Μηνιαία Αρχεία: Ιανουάριος 2013

Τρίτος γομφίος (Φρονιμίτης): Ένα δόντι που δεν θα θέλαμε να υπάρχει

ΦρονιμίτηςΟι τρίτοι γομφίοι ή αλλιώς σωφρονιστήρες ή φρονιμίτες, είναι τα τελευταία δόντια της άνω και της κάτω γνάθου, που εμφανίζονται συνήθως στα τελευταία στάδια της εφηβείας μέχρι τα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής του νεαρού ενήλικα.

Οι φρονιμίτες μπορεί να ανατείλουν κανονικά και να λειτουργούν φυσιολογικά στο στόμα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και πολλά προβλήματα που οδηγούν στην ανάγκη για την εξαγωγή τους, μια διαδικασία πολλές φορές επίπονη.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα με τους φρονιμίτες είναι:

Περιστεφανίτιδα. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χώρος στη γνάθο για να βγει ο φρονιμίτης οπότε παραμένει έγκλειστος ή ημιέγκλειστος, δηλαδή ολόκληρος  ή ένα μέρος του μέσα στο οστό της γνάθου ή καλυπτόμενος από ουλικό ιστό. Όταν ο φρονιμίτης έχει βγει μερικώς, υπάρχει ένα τμήμα ούλου πάνω από αυτόν, κάτω από το οποίο συσσωρεύονται μικρόβια και υπολείμματα τροφών τα οποία είναι δύσκολο να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα, με αποτέλεσμα να γίνονται μολύνσεις και φλεγμονή, η οποία ονομάζεται περιστεφανίτιδα. Η περιστεφανίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα και τοπική αντισηψία, αλλά επειδή ο φρονιμίτης θα παραμείνει στην ίδια θέση, είναι βέβαιο ότι τα συμπτώματα θα εμφανιστούν και πάλι, οπότε πρέπει να γίνει εξαγωγή του. Άτομα με γενικότερα προβλήματα υγείας, είναι πιθανό να παρουσίασουν εντονότερα συμπτώματα από τους φρονιμίτες τους.

Τα συμπτώματα της περιστεφανίτιδας που προέρχεται από τον φρονιμίτη μπορεί να είναι:

 • Μια ήπια ενόχληση, η οποία φεύγει μετά από μερικές μέρες, ως έντονος πόνος που διαρκεί έως μια εβδομάδα, ακόμη και με φαρμακευτική αντιμετώπιση.
 • Ερυθρότητα των ούλων δίπλα στο φρονιμίτη.
 • Πρήξιμο που μπορεί να είναι έντονο και ορατό από μακριά.
 • Πυρετός.
 • Πύον που βγαίνει από το ούλο που καλύπτει το φρονιμίτη.
 • Επώδυνοι και πρησμένοι λεμφαδένες στον τράχηλο ή κάτω από τη γνάθο.
 • Δυσκολία κατάποσης και ανοίγματος του στόματος.

Προβλήματα στα διπλανά δόντια

Οι δεύτεροι γομφίοι που είναι τα τελευταία δόντια πριν τους φρονιμίτες είναι σημαντικά για τη μάσηση. Πολλές φορές, ένας έγκλειστος φρονιμίτης βρίσκεται λοξά μέσα στη γνάθο και στην προσπάθειά του να βγει μέσα στο στόμα χτυπάει στη ρίζα του δεύτερου γομφίου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στον τερηδονισμό του δοντιού αυτού, σε απώλεια του οστού που το στηρίζει και τελικά να οδηγήσει στην ανάγκη για εξαγωγή του. Συνεπώς και σε αυτή την περίπτωση, ο φρονιμίτης πρέπει να εξαχθεί νωρίς, πριν δημιουργηθούν μη αντιστρεπτά προβλήματα στους δεύτερους γομφίους.

Υπερέκφυση

Όταν ο ένας φρονιμίτης είναι έγκλειστος και ο άλλος έχει βγει, επειδή δεν υπάρχει δόντι στο οποίο να δαγκώνει, πολλές φορές υπερεκφύεται (ανατέλλει παραπάνω από ότι πρέπει) με αποτέλεσμα να δαγκώνει στο ούλο της αντίθετης γνάθου όταν κλείνουμε το στόμα μας, και να ερεθίζεται διαρκώς αυτή η περιοχή. Και σε αυτή την περίπτωση ο φρονιμίτης πρέπει να εξάγεται.

