Νόσοι του στόματος

Θεραπεία της τερηδόνας χωρίς τροχό

Όπως είδαμε σε προηγούμενο σημείωμα, η τερηδόνα είναι μια χρόνια νόσος, η συχνότερη χρόνια νόσος που εμφανίζεται στον άνθρωπο, που οφείλεται στα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα και στα οξέα που αυτά παράγουν όταν καταναλώσουμε τροφές που περιέχουν ζάχαρη ή και άλλα τερηδονογόνα συστατικά (http://blog.smile-clinic.gr/?p=1095). Πολλοί πιστεύουν ότι η μοναδική θεραπεία της τερηδόνας είναι η αφαίρεσή της με τρόχισμα και η αποκατάσταση του ελλείμματος με την έμφραξή του (σφράγισμα – φωτό 1). Η αλήθεια όμως είναι ότι η φύση έχει δώσει στα δόντια μας μηχανισμούς θεραπείας της τερηδόνας! Η απασβεστίωση λοιπόν των οδοντικών ιστών μπορεί να αναστραφεί και τα δόντια μας να επανασβεστιωθούν, πριν να δημιουργηθεί η τερηδονική κοιλότητα, που πράγματι αποτελεί μια μη αναστρέψιμη βλάβη. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη βοήθεια από εμάς!

Φωτό 1. Προχωρημένη τερηδονική κοιλότητα που αντιμετωπίζεται μόνο με τον τροχό.

Για την αναστροφή της τερηδόνας χρειάζονται τα ίδια μέσα που χρειάζονται για την πρόληψή της, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν λίγο πιο εντατικά. Οι παράγοντες που γέρνουν τη ζυγαριά προς το χάλασμα των δοντιών πρέπει να μειωθούν, και οι παράγοντες που την γέρνουν προς την υγεία, πρέπει να αυξηθούν. Επειδή τα μικρόβια στο στόμα μας είναι αδύνατον να απομακρυνθούν τελείως, όπως είναι αδύνατον να απομακρυνθούν τελείως οι τερηδονογόνες τροφές, απλά γιατί υπάρχουν κρυμμένες σε πάρα πολλές από τις σύγχρονες τροφές, εμείς πρέπει να υιοθετήσουμε μια συμπεριφορά προς τα δόντια μας που να προάγει την υγεία τους. Επίσης, ένα ισχυρότατο όπλο που διαθέτουμε είναι το φθόριο, ουσία εξαιρετικά προστατευτική για τα δόντια μας.

Για την αναστροφή λοιπόν της τερηδόνας πρέπει να κάνουμε τα παρακάτω απλά πράγματα:

 • Βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2-3 φορές την ημέρα με οδοντόπαστα που περιέχει φθόριο. Ανάλογα με την κατάσταση που υπάρχει στο στόμα μας, ο οδοντίατρός μπορεί να μας προτείνει κάποια οδοντόκρεμα υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο, ή και κάποιο φθοριούχο στοματικό διάλυμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φθόριο πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, γιατί η υπερβολική λήψη του μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Αυτό εξαρτάται και από την περιοχή που ζούμε γιατί το νερό που πίνουμε μπορεί να περιέχει φθόριο, από ελάχιστο ως υπερβολικό. Το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί 2-3 λεπτά.
 • Καθαρίζουμε τις περιοχές ανάμεσα στο δόντια μας μια φορά την ημέρα (κατά προτίμηση το βράδυ) με οδοντικό νήμα. Είναι πιθανό να χρειαστούμε και μεσοδόντια βουρτσάκια για να καθαρίζουμε τις περιοχές μεταξύ των δοντιών, ιδίως αν έχουμε περιοδοντίτιδα και έχουν δημιουργηθεί κενά ανάμεσα στα δόντια μας, εκεί που παλιά υπήρχαν περισσότερα ούλα.
 • Ελέγχουμε τη διατροφή μας. Οτιδήποτε σακχαρούχο, ακόμη και αν έχει “κρυμμένη” ζάχαρη, πρέπει να καταναλώνεται στο σπίτι και αμέσως μετά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Ο κανόνας είναι ότι ποτέ δεν καταναλώνουμε κάτι ζαχαρούχο στα μεσογεύματα ή σε σνακ που καταναλώνουμε έξω από το σπίτι. Τα γεύματά μας πρέπει να είναι ισορροπημένα και να αποφεύγουμε τα διατροφικά σκουπίδια (junk food). Οι χυμοί πρέπει να είναι χωρίς ζάχαρη και τα αναψυκτικά να αποφεύγονται, κατά προτίμηση τελείως. Εάν καταναλώνονται, να είναι τύπου light, που δεν περιέχουν ζάχαρη.
 • Μασάμε τσίχλα που περιέχει ξυλιτόλη, χωρίς υπερβολές. Εξαιρετική επιλογή επίσης είναι και η Ελληνική μαστίχα Χίου αλλά πρέπει να διαλέξετε κάποια που δεν περιέχει ζάχαρη.
 • Δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών. Μια στυμμένη πορτοκαλάδα είναι εξαιρετική για την υγεία μας και δεν κάνει κακό στα δόντια, αλλά η οξύτητά της τα καθιστά ευαίσθητα στην αποτριβή κατά το βούρτσισμα.
 • Συζητούμε με τον οδοντίατρό μας για την τοποθέτηση προληπτικών σφραγισμάτων, τα οποία καλύπτουν τις οπές και σχισμές των δοντιών μας, όπου συσσωρεύονται μικρόβια και τα δόντια χαλούν συχνότερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα παιδιά.
 • Επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρο (συνήθως κάθε εξάμηνο) για καθαρισμό και προληπτικό έλεγχο. Επίσης, προτείνεται η λήψη δύο μικρών ακτινογραφιών (bitewings – οπισθομυλικής σύγκλεισης) σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 1 ή 2 χρόνια, ανάλογα με την ευαισθησία του ατόμου στην τερηδόνα). Θυμηθείτε ότι για να αναστραφεί η τερηδόνα, πρέπει να την ανακαλύψουμε σε αρχικό στάδιο, πριν δημιουργηθεί κοιλότητα και πριν ξεκινήσει πόνος. Σημάδια τερηδόνας μπορεί να είναι η ευαισθησία σε κρύα ή γλυκά ή κάποιες λευκές κηλίδες στην οδοντική επιφάνεια.
 • Όλες οι οδοντιατρικές εργασίες που υπάρχουν στο στόμα μας αποτελούν σημεία κατακράτησης μικροβίων και πρέπει να είναι πάντα καλά γυαλισμένες και χωρίς κενά μεταξύ αυτών και των δοντιών. Η ποιότητα και η κατάσταση των διαφόρων εργασιών δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον χρόνο που έχει περάσει από την κατασκευή τους αλλά είναι πολυπαραγοντική.

