Τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο

Local anesthesiaΟι περισσότερες οδοντιατρικές διαδικασίες σήμερα γίνονται με τοπική αναισθησία. Ακόμη και ένα απλό σφράγισμα μπορεί να γίνει τελείως ανώδυνα και εύκολα για τον ασθενή αλλά και τον οδοντίατρο, εάν πρώτα γίνει η κατάλληλη αναισθησία.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται για την τοπική αναισθησία είναι από τις λεπτότερες που υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά για να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η ενόχληση από το τσίμπημα, ο οδοντίατρος μπορεί να βάλει πρώτα κάποια αναισθητική πάστα που θα κάνει την διαδικασία ακόμη πιο εύκολη. Ο πόνος και ο φόβος από τη βελόνα συνήθως είναι περισσότερο ψυχολογικός, αλλά ακόμη και έτσι, ας αναλογιστούμε ότι το τσίμπημα διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια όλη η διαδικασία γίνεται με απόλυτη άνεση.

Το πιο κοινό αναισθητικό που χρησιμοποιείται για την τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο είναι η λιδοκαΐνη, η επίδραση της οποίας διαρκεί περίπου 2 ώρες και η αρτικαΐνη, η οποία έχει μάλλον ισχυρότερη αναισθητική δράση, σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευθεί. Τα περισσότερα αναισθητικά περιέχουν και αδρεναλίνη, η οποία αυξάνει τη διάρκεια δράσης τους και κάνει επίσης αιμόσταση, σε περιπτώσεις χειρουργικών διαδικασιών. Η αδρεναλίνη πολλές φορές δημιουργεί ταχυκαρδία κατά την έγχυση του τοπικού αναισθητικού, κάτι που μπορεί να είναι πιο έντονο αν το αναισθητικό κατά λάθος εγχυθεί μέσα σε κάποιο αγγείο. Εάν κάποιος ασθενής έχει κάποια καρδιοπάθεια ή είναι υπερτασικός, χορηγείται ειδικό φάρμακο που λέγεται μεπιβακαΐνη και δεν περιέχει αδρεναλίνη. Σε αυτή την περίπτωση όμως η διάρκεια της αναισθησίας είναι μικρότερη και μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί πριν τελειώσει η εργασία που πρέπει να γίνει.

Τα τοπικά αναισθητικά που χρησιμοποιούνται στο οδοντιατρείο είναι ασφαλέστατα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά είναι σπανιότατες και όταν συμβαίνουν συνήθως οφείλονται στη μεθυλπαραβένη, ένα συντηρητικό που υπάρχει σε αυτά, όπως και σε πολλά καλλυντικά. Μπορούν άφοβα να χορηγηθούν σε παιδιά, σε έγκυες και σε γυναίκες που θηλάζουν. Για έναν ενήλικο, για να γίνει υπερδοσολογία, πρέπει να χορηγηθούν πάνω από 10 αμπούλες τοπικού αναισθητικού, ποσότητα που είναι σχεδόν αδύνατον να απαιτηθεί.

Τα τοπικά αναισθητικά δεν λειτουργούν πάντα. Εάν για παράδειγμα ένα δόντι είναι μολυσμένο και πονάει πολύ όταν ο ασθενής προσέρχεται στο οδοντιατρείο είναι μάλλον δύσκολο να αναισθητοποιηθεί. Ο οδοντίατρος μπορεί να προσπαθήσει να το μουδιάσει κάνοντας ίσως περισσότερες ενέσεις σε διάφορα σημεία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπιστεί ο οξύς πόνος φαρμακευτικά, επί παραδείγματι με αντιβιοτικά και αναλγητικά και στη συνέχεια να γίνει η θεραπεία για την αντιμετώπιση του αιτίου.

CarpuleΗ τοπική αναισθησία είναι δυσκολότερη στα κάτω δόντια από ότι στα πάνω. Αυτό γίνεται γιατί στα κάτω δόντια πρέπει να αναισθητοποιηθεί ένα μεγάλο νεύρο που λέγεται κάτω φατνιακό νεύρο και μουδιάζει όλη η πλευρά μέχρι το χείλος, πολλές φορές ακόμη και η γλώσσα. Το μούδιασμα των χειλέων και της γλώσσας διαρκεί περίπου 4 – 5 ώρες και ο ασθενής πρέπει να προσέχει για να μη δαγκωθεί κατά λάθος. Καλύτερα λοιπόν να μην φάτε καθόλου όσο είστε μουδιασμένος και αν φάτε, να είναι μικρές ποσότητες φαγητού που να μασούνται από την άλλη πλευρά. Επίσης, η αναισθησία στην κάτω γνάθο αργεί περισσότερο να πιάσει, πολλές φορές χρειάζονται μέχρι και 15 λεπτά αναμονής. Στην άνω γνάθο η αναισθησία δρα αμέσως και χωρίς να προκαλεί το δυσάρεστο αίσθημα την απώλειας της αίσθησης σε μεγάλη περιοχή, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Αν και η χορήγηση τοπικής αναισθησίας στον οδοντίατρο δεν είναι ευχάριστη για κανέναν, πρέπει να είμαστε ευτυχείς που υπάρχει!

438 απαντήσεις στο Τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο

  • Ο/Η βασιλειος λέει:

    γειά σας κύριε Γιαννακόπουλε.έχω το εξής πρόβλημα. πριν από μια εβδομάδα έβγαλα έναν σπασμένο κάτω γομφίο. η ιατρός μου έκανε τρεις ενέσεις και έχω την εντύπωση πως πρώτη φορά πόνεσα τόσο από μια ένεση. το δόντι βγήκε σε τρία κομμάτια. δεν θα αναφέρω το πόνο της πρώτης και δεύτερης ημέρας μιας και ήταν είναι πολύ ευαίσθητη η περιοχή. όμως μετά από 8 ημέρες δεν βλέπω ουσιαστική βελτίωση ως προς τον πόνο ο όποιος δεν είναι στο σημείο της εξαγωγής αλλά περισσότερο στο ουλο εξωτερικά. υπάρχει οίδημα στην περιοχή- όχι στο μάγουλο. έχω ξεκινήσει αντιβίωση την Κυριακή αλλά πάλι δεν έχω βελτίωση. αυτό που με ανησυχεί είναι ο πόνος. είναι φυσιολογικός γιατρέ? μήπως ξέρετε πόσο θα διαρκέσει? υπάρχει περίπτωση να τραυματίστηκε το ούλο ευχαριστώ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Δυστυχώς είναι αδύνατον να κάνω διάγνωση χωρίς να σας δω κλινικά αλλά και ακτινογραφικά. Μπορεί να έχουν συμβεί πολλά, αλλά αυτό που θα πρότεινα, εάν ο πόνος δεν βελτιώνεται, είναι να πάτε στον οδοντίατρό σας να το δει. Πιθανόν να χρειαστεί και μια καινούργια ακτινογραφία για να ελεγχθεί το ενδεχόμενο να έμεινε κάποιο κομμάτι του δοντιού. Η αντιβίωση μετά από 48 ώρες θα έπρεπε να σας έχει ανακουφίσει αρκετά έως τώρα.

  • Ο/Η Πηνελόπη λέει:

    Γειά σας……θα ήθελα να ρωτήσω πριν 7 μέρες η κόρη μου έκανε ενα σφράγισμα με αναισθησία οταν τελείωσε φύγαμε με ενα πρήξιμο στο μάγουλο που ο οδοντίατρος μας είπε οτι ειναι απο την αναισθησία (οτι κουνήθηκε και τσιμπηθηκε και σε λάθος σημείο ) και θα υποχώρηση….. Το πρήξιμο υπάρχει το σημείο αυτο ειναι σκληρό και εχει γίνει και μελάνια εξωτερικά…… Τι μπορεί να εγινε; να ανησυχώ

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Μπορεί να έγινε ρήξη κάποιου αγγείου με την αναισθησία, να υπήρξε κάποια αιμορραγία και μετά αυτά τα συμπτώματα που αναφέρετε. Θα πρέπει να πάτε να το δει κάποιος οδοντίατρος, ίσως και για μια δεύτερη γνώμη. Δεν θα ανησυχούσα γιατί ότι και να έγινε ήταν τραυματικό, οπότε θα γίνει καλά, αλλά καλό θα ήταν να το δείτε.

  • Ο/Η Κατερινα λέει:

    Γεια σας εκανα σφραγγγισμα και μου εκανε τοπικη αναισθησια και το ουλος μου έχει μελανιαση ειναι φυσιολογικο ;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ναι, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και γίνεται είτε από την κάκωση του ούλου είτε επειδή μάτωσε κάποιο αγγείο και έγινε κάποιο αιμάτωμα. Ανάλογα με την αιτία, μπορεί να φύγει γρήγορα ή να αργήσει. Μην ανησυχείτε, από τη στιγμή που ξεμουδιάσατε κανονικά.Αν βέβαια πρόκειται για κάτι που αυξάνεται ή απλά σας ανησυχεί, μπορείτε να πάτε στον οδοντίατρό σας να το δει.

  • Ο/Η Μαρία Βάιου λέει:

    Γεια σας!

    Οδοντίατρος μου χτύπησε με ένεση το τριδυμο νεύρο κι έχω πόνο στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού μου. Δεν έβλεπα και καλά μετά την ένεση.
    Πότε λέτε να περάσει αυτό;
    Έχω κάνει ξανά στο παρελθόν αναισθησία κάτω για εξαγωγή έγκλειστων φρονιμητών, αλλα δεν ξαναείχα τέτοιες ενοχλήσεις. Να πάω σε άλλο γιατρό την επόμενη φορά ή όντως έτσι έπρεπε να γίνει; Μα ένα απλό σφράγισμα πήηα να κάνω. Η μητέτα μου είπε ότι σε εκείνη είχε δοαρκέσει ο πόνος δύο μήνες. Τι πιστεύετε εσείς; Πότε θα περάσει;

    Σας ευχαριστώ θερμά!

  • Ο/Η Μαρία Βάιου λέει:

    Γεια σας!

    Έκανα ένα σφράγισμα ανάμεσα στο τελευταίο και στο προτελευταίο δόντι κάτω δεξιά κι έκτοτε πονάει πολύ το μισό μου κεφάλι από την ένεση, όχι από το σφράγισμα, αλλά μόνο από την ένεση. Έχω κάνει στο παρελθόν ακόμη κι εξαγωγή έγκλειστων φρονιμητών, δηλαδή έχω επαναλάβει αναισθησία στα κάτω δόντια, αλλά αυτό το πράγμα δεν έχει ξαναγίνει. Δεν έβλεπα επίσης καλά καλά, έχω ενόχληση στο αυτί κι έντονο πόνο στην περιοχή πάνω από το μάτι και στο πίσω μέρος του κεφαλιού χαμηλά. Ο γιατρός αστειευόταν ότι τώρα καταλαβαίνω τους ανθρώπους που παθαίνουν εγκεφαλικό. Επίσης είπε ότι χτύπησε το τρίδυμο νεύρο, αλλά ότι ακριβώς αυτό πρέπει να κάνει. Έπειτα η μητέρα μου μου είπε ότι αυτό της είχε συμβεί κι ο πόνος είχε διαρκέσει δύο μήνες. Πείτε μου εσείς, σας παρακαλώ… Πότε πιστεύετε να περάσει; Και πραγματικά τώρα να πιστέψω ότι ο γιατρός πρέπει να χτυπάει αυτό το νεύρο για ένα απλό σφράγισμα;
    Φοβάμαι μη μου μείνει και κανένα χουσούρι..

    Ευχαριστώ!

  • Ο/Η ΣΠ λέει:

    Πιστεύετε πως πρέπει να γίνεται αναισθησία πριν το σφράγισμα, ακόμα και αν ο ασθενής αντέχει τον πόνο? Εννοώ ότι ο πόνος είναι χρήσιμος, είναι προειδοποίηση ίσως ότι το «σκάψιμο» στο δόντι έχει πειράξει νεύρο. Αν ο ασθενής κάνει πολφίτιδα εξ αυτού, τι γίνεται? Είναι φυσιολογικό να πας στον οδοντίατρο λέγοντάς του να ρίξει μια ματιά επί τη ευκαιρία, καθώς ένα σφραγισμένο δόντι πονάει λίγο με τα γλυκά τώρα τελευταία, κι αυτός να αλλάζει το σφράγισμα με νάρκωση, κι από κει που ένιωθες που και που μια ενόχληση, σχεδόν 3 εβδομάδες τώρα να έχει αχρηστευθεί εντελώς η μια πλευρά από τον πόνο? Και μετά ο οδοντίατρος να προτείνει απονεύρωση? ΓΙΑΤΙ???

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Καταλαβαίνω καλά τον εκνευρισμό και τον προβληματισμό σας γιατί δυστυχώς το σενάριο που περιγράφετε δεν είναι σπάνιο. Ας τα πάρουμε ένα ένα. Τα σφραγίσματα γίνονται με αναισθησία. Εάν κάποιος ασθενής ζητήσει να γίνει χωρίς αναισθησία, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, απλά είναι πιθανό να πονέσει. Οπότε, επειδή η αναισθησία είναι εύκολη και ασφαλέστατη, ο οδοντίατρος προτείνει να γίνεται στα περισσότερα σφραγίσματα, εκτός αν πρόκειται για κάποιο ιδιαίτερα μικρό που περιμένει ότι δεν θα ενοχλήσει καθόλου τον ασθενή. Η αναισθησία δεν αλλάζει σε τίποτα την πράξη που γίνεται. Μόνο αν ο ασθενής πονάει λόγω της μη αναισθητοποίησης, ο γιατρός μπορεί να μην μπορέσει να δουλέψει άνετα και να μην καθαρίσει σωστά το δόντι.
      Το να πονέσει το δόντι κατά τη διάρκεια του τροχίσματος δεν σημαίνει ότι ο γιατρός πρέπει να σταματήσει για να μην προκληθεί πολφίτιδα. Πρέπει να καθαρίσει την τερηδόνα (το χάλασμα του δοντιού) ακόμα και αν φτάνει στο νεύρο. Αν δεν το καθαρίσει, θα προχωρήσει και θα φτάσει σίγουρα στο νεύρο και τότε η απονεύρωση είναι 100% βέβαιη.Σε αυτό βοηθάει η αναισθησία, στο να γίνει ανώδυνα το καθάρισμα του δοντιού από τον χαλασμένο ιστό. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί ο οδοντίατρος να αφήσει λίγη τερηδόνα κοντά στο νεύρο για να αποφύγει την απονεύρωση αλλά αυτό αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο γιατρός λοιπόν τροχίζει για να αφαιρέσει το χάλασμα και σε μικρό βαθμό, για να δώσει στην κοιλότητα το σχήμα που πρέπει για να γίνει σωστά το σφράγισμα. Ο πόνος είναι περισσότερος όσο το δόντι τροχίζεται πιο κοντά στο νεύρο αλλά τροχίζεται γιατί υπάρχει χάλασμα το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί.
      Ένα σφραγισμένο δόντι που πονάει στα γλυκά, κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι υπάρχει δευτερογενής τερηδόνα, δηλαδή ότι το δόντι χάλασε δίπλα στο παλιό σφράγισμα. Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να αλλαχτεί το σφράγισμα και να καθαριστεί το χάλασμα γιατί αυτό νομοτελειακά θα προχωρήσει και θα είναι πιο βαθύ αργότερα.
      Τέλος, σχολιάζοντας το τελευταίο θέμα που θίγετε, δυστυχώς η οδοντιατρική και συγκεκριμένα η οδοντική χειρουργική (σφραγίσματα) δεν θεραπεύει το χαλασμένο τμήμα του δοντιού. Ακρωτηριάζει το χαλασμένο κομμάτι, το αφαιρεί, και το αντικαθιστά με κάτι υποδεέστερο (το σφράγισμα). Είναι πιθανό λοιπόν το χάλασμα να μην σας δίνει ακόμα σοβαρά συμπτώματα αλλά η αφαίρεσή του, εάν έφτανε κοντά στον πολφό, να σας δημιουργήσει προβλήματα μετά το σφράγισμα και πράγματι να χρειαστεί το δόντι απονεύρωση. Αυτό έχει να κάνει με διάφορες παραμέτρους, εκτός από το βάθος της κοιλότητας, όπως είναι η ηλικία σας, η θέση του δοντιού, οι τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποίησε ο οδοντίατρος και βέβαια με το πως αντιδρά σε αυτό το βίαιο ερέθισμα (τρόχισμα) το δόντι του καθενός.
      Με τα παραπάνω δεν προσπαθώ να προστατεύσω έναν συνάδελφο, όπως ίσως θα υπέθετε κάποιος, όλα αυτά που αναφέρετε θα μπορούσαν να είναι και ιατρογενή, να οφείλονται δηλαδή σε λάθη του οδοντιάτρου. Απλά, σας λέω ότι το σενάριο που αναφέρετε είναι συχνό και συνήθως δεν φταίει ο οδοντίατρος.
      Ελπίζω να βοήθησα.

      • Ο/Η ΣΠ λέει:

        Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα την άποψή σας για την αμέσως προηγούμενη παρόμοια εμπειρία μου με άλλον οδοντίατρο: είχα ένα σφράγισμα που έσπασε κατά τη μάσηση. Το δόντι δεν πονούσε καθόλου. Έγινε τοπική νάρκωση και αλλαγή σφραγίσματος. Το δόντι πλέον πονούσε, ακόμα και αν το ακουμπούσα με τη γλώσσα. Στην επόμενη επίσκεψη γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο οδοντίατρος δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί πονούσα και τι δεν πήγε καλά. Το σφράγισμα αφαιρέθηκε πάλι -αυτή τη φορά χωρίς νάρκωση και δεν πόνεσα καθόλου- ξαναμπήκε μονωτικό με μεγαλύτερη επιμονή και το δόντι ξανασφραγίστηκε, οπότε ο πόνος υποχώρησε αισθητά. Παρ’ όλα αυτά το δόντι δεν είναι όπως παλιά. Έχει ευαισθησία. Ποια η χρησιμότητα ή επικινδυνότητα της νάρκωσης εδώ? Ξαναλέω ότι το δόντι δεν ήταν χαλασμένο, δεν πονούσε καθόλου και τώρα πονάει στα σκληρά. Πιστεύω ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να γίνεται νάρκωση παρά μόνο αν ο υποτιθέμενος πόνος εμποδίζει το δόντι να καθαριστεί, οπότε η νάρκωση να γίνει στην πορεία του σφραγίσματος (αν χρειαστεί) και όχι εξ αρχής. Και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο οδοντίατρος να παίρνει τη συγκατάθεση του ασθενούς για τη νάρκωση και όχι απλώς να τον ενημερώνει, πόσο μάλλον να τον πατρονάρει «Δε θέλεις? Έλα, λίγο, λίγο!» Σκέφτομαι μήπως έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα με τη νάρκωση…

        • Ο/Η μ λέει:

          Καλησπέρα σας. Ευχαρίστως να καταθέσω την άποψή μου για τα θέματα που θίγετε. Σήμερα στην οδοντιατρική οι οδοντίατροι προτείνουν την αναισθησία έτσι ώστε η πράξη να είναι ανώδυνη. Ο πόνος βέβαια είναι κάτι πολύ υποκειμενικό, ο κάθε ένας πονάει με διαφορετικά ερεθίσματα και υπάρχουν ασθενείς που πονάνε με το παραμικρό ενώ άλλοι πονάνε πολύ αργότερα. Ο σκοπός της αναισθησίας είναι να γίνει η πράξη ανώδυνη και επειδή πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία ρουτίνας, προτείνεται σε κάθε περίπτωση σφραγίσματος εκτός αν είναι κάτι πολύ επιφανειακό ή αν ο ασθενής ζητήσει να μην αναισθητοποιηθεί. Το σημαντικό είναι ότι η πράξη ΔΕΝ πρέπει να γίνεται διαφορετικά με αναισθησία ή χωρίς. Η πράξη πρέπει να γίνεται σωστά, με προσοχή και επιμέλεια και μια όσο πιο συντηρητική προσέγγιση γίνεται. Το σφράγισμα ( για τα παραδείγματα που αναφέρετε), γίνεται στο βάθος που πρέπει ανάλογα με το χάλασμα, το παλιό σφράγισμα κ.α. Όχι ανάλογα με το αν ο ασθενής πονάει. Αν δεν έχει αναισθητοποιηθεί και πονάει, πρέπει να γίνει αναισθησία. Αν έχει αναισθητοποιηθεί και πάλι πονάει, πρέπει να γίνει βαθύτερη αναισθησία. Αν δεν έχει αναισθητοποιηθεί και δεν πονάει ή πονάει αλλά «αντέχει» είναι παράγοντες που δεν πρέπει να επηρεάσουν το σφράγισμα και το τρόχισμα του δοντιού. Συνεπώς, σε αυτό που λέτε: «Ποια η χρησιμότητα ή επικινδυνότητα της νάρκωσης εδώ?» η απάντησή μου είναι ότι η χρησιμότητα της αναισθησίας είναι το να μην πονέσετε (άσχετα αν τελικά εσείς δεν πονέσατε χωρίς αναισθησία, η δουλειά της είναι αυτή) και η επικινδυνότητα της αναισθησίας είναι αμελητέα και εντελώς άσχετη με το σφράγισμα που κάνατε. Ο πόνος που είχατε μετά το καινούργιο σφράγισμα δεν έχει σχέση με την αναισθησία και δεν θα αποφευγόταν αν δεν σας έκανε αναισθησία ο γιατρός σας την πρώτη φορά.
          Στο επόμενο σας σχόλιο: «Πιστεύω ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να γίνεται νάρκωση παρά μόνο αν ο υποτιθέμενος πόνος εμποδίζει το δόντι να καθαριστεί, οπότε η νάρκωση να γίνει στην πορεία του σφραγίσματος (αν χρειαστεί) και όχι εξ αρχής.»: Αυτό γινόταν σε προηγούμενες γενιές οδοντιάτρων και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν αμέτρητοι φοβικοί ασθενείς, οι οποίοι ακόμη και αν δεν πονούσαν τελικά, περίμεναν τη στιγμή που θα πονέσουν και τελικά η οδοντιατρική ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία. Σήμερα γίνεται πολύ πιο συχνά αναισθησία και η οδοντιατρική είναι πιο ανώδυνη συνολικά.
          Τέλος, στο πάρα πολύ σημαντικό θέμα που θίγετε «Σκέφτομαι μήπως έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα με τη νάρκωση…» η απάντησή μου είναι, μήπως δεν θα μπορούσε να αυξηθεί η παραγωγικότητα χωρίς τη νάρκωση; Αυτό είναι ένα θέμα ηθικής και δεοντολογίας και αν κάποιος οδοντίατρος θέλει να αυξήσει με τέτοιο τρόπο την παραγωγικότητά του, θα μπορούσε να σας πει ότι κάποιο σφράγισμα πρέπει να γίνει, ενώ δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη. Δεν βλέπω τη σχέση της αναισθησίας με αυτό. Και θα προτιμούσα να μην υποθέτω κάτι τέτοιο αν δεν έχω απτά στοιχεία.

