Μηνιαία Αρχεία: Αύγουστος 2013

Επιστροφή στα σχολεία και στοματική υγεία

ΜαυροπίνακαςΥπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα του παιδιού στους άλλους αλλά και την αυτοπεποίθησή του. Τι φοράει, τι τρώει, πως μιλάει, ο τρόπος ζωής του και οι δραστηριότητές του, όλα παίζουν ρόλο στη θέση που αποκτά στην μικρή κοινωνία του σχολείου. Σίγουρα, η στοματική υγεία και αισθητική παίζει έναν επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του παιδιού αλλά και στην σχολική ζωή του ειδικότερα. Παιδιά με δύσοσμη αναπνοή ή με βρόμικα ή χαλασμένα δόντια στην πρόσθια περιοχή γίνονται πολλές φορές αντικείμενο αρνητικών σχολίων ή και κοροϊδίας από τους συμμαθητές τους αλλά και από τους μεγάλους, που φαίνεται ότι τους δίνουν λιγότερη προσοχή και επιβραβεύσεις.  Σύμφωνα με ευρήματα μίας πρόσφατης έρευνας που εκπόνησε η Οδοντιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, οι οδοντικές νόσοι και κυρίως η τερηδόνα, φαίνεται ότι οδηγούν σε χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο και σε λιγότερες ακαδημαϊκές επιτυχίες.

Κατά την διάρκεια της μελέτης, οι Αμερικάνοι ειδικοί εξέτασαν στοιχεία από 1500 παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, που ζούσαν στην περιοχή του Los Angeles, πολλά από τα οποία ανήκαν σε χαμηλότερες οικονομικοκοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Αναλύθηκαν πολλές παράμετροι και βρέθηκαν οι στατιστικές τάσεις. Τα παιδιά με κακή στοματική υγεία είχαν χειρότερες επιδόσεις στην τάξη, μικρότερους βαθμούς στους ελέγχους και άλλα αρνητικά σχολικά στοιχεία. Τελικά, βρέθηκε ότι το 73% των παιδιών που είχαν χαμηλές ακαδημαϊκές επιτυχίες και κακές επιδόσεις στο σχολείο, είχαν από μέτριας έως μεγάλης βαρύτητας οδοντικά προβλήματα, κυρίως τερηδονικές κοιλότητες (χαλασμένα δόντια). Τέλος, οι ερευνητές καταλήγουν ότι τα παιδιά που υποφέρουν από πονόδοντο και έχουν άπλυτα δόντια, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να λάβουν χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο, σε συγκρίση με παιδιά που δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι τα παιδιά του δημοτικού χάνουν κατά μέσο όρο 6 σχολικές μέρες το χρόνο, ενώ τα παιδιά του γυμνασίου χάνουν 2,6. Οι 2,1 από τις 6 ημέρες για τους μαθητές του δημοτικού χάνονται λόγω οδοντικών προβλημάτων, ενώ για τον ίδιο λόγο χάνονται οι 2,3 από τις 2,6 μέρες των παιδιών του γυμνασίου.

ΤάξηΈτσι, μπορούμε να πούμε ότι η καλή στοματική υγεία των παιδιών μας είναι άμεσα συνδεδεμένη όχι μόνο με την γενικότερη υγεία και την αισθητική τους, αλλά και με τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Πρέπει λοιπόν να ασκείται καλή στοματική υγιεινή, να επισκέπτονται τον οδοντίατρο 2 φορές το χρόνο και να προσέχουμε τη διατροφή τους.

Φιλί: Επηρεάζει τη στοματική μας υγεία;

KissΤο φιλί είναι ένα μέσον έκφρασης των συναισθημάτων μας προς κάποιον, είτε είναι ένας αγαπημένος φίλος, είτε ένα μέλος της οικογένειάς μας είτε ο σύντροφός μας. Ποιές είναι όμως οι επιπτώσεις του φιλιού στην στοματική αλλά και την γενικότερη υγεία μας; Στην ιατρική και την οδοντιατρική επιστήμη είναι γνωστό ότι υπάρχουν ευεργετικές δράσεις από το φιλί, αλλά και η πιθανότητα μετάδοσης κάποιων μικροβίων και ιών που προκαλούν ασθένειες.

