βουρτσίσματος.
 • Διακόψτε το κάπνισμα. Είναι απολύτως απαραίτητο όχι μόνο για να έχουμε καλή αναπνοή αλλά και για τη γενικότερη υγεία μας.
 • Εάν φοράτε οδοντοστοιχία ή νάρθηκα νυκτός ή οποιαδήποτε άλλη κινητή οδοντιατρική συσκευή, αφαιρέστε την μετά από κάθε γεύμα και καθαρίστε την καλά πριν την ξανατοποθετήσετε στο στόμα σας.
 • Τρώτε καλό πρωινό και πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Αποφύγετε τροφές που προκαλούν κακοσμία, όπως είναι το κρεμμύδι και το σκόρδο ή κάποιες πικάντικες τροφές.
 • Τα στοματοπλύματα, τα στοματικά σπρέι, οι τσίχλες και οι καραμέλες βοηθούν, αλλά απλά καλύπτουν το πρόβλημα.
 • Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της κακοσμίας είναι το μάσημα μέντας, δυόσμου και μαϊντανού.
 • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας 2 φορές το χρόνο για να γίνει πρώιμη διάγνωση κάποιου προβλήματος με τα δόντια και τα ούλα, όπως και για να γίνεται καθαρισμός των δοντιών σας, όταν αυτό χρειάζεται.
 • Ο οδοντίατρος μπορεί να σας προτείνει τη χρήση κάποιας ειδικής οδοντόπαστας ή στοματοπλύματος που θα βοηθήσουν στην κακοσμία, θα σας συνταγογραφήσει τεχνητό σάλιο, εάν διαπιστώσει ότι πάσχετε από ξηροστομία και θα σας παραπέμψει σε άλλους ιατρούς που θα μπορέσουν να βοηθήσουν.

Ποιά οδοντόπαστα να διαλέξουμε?

ΟδοντόπασταΠοιά οδοντόπαστα πρέπει να διαλέξουμε όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο? Οι πληροφορίες που δίνουν οι διαφημίσεις είναι πάρα πολλές και πολλές φορές μας μπερδεύουν παρά μας βοηθούν. Πρέπει να πάρουμε μια οδοντόπαστα με φθόριο, κάποια για ευαίσθητα δόντια, κάποια για τον έλεγχο της πέτρας ή μήπως να προτιμήσουμε κάποια λευκαντική ή μια φυτική?

Η οδοντόπαστα διατίθεται σε μορφή κρέμας, ζελέ ή πάστας που χρησιμοποιείται με την οδοντόβουρτσα με σκοπό την καθαριότητα και την διατήρηση της υγείας των δοντιών. Βοηθά σαν απορρυπαντικό στην καλύτερη απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και των υπολείμματων τροφής, στην πρόληψη της κακοσμίας και παρέχει χρήσιμες ουσίες στα δόντια, όπως το φθόριο. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι το καθάρισμα των δοντιών γίνεται κάτα κύριο λόγο με μηχανικές μεθόδους, δηλαδή κυρίως με το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα και όχι με την οδοντόπαστα, αλλά παρ’ όλα αυτά, θεωρείται απαραίτητη για την υποβοήθηση του βουρτσίσματος αλλά και για την ωραία γεύση που αφήνει στο στόμα.

Η οδοντόπαστα δεν είναι φτιαγμένη για να καταπίνεται αλλά γενικά είναι ασφαλής εάν κάτι τέτοιο συμβεί, σε μικρές ποσότητες. Οι παιδικές οδοντόπαστες, είναι σαφώς πιο ασφαλείς και δεν περιέχουν προϊόντα που η κατάποσή τους θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες. Τα παιδιά μέχρι 5 ετών δεν ελέγχουν την κατάποση, οπότε ακόμη και το φθόριο που υπάρχει στις οδοντόπαστες των ενηλίκων θα μπορούσε να μετατραπεί σε δηλητήριο. Για τον ίδιο λόγο, τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν κάποιο στοματόπλυμα. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την ικανότητα ελέγχου της κατάποσης, αυξάνονται τα συστατικά που είναι ευεργετικά αλλά δεν πρέπει να καταπίνονται και μειώνονται αυτά που απλά κάνουν τη γεύση της οδοντόπαστας πιο φιλική στη γεύση των παιδιών.