          • Ο/Η ΣΠ λέει:

            Δεν είχα σκοπό να θίξω κάποιον συγκεκριμένα, να σημειωθεί ότι οι οδοντίατροι που προανέφερα χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από φίλους και συγγενείς μου. Η αύξηση της παραγωγικότητας που προανέφερα ισχύει πλέον αδιαμφισβήτητα για όλους τους οδοντιάτρους εφόσον η αναισθησία είναι κοινή πρακτική, με την έννοια ότι παράγεται περισσότερο έργο σε λιγότερο χρόνο, χωρίς δυσκολίες και καθυστερήσεις από έναν ασθενή που πονάει και δεν αφήνει τον οδοντίατρο να εργαστεί απερίσπαστος, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά της μιας ή της άλλης πρακτικής, απλώς προσπαθώ να καταλάβω τι μου συμβαίνει. Γιατί λοιπόν πόνεσε το δόντι του οποίου το σπασμένο σφράγισμα αντικαταστάθηκε? Έφταιγε η ποσότητα του μονωτικού? Το επιπλέον τρόχισμα για να πατήσει το νέο σφράγισμα? Και δεδομένων των δύο απανωτών αρνητικών μου εμπειριών σε αντικατάσταση σφραγίσματος, τι να απαντήσω στους οδοντιάτρους που μου λένε ότι όλα τα μαύρα σφραγίσματα πρέπει να αλλαχθούν? Δεν τολμάω…
            Σε συνέχεια του σχολιασμού επί του άρθρου για την αναισθησία , έχω μια ακόμα παρατήρηση: η επίδραση της αναισθησίας κάνει τουλάχιστον μια ώρα να περάσει, επομένως αν υπάρχει πόνος μετά την οδοντιατρική πράξη ή αν το σφράγισμα χρειάζεται λείανση, αυτά θα γίνουν αισθητά μετά την απομάκρυνση από το οδοντιατρείο, άρα χρειάζεται δεύτερη επίσκεψη=μειονέκτημα και για τον οδοντίατρο και για τον ασθενή. Και γιατί οι οδοντίατροι δεν χρησιμοποιούσαν συχνά την αναισθησία παλιότερα? Τι έχει αλλάξει? Βελτιώθηκαν τα φάρμακα? Συγνώμη που σας κούρασα, και πάλι ευχαριστώ.

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Καλημέρα σας. Με συγχωρείτε, δεν κατάλαβα πως μιλούσατε υπό αυτή την έννοια για την παραγωγικότητα. Έτσι, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτήν, φτάνει να γίνεται η δουλειά με την δέουσα προσοχή. Εξάλλου, και οι ασθενείς συνήθως προτιμούν να τελειώνουν γρηγορότερα και πιο ανώδυνα από τον οδοντίατρο.
            Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να πόνεσε το δόντι σας. Κατ’ αρχήν, όπως έχω γράψει πολλές φορές στο blog μας, η οδοντιατρική, και ιδιαίτερα η οδοντική χειρουργική (σφραγίσματα) δεν θεραπεύει, αλλά ακρωτηριάζει και αντικαθιστά με κάποια υλικά που είναι σαφώς χειρότερα από την οδοντική ουσία. Αρχικά, ο ερεθισμός του δοντιού από την πράξη, μπορεί να πονέσει. Δεύτερον, το χάλασμα μερικές φορές δεν πονάει (ή πονάει λίγο στο γλυκό όμως σε εσάς). Όταν όμως αφαιρεθεί, έχουμε πλέον φτάσει κοντά στο νεύρο και το δόντι πονάει. Αυτό είναι πιθανόν να θεραπευτεί από μόνο του, ή ακόμη και να χρειαστεί απονεύρωση. Τέλος, είναι το είδος των υλικών και η τεχνική τοποθέτησης. Για παράδειγμα, τα λευκά σφραγίσματα συστέλλονται κατά τον πολυμερισμό τους και αυτό μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση του δοντιού (τάσεις συστολής) με αποτέλεσμα μετά να πονάει στη μάσηση, ή σε συγκεκριμένες επαφές του δοντιού. Η τοποθέτηση ουδέτερων στρωμάτων (τα μονωτικά που αναφέρετε) ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι πάντα, αλλά κάποιες φορές μπορεί, εάν το δόντι πονέσει μετά το σφράγισμα, να βγάλουμε το σφράγισμα και να βάλουμε κάποιο τέτοιο υλικό πριν το καινούργιο σφράγισμα. Ο οδοντίατρος προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του με προσοχή και με τρόπο που η αποκατάσταση να κρατήσει για πολλά χρόνια, χωρίς να πονέσει ο ασθενής. Δυστυχώς πολλές φορές το δόντι πονάει, ή το σφράγισμα αποτυγχάνει και αυτό δεν το επιθυμεί κανείς, ούτε ο ασθενής ούτε ο οδοντίατρος. Αλλά δυστυχώς είναι αναπόφευκτο…
            Το μόνο που δεν καταλαβαίνει ο ασθενής πριν φύγει η αναισθησία είναι το αν το δόντι θα πονέσει σε κρύα, ζεστά, γλυκά, μάσηση. Το αν χρειάζεται λείανση ή τρόχισμα γιατί είναι «ψηλό» στη σύγκλειση, σχεδόν πάντα τα καταλαβαίνει και μουδιασμένος. Έχετε δίκιο ότι με την αναισθησία είναι πιο πιθανό να χρειαστεί να επανέλθει για δεύτερη φορά στο ιατρείο, αλλά αυτό θα έλεγα ότι συμβαίνει σε κάτω από το 5% των περιπτώσεων.
            Σχετικά με του παλαιότερους, ήταν αρχικά η προσέγγιση. Ο ασθενής αντέχει, δεν πειράζει και να πονέσει λίγο, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. επίσης, είναι η εκπαίδευση των οδοντιάτρων αλλά και η βελτίωση των υλικών (αν και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εξελίξεις στα αναισθητικά φάρμακα).
            Ευχαριστώ για τα σοβαρά ερωτήματά σας.

        • Ο/Η Μαρία λέει:

          Γεια σας!

          Και μένα μου έκανε αυτό το πατρονάρισμα ο οδοντίατρος και μου χτύπησε με ένεση το τριδυμο νεύρο κι έχω πόνο στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού μου. Δεν έβλεπα και καλά μετά την ένεση.
          Πότε λέτε να περάσει αυτό;
          Έχω κάνει ξανά στο παρελθόν αναισθησία κάτω για εξαγωγή έγκλειστων φρονιμητών, αλλα δεν ξαναείχα τέτοιες ενοχλήσεις. Να πάω σε άλλο γιατρό την επόμενη φορά ή όντως έτσι έπρεπε να γίνει; Μα ένα απλό σφράγισμα πήγα να κάνω. Η μητέρα μου είπε ότι σε εκείνη είχε διαρκέσει ο πόνος δύο μήνες. Τι πιστεύετε εσείς; Πότε θα περάσει;

          Σας ευχαριστώ θερμά!

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Γεια σας. Όταν κάνουμε την αναισθησία, δεν βλέπουμε το νεύρο, βάζουμε τη βελόνα βάσει κάποιων ανατομικών στοιχείων. Οπότε, κάποιες φορές πέφτουμε πιο κοντά και κάποιες πιο μακριά από το νεύρο. Όσο πιο κοντά πέσουμε, τόσο πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική θα είναι η αναισθησία. Αυτό εννοούσε ο γιατρός σας ότι αυτό έπρεπε να κάνει. Όταν τώρα, πάμε τόσο κοντά ώστε να χτυπήσουμε το νεύρο, νιώθουμε σα να μας χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα και το νεύρο μπορεί να τραυματιστεί. Αυτό μάλλον έγινε σε εσάς. Δεν μπορώ βέβαια να κάνω διάγνωση απο το μήνυμά σας, αλλά θα πρέπει να περάσει σύντομα. Επίσης, η αναισθησία για ένα μικρό σφράγισμα και για μια εξαγωγή εγκλείστου, είναι ίδια.

          • Ο/Η Θαλεια λέει:

            Eυχομαι να σου περασει συντομα κ να μην εχεις κανενα προβλημα!Δυστυχως ειχα το ιδιο προβλημα με ενεση κ που κατεστρεψε τη ζωη μου εδω κ 20 χρονια…Καταγραφω το γεγονος για να γνωριζουν ολοι τι συμβαινει.Ο ιδιος το παραδεχτηκε αλλα απο κει κ περα δεν μπορουσε να κανει κατι αλλο οπως ειπε..Εγω ολα αυτα τα χρονια εχω χαλασει μια περιουσια να κανω οτι θεραπεια μου λεγανε,εναλλακτικη η ιατρικη,αλλα ο πονος υπαρχει παντα κ κατα διαστηματα δεν μπορω να φαω,να ανοιξω το στομα μου,να κοιμηθω κ οτιδηποτε αλλο κανει ενας φυσιολογικος ανθρωπος…δυστυχως ολοι με συμβουλευσαν να μη κανω κατι δικαστικα γιατι ποτε δεν βρισκεις ακρη κ τρεχεις χρονια,αλλα τα πρωτα χρονια δεν ηξερα τι προκειται να περασω…γραφω βιβλιο με το τι εχω κανω.Καποια στιγμη τον επισκεφτηκα πανω σε ενα νευρικο παροξυσμο να του πω οτι μου κατεσρτεψε τη ζωη μου αλλα αυτος καθοταν απαθης κ δεν μιλαγε ουτε βεβαια ειπε νακανει κατι να με βοηθησει σαυτον τον γολγοθα.Αν καποιος/α θελει πληροφοριες για θεραπειες κ αποτελεσματα ευχαριστως να τον βοηθησω!

  • Ο/Η Τζινα Π. λέει:

    Θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει περιπτωση η γλωσσα στην πλευρα οπου εγινε απονευρωση, να παραμενει μουδιασμενη δυο εβδομαδες μετα?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Θα μπορούσε εάν έγινε κάποιος τραυματισμός του γλωσσικού νεύρου από την αναισθησία. Υποθέτω όμως ότι το μούδιασμα δεν είναι ολικό, οπότε θα πρέπει να περάσει. Εάν βλέπετε κάποια βελτίωση είναι καλό σημείο.

  • Ο/Η Αρετή λέει:

    Γεια σας χτες πήγα στον οδοντίατρο για να κάνω απονεύρωση όμως όταν η οδοντίατρος άρχισε να μου το τροχιζει άρχισα να πονάω ενώ ήδη μου είχε κάνει ένεση Και μετά από λίγο μου ξανακαναι δεύτερη ενεση και πηγαίνει ξανά να μου το τροχισει και πονάω παλυ όποτε περημεναμε λίγο μήπως μου περάσει ο πόνος αλλά δεν μου περνάγε και έτσι ήρθα σπίτι και μετά όταν επέστρεψα με πονάγε παρά πολύ και έτσι ήπια ενα Algofren και που πέρασε για λίγο και κοιμηθηκα.Σημερα το πρωί με πονάει αλλά λίγο όχι όπως χτες το βράδυ.Ηθελα να μου πείτε αν χρειάζεστε να ανυσηχω και τι μπορώ να κάνω για να μου περάσει ο πόνος

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Όχι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου, απλά ταλαιπωρείστε. Η αναισθησία πολλές φορές δεν πιάνει καλά, ιδίως όταν πάτε με πόνο (όπως σας είπα στην προηγούμενη επικοινωνία μας). Όσο τρόχιζε η γιατρός σας για να φτάσει στο νεύρο, τόσο περισσότερο πονούσατε γιατί δεν σας έπιασε η αναισθησία καλά (ή γιατί πονούσατε όταν πήγατε, υπήρχε δηλαδή φλεγμονή). Τώρα πονάτε γιατί το δόντι τροχίστηκε και ερεθίστηκε. Πρέπει σύντομα να συνεχιστεί η θεραπεία, να αναισθητοποιηθεί καλά η περιοχή για να μπορέσει η γιατρός να κάνει τη δουλειά της και μετά θα είστε εντάξει. Για να περάσει ο πόνος, το βασικότερο είναι να συνεχιστεί το συντομότερο η θεραπεία. Ως τότε, η μόνη λύση είναι τα αναλγητικά.

  • Γεια σας σε λίγες μέρες θα κάνω απονεύρωση ήθελα να ρωτήσω αν πονάει καθόλου και πόση ώρα διαρκεί

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η απονεύρωση γίνεται με αναισθησία, οπότε δεν θα πρέπει να πονέσετε. Εάν όμως πονάτε όταν πάτε, είναι πιθανό να μην σας πιάσει καλά η αναισθησία. Σχετικά με το πόση ώρα διαρκεί, εξαρτάται από το τι δόντι είναι (πρόσθιο, οπίσθιο, άνω ή κάτω γνάθου), από το αν το δόντι είναι νεκρό ή ζωντανό και από το πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν. Φυσικά, η ταχύτητα όπως και η προσοχή του κάθε γιατρού, ποικίλει σημαντικά.

  • Ο/Η Αρετη λέει:

    Γεια σας σε λίγες μέρες θα κάνω απονεύρωση ήθελα να ρωτήσω αν πονάει καθόλου και πόση ώρα διαρκεί

  • Ο/Η Χαρούλα λέει:

    Καλημέρα θα ήθελα να ρωτήσω την άποψη σας για το πρόβλημα μου .Το Δεκέμβριο έκανα μια ένεση για οστεοπόρωση prolia και ενώ έχω δύο δόντια για εξαγωγή η οδοντίατρος δεν το αναλαμβάνει αν δεν περάσουν 6-7μηνες .Εγώ όμως κάθε λίγο και λιγάκι πρηζομαι και λόγο αλλεργίας στις αντιβίωσης μπορώ να πάρω μόνο την κλαρισιντ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλήμέρα σας. Θα πρέπει αρχικά να επικοινωνήσετε με τον γιατρό που σας χορήγησε το prolia. Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με την οδοντίατρό σας, ίσως με κάποιο γναθοχειρουργό, ο οποίος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό που σας έδωσε το φάρμακο για την οστεοπόρωση για να βρεθεί κάποια λύση. Σαφώς δεν μπορείτε να περιμένετε για 6-7 μήνες. Είναι αδύνατον να σας πω περισσότερα και να σας δώσω διάγνωση αλλά και λύση στο πρόβλημά σας από εδώ. Δεν γνωρίζω ούτε το ιατρικό αλλά ούτε και το οδοντιατρικό πρόβλημα που έχετε.

  • Ο/Η Ανδρέας λέει:

    Καλημέρα! Πήγα χθες να κάνω απονεύρωση στο προτελευταίο δόντι της κάτω γνάθου…Το δόντι αυτό είχε σφραγιστεί πρόχειρα 2 φορές γιατί δεν είχα λεφτά να το απονευρωσω και απλά βολευόμουν έτσι. Όταν πήγα λοιπόν και μου έκανε τοπική αναισθησία ένιωσα ένα σαν ηλεκτρικό ρεύμα να περνάει εκεί ακριβώς που πονάω. Από χθες περίπου 12 η ώρα μεσημέρι μέχρι και τώρα (επόμενη μέρα 7 το πρωι) ποναω ακομα και ολη μου η δεξια κάτω πλευρά μέχρι και το μάγουλο μου είναι ακόμα μουδιασμενα και πρισμενα. Μπορεί να έγινε κάποια επιπλοκή;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα. Αυτό που περιγράφετε ακούγεται σα να χτύπησε η βελόνα της αναισθησίας το κάτω φατνιακό νεύρο και να το τραυμάτισε. Συνήθως η βελόνα δεν προκαλεί σημαντικό τραύμα στο νεύρο γιατί είναι πολύ μικρή και ο ασθενής επανέρχεται στο φυσιολογικό. Να σημειώσω ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και δεν φταίει ο γιατρός σας. Όταν κάνουμε την ένεση δεν βλέπουμε το νεύρο αλλά πηγαίνουμε βάσει ανατομικών χαρακτηριστικών. Το καλύτερο θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας γιατι δεν είναι δυνατόν να γίνει ασφαλής διάγνωση απο το blog.

  • Ο/Η Chris λέει:

    Καλησπέρα,
    Πριν 4 μερες εκανα εξαγωγή του ανω τραπεζιτη
    Το δοντι ηταν απονευρωμενο και ειχε σπασει με αποτελεσμα ο γιατρος να πρεπει ουσιαστικα να βγαλει τις 3 ριζες καθως δεν ειχει μεινει δοντι..
    μετα απο την εξαγωγη εκανα 5 ραμματα και με ενημερωσε πως θα τα αφαιρεσουμε σε 7 μερες. Το πρωτο βραδυ με τα παυσιπονα δεν ειχα κανενα θεμα. Απο το δευτερο βραδυ με επιασε εντονος πονος και αρχισα να εχω ασχημη γευση στο στομα μου. Μιλησα με τον γιατρο και μου ειπε να παρω αντιβιωση (augmentin 1000) και να συνεχισω με παυσιπονα.
    Ειμαι τωρα 3η μερα με αντιβιωση και ακομα καθε 12 ωρες χρειαζομαι παυσιπονο για τον πονο. Ειναι φυσιολογικό?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Εάν βλέπετε σαφή βελτίωση κάθε μέρα, είστε εντάξει, ακόμη και να συνεχίζετε να χρειάζεστε παυσίπονα. Εάν όχι, θα πρέπει ίσως να αλλάξετε την αντιβίωση. Το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας που γνωρίζει την περίπτωση για να σας κατευθύνει.

  • Ο/Η Αθηνά λέει:

    Καλησπέρα. Έκανα εχτές απονεύρωση στο κάτω δόντι αριστερά το οποίο είχε μολυνθεί. Σήμερα όμως νιώθω ένα μικρό τράβηγμα και μούδιασμα όταν ανοίγω το στόμα μου στο Κάτω χείλος αριστερά. Μπορεί να έγινε κάποια ζημιά από την ένεση;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ο τραυματισμός του νεύρου από την βελόνα της αναισθησίας όταν γίνεται στελεχιαία αναισθησία του κάτω φατνιακού είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αλλά συνήθως επανέρχεται γρήγορα και δεν είναι κάτι σοβαρό. Όταν ο γιατρός κάνει την αναισθησία, δεν βλέπει το νεύρο, το οποίο είναι μέσα στους ιστούς, αλλά τοποθετεί τη βελόνα βάσει ανατομικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Συνήθως θα καταλάβετε ότι η βελόνα «χτύπησε» το νεύρο αν νιώσετε σαν ρεύμα να σας διαπερνά την ώρα που μπαίνει η βελόνα. Επίσης, η αναισθησία θα γίνει πολύ γρήγορα.

  • Ο/Η Χαρα λέει:

    Σας υπερευχαριστω γιατρε.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Σας ευχαριστώ. Αν θέλετε ενημερώστε μας για την έκβαση και για ό,τι χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε πάλι. Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε και ένα review για εμάς, βλέπετε στο blog το link, πάνω δεξιά.

      • Ο/Η Χαρα λέει:

        Ναι εννοείται γιατρέ. Αύριο μετά την επίσκεψη στον γιατρό που του έκανε την εξαγωγή θα σας ενημερώσω. Ευχαριστώ πολύ.

      • Ο/Η Χαρα λέει:

        Καλησπέρα γιατρέ. Η απάντηση του γιατρού ήταν πως είναι η ιδέα μου και μάλλον έτσι ήταν το παιδί από πριν και δεν το είχα προσέξει ποτέ. Το λυπηρό είναι ότι είναι επώνυμος γιατρός στη Θεσσαλονίκη με γιατρούς ίδιας ειδικότητας και ο γιος και η κόρη. Σήμερα μίλησα με τον ορθοδοντικο μας και με γναθοχειρουργο με τον οποίο έχουμε αύριο ραντεβού. Από το τηλέφωνο μου είπε πως πρόκειται μάλλον για τραυματισμό αισθητικου νευρου και όχι κινητικού. Θα σας ενημερώσω πάλι με την έκβαση.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Έχω την εντύπωση ότι εάν επρόκειτο για τραυματισμό αισθητικού νεύρου θα ένιωθε το τσίμπημα διαφορετικά στις δυο πλευρές. Αναμένουμε νεότερα.

  • Ο/Η Χαρα λέει:

    Αν υποθέσουμε ότι παρά το ότι είναι δύσκολο να τραυματιστεί το νεύρο όπως μου είπατε έχει γίνει τραυματισμός αυτό είναι κάτι που διορθώνεται? Σας ρωτάω γιατί αύριο θα τον πάω στον γιατρό και θα ήθελα την γνώμη σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Εξαρτάται από το πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός. Γενικά, ο νευρικός ιστός επιδιορθώνεται δύσκολα. Σε εσάς όμως, από την περιγραφή που μου κάνατε, δε νομίζω να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

  • Ο/Η Χαρα λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ γιατρε. Ναι έκανα λάθος προγομφιος είναι και ναι ο μικρός είναι 10 ετών. Αυτό με τα χειλάκια που σας ρώτησα φοβάμαι μήπως είναι κάτι σαν παράλυση από νεύρο. Την άσκηση αυτή με το φύσημα του την έκανε και μετά την εξαγωγή και στην δεύτερη επίσκεψη.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Όπως σας είπα, είναι δύσκολο να τραυματιστεί κάποιο νεύρο και να γίνει πάρεση του χείλους. Θα πρέπει όμως να το δείτε στον γιατρό σας. Έχει βελτιωθεί το χείλος καθόλου από τη μέρα της εξαγωγής? Ίσως πρέπει να περιμένετε λίγες μέρες ακόμη.

      • Ο/Η Χαρα λέει:

        Γιατρέ καταρχήν ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και την άμεση απάντηση αναφέρομαι στο άνω χείλος και μου φαίνεται το ίδιο όπως την πρώτη μέρα.Ο ίδιος μου είπε ότι φαίνεται έτσι από το πρήξιμο τώρα όμως το πρήξιμο έχει φύγει.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Κατάλαβα ότι αναφέρεστε στο άνω χείλος μια που εξήχθη άνω δόντι. Δοκιμάστε να πείτε στο παιδί να κλείσει τα μάτια του και δοκιμάστε να ακουμπήσετε το χείλος του με κάτι μικρό, π.χ. να το τσιμπήσετε λίγο με μια οδοντογλυφίδα, δεξιά και αριστερά, και ρωτήστε το αν καταλαβαίνει κάποια διαφορά. Αρχικά, δείτε με τι πίεση θα νιώσει το τσίμπημα και συγκρίνετε δεξιά και αριστερά. Εάν είναι μουδιασμένο, θα πρέπει να δείτε διαφορά στην πίεση με την οποία θα νιώσει το ερέθισμα.