Κρατείστε στο μυαλό σας ότι η υγεία μας είναι ένα υπέρτατο αγαθό. Αυτό πολλές φορές το ξεχνάμε, μέχρι να έχουμε συμπτώματα και τότε, ίσως να είναι αργά. Τα γερά δόντια, πέρα από απαραίτητα στοιχεία ευζωίας είναι και ο καθρέπτης της κατάστασης του οργανισμού μας!

Η οδοντική τερηδόνα

Τερηδονική κοιλότητα

Φωτο 1

Η οδοντική τερηδόνα (ή σάπισμα των δοντιών) είναι η νόσος που προκαλεί τη σταδιακή καταστροφή των σκληρών οδοντικών ιστών, δηλαδή της αδαμαντίνης (σμάλτου), της οδοντίνης και της οστεΐνης. Η τερηδόνα είναι μια νόσος που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και αποτελεί μια από τις συχνότερες νόσους που εμφανίζονται στον Δυτικό κόσμο.

Η τερηδόνα είναι μικροβιακής αιτιολογίας και προκαλεί την απασβεστίωση των ιστών του δοντιού, λόγω της παραγωγής οξέων από συγκεκριμένα βακτήρια όπως είναι ο στρεπτόκοκκος mutans και οι γαλακτοβάκιλλοι.  Ιδίως όταν δεν υπάρχουν προστατευτικοί χημικοί παράγοντες όπως είναι το φθόριο στο νερό και τις οδοντόπαστες, τα οξέα αυτά σταδιακά καταστρέφουν τα δόντια και οδηγούν στην ανάγκη για σφραγίσματα των δοντιών, απονευρώσεις ή ακόμη και εξαγωγές.

Ακτινογραφική απεικόνιση τερηδόνας

Φωτο 2

Η τερηδόνα αρχικά μπορεί να εμφανιστεί σαν μια λευκή κηλίδα στο δόντι, που μπορεί σύντομα να προχωρήσει σε μια μεγάλου μεγέθους κοιλότητα (φωτο 1). Άλλες φορές η τερηδόνα δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο με ακτινογραφίες, γιατί αναπτύσσεται εκεί που ακουμπούν τα δόντια μεταξύ τους,στα σημεία επαφής, όπου ούτε ο οδοντίατρος στα αρχικά στάδια δε μπορεί να κάνει τη διάγνωση (φωτό 2 και 3).Στη σύγχρονη οδοντιατρική, εκτός από την κλινική εξέταση και την ακτινογραφία, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι διάγνωσης της τερηδόνας, όπως κάποια είδη laser και κάποιες χημικές ουσίες που χρωματίζουν τους τερηδονισμένους ιστούς.Η τερηδόνα στα

Τερηδόνα όμορων επιφανειών

Φωτο 3

αρχικά στάδια μπορεί να αναχαιτιστεί ή ακόμη και να αναστραφεί, αλλά όταν πια δημιουργηθεί κοιλότητα, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι με την έμφραξη του δοντιού (σφράγισμα), κάτι που δυστυχώς περιλαμβάνει την αποκοπή του χαλασμένου τμήματος του δοντιού και την αντικατάστασή του με κάποιο τεχνητό υλικό. Εάν η τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί νωρίς, μπορεί να φτάσει στο εσωτερικό του δοντιού, τον οδοντικό πολφό, που περιέχει νεύρα και αγγεία, με αποτέλεσμα το δόντι να χρειαστεί απονεύρωση. Πόνος άλλοτε υπάρχει από τα αρχικά στάδια και άλλοτε παρουσιάζεται πολύ αργά, με αποτέλεσμα το δόντι να έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή.

Μικροβιακή πλάκα ονομάζεται ένα κολλώδες φιλμ που αρχίζει να σχηματίζεται σχεδόν αμέσως μετά το βούρτσισμα στα δόντια μας και είναι γεμάτο από βακτήρια.Τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, έχουν την ιδιότητα να παράγουν οξέα όταν έρχονται σε επαφή με υδρογονάνθρακες όπως η ζάχαρη (σουκρόζη), η φρουκτόζη και η γλυκόζη. Μπορούμε να πούμε λοιπόν, ότι για να χαλάσουν τα δόντια χρειάζονται ταυτόχρονα τρία πράγματα: Τερηδονογόνα μικρόβια (που υπάρχουν στα περισσότερα στόματα σε ποικίλες ποσότητες), σάκχαρα (που υπάρχουν σε πάρα πολλές τροφές) και δόντια! Υπάρχουν βέβαια και δευτερεύοντες παράγοντες που θα καθορίσουν το πόσο γρήγορα τα δόντια κάποιου θα χαλάσουν, όπως είναι η ποιότητα και η ποσότητα του σάλιου, η χρήση φθορίου, κάποιες γενικές παθήσεις κ.α. αλλά χωρίς κάποιον από τους τρείς βασικούς παράγοντες που αναφέρθηκαν, δε μπορεί να δημιουργηθεί οδοντική τερηδόνα. Η κληρονομικότητα, που ακούγεται συχνά ότι ευθύνεται για την οδοντική τερηδόνα, δεν αποδεικνύεται σε έρευνες που έχουν γίνει. Συνεπώς, θεωρούμε ότι το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο σε ότι αφορά τη διατροφή και τις συνήθειες στοματικής υγιεινής και όχι κάποιον παράγοντα αντοχής των δοντιών.

