Εμφυτεύματα

Οδοντικά εμφυτεύματα: Πόσο στοιχίζουν;

Dollars flyingΤα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μια εξαιρετική λύση για την αντικατάσταση δοντιών που λείπουν αλλά αναμφισβήτητα έχουν υπολογίσιμο κόστος, πολλές φορές απαγορευτικό.

Το κόστος της αποκατάστασης εξαρτάται κατ’ αρχήν από το πόσα δόντια πρόκειται να αντικατασταθούν. Η ακριβότερη περίπτωση είναι η αντικατάσταση ενός μεμονωμένου δοντιού. Όσο περισσότερα δόντια λείπουν, τόσο μειώνεται το κόστος ανά εμφύτευμα γιατί, επί παραδείγματι, για να τοποθετηθούν 10 δόντια μπορεί να αρκούν 4 ή 5 εμφυτεύματα. Σε περιπτώσεις όπου γίνεται άμεση τοποθέτηση του εμφυτεύματος (το εμφύτευμα τοποθετείται την ημέρα της εξαγωγής του δοντιού) και άμεση φόρτιση (την ίδια μέρα της τοποθέτησης του εμφυτεύματος εφαρμόζεται και κάποιο προσωρινό δόντι σε αυτό), θα πρέπει να περιμένετε ένα υψηλότερο κόστος.

Σε περιπτώσεις που λείπουν όλα τα δόντια, μπορούν να γίνουν επένθετες κινητές οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων, έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά το κόστος. Στην πιο απλή περίπτωση, κατασκευάζεται μια κανονική οδοντοστοιχία (μασέλα), η οποία όταν τοποθετείται στο στόμα κουμπώνει σε δύο εμφυτεύματα, έτσι ώστε αυξάνεται η σταθερότητά της. Πρόκειται για αποκατάσταση που μπορεί να αλλάξει σημαντικά την ποιότητα της ζωής κάποιου ανθρώπου που δεν έχει δόντια, ιδίως στην κάτω γνάθο, όπου οι οδοντοστοιχίες έχουν χειρότερη συγκράτηση. Εάν τοποθετηθούν τέσσερα εμφυτεύματα, η οδοντοστοιχία είναι πολύ πιο σταθερή και μπορεί πλέον να μην επεκτείνεται πολύ προς τα ούλα, κάτι που οπωσδήποτε αυξάνει την άνεση του ανθρώπου που τη φοράει. Υπάρχουν και πολλά άλλα είδη κατασκευών επί εμφυτευμάτων, που μειώνουν το κόστος σε σχέση με μια κλασσική αποκατάσταση με πολλά εμφυτεύματα και γέφυρες πορσελάνης.

Straumann implantΤο κόστος των εμφυτευμάτων εξαρτάται επίσης από το σύστημα που επιλέγεται. Οι καλύτερες εταιρείες πρωτοπορούν στην έρευνα και την εξέλιξη και ακολουθούν άρτιες διαδικασίες και αυστηρά πρωτόκολλα για την κατασκευή των εμφυτευμάτων και των προσθετικών εξαρτημάτων τους. Υποστηρίζουν τα προϊόντα τους για πολλά χρόνια, εξασφαλίζοντας ότι θα υπάρχουν ανταλλακτικά εξαρτήματα όποτε χρειαστούν, ακόμη και δεκαετίες μετά την τοποθέτησή τους, και πολλές φορές δίνουν ακόμη και εγγύηση αντικατάστασης, για την περίπτωση που κάποιο εμφύτευμα αποτύχει.

Τέλος, η εμπειρία και η εκπαίδευση του γιατρού είναι βασική για το κόστος της αποκατάστασης, αλλά είναι παράγοντας που πρέπει να εκτιμηθεί οπωσδήποτε πριν γίνει η επιλογή της τοποθέτησης εμφυτευμάτων.