Το σάλιο ξεπλένει το στόμα και βοηθά στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών. Έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες και ο ρόλος του είναι σημαντικός, εκτός από τη διαδικασία της πέψης και στην στοματική μας υγεία. Τα μικρόβια όμως που υπάρχουν στο σάλιο, μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί, κάποια πιο εύκολα και κάποια δύσκολα. Το πόσο υγιές και καθαρό είναι το στόμα μας παίζει σαφώς ρόλο στο τι μπορεί να μεταδοθεί όταν θα φιλήσουμε κάποιον. Κάποια μικρόβια, μπορούν να μεταδοθούν ακόμη και με το κοινωνικό φιλί, στο μάγουλο ή και το χέρι.

Ιοί που μεταδίδονται με το φιλί: Μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως το κοινό κρυολόγημα μπορούν εύκολα να μεταδοθούν με το φιλί. Μάλιστα, αρκεί και η επαφή με σταγονίδια που περιέχουν τον ιό για να γίνει η μετάδοση, όπως γίνεται όταν το άτομο που νοσεί φταρνιστεί ή αν πιάσει με το χέρι του τη μύτη του και μετά μας κάνει χειραψία και εμείς πιάσουμε τη δική μας μύτη ή το στόμα στη συνέχεια. Η λοιμώδης μονοπυρήνωση, που είναι γνωστή και ως ασθένεια του φιλιού, προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr και μεταδίδεται εύκολα με το φιλί. Μετάδοση των ιών δε σημαίνει βέβαια ότι θα νοσήσουμε. Αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από την κατάσταση της άμυνας του οργανισμού μας, οπότε η συμβουλή μας είναι να προσέχετε την υγεία σας, να τρέφεστε σωστά, με πολλά φρούτα και λαχανικά και να τηρείτε άριστη προσωπική υγιεινή.

Μετάδοση σημαντικότερων παθήσεων: Ο ιός του έρπη (στην πραγματικότητα είναι 8 ιοί της ίδιας ομάδας) προκαλεί την ανεμοβλογιά στα παιδιά και τον έρπητα ζωστήρα στους ενήλικους. Ο ιός του απλού έρπη, που προκαλεί τον επιχείλιο έρπη, μεταδίδεται επίσης, με άμεση επαφή με τον ιό κατά τη διάρκεια του φιλιού. Η περίοδος που μεταδίδεται πιο εύκολα ο ιός του έρπη είναι πριν και τις πρώτες ημέρες που βγαίνει η φυσαλίδα στο χείλος, αλλά μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και αφού η φυσαλίδα έχει επουλωθεί.

Υπό κάποιες συνθήκες, ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί. Μόλυνση με αυτόν τον ιό θα γίνει εάν ματώνουν τα ούλα του πάσχοντος (ή φορέα του ιού) και μολυσμένο αίμα έρθει σε άμεση επαφή με την κυκλοφορία του αίματος του άλλου ατόμου, μέσω κάποιας πληγής στα ούλα, τη γλώσσα ή τους βλεννογόνους του στόματος. Ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου που σχετίζεται άμεσα και με τον καρκίνο του λάρυγγα, μπορεί επίσης να μεταδοθεί με το φιλί, ιδιαίτερα αν υπάρχουν ανοικτές πληγές. Εάν υπάρχουν λοιπόν έλκη, πληγές από τραύματα κ.λπ μέσα ή γύρω από το στόμα, είναι πιθανότερο να κολλήσουμε κάποια σοβαρότερη ασθένεια με το φιλί.

Μικρόβια που προκαλούν σοβαρές παθήσεις επίσης μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί, όπως είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Είναι μεγάλης σημασίας να γνωρίζουμε ότι μετάδοση των ιών μπορεί να γίνει και σταυροειδώς. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο με επιχείλιο έρπη πίνει από ένα καλαμάκι και πιεί και κάποιος άλλος από το ίδιο καλαμάκι, μπορεί να κολλήσει τον ιό που έχει μείνει σε αυτό. Δεν δοκιμάζουμε λοιπόν ποτέ από το ποτό κάποιου άλλου.

Σημειώνουμε ότι ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS, δεν μεταδίδεται με το φιλί.

