Στοματική Υγιεινή – βούρτσισμα, νήμα κ.λπ.

Θεραπεία της τερηδόνας χωρίς τροχό

Όπως είδαμε σε προηγούμενο σημείωμα, η τερηδόνα είναι μια χρόνια νόσος, η συχνότερη χρόνια νόσος που εμφανίζεται στον άνθρωπο, που οφείλεται στα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα και στα οξέα που αυτά παράγουν όταν καταναλώσουμε τροφές που περιέχουν ζάχαρη ή και άλλα τερηδονογόνα συστατικά (http://blog.smile-clinic.gr/?p=1095). Πολλοί πιστεύουν ότι η μοναδική θεραπεία της τερηδόνας είναι η αφαίρεσή της με τρόχισμα και η αποκατάσταση του ελλείμματος με την έμφραξή του (σφράγισμα – φωτό 1). Η αλήθεια όμως είναι ότι η φύση έχει δώσει στα δόντια μας μηχανισμούς θεραπείας της τερηδόνας! Η απασβεστίωση λοιπόν των οδοντικών ιστών μπορεί να αναστραφεί και τα δόντια μας να επανασβεστιωθούν, πριν να δημιουργηθεί η τερηδονική κοιλότητα, που πράγματι αποτελεί μια μη αναστρέψιμη βλάβη. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη βοήθεια από εμάς!

Φωτό 1. Προχωρημένη τερηδονική κοιλότητα που αντιμετωπίζεται μόνο με τον τροχό.

Για την αναστροφή της τερηδόνας χρειάζονται τα ίδια μέσα που χρειάζονται για την πρόληψή της, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν λίγο πιο εντατικά. Οι παράγοντες που γέρνουν τη ζυγαριά προς το χάλασμα των δοντιών πρέπει να μειωθούν, και οι παράγοντες που την γέρνουν προς την υγεία, πρέπει να αυξηθούν. Επειδή τα μικρόβια στο στόμα μας είναι αδύνατον να απομακρυνθούν τελείως, όπως είναι αδύνατον να απομακρυνθούν τελείως οι τερηδονογόνες τροφές, απλά γιατί υπάρχουν κρυμμένες σε πάρα πολλές από τις σύγχρονες τροφές, εμείς πρέπει να υιοθετήσουμε μια συμπεριφορά προς τα δόντια μας που να προάγει την υγεία τους. Επίσης, ένα ισχυρότατο όπλο που διαθέτουμε είναι το φθόριο, ουσία εξαιρετικά προστατευτική για τα δόντια μας.

Για την αναστροφή λοιπόν της τερηδόνας πρέπει να κάνουμε τα παρακάτω απλά πράγματα:

 • Βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2-3 φορές την ημέρα με οδοντόπαστα που περιέχει φθόριο. Ανάλογα με την κατάσταση που υπάρχει στο στόμα μας, ο οδοντίατρός μπορεί να μας προτείνει κάποια οδοντόκρεμα υψηλής περιεκτικότητας σε φθόριο, ή και κάποιο φθοριούχο στοματικό διάλυμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φθόριο πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, γιατί η υπερβολική λήψη του μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Αυτό εξαρτάται και από την περιοχή που ζούμε γιατί το νερό που πίνουμε μπορεί να περιέχει φθόριο, από ελάχιστο ως υπερβολικό. Το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί 2-3 λεπτά.
 • Καθαρίζουμε τις περιοχές ανάμεσα στο δόντια μας μια φορά την ημέρα (κατά προτίμηση το βράδυ) με οδοντικό νήμα. Είναι πιθανό να χρειαστούμε και μεσοδόντια βουρτσάκια για να καθαρίζουμε τις περιοχές μεταξύ των δοντιών, ιδίως αν έχουμε περιοδοντίτιδα και έχουν δημιουργηθεί κενά ανάμεσα στα δόντια μας, εκεί που παλιά υπήρχαν περισσότερα ούλα.
 • Ελέγχουμε τη διατροφή μας. Οτιδήποτε σακχαρούχο, ακόμη και αν έχει “κρυμμένη” ζάχαρη, πρέπει να καταναλώνεται στο σπίτι και αμέσως μετά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Ο κανόνας είναι ότι ποτέ δεν καταναλώνουμε κάτι ζαχαρούχο στα μεσογεύματα ή σε σνακ που καταναλώνουμε έξω από το σπίτι. Τα γεύματά μας πρέπει να είναι ισορροπημένα και να αποφεύγουμε τα διατροφικά σκουπίδια (junk food). Οι χυμοί πρέπει να είναι χωρίς ζάχαρη και τα αναψυκτικά να αποφεύγονται, κατά προτίμηση τελείως. Εάν καταναλώνονται, να είναι τύπου light, που δεν περιέχουν ζάχαρη.
 • Μασάμε τσίχλα που περιέχει ξυλιτόλη, χωρίς υπερβολές. Εξαιρετική επιλογή επίσης είναι και η Ελληνική μαστίχα Χίου αλλά πρέπει να διαλέξετε κάποια που δεν περιέχει ζάχαρη.
 • Δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών. Μια στυμμένη πορτοκαλάδα είναι εξαιρετική για την υγεία μας και δεν κάνει κακό στα δόντια, αλλά η οξύτητά της τα καθιστά ευαίσθητα στην αποτριβή κατά το βούρτσισμα.
 • Συζητούμε με τον οδοντίατρό μας για την τοποθέτηση προληπτικών σφραγισμάτων, τα οποία καλύπτουν τις οπές και σχισμές των δοντιών μας, όπου συσσωρεύονται μικρόβια και τα δόντια χαλούν συχνότερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα παιδιά.
 • Επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρο (συνήθως κάθε εξάμηνο) για καθαρισμό και προληπτικό έλεγχο. Επίσης, προτείνεται η λήψη δύο μικρών ακτινογραφιών (bitewings – οπισθομυλικής σύγκλεισης) σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 1 ή 2 χρόνια, ανάλογα με την ευαισθησία του ατόμου στην τερηδόνα). Θυμηθείτε ότι για να αναστραφεί η τερηδόνα, πρέπει να την ανακαλύψουμε σε αρχικό στάδιο, πριν δημιουργηθεί κοιλότητα και πριν ξεκινήσει πόνος. Σημάδια τερηδόνας μπορεί να είναι η ευαισθησία σε κρύα ή γλυκά ή κάποιες λευκές κηλίδες στην οδοντική επιφάνεια.
 • Όλες οι οδοντιατρικές εργασίες που υπάρχουν στο στόμα μας αποτελούν σημεία κατακράτησης μικροβίων και πρέπει να είναι πάντα καλά γυαλισμένες και χωρίς κενά μεταξύ αυτών και των δοντιών. Η ποιότητα και η κατάσταση των διαφόρων εργασιών δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον χρόνο που έχει περάσει από την κατασκευή τους αλλά είναι πολυπαραγοντική.

Κρατείστε στο μυαλό σας ότι η υγεία μας είναι ένα υπέρτατο αγαθό. Αυτό πολλές φορές το ξεχνάμε, μέχρι να έχουμε συμπτώματα και τότε, ίσως να είναι αργά. Τα γερά δόντια, πέρα από απαραίτητα στοιχεία ευζωίας είναι και ο καθρέπτης της κατάστασης του οργανισμού μας!

Ο πληθυσμός των μικροβίων στο στόμα μας

ΜικρόβιαΣτο στόμα ενός υγιούς ανθρώπου υπάρχουν δισεκατομμύρια μικροβίων. Εάν έχετε ώρες να βουρτσίσετε τα δόντια σας, ο αριθμός των μικροβίων στο στόμα σας αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρώπων που υπάρχουν σε ολόκληρη τη γη!

Σχετικά με τα είδη των μικροβίων, έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 700 διαφορετικά είδη που ζουν στο στόμα μας. Συνολικά στο σώμα μας, υπάρχουν πάνω από 10.000 ειδή μικροβίων και έχουν βάρος περίπου 2 κιλά. Τα περισσότερα από αυτά τα μικρόβια είναι «καλά» μικρόβια, απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού μας και αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα του σώματός μας.

Κρατήστε την οδοντόβουρτσά σας καθαρή

ΟδοντόβουρτσεςΟι οδοντόβουρτσες δεν αποστειρώνονται, ούτε καν απολυμαίνονται μεταξύ των χρήσεων και αυτός είναι ο λόγος που δε μοιραζόμαστε την οδοντόβουρτσά μας με τα άλλα μέλη της οικογένειας, όπως κάνουμε με άλλα είδη που μπαίνουν στο στόμα μας όπως είναι τα μαχαιροπήρουνα.