Σε ηλικιωμένα άτομα εμφανίζεται και η τερηδόνα ρίζας, που πολλές φορές καταστρέφει τα δόντια κάτω από τα ούλα και αντιμετωπίζεται δύσκολα. Δευτερογενής τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί και γύρω από παλιά σφραγίσματα ή στεφάνες (θήκες) και αποτελεί τον κύριο λόγο αντικατάστασης αυτών των οδοντιατρικών εργασιών.

Για την πρόληψη της τερηδόνας υπάρχουν πολλοί τρόποι. Μερικά μυστικά είναι:

 • Βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2-3 φορές την ημέρα με οδοντόπαστα που περιέχει φθόριο.
 • Καθαρίζουμε τις περιοχές ανάμεσα στο δόντια μας μια φορά την ημέρα (κατά προτίμηση το βράδυ) με οδοντικό νήμα.
 • Ελέγχουμε τη διατροφή μας. Οτιδήποτε σακχαρούχο, ακόμη και αν έχει “κρυμμένη” ζάχαρη, πρέπει να καταναλώνεται στο σπίτι και αμέσως μετά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας.
 • Συζητούμε με τον οδοντίατρό μας για την χρήση συμπληρωματικού φθορίου (ανάλογα με την περιοχή που ζούμε και το φθόριο που υπάρχει στο νερό) και την εφαρμογή προληπτικών σφραγισμάτων, τα οποία καλύπτουν τις οπές και σχισμές των δοντιών μας, όπου συσωρρεύονται μικρόβια και τα δόντια χαλούν συχνότερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα παιδιά.
 • Επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρο (συνήθως κάθε εξάμηνο) για καθαρισμό και προληπτικό έλεγχο. Επίσης, προτείνεται η λήψη δύο μικρών ακτινογραφιών (bitewings – οπισθομυλικές σύγκλεισης) σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 1 ή 2 χρόνια, ανάλογα με την ευαισθησία του ατόμου στην τερηδόνα).

Στοματική δυσοσμία: Τι δείχνει για τη γενική μας υγεία;

Πολλές φορές η αναπνοή μας δεν είναι τόσο φρέσκια όσο θα θέλαμε, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. Πέρα από αυτό όμως, η κακοσμία του στόματος μπορεί να δείχνει και διάφορα προβλήματα στην υγεία μας. Σε προηγούμενο σημείωμα είδαμε τους συνήθεις λόγους για τους οποίους δημιουργείται η κακοσμία του στόματος και το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν και επίσης δώσαμε συμβουλές για μια πιο φρέσκια και δροσερή αναπνοή.

Στοματική κακοσμία. Πως αντιμετωπίζεται;

Σε αυτό το σημείωμα θα δούμε τι συσχέτιση μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση με τη γενικότερη υγεία μας.