Οδοντιατρικές παθήσεις που μεταδίδονται με το φιλί: Τα μικρόβια που προκαλούν περιοδοντική νόσο μεταδίδονται και αυτά μέσω του σάλιου. Γι’ αυτό το λόγο, η Αμερικάνικη Ακαδημία Περιοδοντολογίας προτείνει, εάν ένα μέλος της οικογένειας πάσχει από περιοδοντική νόσο, να εξετάζονται και τα υπόλοιπα μέλη.  Επίσης, τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα δεν ανευρίσκονται σε βρέφη και αυτό μπορεί να δείχνει ότι γίνεται μετάδοση από τον περίγυρο του παιδιού, ακόμη και με ένα απλό φιλί, ιδίως αν αυτό δοθεί στα χείλη.

Τα παθιασμένα φιλιά είναι καλά για την υγεία:  Έχουν γίνει έρευνες που δείχνουν ότι τα έντονα φιλιά προσφέρουν και οφέλη στην υγεία! Σε ένα υγιές στόμα, το σάλιο περιέχει ουσίες που καταπολεμούν τα μικρόβια, τους ιούς και τους μύκητες. Το παθιασμένο φιλί αυξάνει τη ροή του σάλιου που βοηθά στην προστασία του στόματος.

Περίπου το 80% των μικροβίων που υπάρχουν στο στόμα είναι κοινά για όλους τους ανθρώπους και το 20% ανήκουν μόνο στο δικό σας στόμα. Η ανταλλαγή μικροβίων κατά τη διάρκεια ενός έντονου φιλιού ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα που παράγει αντισώματα στα ξένα μικρόβια, κάτι που ενισχύει την αντίσταση που έχετε στις μολύνσεις.

Girls blowing kissesΠροληπτικά μέτρα κατά το φιλί: Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να μεταδώσετε ή να κολλήσετε κάποια μόλυνση όταν φιλάτε κάποιον.

  • Αποφύγετε να φιλήσετε κάποιον όταν αυτός είναι άρρωστος.
  • Αποφύγετε να φιλήσετε κάποιον όταν εσείς ή αυτός έχετε φυσαλίδες, έλκη, ή ανοιχτές πληγές μέσα ή γύρω από το στόμα.
  • Διατηρείτε καλή στοματική υγεία, επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά, βουρτσίζετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.
  • Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με προληπτικούς εμβολιασμούς. Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, της ανεμοβλογιάς και πολλά άλλα, είναι διαθέσιμα για να προστατευτείτε από αυτές τις λοιμώξεις.

Μην αφήνετε τους δυνητικούς κινδύνους να σας αποτρέψουν από το να φιλήσετε κάποιον. Απλά, βεβαιωθείτε ότι ασκείτε καλή στοματική υγιεινή πριν το κάνετε, κάτι που θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι αγαπημένοι σας.

Μέθοδος Bonding. Παρουσιάση περιστατικού αποκατάστασης κατάγματος.

Κάταγμα άνω κεντρικού τομέα

Κάταγμα άνω κεντρικού τομέα σε νέο άτομο

Αποκατάσταση του σπασμένου δοντιού μρ τη μέθοδο Bonding

Το κάταγμα αποκατάσταθηκε σε μια συνεδρία με τη μέθοδο Bonding. Απαιτήθηκε ελάχιστο τρόχισμα του δοντιού.

Σε συνέχεια του προηγούμενου σημειώματος για τη μέθοδο Bonding, σήμερα παρουσιάζεται περιστατικό όπου έγινε αποκατάσταση κατάγματος ενός δοντιού με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Νέος ασθενής έσπασε τον άνω αριστερό κεντρικό τομέα του κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. Οι κεντρικοί τομείς είναι δόντια που έχουν υψηλή αισθητική αξία αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται και για να κόβονται οι τροφές, κάτι που σημαίνει ότι συνήθως ασκούνται μεγάλες δυνάμεις που πολλές φορές μπορεί να οδηγούν σε σπάσιμο και της όποιας αποκατάστασης. Εδώ πρέπει να τονιστεί η σημασία της πρόληψης, καθότι τα περισσότερα από αυτά τα κατάγματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν ο αθλητής, είτε πρόκειται για επαγγελματία, είτε για παιδί της σχολικής ηλικίας, φορούσε κατά τη διάρκεια της άθλησης έναν προστατευτικό αθλητικό νάρθηκα.