          • Ο/Η Χαρα λέει:

            Καλημέρα γιατρέ. Του έκανα αυτό με την οδοντογλυφιδα που μου ειπατε και μου είπε πως την άλλη πλευρά τη νιώθει λίγο περισσότερο.Αισθανεται μια ελάχιστη διαφορά. Κανονικά δεν θα έπρεπε, 4έτσι δεν είναι?

          • Ο/Η Χαρα λέει:

            Καλημέρα γιατρέ. Του έκανα αυτό που μου ειπατε με την οδοντογλυφιδα και μου είπε ότι την άλλη πλευρά την νιώθει λίγο περισσότερο.Αισθανεται μια ελάχιστη διαφορά. Κανονικά δεν θα έπρεπε, έτσι δεν είναι?

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Η ελάχιστη διαφορά μπορεί να σημαίνει και ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά και ότι το παιδί είναι απλά υποψιασμένο ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τη μια πλευρά. Εάν ήταν μουδιασμένο το χείλος θα υπήρχε μεγάλη διαφορά.

  • Ο/Η Χαρα λέει:

    Φοβάμαι μήπως έγινε κάποια ζημιά σε κάποιο νεύρο από την αναισθησία η από την εξαγωγή.

  • Ο/Η Χαρα λέει:

    Γιατρέ ξέχασα να αναφέρω ότι το δόντι ήταν ημιεγκλιστο και δεν έγινε με χειρουργείο. Επίσης την ίδια μέρα μετά την εξαγωγή ένιωθε παράξενα το μάτι σαν να είναι μούδιασμενο και το μάγουλο του σαν να το χτυπά ηλ ρεύμα. Μέχρι και σήμερα νιώθει πόνο και ενόχληση πάνω από το χείλος στο ρουθούνια του.

  • Ο/Η Χαρα λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ. Την προηγούμενη Παρασκευή ο γιος μου έκανε εξαγωγη στον πάνω αριστερά γομφίο για ορθοδοντικους λόγους. Ήταν πολύ δύσκολη εξαγωγη και ήταν μούδιασμενος μέχρι και την επόμενη μέρα δεν ένιωθε και δεν μπορούσε να ρουφήξει ούτε με το καλαμάκι.Ειχε ένα μικρό οίδημα και ο γιατρός μας είπε ότι δικαιολογειται από την ταλαιπωρία.Ειχε πόνο στη μύτη και την αίσθηση ότι είναι μπουκωμένη. Ο γιατρός είπε ότι ήταν κάτω από το ιγμορειο αλλά ευτυχώς δεν τρύπησε. Την Δευτέρα μας έδωσε αντιβιωση και ενώ έχει φύγει το πρήξιμο αυτό που με ανησυχεί είναι ότι το χειλάκι του είναι λίγο στραβό και σαν να κρέμεται λίγο προς τα κάτω. Μου λέει όμως ότι τα νιώθω δεν είναι μουδιασμένα.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω διάγνωση με το μήνυμα που μου στείλατε, χωρίς να έχω δει το παιδί. Υποθέτω ότι το παιδί είναι πάνω από 10 ετών για να προετοιμάζεται για ορθοδοντική. Συνήθως εξάγονται οι προγόμφιοι και όχι οι γομφίοι, εκτός αν συντρέχει κάποιος ειδικός λόγος. Η αίσθηση της μπουκωμένης μύτης παραπέμπει σε επικοινωνία με το ιγμόρειο, αλλά από τη στιγμή που το έλεγξε ο γιατρός, ίσως να είναι κάτι άσχετο. Αυτό επιβεβαιώνεται με κάποια δοκιμασία που κάνει ο γιατρός (κλείνει τη μύτη του ασθενή και του ζητάει να φυσήξει από τη μύτη. Εάν βγει αέρας από το σημείο της εξαγωγής, πρόκειται για επικοινωνία, η οποία πρέπει να κλείσει. Εάν δεν βγει αέρας, είναι εντάξει. Στον άνω γομφίο δύσκολα μπορεί να τραυματιστεί νεύρο από την εξαγωγή, ενώ το θέμα του ιγμορείου είναι ένα πιο πιθανό σύμβαμα. Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας πω περισσότερα παρά μόνο να γενικολογήσω. Θα πρέπει να εμπιστευτείτε τον γιατρό σας ή να επισκεφθείτε και κάποιον άλλον για μια δεύτερη γνώμη.

    • Ο/Η Χαρα λέει:

      Σας ευχαριστώ πολύ γιατρε. Ναι έκανα λάθος προγομφιος είναι και ναι ο μικρός είναι 10 ετών. Αυτό με τα χειλάκια που σας ρώτησα φοβάμαι μήπως είναι κάτι σαν παράλυση από νεύρο. Την άσκηση αυτή με το φύσημα του την έκανε και μετά την εξαγωγή και στην δεύτερη επίσκεψη.

  • Ο/Η Πανος λέει:

    Καλησπερα σας και ευχαριστω εκ των προτερων..
    Σε απονευρωση τραπεζιτη που εκανα προ 2 ημερων εσπασε το εργαλειακι που καθαριζεται η ριζα γυρω στα 1 με 2 χιλιοστα.Μετα απο ακτινογραφια φαινεται οτι εσπασε κατω στη ριζα και μου ειπε η οδοντιατρος μου να μην ανησυχω αν δε καταφερει να το βγαλει.ποια η δικη σας γνωμη?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Το σπάσιμο ενός μικροεργαλείου είναι ένα συχνό σύμβαμα κατά τη διάρκεια μιας απονεύρωσης. Το καλύτερο είναι να βγει το σπασμένο εργαλείο και να μπορέσει να γίνει σωστά η απονεύρωση, αλλά μερικές φορές αυτό δεν είναι εφικτό. Εάν το εργαλείο δεν βγει, δεν μπορεί να γίνει η απονεύρωση ως το τέλος της ρίζας του δοντιού, οπότε θα μείνει κάποιος κενός χώρος και αυτό μπορεί να αποτελέσει λόγο αποτυχίας της απονεύρωσης. Καταλήγοντας, θα συμφωνήσω με τη γιατρό σας, μην ανησυχείτε. Το καλύτερο είναι να βγει το σπασμένο εργαλείο και αν δεν βγει απλά η απονεύρωση δεν θα έχει το ίδιο καλή πρόγνωση. Το τι μπορεί να συμβεί εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, ας το πω με μια πρόταση, από το πως θα αντιδράσει το δόντι σας και ο οργανισμός σας σε μια απονεύρωση που δεν θα είναι τέλεια. Μπορεί να μη συμβεί απολύτως τίποτα και να είναι όλα καλά για πάντα, μπορεί να δημιουργηθεί κάποια αλλοίωση ή να έχετε συμπτώματα, οπότε στη χειρότερη περίπτωση να χάσετε το δόντι. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να συμβεί έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από το σπασμένο μικροεργαλείο. Υπάρχει πάντα ένα ποσοστό αποτυχίας σε όλες τις ιατρικές πράξεις το οποίο αν δεν βγει το σπασμένο εργαλείο θα είναι μεγαλύτερο.

      • Ο/Η Πανος λέει:

        Ευχαριστω πολυ για τη γρηγορη απαντηση σας.
        Αυτο ακριβως μου ειπε και ο οδοντιατρος μου.θα το παρακολουθουμε συχνα καθε εξαμηνο με ακτινογραφια και βλεπουμε.Ευχαριστω πολυ και παλι για το χρονο σας.

  • Ο/Η Μπεττυ λέει:

    Καλησπερα σας.
    Χθες χρειαστηκε να κανω δυο σφραγισματα στα πισω, κατω δεξια δοντια.
    Οταν η οδοντογιατρος μου, μου εκανε την ενεση αναισθησιας, σε δευτερολεπτα μουδιασε το μισο μου προσωπο κ λαιμος. Αυτο ομως που συνεβει δεν μου εχει τυχει ποτε… το δεξι μου ματι δεν μπορουσε να δει καθαρα κ εβλεπα τα παντα διπλα!!!
    Πανικοβληθηκα πολυ!..η οδοντογιατρος προσπαθησε να με καλμαρει κ μου ελεγε να κλεισω τα ματια κ να ηρεμησω. Οσο εκανε τροχο εκεινη, εγω προσπαθουσα να ανοιξω κ μα τσεκαρω αν επανηλθε η οραση μου,. αλλα τιποτα!..μετα απο περιπου 1 ωρα αρχισε να επανερχετε.
    Ετσι ηρεμησα κ γω.
    Τι νομιζετε οτι εφταιγε;..ειναι κατι που συμβαινει συχνα;
    Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η τοπική αναισθησία έχει να κάνει με ένα φάρμακο που εγχύεται μέσα στους ιστούς, κοντά στην περιοχή που περνάει το νεύρο που δίνει αίσθηση στα δόντια που θέλουμε να θεραπεύσουμε, έτσι ώστε αυτά να μην πονάνε. Πολλές φορές όμως, αναισθητοποιείται και κάποιο άλλο νεύρο, που νευρώνει άσχετη περιοχή με τα δόντια, όπως είναι το μάτι. Τα νεύρα αυτά είναι κλάδοι του τρίδυμου νεύρου, είτε της άνω είτε της κάτω γνάθου. Αυτό συνέβη σε εσάς, αναισθητοποιήθηκε κατά λάθος το νεύρο που νευρώνει το μάτι με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να δείτε ή να έχετε διπλωπία ή ακόμη και να έχετε αδυναμία να ανοιγοκλείσετε το βλέφαρο. Είναι κάτι που συμβαίνει, αλλά είναι αντιστρεπτό, όπως διαπιστώσατε. Περισσότερο πρέπει να καταπολεμηθεί το άγχος και ο πιθανός πανικός όταν κάποιος διαπιστώνει ότι δεν βλέπει παρά συμβαίνει κάτι σοβαρό.

  • Ο/Η Μαρίνα λέει:

    Καλησπέρα σας!Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση τραυματισμού των νεύρων, συγκεκριμένα της κάτω γνάθου από τη βελόνα της αναισθησίας.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ναι, υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν συμβαίνει συχνά και το τραύμα είναι συνήθως αντιστρεπτό (φεύγουν τα συμπτώματα αναλογικά γρήγορα) γιατί η βελόνα δεν μπορεί να κάνει σημαντική ζημιά στο νεύρο, όπως να το κόψει.

      • Ο/Η Ειρήνη λέει:

        Γίνεται να εκχυθεί το αναισθητικό μέσα στο νεύρο γιατρέ και αυτό να φουσκώσει;Γιατί έτσι ένιωσα εκείνη την ώρα που έγινε το τσίμπημα, πόνο και ότι κάτι φουσκώνει στην περιοχή

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Γεια σας. Όχι, το αναισθητικό δεν μπορεί να εγχυθεί μέσα στο νεύρο.Εγχύεται στους ιστούς της περιοχής από όπου περνάει το νεύρο και νιώθετε να φουσκώνει για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί όντως φουσκώνει η περιοχή (το αναισθητικό έχει όγκο και μπαίνει μέσα στον ιστό) – αυτό είναι παροδικό, για μερικά λεπτά μόνο. Δεύτερον γιατί μουδιάζει και σας δίνειτην αίσθηση του πρησμένου – φουσκωμένου, χωρίς όντως να είναι έτσι.

          • Ο/Η Ειρήνη λέει:

            Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Επομένως δν γίνεται έστω και με λάθος κίνηση του γιατρού, να δημιουργηθεί κάποια βλάβη στην περιοχή και να μείνει μόνιμο φούσκωμα από την αναισθησία έτσι;Ακόμα και αν είναι στελεχιαία αναισθησία;

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Μόνιμο φούσκωμα από την αναισθησία, όχι.

  • Ο/Η Ματινα λέει:

    Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει αλληλοεπιδραση μεταξύ αντικαταθλιπτικων φαρμάκων
    Και αναισθητικων ενεσεων στα δόντια, ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η Σμάρα Π.Κ. λέει:

    Καλησπέρα σας. Το ερώτημα μου δεν σχετίζεται άμεσα με το θέμα, αλλά προσπαθώ να βρω μία άκρη.

    Είμαι 36 εβδομάδων έγκυος.
    Στις 13/2, άρχισα να αισθάνομαι μία ευαισθησία στον 2ο προγόμφιο κάτω αριστερά. Όταν ακουμπούσα την γλώσσα μου και πίεζα, με πονούσε λίγο. Το βράδυ, ξύπνησα κάποια στιγμή και ήμουν μουδιασμένη στο στόμα και στα χείλη μου απ΄ την αριστερή μεριά.
    Την επόμενη μέρα το πρωί πήγα στον οδοντίατρο. Η ευαισθησία πιο έντονη και ένιωθα ένα ελαφρύ χτύπημα σαν παλμούς στο δόντι. Μιας και είμαι έγκυος, ακτινογραφία δεν βγάλαμε. Ανοίξαμε το δόντι, μήπως είναι απόστημα και ανακουφιζόμουν. Είδαμε ότι το δόντι είναι απονευρωμένο. Το είχα απονευρώσει πολλά χρόνια πριν, σίγουρα μία 10ετία. Όταν μου το άνοιξε, μου έκανε μία ένεση, μήπως «σκάψει» πιο βαθιά. Δεν καταφέραμε κάτι όμως. Το κλείσαμε με προσωρινό σφράγισμα και είπαμε από βδομάδα να μιλήσουμε.
    Με την έγκριση του γυναικολόγου μου, ξεκίνησα να παίρνω Αμοξίλ ανά 8ωρο και Ντεπόν ανά 6ωρο για τον πόνο. Το πρώτο βράδυ ήταν εφιάλτης. Το πολύ 2 ώρες ύπνος σπαστά. Το μούδιασμα ακόμη εκεί.
    Μετά το πρώτο 24ωρο της Αμοξίλ άρχισα να νιώθω λίγο καλύτερα. Παρόλα αυτά, πρήστηκα αρκετά, έτρωγα με το ζόρι και φυσικά το μούδιασμα ακόμα εκεί.
    Σήμερα 20/2, είναι μία εβδομάδα που έχω το μούδιασμα. Πόνο δεν έχω καθόλου εδώ και 2 μέρες. Σε γενικές γραμμές το πρήξιμο έχει υποχωρήσει εμφανώς. Μασάω καλά, όχι όμως απ’ την αριστερή μεριά. Τεστάρω την ευαισθησία, πατώντας πολύ ελαφριά με την γλώσσα μου το δόντι και έιναι πολύ καλύτερα.
    Λογικά, αύριο μεθαύριο θα πάω πάλι στον οδοντίατρο.
    Φοβάμαι να κάνουμε το οτιδήποτε στο δόντι, μην ερεθιστεί πάλι και πονάω πολύ πάλι. Τι θα με συμβουλεύατε;
    Το μούδιασμα, είναι λογικό που ακόμα υπάρχει; Με ανησυχεί λίγο.
    Δεν θέλω με τίποτα φυσικά, να με πιάσουν οι πόνοι της γέννας και να έχω και το δόντι παρέα να με ενοχλεί/πονάει.
    Υπάρχει περίπτωση η Αμοξίλ να «κρατάει» το μούδιασμα;

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. θα προσπαθήσω με απλό τρόπο να σας πω τη γνώμη μου. Έχετε δυο τρόπους να προχωρήσετε: Ή θα μείνετε χωρίς θεραπεία (ή μόνο με φαρμακευτική θεραπεία), ελπίζοντας ότι το πρόβλημα δεν θα εμφανιστεί ξανά στις επόμενες εβδομάδες ή ότι ο οργανισμός σας θα καταφέρει να το αντιμετωπίσει, ώσπου να γεννήσετε, είτε θα προχωρήσετε σε κάποια ενδεικνυόμενη οδοντιατρική θεραπεία. Θεραπεία σε απονευρωμένο δόντι χωρίς ακτινογραφία δεν γίνεται. Δεν φαίνεται αν υπάρχει κύστη, εάν η παλιά θεραπεία είναι ατελής ή αν πρόκειται για κάτι πιο περίπλοκο. Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσετε σε κάποια άλλη απόπειρα θεραπείας χωρίς ακτινογραφία και επίσης θεωρώ ότι το να πάρετε μια ακτινογραφία (ή και περισσότερες αν χρειαστεί) στον όγδοο μήνα της κύησης είναι πάρα πολύ ασφαλές. Το πρωτόκολλό μας λέει ότι δεν παίρνουμε ακτινογραφίες στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, και αυτό χωρίς σε καμία περίπτωση να έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες στο πρώτο τρίμηνο προκαλούν κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο. Είναι κάτι που γίνεται προληπτικά. Αντίθετα, εάν σας γίνει κάποια σοβαρή λοίμωξη που προέρχεται από το δόντι, θα αναγκαστείτε να υποστείτε πολύ πιο επικίνδυνη φαρμακευτική θεραπεία για το έμβρυο και πάλι θα αντιμετωπίζετε το πρόβλημα συμπτωματικά και όχι αιτιολογικά. Σχετικά με την ερώτησή σας, το μούδιασμα δεν προέρχεται από το Αμοξίλ αλλά από το πρόβλημα του δοντιού σας. Καταληκτικά, προτείνω να πάτε στον οδοντίατρό σας, ή σε κάποιον ειδικό ενδοδοντολόγο (αυτοί ασχολούνται μόνο με απονευρώσεις), να βγει μια ακτινογραφία για να φανεί ποιό είναι το πρόβλημα και να προχωρήσετε στη θεραπεία του, χωρίς να ανησυχείτε για την ακτινοβολία. Αν θέλετε δείτε και εδώ: http://blog.smile-clinic.gr/?cat=252 Η ακτινοβολία που θα δεχτείτε από μια μικρή ακτινογραφία είναι αυτή που δέχεστε από το περιβάλλον σε τρεις μέρες.Ελπίζω να βοήθησα. Εύχομαι περαστικά και να έχετε καλή και εύκολη γέννα!

  • Ο/Η Stella λέει:

    Καλημέρα! Μήπως γνωρίζετε τι ισχύει για την εθελοντική αιμοδοσία μετά από απονευρωση? Στο τηλέφωνο μου είπαν να περιμένω 1 μήνα ενώ σε ένα site διάβασα πως μετά από αναισθησία με ένεση πρέπει να περιμένω τουλάχιστον 4 μήνες..

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα και ευχαριστώ για την πολύ ωραία ερώτηση! Δεν γνωρίζω τις πηγές για τα χρονικά διαστήματα που αναφέρετε, εάν μπορείτε θα ήθελα να μας τις παραθέσετε για να τις εξετάσουμε. Εξ’ όσων γνωρίζω εγώ και αναφέρει η βιβλιογραφία, εάν κάνετε μια απλή εργασία (π.χ. σφράγισμα ή καθαρισμό με αναισθησία) θα πρέπει να περιμένετε 24 ώρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το αναισθητικό έχει απομακρυνθεί πλήρως από τον οργανισμό σας. Αν πρόκειται για απονεύρωση, εξαγωγή ή κάποια άλλη επεμβατική εργασία, καλό θα είναι να περιμένετε 3 μέρες (κατά κάποιους άλλους συγγραφείς, 7 ημέρες). Αυτό βέβαια, εάν δεν έχετε κάποια γενική κατάσταση υγείας, εάν δεν έχετε κάποια μόλυνση που οδήγησε στην απονεύρωση και αν δεν παίρνετε αντιβίωση για αυτά. Ο λόγος που πρέπει να περιμένετε είναι ότι οι πληγές στο στόμα, όπως και οι ενδοδοντικές μολύνσεις (π.χ. πρηστήκατε πριν την απονεύρωση ή μεταξύ των επισκέψεων), μπορεί να οδηγήσουν στο να περάσουν μικρόβια στο αίμα σας, τα οποία θα αναπτυχθούν μέσα στη φιάλη όπου αυτό θα φυλάσσεται, με επικίνδυνα αποτελέσματα για τον λήπτη. Επίσης, σε τέτοιες καταστάσεις, είναι καταπονημένος ο οργανισμός σας και δεν θα θέλαμε να τον ταλαιπωρήσουμε ακόμη παραπάνω. Άρα, θα έλεγα ότι για να είναι απολύτως ασφαλής η αιμοδοσία, θα πρέπει να περιμένετε 7 ημέρες από τη στιγμή που είστε καλά και δεν παίρνετε φάρμακα μετά από μια επεμβατική διαδικασία και 24 ώρες μετά από μια απλή αναισθησία. Θεωρώ ότι ο μήνας που σας είπαν να περιμένετε από το τηλέφωνο είναι για να καλύψουν οποιαδήποτε περίπτωση μολύνσεων που εσείς δεν αναγνωρίζετε. Το τετράμηνο που διαβάσατε μετά από αναισθησία το βρίσκω εντελώς λάθος και παράλογο.

  • Ο/Η ΒΑΣΩ λέει:

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΠΕΡΑΣΑ ΟΞΥ ΠΟΝΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 5 ΗΜΕΡΩΝ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑ.ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΜΕΝΟ ΔΟΝΤΙ.Η ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗ.ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΔΥΟ ΕΝΕΣΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΙΩΡΟ.ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΕΙΧΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΟΝΑΕΙ ΕΠΑΘΑ ΠΑΡΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ.ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΝΤΙΟΥ?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δύο εβδομάδες μετά την αναισθησία δεν είναι δυνατόν να γίνει πάρεση κάποιου νεύρου. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο παροδικά, εάν μουδιάσει χωρίς να το θέλουμε κάποιο νεύρο. Σε αυτή την περίπτωση, η πάρεση θα περάσει σε λίγες ώρες, όταν περάσει η επίδραση του αναισθητικού. Προτείνω οπωσδήποτε να το δείτε στον γιατρό σας.

  • Ο/Η φωτης λέει:

    καλησπερα…πριν απο πολυ καιρο ειχα κανει ενα σφραγισμα στο δοντι ο γιατρος μου εκανε ενεση αναισθησιας και ειχα παρατηρησει πως ειχε πρηστει το μαγουλο μου..αρκετα πηρα κατι χαπια που μου ειπαν και περασε απλως τωρα ετυχε να παρατηρησω οτι ενα σημειο στο μαγουλο μου εχει ενα μικρο πρηξιμο..τι μπορω να κανω για αυτο…ευχαριστω

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δυστυχώς οι πληροφορίες που έχω δεν αρκούν για να σας δώσω μια σωστή απάντηση. Είναι εξαιρετικά απίθανο να έχετε μετά από πολύ καιρό πρήξιμο στο μάγουλο λόγω της αναισθησίας. Είναι πιθανό όμως να έχετε κάποιο πρήξιμο επειδή το δόντι σας νεκρώθηκε και έχει κάνει κάποιο απόστημα (το οποίο μπορεί αν πονάει μπορεί και όχι).Αυτό συνήθως είναι δίπλα στο δόντι, στην περιοχή της ρίζας του, στα ούλα. Είναι πιθανό ακόμη και να βλέπετε ως πρήξιμο την παρωτίδα, η οποία βρίσκεται περίπου στη μέση του μάγουλου, δίπλα στους άνω γομφίους.Φαίνεται σαν ένα κομμάτι ιστού που έχει μια μικρή τρυπούλα στη μέση του.Ε¨αν σας ανησυχεί οτιδήποτε, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να σας δει και να πει τι είναι αυτό που σας απασχολεί και αν χρειάζεται θεραπεία.

