Πόνος στα δόντια κατά τη διάρκεια πτήσης με αεροπλάνο. Γιατί μπορεί να συμβεί;

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να μας απασχολεί κατά τη διάρκεια μιας πτήσης είναι ο πονόδοντος, κάτι που μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση εάν πηγαίνουμε για διακοπές ή και να μας αποσυντονίσει, εάν ταξιδεύουμε για επαγγελματικούς λόγους. Δυστυχώς, ο πόνος κάποιου δοντιού στο αεροπλάνο είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά και οφείλεται στον ίδιο λόγο που μπορεί να έχουμε πόνο στα αυτιά: ο αέρας στο σώμα μας προσπαθεί να εξισωθεί με την πίεση του αέρα μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, που μεταβάλλεται συνέχεια όπως το αεροπλάνο ανεβαίνει ή κατεβαίνει. Και αν με τα αυτιά μπορούμε να κάνουμε κάποια τρικ για να εξισώσουμε την πίεση, όπως το να καταπίνουμε το σάλιο μας, να μασάμε τσίχλα, ή να φυσάμε την μύτη μας ενώ την κλείνουμε, με τα δόντια δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Ένα υγιές δόντι δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή στην πίεση του αέρα, ένα τερηδονισμένο δόντι όμως, ή κάποιο δόντι το οποίο έχει σφραγιστεί και έχει εγκλωβιστεί μέσα του κάποια μικρή φυσαλίδα αέρα, θα πονέσει. Όσο ο αέρας μέσα στο δόντι διογκώνεται, τόσο περισσότερο θα πονάει. Ακόμη, ένα δόντι που απλά ενοχλούσε ελαφρώς στο κρύο, το ζεστό ή το γλυκό πριν την πτήση, μπορεί να πονέσει πολύ περισσότερο μετά την απογείωση. Είναι πιθανό επίσης ένα δόντι που αρχίζει να χαλάει και δεν πονάει καθόλου στο έδαφος, να πονέσει στο αεροπλάνο.

Λόγω των οδοντικών προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των πτήσεων, αναπτύχθηκε ο κλάδος της πτητικής οδοντιατρικής (Aviation Dentistry), ο οποίος ασχολείται με την επίδραση της πτήσης και της αλλαγής της ατμοσφαιρικής πίεσης στην οδοντική υγεία.

airplane toothacheΤι μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε πονόδοντο ενώ πετάμε:

 • Το πιο βασικό είναι να μην επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο με κάποιο οδοντικό πρόβλημα. Πρέπει να επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας για να φτιάξουμε το δόντι μας, εάν έχουμε κάποιο χαλασμένο. Η πτήση είναι πιθανό να επιδεινώσει τον πονόδοντο που ήδη έχουμε. Δεν θα επιταχύνει το χάλασμα του δοντιού ούτε πρόκειται να ξεκολλήσει κάποιο σφράγισμα, αλλά θα πονάτε χωρίς λόγο.
 • Εάν πονάτε πριν την πτήση, πάρετε κάποιο αναλγητικό 30 λεπτά πριν από την απογείωση έτσι ώστε να μην πονέσετε υπερβολικά. Το φάρμακο εκλογής για τον οδοντικό πόνο είναι η ιβουπροφένη.
 • Αποφύγετε τα καυτά ή τα παγωμένα ροφήματα. Προτιμήστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Εάν το πρόβλημα ήταν σοβαρό, επισκεφθείτε κάποιον οδοντίατρο στην πόλη που πήγατε. Συνήθως τα ξενοδοχεία έχουν κάποιον με τον οποίο συνεργάζονται για επείγοντα περιστατικά. Εναλλακτικά, ο τοπικός οδοντιατρικός σύλλογος μπορεί να προτείνει κάποιον οδοντίατρο που θα αντιμετωπίσει το επείγον πρόβλημα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας μόλις γυρίσετε στην πόλη σας. Εάν υπάρχει χαλασμένο δόντι θα πρέπει να φτιαχτεί. Εάν πρόκειται για πόνο σε σφραγισμένο δόντι που δεν είναι χαλασμένο, ίσως πρέπει να αλλαχτεί το σφράγισμα.

5 απαντήσεις στο Πόνος στα δόντια κατά τη διάρκεια πτήσης με αεροπλάνο. Γιατί μπορεί να συμβεί;

 • Ο/Η Maria λέει:

  Καλησπέρα σας, θα ξεκινήσω επανάληψη απονέυρωσης σε ένα δόντι και απονέυρωση σε ένα άλλο. Εχω προγραμαμτισμένη πτήση με αεροπλάνο σε δέκα μέρες. Θα μπορώ να ταξιδέψω? Φαντάζομαι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απονέυρωσης…

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Στα ενδιάμεσα στάδια της απονεύρωσης, ο οδοντίατρος γεμίζει τους ριζοσωλήνες με άποιο αντισηπτικό υλικό, οπότε δεν πρέπει να υπάρχει μέσα αέρας και δεν θα πρέπει να έχετε πρόβλημα. Για κάθε περίπτωση, πάρτε μαζί σας κάποιο αναλγητικό.