Στοματική δυσοσμία

 1. Ροχαλητό και άπνοιες στον ύπνο. Εάν αναπνέουμε από το στόμα, κάτι που συμβαίνει όταν ροχαλίζουμε ή κάνουμε άπνοιες στον ύπνο, το στόμα στεγνώνει από το σάλιο και τα μικρόβια αναπτύσσονται ταχύτερα. Αυτά είναι υπεύθυνα για την κακή γεύση που έχουμε στο στόμα μας πολλές φορές το πρωί, ακόμη και αν έχουμε βουρτσίσει προσεκτικά τα δόντια μας την προηγούμενη βραδιά. Εάν ροχαλίζουμε ή ακόμη περισσότερο εάν κάνουμε άπνοιες πρέπει να επισκεφθούμε κάποιον πνευμονολόγο ή κάποιο από τα καλά κέντρα ύπνου που υπάρχουν στα νοσοκομεία και τις κλινικές ώστε να κάνουμε μια μελέτη ύπνου και να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που εκτός από την επδείνωση της ποιότητας του ύπνου και της καθημερινότητάς μας, δημιουργεί και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή μας.
 2. Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα. Εάν βλέπετε αλλαγές στην αρχιτεκτονική των ούλων σας ή εάν ματώνουν ή πονάνε, είναι πιθανό να έχετε ουλίτιδα ή ακόμη και περιοδοντίτιδα. Τα προβλήματα με τα ούλα είναι πιο πιθανά εάν καπνίζετε. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα βοηθήσει να διαπιστωθεί και να θεραπευτεί μια τέτοια κατάσταση η οποία αν εξελιχθεί αθεράπευτη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια δοντιών.
 3. Γαστροσοισοφαγιγκή παλινδρόμηση. Αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι τα υγρά του στομάχου και τροφές ανεβαίνουν μέχρι τον οισοφάγο. Πέρα από την κακή αναπνοή, κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον λαιμό και το στόμα μας, όπως και στα δόντια μας.
 4. Σακχαρώδης Διαβήτης (Ζάχαρο). Εάν πάσχετε από ζαχαρώδη διαβήτη μπορεί να έχετε κακή αναπνοή γιατί το σώμα σας δεν έχει την κατάλληλη ποσότητα γλυκόζης. Τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα πρέπει να ρυθμιστούν με τη βοήθεια του ειδικού γιατρού.
 5. Ελικοβακτήριο του πυλωρού. Πρόκειται για ένα μικρόβιο που έχει συνδεθεί με έλκη και με τον καρκίνο του στομάχου. Προκαλεί δύσοσμη αναπνοή και επίσης μπορεί να συνυπάρχει ναυτία, καούρες, πόνος στο στομάχι ή δυσπεψία. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει αν έχετε αυτό το μικρόβιο και συνήθως η κατάλληλη θεραπεία με αντιβίωση λύνει το πρόβλημα.
 6. Μολύνσεις του αναπνευστικού. Πολλές φορές όταν είμαστε κρυωμένοι, βήχουμε ή έχουμε ιγμορίτιδα, μπορεί να μεταφερθεί βλέννα μολυσμένη με μικρόβια στη μύτη ή το στόμα. Αυτό φυσικά επηρεάζει την αναπνοή μας αλλά θεραπεύεται όταν περάσει το κρύωμα.
 7. Λήψη φαρμάκων. Πολλά φάρμακα προκαλούν ξηροστομία (στεγνώνουν το στόμα) και ως αποτέλεσμα υπάρχει δύσοσμη αναπνοή. Άλλα φάρμακα όπως τα νιτρώδη που χρησιμοποιούνται σε καρδιοπάθειες, χημειοθεραπευτικά για τον καρκίνο ή ακόμη και κάποια φάρμακα κατά της αϋπνίας απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκληθεί ακόμη και από την υπερβολική λήψη βιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής.
 8. Υπερτροφικές αμυγδαλές. Πολλές φορές μπορεί να κατακρατούν μικρόβια που προκαλούν δύσοσμη αναπνοή στο στόμα μας. Μιλήστε με τον γιατρό σας, ιδίως εάν παθαίνετε συχνά αμυγδαλίτιδες. Επίσης, εάν έχετε υπερτροφικές αμυγδαλές μπορείτε να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο ή ακόμη και με σκέτο νερό μετά από τα γεύματά σας.
 9. Αφυδάτωση. ‘Οταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό νερό μπορεί να μην έχετε επαρκή παραγωγή σάλιου, το οποίο καθαρίζει και απολυμαίνει το στόμα μας. Μειωμένη ποσότητα σάλιου παρατηρείται και σε διάφορες άλλες καταστάσεις όπως είναι το σύνδρομο Sjogren, όπου και πάλι υπάρχει ως αποτέλεσμα κακή στοματική αναπνοή.
 10. Μολύνσεις. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει κάποια μόλυνση στο στόμα μας που μπορεί να συμβεί μετά από κάποιο τραύμα, μετά από εξαγωγή δοντιού ή μετά από διάφορες άλλες καταστάσεις. Ελέγξτε το στον οδοντίατρό σας γιατί είναι πιθανό να χρειάζεστε αντιβίωση. Επίσης, ξεπλένετε το στόμα σας πολλές φορές την ημέρα με χλιαρό αλατόνερο και κρατήστε το όσο πιο καθαρό γίνεται.
 11. Ηπατική ανεπάρκεια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει κακή στοματική αναπνοή (fetor hepaticus) και αποτελεί δείγμα ότι το ήπαρ μπορεί να μη λειτουργεί σωστά. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως το να είναι το δέρμα ή το λευκό μέρος των ματιών κίτρινο.
 12. Νεφρική ανεπάρκεια. Στοματική αναπνοή με οσμή παρόμοια με του ψαριού είναι συνηθισμένη σε προχωρημένα στάδια νεφρική ανεπάρκειας η οποία αντιμετωπίζεται με ειδική αγωγή ή και με αιμοκάθαρση.

Ο πληθυσμός των μικροβίων στο στόμα μας

ΜικρόβιαΣτο στόμα ενός υγιούς ανθρώπου υπάρχουν δισεκατομμύρια μικροβίων. Εάν έχετε ώρες να βουρτσίσετε τα δόντια σας, ο αριθμός των μικροβίων στο στόμα σας αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρώπων που υπάρχουν σε ολόκληρη τη γη!

Σχετικά με τα είδη των μικροβίων, έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 700 διαφορετικά είδη που ζουν στο στόμα μας. Συνολικά στο σώμα μας, υπάρχουν πάνω από 10.000 ειδή μικροβίων και έχουν βάρος περίπου 2 κιλά. Τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια είναι «καλά» μικρόβια, απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού μας και αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα του σώματός μας.

Μπορεί η περιοδοντίτιδα να προκαλέσει σακχαρώδη διαβήτη και καρδιοπάθειες;

Περιοδοντίτιδα και καρδιοπάθειεςΤα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες που έδειξαν ότι η στοματική και η περιοδοντική μόλυνση και φλεγμονή είναι ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στην εμφάνιση ή την επιδείνωση συγκεκριμένων παθήσεων της γενικής υγείας. Κυρίως μελετήθηκαν η σχέση της περιοδοντικής νόσου με τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιαγγειακές νόσους, τα περιγεννητικά προβλήματα και οι αναπνευστικές δυσλειτουργίες. Έχουν επίσης αναφερθεί και άλλες παθήσεις που μπορεί να επηρεάζονται από τη στοματική φλεγμονή, όπως είναι η άνοια, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και κάποιες μορφές καρκίνου, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις τα στοιχεία δεν είναι τόσο ισχυρά.

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση στις 30 Αυγούστου του 2013:

 • Η βιβλιογραφία που ελέγχει τη σχέση της περιοδοντίτιδας με συγκεκριμένες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές νόσοι, τα περιγεννητικά προβλήματα και οι αναπνευστικές παθήσεις είναι σημαντική. Περιλαμβάνει εργαστηριακές μελέτες, μελέτες σε πειραματόζωα, κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και επηδημιολογικές μελέτες, σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.
 • Η παραπάνω συσχέτιση περιοδοντίτιδας και νόσων μπορεί να εξηγηθεί βάσει βιολογικών αρχών. Μπορούν να υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις των στοματικών μικροβίων σε απομακρυσμένους ιστούς και όργανα, όπως επίσης και στα στοιχεία της στοματικής φλεγμονής που παράγονται στους περιοδοντικούς ιστούς.
 • Συστηματικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συντηρητική θεραπεία της περιοδοντίτιδας σε ασθενείς με διαβήτη, μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα για τουλάχιστον 3 μήνες.
 • Όλοι οι λειτουργοί της υγείας πρέπει να κατανοούν πλήρως τη σχέση των στοματικών νόσων με τη γενικότερη υγεία.
 • Η έμφαση στη στοματική υγεία και τον έλεγχο των στοματικών και περιοδοντικών μολύνσεων πρέπει να είναι ένα σημαντικό τμήμα της θεραπευτικής στρατηγικής.
 • Οι εθνικοί οδοντιατρικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες πρέπει να λάβουν ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στην ενημέρωση και την επαγρύπνηση του κοινού.
 • Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI), συνεργαζόμενη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), πρέπει να ενισχύσει δυναμικά το να συμπεριλαμβάνεται η στοματική υγεία στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων έτσι ώστε να διευκολύνεται η θεραπεία του πληθυσμού.