Δάγκωμα της παρειάς και προβλήματα μάσησης

Πολλές φορές, οι φρονιμίτες, ακόμη και αν έχουν βγει τελείως, είναι στραβοί, οπότε μπορεί να δαγκώνεται συχνά η παρειά (μάγουλο) και να τραυματίζεται. Η εξαγωγή του φρονιμίτη ενδείκνυται και σε αυτή την περίπτωση.

Τερηδόνα

Επειδή είναι πολύ δύσκολο να γίνει σωστή στοματική υγιεινή στην περιοχή του φρονιμίτη, είναι πολύ συνηθισμένο αυτός να τερηδονίζεται. Επίσης λόγω της θέσης του, είναι πολύ δύσκολο για τον οδοντίατρο να κάνει μια σωστή αποκατάσταση σε έναν τερηδονισμένο φρονιμίτη, οπότε και πάλι μπορεί να επιβάλλεται η εξαγωγή του.

Στράβωμα των δοντιών

Αποτελεί κοινή πεποίθηση στον κόσμο ότι οι φρονιμίτες είναι υπεύθυνοι για το στράβωμα των προσθίων δοντιών, που πιέζονται όταν αυτοί βγαίνουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές ενδείξεις για να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο και πρέπει τέτοιες καταστάσεις να αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.

 

ΕξαγωγήΗ εξαγωγή των φρονιμιτών αποτελεί πολλές φορές μια δύσκολη επέμβαση, αν και είναι σπανιότατο να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας που προέρχονται από το χειρουργείο, πέρα από την περίοδο που χρειάζεται για την επούλωση του τράυματος. Παρ’ όλ’ αυτά, μια τέτοια επέμβαση παραμένει μια χειρουργική επέμβαση που πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχουν ενδείξεις και πολλές φορές δεν αποφασίζεται εύκολα. Σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση, καθώς και για το τι πρέπει να περιμένει κανείς κατά τη διάρκεια και μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο, μείνετε συντονισμένοι στο blog μας, στα σημειώματα που θα ακολουθήσουν!

Επείγουσες Οδοντιατρικές καταστάσεις

ΠονόδοντοςΤι αποτελεί οδοντιατρικό επείγον? Στο ιατρείο μας θεωρούμε ως καταστάσεις που απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση τον πονόδοντο, τα αποστήματα και τα τραύματα στα δόντια και το στόμα γενικότερα. Τέλος, επείγον θεωρείται και ένα κάταγμα δοντιού ή οδοντιατρικού υλικού στην αισθητική ζώνη, που ακόμα και αν δεν πονάει, αποτελεί πρόβλημα για τον ασθενή ο οποίος δεν μπορεί να συνεχίσει ομαλά την κοινωνική και επαγγελματική του ζωή με αυτό το σημαντικό αισθητικό πρόβλημα. Σε τελική ανάλυση, ο ίδιος ο ασθενής αποφασίζει τι είναι για αυτόν επείγον και χρειάζεται άμεση οδοντιατρική αντιμετώπιση.

Τα περισσότερα επείγοντα που βλέπει ένας οδοντίατρος θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν ο ασθενής πήγαινε τακτικά για έλεγχο στον οδοντιατρο, με τη σωστή στοματική υγιεινή (βούρτσισμα και οδοντικό νήμα) και με μια δίαιτα χωρίς πολλά σάκχαρα που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Η τερηδόνα, αποτελεί αναμφισβήτητα την κυριότερη αιτία επείγουσας προσέλευσης των ασθενών στο οδοντιατρείο. Είναι πολύ συνηθισμένο μια τερηδονική αλλοίωση που χρειάζεται ένα απλό σφράγισμα να μην διαγνωσθεί εάν τα δόντια δεν ελεγχθούν από τον οδοντίατρο. Στη συνέχεια και αφού η κοιλότητα μεγαλώσει, αρχίσει να υπάρχει ευαισθησία στο κρύο, τα γλυκά και τα ζεστά, ανάλογα πάντα με την ένταση της αίσθησης του πόνου που έχει ο κάθε άνθρωπος. Εάν και αυτό αφεθεί χωρίς θεραπεία, κάποια στιγμή η τερηδόνα θα φτάσει κοντά στο νεύρο του δοντιού ή ακόμη και θα νεκρωθεί, με συνακόλουθο σύμπτωμα τον έντονότατο πόνο και το πρήξιμο. Ακόμη και αν ο πόνος φύγει, χωρίς να έχει γίνει κάποια θεραπεία, είναι σχεδόν πάντα νομοτελειακό ότι θα επιστρέψει κάποια στιγμή, κατά πάσα πιθανότητα ακόμα εντονότερος.