Στις οδοντόβουρτσες λοιπόν, παραμένει ένας μεγάλος αριθμός μικροβίων, τα οποία μάλιστα μπορούν να μεταδοθούν από τη μια οδοντόβουρτσα στην άλλη, εάν αυτές ακουμπήσουν μεταξύ τους, όπως συμβαίνει πολλές φορές επειδή τα άτομα της οικογένειας μπορεί να βάζουν τις οδοντόβουρτσές τους στο ίδιο δοχείο φύλαξης. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής (Academy of General Dentistry), τονίζει ότι μικρόβια όπως αυτά που προκαλούν την περιοδοντίτιδα μπορούν να μεταδοθούν από το ένα άτομο της οικογένειας στο άλλο, μέσω της επαφής της οδοντόβουρτσάς τους. Επίσης, το να φυλάσσονται ακάλυπτες, με τις τρίχες τους εκτεθειμμένες στην εταζέρα του μπάνιου ή σε ποτηράκια φύλακης μπορεί να οδηγήσει σε  μόλυνση από μικρόβια που μεταφέρονται με τον αέρα, όπως είναι αυτά που ψεκάζονται όταν ενεργοποιείται το καζανάκι της λεκάνης. Σε έρευνες βρέθηκε σε υψηλή συχνότητα κωλοβακτηρίδιο (E. Coli) σε οδοντόβουρτσες, μικρόβιο που αν περάσει στο αίμα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Το κέντρο ελέγχου και μετάδοσης νοσημάτων (Center for Disease Control – CDC) προτείνει τα παρακάτω μέτρα για τον έλεγχο της μετάδοσης ασθενειών από την οδοντόβουρτσα:

 • Μην αλλάζετε ποτέ οδοντόβουρτσες με άλλα άτομα. Αυξάνεται σημαντικά το ρίσκο να μολυνθείτε.
 • Μετά το βούρτσισμα, ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσά σας με άφθονο νερό της βρύσης για να βεβαιωθείτε ότι δεν έμεινε καθόλου οδοντόπαστα ή υπολείμματα από το καθάρισμα των δοντιών. Αφήστε τη να στεγνώσει στον αέρα και φυλάξτε την όρθια. Μην επιτρέψετε σε οδοντόβουρτσες διαφορετικών ατόμων να ακουμπήσουν μεταξύ τους εάν φυλάσσονται στο ίδιο δοχείο φύλαξης.
 • Φυλάξτε τις οδοντόβουρτσες τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από τη λεκάνη της τουαλέτας. Μικρόβια διασπείρονται μαζί με μικρά σταγονίδια νερού όταν τραβάει κάποιος το καζανάκι.
 • Δεν πρέπει να προσπαθούμε να απολυμάνουμε τις οδοντόβουρτσες βυθίζοντάς τις σε στοματόπλυμα ή άλλα διαλύματα. Αυτή η πρακτική, όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά μπορεί να διευκολύνει την μόλυνση της οδοντόβουρτσας, εάν το ίδιο διάλυμα χρησιμοποιείται για περισσότερες οδοντόβουρτσες.
 • Επίσης, δεν πρέπει για να καθαριστεί να τοποθετείται η οδοντόβουρτσα σε πλυντήριο πιάτων, συσκευή μικροκυμάτων ή σε συσκευές που παράγουν υπεριώδη ακτινοβολία. Όλα τα παραπάνω μπορεί να καταστρέψουν την οδοντόβουρτσα.
 • Οι οδοντόβουρτσες δεν πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστές θήκες ή δοχεία. Επειδή όταν τοποθετούνται στη θέση τους είναι ακόμη υγρές, αν το κουτί φύλαξης είναι κλειστό, θα ανέβει η υγρασία, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.
 • Κιτ στοματικής υγιεινήςΑντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 – 4 μήνες ή νωρίτερα εάν οι τρίχες φαίνονται να έχουν στραβώσει. Αυτή η σύσταση γίνεται από την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία για να μην χρησιμοποιείται κάποια φθαρμένη οδοντόβουρτσα που είναι λιγότερο αποτελεσματική και όχι για λόγους αποφυγής μόλυνσης της οδοντόβουρτσας από μικρόβια.
 • Κάποια προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο για την απολύμανση της οδοντόβουρτσας πρέπει να αποφεύγονται ή να χρησιμοποιούνται με προσοχή και επιφύλαξη. Η απολύμανση της οδοντόβουρτσας είναι μια πρακτική που δεν προτείνεται σήμερα.

Υποκατάστατα ζάχαρης: Πόσο ασφαλή είναι?

ΖάχαρηΤα συνθετικά γλυκαντικά, που ονομάζονται και υποκατάστατα ζάχαρης, είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη στα φαγητά και τα ροφήματα. Οι λόγοι που αναπτύχθηκαν ήταν:

 1. Η μείωση της πρόσληψης άχρηστων θερμίδων από τη σουκρόζη (ζάχαρη) έτσι ώστε να μην παίρνει ο καταναλωτής βάρος και να είναι πιο αποτελεσματικά τα προγράμματα δίαιτας.
 2. Οι διαβητικοί ασθενείς.
 3. Η αποφυγή της τερηδονογόνου δράσης της ζάχαρης στα δόντια. Ένα κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει από 7 έως 11 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, με όλες τις θερμίδες που αυτή περιέχει, ενώ το ίδιο αναψυκτικό όταν είναι τύπου light, δηλαδή με γλυκαντικές ουσίες έχει μηδενική θερμιδική αξία και καμία τερηδονογόνο δράση.

Τα γλυκαντικά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα ενεργειακά, που περιέχουν θερμίδες και τα μη ενεργειακά, που έχουν πολύ μεγάλη γλυκαντική ικανότητα, προστίθενται σε ελάχιστες ποσότητες και είναι χωρίς ή με ελάχιστες θερμίδες. Στα ενεργειακά γλυκαντικά περιλαμβάνονται η ζάχαρη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη (ζάχαρη του γάλακτος), όπως επίσης και οι πολυόλες, μια ομάδα υδρογονομένων υδατανθράκων στην οποία ανήκουν η σορβιτόλη, η ξυλιτόλη, η μανιτόλη, η γλυκερόλη κ.α.

Τα μη ενεργειακά γλυκαντικά είναι χημικές ενώσεις 160 ως 13.000 φορές πιο γλυκές από τη ζάχαρη. Αυτά που είναι εγκεκριμένα για χρήση στις τροφές είναι η ζαχαρίνη, η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, η σουκραλόζη, η νεοτάμη και πιο πρόσφατα, το εκχύλισμα του φρούτου luo han guo και η στέβια, ένα φυτικό προϊόν που προέρχεται από τη Νότιο Αμερική και μάλιστα έχει αρχίσει να καλλιεργείται και στη χώρα μας.

Ο μέσος πολίτης μιας χώρας του Δυτικού πολιτισμού καταναλώνει καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Αυτό δε σημαίνει ότι καταναλώνει αυτή την ποσότητα ζάχαρης άμεσα, βάζοντας την στον καφέ ή στο τσάι, αλλά ότι η ζάχαρη βρίσκεται σε πάρα πολλές τροφές που πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό ότι την περιέχουν. Δημητριακά, χυμοί, αναψυκτικά, παγωτά, κουλουράκια και άλλα σνακ, ποτά, ακόμη και πολλές σάλτσες,περιέχουν από μικρές μέχρι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Η κατανάλωση λογικής ποσότητας ζάχαρης δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αρκεί να μην επηρεάζει την κατανάλωση θρεπτικών τροφών. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που συνοδεύουν την κατανάλωση ζάχαρης. Αρχικά, για ανθρώπους που προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους ή ακόμη και να το διατηρήσουν, η ζάχαρη τους δίνει άχρηστες θερμίδες που καθιστούν δύσκολη την προσπάθειά τους. Οι διαβητικοί ασθενείς επίσης δεν επιτρέπεται να καταναλώσουν ζάχαρη γιατί το πάγκρεάς τους αδυνατεί να ρυθμίσει το επίπεδο του ζαχάρου στο αίμα τους ικανοποιητικά. Τέλος, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο το παρόν σημείωμα, είναι η τερηδογόνος δράση της ζάχαρης, λόγω των οξέων που παράγουν τα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα όταν έρθουν σε επαφή με αυτήν. Έτσι, η χρήση των τεχνητών γλυκαντικών και ιδιαίτερα των μη ενεργειακών δίνει μια καλή εναλλακτική λύση στα παραπάνω.

Η ασπαρτάμη, που είναι μάλλον το πιο κοινό μη ενεργειακό γλυκαντικό, που προστίθεται στα γλυκά προϊόντα για διαβητικούς, στα αναψυκτικά τύπου light και σε πολλά άλλα τρόφιμα και ροφήματα, έχει μηδενική τερηδονογόνο δράση και μηδενικές θερμίδες. Αποτελεί λοιπόν μια επιλογή που λύνει τα προβλήματα που προέρχονται από τη χρήση της ζάχαρης. Ποιά όμως είναι η ασφάλεια που παρέχεται με τη χρήση της ασπαρτάμης και των άλλων γλυκαντικών ουσιών?

Οι πολέμιοι των υποκαταστάτων της ζάχαρης αναφέρουν ότι προκαλούν μια σειρά ιατρικών προβλημάτων συμπεριλαμβάνοντας την πρόκληση καρκίνου. Αυτό αναφέρεται λόγω κάποιων ερευνών που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, που συνέδεσαν τη χρήση της ζαχαρίνης με την πρόκληση καρκίνου στην ουροδόχο κύστη αρσενικών ποντικών. Τα ποντίκια όμως αυτά, αποδείχθηκε αργότερα ότι πάθαιναν καρκίνο για άλλους λόγους και έτσι έγινε άρση όλων των κατηγοριών αυτού του τύπου. Κάποιοι ακτιβιστές επίσης κυκλοφόρησαν άρθρα σε περιοδικά που ανέφεραν προβλήματα από τη χρήση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, όπως είναι η Νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες σοβαρές παθήσεις, που όμως ποτέ δεν αποδείχθηκαν και ούτε καν στηρίζονταν σε κάποιες μελέτες. Παρομοίως, έχουν κυκλοφορήσει άρθρα στο διαδίκτυο που προωθήθηκαν μεταξύ των χρηστών που και πάλι δεν περιέχουν καμία απολύτως αποδεδειγμένη πληροφορία.