  • Ο/Η menia λέει:

    kalispera sas , fobamaiiiii treemw na paw ston odontiatro.. logika xreiazomai kapoio sfragisma k eksagwgi se ena donti poy den exei kan epifania pleon. ekei me katantise i fovia. yparxoyn giatroi me eidikeysi se anthrwpoys poy exoyn ayti t fovia? yparxei sto volo kapoios odontiatros ?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δυστυχώς η φοβία για τον οδοντίατρο είναι κάτι πολύ κοινό και ποικίλει, από μια απλή δυσφορία μέχρι καταστάσεις που βλάπτουν την υγεία σοβαρά. θα μπορούσα να σας δώσω δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι να δείτε το θέμα της φοβίας με κάποιον ψυχίατρο. Μην σας τρομάζει η ειδικότητα, η αντιμετώπιση φοβιών (όπως η δική σας ή η φοβία για τα αεροπλάνα για παράδειγμα) είναι η δουλειά τους. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι να βρείτε κάποιον οδοντίατρο που να μπορέσει να σας κάνει μέθη. Είτε με φάρμακα από το στόμα, είτε με ενδοφλέβια χορήγηση είτε στο ιατρείο είτε σε κάποιο νοσοκομείο. Πρόκειται για κάτι που γίνεται πάρα πολύ συχνά στην Αμερική ενώ εδώ όχι τόσο. Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάποιον που να μπορεί να σας κάνει μέθη στον Βόλο. Πιθανότατα, αν απευθυνόσασταν στον τοπικό οδοντιατρικό σύλλογο να μπορούσαν να σας προτείνουν κάποιον.

  • Ο/Η Ειρηνη λέει:

    Για σας πριν 4 μέρες έβγαλα ένα δόντι αλλά ο γιατρός έκανε μια ώρα να το βγάλει μου έκανε 6 ένεσης για να με πιάσει και η ρίζες ήταν μεγάλες δεν είχα κάποιο αποστεμα η ρίζες ήταν λευκές μου έκανε μεγάλη πληγή και έφτασε μέχρι το κόκαλο της πρώτες μέρες πονούσα πάρα πολύ τώρα Όχι τόσο περνώ ένα Ντεπόν ανά 8 ώρες και μου περνάει απλά όταν το ακουμπάω πονάω ακόμα είναι λογικό αυτό???? Και είναι και λίγο πολύ λίγο πρησμένο σε αυτή τη περιοχή..

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Από αυτά που λέτε είναι προφανές ότι η εξαγωγή ήταν δύσκολη και επίσης ότι όσο περνάνε οι μέρες βελτιώνεστε. Ναι, είναι φυσιολογικό λοιπόν να να πονάτε ακόμα όταν το ακουμπάτε. Δεν ξέρω αν έχετε ράμματα ή όχι, πάντως μπορεί να έχετε συμπτώματα για μερικές μέρες ακόμα.

  • Ο/Η Αργυρή λέει:

    Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για το σάιτ σας. Ειμαι θηλάζουσα μητέρα και θέλω να κάνω εξαγωγή φρονιμητη… Ο γιατρός μου λέει οτι δεν ενδείκνυται λόγω αναισθητικού σε θηλάζουσες και έγκυες, στο άρθρο σας διάβασα οτι δεν υπάρχει προβλημα… τι θα μπορούσα να του πω για να τον καθησυχάσω αλλα να ησυχάσω κι εγώ γιατι όπως και να χει εχω μια φοβία όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις… σας ευχαριστω θερμά εκ των προτέρων

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για την εξαιρετική ερώτησή σας. Θέλω να σας απαντήσω διεξοδικά, ίσως με ένα νέο άρθρο στο blog μας, γιατί το ερώτημά σας σίγουρα απασχολεί πολλές γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν, όπως εσείς.
      Προς το παρόν, θα σας παραθέσω μια παραπομπή (στα Αγγλικά), από τις επίσημες οδηγίες του Οδοντιατρικού Συλλόγου της Καλιφόρνια (Η.Π.Α.), όπου σε πολλά σημεία αναφέρεται ότι είναι σημαντικό η οδοντιατρική φροντίδα να γίνεται κανονικά (συμπεριλαμβάνοντας ακτινογραφίες και αναισθησία) κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.
      https://www.cdafoundation.org/Portals/0/pdfs/poh_guidelines.pdf
      Προσέξτε ότι οι οδηγίες (guidelines) από επίσημους και αναγνωρισμένους οργανισμούς, αυτή τη στιγμή αποτελούν τις πιο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών που έχουμε,καθότι προέρχονται από διαβουλεύσεις ειδικών μετά από ενδελεχή έλεγχο της βιβλιογραφίας.
      Σε πολλά σημεία των οδηγιών (π.χ. στη σελίδα 3) θα δείτε μέσα σε πλαίσιο να αναγράφεται αυτό που ανέφερα προ ολίγου:
      «Prevention, diagnosis and treatment of oral diseases, including needed dental radiographs and use of local anesthesia, are highly bene cial and can be undertaken during pregnancy with no additional fetal or maternal risk when compared to the risk of not providing care. Good oral health and control of oral disease protects a woman’s health and quality of life and has the potential to reduce the transmission of pathogenic bacteria from mothers to their children».
      Φυσικά, θα πρέπει να έχετε υπ όψιν σας ότι ΚΑΜΙΑ πράξη δεν είναι απολύτως ασφαλής, ΚΑΝΕΝΑ φάρμακο δεν είναι απολύτως ασφαλές και πάντα πρέπει να ζυγίζονται τα δεδομένα βάσει ρίσκου και οφέλους. Και αυτό το ζύγισμα να στηρίζεται στα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία τα οποία πρέπει να είμαστε ικανοί ως επιστήμονες να βρίσκουμε και να αξιολογούμε.
      Θα σας παρακαλούσα να μου πείτε τον λόγο για τον οποίο πρέπει να εξαχθεί ο φρονιμίτης σας. Αυτό θα με βοηθήσει να αναπτύξω καλύτερα την απάντησή μου για εσάς συγκεκριμένα.

      • Ο/Η Αργυρή λέει:

        Καλημέρα και ευχαριστω θερμά για την απάντηση. Με την τελευταια ερώτηση μου δίνετε την ευκαιρια ακριβώς να εξηγησω το λόγο εξαγωγής καθώς σκέφτηκα να την αποφύγω. Ομως εχω πολυ πόνο, ο φρονιμητης εχει κρεμάσει και γενικά εχω ενόχληση πρωί-βραδυ. Πιθανόν να μπορω να αντέξω για λιγο καιρό ακομη αλλα ούτως ή άλλως εχω σκοπό να θηλάσω το παιδί μου μέχρι όσο θελήσει, επομένως καθώς ειναι 8 μηνών ακομη, σημαίνει οτι δεν θα αποφύγω την εξαγωγή και φυσικά δεν θα μπορούσα να διακόψω τον θηλασμο για την εξαγωγή. Εκτός Αν μείωνα τους κινδύνους αν περιμενα ορισμένες ώρες προτου θηλάσω… περιμένω και παλι με αγωνία την απάντησή σας. Σας χιλιοευχαριστω

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Καλημέρα σας. Όπως ίσως είδατε στις οδηγίες που επισύναψα στην προηγούμενη απάντησή μου, ΔΕΝ αναβάλουμε οδοντιατρικές εργασίες που πρέπει να γίνουν επειδή κάποια κυρία είναι έγκυος ή θηλάζει. Ούτε λόγω ακτινογραφιών, ούτε λόγω αναισθησίας (αυτές είναι οι κύριες πηγές ανησυχίας). Σαφέστατα λοιπόν, από τη στιγμή που έχετε πόνο και διαρκή ενόχληση, πρέπει, επιβάλλεται να προχωρήσετε στην εξαγωγή.
          Εάν μου λέγατε για παράδειγμα ότι πρέπει να βγάλετε τον φρονιμίτη γιατί ο ορθοδοντικός σας το πρότεινε προληπτικά για να μην μετακινηθούν τα δόντια, θα σας έλεγα ότι μπορείτε να περιμένετε.
          Εν ολίγοις, όταν κάποια κυρία εγκυμονεί ή θηλάζει, μπορεί να αναβάλλουμε τις επιλεκτικές εργασίες (όπως η παραπάνω, ή για παράδειγμα η λεύκανση δοντιών ή οι όψεις πορσελάνης) αλλά ΟΧΙ τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για λόγους υγείας.
          Ο γιατρός σας δεν πρέπει να φοβάται την αναισθησία (είπαμε φυσικά ότι πάντα υπάρχουν πιθανά προβλήματα και επιπλοκές, π.χ. αλλεργίες), και βεβαίως ούτε την ακτινογραφία που θα πρέπει να ληφθεί πριν την εξαγωγή.
          Ίσως όμως να φοβάται τα φάρμακα που είναι πιθανό να πάρετε μετά την εξαγωγή, κυρίως δηλαδή την αντιβίωση (εάν χρειαστεί) και τα αναλγητικά. Υπάρχουν όμως φάρμακα που μπορείτε να πάρετε όταν θηλάζετε, με το λιγότερο δυνατό ρίσκο, που τα παίρνουν απειράριθμες γυναίκες που θηλάζουν και έχουν κάποια λοίμωξη που χρειάζεται αντιβίωση. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα χρειαστείτε αντιβίωση.
          Τέλος, να σας πω ότι κάνουμε συνέχεια εξαγωγές, σφραγίσματα, καθαρισμούς και άλλες εργασίες σε θηλάζουσες κυρίες, με αναισθησία ή χωρίς, χωρίς κανένα πρόβλημα.

          • Ο/Η Αργυρή λέει:

            Σας ευχαριστω παρα πολυ! Ο,τι και να πω ειναι λιγο για την άμεση και επαγγελματική απάντησή σας. Να είστε καλα!

            ΥΓ: γράψατε με «αναισθησία ή χωρις». Υπάρχει περιπτωςη εξαγωγής χωρις αναισθησία;;;

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Όχι, σε καμία περίπτωση! Αναφερόμουν σε διαφορετικές εργασίες.
            Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

  • Ο/Η ΜΑΡΙΑ λέει:

    Ειναι η αντιβίωση Zinadol κατάλληλη για φλεγμονη δοντιού ( πρήξιμο);
    ‘Η να προτιμήσω Amoxil; Ποια ειναι πιο ισχυρή;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η αντιβίωση εκλογής είναι το Augmentin αλλά και το Zinadol είναι ένα ευρέως φάσματος αντιβιοτικό που καλύπτει καλά. Το Amoxil μάλλον θα αργήσει περισσότερο να δράσει, είναι παρόμοιο με το Augmentin αλλά χωρίς κάποιο ένζυμο που περιέχει. Όλα αυτά εάν βέβαια δεν έχετε αλλεργίες σε κάποιο αντιβιοτικό. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι το αντιβιοτικό που θα δοθεί εξαρτάται και από τη φύση της μόλυνσης, οπότε το καλύτερο είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

      • Ο/Η ΜΑΡΙΑ λέει:

        Ο γιατρός μου απουσιαζει στο εξωτερικό… Εχω πρηξιμο επειτα απο απονευρωση, η οποια δεν έχει ολοκληρωθεί… Εσεις ποια αντιβίωση θα μου προτείνατε ούτως ωστε να δράσει πιο γρηγορα δεδομένου οτι σε 2 μερες εχω συνεντευξη για δουλεια και δεν θα νιωθω ανετα να ειμαι ετσι…

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Augmentin 625mg, 1 ανά 8ωρο για 5 μέρες τουλάχιστον ανάλογα με το πότε θα περάσουν τα συμπτώματα. Για τον πόνο, Algofren 400 ή 600 mg το πολύ ανά 6 ώρες. Για να αρχίσει να δρα η αντιβίωση θα πρέπει να περιμένετε 24 ώρες.
          Θα πρέπει να σημειώσω ότι οι οδηγίες χωρίς να σας έχω δει είναι γενικές και μπορεί να μην είναι οι σωστές για εσάς. Θα μπορούσατε ίσως να επισκεφθείτε κάποιον οδοντίατρο ή τα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου. Περαστικά σας.

      • Ο/Η ΜΑΡΙΑ λέει:

        Ευχαριστω παρα πολυ! Δυστυχως δεν μπορω να τον βρω τον γιατρο… Αν παω στο νοσοκομειο στα έκτακτα να μου το ανοίξουν θα βοηθησει;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Βεβαίως θα βοηθήσει. Αλλά θα πρέπει να κλείσουν αντισηπτικά στο δόντι και να βάλουν προσωρινό σφράγισμα και όχι να το αφήσουν ανοιχτό όπως μερικές φορές γίνεται. Μπορεί να ανακουφιστείτε γιατί παροχετεύεται το πύον αλλά οι ρίζες μολύνονται και θα δυσκολευτεί ο γιατρός σας να το καθαρίσει πάλι. Εάν το ραντεβού σας είναι σε λίγες μέρες και μπορείτε να ηρεμήσετε με τα αναλγητικά, ίσως μπορείτε να περιμένετε. Η αντιβίωση θα αρχίσει να πιάνει μετά το πρώτο 24ωρο όπως σας είπα.

  • Ο/Η ΕΦΗ λέει:

    Καλησπερα. Ειχα κανει ενα βαθυ σφραγισμα οπως μου είχε πει ο γιατρός σε ενα δόντι και τώρα ειμαι στο δεύτερο ραντεβου για απονεύρωση, καθως μεσα σε 3 χρονια το σφράγισμα εφυγε και το αμελησα για καιρο, με αποτελεσμα να με πιασει αφορητος πόνος και να παω οπως σας ειπα για απονεύρωση. Στο πρωτο ραντεβου, αφου έγινε αναισθησία, καθάρισε οσο μπορουσε το δοντι και μου ειπε να παω σε 7 μερες. Δεν ειχα καμια ενόχληση αυτες τις μερες. Σημειωτέον οτι ο γιατρός μου ειπε οτι το εν λογω δόντι εχει πολυ μακριές και λεπτές ρίζες με αποτελεσμα να τον δυσκολευει πολυ. Στο δευτερο ραντεβου, συνεχισε τον καθαρισμο κλπ. και μου ειπε να παω σε 12 μερες. Σημερα ειναι η 3η μερα και εχω ευαισθησία στο δόντι, πονο σε σημειο να παιρνω αυστηρά καθε 8ωρο Seractil κι ενα ελαφρύ πρήξιμο που απο σημερα αρχισε ελάχιστα να υποχωρεί. Ειναι φυσιολογικό; Μηπως χρειαζομαι αντιβίωση; Τι αλλο μπορω να κανω για να ανακουφιστω;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα. Αυτά που αναφέρετε συμβαίνουν συχνά σε μια ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) και δεν επηρεάζουν την τελική έκβαση της θεραπείας. Είναι πιθανό να χρειάζεστε αντιβίωση μια που έχετε οίδημα και μάλλον πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας νωρίτερα από τις 12 ημέρες για να σας κάνει μια αλλαγή (άνοιγμα του δοντιού, πλύσεις με αντισηπτικά, κλείσιμο αντισηπτικών μέσα στο δόντι). Οπότε, θα πρότεινα να επικοινωνήσετε μαζί του. Για τον πόνο μπορείτε να παίρνετε αναλγητικά (προτείνουμε Ιβουπροφένη) αλλά πρέπει τα συμπτώματα να αντιμετωπιστούν και αιτιολογικά, όπως σας είπα παραπάνω.

  • Ο/Η γιαννης λέει:

    καλησπερα γιατρε προσφατα ετριψα ενα δοντι για θηκη το οπιο υστερα χρειαζοταν απονευρωση…. για κακη μου τυχη το δοντι παρολο τις 3 αναισθησιες μολις ακουμπαγε ο τροχος με πονουσε.. οι γιατροι μου ειπαν ειναι υπεραιμια…τωρα το εχουμε αφησει να χαλαρωσει λιγες ημερες…τι μπορω να κανω για την υπεραιμια?το δοντι πρεπει να απονευρωθει υπαρχει καποια λυση?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Εξαρτάται από το πως θα αντιδράσει το δόντι σας. Εάν γίνει καλά και αναισθητοποιηθει κανονικά μπορεί να αποφύγετε την απονεύρωση. Θα πρότεινα πάντως, εάν δειτε ότι προχωράτε χωρίς απονεύρωση να περιμένετε λίγο καιρό, π.χ. 2 εβδομάδες με κάποια προσωρινή στεφάνη (θήκη) πριν τοποθετήσετε την μόνιμη στεφάνη γιατί μπορεί να αντιδράσει πάλι και τελικά να χρειαστει θεραπεία. Το προτείνω για να μην αναγκαστείτε να χαλάσετε την καινούργια στεφάνη για να γίνει η απονεύρωση.

  • Ο/Η Ευαγγελια λέει:

    Καλησπερα εχω καποιο προβλημα με την αδερφη μου
    Ο τραπεζιτης στην κατω αριστερα μερια ειναι σπασμενος
    Και ποναει παρα πολυ
    Και επανω αριστερα το τελευταιο δοντι θελει η εξαγωγγη η απονευρωση
    Η μικρη φοβαται να παει οδοντιατρο βλεπει ενεση και λιποθυμαει τι μπορω να κανω?

    • Ο/Η Ευαγγελια λέει:

      Και επισης τι μπορω να κανω μεχρι να παμε οδοντιατρο δε μπορει να κοιμηθει μολις ξαπλωνει ο πονος γινετε πιο εντονος

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. από αυτά που λέτε φαίνεται ότι το σπασμένο δόντι χρειάζεται είτε απονεύρωση είτε εξαγωγή (έντονος πόνος που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνει), όπως και το επάνω που αναφέρετε. Φοβάμαι ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε την οδοντιατρική περίθαλψη. Ακόμη και αν σταματήσει να πονάει μπορεί να ξεκινήσει να πονάει και πάλι, ίσως και χειρότερα, οποιαδήποτε στιγμή. Μπορεί ακόμη και να γίνει επικίνδυνη μια τέτοια κατάσταση όταν γίνονται επαναλαμβανόμενα αποστήματα που μένουν αθεράπευτα.
      Οπότε, το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να πάτε στον οδοντίατρο, είναι δεδομένο ότι πρέπει να πάτε το συντομότερο. Το ερώτημα είναι πως θα ξεπεράσει η αδελφή σας τη φοβία που έχει.
      Είπατε ότι η αδελφή σας είναι μικρή. Εάν πρόκειται για παιδί, μπορείτε να πάτε σε κάποιον ειδικό παιδοδοντίατρο που έχει εξειδίκευση σε παιδιά (και σε άτομα με ειδικές ανάγκες) γιατί θα μπορεί να ασκήσει μεθόδους αναλγησίας ή μέθης που θα κάνουν τη θεραπεία δυνατή. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί κάποια υποστήριξη από ειδικό ψυχολόγο ή να ληφθούν ηρεμιστικά φάρμακα. Ακόμη και η γενική αναισθησία σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται.
      Θα πρότεινα να κάνετε μια έρευνα και να πάτε σε κάποιον οδοντίατρο στον οποίο να έχετε εμπιστοσύνη, ο οποίος θα σας κατευθύνει για τα περαιτέρω.

  • Ο/Η Ρούλα λέει:

    Γεια σας έχω διαγνώσει με νευραλγια τριδυμου και παίρνω την ανάλογη αγωγή. Θέλω να μάθω σε αυτή την κατάσταση που είμαι αν μπορώ να φτιάξω ένα δόντι είτε αυτό χρειάζεται απονεύρωση είτε σφράγισμα. Ευχαριστώ.

  • Ο/Η Δήμητρα λέει:

    Καλησπέρα σας, πριν 18 ημέρες επισκέφτηκα τον οδοντίατρο διότι είχα μια ενόχληση σ’ ένα ήδη σφραγισμένο δόντι στην άνω γναθο, τελικά δεν είχε καθαριστεί σωστά κι έτσι ο οδοντίατρος το ξανα έκανε σφράγισμα. Ήταν πρώτη φορά που πριστηκε τόσο το πρόσωπο μου από ένεση. Μετά από 2 μέρες υποχώρησε το μούδιασμα, αλλά ακόμη και σήμερα είμαι ελάχιστα πρισμενη. Τι μπορώ να κάνω;
    Σας ευχαριστώ πολύ

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να περιμένετε, από τη στιγμή που δεν έχετε κανένα άλλο σύμπτωμα εκτός από το πρήξιμο. Μπορείτε να βάζετε και μερικές ζεστές κομπρέσες, ίσως βοηθήσουν να φύγει λίγο πιο γρήγορα. Εάν σας ανησυχεί κάτι θα ήταν καλό να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας που ξέρει τι ακριβώς έχει γίνει στην περιοχή.

  • Ο/Η Βαρβάρα λέει:

    Γεια σας, εχω κάτι μέρες που εχω πόνο στο δοντι στην κάτω γνάθο στον πρωτελευταιο τραπεζίτη . Μάλλον απο όσο είπε ο γιατρός θέλει απονευρωση αλλα φοβάμαι παρα πολυ. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν κάνω ανεσθησια θα εχω μούδιασμα στο χείλος ; και ξέρετε αν κρατάει πολυ η διάρκεια της διαδικασίας της πρώτης επίσκεψης ;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Εάν ο γιατρός σας κάνει στελεχιαία αναισθησία (μάλλον αυτό θα κάνει για να μπορέσει να δουλέψει χωρίς να πονέσετε) τότε το χείλος σας θα είναι μουδιασμένο για 4-5 ώρες. Η διάρκεια της διαδικασίας της πρώτης επίσκεψης εξαρτάται από τι ακριβώς θα κάνει ο γιατρός σας, που εξαρτάται από την κατάσταση του δοντιού και το πως προσεγγίζει το περιστατικό. Γενικά, θα περιμένετε μια αρκετά μεγάλη συνεδρία για έναν γομφίο, η οποία όμως θα πρέπει να είναι ανώδυνη.

      • Ο/Η Βαρβάρα λέει:

        Ευχαριστώ πολυ. Να ρωτήσω κάτι εχω συνεχόμενο πόνο και μολις βάζω νερό Σταματα .ομως συνέχεια εχω πόνο και παυσίπονα δν κάνουν Τπτ . Τι μπορω να κάνω για να απαλαγο λιγο απο τον πόνο ;9

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Εάν το δόντι σας είναι νεκρό είναι πιθανό να χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση σε συνδυασμό με αναλγητικά (προτείνεται Ιβουπροφένη 600mg, πχ Algofren 600mg). Εάν το δόντι σας είναι ζωντανό, το καλύτερο θα ήταν να επισπεύσετε το ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Το καλύτερα πάντως θα ήταν να ρωτήσετε τον οδοντίατρο που έκανε τη διάγνωση για την ανάγκη απονεύρωσης γιατί αυτός έχει δει το περιστατικό σας και γνωρίζει την αιτία του πόνου.