Παρά τα πολλά είδη οδοντόπαστας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, υπάρχουν μερικά κοινά συστατικά σε όλες.

 • Αποτριπτικά: Είναι κόκκοι που δε διαλύονται και βοηθούν στο καθάρισμα των δοντιών και την απομάκρυνση των χρωστικών. Κόκκοι υπάρχουν σε όλες τις οδοντόπαστες αλλά κάποιες, όπως αυτές για τον έλεγχο της πέτρας και οι λευκαντικές, έχουν περισσότερους και πιο αδρούς, με αποτέλεσμα να προκαλούν αποτριβές στα δόντια, απομάκρυνση δηλαδή του σμάλτου, ιδίως όταν συνδυάζονται με πιο σκληρές οδοντόβουρτσες και την άσκηση δύναμης. Εμείς, δεν συστήνουμε τέτοιες οδοντόπαστες.
 •  Αρωματικές ουσίες: Γλυκαντικά και διάφορες άλλες ουσίες που δίνουν στην οδοντόπαστα την ευχάριστη γεύση που αφήνει στο στόμα.
 • Συντηρητικά: Όλες οι οδοντόπαστες περιέχουν ουσίες που διατηρούν τη μορφή, τη γεύση και τη σύσταση της οδοντόπαστας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, στις περισσότερες οδοντόπαστες περιέχεται γλυκερόλη, που δεν επιτρέπει στην οδοντόπαστα να ξεραθεί μέσα στο σωληνάριο.
 • Απορρυπαντικά: Περιέχονται διάφορες ουσίες με καθαριστικές ιδιότητες, που κάνουν την οδοντόπαστα να αφρίζει, όπως είναι το θειικό νάτριο (sodium sulfate).

Ας δούμε τώρα ποιά είναι τα κυριότερα είδη οδοντόπαστας που υπάρχουν στο εμπόριο και τι είναι σημαντικό για εμάς όταν επιλέγουμε μια από αυτές. Φυσικά, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε στόματος, ο Οδοντίατρος μπορεί να συστήσει κάτι διαφορετικό.