Το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου των Η.Π.Α. και πολλοί άλλοι κρατικοί φορείς υγείας σε 90 χώρες, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική ένδειξη ότι κάποιο από τα υποκατάστατα της ζάχαρης προκαλεί καρκίνο ή άλλο προβλήματα υγείας. Υπάρχουν πολλές ερευνητικές εργασίες που καταδεικνύουν ότι η χρήση τους είναι ασφαλής ακόμη και σε έγκυες γυναίκες, σε μικρές ποσότητες. Οι γλυκαντικές ουσίες είναι εγκεκριμένες από τον έγκυρο οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) ως ασφαλή πρόσθετα τροφίμων. Ο οργανισμός αυτός τους δίνει και τον χαρακτηρισμό GRAS, που σημαίνει ότι είναι ουσίες αναγνωρίσιμες ως ιδιαίτερα ασφαλείς, λόγω των πολλών ερευνητικών και κλινικών στοιχείων που καθιστούν ασφαλή τη χρήση τους, σημειώνοντας ότι τα υποκατάστατα της ζάχαρης αποτελούν κάποια από τα πιο εκτενώς ερευνημένα προϊόντα που υπάρχουν. Επίσης, ο FDA καθορίζει και κάποια ημερήσια επιτρεπτή δόση (ADI – Acceptable daily intake) για κάθε υποκατάστατο ζάχαρης, η οποία είναι ποσότητα 100 φορές λιγότερη από την ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να προκαλέσει κάποιο θέμα υγείας. Η ποσότητα αυτή είναι τα 50 milligrams ασπαρτάμης για κάθε κιλό σωματικού βάρους.  Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει κάτω από το 2% αυτής της ποσότητας καθημερινά. Για παράδειγμα, για να φτάσει κάποιος αυτό το επίπεδο ημερήσιας κατανάλωσης ασπαρτάμης, θα έπρεπε να πίνει καθημερινά 20 κουτάκια αναψυκτικού, ενώ ένα παιδί, 7. Και αυτό, για να φτάσει το 1% της ποσότητας που θα ήταν πιθανό να δημιουργήσει κάποια ανησυχία για την υγεία του.

Αναφέρουμε εδώ μερικά παραδείγματα της ποσότητας ασπαρτάμης που περιέχουν κάποια δημοφιλή προϊόντα:

 • Ένα κουτάκι αναψυκτικού τύπου light 225mg.
 • Ένα επιδόρπιο γιαουρτιού χωρίς ζάχαρη 80mg.
 • Μισή κούπα παγωτό χωρίς ζάχαρη 47mg ασπαρτάμης.
 • Ένα φακελάκι ασπαρτάμης που προσφέρεται για τον καφέ 37mg.

Το 2012, η Αμερικάνικη Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, μετά από πλήρη έλεγχο των εργαστηριακών και κλινικών μελετών που υπάρχουν κατέθεσε την επίσημη θέση της:

 • SteviaΟι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα οφέλη των ενεργειακών και μη ενεργειακών υποκαταστάτων της ζάχαρης, όταν αυτά εντάσσονται σε ένα υγιεινό διατροφικό πλαίσιο.
 • Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ρυθμισμένος έτσι ώστε να απολαμβάνει τις γλυκιές γεύσεις και κατά συνέπεια, τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν να αυξήσουν την απόλαυση του φαγητού.
 • Τα ενεργειακά γλυκαντικά περιέχουν υδατάνθρακες και θερμίδες. Είτε ανευρίσκονται με φυσικό τρόπο στις τροφές (πχ φρουκτόζη στα φρούτα, γαλακτόζη στο γάλα) είτε προστίθενται τεχνητά κατά την επεξεργασία των τροφών (ζάχαρη, σορβιτόλη, ξυλιτόλη κ.α.). Αυξημένη κατανάλωση αυτών των σακχάρων αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και τις καρδιαγγειακές νόσους και γενικά μειώνει την ποιότητα της διατροφής συνολικά.
 • Από τα ενεργειακά γλυκαντικά, οι πολυόλες (ξυλιτόλη, σορβιτόλη, μανιτόλη, γλυκερόλη κ.λπ.) περιέχουν λιγότερες θερμίδες από την σουκρόζη (ζάχαρη) και μειώνουν τον κίνδυνο τερηδονισμού των δοντιών. Τροφές που περιέχουν τέτοια προϊόντα μπορούν να φέρουν στην ετικέτα την ένδειξη “Χωρίς Ζάχαρη”, αν και δεν λείπουν δράσεις παρόμοιες με της ζάχαρης.
 • Τα μη ενεργειακά γλυκαντικά είναι αυτά που δεν έχουν καθόλου ή σχεδόν καθόλου θερμίδες. Ο FDA έχει ελέγξει πλήρως αυτά τα γλυκαντικά και έχει εγκρίνει 7 (ακεσουλφάμη-Κ, ασπαρτάμη, εκχύλισμα του φρούτου luo han guo, νεοτάμη, ζαχαρίνη, στέβια και σουκραλόζη). Αυτά τα εγκεκριμένα από τον FDA μη ενεργειακά υποκατάστατα θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση. Το κάθε ένα από αυτά προσθέτει διαφορετικό είδος προσλαμβάνουσας γεύσης στις τροφές.

Από την υπάρχουσα βιβλιογραφία, τις εγκρίσεις των Διεθνών Οργανισμών και την πολυετή ιστορία χρήσης των προϊόντων, θεωρούμε λοιπόν ότι η χρήση τους είναι ασφαλής και προσφέρει πλεονεκτήματα αντί της χρήσης ζάχαρης για τους ενήλικους και για τα παιδιά. Η ζάχαρη έχει δεδομένη τερηδονογόνο δράση στα δόντια και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την όλο και αυξανόμενη παχυσαρκία στον πληθυσμό. Οι γλυκαντικές ουσίες, εάν χρησιμοποιούνται σε λογικές ποσότητες, αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, από ότι φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Οι προτροπές για τη μη χρήση ασπαρτάμης και άλλων γλυκαντικών ουσιών από το γενικό πληθυσμό φαίνονται προς το παρόν ανυπόστατες. Σε άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία, η ασπαρτάμη αντενδείκνυται διότι ένας από τους μεταβολίτες της είναι η φαινυλαλανίνη, ουσία της οποίας η ύπαρξη πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται στις συσκευασίες των τροφίμων και ποτών.