  • Ο/Η Ειρηνη λέει:

    Για σας θα ήθελε να ρωτήσω μου είπε ο γιατρός μου ότι θέλει σφράγισμα ο φρονιμητης μου αλλά πρέπει να κάνω ένεση έχω ξανά κάνει και άλλες φορές αλλά πολύ παλιά υπάρχει περίπτωση να μου κάνει κάποια αλλεργία αν τη κάνω?????

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα. Οι αλλεργίες στα αναισθητικά που χρησιμοποιούμε στην οδοντιατρική είναι πάρα πολύ σπάνιες. Ιδιαίτερα μια που έχετε κάνει αναισθησία στο παρελθόν και δεν είχατε πρόβλημα, θεωρώ ότι δεν πρέπει να σας απασχολεί αυτό το ενδεχόμενο.

  • Ο/Η Giwta λέει:

    Καλησπέρα,
    Πριν από 5 χρόνια έσπασα το αριστερό μπροστινο μου δόντι πεφτωντας απτό ποδήλατο. Αναγκάστηκα να μου κάνουν απονεύρωση επειδή το νεύρο είχε νεκρωθεί απτή δύναμη που έπεσα κάτω.
    Εδώ και 3 χρόνια βλέπω μια αλλαγή στο χρώμα του δοντιού (προς το γκρι) και από την κάτω μεριά έχει μαυρίσει παρόλο που το έχω σφραγίσει. Εδώ και 3 χρόνια που έχω κάνει 3 επισκέψεις στην οδοντιατρο μου δεν μου το έχει κοιτάξει ούτε έχει αναφέρει κάτι σχετικά με αυτό. Μπορείτε ίσως να μου πείτε εσείς τι ακριβώς γίνεται? Και αν αντιμετωπίζεται?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η δυσχρωμία των απονευρωμένων δοντιών είναι κάτι δυστυχώς πολύ συνηθισμένο και οφείλεται είτε στο τραύμα που έγινε είτε στα υλικά της απονεύρωσης, ιδίως όταν τα φυράματα που χρησιμοποιήθηκαν από τον οδοντίατρο περιέχουν ενώσεις του σιδήρου. Αρχικά, αντιμετωπίζεται με λεύκανση (δείτε περισσότερα εδώ: http://blog.smile-clinic.gr/?p=693) και αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό ή δεν έχει διάρκεια, με την τοποθέτηση κάποιας ολοκεραμικής στεφάνης ή όψης πορσελάνης, ανάλογα με την περίπτωση.

      • Ο/Η Giwta λέει:

        Είμαι 17 χρονών και μου είπαν ότι για θήκη πρέπει να περιμένω μέχρι τα 18 μου… Θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε τον λόγο?
        Ευχαριστώ 🙂

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Καλησπέρα. Ο λόγος είναι ότι ακόμη μεγαλώνεις και μπορεί να γίνουν μετακινήσεις στα δόντια σου, οπότε καλό θα ήταν να περιμένεις. Στεφάνη όμως δεν είναι απαραίτητο να γίνεται σε κάθε απονευρωμένο πρόσθιο δόντι γιατί απαιτεί να τροχιστεί αρκετά, ο οδοντίατρος πρέπει να σε κατευθύνει για το αν χρειάζεται ή ποια είναι η καλύτερη λύση για εσένα.

  • Ο/Η ελενη κωνστα λέει:

    θα ηθελα να μαθω αν μπορω να κανω αναισθησια για απονευρωση επειδη θηλαζω..

  • Ο/Η Μαρία λέει:

    Καλησπέρα,
    Υπάρχει κάποιος τρόπος για να «φύγει» η αναισθησία σε δόντι της κάτω γνάθου πιο γρήγορα; Κάπου διάβασα ότι η κατανάλωση υγρών βοηθάει, ισχύει αυτό; Και τι άλλο μπορώ να κάνω;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι που να μπορείτε να κάνετε, θα πρέπει να περάσουν 4-5 ώρες. Ίσως αν κάνατε κάτι άσχετο να μπορούσατε να «ξεχαστείτε» λίγο.

  • Ο/Η Νινα λέει:

    Καλησπέρα, την Τρίτη 6 Ιουνίου έκανα στο Πανεπιστήμιο απονεύρωση σε ένα από τα κάτω μπροστινά δόντια που έχουν μια ρίζα. Ο φοιτητής που μου έκανε την απονεύρωση μου είπε ουι υπήρχε μεγάλη βλάβη κάτω από το δόντι και πως θα έχω κάποια ενόχληση τις επόμενες ημέρες. Σε γενικές γραμμές είμαι ένας άνθρωπος που αποφεύγει τα παυσίπονα όσο μπορεί και είμαι ανεκτική στον πόνο, αλλά από την Τετάρτη, μια μέρα μετά την απονεύρωση, έχω πολύ έντονους πόνους, σε σημείο που όταν πονάω δεν μπορώ καν να μιλήσω και παίρνω συνέχεια παυσίπονα. Δε μου έχει χορηγηθεί κανένα αντιβιοτικό και όταν πήρα τον φοιτητή που με έχει αναλάβει μου είπε ότι είναι άκρως λογικός αυτός ο πόνος και οφείλεται στο φάρμακο που έχουν βάλει στη ρίζα του δοντιού. Ειλικρινά από τον πόνο που ένιωσα σκέφτομαι μήπως φύγω από το Πανεπιστήμιο και πάω σε εξωτερικό γιατρό γιατί πιστεύω ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, το οποίο θα με ταλαιπωρήσει! Ξέχασα να σας πω ότι τον Δεκέμβρη είχα κάνει απονεύρωση σε ένα δόντι το οποίο με πονούσε πολύ και με το που την έκανα δεν ενιώσα κανένα πόνο από εκεί και πέρα ενώ τώρα έγινε απονεύρωση σε δόντι που δε με είχε πονέσει ποτέ και τώρα με πονάει παρά πολύ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Με τις απονευρώσεις δυστυχώς πολλές φορές συμβαίνει αυτό που περιγράφετε, να μην πονάμε και με τη θεραπεία να αρχίζουμε να πονάμε και το αντίστροφο. Στο πανεπιστήμιο, εξ’ όσων γνωρίζω από τον τομέα της ενδοδοντολογίας, γίνονται σε γενικές γραμμές σωστά οι απονευρώσεις γιατί οι φοιτητές επιβλέπονται από εξειδικευμένους καθηγητές. Εάν έχετε χάσει την εμπιστοσύνη σας βέβαια, θα ήταν μια επιλογή το να αλλάξετε γιατρό. Βασικό είναι να έχετε υπ’ όψιν σας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης δεν σημαίνουν ότι η τελική έκβαση της θεραπείας δεν θα είναι καλή.

  • Ο/Η Ρία Πανούτσου λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ. Προ 8 ετών μου έγινε αφαίρεση το ενός φρονιμίτη στην κάτω γνάθο, σε μία πολύ δύσκολη επέμβαση 2.5 ωρών καθώς το δόντι φυόταν σχεδόν οριζόντια με τη ρίζα να είναι στο κοίλο μέρος της γνάθου μου. Ο γιατρός επενέβη πολύ στη γνάθο και την περιοχή για να αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα να με προειδοποιήσει οτι θα έχω υπαισθησία στο μάγουλο για αρκετά χρόνια. Τα χρόνια όντως πέρασαν και συνήθισα την κατάταση οπότε δεν ξέρω αν επανήλθε ή όχι. Πρόσφατα αναγκάστηκα να κάνω απονεύρωση στον διπλανό του προγόμφιο, με αρκετά προβλήματα στον πόνο η αλήθεια είναι. Το δόντι ράγισε/έσπασε οπότε αποφάσισα να το αφαιρέσω σήμερα για να δημιουργηθεί και χώρος και να αποσυμφορηθεί η κάτω γνάθος όπου υπάρχει πρόβλημα σύγκλισης. Εν ολίγοις, και μετά από 10 ενέσεις, η περιοχή από τον κυνόδοντα μέχρι το τέλος της γνάθου αναισθητοποιήθηκε ελάχιστα, ενώ το κομμάτι από το χείλος μέχρι και τον κυνόδοντα (και τη μισή γλώσσα) ήταν για 5 περίπου ώρες απόλυτα ‘απόντα’. Η γιατρός έκανε κάποιες προσπάθειες για αφαίρεση αλλά πονούσα φριχτά, και επιπλέον τώρα 5 ώρες μετά, έχουν πρηστεί οι αδένες μου, δεν έχω γεύση και πονάω γενικά. Πρέπει να απευθυνθώ σε γναθοχειρουργό; Σε νευρολόγο; Δεν έχω κουράγιο να περάσω ξανά κάτι τέτοιο, ειλικρινά… Σας ευχαριστώ πολύ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Εάν το πλάγιο μέρος του χείλους σας μούδιασε, η στελεχιαία αναισθησία που σας έκανε η γιατρός σας έδρασε κανονικά.Προφανώς σας έκανε και τοπικές ενέσεις, οπότε ήσασταν καλυμμένη. Εάν όμως υπήρχε φλεγμονή στην περιοχή (εάν πονούσατε ή ήσασταν πρησμένη όταν πήγατε στο ιατρείο), τότε μπορεί η αναισθησία να μην έπιασε καλά ακριβώς στην περιοχή που θα έπρεπε. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει η φλεγμονή να αντιμετωπιστεί με φάρμακα (συνήθως αντιβίωση και αναλγητικά για μερικές μέρες) και στη συνέχεια να γίνει πάλι μια προσπάθεια για την εξαγωγή του δοντιού. Θα μπορούσατε να πάτε σε κάποιο γναθοχειρουργό αλλά δε νομίζω ότι θα έκανε κάτι διαφορετικό από την οδοντίατρό σας σχετικά με την αναισθησία. Από την άλλη πλευρά βέβαια, λόγω της ειδικότητάς του, μάλλον θα είναι ταχύτερος στην αφαίρεση του δοντιού. Κάτι ακόμα που θα μπορούσατε να κάνετε, θα ήταν να ζητήσετε να κάνετε την εξαγωγή με κάποια φάρμακα που θα σας προκαλέσουν μέθη. Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω. Περαστικά σας!

  • Καλημέρα γιατρέ και συγχαρητήρια για το μπλογκ σας.
    Πριν ένα μήνα περίπου έκανα απονεύρωση στο δόντι 22 επειδή έσπασε και τοποθετήθηκε άξονας με προσωρινή θήκη μέχρι να τοποθετηθεί η μόνιμη. Έκτοτε έχω πονοκεφάλους στο αριστερό ημισφαίριο του κεφαλιού μου οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι αλλά κυρίως εκδηλώνονται σαν ξαφνικές και δυνατές σουβλιές στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου μου, που διαρκούν για πολύ λίγο και όταν τελειώνουν αφήνουν έναν ελαφρύ πονοκέφαλο στο αριστερό ημισφαίριο.
    Θα ήθελα τη γνώμη σας .

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

      Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον τρόπο αλληλεπίδρασης της απονεύρωσης που κάνατε πρόσφατα με το αριστερό ημιμόριο του εγκεφάλου σας και τους πόνους που νιώθετε. Εάν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την απονεύρωση θα εμφανιζόταν τοπικά, με οίδημα, πόνο στην μάσηση ή την επίκρουση ή με κάποιο συρίγγιο στο ύψος της ρίζας του δοντιού. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για άλλο, άσχετο πρόβλημα και θα σας πρότεινα να το δείτε σε κάποιον νευρολόγο ο οποίος ίσως σας ζητήσει να κάνετε κάποια απεικόνιση του εγκεφάλου σας (π.χ. μαγνητική ή αξονική τομογραφία).
      Περαστικά σας.

  • Ο/Η Στέλλα λέει:

    Γειά σας. Πριν μια ώρα περίπου μου έκαναν αφαίρεση του ούλου (περίπτωση περιστεφανίτιδας) και φοβάμαι πως ο οδοντίατρος με έκοψε λίγο παραπάνω απ όσο θα πρεπε. Πρέπει να κάνω κάτι εκ των υστέρων; Φοβάμαι μην πάθω καμιά μόλυνση ή κάτι παρόμοιο.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Το πιο πιθανό είναι ο οδοντίατρός σας να έκοψε αυτό που έπρεπε να κόψει, είναι εκπαιδευμένος στην δουλειά του και ξέρει τι κάνει.
      Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως δεν χορηγούμε αντιβίωση. Την πρώτη μέρα πιέζετε το ούλο με μια γάζα όσο ματώνει και από τη δεύτερη μέρα κάνετε πολλές πλύσεις με αλατόνερο που είναι έναι καλό και ήπιο αντισηπτικό. Επίσης, μπορείτε να βάλετε κάποια πάστα χλωρεξιδίνης που θα πάρετε από το φαρμακείο, που είναι επίσης αντισηπτική. Εάν δείτε ότι επιδεινώνεται η κατάσταση της περιοχής τις επόμενες μέρες, τότε καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας μήπως χρειαστείτε αντιβίωση.

  • Ο/Η Ράνια λέει:

    Συγχαρητήρια για το μπλογκ σας.
    Μετά την πρώτη εβδομάδα της απονεύρωσης έσπασε μικρό μέρος του δοντιού και άργησα να το καταλάβω. Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο είναι επικίνδυνο το νεκρωτικό φάρμακο για τον οργανισμό εάν διαρρεύσει, πριν το μόνιμο σφράγισμα. Ευχαριστώ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Νεκρωτικό φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πια στα δόντια. Αυτό που γίνεται είναι καθαρισμός των ριζοσωλήνων με μικροεργαλεία (κάποια εργαλεία σαν μικρές βελόνες), πλύσεις με αντισηπτικά και προσωρινή έμφραξη με αντισηπτικό (συνήθως υδροξείδιο του ασβεστίου) μέχρι την επόμενη συνεδρία της απονεύρωσης. Ακόμη όμως και αν τοποθετήθηκε κάποιο φάρμακο για να νεκρωθεί το ζωντανό νεύρο, δεν διατρέχετε κάποιον κίνδυνο.
      Αυτό που παίζει ρόλο όμως είναι το αν το δόντι σας είναι ανοιχτό, αν δηλαδή μετά από το σπάσιμο υπάρχει επικοινωνία των ριζών του δοντιού με το στόμα σας. Σε αυτή την περίπτωση περνάνε μικρόβια στο δόντι και πρέπει να γίνει πάλι αντισηψία, να κλειστεί το δόντι και πάλι προσωρινά και μετά να συνεχίσετε την απονεύρωση. Οπότε, αν υπάρχει τέτοιο θέμα θα πρέπει να πάτε στον οδοντίατρό σας να κάνει και πάλι πλύσεις, καθάρισμα και να ξανακλείσει το δόντι προσωρινά πριν τελειώσετε με την θεραπεία.

  • Ο/Η ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΑΡΒΑΝΗΣ λέει:

    Καλησπερα, σημερα εκανα ενα σφραγισμα στο δοντι που βρισκεται διπλα στον κυνοδοντα. Δεν με ενοχλουσε πολυ αλλα αποφασισα να το κανω. Διαλεξα να μη κανω τοπικη αναισθησια και οταν εφτασε κοντα στο νευρο τιναχτηκα απο τον πονο. Υπαρχει περιπτωση να τραυματιστηκε το νευρο απο τον τροχο και αυτο τελικα να καταληξει σε μια απονευρωση; Γιατι νιωθω πονο οταν κλεινω τα δοντια μου σε εκεινο το σημειο ( περιπου δυο ωρες μετα την διαδικασια) ι πριν το σφραγισμα δεν με ενοχλουσε. Ευχαριστω

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπερα σας.
      Ένα δόντι εάν είναι χαλασμένο πρέπει να σφραγιστεί γιατί δεν πρόκειται να γίνει καλά από μόνο του, ακόμη και αν δεν σας ενοχλεί καθόλου, οπότε καλά κάνατε και το σφραγίσατε πριν το χάλασμα μεγαλώσει.
      Σχετικά με τον πόνο που νιώσατε είναι απολύτως λογικό, ακόμη και σε ένα σφράγισμα που δεν είναι πολύ βαθύ. Αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί η αναισθησία και γι’ αυτό γίνεται, για να μην πονέσετε κατά την αφαίρεση της τερηδόνας.
      Υποθέτω ότι για να ολοκληρωθεί η εργασία χωρίς αναισθησία το χάλασμα δεν ήταν πολύ βαθύ οπότε δεν πρέπει να τίθεται θέμα απονεύρωσης. Επίσης, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για την ενόχληση που νιώθετε, η αφαίρεση του χαλασμένου τμήματος του δοντιού είναι ουσιαστικά ακρωτηριασμός του δοντιού το οποίο ερεθίζεται από αυτό. Συνήθως τα συμπτώματα μειώνονται και υποχωρούν σε λίγες μέρες. Εάν νιώθετε κάποια ενόχληση στο κρύο για λίγες εβδομάδες είναι και αυτό φυσιολογικό. Εάν νιώθετε πόνο στο κλείσιμο μπορεί να χρειάζεται λίγο τρόχισμα το καινούργιο σφράγισμα, εάν είναι λίγο πιο ψηλό απ’ ότι πρέπει. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί απονεύρωση, αυτό θα το καταλάβετε είτε επειδή τα συμπτώματα θα χειροτερεύουν είτε επειδή θα πονάτε πολύ. Υπάρχουν και άλλα πιθανά προβλήματα αλλά δεν είναι τόσο συχνά.

  • Ο/Η ΑΝΕΣΤΗΣ λέει:

    Καλησπέρα σας Γιατρέ,

    Ακόμα και σήμερα 30/03..(5 μήνες μετά!!!) Το μούδιασμα πλέον υπάρχει σε ένα μικρό κομμάτι δεξιά & λίγο μπροστά στη γλώσσα μου. (Σας θυμίζω είχα κάνει 2 ενέσεις για σφραγίσματα στο 45 & 46)Το οποίο είναι καθημερινό-πολύ σπαστικό συναίσθημα.. Η ερώτησή μου είναι πλέον σε τι γιατρό πρέπει να πάω για να διορθωθεί αν τυχόν διορθώνεται αυτό πια!? Σε νευρολόγο?Η ΩΡΛ

    Σας Ευχαριστώ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας.

      Τραυματισμοί του νεύρου μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 18 μήνες για να επανέλθουν. Κάποιοι μάλιστα δεν επανέρχονται ποτέ, αλλά αυτό είναι απίθανο για τραυματισμό που προήλθε από τη βελόνα της αναισθησίας.
      Εάν πάτε σε κάποιον θα πρέπει να είναι νευρολόγος. Μπορεί να σας δώσει κάποια φάρμακα αν και φοβάμαι ότι το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε.

      Καλό σας βράδυ

  • Ο/Η Βακακη Γεωργια λέει:

    καλημέρα! την τριτη που μας περασε πηγα για απονευρωση σε δοντι που ηταν σφραγισμενο αλλα ειχε σπασει. οταν η γιατρος ενοιξε το σφραγισμα ειχε εντονη δυσοσμια σαν σαπιλα.μετα το περασ της ανασθησιας στο σημειο της ενεσης ενοιωθα πριξημο και πονο. Στην επομενη επισκεψη για τη συνεχεια της απονευρωσης το ανεφερα αλλα μου ειπε πως πιθανων οφειλεται στο φαρμακο και οχι στο δοντι. εγινε ξανα αναισθησια και οταν εφυγε το μουδιασμα το μαγουλο μου απο την πλευρα εκεινη ηταν πολυ πρισμενο. μου εδωσαν amoxil αλλα 2η μερα δεν λεει να φυγει το πρήξιμο. την τριτη εχω ξανα οδοντιατρο για να συνεχισω την απονευρωση. Γινεται να συνεχισει με αυτο το πρηξιμο;;τι φαρμακο ειναι αυτο που μπορει να το προκαλεσε;;Πρεπει να περιμενω να απορροφηθεί απο τον οργανισμο;ευχαριστω..

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας.
      Όλα αυτά που περιγράφετε είναι συνηθισμένα σημεία και συμπτώματα που συμβαίνουν όταν κάποιο νεκρό δόντι θεραπεύεται (η οσμή όταν άνοιξε ο γιατρός σας το δόντι δείχνει ότι υπήρχε νεκρωτικό περιεχόμενο).
      Η αντιβίωση ξεκινά να δρα από το δεύτερο 24ωρο και επίσης το Amoxil είναι ένα ήπιο αντιβιωτικό που μπορεί να αργήσει να σας πιάσει. Οπότε, θα περιμένετε ότι το πρήξιμο θα υποχωρήσει από την τρίτη μέρα και θα φύγει τελείως ίσως την 5η μέρα, ανάλογα με την ένταση της φλεγμονής. Εάν δείτε ότι δεν υποχωρεί, θα πρότεινα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να σας αλλάξει την αντιβίωση.
      Το φάρμακο είναι πιθανό να προκάλεσε πρήξιμο αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή κάποια από τα υγρά του διακλυσμού που χρησιμοποιήθηκαν βγήκαν έξω από την ρίζα προς τους γύρω ιστούς. Σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το πρήξιμο προέρχεται από μικρόβια και όπως προείπα, είναι πολύ συνηθισμένο και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.
      Περαστικά σας.

  • Ο/Η Στέφανος λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ.
    Πριν δυο μέρες πήγα για απονεύρωση τραπεζίτη στην κατω γνάθο, αλλα δυστυχώς η αναισθησία δεν επιασε καθόλου ύστερα απο δύο ενέσεις μάλιστα! Η γιατρος τρυπησε το σφράγισμα και βρήκε το νευρο, όπου και εβαλε κάποιο φάρμακο που το νεκρωνει όπως μου είπε..,. Ακόμα ομως το νιώθω το δοντι να πονάει, αν και πλέον δεν εχει την ενοχλητική ευαισθησία στο κρύο. Σε πέντε ημέρες μου ζητησε να πάω να μου κάνει την απονεύρωση χωρίς αναισθητικό. Τί συμβαίνει τελικα; θα νεκρώσει όντως το νεύρο; Γιατί δεν με πιάνει το αναισθητικό; Ευχαριστώ εκ των προταίρων!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας.

      Εάν μετά την αναισθησία το πλάγιο μέρος του χείλους σας είχε μουδιάσει, πονούσατε γιατί το δόντι σας είχε φλεγμονή (πονούσε ήδη όταν πήγατε στην οδοντίατρό σας).Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται επιπρόσθετα αναισθησία δίπλα στο δόντι αλλά δυστυχώς, μερικές φορές είναι αναπόφευκτο να πονέσετε. Ο οδοντίατρος, εν γνώση του ότι θα πονέσετε, προχωράει, για να ανακουφιστείτε αφού αφαιρεθεί το νεύρο του δοντιού. Εάν το χείλος δεν είχε μουδιάσει, δεν έπιασε η αναισθησία και χρειαζόταν περισσότερη ή σε λίγο διαφορετικό μέρος από εκεί που έγινε.