 • toothpasteΟδοντόπαστες με Φθόριο: Το πιο σημαντικό συστατικό που πρέπει να ελέγχουμε ότι υπάρχει σε μια οδοντόπαστα είναι το φθόριο. Αυτή η ουσία έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη της τερηδόνας στα δόντια και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε αυτό η βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού που έχει γίνει τα τελευταία 50 χρόνια. Το φθόριο “σκληραίνει” τα δόντια και τα κάνει πιο ανθεκτικά στη δράση των οξέων που παράγονται από τη μικροβιακή πλάκα. Επίσης, βοηθά στην αναστροφή και την επιδιόρθωση αρχόμενων τερηδονικών βλαβών. Η χρήση οδοντόπαστας με φθόριο είναι ένας βασικός τρόπος να προστατευθούν τα δόντια μας και θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει στην οδοντόπαστα που χρησιμοποιούμε. Σήμερα, οι περισσότερες οδοντόπαστες που υπάρχουν στο εμπόριο περιέχουν φθόριο, αλλά υπάρχουν και κάποιες, όπως πολλές φυτικές οδοντόπαστες, που δεν το περιλαμβάνουν στα συστατικά τους. Ανάλογα με την οδοντόπαστα το φθόριο υπάρχει σε διάφορες μορφές, όπως είναι το φθοριούχο νάτριο ή ο φθοριούχος κασσίτερος σε ποσότητα 1450 ppm. Ειδικές οδοντόπαστες που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φθορίου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά από υπόδειξη του οδοντιάτρου, γιατί το φθόριο, σε μεγάλη ποσότητα αποτελεί δηλητήριο. Επίσης, μεγάλη προσοχή χρειάζεται στη χρήση φθορίου στα παιδιά, γιατί μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που πρέπει κάνει κακό στα δόντια που αναπτύσσονται, προκαλώντας την ονομαζόμενη φθορίαση, μια δομική ανωμαλία των δοντιών αλλά και άλλα προβλήματα.
 • Οδοντόπαστες για τον έλεγχο της πέτρας (tartar control): Ο έλεγχος της πέτρας από αυτές τις οδοντόπαστες γίνεται κυρίως με την προσθήκη ισχυρότερων αποτριπτικών, όπως είναι τα πυροφοσφωρικά άλατα και ο κιτρικός ψευδάργυρος, που προκαλούν αποτριβές στο σμάλτο των δοντιών. Οι περισσότερες από αυτές τις οδοντόπαστες, περιέχουν και φθόριο.
 • Οδοντόπαστες για ευαίσθητα δόντια: Συνήθως περιέχουν νιτρικό κάλιο ή χλωριούχο στρόντιο, χημικές ουσίες που μπορούν να αποφράξουν μικρούς πόρους των δοντιών που είναι υπεύθυνοι για την ευαισθησία στο κρύο ή το ζεστό. Συνήθως, οι χημικοί αυτοί παράγοντες χρειάζονται μερικές εβδομάδες μέχρι να φανεί η αποτελεσματικότητά τους στις οδοντικές ευαισθησίες, αλλά μην ξεχνάτε ότι τέτοιες ευαισθησίες είναι πολλές φορές ενδεικτικές για κάποιο χάλασμα στα δόντια που απαιτεί την παρέμβαση του οδοντιάτρου. Οι περισσότερες οδοντόπαστες για ευαίσθητα δόντια περιέχουν και φθόριο, οπότε είναι μια καλή επιλογή για καθημερινή χρήση.
 • Λευκαντικές οδοντόπαστες: Οι εταιρείες που παράγουν λευκαντικές οδοντόπαστες ισχυρίζονται ότι είναι αποτελεσματικές στη λεύκανση ή τη διατήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης των δοντιών που έγινε στο οδοντιατρείο με τους χημικούς παράγοντες που περιέχουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτές οι ουσίες (συνήθως υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου), δεν είναι σε αρκετά υψηλή συγκέντρωση στις οδοντόπαστες (θα ήταν καυστικές), ούτε εφαρμόζονται για αρκετό χρόνο ώστε να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Οπότε, η μόνη λευκαντική δράση που παρέχουν είναι με την ισχυρή αποτριπτική ικανότητα που έχουν, για να απομακρύνουν τις εξωτερικές χρωστικές που επικάθονται στα δόντια, κάτι όμως που όπως προαναφέρθηκε, προκαλεί αποτριβή στο σμάλτο των δοντιών. Προτείνουμε να μην χρησιμοποιούνται λευκαντικές οδοντόπαστες. Εάν κάποιος θέλει το χαμόγελο του να γίνει πιο λαμπερό, το καλύτερο είναι να απευθυνθεί στον Αισθητικό Οδοντίατρο, ο οποίος γνωρίζει τις τεχνικές και διαθέτει τα μηχανήματα και τα υλικά για να το πετύχει με ασφάλεια.
 • Φυτικές οδοντόπαστες: Στη σύγχρονη εποχή, ο κόσμος προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν τη ζωή του πιο φυσική και γι΄αυτό διαλέγει πολλές φορές και οδοντόπαστες που δεν περιέχουν παρά μόνο φυτικά συστατικά έτσι ώστε υπάρχει μεγάλη ποικιλία τέτοιων προϊόντων στην αγορά. Προτείνουμε να χρησιμοποιείτε τέτοιες οδοντόπαστες υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν φθόριο, ουσία απαραίτητη στην πρόληψη της τερηδόνας και ότι δεν έχουν ισχυρή αποτριπτική δράση. Μια απλή δοκιμή για το αν η οδοντόπαστα είναι απαλή είναι να τρίψουμε τα δάχτυλα μας με λίγη οδοντόπαστα ανάμεσα και να δούμε εάν θα νιώσουμε τους κόκκους της. Σε μια μη αποτριπτική οδοντόπαστα πρέπει να μην γίνονται αντιληπτοί οι κόκκοι.
 • Φαρμακευτικές οδοντόπαστες: Υπάρχουν πολλά τέτοια προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι οδοντόπαστες που περιέχουν χλωρεξιδίνη, οι οποίες όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά από την αντίστοιχη οδηγία του οδοντιάτρου.