Αφού διαπιστώθηκε ότι το δόντι παρέμενε ζωντανό και δεν χρειαζόταν απονεύρωση, καταρτίστηκε το αποκαταταστατικό σχέδιο θεραπείας. Οι τρόποι που μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο κάταγμα είναι:

  1. Ολομεραμική ή μεταλλοκεραμική στεφάνη (θήκη). Αυτή η μέθοδος δίνει πολύ καλά αποτελέσματα από πλευράς αντοχής και μακροβιότητας αλλά αποφεύγεται γιατί χρειάζεται πολύ τρόχισμα της εναπομείνασας οδοντικής ουσίας. Ιδίως σε ένα νεαρό άτομο, ακόμη και αν η μακροβιότητα της αποκατάστασης είναι πάνω από 15 χρόνια, είναι σημαντικό ότι έχει αφαιρεθεί πολύ οδοντική ουσία, κάτι μη αντιστρεπτό.
  2. Όψη πορσελάνης. Αποτελεί μια εξαιρετική λύση και από πλευράς μακροβιότητας και αντοχής στις δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα το δόντι τροχίζεται ελάχιστα. Είναι όμως αρκετά δαπανηρή, απαιτείται συνεργασία με οδοντοτεχνικό εργαστήριο και τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα και πολλές φορές δεν επιτυγχάνεται τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα, εάν δεν καλυφθεί τουλάχιστον και το διπλανό δόντι ώστε να υπάρχει ομοιομορφία. Επίσης, αποφεύγεται να γίνονται αποκαταστάσεις πορσελάνης σε άτομα που δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους.
  3. Bonding. Η τοποθέτηση σύνθετης ρητίνης στα δόντια μπορεί να προσδώσει άριστη αισθητική, με ελάχιστη αφαίρεση οδοντικής ουσίας (ουσιαστικά γίνεται μόνο μια ελαφρά λείανση της περιοχής γύρω από το κάταγμα για να κολλήσει και να ενσωματωθεί αισθητικά καλύτερα το υλικό). Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, σε μια συνεδρία στο ιατρείο και η μακροβιότητα είναι αποδεκτή, ιδίως αν ο ασθενής προσέχει να μην ασκεί υπερβολικές δυνάμεις στο δόντι. Η αντοχή στη θραύση είναι μικρότερη από την πορσελάνη, αλλά σε περίπτωση κατάγματος του υλικού επιδιορθώνεται εύκολα στο οδοντιατρείο. Τέλος, το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο της όποιας αποκατάστασης με πορσελάνη.

Το περιστατικό που παρουσιάζεται σήμερα επιλέχθηκε να θεραπευθεί με τη μέθοδο Bonding. Αφού έγινε τοπική αναισθησία, η περιοχή του κατάγματος λειάνθηκε ελαφρά και στη συνέχεια έγινε μια διαστρωματική τοποθέτηση συνδυασμού υλικών σύνθετης ρητίνης, έτσι ώστε η αποκατάσταση να μιμείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δόντι που έσπασε. Στα βαθύτερα στρώματα πρέπει να τοποθετηθεί αδιαφανής ρητίνη, έτσι ώστε να μη φεγγίζει το σκούρο από το βάθος του στόματος και επιφανειακά, όπως και περιφερικά, πρέπει να τοποθετηθεί πιο διαφανές υλικό, που να μιμείται την φυσική αισθητική του σμάλτου του δοντιού. Εξαιρετικής σημασίας είναι η σωστή επιλογή του χρώματος, αλλά ακόμη περισσότερο η άριστη διαμόρφωση και λείανση της επιφάνειας, έτσι ώστε το φως να αντανακλάται με τον ίδιο τρόπο όπως και στο διπλανό, φυσικό δόντι. Τέλος δίνονται οδηγίες στον ασθενή και προτείνεται 6 – 12μηνος επανέλεγχος.