Πηγή: FDI Policy Statement, Oral Infection/Inflammation as a Risk Factor for Systemic Diseases, Revised version adopted by the FDI General Assembly: 30 August 2013 – Istanbul, Turkey. 

Φιλί: Επηρεάζει τη στοματική μας υγεία;

KissΤο φιλί είναι ένα μέσον έκφρασης των συναισθημάτων μας προς κάποιον, είτε είναι ένας αγαπημένος φίλος, είτε ένα μέλος της οικογένειάς μας είτε ο σύντροφός μας. Ποιές είναι όμως οι επιπτώσεις του φιλιού στην στοματική αλλά και την γενικότερη υγεία μας; Στην ιατρική και την οδοντιατρική επιστήμη είναι γνωστό ότι υπάρχουν ευεργετικές δράσεις από το φιλί, αλλά και η πιθανότητα μετάδοσης κάποιων μικροβίων και ιών που προκαλούν ασθένειες.

Το σάλιο ξεπλένει το στόμα και βοηθά στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών. Έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες και ο ρόλος του είναι σημαντικός, εκτός από τη διαδικασία της πέψης και στην στοματική μας υγεία. Τα μικρόβια όμως που υπάρχουν στο σάλιο, μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί, κάποια πιο εύκολα και κάποια δύσκολα. Το πόσο υγιές και καθαρό είναι το στόμα μας παίζει σαφώς ρόλο στο τι μπορεί να μεταδοθεί όταν θα φιλήσουμε κάποιον. Κάποια μικρόβια, μπορούν να μεταδοθούν ακόμη και με το κοινωνικό φιλί, στο μάγουλο ή και το χέρι.

Ιοί που μεταδίδονται με το φιλί: Μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως το κοινό κρυολόγημα μπορούν εύκολα να μεταδοθούν με το φιλί. Μάλιστα, αρκεί και η επαφή με σταγονίδια που περιέχουν τον ιό για να γίνει η μετάδοση, όπως γίνεται όταν το άτομο που νοσεί φταρνιστεί ή αν πιάσει με το χέρι του τη μύτη του και μετά μας κάνει χειραψία και εμείς πιάσουμε τη δική μας μύτη ή το στόμα στη συνέχεια. Η λοιμώδης μονοπυρήνωση, που είναι γνωστή και ως ασθένεια του φιλιού, προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr και μεταδίδεται εύκολα με το φιλί. Μετάδοση των ιών δε σημαίνει βέβαια ότι θα νοσήσουμε. Αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από την κατάσταση της άμυνας του οργανισμού μας, οπότε η συμβουλή μας είναι να προσέχετε την υγεία σας, να τρέφεστε σωστά, με πολλά φρούτα και λαχανικά και να τηρείτε άριστη προσωπική υγιεινή.

Μετάδοση σημαντικότερων παθήσεων: Ο ιός του έρπη (στην πραγματικότητα είναι 8 ιοί της ίδιας ομάδας) προκαλεί την ανεμοβλογιά στα παιδιά και τον έρπητα ζωστήρα στους ενήλικους. Ο ιός του απλού έρπη, που προκαλεί τον επιχείλιο έρπη, μεταδίδεται επίσης, με άμεση επαφή με τον ιό κατά τη διάρκεια του φιλιού. Η περίοδος που μεταδίδεται πιο εύκολα ο ιός του έρπη είναι πριν και τις πρώτες ημέρες που βγαίνει η φυσαλίδα στο χείλος, αλλά μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και αφού η φυσαλίδα έχει επουλωθεί.

Υπό κάποιες συνθήκες, ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί. Μόλυνση με αυτόν τον ιό θα γίνει εάν ματώνουν τα ούλα του πάσχοντος (ή φορέα του ιού) και μολυσμένο αίμα έρθει σε άμεση επαφή με την κυκλοφορία του αίματος του άλλου ατόμου, μέσω κάποιας πληγής στα ούλα, τη γλώσσα ή τους βλεννογόνους του στόματος. Ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου που σχετίζεται άμεσα και με τον καρκίνο του λάρυγγα, μπορεί επίσης να μεταδοθεί με το φιλί, ιδιαίτερα αν υπάρχουν ανοικτές πληγές. Εάν υπάρχουν λοιπόν έλκη, πληγές από τραύματα κ.λπ μέσα ή γύρω από το στόμα, είναι πιθανότερο να κολλήσουμε κάποια σοβαρότερη ασθένεια με το φιλί.

Μικρόβια που προκαλούν σοβαρές παθήσεις επίσης μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί, όπως είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Είναι μεγάλης σημασίας να γνωρίζουμε ότι μετάδοση των ιών μπορεί να γίνει και σταυροειδώς. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο με επιχείλιο έρπη πίνει από ένα καλαμάκι και πιεί και κάποιος άλλος από το ίδιο καλαμάκι, μπορεί να κολλήσει τον ιό που έχει μείνει σε αυτό. Δεν δοκιμάζουμε λοιπόν ποτέ από το ποτό κάποιου άλλου.

Σημειώνουμε ότι ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS, δεν μεταδίδεται με το φιλί.