15 συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια

 1. Μάσημα πάγου: Ο πάγος είναι νερό και δεν έχει ζάχαρη ούτε κάποιο άλλο βλαπτικό συστατικό οπότε, κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι είναι τελείως ακίνδυνος για τα δόντια. Η αλήθεια είναι, ότι ο πάγος έχει πολύ μεγάλη σκληρότητα και το δάγκωμά του είναι πιθανό να σπάσει ή να ραγίσει τα δόντια σας. Επίσης, η χαμηλή του θερμοκρασία μπορεί να ερεθίσει τον πολφό στο εσωτερικό του δοντιού (τα αγγεία και τα νεύρα), έχοντας ως αποτέλεσμα πονόδοντο. Παρόμοιο ερεθισμό μπορεί να προκαλέσουν και τα πολύ ζεστά φαγητά.
 2. Αθλητισμός χωρίς προστασία των δοντιών: Είτε παίζετε μπάσκετ, είτε βόλεϊ, κικ μπόξινγκ ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα που περιλαμβάνει την επαφή με άλλους αθλητές, πρέπει να φοράτε κάποιον αθλητικό νάρθηκα που να προστατεύει τα δόντια σας σε περίπτωση ατυχήματος. Ο αθλητικός νάρθηκας είναι φτιαγμένος από θερμοπλαστικό ή ακρυλικό υλικό, έχει πάχος και σκληρότητα ανάλογα με το άθλημα και τοποθετείται συνήθως στα επάνω δόντια. Αθλητικοί νάρθηκες που προσαρμόζονται από εσάς πωλούνται σε κάποια καταστήματα αθλητικών ειδών αλλά μπορεί να κατασκευαστεί και ένας εξατομικευμένος, ειδικά για τα δόντια σας, από τον οδοντίατρό σας.
 3. Μπιμπερό το βράδυ: Η πρόληψη για την υγεία των δοντιών αρχίζει από τη στιγμή που τα δόντια πρωτοεμφανίζονται στο στόμα. Εάν αφήνετε στο μωρό σας επί ώρες το μπιμπερό με υγρά που περιέχουν χυμούς, γάλα ή, ακόμη περισσότερο με οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, αυξάνετε σημαντικά τον κίνδυνο να χαλάσουν τα δόντια του. Παιδιά που κοιμούνται με το μπιμπερό στο στόμα μπορεί να έχουν τελείως κατεστραμμένα δόντια από την ηλικία των 2 ετών και κάτι τέτοιο αναφέρεται στην βιβλιογραφία σαν σύνδρομο του μπιμπερό.
 4. Pierced tongueΚοσμήματα στη γλώσσα ή στα χείλη: Μπορεί τα piercings να είναι πολύ όμορφα και στη μόδα, αλλά μπορούν να κάνουν σημαντικές ζημιές στα δόντια. Το δάγκωμα σε αυτά και η τριβή τους με τα δόντια μπορεί να προκαλέσει κάποιο κάταγμα, να προκαλέσει σημαντική αποτριβή ή να προκαλέσει απορρόφηση των ούλων και απώλεια δοντιών. Επίσης, επειδή το στόμα είναι γεμάτο από μικρόβια, είναι πολύ πιθανό να γίνονται μολύνσεις και πληγές. Καταληκτικά, τα κοσμήματα είναι όμορφα, αλλά προτείνουμε να αποφεύγονται για να προληφθούν προβλήματα με τα δόντια μας. Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε κοσμήματα στη γλώσσα ή στα χείλη, πρέπει να παρακολουθείστε τακτικά από τον οδοντίατρο ώστε να διαγνωσθεί έγκαιρα κάποιο πρόβλημα.
 5. Βρουξισμός: Εάν τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκαλούνται αποτριβές και σημαντική φθορά των δοντιών. Όταν σφίγγουμε τα δόντια μας στον ύπνο ασκούνται δυνάμεις που μπορεί να φτάσουν και τους 3 τόνους! Τέτοιες συνήθειες σχετίζονται με το στρες και τον τρόπο ζωής μας και μπορούν να προκαλέσουν εκτός από τις φθορές στα δόντια και σημαντικά προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση (την άρθρωση που κινεί τη γνάθο, μπροστά από τα αυτιά). Ένα τέτοιο συνήθειο πρέπει να αντιμετωπίζεται αιτιολογικά με αλλαγή του τρόπου ζωής, αλλά επειδή αυτό είναι δύσκολο, πρέπει να κατασκευαστεί ένας νάρθηκας νυκτός που προστατεύει τα δόντια ή να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή με μυοχαλαρωτικά.
 6. Καραμέλες: Πολλές καραμέλες, ακόμη και κάποιες που προσφέρονται για να ανακουφίσουν τον πονόλαιμο, περιέχουν ζάχαρη. Ιδιαίτερα μερικές καραμέλες μαλακής και κολλώδους σύστασης, μπορούν να παραμείνουν στα δόντια επί ώρες, δίνοντας τροφή στα τερηδογόνα μικρόβια. Οι καραμέλες που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι χωρίς ζάχαρη. Εάν πάρουμε κάποιες με ζάχαρη, πρέπει αμέσως μετά την κατανάλωσή τους να βουρτσίσουμε τα δόντια μας.
 7. Energy drinksΑναψυκτικά και ενεργειακά ποτά: Ένα κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει από 7 έως 11 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, οπότε, εύκολα καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί στα δόντια. Επιπρόσθετα, τα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικό και κιτρικό οξύ που διαβρώνουν την αδαμαντίνη (σμάλτο). Μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και οξέα περιλαμβάνονται και στα ενεργειακά ποτά που προσφέρουν δύναμη στον οργανισμό όταν κάποιος είναι κουρασμένος ή μετά την άσκηση. Τα αναψυκτικά τύπου light δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά πολλές φορές περιέχουν ακόμη περισσότερα οξέα που προέρχονται από κάποιες γλυκαντικές ουσίες. Καλό είναι να αποφεύγονται τα αναψυκτικά και να προτιμούμε φυσικούς χυμούς χωρίς ζάχαρη.
 8. Άνοιγμα συσκευασιών με τα δόντια: Πολλές φορές τα δόντια προσφέρουν λύση στο άνοιγμα συσκευασιών από νάιλον ή πλαστικό, το άνοιγμα καπακιών κ.α. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει κατάγματα ή ρωγμές στα δόντια και πρέπει να αποφεύγεται. Για το άνοιγμα συσκευασιών χρησιμοποιήστε ψαλίδια ή άλλα εργαλεία. Τα δόντια σας πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για να τρώτε!
 9. Χυμοί: Οι χυμοί περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά τις περισσότερες φορές περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, ανάλογη με αυτή που περιέχεται στα ανψυκτικά. Τα φρούτα έχουν φυσικά γλυκαντικά οπότε θα πρέπει όποιος χυμός καταναλώνουμε να μην έχει προσθήκη ζάχαρης. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι και κάποια φρούτα έχουν τερηδονογόνες ιδιότητες. Καλό είναι, όταν δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, να προτιμούμε ξινούς χυμούς, χωρίς ζάχαρη. Ένας χυμός από στιμμένο πορτοκάλι για παράδειγμα, αποτελεί μια άριστη επιλογή.
 10. Συχνή κατανάλωση σνακ: Πολλά σνακ, όπως τα πατατάκια, έχουν υδρογονάνθρακες που αποτελούν τροφή για τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα. Όταν τρώμε πολλές φορές την ημέρα σνακ, αυξάνουμε την πιθανότητα να χαλάσουν τα δόντια μας. Προτιμήστε υγιεινά σνακ, όπως είναι τα καρότα και τα αγγουράκια.
 11. Μάσημα μολυβιών: Πολλές φορές όταν είμαστε στο γραφείο μας δαγκώνουμε μολύβια. Όπως και με το μάσημα πάγου, μπορεί να προκληθούν κατάγματα ή ρωγμές στα δόντια μας. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη είναι ασφαλές και αυξάνει τη ροή του σάλιου, το οποίο προστατεύει τα δόντια μας από την τερηδόνα.
 12. Κάπνισμα: Το κάπνισμα προκαλεί δυσχρωμία στα δόντια και αυξάνει τις πιθανότητες να τα χάσουμε λόγω περιοδοντικής νόσου. Επίσης, προκαλεί καρκίνο του στόματος, των χειλέων και της γλώσσας και άσχημη αναπνοή. Εάν λοιπόν θέλετε έναν ακόμη λόγο για να κόψετε το κάπνισμα, σκεφτείτε το χαμόγελό σας.
 13. Κρασί: Το κόκκινο αλλά και το άσπρο κρασί περιέχουν οξέα που μπορεί να προκαλέσουν διαβρώσεις στα δόντια, όταν πίνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ένα ή δύο ποτηράκια την ημέρα είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, αλλά μεγαλύτερες ποσότητες αρχίζουν να γίνονται βλαπτικές. Επιπρόσθετα, τα κόκκινα κρασιά μπορούν εύκολα να δυσχρωμίσουν τα δόντια σας.
 14. Orange cocktailΑλκοολούχα ποτά: Πολλά ποτά και ιδίως τα κοκτέιλ, περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Επειδή τα αλκοολούχα ποτά καταναλώνονται με μικρές γουλιές κάθε λίγα λεπτά, παρέχουν κάθε λίγο στα τερηδονογόνα μικρόβια ζάχαρη, με αποτέλεσμα τον τερηδονισμό των δοντιών. Προτιμήστε ένα ποτήρι κρασί ή πιείτε κάποιο ποτό χωρίς ζάχαρη, σε συνδυασμό με στιμμένο πορτοκάλι.
 15. Καφές: Ο καφές δεν έχει τερηδονογόνες ιδιότητες εάν τον πίνουμε σκέτο ή με κάποιο γλυκαντικό που δεν περιέχει θερμίδες (πχ ασπαρτάμη). Παρ’ όλ’ αυτά, δυσχρωμεί τα δόντια και απαιτείται πιο συχνός καθαρισμός από τον οδοντίατρο. Οι χρωστικές του καφέ, ευτυχώς, είναι εύκολο να αφαιρεθούν σε αντίθεση με του κόκκινου κρασιού ή κάποιων φρούτων, που εισχωρούν βαθύτερα στην οδοντική ουσία.

Στοματική κακοσμία. Πως αντιμετωπίζεται;

ΣκόρδοΗ στοματική κακοσμία ή αλλιώς χαλίτωση, αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει την κοινωνική ζωή των ανθρώπων και την εντύπωση που αποκομίζουν οι άλλοι για αυτούς. Αποτελεί μια κατάσταση που μειώνει την αυτοπεποίθηση και κάνει το άτομο να ντρέπεται και να νιώθει ανασφαλές στην επαγγελματική και προσωπική του συναναστροφή με άλλους ανθρώπους. Το πρόβλημα επιδεινώνεται γιατί η στοματική κακοσμία δε μπορεί να διαγνωσθεί από τον ίδιο με αποτέλεσμα, όταν διαπιστώνεται η ύπαρξή της να νιώθει ακόμη πιο άσχημα.

Η κακοσμία του στόματος προκαλείται από διάφορες αιτίες και συνήθως, αντιμετωπίζοντας την αιτία θεραπεύεται και το πρόβλημα.
Η διατροφή, η κακή στοματική υγιεινή, η τερηδόνα και η ουλίτιδα αποτελούν τα  πιο συχνά αίτια της χαλίτωσης:

 • Τροφές: Ότι τρώμε επηρεάζει την οσμή του αέρα που εκπνέουμε. Όταν τρώμε σκόρδο, κρεμμύδι αλλά και άλλες τροφές που προκαλούν κακοσμία, είναι φυσικό αποτέλεσμα να έχουμε κακή αναπνοή. Το σκόρδο και το κρεμμύδι ανιχνεύονται στην αναπνοή ακόμη και 72 ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Απορροφούνται από το στομάχι και η άσχημη οσμή αναδύεται από τους πνεύμονες, ανεξάρτητα από το αν έχουν βουρτσιστεί τα δόντια. Επίσης, όταν δεν καθαριστούν καλά τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια, προκαλείται δύσοσμη στοματική αναπνοή. Τέλος, άνθρωποι που κάνουν δίαιτα μπορεί να έχουν κακοσμία όταν έχουν πολλές ώρες να φάνε κάτι.
 • Ουλίτιδα: Η μικροβιακή πλάκα που παραμένει στα δόντια όταν δεν γίνει επιμελής απομάκρυνσή της όπως και η ουλίτιδα που προκαλείται πολλές φορές από αυτή, προκαλούν στοματική κακοσμία. Επίσης, η πέτρα που πολλές φορές υπάρχει στα δόντια (πάνω αλλά κάτω από τα ούλα, εκεί που δεν φαίνεται), αποτελεί ρύπο και προκαλεί πολύ συχνά κακοσμία.
 • Τερηδόνα: Ένα χαλασμένο δόντι, ακόμη και αν η τερηδόνα δεν φαίνεται γιατί είναι μεταξύ των δοντιών, μπορεί να προκαλέσει κακοσμία.
 • Ξηροστομία: Το σάλιο αποτελεί βασικό στοιχείο άμυνας κατά της κακής αναπνοής γιατί ξεπλένει τα υπολείμματα τροφών και τα βακτήρια που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για το πρόβλημα της χαλίτωσης. Όταν για κάποιο λόγο μειώνεται η ροή του σάλιου, λόγω κάποιου προβλήματος στους σιελογόνους αδένες, της λήψης κάποιων φαρμάκων, κάποιων συνδρόμων ή της ακτινοβολίας για τη θεραπεία καρκίνου, παρουσιάζεται δύσοσμη στοματική αναπνοή.
 • Κάπνισμα:Εκτός από τη δυσχρωμία των δοντιών, τη μείωση της αίσθησης της γεύσης και όλα τα σοβαρότατα προβλήματα που προκαλεί στη γενική υγεία το κάπνισμα, καταστρέφει και τη στοματική αναπνοή.
 • Προβλήματα γενικής υγείας: Κάποιες ασθένειες σχετίζονται με την κακή αναπνοή. Η ιγμορίτιδα, λοιμώξεις των πνευμόνων, η βρογχίτιδα, ο διαβήτης και κάποια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών μπορεί να προκαλούν κακή αναπνοή. Ακόμη και το στρες, η ηλικία και ορμονικές αλλαγές, έχουν κατηγορηθεί για την κακοσμία του στόματος.