Η μέθοδος Bonding, αποτελεί μια από τις λύσεις για τα σπάσμένα δόντια, που αποκαθίστανται λειτουργικά και αισθητικά, άμεσα, σε ένα μόνο ραντεβού στο ιατρείο, σχεδόν χωρίς τρόχισμα του δοντιού που έχει απομείνει και χωρίς ιδιαίτερη οικονομική επιβάρυνση.

Παρουσίαση περιστατικού: Τροποποίηση κυνοδόντων με τη μέθοδο Bonding

Συγγενής έλλειψη πλαγίων τομέων. Οι κυνόδοντες βρίσκονται στη θέση των πλαγίων.

Συγγενής έλλειψη πλαγίων τομέων. Οι κυνόδοντες βρίσκονται στη θέση των πλαγίων.

Τροποποίηση των κυνοδόντων με τη μέθοδο Bonding

Τροποποίηση των κυνοδόντων με τη μέθοδο Bonding

Η μέθοδος Bonding είναι η τοποθέτηση σύνθετης ρητίνης στα δόντια, με σκοπό την αισθητική βελτίωσή τους. Το υλικό που τοποθετείται μπορεί να καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του δοντιού που τροποποιείται (όψη ρητίνης), ή να καλύπτει μέρος αυτής. Η μέθοδος αυτή αποτελεί μια συντηρητική μέθοδο τροποποίησης των δοντιών, καθότι το υλικό που χρησιμοποιείται δεν έχει κάποιες απαιτήσεις ελάχιστου πάχους. Με άλλα λόγια, το υλικό αυτό μπορεί να τοποθετήθεί σε ελάχιστο πάχος, έτσι ώστε δεν απαιτείται να τροχιστούν τα δόντια για να μην γίνει «χοντρό» το τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά, σε περιπτώσεις όπου τα δόντια είναι στραβά προς τα έξω, για να βελτιωθούν αισθητικά απαιτείται το τρόχισμά τους, λόγω της θέσης των δοντιών όμως και όχι του υλικού που χρησιμοποιείται.

Το περιστατικό που παρουσιάζεται εδώ, αφορά νέα κυρία με συγγενή έλλειψη πλαγίων τομέων, πρόβλημα αρκετά συνηθισμένο στον πληθυσμό. Οι πλάγιοι τομείς δηλαδή δεν βγήκαν ποτέ στο στόμα γιατί υπήρχε μια μικρή γενετική ανωμαλία και δε δόθηκε η εντολή για την κατασκευή τους από τον οργανισμό. Στο χαμόγελο αυτού του περιστατικού, οι κυνόδοντες βρίσκονται στη θέση των πλαγίων τομέων, κάτι που κάνει το χαμόγελο πιο επιθετικό και σαφώς αντιαισθητικό.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος.

1. Γϊνεται ορθοδοντική θεραπεία για την μετακίνηση των κυνοδόντων στη σωστή τους θέση (ένα δόντι πιο πίσω από τους πλάγιους τομείς) και δημιουργία κενών, εκεί που έπρεπε να υπάρχουν οι πλάγιοι τομείς. Στη συνέχεια, τοποθετούνται εμφυτεύματα στη θέση των δοντιών που λείπουν και επιεμφυτευματικές αποκαταστάσεις πορσελάνης. Αντί για εμφυτεύματα, μπορούν να τοποθετηθούν ολοκεραμικές γέφυρες μετά πτερυγίων (θα γίνει παρουσίαση τέτοιου περιστατικού σε επόμενο σημείωμα), με μικρό τρόχισμα των διπλανών δοντιών.

2. Γϊνεται τροποποίηση των κυνοδόντων έτσι ώστε αυτοί να μοιάζουν με πλάγιοι τομείς με την προσθήκη είτε σύνθετης ρητίνης, όπως στο περιστατικό που παρουσιάζεται εδώ (Bonding), είτε με την τοποθέτηση πορσελάνης (Όψεις πορσελάνης). Επίσης, εάν χρειάζεται, τροποποιούνται και τα αμέσως πιο πίσω δόντια, οι προγόμφιοι δηλαδή, έτσι ώστε να μοιάζουν με τους κυνόδοντες.