      Σχετικά με αυτό που σας είπε η οδοντίατρός σας, δεν μπορώ να το σχολιάσω γιατί δεν ξέρω τι ακριβώς έβαλε και τι ακριβώς έκανε στο δόντι σας. Για ένα δόντι που είναι ζωντανό (είχατε ευαισθησία στο κρύο άρα το δόντι ήταν ζωντανό) αλλά χρειάζεται απονεύρωση, η διαδικασία εν συντομία είναι η εξής: Αναισθησία, τοποθέτηση ελαστικού απομονωτήρα έτσι ώστε να μην επιμολύνεται το δόντι από τα μικρόβια του στόματος, άνοιγμα του δοντιού από την επάνω πλευρά για να αποκτήσει ο οδοντίατρος πρόσβαση στις ρίζες του δοντιού, αφαίρεση του νεύρου (ή των νεύρων, ανάλογα με το δόντι) με κάποια μικροεργαλεία σαν λεπτές βελόνες, καθάρισμα των ριζοσωλήνων (των σωλήνων μέσα στις ρίζες όπου υπήρχε το νεύρο) με σταδιακά αυξανόμενο μέγεθος μικροεργαλείων, ξέπλυμα πολλές φορές με αντισηπτικά (συνήθως υποχλωριώδες νάτριο), στέγνωμα των ριζοσωλήνων, γέμισμα των ριζοσωλήνων με αντισηπτική πάστα (συνήθως υδροξείδιο του ασβεστίου), κλείσιμο του δοντιού με προσωρινό σφράγισμα, ραντεβού σε λίγες μέρες για να συνεχιστεί το καθάρισμα και να γίνει αλλαγή αντισηπτικών.
      Σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιθανό τα επόμενα στάδια της απονεύρωσης να γίνουν χωρίς αναισθησία, γιατί πλέον μέσα στο δόντι δεν υπάρχουν νεύρα για να πονάνε. Εάν όμως πονάτε, θα πονάει και η περιοχή έξω από το δόντι γενικότερα, οπότε η αναισθησία είναι απαραίτητη.

      • Ο/Η Στέφανος λέει:

        Σας ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη και κατατοπιστική σας απάντηση. Αντιλαμβάνομαι την λεπτή σας θέση έναντι συναδέλφου, αλλα πιστεύω οτι το δοντι θα παραμείνει ζωντανό ως τη μέρσ της απονεύρωσης και δεν νομίζω να μπορέσει να γίνει δίχως αναισθησία… Το χείλος δεν επηρεαστξκε καθόλου απο τις δύο ενέσεις. Ηταν σαν μα μην μου εγινε καμια αναισθησία.

  • Ο/Η Τηλέμαχος λέει:

    Γειά σας! Εχθες πήγα στον οδοντίατρο για το φρονιμίτη(,με έκοψε κάποια ουα στο συγκεκριμένο σημείο για να μπορεσςι να βγει ο φρονιμίτης) από εχθες έχω κάποιες ενοχλήσεις…Τι να κάνω?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Εάν ο φρονιμίτης δεν χρειάζεται να εξαχθεί και το μόνο πρόβλημα ήταν η καλύπτρα (το ούλο από επάνω του), τότε τα προβλήματα που έχετε θα σταματήσουν πολύ σύντομα. Μπορείτε να να κάνετε πολλές πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο, να βάζετε μερικές φορές την ημέρα κάποια γέλη χλωρεξιδίνης και να πάρετε κάποια αναλγητικά (π.χ. παρακεταμόλη – Depon, Lonarid κ.λπ.- ή ιβουπροφένη – π.χ. Algofren -). Τα παραπάνω αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του πόνου και την αντισηψία της περιοχής. Εάν τυχόν προϋπήρχε λοίμωξη, ο οδοντίατρός σας θα σας έδινε αντιβίωση. Επίσης, μόλις ο πόνος σας το επιτρέψει, θα πρέπει να βουρτσίζετε προσεκτικά την περιοχή.

      • Ο/Η Στεφανία Ζαχαριά λέει:

        ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΒΓΑΛΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΡΟΝΙΜΗΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ. ΔΙΗΡΚΗΣΕ 1 ΩΡΑ Μ ΕΚΑΝΕ ΤΡΕΙΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΝΟΥΣΑ. ΠΑΙΡΝΩ BRUFEN ΚΑΙ ΑΜΟΧΙΛ. ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΗΞΙΜΟ ΚΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΤΡΩΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΛΙΓΟ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ? ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ Η ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΩ? Κ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΚΑΤΩ ΧΕΙΛΟΣ Κ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Γεια σας.
          Ο πόνος, η αδυναμία ανοίγματος του στόματος και το πρήξιμο υπάρχουν συνήθως για 4-5 μέρες μετά από μια χειρουργική εξαγωγή.Εσείς βγάλατε τον φρονιμίτη προχθές, οπότε είναι φυσιολογικό.Εάν βγάλατε τον φρονιμίτη την προηγούμενη Παρασκευή, τότε ίσως έπρεπε να αλλάξετε την αντιβίωση. Αφού όμως έχετε βελτίωση, καλύτερα να δώσετε λίγο ακόμη χρόνο.

          Σχετικά με το μούδιασμα, δώστε επίσης λίγο χρόνο μέχρι να ξεπρηστείτε. Πολλές φορές, όταν υπάρχει οίδημα υπάρχει και κάποια αίσθηση μουδιάσματος της περιοχής. Αλλιώς θα έπρεπε το μούδιασμα στο χείλος να έχει περάσει μετά από μερικές ώρες από την αναισθησία. Σχετικά με την πιθανότητα τραυματισμού του νεύρου, είναι σπάνιο και μπορείτε να βρείτε πολλά σχόλια αν ανατρέξετε λίγο πιο κάτω σε σχόλια άλλων φίλων, σε αυτό το άρθρο.
          Το αίμα δεν πρέπει να προέρχεται από την άλλη πλευρά αλλά από την περιοχή της εξαγωγής. Εάν ο φρονιμίτης βγήκε προχθές, είναι απολύτως φυσιολογικό, δώστε λίγο χρόνο.

  • Ο/Η Μάγδα λέει:

    Καλησπερα σας!!Πριν απο ενα μηνα εκανα μια αρκετα επωδυνη χειρουργικη εξαγωγη,σε γομφιο της κατω γναθου,και μεχρι σημερα εχω καποιες ενοχλησεις στο σημειο και στα διπλανα δοντια που ομως περνουν με ενα απλο παυσιπονο..Προκειται να βαλω σιδερακια συντομα και πρεπει να κανω εναν καλο καθαρισμο πρωτα..αυτο που θελω να ρωτησω,ειναι αν μπορω να ζητησω ναρκωση στην κατω γναθο κατα τον καθαρισμο για να μην πονεσω πιο πολυ..Θα εκτιμουσα πολυ την οποια απαντηση σας!Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας!!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας.
      Φυσικά και μπορείτε να ζητήσετε να σας κάνουν αναισθησία στην κάτω γνάθο για να κάνετε τον καθαρισμό σας. Χρειάζεται όμως πραγματικά;;Εάν έχετε περιοδοντική νόσο ή έστω ουλίτιδα, πολλές φορές η αναισθησία επιβάλλεται για να μπορέσει ο οδοντίατρος να καθαρίσει σωστά τα δόντια σας, ιδιαίτερα κάτω από τα ούλα. Εάν όμως δεν έχετε υποουλική τρυγία (πέτρα), τότε η αναισθησία για τον καθαρισμό θα σας παιδέψει περισσότερο από τον ίδιο τον καθαρισμό. Κατ’ αρχήν, απαιτούνται δύο συνεδρίες διότι δεν μπορείτε να αναισθητοποιηθείτε την ίδια μέρα και δεξιά και αριστερά, θα χάσετε τελείως την αίσθηση του στόματός σας και αυτό απαγορεύεται. Επίσης, απαιτούνται αρκετά τσιμπήματα τα οποία ίσως τελικά να είναι πιο επώδυνα από τον καθαρισμό τον ίδιο. Καταληκτικά, εάν ο καθαρισμός σας είναι απλός, θα είναι πιο εύκολο, γρήγορο και οικονομικό να τον κάνετε χωρίς αναισθησία.
      Σχετικά με τα δόντια που πονάνε, καλό θα ήταν να διευρευνηθεί το γιατί πονάνε. Ένα μήνα μετά από την εξαγωγή δεν θα έπρεπε να χρειάζεστε αναλγητικά, εάν ο πόνος σχετίζεται με το χειρουργείο. Επίσης, να έχετε υπ’ όψη σας ότι τα δόντια και τα ούλα σας πρέπει να είναι σε άριστη υγεία πριν βάλετε σιδεράκια για να μην αποκτήσετε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που πάτε να λύσετε.
      Καλό σας απόγευμα.

      • Ο/Η Μάγδα λέει:

        Απλα ξεχασα να σας γραψω παραπανω ειναι οτι εχω υπερσιγκλιση δοντιων,(αυτο που λεμε βαθυ δαγκωμα)που τελευταια εγινε τραυματικη και λογικα ταλαιπωρει κι αυτη τα ηδη ταλαιπωρημενα κατω δοντια διπλα στην εξαγωγη..Μα σας ευχαριστω παρα πολυ,με βοηθησε πολυ η απαντηση σας,απλα ισως ο φοβος που εχω μην πονεσω ξανα ειναι χειροτερος απ’τον ιδιο τον πονο..Ευχαριστω πολυ και παλι!Καλημερα σας!!

  • Ο/Η dita λέει:

    Καλησπερα σας. Πριν εναν μηνα και κατι εκανα σφραγισμα σε κατω τραπεζιτη. Δεν με ενοχλουσε απλα το κανα για να μην τρεχω τελευταια στιγμη οπως παντα! Ειχε καποιο βαθος μου ειπε η οδοντιατρος αλλα δεν κινδυνευε για απονευρωση. Ολα καλα επομενως μεχρι και σημερα,εναν μηνα μετα. Σημερα καθως ετρωγα μια μπαρα δημητριακων ενιωσα εναν οξυ πονο σαν σουβλια στο δοντι αυτο. Οχι ανυποφορο αλλα ενοχλητικο ..επισης σαν να υπαρχει μια μικρη ευαισθησια στο κρυο και οταν βαζω το νυχι μου στην οανω επιφανεια και το πιεζω σε ενα σημειο νιωθω ακριβως τον ιδιο πονο.Υπαρχει περιπτωση να ερεθιστηκε λογω σκληρης τροφης; ή να εφυγε καποιο μερος του σφραγισματος και να εγινε ευαισθητο;(αν και δεν βλεπω να λειπει καποιο κομματακι) Λετε να ειναι κατι σοβαροτερο οπως καταγμα; Μου κανε εντυπωση να ενοχλησει εναμιση μηνα μετα..

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας.
      Αν μπορώ να υποθέσω καλά, πρόκειται για κάτι που το ρωτάνε πολλές φορές και οι οδοντίατροι στα σεμινάρια που κάνουμε. Γιατί ένα σφράγισμα μπορεί να πονάει με τον τρόπο που περιγράφετε, αν και δεν είναι πολύ βαθύ. Πολλές φορές νομίζουν ότι το σφράγισμα είναι ψηλό και γι’ αυτό πονάει, τροχίζουν λίγο το σφράγισμα αλλά τα πράγματα δεν βελτιώνονται. Συνήθως λοιπόν αυτό οφείλεται στις ιδιότητες του υλικού το οποίο συρρικνώνεται κατά τον πολυμερισμό του. Αυτή η συρρίκνωση (συστολή πολυμερισμού) οδηγεί στο να δημιουργούνται τάσεις στην ένωση σφραγίσματος/δοντιού. Σκεφτείτε ότι κολλάμε το σφράγισμα, αυτό συρρικνώνεται όπως πήζει με το μπλε φως που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος και στη συνέχεια «τραβάει» τα τοιχώματα του δοντιού. Κάποια στιγμή (από την πρώτη στιγμή ή αργότερα) ξεκολλάει από το ένα τοίχωμα και πονάει όπως αναφέρετε. Η ευαισθησία στο κρύο υπάρχει γιατί πλέον στο ξεκολλημένο τοίχωμα το νερό περνάει και το νιώθει το νεύρο του δοντιού. Αυτό όλο βέβαια συμβαίνει σε μικροσκοπικό επίπεδο, δεν φαίνεται ούτε από εσάς ούτε από τον οδοντίατρο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να περιμένετε μερικές μέρες μήπως πρόκειται για κάτι τυχαίο και συμπτωματικό και αν δεν περάσει, να πάτε στον οδοντίατρό σας να σας ξανακάνει το σφράγισμα. Υπάρχουν τεχνικές τοποθέτησης του υλικού για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα πρέπει ο οδοντίατρός σας να το γνωρίζει. Να σημειώσω ότι το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται πιο συχνά σε μικρά σε μέγεθος (που μπορεί όμως να είναι βαθιά) σφραγίσματα, κυρίως όταν βρίσκονται μόνο στην μασητική πλευρά του δοντιού (επάνω και δεν επεκτείνονται στο πλάι).
      Τα παραπάνω αποτελούν μια υπόθεση που κάνω, από αυτά που μου λέτε, θα μπορούσαν να είναι και διάφορα άλλα, όπως κάταγμα του δοντιού που αναφέρετε και εσείς, ή αντανάκλαση από κάποιο άλλο δόντι. Αυτό όμως μου φαίνεται το πιο πιθανό.
      Ελπίζω να βοήθησα και να μην σας μπέρδεψα με την απάντησή μου.

      • Ο/Η dita λέει:

        Καθολου δεν με μπερδεψατε και σας ευχαριστω πολθ για ην απαντηση. Μου κανει εντυπωση που ποναει σε ενα συγκεκριμενο σημειο και οχι ολο το δοντι. Μαλιστα ποναει ακομη και οταν το σκαλιζω ή το πιεζω ελαφρως με το νυχι μου. Η γιατρος μου ειπε οτι μπορει να τραυματιστηκε ελαφρως κατα την μασηση και να περιμενω νια βδομαδα. Αν δεν περασει θα παω να το δει. Ελπιζω να μην ειναι κατι σοβαρο γιατι ομολογω οτο εχω εκενυριστει με αυτην την κακη παστα δοντιου που εχω και ειμαι μολις 25! Στα 55 να φανταστω μασελα;;;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Πονάει σε ένα σημείο γιατί σε εκείνο το τοίχωμα έχει ξεκολλήσει το σφράγισμα από το δόντι. Ορθώς σας είπε η οδοντίατρός σας να περιμένετε μια εβδομάδα. Μπορεί βέβαια ο πόνος να περάσει και αργότερα να ξαναεμφανιστεί, θα το δείτε ανάλογα με το τι θα παρουσιαστεί.
          Σχετικά με την «πάστα» των δοντιών συμφωνώ, είναι πρόβλημα. Αυτό όμως που συνήθως συμβαίνει και χαλάνε τα δόντια εύκολα δεν είναι η ποιότητα των δοντιών αλλά η ποικιλία, το είδος και η ποσότητα της οδοντικής πλάκας στο στόμα σας, των μικροβίων δηλαδή. Αυτό που χρειάζεται είναι προσοχή στη στοματική υγιεινή για να απομακρύνετε την πλάκα (βούρτσισμα και νήμα), η προσοχή στη δίαιτα (όχι ζάχαρες όπου και αν «κρύβονται») και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο ώστε να αντιμετωπίζονται νωρίς τα προβλήματα.
          Αν θέλετε, δείτε το
          http://blog.smile-clinic.gr/?cat=253
          Αν κατεβείτε στη σελίδα θα δείτε οδηγίες για όλα αυτά που σας αναφέρω.
          Καλή συνέχεια.

  • Ο/Η kostas λέει:

    Γειά σας ειμαι σε διαδικασία απονευρώσεων τριων και ειμαι ακομα στα μισα διοτι η αναισθησια του γιατρου δεν με πιανει με τιποτα αναφερομαι στην κατω γναθο μολις μπαινει πιο βαθεια στην ριζα στο το νευρο του δοντιου αμεσως απο τον πονο κανω νευρικες κινησεις που ξερω οτι δεν ειναι σωστο αλλα δεν γινεται να αντεξω τον πονο στο παρελθον η ναρκωση του επιανε στην ανω γναθο ! επισης μου εχει κανει εως και 6 βελονες αλλα δεν πιανει με τιποτα!

    καταληγω να χαλαω ολη μου την μερα και να τρρεμω σαν το πουλι μεχρι το επομενο ραντεβου καθως εχω πλεον χασει την εμπιστοσυνη μου σε αυτο τον γιατρο ! τι μπορει να συμβαινει και δεν με πιανει η ναρκωση ? ειμαι σχεδον ετοιμος να τα παρατησω εως εχουν δεν μπορω αλλο

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας.
      Ενδεικτικό ότι η αναισθησία έχει γίνει σωστά στην κάτω γνάθο είναι το αν έχει μουδιάσει η γωνία του χείλους σας. Αν δεν έχει μουδιάσει, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την αναισθησία, συνήθως ο γιατρός πρέπει να την κάνει λίγο διαφορετικά. Εάν έχει μουδιάσει η γωνία του χείλους τότε η αναισθησία δεν σας πιάνει γιατί υπάρχει φλεγμονή στο εσωτερικό των δοντιών. Ο γιατρός σε αυτή την περίπτωση κάνει επιπρόσθετα αναισθησία δίπλα στο δόντι αλλά μερικές φορές και στο εσωτερικό του δοντιού, οπότε συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα. Μια άλλη πιθανότητα είναι να χρειαστείτε αντιβίωση για να περάσει η φλεγμονή και να συνεχίσετε τη θεραπεία μετά.
      Στην άνω γνάθο η αναισθησία πιάνει πάντα καλύτερα.
      Δυστυχώς, στις απονευρώσεις υπάρχει πιθανότητα να συμβαίνει κάτι τέτοιο, να έχετε όμως υπ’ όψη σας ότι αυτό δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Εάν σταματήσετε να ασχολείστε με τη θεραπεία μπορεί να συμβούν διάφορα και να φτάσετε μέχρι στο σημείο να χάσετε τα δόντια σας.
      Βασικό θεωρώ το να υπάρχει εμπιστοσύνη στο γιατρό σας. Εάν έχει χαθεί και δε νιώθετε άνετα με τον γιατρό σας, ίσως θα έπρεπε να αναζητήσετε άλλον.

      • Ο/Η kostas λέει:

        Με ενοχλεί οτι δεν παραδέχεται οτι δεν βρισκει το σωστό σημειο τη ναρκωσης δεν ψαχνει καμια εναλακτικη λυση παρα καθεται και κοκορευεται οτι 40 χρονια καριερας και ειμαι ο πρωτος που του τυχαινει να μην πιανει η ναρκωση ! ενω ο συναδελφος του εχει σταθερο χερι υπομονη και δεν σε αγχωνει και πιανει η αναισθησια .ευχαριστω θερμα για την αμεση απαντηση σας δε μπορουσα να του πω οτι δεν κανει σωστα την δουλεια του απλα φτασαμε στο σημειο πλεον να μην εχει αλλη υπομονη να ασχοληθει μαζι μου ουτε εγω πλεον να τον εμπιστευομαι ! οταν ο ασθενης δεν ποναει ειναι ολα καλυτερα και για τον γιατρο που κανει ανεμποδιστα την θεραπεια!!

  • Ο/Η Θανάσης λέει:

    Καλησπέρα σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων… Στης 6 του μήνα πήγα σε οδοντίατρο (στην Γερμανία) για να κάνω δήθεν απονεύρωση στο τελευταίο δόντι κάτω δεξιά και ένα μικρό σφράγισμα στο προ τελευταίο. Ενώ αρχίσαμε η γιατρός μου έβαλε ένεση κάπου στο μάγουλο αν κατάλαβα καλά και αρχίσαμε.. Την ίδια μέρα αφού πέρασε η ένεση είχα απίστευτους πόνους στα δύο αυτά δόντια αυτι και λίγο μέσα και δεξιά κατο από το πιγούνι. Την επόμενη μέρα ξανά πήγα και η γιατρός μισούσε τα λόγια της η μία της έκδοση ήταν ότι χτύπησε κάποιο μυς και η δεύτερη πως ήθελε βγάλσιμο ο φρονιμιτης ο οποίος δεν με έχει ξανά ενόχληση ποτέ ξανά… Την επόμενη μέρα Παρασκευή 10 /02 πήγα σε διανυκτέρευων οδοντίατρο γιατί έχει φουσκώσει η δεξιά αμυγδαλη πόνους στο αυτί και μια μπάλα κατο από το πιγούνι και δεξιά προς τα δόντια.. Η γιατρός αυτή με εξέτασε και είπε πως ο φρονιμιτης δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα προβλαματιζμενη (ξέχασα να σας πω και για τον έντονο πόνο στο σημείο που βάρεσε την ένεση) μετά από ώρα μου είπε πως έχω μολυνση σε ένα μυς δεν μπορώ ακριβώς να μεταφράσω πως μου το είπε και αυτό το προκάλεσε η ένεση της προηγούμενης κυρίας με έγραψε μια αντιβίωση η οποία λέγεται Pen HEXAL 1,5 Mega λέγοντας ότι το πολύ σε 24 ώρες θα νιώσω ανακούφιση έχουν πέραση 40 και ανακούφιση δεν έχω έχω ανχωθη πάρα πολύ για την μπάλα αυτή κατο από το μάγουλο μήπως είναι κάτι κακό έχουν περάσει 6 μέρες από την μέρα που πονάει και δεν αντέχω άλλο.. Παρακαλώ βοηθήστε με αν μπορείτε σας ευχαριστώ!! Κάτι που ξέχασα να γράψω είναι πως η δεύτερη με είπε πως αυτό που έχω περνάει σε 2 βδομάδες

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Από αυτά που λέτε, χωρίς βέβαια να σας έχω δει, φαίνεται ότι το πρόβλημα προέρχεται από το δόντι που ξεκίνησε να γίνει η απονεύρωση. Ένα δόντι θέλει απονεύρωση είτε όταν έχει μη αντιστρεπτή φλεγμονή (π.χ. όταν έχει ένα βαθύ χάλασμα και πονάει πολύ), δηλαδή φλεγμονή που δεν θα περάσει με την όποια θεραπεία, είτε όταν είναι ήδη νεκρό, ακόμα και αν δεν πονάει (μπορεί να έχει πονέσει στο παρελθόν ή ο οδοντίατρος να βλέπει στην ακτινογραφία κάποια αλλοίωση, π.χ. κάποια κύστη).

      Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, όπως και αν το δόντι είναι νεκρό, είναι πιθανό να γίνει κάποια μόλυνση που έχει ως αποτέλεσμα τα συμπτώματα και το πρήξιμο που αναφέρετε. Το τσίμπημα της βελόνας είναι μάλλον άσχετο με το πρήξιμο αλλά βέβαια μπορεί να πονάει και αυτό.