Σε γενικές γραμμές, στην Ελληνική αγορά, για ένα εμφύτευμα θα πρέπει να περιμένετε κόστος από 1.200 έως 1.800 ευρώ, μαζί με την προσθετική αποκατάσταση (ενός δοντιού). Όσο περισσότερα δόντια λείπουν, όπως προαναφέρθηκε, το κόστος ανά δόντι μειώνεται, καθότι απαιτούνται λιγότερα εμφυτεύματα από τα ελλείποντα δόντια. Μια επένθετη οδοντοστοιχία επί δύο εμφυτευμάτων μπορεί να κοστίζει από 3.000 ως 4.000 ευρώ και επί τεσσάρων εμφυτευμάτων από 4.000 έως 6.000. Εάν λείπουν όλα τα δόντια και τοποθετηθούν για παράδειγμα 6 εμφυτεύματα στην κάτω γνάθο και 8 στην άνω, το κόστος μπορεί να προσεγγίσει τις 20.000, συμπεριλαμβάνοντας πλήρεις προσθετικές αποκαταστάσεις που δεν αφαιρούνται από τον ασθενή. Τα παραπάνω κοστολόγια είναι ενδεικτικά και αναφέρονται με κάθε επιφύλαξη. Για να μπορέσετε να υπολογίσετε το κόστος για τη δική σας αποκατάσταση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο που θα κάνει τη διάγνωση και θα σας προτείνει τα διάφορα σχέδια θεραπείας που ενδείκνυνται για εσάς.

Η μέρα της τοποθέτησης του οδοντικού εμφυτεύματος

3i implantΤα οδοντικά εμφυτεύματα είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, ένα μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και σε άλλες προσθετικές αποκαταστάσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είναι η αποκατάσταση του ισχύου και του γόνατου. Το τιτάνιο, μετά από ειδική επεξεργασία που δέχεται, είναι όχι μόνο βιοσυμβατό (καλά ανεκτό από τον οργανισμό) αλλά και βιοενεργό. Αυτό σημαίνει ότι κινητοποιεί τα οστεοκύτταρα του οργανισμού, έτσι ώστε  τα εμφυτεύματα, σε διάστημα μερικών μηνών να ενσωματώνονται στο κόκκαλο της γνάθου, με τα οστικά κύτταρα να αναπτύσσονται πάνω στην επιφάνεια του μετάλλου έχοντας έτσι την αντοχή να φορτιστούν με δόντια τα οποία να λειτουργούν κανονικά στη μάσηση, περίπου όπως και τα φυσικά δόντια. Το οδοντικό εμφύτευμα τοποθείται χειρουργικά και μετά από 3 – 6 μήνες είναι έτοιμο για να λειτουργήσει μέσα στο στόμα. Τότε, βιδώνεται πάνω σε αυτό ένα εξάρτημα που εξέχει από τα ούλα, πάνω στο οποίο εφαρμόζεται η προσθετική αποκατάσταση, είτε πρόκειται για μια μεμονωμένη θήκη από πορσελάνη, είτε για μια γέφυρα που στηρίζεται σε περισσότερα εμφυτεύματα.

Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος, όπως προαναφέρθηκε, είναι χειρουργική. Για να γίνει, απαιτείται τοπική αναισθησία, παρόμοια με αυτή που χορηγείται για να γίνει η εξαγωγή ενός δοντιού ή ένα απλό σφράγισμα. Συνήθως, η τοποθέτηση του εμφυτεύματος είναι απλούστερη από τη χειρουργική διαδικασία εξαγωγής του δοντιού που αντικαθιστά. Για κάποιους αγχώδεις ασθενείς μπορεί να γίνει κάποια ήπια μέθη κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή σε μεγάλες περιπτώσεις, όπου για παράδειγμα λείπουν όλα τα δόντια, μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία, έτσι ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία του ασθενή.

Κοινή ερώτηση των ασθενών που ενδιαφέρονται για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι αν υπάρχει πόνος. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου πόνος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά και μετά από αυτό, συνήθως η πορεία είναι καλύτερη από ότι περιμένει κανείς. Ο πόνος είναι ήπιος και χρειάζονται απλά αναλγητικά (πχ Depon ή Lonarid) για μια με δύο μέρες μετά την τοποθέτηση. Πάντα υπάρχει κάποιο οίδημα, το οποίο μειώνεται σημαντικά εάν ο ασθενής κρατήσει κάποιο παγωμένο επίθεμα στην περιοχή για μερικές ώρες μετά το χειρουργείο. Σε μια εβδομάδα με 10 μέρες αφαιρούνται τα ράμματα και ο ασθενής ξεχνάει ότι έγινε η τοποθέτηση του εμφυτεύματος, μέχρι να έρθει η ώρα της αποκάλυψης και της προσθετικής αποκατάστασης, όπου πλέον δεν απαιτείται ούτε η χρήση αναισθησίας.

Τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων είναι από 85 – 99%, ανάλογα με τη γενική υγεία του ασθενή και την περιοχή στην οποία τοποθετείται το εμφύτευμα. Το κάπνισμα αποτελεί επίσης έναν παράγοντα μείωσης της πρόγνωσης των εμφυτευμάτων. Επίσης, η καλή στοματική υγιεινή αποτελεί βασικότατη παράμετρο για την υγεία των εμφυτευμάτων και τη διατήρησή τους για δεκαετίες μέσα στο στόμα του ασθενή.

Συμπερασματικά, τα οδοντικά εμφυτεύματα τοποθετούνται με ένα μικρό χειρουργείο, συνήθως στο οδοντιατρείο, με μικρή ταλαιπωρία την ημέρα του χειρουργείου αλλά και μετεγχειρητικά. Η κατάλληλη επιλογή του γιατρού αλλά και η χρήση ενός καλού συστήματος από κάποια αξιόπιστη εταιρεία είναι βέβαια θεμελιώδους σημασίας, έτσι ώστε η τοποθέτηση να γίνει γρήγορα, και χωρίς επιπλοκές.

Μπορώ να βάλω οδοντικά εμφυτεύματα για κάποιο δόντι που λείπει;

implant xrayΤα οδοντικά εμφυτεύματα δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε όλες τις θέσεις όπου έχουν χαθεί δοντια, ούτε είναι για όλους τους ανθρώπους.

Αν ένα δόντι έχει χαθεί πολύ καιρό πριν, είναι πιθανό να έχει απορροφηθεί τόσο πολύ το κόκκαλο της γνάθου που να μην υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει εάν το δόντι έχει χαθεί λόγω περιοδοντικής νόσου, όπου και πάλι έχει προκληθεί μεγάλη απώλεια του οστού στήριξης του δοντιού. Πολλές φορές το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με μια επιπλέον χειρουργική διαδικασία, όπου τοποθετείται στη θέση που λείπει το δόντι κάποιο μόσχευμα, με σκοπό να αυξηθεί ο όγκος του οστού και να μπορέσει να τοποθετηθεί το εμφύτευμα είτε την ίδια στιγμή με την τοποθέτηση του μοσχεύματος είτε, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, λίγους μήνες μετά, σε ένα δεύτερο στάδιο. Κάποιες φορές όμως, κυρίως στην κάτω γνάθο, είναι αδύνατον να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος και η τοποθετήση εμφυτευμάτων αποκλείεται. Ο οδοντίατρος μπορεί, με τη βοήθεια της πανοραμικής ακτινογραφίας και της αξονικής τομογραφίας, να υπολογίσει τον διαθέσιμο χώρο έτσι ώστε η όποια πράξη να γίνει με ασφάλεια για τον ασθενή.  Ο ιδανικός χρόνος τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος είναι 1,5 – 2 μήνες μετά την εξαγωγή του δοντιού, πριν αρχίσει να γίνεται η απορρόφηση του οστού.

Κάποιες ιατρικές καταστάσεις επίσης μειώνουν την πρόγνωση των εμφυτευμάτων ή δημιουργούν προβλήματα κατά την τοποθέτησή τους. Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια νόσο που μειώνει σημαντικά την πρόγνωση των εμφυτευμάτων. Η οστεοπόρωση, η λήψη διφωσφωνικών φαρμάκων  και καταστάσεις υγείας που καθιστούν δύσκολη μια χειρουργική επέμβαση, αποτελούν παραδείγματα που μπορεί να μην επιτρέπουν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί ο ρόλος του καπνίσματος στην τοποθετήση οδοντικών εμφυτευμάτων καθότι αυτή η κακή συνήθεια μειώνει σημαντικά την πρόγνωση και την επιβίωση των εμφυτευμάτων στο στόμα.

γιατρος και ασθενηςΓενικά μιλώντας, κατάλληλοι για οδοντικά εμφυτεύματα είναι ασθενείς με καλή γενική υγεία, υγιή ούλα και διάθεση να κάνουν καλή στοματική υγιεινή έτσι ώστε τα εμφυτεύματά τους να λειτουργήσουν άριστα για πολλά χρόνια στο στόμα τους.

Στο επόμενο σημείωμα θα αναφερθούμε στη χειρουργική διαδικασία τοποθέτησης των οδοντικών εμφυτευμάτων.

Απώλεια δοντιών: Γιατί πρέπει να αντικαθίστανται?