ToothacheΤα επείγοντα βέβαια συνήθως συμβαίνουν τις χειρότερες στιγμές, όπως όταν είμαστε διακοπές ή το Σαββατοκύριακο, όταν είναι δύσκολο να βρούμε κάποιον οδοντίατρο. Σκεφτείτε λοιπόν να είστε κάπου στο εξωτερικό, στα μέσα του Αυγούστου, ή σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο στις διακοπές των Χριστουγέννων και αντί να απολαμβάνετε τις σπάνιες μέρες ξεκούρασης που έχετε χαρίσει στον εαυτό σας, να ψάχνετε να βρείτε οδοντίατρο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του επείγοντος που σας έχει προκύψει.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να αποφευχθούν οι επείγουσες καταστάσεις στην περιοχή των δοντιών και του στόματος είναι η πρόληψη. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για να διαγνωσθεί κάποιο πρόβλημα όταν είναι ακόμη μικρό, αθλητικοί νάρθηκες για την πρόληψη καταγμάτων κατά την άσκηση των διαφόρων αθλημάτων και καλή στοματική υγιεινή και διατροφή, όπως έχει εκτενώς αναφερθεί σε άλλα σημειώματα στο blog μας.

Μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε αν προκύψει οδοντιατρικό επείγον είναι οι εξής:

 • Καθαρίστε την περιοχή που πονάει. Αυτό γίνεται με απαλό βούρτσισμα, με μαλακή οδοντόβουρτσα και ήπια χρήση οδοντικού νήματος.
 • Ξεπλύνετε δυνατά με χλιαρό αλατόνερο. Αποτελεί ένα ήπιο αντισηπτικό για το στόμα, που μπορούμε να κάνουμε όσο συχνά θέλουμε. Σημειώνουμε ότι δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση το βούρτσισμα με αλάτι, παρά μόνο οι πλύσεις (μπουκώματα) με αλατόνερο. Πέρα από την αντισηψία, το αλατόνερο μπορεί να βοηθήσει να απομακρυνθεί κάποιο υπόλειμμα τροφής που έχει παραμείνει και ερεθίζει την περιοχή. Βάλτε σε ένα μπρίκι με νερό ένα κουταλάκι με αλάτι και ζεστάνετέ το μέχρι θερμοκρασία που να είναι ανεκτή στο στόμα σας.
 • Μην βάζετε ποτέ ασπιρίνη, ούζο ή οτιδήποτε άλλο στην περιοχή που πονάει. Δεν πρόκειται να βοηθήσει και θα προκαλέσει επιπρόσθετα χημικό έγκαυμα στην περιοχή.
 • ΠάγοςΕφαρμόζοντας μια κρύα κομπρέσα εξωτερικά (στο μάγουλο, ή στα χείλη) στην περιοχή που πονάει, μπορεί να ανακουφιστείτε και να μειώσετε το πρήξιμο.
 • Πάρτε κάποιο αντιφλεγμονώδες αναλγητικό. Η ιβουπροφένη και η νιμεσουλίδη αποτελούν δυνατά αναλγητικά, κατάλληλα για τον ισχυρό οδοντικό πόνο. Σε καμία περίπτωση βέβαια μην ξεπεράσετε τη μέγιστη δοσολογία που αναφέρεται στο κουτί.
 • Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τον οδοντίατρό σας, εάν δεν είναι δυνατόν να σας δει. Αυτός έχει το πλήρες ιστορικό σας διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και μπορεί ίσως να σας κατευθύνει για να πάρετε κάποια άλλα φάρμακα όπως είναι τα αντιβιοτικά ή να κάνετε κάτι άλλο που θα σας βοηθήσει. Είναι καλό πάντα να έχετε το τηλέφωνο του οδοντιάτρου αποθηκευμένο στη μνήμη του κινητού σας. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σας χρειαστεί!

