Επείγουσες Οδοντιατρικές καταστάσεις

ΠονόδοντοςΤι αποτελεί οδοντιατρικό επείγον? Στο ιατρείο μας θεωρούμε ως καταστάσεις που απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση τον πονόδοντο, τα αποστήματα και τα τραύματα στα δόντια και το στόμα γενικότερα. Τέλος, επείγον θεωρείται και ένα κάταγμα δοντιού ή οδοντιατρικού υλικού στην αισθητική ζώνη, που ακόμα και αν δεν πονάει, αποτελεί πρόβλημα για τον ασθενή ο οποίος δεν μπορεί να συνεχίσει ομαλά την κοινωνική και επαγγελματική του ζωή με αυτό το σημαντικό αισθητικό πρόβλημα. Σε τελική ανάλυση, ο ίδιος ο ασθενής αποφασίζει τι είναι για αυτόν επείγον και χρειάζεται άμεση οδοντιατρική αντιμετώπιση.

Τα περισσότερα επείγοντα που βλέπει ένας οδοντίατρος θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν ο ασθενής πήγαινε τακτικά για έλεγχο στον οδοντιατρο, με τη σωστή στοματική υγιεινή (βούρτσισμα και οδοντικό νήμα) και με μια δίαιτα χωρίς πολλά σάκχαρα που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Η τερηδόνα, αποτελεί αναμφισβήτητα την κυριότερη αιτία επείγουσας προσέλευσης των ασθενών στο οδοντιατρείο. Είναι πολύ συνηθισμένο μια τερηδονική αλλοίωση που χρειάζεται ένα απλό σφράγισμα να μην διαγνωσθεί εάν τα δόντια δεν ελεγχθούν από τον οδοντίατρο. Στη συνέχεια και αφού η κοιλότητα μεγαλώσει, αρχίσει να υπάρχει ευαισθησία στο κρύο, τα γλυκά και τα ζεστά, ανάλογα πάντα με την ένταση της αίσθησης του πόνου που έχει ο κάθε άνθρωπος. Εάν και αυτό αφεθεί χωρίς θεραπεία, κάποια στιγμή η τερηδόνα θα φτάσει κοντά στο νεύρο του δοντιού ή ακόμη και θα νεκρωθεί, με συνακόλουθο σύμπτωμα τον έντονότατο πόνο και το πρήξιμο. Ακόμη και αν ο πόνος φύγει, χωρίς να έχει γίνει κάποια θεραπεία, είναι σχεδόν πάντα νομοτελειακό ότι θα επιστρέψει κάποια στιγμή, κατά πάσα πιθανότητα ακόμα εντονότερος.

ToothacheΤα επείγοντα βέβαια συνήθως συμβαίνουν τις χειρότερες στιγμές, όπως όταν είμαστε διακοπές ή το Σαββατοκύριακο, όταν είναι δύσκολο να βρούμε κάποιον οδοντίατρο. Σκεφτείτε λοιπόν να είστε κάπου στο εξωτερικό, στα μέσα του Αυγούστου, ή σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο στις διακοπές των Χριστουγέννων και αντί να απολαμβάνετε τις σπάνιες μέρες ξεκούρασης που έχετε χαρίσει στον εαυτό σας, να ψάχνετε να βρείτε οδοντίατρο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του επείγοντος που σας έχει προκύψει.

Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να αποφευχθούν οι επείγουσες καταστάσεις στην περιοχή των δοντιών και του στόματος είναι η πρόληψη. Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για να διαγνωσθεί κάποιο πρόβλημα όταν είναι ακόμη μικρό, αθλητικοί νάρθηκες για την πρόληψη καταγμάτων κατά την άσκηση των διαφόρων αθλημάτων και καλή στοματική υγιεινή και διατροφή, όπως έχει εκτενώς αναφερθεί σε άλλα σημειώματα στο blog μας.

Μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε αν προκύψει οδοντιατρικό επείγον είναι οι εξής:

  • Καθαρίστε την περιοχή που πονάει. Αυτό γίνεται με απαλό βούρτσισμα, με μαλακή οδοντόβουρτσα και ήπια χρήση οδοντικού νήματος.
  • Ξεπλύνετε δυνατά με χλιαρό αλατόνερο. Αποτελεί ένα ήπιο αντισηπτικό για το στόμα, που μπορούμε να κάνουμε όσο συχνά θέλουμε. Σημειώνουμε ότι δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση το βούρτσισμα με αλάτι, παρά μόνο οι πλύσεις (μπουκώματα) με αλατόνερο. Πέρα από την αντισηψία, το αλατόνερο μπορεί να βοηθήσει να απομακρυνθεί κάποιο υπόλειμμα τροφής που έχει παραμείνει και ερεθίζει την περιοχή. Βάλτε σε ένα μπρίκι με νερό ένα κουταλάκι με αλάτι και ζεστάνετέ το μέχρι θερμοκρασία που να είναι ανεκτή στο στόμα σας.
  • Μην βάζετε ποτέ ασπιρίνη, ούζο ή οτιδήποτε άλλο στην περιοχή που πονάει. Δεν πρόκειται να βοηθήσει και θα προκαλέσει επιπρόσθετα χημικό έγκαυμα στην περιοχή.
  • ΠάγοςΕφαρμόζοντας μια κρύα κομπρέσα εξωτερικά (στο μάγουλο, ή στα χείλη) στην περιοχή που πονάει, μπορεί να ανακουφιστείτε και να μειώσετε το πρήξιμο.
  • Πάρτε κάποιο αντιφλεγμονώδες αναλγητικό. Η ιβουπροφένη και η νιμεσουλίδη αποτελούν δυνατά αναλγητικά, κατάλληλα για τον ισχυρό οδοντικό πόνο. Σε καμία περίπτωση βέβαια μην ξεπεράσετε τη μέγιστη δοσολογία που αναφέρεται στο κουτί.
  • Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τον οδοντίατρό σας, εάν δεν είναι δυνατόν να σας δει. Αυτός έχει το πλήρες ιστορικό σας διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και μπορεί ίσως να σας κατευθύνει για να πάρετε κάποια άλλα φάρμακα όπως είναι τα αντιβιοτικά ή να κάνετε κάτι άλλο που θα σας βοηθήσει. Είναι καλό πάντα να έχετε το τηλέφωνο του οδοντιάτρου αποθηκευμένο στη μνήμη του κινητού σας. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σας χρειαστεί!

