Οδοντιατρικές Ακτινογραφίες: Πόσο ασφαλείς είναι?

XrayΟι οδοντιατρικές ακτινογραφίες είναι ένα χρήσιμο διαγνωστικό μέσο που βοηθά τον οδοντίατρο να αναγνωρίσει βλάβες που δεν διακρίνονται από την κλινική εξέταση. Το πόσο συχνά πρέπει να λαμβάνονται ακτινογραφίες εξαρτάται από την κατάσταση της στοματικής υγείας του ατόμου, την ηλικία του, τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποια νόσο του στόματος και το αν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα που υποδηλώνουν την πιθανότητα ύπαρξης κάποιου προβλήματος. Για παράδειγμα, κάποιοι που έχουν πολλά σφραγίσματα στο στόμα τους, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κάποια τερηδονική αλλοίωση (χάλασμα του δοντιού) από κάποιους άλλους. Ο Οδοντίατρος θα κάνει την κλινική εξέταση, θα λάβει υπ’ όψιν του το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του ασθενή και θα προτείνει εάν και πότε χρειάζονται ακτινογραφίες.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών ακτινογραφίες που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική. Οι πιο κοινές είναι οι μικρές ακτινογραφίες που συνήθως λαμβάνονται στο οδοντιατρείο. Αυτές, ανάλογα με την περιοχή των δοντιών που απεικονίζουν, λέγονται περιακροριζικές, όταν δείχνουν ολόκληρο το δόντι με τη ρίζα του και οπισθομυλικής σύγκλεισης (Bitewings), όταν απεικονίζουν το μέρος των δοντιών που βρίσκεται στο στόμα με μέρος της ρίζας. Επίσης, ευρέως χρησιμοποιείται η πανοραμική γναθογραφία, μια ακτινογραφία που δείχνει την άνω και την κάτω γνάθο, ως τη μύτη, τα ιγμόρεια και το πηγούνι. Η πανοραμική ακτινογραφία χρειάζεται σε περιπτώσεις που υπάρχουν πολλά προβλήματα και χρειάζεται να ελεγχθούν πολλές περιοχές του στόματος, όπως επίσης και σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να γίνει μια καλή απεικόνιση των φρονιμιτών. Η αξονική τομογραφία άνω ή κάτω γνάθου είναι επίσης ένα σύγχρονο διαγνωστικό μέσον σε πολλές περιπτώσεις, όπως όταν χρειάζεται να τοποθετηθούν οδοντικά εμφυτεύματα.Τα σύγχρονα μηχανήματα «κωνικής δέσμης» ακτινοβολούν ελάχιστα τον ασθενή σε σχέση με τους συμβατικούς αξονικούς τομογράφους, με σημαντικά χαμηλότερο κοστος, και προσφέρουν εξαιρετική απεικόνιση των περιοχών που ενδιαφέρουν, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προβλημάτων κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Μια ελάχιστη ακτινογραφική εξέταση, κατά τη γνώμη του υπογράφοντος, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ένα πλήρες check up είναι, πέρα από την ενδελεχή κλινική εξέταση και η λήψη 2 ακτινογραφιών Bitewing (δεξιά και αριστερά) κάθε δύο χρόνια το πολύ, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια τερηδονική αλλοίωση στα σημεία που τα δόντια ακουμπούν μεταξύ τους. Τονίζεται ότι αυτές οι περιοχές δεν μπορούν να ανιχνευθούν κλινικά, κατά την εξέταση από το γιατρό, πριν οι αλλοιώσεις γίνουν πολύ μεγάλες και δημιουργηθούν μεγαλες, ορατές τρύπες στα δόντια. Ανάλογα όμως με το πρόβλημα που πρέπει να διαγνωσθεί, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες ακτινογραφίες για να ελεγχθεί η κατάσταση των ούλων ή η πορεία της ανάπτυξης των γνάθων. Πολλές φορές ο οδοντίατρος χρειάζεται ένα πλήρες σετ ακτινογραφιών σε κάποιον νέο ασθενή και για να έχει ένα σημείο βάσης, κάτι δηλαδή με το οποίο θα μπορεί να συγκρίνει μελλοντικά για να διαπιστώσει πιθανές αλλαγές. Εάν τυχόν ο προηγούμενος οδοντίατρός σας έχει ακτινογραφίες από τα δόντια σας, καλό είναι να ζητήσετε αντίγραφα, ή και τις ίδιες τις ακτινογραφίες για να τις δώσετε στον καινούργιο σας γιατρό.

x-ray sensorΟι οδοντιατρικές ακτινογραφίες είναι ασφαλέστατες και η  δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνεται από αυτές είναι ελάχιστη, Αρκεί να αναφερθεί ότι η ακτινοβολία που λαμβάνεται για 4 ακτινογραφίες τύπου Bitewing είναι 0,005 mSv (mili Sievert), ποσότητα ακτινοβόλησης που λαμβάνεται από το περιβάλλον σε λιγότερες από 24 ώρες. Αυτή η δόση, ισούται με την ακτινοβόληση που δέχεται κάποιος σε μια αεροπορική πτήση μίας ώρας. Μια αξονική τομογραφία θώρακος ακτινοβολεί τον ασθενή με δόση περίπου 7 mSv, ποσότητα ακινοβολίας που ισούται με περίπου 5.000 οδοντιατρικές ακτινογραφίες!