Τέλος, αναζητήστε κάποιον οδοντίατρο που μπορεί να αντιμετωπίσει επείγοντα στην περιοχή που βρίσκεστε. Όλα τα καλά ξενοδοχεία μπορούν να προτείνουν κάποιους οδοντιάτρους. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον τοπικό οδοντιατρικό σύλλογο, ο οποίος συνήθως έχει κάποια λίστα εφημερευόντων οδοντιάτρων. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (www.osth.gr) για παράδειγμα προσφέρει αυτή την υπηρεσία στο κοινό του νομού.

Οδοντιατρική θεραπεία 6.500 ετών!

Άγαλμα του ΡαμσήΕρευνητές φαίνεται ότι ανακάλυψαν ενδείξεις οδοντιατρικής θεραπείας σε μια γνάθο 6.500 ετών που ανήκε σε άνθρωπο της νεολιθικής εποχής, όπου υπήρχαν δόντια με σφραγίσματα από κερί μέλισσας. Οι ερευνητές, Federico Bernardini και Claudio Tuniz στην Ιταλία, σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα, βρήκαν ότι το κερί της μέλισσας τοποθετήθηκε στα δόντια του προϊστορικού ανθρώπου περίπου στην ηλικία του θανάτου του, αλλά παραμένει αβέβαιο αν έγινε πριν ή μετά από αυτόν. Εάν έγινε πριν από το θάνατο του ανθρώπου, πιθανότατα αποσκοπούσε στη μείωση του πόνου και της ευαισθησίας που προερχόταν από ένα επίμηκες κάταγμα στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη του δοντιού.

Σύμφωνα με τον Tuniz, το δόντι παρουσίαζε επίσης σημαντική αποτριβή, κάτι που προερχόταν από τις δραστηριότητες του προϊστορικού ανθρώπου, όπως μια μορφή πρωτόγονου πλεξίματος, συνηθισμένη εκείνη την εποχή, όπου έκοβαν τα νήματα με τα δόντια.

Οι ενδείξεις προϊστορικής οδοντιατρικής είναι πολύ περιορισμένες, οπότε το νέο αυτό εύρημα που βρέθηκε στη Σλοβενία, κοντά στην Τεργέστη, ρίχνει φως στις οδοντιατρικές πρακτικές που ακολουθούνταν την αρχαία εποχή. Το εύρημα αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα οδοντιατρικής θεραπείας  στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα την παλαιότερη μορφή σφραγίσματος που έχει αναφερθεί ποτέ.

Το κάπνισμα και η στοματική μας υγεία.

Το κάπνισμα σκοτώνειΟι επιπτώσεις του καπνίσματος στη γενική υγεία είναι ευρέως γνωστές, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του στόματος, από την απλή δυσχρωμία των δοντιών, που αποτελεί ένα σημαντικό αισθητικό πρόβλημα, μέχρι την περιοδοντική νόσο που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Aκόμη, o καρκίνος του στόματος είναι από τις μορφές με κακή πρόγνωση και σχετίζεται σαφώς με το κάπνισμα.

 

Το κάπνισμα και ο καρκίνος του στόματος

Αναμφισβήτητα η χειρότερη επίπτωση που μπορεί να έχει το κάπνισμα στην στοματική μας υγεία είναι ο καρκίνος του στόματος. Ως καρκίνος του στόματος θεωρείται ο καρκίνος στην περιοχή των χειλέων, της γλώσσας, του λαιμού και των μαλακών ιστών του στόματος. Υπολογίζεται ότι περίπου το 3-5% των καρκίνων που εμφανίζονται στον άνθρωπο είναι στην περιοχή του στόματος. Είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι καπνιστές θα νοσήσουν από καρκίνο του στόματος, αλλά είναι γνωστό ότι η πρόγνωση αυτών των καρκίνων δεν είναι καλή, με μόλις το 40-50% των ασθενών αυτών να επιβιώνουν την πρώτη πενταετία από τη διάγνωση.