Τέλος, αναζητήστε κάποιον οδοντίατρο που μπορεί να αντιμετωπίσει επείγοντα στην περιοχή που βρίσκεστε. Όλα τα καλά ξενοδοχεία μπορούν να προτείνουν κάποιους οδοντιάτρους. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον τοπικό οδοντιατρικό σύλλογο, ο οποίος συνήθως έχει κάποια λίστα εφημερευόντων οδοντιάτρων. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (www.osth.gr) για παράδειγμα προσφέρει αυτή την υπηρεσία στο κοινό του νομού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
Stefanos Fragos
Stefanos Fragos

5 out of 5 stars

posted 2 months ago

Όμορφος χώρος, εξαιρετικός ιατρός, άψογη εξυπηρέτηση. Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος.

K Roussou
K Roussou

5 out of 5 stars

posted 7 months ago

Ο κ. Γιαννακόπουλος είναι ένας, μη πώ ο μοναδικός, άνθρωπος και επιστήμονας με γνώσεις και ενδιαφέρον πάνω από όλα για τους ασθενείς. Από την ως τώρα πορεία μου σχεδόν ένα χρόνο με τους συναδέλφους της ειδικότητας του, για ένα επίπονο θέμα που προέκυψε είναι ο μόνος που παρόλο που δεν είμαι ασθενής του και η επικοινωνία μας έγινε μέσω του Blog που διατηρεί, που κάθησε να μου απαντήσει στο τι μπορεί να έχει συμβεί και να με βοηθήσει ψάχνωντας ακόμα περισσοτερο εις βάθος την περίπτωση μου χωρίς να έχει το παραμικρό οικονομικό και προσωπικό όφελος. Φαντάζομαι αν αυτό το κάνει για μία άγνωστη, τι κάνει για τους ασθενείς του.

Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράφω την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μου που ενώ δεν με έχει δει ποτέ κλινικά καθώς είμαστε σε άλλες πόλεις και μου είναι πολύ δύσκολο να τον επισκεφτώ, ασχολήθηκε να μου εξηγήσει και να μου δώσει την επιστημονική άρτια άποψη του.

Μακάρι σαν τον κ. Γιαννακόπουλο όλοι οι λειτουργοί του κλάδου να έμπαιναν αντίστοιχα ανιδιοτελώς ή μη στην διαδικασία να απαντήσουν, να καθησυχάσουν και να δείξουν την ανθρωπινη πλευρά τους στον ασθενή που πονάει και δεν έχει την κατάρτιση να καταλάβει τι του συμβαίνει, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος...

zoi spyrou
zoi spyrou

5 out of 5 stars

posted 1 month ago

Ειστε παρα πολυ τυχεροί ολοι όσοι διαμενετε στη θεσσαλονικη και μπορείτε να επωφεληθείτε των υπηρεσιών του γιατρού, του κυρίου Γιαννακόπουλου!
Υπέροχος άνθρωπος, αξιέπαινος επιστήμονας, πολύ ψαγμένος στο αντικείμενό του, κατεχει αριστα γνώση και διαθετει εκδηλα μεγάλη πειρα, χαρακτηριστικά που συναπαρτιζουν τον άψογο επαγγελματία! Το οτι δεν βλέπει τον ασθενη ως χρημα ειναι οφθαλμοφανές από το πολύ χρήσιμο και σπουδαίο έργο που διάγει στο blog "smile clinic blog", οπου παρεχει νυχθημερον - το προσυπογράφω- ΔΩΡΕΑΝ και συνεπώς ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες ατομα, τα οποία γνωρίζει οτι δεν είναι ασθενείς του και πολλα εκ' των οποίων δεν θα γίνουν και ποτέ! Συγγνώμη για τη φλυαρία, αλλα θεωρω πως ημουν οσο πιο περιληπτική γινοταν για να καταφέρω να σκιαγραφησω συλλήβδην εναν τέτοιο Επιστήμονα και Άνθρωπο!!!

Follow Us