Amy missing toothΈνα δόντι που λείπει είναι χαριτωμένο αισθητικά μόνο σε κάποιο παιδάκι που περιμένει το μόνιμο να βγει αλλά στους ενήλικες, εκτός από την αισθητική, υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα υγείας που συνοδεύουν την απώλεια ενός δοντιού.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να χάσει ένα δόντι. Τα περισσότερα ατυχήματα σε αθλητικές δραστηριότητες αλλά και τα τροχαία αφορούν την περιοχή του στοματογναθικού συστήματος και είναι σύνηθες κάποιο δόντι να έχει σπάσει ή να έχει εκγομφωθεί (να έχει φύγει τελείως από το στόμα), χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επανόρθωσης. Πετραδάκια στη σαλάτα, κόκκαλα από μπριζόλες και πολλές άλλες σκληρές τροφές που δεν περιμένουμε ότι μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν το κάταγμα και την απώλεια κάποιου δοντιού. Ακόμη, μπορεί κάποιο δόντι να είναι τόσο τερηδονισμένο, που ο οδοντίατρος να μη μπορεί να το φτιάξει και να πρέπει να εξαχθεί ή να υπάρχει κάποια πάθηση των ούλων (περιοδοντίτιδα) που να προκάλεσε κινητικότητα και στη συνέχεια απώλεια ενός δοντιού. Βέβαια, όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει ηλικιακά, τόσο περισσότερα δόντια έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και έχουν χαθεί. Ποιές είναι όμως οι επιπτώσεις στην υγεία μας από την απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών;

Μάσηση

Τα δόντια υπάρχουν για να κόβουμε τις τροφές και να μασάμε. Η απώλεια κάθε δοντιού μειώνει την αποτελεσματικότητα του στόματος στη μάσηση. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να συνηθίζουν και να μασούν ακόμη και σκληρές τροφές με λίγα δόντια, αλλά ουσιαστικά καταπίνουν αμάσητες τις τροφές, προκαλώντας πολλά προβλήματα στον οργανισμό τους.

Μετακινήση διπλανών και απέναντι δοντιών

Όταν ένα δόντι χάνεται, τα διπλανά στο κενό έχουν την τάση να κλείσουν το κενό με αποτέλεσμα να γέρνουν και να μη συγκλείνουν πλέον με σωστό τρόπο με τα αντίστοιχα δόντια της άλλης γνάθου. Επίσης, ο ανταγωνιστής του δοντιού που χάθηκε (το δόντι που δάγκωνε με αυτό), υπερεκφύεται, δηλαδή “φυτρώνει»παραπάνω μέσα στο στόμα, ψάχνοντας να βρει το αντίστοιχό του δόντι για να επιτελέσει τη λειτουργία της μάσησης. Έτσι, προκαλείται μια αποδιοργάνωση του τρόπου που κλείνουν τα δόντια, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο αποτελεσματική η μάσηση αλλά και να δημιουργούνται προβλήματα στην άρθρωση.

Απορρόφηση οστού

Όταν ένα δόντι χάνεται, το οστούν που το κρατούσε στη θέση του αρχίζει σταδιακά να απορροφάται, καθότι δεν επιτελεί πλέον κάποιο έργο. Αυτό δε συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μπορεί να καταστήσει προβληματική την τοποθέτηση εμφυτευμάτων στο μέλλον. Γι΄αυτό, ο ιδανικός χρόνος τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος είναι 1,5 – 2 μήνες από την εξαγωγή του δοντιού. Όταν έχει ήδη γίνει αυτή η απώλεια οστού, είναι πιθανό να μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με την τοποθέτηση κάποιου μοσχεύματος. Σημειώνεται ότι οι γέφυρες και οι μερικές και ολικές οδοντοστοιχίες δεν προλαμβάνουν την απώλεια του οστού που στήριζε τα δόντια.

Αισθητική και ψυχολογία

Boy missing toothΠεριττεύει η αναφορά στην αισθητική ενός δοντιού που λείπει, όπως και στην ψυχολογία του ασθενούς που έχασε ένα κομμάτι από τον εαυτό του. Η αντικατάσταση του δοντιού με ένα εμφύτευμα, αποτελεί ότι πιο κοντινό στο φυσικό δόντι.

Στο επόμενο σημείωμα θα αναφερθούμε στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και στους παράγοντες που την καθιστούν εύκολη ή την επιπλέκουν, όπως επίσης και στις γενικότερες καταστάσεις της υγείας του ασθενούς που μπορεί να μειώνουν την πρόγνωση.

Εισαγωγή στα Οδοντικά Εμφυτεύματα

Implant

Οδοντικό Εμφύτευμα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν πλέον έναν αποδεκτό και κοινό τρόπο αντικατάστασης κάποιων δοντιών που έχουν χαθεί. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αντικατάστασης ελλειπόντων δοντιών, αυτόν που πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στα φυσικά δόντια που λείπουν.