 • Ο/Η Θωμάς Νούσιας λέει:

  Διευκρίνιση για το προηγούμενο σχόλιο: ο πόνος δεν έχει καμιά σχέση με πτήσεις.

 • Ο/Η Θωμάς Νούσιας λέει:

  Ο δεύτερος γομφίος κάτω γνάθου δεξιά, που καλύπτεται από γέφυρα, πονάει την ώρα της μάσησης εδώ και 15 χρόνια. Οι εξετάσεις (ακτινογραφίες, τεστ από ενδοδοντικό κλπ) δεν έδειξαν κανένα πρόβλημα. Πριν 3 χρόνια αντικαταστάθηκε το μαύρο σφράγισμα με λευκό και η παλιά μεταλλοκεραμική γέφυρα με ολοκεραμική. Ο πόνος συνεχίζεται για διαστήματα πολλών μηνών, εξαφανίζεται για αρκετούς μήνες και επανέρχεται, με αποτέλεσμα να μη μασάω από δεξιά. Η γέφυρα είναι κολλημένη με προσωρινή κόλλα μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Τι με συμβουλεύετε;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να υπάρχει το πρόβλημα που περιγράφετε. Εάν αποκλείσουμε το ενδοδοντικό πρόβλημα μια που το είδατε σε ειδικό ενδοδοντολόγο, θα μπορούσε να είναι κάτι σχετικό με το σφράγισμα, περιοδοντικό ή συγκλεισιακό τραύμα (εάν λείπουν πολλά δόντια ή η ρίζα του δοντιού είναι μικρή ή έχετε περιοδοντικό πρόβλημα και το δόντι φορτίζεται παραπάνω απ’ ότι αντέχει), ένα ρωγμώδες κάταγμα που δεν φαίνεται στην ακτινογραφία και διάφορα άλλα, ακόμη και αντανάκλαση από άλλο δόντι. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω κάποια συμβουλή εάν δεν δω τουλάχιστον ακτινογραφίες, αν και θα ήταν απαραίτητη και η κλινική εξέταση για να δούμε τι φαίνεται στο στόμα σας, τι συμβαίνει με τον τρόπο που κλείνουν τα δόντια σας μεταξύ τους και να προσπαθήσουμε να αναπαραγάγουμε τον πόνο με διάφορα ερεθίσματα. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω, ο πόνος υπάρχει μόνο κατά τη μάσηση; Ποτέ σε κάτι άλλο (π.χ. κρύα ή ζεστά); Πονάτε μόνο κατά τη μάσηση τροφής ή και όταν κλείσετε δυνατά τα δόντια σας χωρίς τροφή; Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να μένετε με πόνο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ούτε η γέφυρα πρέπει να μένει πολύ καιρό κολλημένη προσωρινά, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί λόγο για τον πόνο που αναφέρετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
zoi spyrou
zoi spyrou

5 out of 5 stars

posted 6 months ago

You are very lucky all those who live in Thessaloniki and you can benefit from the services of the doctor, Mr. Giannakopoulos!
A wonderful man, a praiseworthy scientist, very sought after in his field, possesses excellent knowledge and obviously has a lot of experience, characteristics that make up the impeccable professional! The fact that he does not see the patient as money is obvious from the very useful and important work he goes through in the blog "smile clinic blog", where he provides day and night - I subscribe - FREE and therefore UNDERSTANDING his services to thousands of people, who he knows do not are his patients and many of them will never happen! Sorry for the chatter, but I think I was as concise as possible to be able to sketch such a Scientist and Man !!!

K Roussou
K Roussou

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Mr. Giannakopoulos is a unique, human and scientist with knowledge and interest above all for patients. In my almost a year of working with his colleagues in the field so far, a painful issue has emerged that is the only one I am not sick of and our communication was through the blog he maintains, which made me respond to what it may have happened and it would have helped me to look even further in my case without the slightest financial and personal benefit. I imagine if he does this for an unknown, what he does for his patients.

There are few words to describe my gratitude and admiration that while he has never seen me clinically as we are in other cities and it is very difficult for me to visit, he has been able to explain and give me his scientific point of view.

If Mr. Giannakopoulos had all the workers in the industry go about correspondingly or unselfishly in the process of responding, reassuring and showing their human side to the aching patient and lacking the training to understand what is happening to him, our world will it was much better ...

Stefanos Fragos
Stefanos Fragos

5 out of 5 stars

posted 7 months ago

Beautiful place, excellent doctor, impeccable service. I was absolutely happy.

Follow Us