Πόνος στα δόντια κατά τη διάρκεια πτήσης με αεροπλάνο. Γιατί μπορεί να συμβεί;

Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να μας απασχολεί κατά τη διάρκεια μιας πτήσης είναι ο πονόδοντος, κάτι που μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση εάν πηγαίνουμε για διακοπές ή και να μας αποσυντονίσει, εάν ταξιδεύουμε για επαγγελματικούς λόγους. Δυστυχώς, ο πόνος κάποιου δοντιού στο αεροπλάνο είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά και οφείλεται στον ίδιο λόγο που μπορεί να έχουμε πόνο στα αυτιά: ο αέρας στο σώμα μας προσπαθεί να εξισωθεί με την πίεση του αέρα μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, που μεταβάλλεται συνέχεια όπως το αεροπλάνο ανεβαίνει ή κατεβαίνει. Και αν με τα αυτιά μπορούμε να κάνουμε κάποια τρικ για να εξισώσουμε την πίεση, όπως το να καταπίνουμε το σάλιο μας, να μασάμε τσίχλα, ή να φυσάμε την μύτη μας ενώ την κλείνουμε, με τα δόντια δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Ένα υγιές δόντι δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή στην πίεση του αέρα, ένα τερηδονισμένο δόντι όμως, ή κάποιο δόντι το οποίο έχει σφραγιστεί και έχει εγκλωβιστεί μέσα του κάποια μικρή φυσαλίδα αέρα, θα πονέσει. Όσο ο αέρας μέσα στο δόντι διογκώνεται, τόσο περισσότερο θα πονάει. Ακόμη, ένα δόντι που απλά ενοχλούσε ελαφρώς στο κρύο, το ζεστό ή το γλυκό πριν την πτήση, μπορεί να πονέσει πολύ περισσότερο μετά την απογείωση. Είναι πιθανό επίσης ένα δόντι που αρχίζει να χαλάει και δεν πονάει καθόλου στο έδαφος, να πονέσει στο αεροπλάνο.

Λόγω των οδοντικών προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια των πτήσεων, αναπτύχθηκε ο κλάδος της πτητικής οδοντιατρικής (Aviation Dentistry), ο οποίος ασχολείται με την επίδραση της πτήσης και της αλλαγής της ατμοσφαιρικής πίεσης στην οδοντική υγεία.

airplane toothacheΤι μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε πονόδοντο ενώ πετάμε:

 • Το πιο βασικό είναι να μην επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο με κάποιο οδοντικό πρόβλημα. Πρέπει να επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας για να φτιάξουμε το δόντι μας, εάν έχουμε κάποιο χαλασμένο. Η πτήση είναι πιθανό να επιδεινώσει τον πονόδοντο που ήδη έχουμε. Δεν θα επιταχύνει το χάλασμα του δοντιού ούτε πρόκειται να ξεκολλήσει κάποιο σφράγισμα, αλλά θα πονάτε χωρίς λόγο.
 • Εάν πονάτε πριν την πτήση, πάρετε κάποιο αναλγητικό 30 λεπτά πριν από την απογείωση έτσι ώστε να μην πονέσετε υπερβολικά. Το φάρμακο εκλογής για τον οδοντικό πόνο είναι η ιβουπροφένη.
 • Αποφύγετε τα καυτά ή τα παγωμένα ροφήματα. Προτιμήστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Εάν το πρόβλημα ήταν σοβαρό, επισκεφθείτε κάποιον οδοντίατρο στην πόλη που πήγατε. Συνήθως τα ξενοδοχεία έχουν κάποιον με τον οποίο συνεργάζονται για επείγοντα περιστατικά. Εναλλακτικά, ο τοπικός οδοντιατρικός σύλλογος μπορεί να προτείνει κάποιον οδοντίατρο που θα αντιμετωπίσει το επείγον πρόβλημα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας μόλις γυρίσετε στην πόλη σας. Εάν υπάρχει χαλασμένο δόντι θα πρέπει να φτιαχτεί. Εάν πρόκειται για πόνο σε σφραγισμένο δόντι που δεν είναι χαλασμένο, ίσως πρέπει να αλλαχτεί το σφράγισμα.

5 απαντήσεις στο Πόνος στα δόντια κατά τη διάρκεια πτήσης με αεροπλάνο. Γιατί μπορεί να συμβεί;

 • Ο/Η Maria λέει:

  Καλησπέρα σας, θα ξεκινήσω επανάληψη απονέυρωσης σε ένα δόντι και απονέυρωση σε ένα άλλο. Εχω προγραμαμτισμένη πτήση με αεροπλάνο σε δέκα μέρες. Θα μπορώ να ταξιδέψω? Φαντάζομαι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απονέυρωσης…

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Στα ενδιάμεσα στάδια της απονεύρωσης, ο οδοντίατρος γεμίζει τους ριζοσωλήνες με άποιο αντισηπτικό υλικό, οπότε δεν πρέπει να υπάρχει μέσα αέρας και δεν θα πρέπει να έχετε πρόβλημα. Για κάθε περίπτωση, πάρτε μαζί σας κάποιο αναλγητικό.

 • Ο/Η Θωμάς Νούσιας λέει:

  Διευκρίνιση για το προηγούμενο σχόλιο: ο πόνος δεν έχει καμιά σχέση με πτήσεις.