Γέφυρα

Μια ακίνητη γέφυρα με δύο στηρίγματα και ένα γεφύρωμα (τεχνητό δόντι)

Στο παρελθόν, ο μόνος τρόπος αντικατάστασης ενός ή περισσοτέρων δοντιών που έλειπαν ήταν οι ακίνητες γέφυρες, οι μερικές και οι ολικές οδοντοστοιχίες. Για να γίνει μια ακίνητη γέφυρα, ο οδοντίατρος πρέπει να τροχίσει τα διπλανά δόντια, εκατέρωθεν του κενού, τα οποία θα λειτουργήσουν ως στηρίγματα για το τεχνητό δόντι που λείπει. Τα διπλανά δόντια δηλαδή καλύπτονται με στεφάνες (θήκες), οι οποίες έχουν κολλημένο ένα τεχνητό δόντι (γεφύρωμα). Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε, το τρόχισμα των δοντιών δεν αποτελεί συντηρητική προσέγγιση, καθότι αφαιρείται υγιής οδοντική ουσία που δεν μπορεί να αναγεννηθεί από τον οργανισμό. Οι μερικές και οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι κινητές κατασκευές, που αφαιρούνται από τον ασθενή το βράδυ αλλά και για να καθαριστούν και αποκαθιστούν ελλείψεις πολλών ή ακόμα και όλων των δοντιών. Οι μερικές οδοντοστοιχίες είναι γνωστές πολλές φορές από το εμπορικό όνομα του πρώτου κράματος που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή τους, το Vitallium, και οι ολικές είναι οι γνωστές σε όλους μας, μασέλες. Όταν δεν υπάρχουν οπίσθια δόντια στηρίγματα, δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί μια ακίνητη γέφυρα, και η μόνη διέξοδος πριν από τα εμφυτεύματα ήταν η κινητή μερική οδοντοστοιχία.
Τα οδοντικά εμφυτεύματα, αν και περιλαμβάνουν ένα μικρό χειρουργείο για την τοποθέτησή τους, δεν καταστρέφουν κάποιον υγιή ιστόκαι προσομοιάζουν τη ρίζα του δοντιού που χάθηκε. Εάν τοποθετήσουμε ένα εμφύτευμα και για κάποιο λόγο το αφαιρέσουμε, μετά από λίγο καιρό η περιοχή που τοποθετήθηκε θα έχει επουλωθεί πλήρως, σα να μην είχε τοποθετηθεί ποτέ κάτι εκεί. Συνεπώς, τα

οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια σαφώς πιο συντηρητική προσέγγιση, αν και χειρουργική. Επίσης, αν κάποιος ασθενής δε μπορεί να συνηθίσει την εφαρμογή της κινητής οδοντοστοιχίας ή τον αποστρέφει και μόνο η ιδέα ότι θα πρέπει να αφαιρεί τα δόντια του, η μόνη άλλη λύση που διατίθεται είναι η τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Ακόμη και να φοράει όμως κάποιος κινητή οδοντοστοιχία, η τοποθέτηση

μικρού αριθμού εμφυτευμάτων μπορεί να βελτιώσει τη συγκράτηση και τη σταθερότητά της, πράγματα που μπορούν να αλλάξουν ση

μαντικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, καθότι μπορεί να επανέλθει

στις διατροφικές συνήθειες που είχε με τα φυσικά του δόντια.

Εξαγωγή δοντιού

Σχηματική αναπαράσταση ελλείποντος κεντρικού τομέα της άνω γνάθου

Κλείνοντας το εισαγωγικό σημείωμα για τα οδοντικά εμφυτεύματα, θα πρέπει να καταλήξουμε στο ότι αυτά αποτελούν πλέον τον καλύτερο τρόπο αντικατάστασης ελλειπόντων δοντιών, είναι πλέον πολύ δοκιμασμένα, και λειτουργούν σε πάρα πολλά στόματα για δεκαετίες με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Στο επόμενο σημείωμα θα αναφερθούμε στους λόγους που πρέπει να αντικαθίστανται τα δόντια που έχουν χαθεί και στο πότε πρέπει να προτιμούνται τα οδοντικά εμφυτεύματα σε σχέση με τις άλλες θεραπευτικές επιλογές.