Ποιά οδοντόβουρτσα να διαλέξουμε?

woman brushingΗ οδοντόβουρτσα και η οδοντόπαστα είναι τα πιο κοινά, καθημερινά μέσα με τα οποία ασκείται η στοματική υγιεινή. Οι πρώτες οδοντόβουρτσες με τρίχες έχουνε βρεθεί σε αρχαιολογικά ευρήματα στην Αφρική, ενώ οι Κινέζοι κατασκεύαζαν οδοντόβουρτσες με τρίχες χοίρου τον 7ο αιώνα μ.Χ. Από το 1780 γινόταν μαζική παραγωγή οδοντόβουρτσας στην Αγγλία, με την ίδια εταιρεία να συνεχίζει ακόμη και σήμερα να παράγει οδοντόβουρτσες (Wisdom Toothbrushes). Το 1840 πλέον, παράγονταν οδοντόβρουτσες σε όλο τον κόσμο, ενώ στις Η.Π.Α. η μαζική πώλησή τους ξεκίνησε το 1885. Οι πιο φθηνές οδοντόβουρτσες είχαν τρίχες χοίρου ενώ οι ακριβότερες, τρίχες ασβού, που ίσως ακόμα μπορούν να βρεθούν σε κάποιες χώρες.

Υπάρχουν πολλών ειδών οδοντόβουρτσες, σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και σκληρότητες.

Για την αποτελεσματική απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας, προτείνεται μια μαλακή οδοντόβουρτσα (το πολύ μέτρια, εάν γίνεται προσεκτική χρήση, χωρίς καθόλου δύναμη). Μια σκληρή οδοντόβουρτσα μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι τα δόντια καθαρίζονται καλύτερα, αλλά μπορεί να προκαλέσει αποτριβή του σμάλτου (αδαμαντίνη) των δοντιών, απορρόφηση των ούλων και αποκάλυψη των ριζών των δοντιών. Το μέγεθος της οδοντόβουρτσας είναι επίσης σημαντικό, με τις μικρότερες συνήθως να είναι πιο αποτελεσματικές. Τέλος, καλό είναι να προτιμάται ένα απλό σχήμα βούρτσας, που να επιτρέπει να την τοποθετήσουμε όπως χρειάζεται σε κάθε περιοχή του στόματος. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζεται κάθε 3 μήνες ή και νωρίτερα, αν οι τρίχες φθαρούν και στραβώσουν, γιατί γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές στον καθαρισμό των δοντιών.  Οι παιδικές οδοντόβουρτσες συνήθως χρειάζονται αλλαγή σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Όπως προαναφέρθηκε, το στόμα έχει πολύ μεγάλη ποσότητα αλλά και ποικιλία μικροβίων. Έτσι, η οδοντόβουρτσα πρέπει να ξεπλένεται μετά το βούρτσισμα πολύ καλά για να μη μένουν υπολείμματα οδοντόπαστας ή άλλων εναποθέσεων. Εάν δεν καθαριστεί καλά, είναι πιθανό να μεταφέρουμε μικρόβια που έχουν παραμείνει στη βούρτσα από το προηγούμενο βούρτσισμα που κάναμε. Πρέπει να φυλάσσεται σε όρθια θέση, χωρίς κάλυμμα, έτσι ώστε να μπορεί να στεγνώνει στον αέρα μετά από κάθε χρήση, γιατί η υγρασία και πάλι ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Θα πρέπει επίσης η κάθε οδοντόβουρτσα να φυλάσσεται χωριστά και να μην έρχεται σε επαφή με οδοντόβουρτσες άλλων μελών της οικογένειας, γιατί μπορεί να γίνει μεταφορά μικροβίων και μόλυνση του ενός ατόμου από το άλλο, μέσω της οδοντόβουρτσας (σταυροειδής μόλυνση). Εννοείται ότι ποτέ δεν πρέπει να μοιράζονται την ίδια οδοντόβουρτσα δύο άτομα.

 

OdontobourtsesΟι οδοντόβουρτσες με φυσική τρίχα έχουν πρακτικά απομακρυνθεί πλέον από την αγορά, οπότε κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά οδοντόβουρτσες με συνθετική τρίχα και αποστρογγυλευμένα άκρα, για να μη τραυματίζονται τα ούλα.