 • Ο/Η Θωμάς Νούσιας λέει:

  Ο δεύτερος γομφίος κάτω γνάθου δεξιά, που καλύπτεται από γέφυρα, πονάει την ώρα της μάσησης εδώ και 15 χρόνια. Οι εξετάσεις (ακτινογραφίες, τεστ από ενδοδοντικό κλπ) δεν έδειξαν κανένα πρόβλημα. Πριν 3 χρόνια αντικαταστάθηκε το μαύρο σφράγισμα με λευκό και η παλιά μεταλλοκεραμική γέφυρα με ολοκεραμική. Ο πόνος συνεχίζεται για διαστήματα πολλών μηνών, εξαφανίζεται για αρκετούς μήνες και επανέρχεται, με αποτέλεσμα να μη μασάω από δεξιά. Η γέφυρα είναι κολλημένη με προσωρινή κόλλα μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Τι με συμβουλεύετε;

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

   Γεια σας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα μπορούσε να υπάρχει το πρόβλημα που περιγράφετε. Εάν αποκλείσουμε το ενδοδοντικό πρόβλημα μια που το είδατε σε ειδικό ενδοδοντολόγο, θα μπορούσε να είναι κάτι σχετικό με το σφράγισμα, περιοδοντικό ή συγκλεισιακό τραύμα (εάν λείπουν πολλά δόντια ή η ρίζα του δοντιού είναι μικρή ή έχετε περιοδοντικό πρόβλημα και το δόντι φορτίζεται παραπάνω απ’ ότι αντέχει), ένα ρωγμώδες κάταγμα που δεν φαίνεται στην ακτινογραφία και διάφορα άλλα, ακόμη και αντανάκλαση από άλλο δόντι. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω κάποια συμβουλή εάν δεν δω τουλάχιστον ακτινογραφίες, αν και θα ήταν απαραίτητη και η κλινική εξέταση για να δούμε τι φαίνεται στο στόμα σας, τι συμβαίνει με τον τρόπο που κλείνουν τα δόντια σας μεταξύ τους και να προσπαθήσουμε να αναπαραγάγουμε τον πόνο με διάφορα ερεθίσματα. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω, ο πόνος υπάρχει μόνο κατά τη μάσηση; Ποτέ σε κάτι άλλο (π.χ. κρύα ή ζεστά); Πονάτε μόνο κατά τη μάσηση τροφής ή και όταν κλείσετε δυνατά τα δόντια σας χωρίς τροφή; Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να μένετε με πόνο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ούτε η γέφυρα πρέπει να μένει πολύ καιρό κολλημένη προσωρινά, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί λόγο για τον πόνο που αναφέρετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
Sofia Mimikaki
Sofia Mimikaki

1 out of 5 stars

posted 8 months ago

Βρήκα τον οδοντίατρο μέσο Ίντερνετ κ βάση αξιολογήσεων τον προτίμησα. Λάθος μου. Θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω υποτιθέμενους καινούργιους πελάτες.Καταρχην πηγα γιατί έφυγε κομματι απο σφράγισμα . Γνώριζα ότι το δόντι ήταν απονευρωμένο κ κάποια στιγμή θα ήθελε θήκη αλλά αυτό μπορεί ένας γιατρός να το καθυστέρηση .Απο συνταξιούχο οδοντοτεχνιτη πατέρα γνώριζα αρκετά. Πήρα τηλέφωνο διότι ήθελα να κλείσω ραντεβού συγκεκριμένα γ σφράγισμα .Πηγα προετοιμασμένη είχα μαζί μου το ιστορικό μου από προηγούμενο γιατρό και πανοραμική οδοντοστοιχειας . Ο γιατρός θεώρησε με μια μάτια 2 λεπτών ότι δεν θα κάνει σφράγισμα η να ανοίξει το δόντι να δει να το καθαρίσει, και ότι απλά θέλει 500€ χωρίς απόδειξη για θήκη απευθείας . Δεν αξίζει λέει τον κόπο να κάνει κάτι. Μου πήρε 50€ για το απόλυτο τίποτα με απόδειξη αυτή τη φορά . Παραπονέθηκα αλλά με έπεισε ότι αυτό είναι το σωστό . Πόρισμα .Πηγα σε άλλον γιατρό μετά από ένα μήνα αφού το δόντι μου μύριζε . Το ανοίξαμε είχε γέμιση τεριδονα από το άνοιγμα που άφησα τόσο καιρό, ήθελε πλέον καλό καθάρισμα και μετά το γέμισε και το σφράγισε . Κόστος 40€ στον άλλο οδοντίατρο κ έκανε δουλειά. Το σώσαμε για κάποια χρόνια η τέλος πάντων όσο πάει . Την θήκη μου είπαν και πριν 15 χρόνια να την βάλουν στα 22 μου . Αν είναι δυνατόν έτσι εύκολα να βάζουμε θήκες η ψεύτικα δόντια . Συγχαρητήρια γιατρέ για την κοροϊδία . Και ευχαριστώ που γ το τίποτα μου πήρατε 50€ και να έλεγε κανείς δεν είχα ιδέα; Στους υπόλοιπους τι κάνετε θα ήθελα να ξέρω . ; Καλή συνέχεια

Alkioni Xristod
Alkioni Xristod

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Εξαιρετικές συμβουλές, πάντα στα πλαίσια του θεμιτού και της επαγγελματικής δεοντολογίας. Ιδιαίτερα άμεσες απαντήσεις, με ευγένεια και σεβασμό. Μακάρι να μπορούσα να βαθμολογήσω με περισσότερα αστέρια.

Magdalena Tsekou
Magdalena Tsekou

5 out of 5 stars

posted 2 years ago

Η αστείρευτη γνώση σε συνδυασμό με την αφιλοκερδή συμβουλευτική περί οποιουδήποτε προβλήματος στοματικής υγείας, σου προκαλεί απλά μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κου Γιαννακόπουλου.

Follow Us