Η κακή αναπνοή σε ποσοστό πάνω από 90% προέρχεται από προβλήματα της στοματικής κοιλότητας. Μόνο όταν έχουν ελεγχθεί και αντιμετωπιστεί όλα αυτά, μπορεί να σκεφτεί κάποιος την επίσκεψη σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

 

Στοματική κακοσμίαΓια την αντιμετώπιση της στοματικής κακοσμίας είναι σημαντικό να γίνεται σωστή στοματική υγιεινή, με σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, έτσι ώστε να απομακρύνονται τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο στόμα, όπως και όλα τα υπολείμματα τροφών. Πολλά από αυτά τα βακτήρια συγκεντρώνονται στην άνω επιφάνεια της γλώσσας, γι’ αυτό είναι πολύ βασικό μετά το βούρτσισμα των δοντιών, να βουρτσίζεται απαλά και η γλώσσα είτε με την οδοντόβουρτσα, είτε με κάποιο ειδικό πλαστικό εργαλείο που πωλείται στα φαρμακεία για την απόξεση και το καθάρισμα της γλώσσας. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη ή οι καραμέλες χωρίς ζάχαρη μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρησή τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χρήση τους, όπως εξάλλου και των στοματοπλυμάτων και των στοματικών σπρέι, απλά καλύπτουν την κακοσμία αλλά δεν θεραπεύουν το αίτιό της.

Εάν υποφέρετε από στοματική κακοσμία, βασικό είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα σας κάνει ένα προσεκτικό έλεγχο των δοντιών και των ούλων, θα πάρει ακτινογραφίες εάν χρειάζεται και θα απομακρύνει την πέτρα από τα δόντια σας με καθαρισμό με υπερήχους και εργαλεία χειρός. Θα σας δείξει πως να βουρτσίζετε τα δόντια σας και πως γίνεται η χρήση οδοντικού νήματος και θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες καθαρίσματος εάν έχετε γέφυρες ή άλλες οδοντιατρικές κατασκευές στο στόμα σας. Αφού βεβαιωθεί ότι το πρόβλημα δεν προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα, θα σας προτείνει να δείτε άλλες ιατρικές ειδικότητες, όπως είναι οι ωτορινολαρυγγολόγοι ή οι παθολόγοι.

 

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία της στοματικής κακοσμίας είναι:

 • Βουρτσίζετε τα δόντια σας 2-3 φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα το βράδυ, καθημερινά.
 • Βουρτσίζετε τη γλώσσα σας με την οδοντόβουρτσα μετά το τέλος κάθε βουρτσίσματος.
 • Διακόψτε το κάπνισμα. Είναι απολύτως απαραίτητο όχι μόνο για να έχουμε καλή αναπνοή αλλά και για τη γενικότερη υγεία μας.
 • Εάν φοράτε οδοντοστοιχία ή νάρθηκα νυκτός ή οποιαδήποτε άλλη κινητή οδοντιατρική συσκευή, αφαιρέστε την μετά από κάθε γεύμα και καθαρίστε την καλά πριν την ξανατοποθετήσετε στο στόμα σας.
 • Τρώτε καλό πρωινό και πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Αποφύγετε τροφές που προκαλούν κακοσμία, όπως είναι το κρεμμύδι και το σκόρδο ή κάποιες πικάντικες τροφές.
 • Τα στοματοπλύματα, τα στοματικά σπρέι, οι τσίχλες και οι καραμέλες βοηθούν, αλλά απλά καλύπτουν το πρόβλημα.
 • Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της κακοσμίας είναι το μάσημα μέντας, δυόσμου και μαϊντανού.
 • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας 2 φορές το χρόνο για να γίνει πρώιμη διάγνωση κάποιου προβλήματος με τα δόντια και τα ούλα, όπως και για να γίνεται καθαρισμός των δοντιών σας, όταν αυτό χρειάζεται.
 • Ο οδοντίατρος μπορεί να σας προτείνει τη χρήση κάποιας ειδικής οδοντόπαστας ή στοματοπλύματος που θα βοηθήσουν στην κακοσμία, θα σας συνταγογραφήσει τεχνητό σάλιο, εάν διαπιστώσει ότι πάσχετε από ξηροστομία και θα σας παραπέμψει σε άλλους ιατρούς που θα μπορέσουν να βοηθήσουν.

Ποιά οδοντόπαστα να διαλέξουμε?

ΟδοντόπασταΠοιά οδοντόπαστα πρέπει να διαλέξουμε όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο? Οι πληροφορίες που δίνουν οι διαφημίσεις είναι πάρα πολλές και πολλές φορές μας μπερδεύουν παρά μας βοηθούν. Πρέπει να πάρουμε μια οδοντόπαστα με φθόριο, κάποια για ευαίσθητα δόντια, κάποια για τον έλεγχο της πέτρας ή μήπως να προτιμήσουμε κάποια λευκαντική ή μια φυτική?

Η οδοντόπαστα διατίθεται σε μορφή κρέμας, ζελέ ή πάστας που χρησιμοποιείται με την οδοντόβουρτσα με σκοπό την καθαριότητα και την διατήρηση της υγείας των δοντιών. Βοηθά σαν απορρυπαντικό στην καλύτερη απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και των υπολείμματων τροφής, στην πρόληψη της κακοσμίας και παρέχει χρήσιμες ουσίες στα δόντια, όπως το φθόριο. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι το καθάρισμα των δοντιών γίνεται κάτα κύριο λόγο με μηχανικές μεθόδους, δηλαδή κυρίως με το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα και όχι με την οδοντόπαστα, αλλά παρ’ όλα αυτά, θεωρείται απαραίτητη για την υποβοήθηση του βουρτσίσματος αλλά και για την ωραία γεύση που αφήνει στο στόμα.

Η οδοντόπαστα δεν είναι φτιαγμένη για να καταπίνεται αλλά γενικά είναι ασφαλής εάν κάτι τέτοιο συμβεί, σε μικρές ποσότητες. Οι παιδικές οδοντόπαστες, είναι σαφώς πιο ασφαλείς και δεν περιέχουν προϊόντα που η κατάποσή τους θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες. Τα παιδιά μέχρι 5 ετών δεν ελέγχουν την κατάποση, οπότε ακόμη και το φθόριο που υπάρχει στις οδοντόπαστες των ενηλίκων θα μπορούσε να μετατραπεί σε δηλητήριο. Για τον ίδιο λόγο, τα παιδιά κάτω των 6 ετών δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν κάποιο στοματόπλυμα. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την ικανότητα ελέγχου της κατάποσης, αυξάνονται τα συστατικά που είναι ευεργετικά αλλά δεν πρέπει να καταπίνονται και μειώνονται αυτά που απλά κάνουν τη γεύση της οδοντόπαστας πιο φιλική στη γεύση των παιδιών.

Παρά τα πολλά είδη οδοντόπαστας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, υπάρχουν μερικά κοινά συστατικά σε όλες.

 • Αποτριπτικά: Είναι κόκκοι που δε διαλύονται και βοηθούν στο καθάρισμα των δοντιών και την απομάκρυνση των χρωστικών. Κόκκοι υπάρχουν σε όλες τις οδοντόπαστες αλλά κάποιες, όπως αυτές για τον έλεγχο της πέτρας και οι λευκαντικές, έχουν περισσότερους και πιο αδρούς, με αποτέλεσμα να προκαλούν αποτριβές στα δόντια, απομάκρυνση δηλαδή του σμάλτου, ιδίως όταν συνδυάζονται με πιο σκληρές οδοντόβουρτσες και την άσκηση δύναμης. Εμείς, δεν συστήνουμε τέτοιες οδοντόπαστες.
 •  Αρωματικές ουσίες: Γλυκαντικά και διάφορες άλλες ουσίες που δίνουν στην οδοντόπαστα την ευχάριστη γεύση που αφήνει στο στόμα.
 • Συντηρητικά: Όλες οι οδοντόπαστες περιέχουν ουσίες που διατηρούν τη μορφή, τη γεύση και τη σύσταση της οδοντόπαστας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, στις περισσότερες οδοντόπαστες περιέχεται γλυκερόλη, που δεν επιτρέπει στην οδοντόπαστα να ξεραθεί μέσα στο σωληνάριο.
 • Απορρυπαντικά: Περιέχονται διάφορες ουσίες με καθαριστικές ιδιότητες, που κάνουν την οδοντόπαστα να αφρίζει, όπως είναι το θειικό νάτριο (sodium sulfate).