Οδοντιατρικές παθήσεις που μεταδίδονται με το φιλί: Τα μικρόβια που προκαλούν περιοδοντική νόσο μεταδίδονται και αυτά μέσω του σάλιου. Γι’ αυτό το λόγο, η Αμερικάνικη Ακαδημία Περιοδοντολογίας προτείνει, εάν ένα μέλος της οικογένειας πάσχει από περιοδοντική νόσο, να εξετάζονται και τα υπόλοιπα μέλη.  Επίσης, τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα δεν ανευρίσκονται σε βρέφη και αυτό μπορεί να δείχνει ότι γίνεται μετάδοση από τον περίγυρο του παιδιού, ακόμη και με ένα απλό φιλί, ιδίως αν αυτό δοθεί στα χείλη.

Τα παθιασμένα φιλιά είναι καλά για την υγεία:  Έχουν γίνει έρευνες που δείχνουν ότι τα έντονα φιλιά προσφέρουν και οφέλη στην υγεία! Σε ένα υγιές στόμα, το σάλιο περιέχει ουσίες που καταπολεμούν τα μικρόβια, τους ιούς και τους μύκητες. Το παθιασμένο φιλί αυξάνει τη ροή του σάλιου που βοηθά στην προστασία του στόματος.

Περίπου το 80% των μικροβίων που υπάρχουν στο στόμα είναι κοινά για όλους τους ανθρώπους και το 20% ανήκουν μόνο στο δικό σας στόμα. Η ανταλλαγή μικροβίων κατά τη διάρκεια ενός έντονου φιλιού ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα που παράγει αντισώματα στα ξένα μικρόβια, κάτι που ενισχύει την αντίσταση που έχετε στις μολύνσεις.

Girls blowing kissesΠροληπτικά μέτρα κατά το φιλί: Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να μεταδώσετε ή να κολλήσετε κάποια μόλυνση όταν φιλάτε κάποιον.

 • Αποφύγετε να φιλήσετε κάποιον όταν αυτός είναι άρρωστος.
 • Αποφύγετε να φιλήσετε κάποιον όταν εσείς ή αυτός έχετε φυσαλίδες, έλκη, ή ανοιχτές πληγές μέσα ή γύρω από το στόμα.
 • Διατηρείτε καλή στοματική υγεία, επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά, βουρτσίζετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.
 • Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με προληπτικούς εμβολιασμούς. Το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β, της ανεμοβλογιάς και πολλά άλλα, είναι διαθέσιμα για να προστατευτείτε από αυτές τις λοιμώξεις.

Μην αφήνετε τους δυνητικούς κινδύνους να σας αποτρέψουν από το να φιλήσετε κάποιον. Απλά, βεβαιωθείτε ότι ασκείτε καλή στοματική υγιεινή πριν το κάνετε, κάτι που θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι αγαπημένοι σας.

Φρούτα και λαχανικά κατά του καρκίνου του στόματος

RodiΤο 2011, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικάνικης Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, καταλήγει μετά από εκτενή έρευνα στη βιβλιογραφία, ότι δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, με μειωμένη πρόσληψη κρέατος, αποτελεί ένα βασικό μέτρο πρόληψης του καρκίνου του στόματος. Επίσης, οι συγκεκριμένοι ερευνητές συνιστούν σε όλους τους Οδοντιάτρους, ως μέτρα πρόληψης του καρκίνου να προτείνουν στους ασθενείς τους εκτός από τη διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών.

Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν γίνει πάνω από 40 επιδημιολογικές εργασίες σχετικά με τη σχέση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του καρκίνου του στόματος. Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα σε όλους τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν. Αν και ο μηχανισμός προστασίας από τον καρκίνο του στόματος δεν είναι απολύτως γνωστός, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να βγουν κάποια σημαντικά συμπεράσματα. Οι βιταμίνες C και E έχουν αντιοξειδωτική δράση και μειώνουν βλάβες στο DNA, μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Τα ξινά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια επηρεάζουν θετικά την ανανέωση των κυττάρων και βοηθούν στην απομάκρυνση των παλαιών. Φρούτα όπως τα βατόμουρα περιέχουν ελλαγικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του στόματος και λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν παρόμοια δράση.

Επίσης, αυξάνονται ταχύτατα οι ενδείξεις και οι μελέτες που καταδεικνύουν ότι τα Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, τα προβιοτικά και η βιταμίνη D βοηθούν στην πρόληψη της περιοδοντικής νόσου, πέρα από την πρόληψη του καρκίνου.

Αντίθετα, ο κίνδυνος για καρκίνο του στόματος αυξάνεται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και ζωικών λιπών. Μια μελέτη που έγινε στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Louisiana το 2008 έδειξε ξεκάθαρα τη σχέση που είχε η κατανάλωση ζωικών προϊόντων με το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα της κεφαλής και του τραχήλου, όπως επίσης και με τον καρκίνο του προστάτη και των ωοθηκών.

vegetablesΟ ρόλος των Οδοντιάτρων είναι εκτός από τον έλεγχο των μαλακών και των σκληρών ιστών για καρκίνο του στόματος, να δίνουν και τις κατάλληλες οδηγίες διατροφής, ιδίως σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του στόματος. Τέτοιοι είναι οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές, οι χρήστες αλκοόλ και αυτοί που έχουν προκαρκινικές καταστάσεις όπως είναι η λευκοπλακία, η ερυθροπλακία και ο ομαλός λειχήνας.

Το Botox μειώνει το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο

BotoxΟ βρουξισμός, ή τρίξιμο των δοντιών, είναι η πιο κοινή διαταραχή του ύπνου, που παρουσιάζεται σε πολλούς ανθρώπους που μπορεί ακόμη και να το αγνοούν, όπως σημειώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας. Μέχρι στιγμής, οι μόνες θεραπείες για τον βρουξισμό κατά τον ύπνο είναι οι νάρθηκες νυκτός και τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα, οι οποίες μάλιστα αποτελούν συμπτωματικές θεραπείες και όχι αιτιολογικές. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν το τρίξιμο των δοντιών και προλαμβάνουν τη φθορά των δοντιών αλλά όχι την αιτία που το προκαλεί, με αποτέλεσμα όταν σταματήσει ο ασθενής να φοράει το νάρθηκα, ή όταν σταματήσει να παίρνει τα φάρμακα, να ξεκινά και πάλι το πρόβλημα.