      Κατ’ αρχήν να μην ανησυχείτε, το πρόβλημα που έχετε είναι πολύ συνηθισμένο και θεραπεύεται. Σωστά σας έδωσαν αντιβίωση, η οποία αν δεν σας πιάνει πρέπει να αλλάξει. Αυτό θα φανεί στις 3-4 μέρες. Επίσης πρέπει να πάρετε κάποια αναλγητικά για τον πόνο και τέλος, πρέπει να συνεχίσετε την απονεύρωση για να μην ξανασυμβεί το ίδιο σε λίγο καιρό.

      Παρακαλώ, πάντα να έχετε υπ’ όψιν σας ότι δεν σας έχω δει και προσπαθώ να σας δώσω κάποιες οδηγίες βάσει της περιγραφής που κάνετε και μόνο. Αυτό αποτελεί απλά μια συμβουλή και όχι ιατρική οδηγία, που πρέπει να σας δώσει ο γιατρός που σας βλέπει.

      • Ο/Η Θανάσης λέει:

        Κύριε Κώστα σας υπερευχαριστω μόνο και μόνο για την ψυχολογική υποστήριξη… Μόλις ήρθα από τον γιατρό (3ος) μου είπε τα ίδια με εσάς μου έβγαλε και το νεύρο… Ελπίζω να είναι αυτό θα σας ενημερώσω για την εξέλιξη, είμαι ακόμα μουδιασμένος και δεν νιώθω… Σας ευχαριστώ

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Αγαπητέ Θανάση,
          Μην ανησυχήσεις αν δεν έχει περάσει ο πόνος όταν ξεμουδιάαει, πολλές φορές πρέπει να «δουλέψει» η αντιβίωση πριν περάσει τελείως. Επίσης, μερικές φορές γίνονται επιμολύνσεις κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης γιατι το δόντι ανοίγεται και είναι πιθανόν να μπουν μικρόβια. Όλα αυτά δεν επηρεάζουν την καλή έκβαση του αποτελέσματος, απλά ταλαιπωρείσαι.

          Θα χαρούμε να ακούσουμε το πως πήγες.

          Περαστικά.

          • Ο/Η Θανάσης λέει:

            Κ Κώστα τελικά όλα καλά έχουν περάσει όλα… Σας ευχαριστώ και εύχομαι μέχρι το καλοκαίρι που θα κατέβω Ελλάδα διακοπές να μην χρειαστεί να πάω σε γιατρό εδώ πέρα στους χασάπηδες!!!

  • Ο/Η Σταυρούλα Παυλίτσα λέει:

    Γεια σας. Πριν απο 7 μερες εκανα τη δευτερη επισκεψη στην οδοντιαντρο
    μου για την συνεχιση της απονευρωσης στο 36ο δοντι. Οταν μου εκανε την
    ενεση για την τοπικη αναισθισια καθως εβγαλε την βελονα ενιωσα εναν
    εντονο πονο στο σημειο και η αναισθησια αρχισε αμεσως. Μεχρι να
    τελειωσει η συνεδρεια η κατω αριστερη πλευρα του προσωπου μου καθως
    και το αυτι αλλα και πισω απο αυτο μεχρι την βαση του ματιου μου ηταν
    μουδιασμενα. Οταν αρχισε να φευγει το μουδιασμα, καθε φορα που ανοιγα
    το στομα μου στο σημειο οπου ενωνεται η κατω με την ανω γναθο
    εσωτερικα με ενοχλουσε. Πριν απο τρεις μερες πηγα ξανα για την τριτη
    επισκεψη μου στην γιατρο (οι δυο απο τις τεσσερις ριζες παρουσιαζουν
    στενωση) η γιατρος μου ειπε οτι ο πονος θα φυγει αλλα δεν καναμε
    αναισθησια. Μεχρι σημερα ο πονος δεν εχει ελατωθει. Οταν τρωω με
    ταλαιπωρει και πρεπει να κανω ασκησεις ανοιγοκλεινωντας το στομα μου
    για να μπορεσω να φαω. Μπορειτε να μου πειτε γιατι μπορει να συμβαινει
    αυτο?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Πρόκειται για κάποιον τραυματισμό του νεύρου, κάτι που δεν είναι καθόλου σπάνιο. Ο γιατρός, όταν κάνει την ένεση, δεν βλέπει το νεύρο το οποίο είναι μέσα στους ιστούς αλλά «μαντεύει» που είναι βάσει ανατομικών στοιχείων. Όταν «πετύχει» το νεύρο με τη βελόνα του τότε ξεκινάει αμέσως η αναισθησία, η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Πολλές φορές γίνεται τραυματισμός του νεύρου με τα συμπτώματα που έχετε και εσείς. Αυτό περνάει, δεν θα πρέπει να έχετε αυτά τα συμπτώματα για πολύ ακόμη.

  • Ο/Η Μανος Στρ. λέει:

    Γεια σας γιατρε και συγχαρητηρια για την ιστοσελιδα σας. Ειμαι ενα 13χρονο παιδι και αυριο θα παω να κανω το πρωτο μου σφραγισμα…. εχω φοβιθει λιγο καθως εχω πολλες αποψεις για την ενεση της ανεσθησιας, ουι ποναει πολυ. Εχω φοβηθει και εχω πανικο. Σας παρακαλω πειτε μου μεχρι αυριο αν ποναει η ενεση και αν μπορει να υπαρξουν τραυματισμοι σε σχεση με το γλωσσικο νευρο, η την υγεια μου. Ευχαριστω

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα αγαπητέ φίλε.

      Να μην φοβάσαι καθόλου, η αναισθησία είναι κάτι πολύ εύκολο που συνήθως δεν πονάει παρά ελάχιστα. Η βελόνα είναι από τις λεπτότερες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και συνήθως αυτό που πονάει είναι η ιδέα που έχεις πριν να γίνει. Επίσης, οι τραυματισμοί είναι πάρα πολύ σπάνιοι, να μην ανησυχείς καθόλου. Μπορεί να βλέπεις μέσα στο blog μας ή και αλλού διάφορα σχόλια και ερωτήσεις για πράγματα που μπορεί να έχουν πάει στραβά σε μια οδοντιατρική αναισθησία, αλλά σκέψου ότι καθημερινά γίνονται πάρα πολλές, πραγματικά πάρα πολλές ενέσεις χωρίς καθόλου προβλήματα.

  • Ο/Η Tasos λέει:

    Geia sas ekana aponevrosi to telefteo donti katw xamila ti deftera kai i triti riza den anige kai piga tin tetarti kai anixe alla den ponao katholou.omws apo ti triti to mesimeri exw zalades kai einai san na girizi to kefali m an kanw apotomes kinisis kai otan sikonome i perpataw niotho oti xannw to vimatismo m kai tha pesw. Mpori na ine apo ti enesi ti talaipwria ti mpori na epatha kai arxizw kai anisixw.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Όχι, δεν μπορεί να είναι από την ένεση αυτά τα συμπτώματα. Το φάρμακο της αναισθησίας αποβλήθηκε από τον οργανισμό σας μερικές ώρες αφού έγινε η ένεση. Εάν σχετίζεται με το δόντι σας, είναι είτε από την ταλαιπωρία είτε από κάποια μόλυνση που μπορεί να έγινε που ίσως χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση. Θα πρότεινα να κάνετε προσεκτικά υγιεινή διατροφή, με χυμούς και λίγο κόκκινο κρέας για να δυναμώσετε και να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για τα περαιτέρω. Θα βοηθούσε να δείτε αν έχετε πυρετό. Περαστικά σας.

  • Ο/Η chrisd λέει:

    Κυριε Γιαννακόπουλε,
    σας γράφω εξαιτίας σημαντικής σωματικής και ψυχικής καταπόνησης που υπέστην λόγω μιας αποτυχημένης προσπάθειας αναισθησίας και κατ’επεκτασιν απονεύρωσης του 2ου γομφιου στην ανω γναθο. Στο δόντι ειχε γινει αρχικα απονεύρωση, τοποθετηση ενδορριζικού άξονα και έπειτα έμφραξη με αμάλγαμα. Περασε αρκετος χρονος, ωστοσο λόγω της έκτασης της έμφραξης και επειδή παρουσίαζε φλεγμονή το ουλο, συνάδελφος σας σύστησε την αντικατάσταση του σφραγίσματος. Αντικαταστάθηκε λοιπον το σφραγισμα και έπειτα απο 2 εβδομαδες, το δόντι αρχισε να πονα και να δημιουργεί αίσθημα παλμων. Ανοιχτηκε ξανα απο την ιδια οδοντιατρο η οποια βρηκε μεσα μια ξεχασμενη ριζα, την οποια την πρωτη φορα που το ανοιξε δεν την εντοπισε…Χωρίς προηγουμένως να ακτινογραφηθει το δόντι και να διαπιστωθει πιθανη φλεγμονη, έβγαλε τον αξονα και προσπαθησε να απονευρωσει την ριζα που εμεινε μεσα αλλα και να επαναλαβει την ενδοδοντικη θεραπεια στην αλλη ριζα. Η αναισθησια περιξ του δοντιου απετυχε παταγωδως και διενεργηθηκε ενδοπολφικη αναισθησθια η οποια οχι μονο απετυχε επισης, ομως δημιουργησε τετοιο πονο με αποτελεσμα να κοντεψω να χάσω τις αισθησεις μου…Πως ειναι δυνατον καποιος να προβει σε ολο αυτο χωρις πρωτιστως να εχει εξασφαλισει οτι ο ασθενης του στερειται φλεγμονης στον πολφο? Πως ειναι δυνατον να μην προβει σε μια νεα ακτινογραφια ωστε να δει αν υπαρχει φλεγμονη ή καποια κύστη ή καποιο καταγμα και να αρκεστει σε μια παλια ακτινογραφια απο προηγουμενη επισκεψη? Εντρομος και φανερα ταλαιπωρημενος πηγα σε αλλον οδοντιατρο ο οποιος μου ειπε οτι η ριζα του δοντιου εχει απορροφηθει, δημιουργωντας επισης μια φλεγμαινουσα πολφικη κυστη προφανως με πυον και οτι τελικα το δοντι οχι μονο δεν θα μπορουσε να αναισθητοποιηθει αλλα θα πρεπε να εξαχθει γιατι οι πιθανοτητες μιας επιτυχημενης απονευρωσης θα ηταν λιγες. Συνεστησε επισης να λαβω αντιβιωση και αντιφλεγμονωδη για μερικες ημερες μεχρι να αποφασισω τι να κανω. Ειμαι εξαιρετικα απογοητευμενος,αγχωμενος και φοβισμενος και το δοντι πλεον εχει ενα προσωρινο σφραγισμα. Θα ηθελα σας παρακαλω την πολυτιμη συμβουλη και γνωμη σας ως προς την μετεπειτα αντιμετωπιση του προβληματος μου. Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλή σας μέρα και ευχαριστώ για το μήνυμά σας.
      Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας πω ότι ένα δόντι με παλαιά ενδοδοντική θεραπεία και άξονα είναι ένα δόντι με μειωμένη πρόγνωση. Βάσει ερευνών που υπάρχουν, είναι εύκολο να σπάσει και γι’ αυτό προτείνουμε πάντα, μετά από απονεύρωση σε οπίσθιο δόντι, να γίνεται στεφάνη (θήκη), η οποία προστατεύει το δόντι.
      Ένα ακόμη σχόλιο είναι ότι συνήθως, σε ένα δόντι με άξονα δεν είναι δυνατόν να γίνει επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας γιατί είναι σχεδόν αδύνατον να βγει ο άξονας, από τη στιγμή που έχει τοποθετηθεί σωστά (περίπου στα 2/3 του δοντιού) και έχει κολληθεί σωστά. Οι κοχλιούμενοι άξονες θεωρούνται πλέον ακατάλληλοι γιατί αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες κατάγματος. Δύσκολη είναι ακόμη και η αντικατάσταση του σφραγίσματος καθότι ο άξονας είναι ενταφιασμένος μέσα σε αυτό και είναι πιθανό κατά την αφαίρεση να προκληθεί ζημιά στον άξονα ή και πάλι κάταγμα στη ρίζα που είναι τοποθετημένος ο άξονας. Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια, οι άξονες που έχουν μπει είναι επιφανειακοί και είναι εύκολο να γίνει αφαίρεση και απόπειρα επανάληψης της απονεύρωσης.
      Σχετικά με την αναισθησία και τον πόνο που είχατε, μπορώ να υποθέσω αρκετά πράγματα αλλά δεν θα ήθελα να σχολιάσω γιατί δεν γνωρίζω ακριβώς ούτε την κατάσταση που επικρατούσε ούτε τις τεχνικές που ακολουθήθηκαν Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι πολλές φορές, όταν έχουμε πόνο και φλεγμονή, είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να σας μουδιάσουμε και να κάνουμε κάποια εργασία, γιατί ξέρουμε ότι έτσι θα ανακουφιστείτε πιο γρήγορα. Αλλιώς, η εναλλακτική λύση είναι να δώσουμε αντιβίωση και αναλγητικά, πράγματα που μπορεί να μην είναι γρήγορα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις ενδοδοντικού πόνου.Σαφώς βέβαια οι ακτινογραφίες πριν από τέτοιες εργασίες είναι απαραίτητες. Να σημειώσω ότι εσείς δεν είχατε φλεγμονή στον πολφό, καθότι πολφός δεν υπάρχει στο δόντι σας από τότε που έγινε απονεύρωση. Προφανώς πρόκειται για κάποια μόλυνση η οποία προκαλεί πόνο περιακρορριζικά του δοντιού, ξεκινάει όμως από κενούς χώρους μέσα στις ρίζες, κάτι που οι συνάδελφοι προσπάθησαν να βελτιώσουν με τις προσπάθειες επανάληψης της θεραπείας. Είναι πιθανό βέβαια να υπάρχει και κάποιο κάταγμα ή και διάφορες άλλες καταστάσεις.
      Για να μην μακρηγορώ και επειδή δεν γνωρίζω κλινικά το περιστατικό, ούτε έχω δει κάποια ακτινογραφία, θα σας πρότεινα τα παρακάτω:
      Ένα δόντι, πριν αποφασιστεί εάν σώζεται ενδοδοντικά, πρέπει να αποφασιστεί αν έχει αποκαταστατική αξία. Εάν δηλαδή, μετά από επιτυχή απονεύρωση μπορεί να παραμείνει λειτουργικό στο στόμα σας (προφανώς μετά την τοποθέτηση στεφάνης) για κάποιον ικανοποιητικό αριθμό ετών. Τι αποκαταστατική πρόγνωση έχει δηλαδή. Πρέπει λοιπόν, κάποιος οδοντίατρος που εμπιστεύεστε (γενικός οδοντίατρος ή προσθετολόγος) να εκτιμήσει αυτό. Εάν αυτή η εκτίμηση είναι θετική, μπορείτε να πάτε σε κάποιον ειδικό ενδοδοντολόγο (αυτοί οι ειδικοί ασχολούνται μόνο με απονευρώσεις) για να εκτιμήσει πλέον την κατάσταση των ριζών και το εάν είναι εφικτό να γίνει επανάληψη της θεραπείας, με μια καλή ενδοδοντική πρόγνωση.
      Ελπίζω να βοήθησα.

  • Ο/Η ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ λέει:

    Καλησπερα.Εχω κανει εδω και 3 μερες ενα σφραγισμα στην κατω γναθο και μου εχει μεινει ενα μουδιασμα στο μισο μερος της Γλωσσας..Το μουδιασμα στο χειλος μου εφυγε μετα απο 4 ωρες οπως προβλεπεται…Εχω μερικη γευση σε αυτο το σημειο της γλωσσας αλλα υπαρχει μουδιασμα…Τι συμβαινει?
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Αυτό που συνέβη είναι κάποιος τραυματισμός του γλωσσικού νεύρου από τη βελόνα. Είναι κάτι που συμβαίνει και περνάει μετά από ποικίλο χρονικό διάστημα, συνήθως όχι μεγάλο, καθότι η βελόνα είναι πολύ λεπτή και δεν μπορεί να τραυματίσει σημαντικά το νεύρο.

  • Ο/Η Λεωνιδας λέει:

    Ο οδοντιατρός μου διέγνωσε 4 έγκλειστους φρονιμήτες,δύο στη πανω γνάθο και δυο στη κάτω. Στους δύο κάτω οι ρίζες τους είναι μεσα στο καναλι του αντίστοιχου νεύρου.Είμαι 20 ετών, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πρέπει να τους αφαιρέσω η όχι.Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!

      Για να σας απαντήσω θα έπρεπε τουλάχιστον να έχω δει την πανοραμική ακτινογραφία σας και ακόμη καλύτερα να έχω δει και εσάς στο ιατρείο. Υπάρχει πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο προτείνουμε ή όχι την εξαγωγή φρονιμιτών, μια σειρά δηλαδή από πράγματα που ελέγχονται για να καταλήξουμε κάπου. για παράδειγμα ελέγχονται:
      η θέση των φρονιμιτών, αν ανεβαίνουν δηλαδή ίσια ή στραβά, για να προβλέψουμε αν θα βγουν αργότερα στο στόμα ή όχι. Το αν υπάρχει κάποια οστική αλλοίωση (π.χ. κύστη) γύρω από αυτούς. Το αν «χτυπούν» πλάγια τη ρίζα του διπλανού δοντιού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σε αυτό το δόντι αργότερα.ΤΟ αν έχετε συμπτώματα (περιστεφανίτιδες) ενώ ταυτόχρονα τα δόντια δεν ανατέλλουν (η θέση τους είναι σταθερή σε σχέση με τα ούλα).

      Ένα από τα πράγματα που εκτιμούνται και βαρύνουν προς την μη εξαγωγή πάντως είναι η εγγύτητα με το κάτω φατνιακό νεύρο (αυτό που αναφέρετε ότι συμβαίνει με το κανάλι του νεύρου). Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση τραυματισμού του νεύρου, οπότε μπορεί να υπάρξει από παροδική ως και μόνιμη παραισθησία. Αυτό φυσικά δεν είναι καλό, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί είναι μικρές. Εάν αποφασιστεί η εξαγωγή των δοντιών θα σας πρότεινα να βγάλετε μια CDCB, δηλαδή μια αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης, για να φανεί αν είναι πραγματικά μέσα στον πόρο του νεύρου οι ρίζες των δοντιών ή αν πρόκειται απλά για προβολή (σε μια πανοραμική εάν οι ρίζες είναι μπροστά και ο πόρος πίσω, θα φαίνεται ότι οι ρίζες είναι μέσα στον πόρο).

      Κάτι ακόμη είναι η ηλικία σας, οι φρονιμίτες είναι πιθανό να βγουν στο στόμα σας, αλλά αυτό έχει να κάνει με τη θέση τους, όπως σας ανέφερα πριν.

      Αν θέλετε μπορείτε να στείλετε με ένα e-mail την πανοραμική σας – δείτε το mail στο site του ιατρείου μας – για να σας πω περισσότερα. Επίσης δείτε στο blog μας υπάρχει σειρά από άρθρα για τους φρονιμίτες και τις εξαγωγές τους, μπορεί να βοηθήσουν στην απόφαση που θα πάρετε. Είναι εδώ: http://blog.smile-clinic.gr/?cat=282

      Καλή φώτιση να έχετε στην απόφαση που θα πάρετε, σήμερα είναι τα Θεοφάνεια!

  • Ο/Η Ηλίας λέει:

    Καλησπέρα θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος τρόπος για να φεύγει πιο γρήγορα η επίδραση Απη την Αναισθησία ;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και Καλή Χρονιά.

      Όχι, δεν υπάρχει κάτι που να μπορείτε να κάνετε για να περάσει πιο γρήγορα η επίδραση της αναισθησίας. Υπάρχουν αναισθητικά φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός σας για να διαρκέσει λιγότερο αλλά όχι κάτι που να κάνετε εσείς. Η διάρκεια είναι συνήθως 2 ώρες για την επάνω γνάθο και 4-5 για την κάτω.

      • Ο/Η ΛΟΥΚΙΑ λέει:

        ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.. ΠΡΙΝ 2,5 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΑΦΑΙΡΕΣΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΟ ΦΡΟΝΗΜΗΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΑΚΟΥΜΠΟΥΣΕ ΣΤΟ 3ΠΤΥΧΟ ΝΕΥΡΟ ΣΕ ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ..ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΧΕΙΛΟΣ Κ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥ ΠΗΓΟΥΝΙΟΥ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ.. ΜΕ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Γεια σας. Ο τραυματισμός του κάτω φατνιακού νεύρου κατά τη διάρκεια εξαγωγής φρονιμίτη είναι δυστυχώς ένα από τα πιο συχνά συμβάματα μιας τέτοιας εξαγωγής. Το αν θα μείνει μόνιμο πρόβλημα εξαρτάται από το βαθμό του τραύματος του νεύρου. Αρχικά, πρέπει να περιμένετε να περάσουν οι πρώτες μέρες, να περάσει το οίδημα της περιοχής και να δείτε αν έχει επανέλθει καθόλου η αίσθηση. Μπορεί λοιπόν το πρόβλημα να περάσει σε λίγες μέρες, υπάρχει όμως η πιθανότητα να χρειαστούν από 6 – 18 μήνες. Και σε κάποιες περιπτώσεις, εάν το νεύρο έχει τραυματιστεί σοβαρά, το πρόβλημα μπορεί να παραμείνει. Αυτές οι περιπτώσεις όμως είναι και οι πιο σπάνιες. Περιμένετε λοιπόν, και αν δείτε βελτίωση, είτε μετά τις πρώτες μέρες είτε μετά από κάποιες εβδομάδες, θα είστε μάλλον καλά αν κάνετε υπομονή. Ο νευρικός ιστός αργεί να επουλωθεί. Εάν νιώθετε κάποια αίσθηση μετά από τις 2,5 εβδομάδες είστε μάλλον σε καλό δρόμο, αν δεν νιώθετε απολύτως τίποτα, μάλλον όχι. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να δείτε τον γναθοχειρουργό σας.

          • Ο/Η ΛΟΥΚΙΑ λέει:

            ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!!!!! ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2,5 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ -ΜΕΡΙΚΩΣ- ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΒΕΛΟΝΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ …..ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΧΕΙΛΟΥΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΕΝΑ ΕΝΤΟΝΟ ΠΡΗΞΙΜΟ ΚΑΙ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ… ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ… ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!!

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Το ότι έχετε κάποια αίσθηση είναι κολύ καλό. Συνήθως σε 6-18 μήνες επανέρχεται. Εύχομαι περαστικά.