Ας δούμε τώρα ποιά είναι τα κυριότερα είδη οδοντόπαστας που υπάρχουν στο εμπόριο και τι είναι σημαντικό για εμάς όταν επιλέγουμε μια από αυτές. Φυσικά, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε στόματος, ο Οδοντίατρος μπορεί να συστήσει κάτι διαφορετικό.

 • toothpasteΟδοντόπαστες με Φθόριο: Το πιο σημαντικό συστατικό που πρέπει να ελέγχουμε ότι υπάρχει σε μια οδοντόπαστα είναι το φθόριο. Αυτή η ουσία έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη της τερηδόνας στα δόντια και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε αυτό η βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού που έχει γίνει τα τελευταία 50 χρόνια. Το φθόριο “σκληραίνει” τα δόντια και τα κάνει πιο ανθεκτικά στη δράση των οξέων που παράγονται από τη μικροβιακή πλάκα. Επίσης, βοηθά στην αναστροφή και την επιδιόρθωση αρχόμενων τερηδονικών βλαβών. Η χρήση οδοντόπαστας με φθόριο είναι ένας βασικός τρόπος να προστατευθούν τα δόντια μας και θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει στην οδοντόπαστα που χρησιμοποιούμε. Σήμερα, οι περισσότερες οδοντόπαστες που υπάρχουν στο εμπόριο περιέχουν φθόριο, αλλά υπάρχουν και κάποιες, όπως πολλές φυτικές οδοντόπαστες, που δεν το περιλαμβάνουν στα συστατικά τους. Ανάλογα με την οδοντόπαστα το φθόριο υπάρχει σε διάφορες μορφές, όπως είναι το φθοριούχο νάτριο ή ο φθοριούχος κασσίτερος σε ποσότητα 1450 ppm. Ειδικές οδοντόπαστες που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φθορίου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά από υπόδειξη του οδοντιάτρου, γιατί το φθόριο, σε μεγάλη ποσότητα αποτελεί δηλητήριο. Επίσης, μεγάλη προσοχή χρειάζεται στη χρήση φθορίου στα παιδιά, γιατί μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που πρέπει κάνει κακό στα δόντια που αναπτύσσονται, προκαλώντας την ονομαζόμενη φθορίαση, μια δομική ανωμαλία των δοντιών αλλά και άλλα προβλήματα.
 • Οδοντόπαστες για τον έλεγχο της πέτρας (tartar control): Ο έλεγχος της πέτρας από αυτές τις οδοντόπαστες γίνεται κυρίως με την προσθήκη ισχυρότερων αποτριπτικών, όπως είναι τα πυροφοσφωρικά άλατα και ο κιτρικός ψευδάργυρος, που προκαλούν αποτριβές στο σμάλτο των δοντιών. Οι περισσότερες από αυτές τις οδοντόπαστες, περιέχουν και φθόριο.
 • Οδοντόπαστες για ευαίσθητα δόντια: Συνήθως περιέχουν νιτρικό κάλιο ή χλωριούχο στρόντιο, χημικές ουσίες που μπορούν να αποφράξουν μικρούς πόρους των δοντιών που είναι υπεύθυνοι για την ευαισθησία στο κρύο ή το ζεστό. Συνήθως, οι χημικοί αυτοί παράγοντες χρειάζονται μερικές εβδομάδες μέχρι να φανεί η αποτελεσματικότητά τους στις οδοντικές ευαισθησίες, αλλά μην ξεχνάτε ότι τέτοιες ευαισθησίες είναι πολλές φορές ενδεικτικές για κάποιο χάλασμα στα δόντια που απαιτεί την παρέμβαση του οδοντιάτρου. Οι περισσότερες οδοντόπαστες για ευαίσθητα δόντια περιέχουν και φθόριο, οπότε είναι μια καλή επιλογή για καθημερινή χρήση.
 • Λευκαντικές οδοντόπαστες: Οι εταιρείες που παράγουν λευκαντικές οδοντόπαστες ισχυρίζονται ότι είναι αποτελεσματικές στη λεύκανση ή τη διατήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης των δοντιών που έγινε στο οδοντιατρείο με τους χημικούς παράγοντες που περιέχουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτές οι ουσίες (συνήθως υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου), δεν είναι σε αρκετά υψηλή συγκέντρωση στις οδοντόπαστες (θα ήταν καυστικές), ούτε εφαρμόζονται για αρκετό χρόνο ώστε να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Οπότε, η μόνη λευκαντική δράση που παρέχουν είναι με την ισχυρή αποτριπτική ικανότητα που έχουν, για να απομακρύνουν τις εξωτερικές χρωστικές που επικάθονται στα δόντια, κάτι όμως που όπως προαναφέρθηκε, προκαλεί αποτριβή στο σμάλτο των δοντιών. Προτείνουμε να μην χρησιμοποιούνται λευκαντικές οδοντόπαστες. Εάν κάποιος θέλει το χαμόγελο του να γίνει πιο λαμπερό, το καλύτερο είναι να απευθυνθεί στον Αισθητικό Οδοντίατρο, ο οποίος γνωρίζει τις τεχνικές και διαθέτει τα μηχανήματα και τα υλικά για να το πετύχει με ασφάλεια.
 • Φυτικές οδοντόπαστες: Στη σύγχρονη εποχή, ο κόσμος προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν τη ζωή του πιο φυσική και γι΄αυτό διαλέγει πολλές φορές και οδοντόπαστες που δεν περιέχουν παρά μόνο φυτικά συστατικά έτσι ώστε υπάρχει μεγάλη ποικιλία τέτοιων προϊόντων στην αγορά. Προτείνουμε να χρησιμοποιείτε τέτοιες οδοντόπαστες υπό την προϋπόθεση ότι περιέχουν φθόριο, ουσία απαραίτητη στην πρόληψη της τερηδόνας και ότι δεν έχουν ισχυρή αποτριπτική δράση. Μια απλή δοκιμή για το αν η οδοντόπαστα είναι απαλή είναι να τρίψουμε τα δάχτυλα μας με λίγη οδοντόπαστα ανάμεσα και να δούμε εάν θα νιώσουμε τους κόκκους της. Σε μια μη αποτριπτική οδοντόπαστα πρέπει να μην γίνονται αντιληπτοί οι κόκκοι.
 • Φαρμακευτικές οδοντόπαστες: Υπάρχουν πολλά τέτοια προϊόντα, όπως για παράδειγμα οι οδοντόπαστες που περιέχουν χλωρεξιδίνη, οι οποίες όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά από την αντίστοιχη οδηγία του οδοντιάτρου.

Ποιά οδοντόβουρτσα να διαλέξουμε?

woman brushingΗ οδοντόβουρτσα και η οδοντόπαστα είναι τα πιο κοινά, καθημερινά μέσα με τα οποία ασκείται η στοματική υγιεινή. Οι πρώτες οδοντόβουρτσες με τρίχες έχουνε βρεθεί σε αρχαιολογικά ευρήματα στην Αφρική, ενώ οι Κινέζοι κατασκεύαζαν οδοντόβουρτσες με τρίχες χοίρου τον 7ο αιώνα μ.Χ. Από το 1780 γινόταν μαζική παραγωγή οδοντόβουρτσας στην Αγγλία, με την ίδια εταιρεία να συνεχίζει ακόμη και σήμερα να παράγει οδοντόβουρτσες (Wisdom Toothbrushes). Το 1840 πλέον, παράγονταν οδοντόβρουτσες σε όλο τον κόσμο, ενώ στις Η.Π.Α. η μαζική πώλησή τους ξεκίνησε το 1885. Οι πιο φθηνές οδοντόβουρτσες είχαν τρίχες χοίρου ενώ οι ακριβότερες, τρίχες ασβού, που ίσως ακόμα μπορούν να βρεθούν σε κάποιες χώρες.

Υπάρχουν πολλών ειδών οδοντόβουρτσες, σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και σκληρότητες.

Για την αποτελεσματική απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας, προτείνεται μια μαλακή οδοντόβουρτσα (το πολύ μέτρια, εάν γίνεται προσεκτική χρήση, χωρίς καθόλου δύναμη). Μια σκληρή οδοντόβουρτσα μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι τα δόντια καθαρίζονται καλύτερα, αλλά μπορεί να προκαλέσει αποτριβή του σμάλτου (αδαμαντίνη) των δοντιών, απορρόφηση των ούλων και αποκάλυψη των ριζών των δοντιών. Το μέγεθος της οδοντόβουρτσας είναι επίσης σημαντικό, με τις μικρότερες συνήθως να είναι πιο αποτελεσματικές. Τέλος, καλό είναι να προτιμάται ένα απλό σχήμα βούρτσας, που να επιτρέπει να την τοποθετήσουμε όπως χρειάζεται σε κάθε περιοχή του στόματος. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αλλάζεται κάθε 3 μήνες ή και νωρίτερα, αν οι τρίχες φθαρούν και στραβώσουν, γιατί γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές στον καθαρισμό των δοντιών.  Οι παιδικές οδοντόβουρτσες συνήθως χρειάζονται αλλαγή σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Όπως προαναφέρθηκε, το στόμα έχει πολύ μεγάλη ποσότητα αλλά και ποικιλία μικροβίων. Έτσι, η οδοντόβουρτσα πρέπει να ξεπλένεται μετά το βούρτσισμα πολύ καλά για να μη μένουν υπολείμματα οδοντόπαστας ή άλλων εναποθέσεων. Εάν δεν καθαριστεί καλά, είναι πιθανό να μεταφέρουμε μικρόβια που έχουν παραμείνει στη βούρτσα από το προηγούμενο βούρτσισμα που κάναμε. Πρέπει να φυλάσσεται σε όρθια θέση, χωρίς κάλυμμα, έτσι ώστε να μπορεί να στεγνώνει στον αέρα μετά από κάθε χρήση, γιατί η υγρασία και πάλι ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Θα πρέπει επίσης η κάθε οδοντόβουρτσα να φυλάσσεται χωριστά και να μην έρχεται σε επαφή με οδοντόβουρτσες άλλων μελών της οικογένειας, γιατί μπορεί να γίνει μεταφορά μικροβίων και μόλυνση του ενός ατόμου από το άλλο, μέσω της οδοντόβουρτσας (σταυροειδής μόλυνση). Εννοείται ότι ποτέ δεν πρέπει να μοιράζονται την ίδια οδοντόβουρτσα δύο άτομα.