Ακόμη όμως και αυτή η ελάχιστη δόση είναι καλό να λαμβάνεται μόνο όταν υπάρχει λόγος, για να βελτιωθεί η πρόληψη και να γίνει σωστότερη η θεραπεία των ασθενών. Η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία προτείνει τη λήψη ακτινογραφιών με πλακίδια δείκτη ευαισθησίας Ε ή F ή τη λήψη ψηφιακών ακτινογραφιών με τις οποίες ακινοβολείται κατά 80% λιγότερο ο ασθενής. Απαραίτητο είναι ο ασθενής να φοράει μια ποδιά από μόλυβδο κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησής του, που ελαχιστοποιεί την έκθεση της κοιλιακής χώρας και των γεννητικών οργάνων στην ακτινοβολία. Ένα κολλάρο από μόλυβδο που προστατεύει τον θυρεοειδή, ενσωματωμένο στην ποδιά ή και μόνο του, θεωρείται επίσης απαραίτητο κατά τη λήψη οδοντιατρικών ακτινογραφιών.

Οι ακτινογραφίες είναι ασφαλείς και για τα παιδιά, τα οποία μάλιστα πολλές φορές τις χρειάζονται συχνότερα από τους ενήλικες λόγω της διατροφής που κάνουν και της χειρότερης στοματικής υγιεινής που πολλές φορές ασκούν. Ακτινογραφίες μπορούν να γίνουν και σε έγκυες γυναίκες, καλό όμως είναι να αποφεύγονται στο πρώτο τρίμηνο, εκτός αν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη για αυτές. Οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες δεν έχουν απολύτως καμία επίδραση σε γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες ή σε μητέρες που θηλάζουν.

4 απαντήσεις στο Οδοντιατρικές Ακτινογραφίες: Πόσο ασφαλείς είναι?

 • Ο/Η ΗΛΙΑΣ ΒΕΡΡΟΣ λέει:

  Μεσα σε διαστημα τριων εβδομαδων εκανα μια αξονικη εγκεφαλου και μια πανοραμικη (πρωτα η αξονικη). Διατρεχω καποιο κινδυνο;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Καλημέρα.
   Όχι δεν διατρέχετε κάποιο κίνδυνο με τη λήψη ακτινογραφιών. Ακόμη και αν λαμβάνονταν πολλές αξονικές τομογραφίες (που έχουν συγκριτικά πολύ μεγαλύτερη ακτινοβολία από τις πανοραμικές), δεν θα διατρέχατε κάποιον κίνδυνο.
   Στην ουσία, δεν δημιουργείται πρόβλημα ποτέ από την λήψη πολλών ακτινογραφιών. Ας προσπαθήσω να εξηγήσω τι εννοώ:
   1. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος υποβλήθηκε σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ακτινογραφιών και έπαθε κάποια σχετική με την ακτινοβολία νόσο. Τα νούμερα που κάποιες φορές αναφέρονται είναι αναγωγές, δηλαδή, γνωρίζουμε π.χ. την ποσότητα ακτινοβολίας που έλαβε κάποιος στο πυρηνικό ατύχημα της Ιαπωνίας πριν μερικά χρόνια και υπολογίζουμε πόσες π.χ. αξονικές θα χρειαζόντουσαν για να πάρει αυτή την ποσότητα που προκάλεσε το πρόβλημα (τα νούμερα είναι τεράστια και ποτέ δεν λαμβάνονται τέτοιες ποσότητες από ιατρικές εξετάσεις).
   2. Γνωρίζουμε ότι η ακτινοβολία προκαλεί συγκεκριμένα νοσήματα (π.χ.) δερματικές νόσους ή καρκίνο.
   3. Η ακτινοβολία συσωρρεύεται στον οργανισμό, δηλαδή προστίθεται από όλες τις πηγές από τις οποίες λαμβάνεται (δείτε τα άρθρα στο blog μας για το ποιές είναι οι πηγές). Η ποσότητα επίσης σχετίζεται με το διάστημα στο οποίο γίνεται η ακτινοβόληση, δηλαδή θεωρούμε ασφαλές να δεχόμαστε συγκεκριμένα ποσά ακτινοβολίας σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

   Οι ποσότητες που λαμβάνονται από τις ιατρικές ακτινογραφίες είναι γενικά μικρές και δεν μπορούν από μόνες τους να δημιουργήσουν πρόβλημα. Επειδή όμως όπως είπαμε η ακτινοβολία προστίθεται, ακολουθούμε την αρχή ALARA (As Low As Reasonably Achievable), έτσι ώστε ο ασθενής να δέχεται τη λιγότερη δυνατή ακτινοβολία, χωρίς όμως να χάνουμε τις διαγνωστικές πληροφορίες που μας δίνουν οι ακτινογραφίες.
   Θεωρείστε λοιπόν ότι είστε απολύτως ασφαλής με τις ακτινογραφίες που λάβατε, από τη στιγμή που γίνονται για κάποιο λόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πρόληψη ή να θεραπεύσετε κάποιο νόσημα.
   Ελπίζω να βοήθησα.