Η Αμερικάνικη Ομοσπονδία Καρκίνου (American Cancer Society) υπολογίζει ότι το 90% των ασθενών με καρκίνο του στόματος έκαναν χρήση καπνού σε κάποια μορφή. Επιπλέον, οι πιθανότητες να πάθει καρκίνο του στόματος ένας χρήστης καπνού είναι 6 φορές μεγαλύτερη από ότι ένας μη καπνιστής. Οι πιθανότητες έχουν να κάνουν βέβαια και με το χρόνο χρήσης του καπνού, με την επικινδυνότητα να αυξάνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος. Επίσης, η ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα.

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανιστεί σαν μια πληγή που δεν κλείνει σε 10-15 ημέρες, σαν μια λευκή ή κόκκινη πλάκα σε κάποιο σημείο του βλεννογόνου του στόματος, σαν μούδιασμα των χειλέων, ή της γλώσσας  ή με δυσκολία στην κατάποση και βραχνάδα στην ομιλία. Τέλος, ένα πρήξιμο στους λεμφαδένες κάτω από τη γνάθο που δεν φεύγει μετά από 10 μέρες πρέπει επίσης να μας ανησυχήσει.  Ο γενικός κανόνας είναι ότι οποιαδήποτε διόγκωση ή πληγή δεν φεύγει σε 10 μέρες, πρέπει να εξετάζεται από ειδικό. Η διάγνωση γίνεται από τον Οδοντίατρο, ο οποίος μπορεί να παραπέμψει σε ειδικό στοματολόγο ή γναθοχειρουργό που θα ασχοληθεί πιο εξειδικευμένα με το πρόβλημα.

Οι τακτικές, συνήθως εξαμηνιαίες, εξετάσεις επανελέγχου από τον Οδοντίατρο, πρέπει να περιλαμβάνουν έναν ενδελεχή έλεγχο και ψηλάφιση των μαλακών ιστών του στόματος.

 

Το κάπνισμα και η Περιοδοντική νόσος

Το κάπνισμα μπορεί να μην προκαλεί τερηδόνα στα δόντια, αλλά μπορεί να προκαλέσει την επίσης συχνή νόσο του στόματος, την περιοδοντίτιδα, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία απώλειας δοντιών μετά από την τερηδόνα.  Η περιοδοντίτιδα ξεκινάει ως ουλίτιδα που είναι η φλεγμονή των ούλων και στη συνέχεια επεκτείνεται και συμμετέχει και το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια στη γνάθο. Εάν η περιοδοντίτιδα μείνει αθεράπευτη, σιγά σιγά το οστούν απορροφάται και ως αποτέλεσμα υπάρχει η κινητικότητα και τελικά η απώλεια των δοντιών.

Υπάρχουν συντηρητικές και χειρουργικές θεραπείες για την περιοδοντική νόσο. Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι, αν και μειώνει την αιμορραγία λόγω της σκλήρυνσης των ιστών από τον συνεχή ερεθισμό και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την εισρόφηση καπνού, αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα στην επιδείνωση της νόσου και την ταχύτερη απώλεια στηρικτικού οστού. Σε μια μελέτη βρέθηκε ότι το κάπνισμα σχετιζόταν με πάνω από 50% των περιπτώσεων περιοδοντίτιδας που μελετήθηκαν.

 

Για τη στοματική υγεία, καμία μορφή καπνού δεν είναι ασφαλής

Πιστεύεται πολλές φορές ότι το κάπνισμα πίπας ή πούρου ή το μάσημα καπνού είναι ασφαλέστερο από το τσιγάρο. Παρ’ όλα αυτά, κάθε μορφή καπνού έχει ρίσκα και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιά είναι χειρότερη. Βέβαιο παραμένει ότι κάθε μορφή είναι βλαπτική και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Οι καπνιστές πίπας ή πούρου μπορεί να μην εισπνέουν τον καπνό, αλλά μπορούν να πάθουν καρκίνο στα χείλη επειδή τοποθετούν πάντα την πίπα στο ίδιο σημείο. Επίσης, μια μελέτη με χρήστες που μασούσαν καπνό κατέληξε ότι ο κίνδυνος να παρουσιαστεί καρκίνος του στόματος παρέμενε 4 – 6 φορές υψηλότερος σε αυτούς τους ανθρώπους από αυτούς που δεν χρησιμοποιούσαν καπνό. Τέλος, πολλά από αυτά τα προΙόντα για μάσημα καπνού έχουν ζάχαρη, οπότε αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες τερηδονισμού των δοντιών. Ευτυχώς, στη χώρα μας δεν είναι διαδεδομένο το μάσημα καπνού.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να θωρακίσουμε τη στοματική μας υγεία?

ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣΔιακοπή του καπνίσματος. Πρέπει να σημειωθεί η τεράστια σημασία που έχει η διακοπή του καπνίσματος στην γενική αλλά και τη στοματική μας υγεία. Αποτελεί ένα βασικότατο δώρο προς τον εαυτό μας που μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή αλλά και την ευεξία μας σημαντικά. Με τη διακοπή του καπνίσματος μειώνονται αυτόματα οι πιθανότητες προβλημάτων υγείας, οι οποίες μειώνονται ακόμη περισσότερο όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει από τη διακοπή αυτής της καταστροφικής συνήθειας. Μια δεκαετία μετά τη διακοπή του καπνίσματος, το ρίσκο εμφάνισης περιοδοντικής νόσου είναι ίδιο με ένα άτομο που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Η σημασία των τακτικών επανελέγχων από τον Οδοντίατρο είναι θεμελιώδους σημασίας για την πρόληψη και την ανακάλυψη οποιουδήποτε προβλήματος σε πρόωρο στάδιο. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να ανακαλυφθεί από μια σωστή κλινική εξέταση, από τη στιγμή που ο Οδοντίατρος μπορεί συνήθως να δει άμεσα το πρόβλημα, σε αντίθεση με τις περισσότερες εντοπίσεις καρκίνου στο σώμα που γίνονται σε εσωτερικές περιοχές του οργανισμού μας. Και βέβαια, όσο πιο γρήγορα τεθεί η διάγνωση και αρχίσει η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης του ατόμου. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες μορφές καρκίνου του στόματος δεν δίνουν συμπτώματα (πόνος, αιμορραγία κ.λπ.) με αποτέλεσμα να περνούν απαρατήρητες μέχρι να έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Το κάπνισμα είναι μια εξαιρετικά εθιστική και εξαρτησιογόνος συνήθεια και η διακοπή του είναι αναμφισβήτητα δύσκολη. Ο Οδοντίατρος πρέπει να κινητοποιεί τον ασθενή να διακόψει το κάπνισμα ενώ ταυτόχρονα να ελέγχει επισταμένα τους μαλακούς και σκληρούς ιστούς του κάθε ατόμου που τον επισκέπτεται για την έγκαιρη διάγνωση του όποιου προβλήματος. Προκαρκινικές καταστάσεις, τα πρώτα στάδια της περιοδοντικής νόσου και πολλά άλλα προβλήματα μπορεί να προληφθούν ή να θεραπευθούν με την έγκαιρη διάγνωση.

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
zoi spyrou
zoi spyrou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

You are very lucky all those who live in Thessaloniki and you can benefit from the services of the doctor, Mr. Giannakopoulos!
A wonderful man, a praiseworthy scientist, very sought after in his field, possesses excellent knowledge and obviously has a lot of experience, characteristics that make up the impeccable professional! The fact that he does not see the patient as money is obvious from the very useful and important work he goes through in the blog "smile clinic blog", where he provides day and night - I subscribe - FREE and therefore UNDERSTANDING his services to thousands of people, who he knows do not are his patients and many of them will never happen! Sorry for the chatter, but I think I was as concise as possible to be able to sketch such a Scientist and Man !!!

K Roussou
K Roussou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Mr. Giannakopoulos is a unique, human and scientist with knowledge and interest above all for patients. In my almost a year of working with his colleagues in the field so far, a painful issue has emerged that is the only one I am not sick of and our communication was through the blog he maintains, which made me respond to what it may have happened and it would have helped me to look even further in my case without the slightest financial and personal benefit. I imagine if he does this for an unknown, what he does for his patients.

There are few words to describe my gratitude and admiration that while he has never seen me clinically as we are in other cities and it is very difficult for me to visit, he has been able to explain and give me his scientific point of view.

If Mr. Giannakopoulos had all the workers in the industry go about correspondingly or unselfishly in the process of responding, reassuring and showing their human side to the aching patient and lacking the training to understand what is happening to him, our world will it was much better ...

Stefanos Fragos
Stefanos Fragos

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Beautiful place, excellent doctor, impeccable service. I was absolutely happy.

Follow Us