 

OdontobourtsesΟι οδοντόβουρτσες με φυσική τρίχα έχουν πρακτικά απομακρυνθεί πλέον από την αγορά, οπότε κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά οδοντόβουρτσες με συνθετική τρίχα και αποστρογγυλευμένα άκρα, για να μη τραυματίζονται τα ούλα.

 

Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τελευταία και αποτελεί συχνή ερώτηση προς τον οδοντίατρο αν γίνεται καλύτερα ο καθαρισμός των δοντιών με αυτές. Κατά τη γνώμη του υπογράφοντα, η απάντηση είναι ότι ο καθαρισμός των δοντιών μπορεί να γίνει εξίσου καλά με τις χειροκίνητες και με τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, εάν χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που πρέπει. Η αίσθηση που δίνουν οι χειροκίνητες οδοντόβουρτσες στο χέρι είναι καλύτερη, ενώ πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες ασκούν μεγάλη δύναμη στα δόντια, οπότε πρέπει να κρατούνται από το χρήστη πολύ απαλά.Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι οπωσδήποτε ακριβότερες, μεταφέρονται δυσκολότερα σε κάποιο ταξίδι και προσθέτουν έναν επιπλέον φορτιστή-βάση στο σπίτι μας.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κατηγορίες ατόμων για τα οποία  η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι πλεονεκτική και συστήνεται, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα στους ώμους ή τα χέρια, αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις που δυσκολεύουν την κίνηση των χεριών. Επίσης, για κάποιους ανθρώπους ή για τα παιδιά, η χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας ως ηλεκτρονικό παιχνίδι (gadget) αποτελεί κίνητρο για να βουρτσίζονται τα δόντια πιο συχνά.

electric toothbrushΩς γενική κατέυθυνση, η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι από κάποια καλή εταιρεία, εξειδικευμένη στα προϊόντα στοματικής υγιεινής και όχι από τις πολύ φθηνές και αμφιβόλου προέλευσης συσκευές που προσφέρονται στο διαδίκτυο ή στα καταστήματα. Πολλές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν λειτουργίες χρονομέτρησης του βουρτσίσματος ή ακόμη και ένδειξη υπερβολικής πίεσης στα δόντια. Βασικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κεφαλή της οδοντόβουρτσας. Θεωρείται πλεονεκτικό από έρευνες που έχουν γίνει, η κίνηση να είναι περιστροφικής ταλάντευσης (μισή στροφή δεξιά – μισή στροφή αριστερά εναλλασσόμενα) και όχι παλινδρομική (μπρος πίσω) ή περιστροφική μόνο προς μια κατεύθυνση. Τελευταία, έχουν κυκλοφορήσει και κάποιες οδοντόβουρτσες που κινούνται με υπέρηχους, που επίσης φαίνεται ότι έχουν καλά αποτελέσματα.

Οδηγίες για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών

ΟικογένειαΗ στοματική υγιεινή θεωρείται σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας που πρέπει να γίνεται καθημερινά στο σώμα μας. Αποσκοπεί στην αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας από τα δόντια και τα ούλα που, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα σημειώματα, είναι ένα κολλώδες στρώμα βακτηρίων που σχηματίζεται διαρκώς πάνω στους ιστούς του στόματος και οδηγεί σε νόσους όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Το βούρτσισμα των δοντιών αποτελούσε συνήθεια από το 3000 πχ, όταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έφτιαχναν κατασκευές από μικρά κλαδιά και φύλλα από δέντρα για το σκοπό της υγιεινής του στόματός τους. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αμερικής είχαν αναπτύξει παρόμοιες μεθόδους. Παρ’ όλα αυτά, το βούρτσισμα των δοντιών άρχισε να θεωρείται απαραίτητη καθημερινή συνήθεια του ανθρώπου στην Ευρώπη, από τα τέλη του 17ου αιώνα, με την πρώτη οδοντόβουρτσα να παράγεται μαζικά στην Αγγλία το 1780.

Το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεί το κυριότερο μέσον στοματικής υγιεινής, που θεωρείται απαραίτητο να συμπληρώνεται και από τη χρήση οδοντικού νήματος. Υπάρχουν βέβαια και άλλες μέθοδοι υγιεινής, όπως είναι τα μεσοδόντια βουρτσάκια, οι συσκευές εκτόξευσης νερού κ.α. αλλά το βούρτσισμα παραμένει το κύριο μέσον απομάκρυνσης της μικροβιακής πλάκας.

Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ, κατά προτίμηση και μια τρίτη φορά, το μεσημέρι. Το βραδινό βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου γίνεται ο μεγαλύτερος πολλαπλασιασμός των βακτηρίων, τα οποία βρίσκονται σε ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Η θερμοκρασία είναι παρόμοια με ενός επωαστικού κλιβάνου, υπάρχει τροφή από τα μικροσκοπικά υπολείμματα του φαγητού μας ενώ η ροή του σάλιου που ξεπλένει τα μικρόβια είναι μειωμένη και η γλώσσα που καθαρίζει σε ένα βαθμό τα δόντια, δεν κινείται. Η άσχημη γεύση που έχουμε πολλές φορές το πρωί όταν ξυπνάμε προέρχεται από τις μεγάλες αποικίες μικροβίων που έχουν σχηματιστεί κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η συχνότητα του βουρτσίσματος είναι σημαντική αλλά εξίσου σημαντική είναι και η σωστή τεχνική. Η βούρτσα είναι απλά ένα εργαλείο και καθαρίζει μόνο τις περιοχές όπου την τοποθετούμε. Είναι εξαιρετικής σημασίας λοιπόν ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή καθαριότητα και προστασία των δοντιών μας. Στην αρχή μπορεί να χρειαστεί να ασκούμε την τεχνική μπροστά στον καθρέπτη, αλλά σύντομα, όταν μας γίνει συνήθεια, θα μπορούμε να την εφαρμόζουμε μηχανικά.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Οδηγίες στοματικής υγιεινής 1 Τοποθετήστε τη βούρτσα στο ύψος των ούλων με γωνία 45ο, προς τα ούλα, στοχεύοντας στο θύλακο που δημιουργείται μεταξύ ούλων και δοντιού. Οι τρίχες πρέπει να ακουμπούν και την επιφάνεια του δοντιού και τα ούλα.
Οδηγίες στοματικής υγιεινής 2 Βουρτσίστε απαλά την επιφάνεια των δοντιών και των ούλων με κυκλικές κινήσεις, μετακινώντας τη βούρτσα και καλύπτοντας 2-3 δόντια κάθε φορά. Μετά από περίπου 20 κύκλους, μετακινείστε την οδοντόβουρτσα στα επόμενα 2-3 δόντια.
Οδηγίες στοματικής υγιεινής 3 Διατηρήστε γωνία 45ο της βούρτσας προς τα ούλα και όταν βουρτσίζετε τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών, προς τον ουρανίσκο και τη γλώσσα.
Οδηγίες στοματικής υγιεινής 4 Όταν βουρτσίζετε τα μπροστινά δόντια, γυρίστε τη βούρτσα κατακόρυφα. Κάνετε αρκετές κινήσεις της βούρτσας άνω και κάτω, χρησιμοποιώντας το μπροστινό μισό μέρος της οδοντόβουρτσας.
Οδηγίες στοματικής υγιεινής Τοποθετήστε τη βούρτσα στην μασητική, επάνω επιφάνεια των δοντιών και κινήστε την απαλά εμπρός – πίσω. Τέλος, βουρτσίστε προσεκτικά και την επάνω επιφάνεια της γλώσσας γιατί εκεί μαζεύονται πολλά από τα βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή.

                                                                      Οι εικόνες αποτελούν ιδιοκτησία της εταιρείας Butler.

 

Μερικές συμβουλές για το αποτελεσματικό βούρτσισμα των δοντιών είναι:

 • Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 λεπτά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο χρόνος παίζει ρόλο στην απομάκρυνση των βακτηρίων και όχι η δύναμη που ασκούμε. Μερικές ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έχουν ενσωματωμένο χρονομετρητή που μας ειδοποιεί.
 • Αν και ιδανικά πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 3 φορές, το περισσότερο δεν φαίνεται να είναι πλεονεκτικό. Πάνω από 4 βουρτσίσματα την ημέρα μάλιστα, μπορεί να αρχίζουν να γίνονται βλαπτικά και ιδίως όταν ασκείται μεγάλη δύναμη, μπορεί να γίνουν αποτριβές στα δόντια. Το μυστικό λοιπόν είναι να βουρτσίζουμε 2-3 φορές την ημέρα, 2-3 λεπτά την κάθε φορά, χωρίς καθόλου δύναμη.
 • Η σωστή επιλογή οδοντόβουρτσας και οδοντόπαστας είναι μεγάλης σημασίας αλλά θα αποτελέσουν αναλύσεις σε επόμενα σημειώματα.
 • Στο βούρτσισμα πρέπει να υπάρχει μεθοδολογία. Ξεκινάμε από μια οπίσθια περιοχή και μετακινούμαστε σταδιακά προς τα εμπρός και την αντίθετη πλευρά. Περνάμε στην εσωτερική επιφάνεια και μετά στην μασητική, πριν προχωρήσουμε στην άλλη γνάθο. Εάν βουρτσίζουμε τυχαία τις διάφορες περιοχές, ειναι βέβαιο ότι κάποιες θα μείνουν λιγότερο καθαρές.
 • Οι κινήσεις της βούρτσας δεν πρέπει να είναι οριζόντιες (μπρος – πίσω) αλλά κάθετες και κυκλικές.
 • Το μάτωμα των ούλων δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για να σταματήσουμε να βουρτσίζουμε κάποια περιοχή. Από τη στιγμή που δεν τραυματίζουμε τα ούλα αλλά κάνουμε απαλές κινήσεις, η απομάκρυνση των μικροβίων είναι αυτό που θα θεραπεύσει τα ούλα από την ουλίτιδα.