 

Τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος

Σχηματικά, μετά την τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος και της προσθετικής αποκατάστασης σε αυτό

Εμφυτεύματα

Τα εμφυτεύματα αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης σε περιπτώσεις που έχει χαθεί κάποιο δόντι ή ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν καθόλου δόντια στο στόμα. Είναι ό,τι πιο κοντινό στα φυσικά μας δόντια και αποτελούν συνήθως μια πολύ συντηρητική (αν και χειρουργική) θεραπεία, αφού δε χρειάζεται να τροχιστούν τα διπλανά δόντια, όπως θα γινόταν στην περίπτωση μιας γέφυρας. Στις απλές περιπτώσεις, απαιτείται ένα μικρό χειρουργείο με ελάχιστο πόνο, λιγότερο από ό,τι υπήρξε μετά την εξαγωγή του δοντιού. Από τη δεύτερη μέρα, συνήθως δε χρειάζεται ούτε καν κάποιο αναλγητικό και μετά από αναμονή κάποιου χρόνου για την ενσωμάτωση του εμφυτεύματος (συνήθως 2 μήνες), κατασκευάζεται μια αισθητική αποκατάσταση πορσελάνης.

Σε πολλές περιπτώσεις, ενδείκνυται η άμεση τοποθέτηση και φόρτιση του εμφυτεύματος, κυρίως σε πρόσθια δόντια. Δηλαδή, το εμφύτευμα τοποθετείται την ημέρα της εξαγωγής του δοντιού και άμεσα τοποθετείται σε αυτό κάποια προσωρινή αποκατάσταση, μέχρι την ενσωμάτωση του εμφυτεύματος και την τοποθέτηση της μόνιμης προσθετικής εργασίας.
Σε περισταστικά που δεν υπάρχουν δόντια και οι ασθενείς δε μπορούν να συνηθίσουν τις ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες), η τοποθέτηση δυο ή τεσσάρων εμφυτευμάτων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη συγκράτηση της οδοντοστοιχίας, άρα και την άνεση του ασθενή όπως και τη δυνατότητά του να φάει σκληρές τροφές, χωρίς τη μεγάλη οικονομική δαπάνη που απαιτείται για την τοποθέτηση ακίνητων αποκαταστάσεων επί εμφυτευμάτων (γεφυρών). Ιδίως στην κάτω γνάθο, η λύση αυτή προτείνεται ανεπιφύλακτα γιατί έχει και το επιπλέον πλεονέκτημα ότι, στα σημεία που τοποθετούνται τα εμφυτεύματα, προλαμβάνεται η απορρόφηση των ούλων, που συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου και έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη χειρότερη συγκράτηση της οδοντοστοιχίας. Στην άνω γνάθο, με την τοποθέτηση τεσσάρων εμφυτευμάτων, μπορεί να κατασκευαστεί μια οδοντοστοιχία χωρίς να καλύπτει την υπερώα (ουρανίσκο).

Περισσότερα δείτε εδώ

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
zoi spyrou
zoi spyrou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

You are very lucky all those who live in Thessaloniki and you can benefit from the services of the doctor, Mr. Giannakopoulos!
A wonderful man, a praiseworthy scientist, very sought after in his field, possesses excellent knowledge and obviously has a lot of experience, characteristics that make up the impeccable professional! The fact that he does not see the patient as money is obvious from the very useful and important work he goes through in the blog "smile clinic blog", where he provides day and night - I subscribe - FREE and therefore UNDERSTANDING his services to thousands of people, who he knows do not are his patients and many of them will never happen! Sorry for the chatter, but I think I was as concise as possible to be able to sketch such a Scientist and Man !!!

K Roussou
K Roussou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Mr. Giannakopoulos is a unique, human and scientist with knowledge and interest above all for patients. In my almost a year of working with his colleagues in the field so far, a painful issue has emerged that is the only one I am not sick of and our communication was through the blog he maintains, which made me respond to what it may have happened and it would have helped me to look even further in my case without the slightest financial and personal benefit. I imagine if he does this for an unknown, what he does for his patients.

There are few words to describe my gratitude and admiration that while he has never seen me clinically as we are in other cities and it is very difficult for me to visit, he has been able to explain and give me his scientific point of view.

If Mr. Giannakopoulos had all the workers in the industry go about correspondingly or unselfishly in the process of responding, reassuring and showing their human side to the aching patient and lacking the training to understand what is happening to him, our world will it was much better ...

Stefanos Fragos
Stefanos Fragos

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Beautiful place, excellent doctor, impeccable service. I was absolutely happy.

Follow Us