 

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τελευταία και αποτελεί συχνή ερώτηση προς τον οδοντίατρο αν γίνεται καλύτερα ο καθαρισμός των δοντιών με αυτές. Κατά τη γνώμη του υπογράφοντα, η απάντηση είναι ότι ο καθαρισμός των δοντιών μπορεί να γίνει εξίσου καλά με τις χειροκίνητες και με τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, εάν χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που πρέπει. Η αίσθηση που δίνουν οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες στο χέρι είναι καλύτερη, ενώ πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ασκούν μεγάλη δύναμη στα δόντια, οπότε πρέπει να κρατούνται από το χρήστη πολύ απαλά.Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι οπωσδήποτε ακριβότερες, μεταφέρονται δυσκολότερα σε κάποιο ταξίδι και προσθέτουν έναν επιπλέον φορτιστή-βάση στο σπίτι μας.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κατηγορίες ατόμων για τα οποία  η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πλεονεκτική και συστήνεται, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα στους ώμους ή τα χέρια, αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις που δυσκολεύουν την κίνηση των χεριών. Επίσης, για κάποιους ανθρώπους ή για τα παιδιά, η χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας ως ηλεκτρονικό παιχνίδι (gadget) αποτελεί κίνητρο για να βουρτσίζονται τα δόντια πιο συχνά.

electric toothbrushΩς γενική κατέυθυνση, η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι από κάποια καλή εταιρεία, εξειδικευμένη στα προϊόντα στοματικής υγιεινής και όχι από τις πολύ φθηνές και αμφιβόλου προέλευσης συσκευές που προσφέρονται στο διαδίκτυο ή στα καταστήματα. Πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν λειτουργίες χρονομέτρησης του βουρτσίσματος ή ακόμη και ένδειξη υπερβολικής πίεσης στα δόντια. Βασικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κεφαλή της οδοντόβουρτσας. Θεωρείται πλεονεκτικό από έρευνες που έχουν γίνει, η κίνηση να είναι περιστροφικής ταλάντευσης (μισή στροφή δεξιά – μισή στροφή αριστερά εναλλασσόμενα) και όχι παλινδρομική (μπρος πίσω) ή περιστροφική μόνο προς μια κατεύθυνση. Τελευταία, έχουν κυκλοφορήσει και κάποιες οδοντόβουρτσες που κινούνται με υπέρηχους, που επίσης φαίνεται ότι έχουν καλά αποτελέσματα.

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
zoi spyrou
zoi spyrou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

You are very lucky all those who live in Thessaloniki and you can benefit from the services of the doctor, Mr. Giannakopoulos!
A wonderful man, a praiseworthy scientist, very sought after in his field, possesses excellent knowledge and obviously has a lot of experience, characteristics that make up the impeccable professional! The fact that he does not see the patient as money is obvious from the very useful and important work he goes through in the blog "smile clinic blog", where he provides day and night - I subscribe - FREE and therefore UNDERSTANDING his services to thousands of people, who he knows do not are his patients and many of them will never happen! Sorry for the chatter, but I think I was as concise as possible to be able to sketch such a Scientist and Man !!!

K Roussou
K Roussou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Mr. Giannakopoulos is a unique, human and scientist with knowledge and interest above all for patients. In my almost a year of working with his colleagues in the field so far, a painful issue has emerged that is the only one I am not sick of and our communication was through the blog he maintains, which made me respond to what it may have happened and it would have helped me to look even further in my case without the slightest financial and personal benefit. I imagine if he does this for an unknown, what he does for his patients.

There are few words to describe my gratitude and admiration that while he has never seen me clinically as we are in other cities and it is very difficult for me to visit, he has been able to explain and give me his scientific point of view.

If Mr. Giannakopoulos had all the workers in the industry go about correspondingly or unselfishly in the process of responding, reassuring and showing their human side to the aching patient and lacking the training to understand what is happening to him, our world will it was much better ...

Stefanos Fragos
Stefanos Fragos

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Beautiful place, excellent doctor, impeccable service. I was absolutely happy.

Follow Us