 • Ο/Η γιαννης λέει:

  ςαν κανεις μια πανοραμικη δωντιων χωρις ποδια μιλαω για εννηλικα αραια και που παθενεις μονιμη βλαβη? και που? εχω δυστονια επηρεαζει μονιμα τον εγκεφαλο? μπορει ν κανει μονιμο προβλημα? ευχαρηστω/

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Η ακτινοβολία επηρεάζει αθροιστικά τον οργανισμό του ανθρώπου και απαιτούνται πολύ μεγάλες δόσεις για να καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, όπως γίνεται σε ανθρώπους που εργάζονται σε περιβάλλον ακτινοβολίας ή όταν κάποιοι έχουν εκτεθεί σε κάποιο πυρηνικό ατύχημα. Πρακτικά, αποκλείεται να έχετε πρόβλημα από τις πανοραμικές ακτινογραφίες, ακόμη και αν είναι πολλές. Εξάλλου, απαιτούνται δεκάδες πανοραμικές για να ακτινοβοληθεί κάποιος όπως όταν γίνεται μια αξονική τομογραφία, κάτι που αποτελεί εξαιρετικά συνηθισμένη εξέταση. Οπότε, μην ανησυχείτε για τις πανοραμικές αλλά εάν νιώθετε δυστονία δείτε το με τον παθολόγο σας γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για κάτι τέτοιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
Sofia Mimikaki
Sofia Mimikaki

1 out of 5 stars

posted 7 months ago

Βρήκα τον οδοντίατρο μέσο Ίντερνετ κ βάση αξιολογήσεων τον προτίμησα. Λάθος μου. Θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω υποτιθέμενους καινούργιους πελάτες.Καταρχην πηγα γιατί έφυγε κομματι απο σφράγισμα . Γνώριζα ότι το δόντι ήταν απονευρωμένο κ κάποια στιγμή θα ήθελε θήκη αλλά αυτό μπορεί ένας γιατρός να το καθυστέρηση .Απο συνταξιούχο οδοντοτεχνιτη πατέρα γνώριζα αρκετά. Πήρα τηλέφωνο διότι ήθελα να κλείσω ραντεβού συγκεκριμένα γ σφράγισμα .Πηγα προετοιμασμένη είχα μαζί μου το ιστορικό μου από προηγούμενο γιατρό και πανοραμική οδοντοστοιχειας . Ο γιατρός θεώρησε με μια μάτια 2 λεπτών ότι δεν θα κάνει σφράγισμα η να ανοίξει το δόντι να δει να το καθαρίσει, και ότι απλά θέλει 500€ χωρίς απόδειξη για θήκη απευθείας . Δεν αξίζει λέει τον κόπο να κάνει κάτι. Μου πήρε 50€ για το απόλυτο τίποτα με απόδειξη αυτή τη φορά . Παραπονέθηκα αλλά με έπεισε ότι αυτό είναι το σωστό . Πόρισμα .Πηγα σε άλλον γιατρό μετά από ένα μήνα αφού το δόντι μου μύριζε . Το ανοίξαμε είχε γέμιση τεριδονα από το άνοιγμα που άφησα τόσο καιρό, ήθελε πλέον καλό καθάρισμα και μετά το γέμισε και το σφράγισε . Κόστος 40€ στον άλλο οδοντίατρο κ έκανε δουλειά. Το σώσαμε για κάποια χρόνια η τέλος πάντων όσο πάει . Την θήκη μου είπαν και πριν 15 χρόνια να την βάλουν στα 22 μου . Αν είναι δυνατόν έτσι εύκολα να βάζουμε θήκες η ψεύτικα δόντια . Συγχαρητήρια γιατρέ για την κοροϊδία . Και ευχαριστώ που γ το τίποτα μου πήρατε 50€ και να έλεγε κανείς δεν είχα ιδέα; Στους υπόλοιπους τι κάνετε θα ήθελα να ξέρω . ; Καλή συνέχεια

Alkioni Xristod
Alkioni Xristod

5 out of 5 stars

posted 11 months ago

Εξαιρετικές συμβουλές, πάντα στα πλαίσια του θεμιτού και της επαγγελματικής δεοντολογίας. Ιδιαίτερα άμεσες απαντήσεις, με ευγένεια και σεβασμό. Μακάρι να μπορούσα να βαθμολογήσω με περισσότερα αστέρια.

Magdalena Tsekou
Magdalena Tsekou

5 out of 5 stars

posted 2 years ago

Η αστείρευτη γνώση σε συνδυασμό με την αφιλοκερδή συμβουλευτική περί οποιουδήποτε προβλήματος στοματικής υγείας, σου προκαλεί απλά μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κου Γιαννακόπουλου.

Follow Us