Σωστή διατροφή για γερά δόντια

Fruit for the teeth!Η σχέση της διατροφής με την υγεία των δοντιών είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αποτελεί μάλιστα έναν από τους κύριους στόχους της προληπτικής οδοντιατρικής που εφαρμόζεται ευρέως στο εξωτερικό αλλά με μικρά βήματα και στη χώρα μας. Εδώ και δεκαετίες, η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία προτείνει να περιορίζεται η ποσότητα της τροφής και των ποτών που καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων και όταν υπάρχουν τέτοια σνακ, να είναι οπωσδήποτε μη σακχαρούχα. Πλέον και στην Ελλάδα, τα κυλικεία των σχολείων απαγορεύεται να διαθέτουν οποιαδήποτε σακχαρούχο τροφή ή ποτό.

Οι διατροφικές συνήθειες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αν και το πότε τα δόντια ενός παιδιού ή ενός ενήλικα θα αρχίσουν να χαλάνε. Η αιτία για το σάπισμα των δοντιών, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη ανάρτηση, είναι η μικροβιακή πλάκα, ένα λεπτό κολλώδες στρώμα από μικρόβια που αρχίζει να σχηματίζεται αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών πάνω σε αυτά. Συγκεκριμένα βακτήρια της πλάκας, κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με σάκχαρα, παράγουν οξέα που κάποια στιγμή είναι πιθανό να απασβεστιώσουν τα δόντια μας, με αποτέλεσμα την οδοντική τερηδόνα και τη δημιουργία κοιλοτήτων. Τα οξέα αυτά προσβάλλουν τα δόντια για τουλάχιστον 20 λεπτά μετά από την κατανάλωση ζάχαρης, ακόμη και αν η ποσότητα που έχει καταναλωθεί είναι μικρή. Είναι λοιπόν κατανοητό ότι η παρουσία οξέων που χαλάνε τα δόντια στο στόμα μας εξαρτάται περισσότερο από το χρονικό διάστημα που βρίσκεται κάτι σακχαρούχο στο στόμα μας, παρά από την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουμε.

Εάν δηλαδή κάποιος που αγαπά τα γλυκά καταναλώσει δύο μεγάλα κομμάτια τούρτας, η διάρκεια της προσβολής των δοντιών από τα οξέα που θα παραχθούν θα είναι 20 λεπτά. Εάν όμως έχει δίπλα του ένα ρόφημα με ζάχαρη που καταναλώνεται σε διάστημα μίας ώρας, κάθε φορά που θα πίνει μια γουλιά θα ξεκινά ένας νέος 20λεπτος κύκλος προσβολής των δοντιών. Επιπρόσθετα, εάν η κατανάλωση της τούρτας γίνει μετά το γεύμα, όταν υπάρχει αυξημένη ροή σάλιου που ξεπλένει τη ζάχαρη από τα δόντια, όπως και εάν τα δόντια βουρτσιστούν αμέσως μετά την κατανάλωση, η ζημιά θα είναι πολύ μικρή συγκριτικά με αυτή που θα γίνει εάν κάποιος παραγγείλει σε ένα μεσόγευμα ένα χυμό νέκταρ ή ένα μέτριο καφέ. Καταληκτικά λοιπόν, αυτό που προτείνεται είναι, οτιδήποτε σακχαρούχο να καταναλώνεται αμέσως μετά τα γεύματα και να βουρτσίζονται αμέσως μετά τα δόντια. Οτιδήποτε καταναλώνεται στα μεσογεύματα, να είναι μη σακχαρούχο. Η μείωση της ποσότητας της ζάχαρης που καταναλώνεται είναι σημαντική, αλλά ακόμη πιο σημαντική είναι η μείωση της συχνότητας της κατανάλωσης.

Fruit better than candy

Κάτι άλλο που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας είναι ότι σάκχαρα “κρύβονται” σε πολλές τροφές και ροφήματα που είναι φαινομενικά αθώα. Τροφές όπως η κέτσαπ, οι περισσότεροι χυμοί, τα βουτήματα, τα περισσότερα κοκτέιλ, ακόμη και κάποια φρούτα όπως η μπανάνα, είναι απλά παραδείγματα. Ας σκεφτούμε ότι ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 7 έως 11 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη! Γι’ αυτό, αυτή η κατηγορία ροφημάτων θεωρείται μια βασική πηγή παροχής άχρηστης ζάχαρης στον οργανισμό μας. Στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο καταναλώνεται μεγαλύτερη ποσότητα αναψυκτικών από ότι γάλακτος, μπύρας, καφέ, ακόμη και νερού. Αντίθετα, καλές τροφές για τα δόντια είναι οι φυσικοί χυμοί, ιδίως των ξινών φρούτων (πχ στιμμένο πορτοκάλι), τα γαλακτοκομικά, οι σαλάτες και τα περισσότερα
φρούτα, το ψάρι και το κρέας.

Μερικά διατροφικά μυστικά για γερά δόντια είναι:

 • Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με γλυκαντικές ουσίες όπως είναι η ασπαρτάμη  ή η ξυλιτόλη όταν πίνετε καφέ ή τσάι. Εάν πρέπει να καταναλώσετε κάποιο αναψυκτικό, αυτό να είναι τύπου light – η διαφορά είναι ότι αυτά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη. Η ασπαρτάμη δεν έχει καμία τερηδονογόνο δράση και απ’ ότι φαίνεται, δεν έχει κάποια παρενέργεια.
 • Εάν είναι δυνατόν, τρώτε λιγότερα γλυκά, κέικ ή μπισκότα. Όταν τρώτε τέτοιες τροφές, καταναλώστε τις εφάπαξ και όχι κομμάτι κομμάτι κάθε λίγα λεπτά.
 • Τρώτε φρούτα αντί για γλυκά και σοκολάτες.
 • Προτιμήστε ένα φυσικό χυμό ή κάποιο συσκευασμένο χυμό που αναγράφει ότι δεν έχει προσθήκη ζάχαρης, αντί για χυμούς νέκταρ ή αναφυκτικά.
 • Διαβάζετε πάντα τα περιεχόμενα των συσκευασμένων τροφών που αγοράζετε. Οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη είναι καλό να παραμένει στα ράφια του Super Market.
 • Η κατανάλωση τυριού μετά το φαγητό μειώνει την παραγωγή οξέων από τα βακτήρια της πλάκας.
 • Η αυξημένη ροή σάλιου είναι ευεργετική για τα δόντια. Το σάλιο ξεπλένει τα δόντια από τα σάκχαρα και ουδετεροποιεί τα οξέα που έχουν παραχθεί. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη αυξάνει τη ροή σάλιου και θεωρείται καλό, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μετά την κατανάλωση κάποιου γλυκού όταν δεν είναι δυνατόν να βουρτσίσουμε τα δόντια μας. Εάν βέβαια η τσίχλα που καταναλώνεται περιέχει ζάχαρη, απλά επιδεινώνουμε το πρόβλημα παρέχοντας επιπλέον τροφή στα τερηδονογόνα μικρόβια.

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
zoi spyrou
zoi spyrou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

You are very lucky all those who live in Thessaloniki and you can benefit from the services of the doctor, Mr. Giannakopoulos!
A wonderful man, a praiseworthy scientist, very sought after in his field, possesses excellent knowledge and obviously has a lot of experience, characteristics that make up the impeccable professional! The fact that he does not see the patient as money is obvious from the very useful and important work he goes through in the blog "smile clinic blog", where he provides day and night - I subscribe - FREE and therefore UNDERSTANDING his services to thousands of people, who he knows do not are his patients and many of them will never happen! Sorry for the chatter, but I think I was as concise as possible to be able to sketch such a Scientist and Man !!!

K Roussou
K Roussou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Mr. Giannakopoulos is a unique, human and scientist with knowledge and interest above all for patients. In my almost a year of working with his colleagues in the field so far, a painful issue has emerged that is the only one I am not sick of and our communication was through the blog he maintains, which made me respond to what it may have happened and it would have helped me to look even further in my case without the slightest financial and personal benefit. I imagine if he does this for an unknown, what he does for his patients.

There are few words to describe my gratitude and admiration that while he has never seen me clinically as we are in other cities and it is very difficult for me to visit, he has been able to explain and give me his scientific point of view.

If Mr. Giannakopoulos had all the workers in the industry go about correspondingly or unselfishly in the process of responding, reassuring and showing their human side to the aching patient and lacking the training to understand what is happening to him, our world will it was much better ...

Stefanos Fragos
Stefanos Fragos

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Beautiful place, excellent doctor, impeccable service. I was absolutely happy.

Follow Us