Δύο έρευνες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας, δείχνουν ότι είναι πιθανό η χρήση ενέσιμου Botox να αντιμετωπίζει το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στην πρώτη έρευνα συμμετείχαν 23 άτομα που ανέφεραν νυκτερινό βρουξισμό με πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση. Μετά από καταγραφή του προβλήματος και πλήρη μελέτη του ύπνου των ασθενών, έγιναν ενέσεις είτε με Botox είτε με placebo (δηλαδή με φάρμακο που δεν έχει καμία επίδραση στον ασθενή) στους κροταφίτες και τους μασητήρες μυς. Η επιλογή των ασθενών που πήραν το Botox και αυτών που πήραν το placebo ήταν τυχαία. Μετά από 4 εβδομάδες εκτιμήθηκε η κατάσταση των ασθενών και βρέθηκε ότι αυτοί στους οποίους έγιναν ενέσεις Botox παρουσίασαν μείωση στο τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο και στον πόνο που είχαν.

Στην δεύτερη εργασία, οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν επί 8 χρόνια, στα οποία ελάμβαναν κάθε 6 μήνες ενέσεις με Botox και βρέθηκε επίσης ότι ο νυκτερινός βρουξισμός αντιμετωπίστηκε.

Botox injectionΗ βοτουλινική τοξίνη (Botox) είναι μια ουσία που αποδυναμώνει και ηρεμεί προσωρινά τους μυς, οπότε το αποτέλεσμα που βρέθηκε στις έρευνες εξηγείται λογικά. Χρειάζονται βέβαια κι άλλες μελέτες, με περισσότερους ασθενείς, έτσι ώστε να αναπτυχθεί το κατάλληλο πρωτόκολλο σχετικά με τη δοσολογία και τα διαστήματα στα οποία πρέπει να χορηγείται το Botox για να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από τις πρώτες ενδείξεις που προσφέρει η επιστήμη, φαίνεται ότι το Botox αποτελεί ένα πιθανό βοήθημα στην αντιμετώπιση του τριξίματος των δοντιών κατά τον ύπνο.

Βρουξισμός: Το τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο

cleanchingΗ συνήθεια του τριξίματος ή του σφιξίματος των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου εμφανίζεται στο 15 – 30% του πληθυσμού και αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα γιατί, μακροπρόθεσμα, τα δόντια αποτρίβονται και η κροταφογναθική άρθρωση, που είναι η πιο περίπλοκη άρθρωση του σώματος, φθείρεται και αρχίζει να πονάει. Πρόκειται για τη μικρή άρθρωση που κινείται όταν ανοίγουμε το στόμα μας, μπροστά από τα αυτιά μας. Ακόμη, μπορεί να παρουσιαστούν πονοκέφαλοι, να φθαρούν ή και να σπάσουν δόντια, να σπάσουν και να χρειάζονται συνεχείς αντικαταστάσεις οδοντιατρικές εργασίες που ο ασθενής έχει στο στόμα του και να προκληθούν κράμπες στους μυς. Επίσης, ο βρουξιστής, όπως λέγονται αυτοί που τρίζουν τα δόντια τους, κάνει πάρα πολύ θόρυβο τρίζοντας τα δόντια του και ξυπνάει με κουρασμένο το μυικό σύστημα του προσώπου του. Για να καταλάβουμε πόσο καταστροφική είναι αυτή η συνήθεια, αρκεί να αναφέρουμε ότι οι δυνάμεις που μπορεί να αναπτυχθούν στα δόντια κάποιου κατά τη διάρκεια του βρουξισμού στον ύπνο μπορεί να φτάσουν τους 3 τόνους!

Ο βρουξισμός ανήκει στις παραλειτουργικές συνήθειες και με αυτό εννοούμε ότι πρόκειται για μια λειτουργία που δε σχετίζεται με τις φυσιολογικές λειτουργίες της μάσησης και της ομιλίας. Συνήθως γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά μπορεί να παρουσιάζεται και κατά την ημέρα και δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μη γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτό το πρόβλημα.

Ο βρουξισμός σχετίζεται άμεσα με το στρες, αν και γενικότερα θεωρείται άγνωστης αιτιολογίας. Έχουν γίνει έρευνες που δείχνουν ότι για παράδειγμα, φοιτητές που έτριζαν έντονα τα δόντια τους κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, δεν παρουσίαζαν απολύτως κανένα σύμπτωμα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση του βρουξισμού, όπως είναι τα δόντια που λείπουν και τα στραβά δόντια.

mouthguardΗ αντιμετώπιση του βρουξισμού γίνεται αρχικά με νάρθηκες νυκτός, κάποιο σκληρό μασελάκι που κατασκευάζει ο οδοντίατρος και τοποθετείται στα δόντια, συνήθως της άνω γνάθου, με σκοπό να προστατεύονται από την αποτριβή και να γίνονται οι κινήσεις της γνάθου ανεμπόδιστα ώστε να μην κωπώνεται η άρθρωση. Σε άλλες περιπτώσεις, χορηγούνται μυοχαλαρωτικά φάρμακα, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος και τη διάγνωση που θα θέσει ο οδοντίατρος. Σε περιπτώσεις που υπάρχει δυσλειτουργία, πιάσιμο ή πόνος στην άρθρωση, μπορεί να συστηθούν και κάποιες φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις που βελτιώνουν την κινητικότητα και ανακουφίζουν το μυικό σύστημα της περιοχής.