Το περιστατικό που παρουσιάζεται εδώ, αντιμετωπίστηκε στο ιατρείο μας σε μια συνεδρία. Η ασθενής προσέρχεται και μετά την επιλογή του χρώματος γίνεται επιβεβαίωσή του με την δοκιμαστική τοποθέτηση σύνθετης ρητίνης στα δόντια. Αναισθησία δεν απαιτήθηκε γιατί δεν έγινε κανένας εκτροχισμός των δοντιών. Στη συνέχεια, γίνεται απομόνωση της περιοχής γιατί η επιμόλυνση με σάλιο δεν θα επιτρέψει τη σωστή συγκόλληση των αποκαταστάσεων. Γϊνεται η τοποθέτηση των υγρών συγκολλητικών παραγόντων και στη συνέχεια διαστρωματική τοποθέτηση συνδυασμού υλικών σύνθετης ρητίνης. Προς τα ούλα τοποθετείται πιο αδιαφανής ρητίνη, σε ελαφρώς σκουρότερο χρώμα, στο κέντρο τοποθετείται το κυρίως χρώμα του δοντιού και κοπτικά, τοποθετείται πιο διαφανές υλικό που μιμείται την φυσική αδαμαντίνη. Στη συνέχεια γίνεται η τελική διαμόρφωση και λείανση των αποκαταστάσεων, στάδιο απολύτως απαραίτητο για την σωστή αισθητική του περιστατικού, για την υγεία των ούλων αλλά και για τη διατήρηση του αποτελέσματος για πολλά χρόνια. Επίσης, ελέγχεται ο τρόπος που κλείνουν τα δόντια, έτσι ώστε να μην υπερπιέζονται τα πρόσθετα σημεία περισσότερο, η δυνατότητα να καθαρίζει τα δόντια της η ασθενής με οδοντικό νήμα, όπως θα έκανε και με τα φυσικά δόντια και δίνονται οδηγίες. Προτείνεται ο επανέλεγχος ανά 6 – 12 μήνες. Σημειώστε ότι την ημέρα που ολοκληρώνεται το περιστατικό, οι αποκαταστάσεις μπορεί να φαίνονται ελαφρά σκουρότερες από τα φυσικά δόντια, κάτι που οφείλεται στην αφυδάτωση των δοντιών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτό είναι απολύτως αντιστρεπτό σε λίγες ώρες.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε εδώ δίνει άμεσα αποτελέσματα, σε μια μόνο συνεδρία στο ιατρείο και εάν η ασθενής προσέχει τη στοματική υγιεινή της και δεν ασκεί υπέρμετρες δυνάμεις στα δόντια, θα έχει μακροβιότητα πολλών ετών. Επίσης, το κόστος της διαδικασίας με τη μέθοδο Bonding είναι σημαντικά χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο λύσης του προβλήματος.

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
zoi spyrou
zoi spyrou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

You are very lucky all those who live in Thessaloniki and you can benefit from the services of the doctor, Mr. Giannakopoulos!
A wonderful man, a praiseworthy scientist, very sought after in his field, possesses excellent knowledge and obviously has a lot of experience, characteristics that make up the impeccable professional! The fact that he does not see the patient as money is obvious from the very useful and important work he goes through in the blog "smile clinic blog", where he provides day and night - I subscribe - FREE and therefore UNDERSTANDING his services to thousands of people, who he knows do not are his patients and many of them will never happen! Sorry for the chatter, but I think I was as concise as possible to be able to sketch such a Scientist and Man !!!

K Roussou
K Roussou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Mr. Giannakopoulos is a unique, human and scientist with knowledge and interest above all for patients. In my almost a year of working with his colleagues in the field so far, a painful issue has emerged that is the only one I am not sick of and our communication was through the blog he maintains, which made me respond to what it may have happened and it would have helped me to look even further in my case without the slightest financial and personal benefit. I imagine if he does this for an unknown, what he does for his patients.

There are few words to describe my gratitude and admiration that while he has never seen me clinically as we are in other cities and it is very difficult for me to visit, he has been able to explain and give me his scientific point of view.

If Mr. Giannakopoulos had all the workers in the industry go about correspondingly or unselfishly in the process of responding, reassuring and showing their human side to the aching patient and lacking the training to understand what is happening to him, our world will it was much better ...

Stefanos Fragos
Stefanos Fragos

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Beautiful place, excellent doctor, impeccable service. I was absolutely happy.

Follow Us