Μερικά μυστικά για να μειωθεί ή και να σταματήσει ο βρουξισμός είναι:

 • Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης, ιδίως μετά τις 5 το απόγευμα. Παρομοίως, αποφύγετε να καταναλώσετε αναψυκτικά τύπου κόλα και σοκολάτα.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Έχει βρεθεί ότι το τρίξιμο των δοντιών αυξάνεται μετά τη χρήση αλκοόλ.
 • Μη δαγκώνετε μολύβια, τα νύχια σας και γενικά οτιδήποτε άλλο εκτός από το φαγητό. Η χρήση τσίχλας για πολύ ώρα πρέπει επίσης να αποφεύγεται γιατί οι μυς συνηθίζουν να λειτουργούν συνέχεια και αυξάνονται και πάλι οι πιθανότητες βρουξισμού.
 • Σχετικά με τον βρουξισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να φέρετε το πρόβλημα στο συνειδητό σας. Όποτε το κάνετε, σημειώστε σε ένα χαρτί την ώρα – βοηθά έτσι ώστε η υποσυνείδητη αυτή κίνηση να έρθει στην επιφάνεια και να δώσετε τη συνειδητή επιλογή να σταματήσετε το σφίξιμο των δοντιών σας. Επίσης, μπορείτε να βάζετε την άκρη της γλώσσας σας ανάμεσα στο δόντια σας.
 • Πριν κοιμηθείτε, μπορείτε να κρατήσετε για λίγη ώρα ένα ζεστό πανί ή κομπρέσα μπροστά από τα αυτιά σας, έτσι ώστε να χαλαρώσετε τους μυς.
 • Πριν την κατάκλιση, μπορείτε να πιείτε κάποιο χαλαρωτικό ρόφημα όπως είναι η βαλεριάνα ή το χλιαρό γάλα.

Ο καθαρισμός των δοντιών προστατεύει από την καρδιακή προσβολή!

τραυματισμενη καρδιαΟι ενήλικες που επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρο για καθαρισμό των δοντιών τους, φαίνεται ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, όπως φαίνεται σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό American Journal of Medicine.

Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 22.000 ενήλικες άνω των 50 ετών με όσους από αυτούς  έκαναν καθαρισμό των δοντιών τους τον τελευταίο χρόνο κατά τη στιγμή της καταγραφής, να έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό για τα επόμενα 7 χρόνια που τους παρακολούθησαν οι ερευνητές. Σε αυτά τα 7 χρόνια, αυτοί που έκαναν καθαρισμό των δοντιών τους  έπαθαν σε ποσοστό 1,6% καρδιακή προσβολή και σε ποσοστό 8,9% εγκεφαλικό. Αυτοί που δεν είχαν κάνει καθαρισμό, έπαθαν σε ποσοστό 2,2% καρδιακή προσβολή και 10% εγκεφαλικό. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκαν κι άλλοι παράγοντες όπως είναι η ύπαρξη διαβήτη, υψηλής πίεσης ή νεφρικής ανεπάρκειας και τελικά βρέθηκε ότι ο οδοντιατρικός καθαρισμός σχετίζεται με 31% μείωση στο ρίσκο καρδιακής προσβολής και 15% μείωση στο ρίσκο εγκεφαλικού. Από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη, όσοι συνέχισαν να κάνουν τακτικούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς είχαν ακόμη μικρότερο ρίσκο να εμφανίσουν τις παραπάνω καρδιαγγειακές ασθένειες.  Υπήρξαν όμως και πολλές ουσιώδεις παράμετροι που δεν εκτιμήθηκαν στην παρούσα μελέτη, όπως το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, οι διατροφικές συνήθειες και το οικογενειακό ιστορικό, καταστάσεις που επηρεάζουν σημαντικά τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος.

Τα νέα στοιχεία δεν αποδεικνύουν βέβαια σε καμία περίπτωση ότι ένας καλός οδοντιατρικός καθαρισμός μειώνει τις πιθανότητες να πάθει κάποιος τις παραπάνω παθήσεις, απλά υπάρχει κάποια ένδειξη γι’ αυτό.

καθαρισμος δοντιωνΣτο παρελθόν έχουν γίνει κι άλλες παρόμοιες έρευνες που συνδέουν την περιοδοντίτιδα και τον οδοντιατσρικό καθαρισμό με την καρδιακή νόσο, με παρόμοια αποτελέσματα. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο οδοντιατρικός καθαρισμός, μειώνοντας τον αριθμό των βακτηρίων στο στόμα, οδηγεί και στη μείωση των βακτηρίων που προκαλούν χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις στα αγγεία, που μπορεί να οδηγούν στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η σωστή στοματική υγιεινή και οι τακτικοί καθαρισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι για την καλή κατάσταση του στόματος, ενώ υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μειώνουν και την πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
zoi spyrou
zoi spyrou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

You are very lucky all those who live in Thessaloniki and you can benefit from the services of the doctor, Mr. Giannakopoulos!
A wonderful man, a praiseworthy scientist, very sought after in his field, possesses excellent knowledge and obviously has a lot of experience, characteristics that make up the impeccable professional! The fact that he does not see the patient as money is obvious from the very useful and important work he goes through in the blog "smile clinic blog", where he provides day and night - I subscribe - FREE and therefore UNDERSTANDING his services to thousands of people, who he knows do not are his patients and many of them will never happen! Sorry for the chatter, but I think I was as concise as possible to be able to sketch such a Scientist and Man !!!

K Roussou
K Roussou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Mr. Giannakopoulos is a unique, human and scientist with knowledge and interest above all for patients. In my almost a year of working with his colleagues in the field so far, a painful issue has emerged that is the only one I am not sick of and our communication was through the blog he maintains, which made me respond to what it may have happened and it would have helped me to look even further in my case without the slightest financial and personal benefit. I imagine if he does this for an unknown, what he does for his patients.

There are few words to describe my gratitude and admiration that while he has never seen me clinically as we are in other cities and it is very difficult for me to visit, he has been able to explain and give me his scientific point of view.

If Mr. Giannakopoulos had all the workers in the industry go about correspondingly or unselfishly in the process of responding, reassuring and showing their human side to the aching patient and lacking the training to understand what is happening to him, our world will it was much better ...

Stefanos Fragos
Stefanos Fragos

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Beautiful place, excellent doctor, impeccable service. I was absolutely happy.

Follow Us