  • Ο/Η Ελευθερία λέει:

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά με υγεία!
    Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Στις 16/12 έβγαλα τον κάτω δεξί φρονιμίτη. Έχω ακόμα ράμματα στο στόμαβο γιατρός μου είπε ότι θα φύγουν μόνα τους σε περίπου ένα μήνα. Το πρήξιμο έχει φύγει, το μόνο που παρατήρησα είναι σαν μια μικρή φουσκίτσα κ είναι ελάχιστα πιο σκληρό το σημείο. Τις πρώτες μέρες έκανα 37,5 αυτό που με ανησυχεί είναι ότι εχω 37 ππυρετό μέχρι σήμερα. Είναι φυσιολογικό; Τα δέκατα δικαιολογούνται ακόμα; Επίσης έχω παρατηρήσει ότι βγαίνει κάποιο κίτρινο υγρό κάπου κάπου.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Θα σας πρότεινα να πάτε από τον γιατρό σας να σας δει. Τα συμπτώματα που αναφέρετε (δέκατα και κίτρινο υγρό, που μπορεί να είναι πύον) μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει κάποια μόλυνση που χρειάζεται αντιβίωση. Δεν είναι τίποτα ανησυχητικό, αλλά καλό θα είναι να σας δει. Επίσης, μια που θα πάτε, μπορεί και να σας αφαιρέσει τα ράμματα, που αποτελούν έναν παράγοντα κατακράτησης μικροβίων, παρά το ότι είναι απορροφήσιμα και θα πέσουν μόνα τους.
      Σας εύχομαι Χρόνια Πολλά!

  • Ο/Η λια λέει:

    Καλησπέρα σας και χρονια πολλά,
    σας γράφω γιατι έχω ένα μεγάλο άγχος για τον μικρό μου 8 ετών ο οποίος λόγω υπενασβεστίωσης έχει κάνει σε τρεις γομφίους αμαγάλματα καθώς τα σφραγγίσματα ρητίνης δεν κρατούσαν λόγω και της κακής ποιότητας των δοντιών του αλλά και του έντονου βραδινού βρουξισμου.
    Πλέον φοράει πάντα το βράδυ ειδικό μασελάκι αλλά ο προβληματισμός μου έγκειται σε όσα διαβάζω για την ποσότητα υδραργύρου που εκλύεται από τα αμαγάλματα και το κατά πόσο είναι ασφαλή.Θα ηθελα την γνωμη σας.
    Επίσης μου είπαν οτι θα χρειαστει μαλλον να βάλει στεφάνες για να προστατεύτουν περισσότερο τα ευπαθή δόντια.Αυτές έχουν επικινδυνότητα; Θα πρέπει να βγουν τα αμαγάλματα;
    Θα ήθελα την επιστημονική σας άποψη.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά και σε εσάς!

      Να μην ανησυχείτε καθόλου για τον υδράργυρο στο αμάλγαμα. Έχει γίνει πάρα πολλή συζήτηση επ’ αυτού, αλλά η επιστημονική τεκμηρίωση που υπάρχει μας δείχνει ότι το αμάλγαμα παραμένει ένα ασφαλέστατο υλικό για τον άνθρωπο, στις ποσότητες που απελευθερώνονται από τα οδοντικά σφραγίσματα. Απλά, εάν πρόκειται να αντικατασταθούν κάποια στιγμή, προτείνεται η τοποθέτηση ελαστικού απομονωτήρα γιατί τότε εκλύονται μεγάλες ποσότητες υδραργύρου. Δείτε και ένα άρθρο που υπάρχει στο blog μας, που πιθανόν να σας λύσει κάποιες απορίες. Βρίσκεται εδώ:
      http://blog.smile-clinic.gr/?p=355
      Σχετικά με την υπενασβέστίωση (συνήθως αυτό που περιγράφετε πρόκειται για MIH – Molar Incisor Hypomineralization, αν και τότε μπορεί να συμμετέχουν και οι κεντρικοί τομείς), είναι κάτι σχετικά συχνό και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις ποικίλλουν. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πληθώρα πληροφοριών, όπως αυτό:
      http://www.eapd.eu/dat/1D3F09D7/file.pdf
      Σχετικά με τις στεφάνες, δεν θα έλεγα ότι έχουν επικινδυνότητα, αλλά ότι είναι κάτι που θα γίνει γιατί πρέπει να προστατευθούν τα δόντια και δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε το πρόβλημα. Σαφώς αυτά τα δόντια δεν έχουν τόσο καλή πρόγνωση, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του προβλήματος. Κάποιες φορές χρειάζεται και να εξαχθούν σύντομα, δεν μπορούν καν να θεραπευτούν προσωρινά με στεφάνες.
      Εάν τελικά κάνετε στεφάνες, τα αμαλγάματα (εάν είναι καλά) δεν θα βγούν, θα τροχιστούν όμως. Οπότε, εκεί ο οδοντίατρος και η βοηθός του θα χρησιμοποιούν ισχυρή αναρρόφηση (ή μπορούν να τροχιστούν από την επάνω πλευρά με απομονωτήρα) για να μην προσλάβει το παιδί υδράργυρο.
      Κάτι ακόμη που πολλές φορές λύνει το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η ορθοδοντική. Ίσως μπορέσουν σε κάποιες περιπτώσεις να εξαχθούν αυτά τα δόντια και να κλείσουν τα κενά με την βοήθεια της ορθοδοντικής. Αλλά αυτό προϋποθέτει να υπάρχει μειωμένος χώρος για τα δόντια, να υπάρχει δηλαδή ορθοδοντικό πρόβλημα συνωστισμού που πρέπει να θεραπευτεί με εξαγωγές δοντιών. Μάλλον είναι νωρίς για να δείτε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, ιδίως μια που το παιδί είναι αγόρι.
      Εύχομαι Καλή Χρονιά!

  • Ο/Η Μαρια λέει:

    Γεια σας
    τις τελευταιες μερες ποναει πισω αριστερα φρονημιτης και η πανοραμικη δειχνει οτι εχει πειραχτει και ο διπλα τραπεζιτης. σε 2 μερες θα κανω εξαγωγη και των 2.
    ο φοβος μου ειναι η αναισθησια και η φοβικη σκεψη ειναι αν υπαρχει περιπτωση να φραξουν οι αεραγωγοι..
    επισης μου προτειναν να παρω 2 γραμμαρια αμοξιλ και ενα πονσταν μια ωρα πριν την επεμβαση.. τι γνωμη εχετε γιατρε?

    ευχαριστω εκ των προτερων

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα.

      Με την αναισθησία δεν πρόκειται να φράξουν οι αεραγωγοί. Απλά, επειδή χάνεται η αίσθηση στην οπίσθια περιοχή του στόματος, κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν (κάτι ανάλογο με την κρίση πανικού) ή να καταπιούν. Αυτό είναι μόνο στο μυαλό μας, δεν γίνεται καμία απόφραξη της αναπνευστικής οδού, οπότε δεν πρέπει να φοβάστε.
      Σχετικά με τα φάρμακα που σας προτάθηκε να πάρετε πριν την επέμβαση, εάν είστε σε καλή κατάσταση υγείας, δεν θεωρώ ότι χρειάζονται. Εάν υπάρχουν ιατρικές καταστάσεις είναι πιθανό να χρειάζονται. Θα σας πρότεινα όμως να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας.

      Καλή επιτυχία στην επέμβαση που θα κάνετε.

  • Ο/Η Κατερίνα λέει:

    Φλεβάρη του 2015 έβγαλα κάτω αριστερό έγκλειστο φρονιμήτη με σοβαρό τραυματισμό γλωσσικού νεύρου… Σχεδόν 22 μήνες μετά δεν έχει επανέλθει η «αίσθηση» της γλώσσας πλήρως ενώ μου είπε ο γναθοχειρούργος οτι θα επανέλθει μέσα σε 18 μήνες όπως γίνεται στους πολύ σοβαρούς τραυματισμούς, μπορώ να κάνω κάτι?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν επανέρχονται ποτέ. Το ότι έχετε βελτιωθεί σημαντικά όσως σημαίνει ότι κάποια στιγμή το νεύρο θα αποκατασταθεί πλήρως. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιμένετε.

      • Ο/Η Έλενα λέει:

        Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το μπλόγκ σας. Θα προσπαθήσω να μην σας κουράσω με την περίπτωσή μου. Πριν από δέκα μέρες ξεκίνησαν δυνατοί πόνοι στον δεξιά κάτω φρονιμίτη τον οποίο είχα σφραγίσει πριν από 3 μήνες. (Για περίπου 3 βδομάδες μετά το σφράγισμα είχα ενοχλήσεις αλλά υποχώρησαν) Τώρα μετά από τις πρώτες 4 μέρες με πόνους και παυσίπονα ο γιατρός μου πρότινε εξαγωγή, πήγα για την αφαίρεση και μετά από δυο ενέσεις δεν με έπιασε η αναισθησία. Μου εξήγησε ο γιατρός ότι έχει κάνει οίδημα (και όντως είχε πρηστεί πολύ ο λαιμός μου) και θα πρέπει να πάρω αντιβίωση να υποχωρήσει και να τον αφαιρέσουμε μετά. Αυτήν την στιγμή διανύω το 5ο 24ωρο αντιβίωσης (augmentin) και ενω έχουν περάσει οι αφόρητοι πόνοι, είμαι λιγότερο πρησμένη παρόλα αυτά η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί και ο γιατρός λεει πως πρέπει να συνεχίσω μέχρι να υποχωρήσει τελείως και μετά να το αφαιρέσουμε «δεν βιαζόμαστε». Αυτό που με αγχώνει όμως (πέρα από την μεγάλη ταλαιπωρία όλο αυτό το διάστημα) είναι ότι από την αναισθησία και μετά δεν μπορω καν να ανοίξω το στόμα μου παραπάνω από ένα σημείο και νιώθω και ένα περίεργο τσίμπημα στην γλώσσα σε εκείνη την πλευρά. Το ερώτημά μου είναι πόσο καιρό ακόμα πρέπει να παίρνω την αντιβιώση? μήπως κάτι πάει στραβά? Και το στόμα μου πότε πρέπει να περιμένω να επανέλθει? κοντεύει μια εβδομάδα και δεν μπορώ ούτε να φαω, κάθε φορά που προσπαθώ να βάλω τροφή και να το ανοίξω λίγο παραπάνω με πονάει πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
          Τα προβλήματα που έχετε (πόνος, πρήξιμο, αδυναμία διάνοιξης του στόματος, ίσως και το τσίμπημα στη γλώσσα) είναι πιο πιθανό να προέρχονται από το πρόβλημα του δοντιού και την φλεγμονή που υπάρχει (αποτέλεσμα μόλυνσης – γι’ αυτό πρήστηκε) και όχι από την αναισθησία.
          Σωστά σας λέει ο γιατρός σας ότι πρέπει πρώτα να περάσουν τα συμπτώματα και μετά να βγει το δόντι. Ο λόγος είναι ότι η αναισθησία πολλές φορές δεν πιάνει εν θερμώ, δηλαδή όταν πονάτε ή είστε πρησμένη. Θα έπρεπε όπως μετά από 5 24ωρα να έχουν περάσει τελείως τα συμπτώματα. Εγώ θα πρότεινα να αλλάξετε την αντιβίωση, ίσως να πάρετε Ceclor ή Zinadol, ίσως να χρειαστεί να πάρετε και Flagyl για τα αναερόβια μικρόβια. Το πρώτο φάρμακο εκλογής πάντως είναι πράγματι το Augmentnin, αν όμως δεν σας πιάνει, χρειάζεται κάτι άλλο. Αυτό και πάλι για 5-7 μέρες.
          Ελπίζω να βοήθησα. Για οτιδήποτε άλλο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε πάλι.

  • Ο/Η Bασιλης Κολιτσης λέει:

    Καλησπερα κυριε Κωστα και συγχαρητηρια για το κουραγιο σας πουμας βοηθατε ολους μας. Λοιπον ισως ειναι λιγο μεγαλο το κειμενο μου αλλα θα προσπαθησω να το πω οσο πιο αναλυτικα γινεται. Πριν 1 χρονο περιπου οπως ημουν ξαπλωμενος στο κρεβατι μου καποια στιγμη ενας διαπεραστικος οξυς πονος μερασε απο στα πισω αριστερα δοντια μου. Πηρα παυσιπονο για να περασει και ολα μια χαρα. 3-4 μηνες αργοτερα αρχισα να εχω παλι πονους στην ιδια περιοχη οπου σιγα σιγα αρχισε να εξαπλωνετε (να φαινεται σαν τριδυμο νευρο) και να με χτυπαει και στον αριστερο κροταφο. Αρχικα πηγα στην οδοντιατρο μου και απο την εξετασει που εκανε μου ειπε οτι δεν ειναι οδοντολογικο το προβλημα μου. Πηγα σε εναν παθολογο και απο οτι καταλαβε αυτο ηταν τριδυμο νευρο. Πηγα σε νευρολογο και μου ειπε οτι δεν ειναι τριδυμο νευρο γιατι ο πονος θα σαν ρευμα (πραγμα που το ειχα μερικες φορες). Μου εδωσε να παιρνω καποια φαρμακα αλλα χωρις βελτιωση. Τα μονα χαπια που επιαναν ειναι Mesulid και Norgesic. Το διαστημα αυτο αποφασισα πως πρεπει να βρω πιο ηταν το προβλημα κι ετσι πηγα και σε εναν ορθοπεδικο- αθλιατρο οπου μου ειπε ολα αυτα προερχονται απο κακη σταση σωματως και πως τραβηχτηκαν καποιοι μυες της αριστερης ωμοπλατης και ολο αυτο περιλαμβανει και τα νευρα του προσωπου της αριστερης πλευρας. Θα πρεπει λοιπον να διωρθωσω την σταση σωματως. Το προσπαθησα αλλα δεν τα καταφερα. Α επισης ολοι οι γιατροι μου ειπαν αυτο μπορει να προερχετε και απο αγχος. Ενας γιατρος μου ειχε πει να βαλω και ειδικο μασελακι. Πραγματι πηρα αρκετα τετοια μεσελακια γιατι διαπιστοσα οτι εσφυγγα αρκετα τα δοντια μου. Επισης παρατηρησα οτι κατα μασησει σκληρων τροφων με επιανε πονος. Η μονη λυση μου για 1 χρονο ηταν οταν τρωω να τρωω με το μασελακι οπου μοιραζει το βαρος σε ολα τα δοντια και δεν εχω των πονο. Επισης εκανα και κροταφογναθηκη εξεταση και ολα ηταν μια χαρα. Ο πονος ειχε εξαφανηστει κατα την καλοκαιρινη περιοδο. Τωρα με τα κρυα αρχισα και παλι να ποναω αλλα πιο λιγο. Εποικινωνησα με εναν αλλο ορθοπεδικο και σε μια εικονα 3D με το ανθωπινο σωμα του εδειξα σε πια σημεια ποναω και τι αισθανομαι και οι απαντηση του ηταν πιθανος ριζοπαθεια του αυχενα. Σημερα βλεπω οτι το ουλο μου εχει πριστει στην αριστερη και πισω πλευρα κατω γνανθου που νομιζω οτι δημιουργει αποστημα. Τι ειναι ολο αυτο κ. Κωστα. Δωστε μου τα φωτα σας. Ειναι κατι νετρολογικης αποψης? Ειναι κατι που αφορα τα δοντια η κατι που αφορα ορθοπεδικο και τζαμπα τρεχω απο γιατρο σε γιατρο ????/

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Αγαπητέ Βασίλη, καλημέρα.
      Φοβάμαι ότι μπορώ να βοηθήσω μόνο στο επίπεδο των δοντιών και της κροταφογναθικής διάρθρωσης και όχι στο νευρολογικό ή ορθοπεδικό κομμάτι. Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σε ρωτήσω, ο πόνος έχει αλλάξει καθόλου όλο αυτόν τον καιρό ή παραμένει ίδιος? Βελτιώνεται, επιδεινώνεται, γίνεται πιο συχνός ή σπάνιος? Είναι προκλητός (ξεκινάει όταν κάνεις κάτι, π.χ. όταν τρως σκληρές τροφές όπως λες)? Λες ότι τρως με το μασελάκι που έφτιαξες για να μην πονάνε τα δόντια σου, αυτό δείχνει μάλλον οδοντικό πρόβλημα. Το ότι σταμάτησε το καλοκαίρι που είναι περίοδος με λιγότερες υποχρεώσεις (άρα και χαμηλότερο στρες) ίσως δείχνει κάποια σχέση με την παραλειτουργία του σφιξίματος/τρίιξματος των δοντιών. Αυτό δείχνει και το ότι με το Norgesic βελτιώνεσαι, πρόκειται για μυοχαλαρωτικό φάρμακο που δουλεύει σε προβλήματα που σχετίζονται με το μυοσκελετικό, που στην περίπτωση της κροταφογναθικής σχετίζεται απόλυτα με το στρες.
      Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να αποκλεισθεί είναι κάποιο οδοντικό πρόβλημα (το πιο συχνό σε τέτοιες περιπτώσεις). Κλινική εξέταση από τον οδοντίατρο, ακτινογραφίες, έλεγχοι ζωτικότητας των δοντιών. Δεύτερον, έλεγχος κροταφογναθικής. Κλινική εξέταση κυρίως και στη συνέχεια,εάν χρειάζεται, φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις (είναι μια σειρά ασκήσεων που κάνεις μόνος σου), μυοχαλαρωτικά φάρμακα για κάποιο χρονικό διάστημα και μασελάκι. Όχι από αυτά που πουλάνε στα μαγαζιά αθλητικών ειδών και τα διαμορφώνεις μόνος σου με ζεστό νερό, αλλά μασελάκι που κατασκευάζει ο οδοντίατρος για τα δικά σου δόντια και είναι τελείως σκληρό και αρκετά χοντρό. Τα μαλακά (εύκαμπτα) μασελάκια να ξέρεις ότι αυξάνουν το σφίξιμο και το μόνο που κάνουν είναι να προστατεύουν τα δόντια από την αποτριβή τους. Πρόκειται κυρίως για αθλητικούς νάρθηκες που η αλήθεια είναι ότι ούτε για αθλητικοί νάρθηκες δεν κάνουν (αυτοί έχουν άλλες απαιτήσεις ανάλογα με το άθλημα).
      Σε νευραλγία του τρίδυμου συνήθως υπάρχει κάποιο trigger zone, δηλαδή ακουμπάς κάποια περιοχή και αρχίζει ο πόνος. Το πρόβλημα σαφώς μπορεί να είναι νευρολογικής φύσης.
      Τα περί στάσης του σώματος δεν μου ακούγονται τόσο σχετικά, αλλά πάλι, δεν ξέρω, δεν σε έχω εξετάσει.
      Τέλος, εάν δεν μπορείς να βρεις λύση στο θέμα του πόνου, υπάρχουν ιατρεία πόνου, κάποια σε δημόσια νοσοκομεία, που σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να βρεθεί το αίτιο του πόνου, κάνουν αρκετά καλή δουλειά.
      Θα το εκτιμούσα αν μας ενημέρωνες για την πορεία του προβλήματός σου. Εύχομαι περαστικά και παραμένω στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε ερώτηση.

  • Ο/Η Βίκυ λέει:

    Πριν εννια μήνες συνειδητοποίησα ένα μούδιασμα στο αριστερό μου μαγουλο πήγα σε ορυλα που δεν βρήκε κάτι έτσι επισκέφθηκα οδοντίατρο μου είπε να κάνω πανοραμική στόματος όπου σε αυτήν είδε μια αλλοίωση στο36 δόντι το οποίο είναι ζωντανό μου πρότεινε να κάνω αξονική η οποία δεν δείχνει ούτε κύστη ούτε αλλοίωση του οστού όταν όμως κάνω ακτινογραφία στον οδοντίατρο ή αλλοίωση φενεται τι μπορεί να συμβαίνει?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δυστυχώς με τις πληροφορίες που δίνετε δεν μπορώ να βοηθήσω. Τι αλλοίωση είναι αυτή που φαίνεται αν το δόντι είναι ζωντανο και στην αξονική δεν φαίνεται τίποτα; τι σας είπε ο οδοντίατρός σας; η αξονική είναι σε γενικές γραμμές πιο αξιόπιστη ακτινογραφία από την πανοραμική. Μήπως η αλλοίωση αφορά κάποιο πρόβλημα περιοδοντίτιδας;
      Σε κάθε περίπτωση πάντως, τέτοιου είδους προβλήματα δεν προκαλούν συνήθως μούδιασμα στο μάγουλο. Ίσως πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον στοματολόγο που ίσως μπορεί να σας βοηθήσει.

  • Ο/Η Ανέστης λέει:

    Καλησπέρα σας,

    Έχω δύο μέρες που έκανα 2 σφραγίσματα (στο 46 & 47).
    Μου έγιναν 2 ενέσεις στα ούλα.
    Ο προβληματισμός μου είναι πως ακόμα και σήμερα νιώθω τη μισή δεξιά πλευρά της γλώσσας μου μουδιασμένη..
    Να ανησυχήσω μήπως πειράχτηκε κάποιο νεύρο και μείνει μόνιμο πρὀβλημα;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας.

      Με την αναισθησία είναι δυνατόν να τραυματιστεί κάποιο νεύρο αλλά είναι απίθανο να γίνει μόνιμη βλάβη. Η βελόνα της αναισθησίας δεν μπορεί να κάνει τέτοια ζημιά γιατί είναι πάρα πολύ λεπτή. Εάν η βελόνα «χτυπήσει» το νεύρο όπως μπαίνει μέσα στον ιστό (ο γιατρός σας δεν βλέπει το νεύρο γιατί αυτό δεν είναι επιφανειακά, οπότε καθοδηγείται από ανατομικά στοιχεία του στόματός σας κάνοντας την ένεση), είναι πιθανό να νιώσετε την αίσθηση ότι σας χτύπησε ρεύμα στην περιοχή, την ώρα που μπαίνει η βελόνα. Εάν έγινε κάτι τέτοιο, επιβεβαιώνεται η επαφή της βελόνας με το νεύρο. Επίσης, υποθέτω ότι το μούδιασμα είναι μερικό και όχι πλήρες.

      Θα πρότεινα να μην ανησυχείτε και απλά να περιμένετε μερικές μέρες.

      Περαστικά σας.

      • Ο/Η Ἅννέστης λέει:

        Καλησπέρα σας Γιατρέ,

        Ακόμα και σήμερα 30/03..(5 μήνες μετά!!!) Το μούδιασμα πλέον υπάρχει σε ένα μικρό κομμάτι δεξιά & λίγο μπροστά στη γλώσσα μου. (Σας θυμίζω είχα κάνει 2 ενέσεις για σφραγίσματα στο 45 & 46)Το οποίο είναι καθημερινό-πολύ σπαστικό συναίσθημα.. Η ερώτησή μου είναι πλέον σε τι γιατρό πρέπει να πάω για να διορθωθεί αν τυχόν διορθώνεται αυτό πια!? Σε νευρολόγο?Η ΩΡΛ

        Σας Ευχαριστώ!

  • Ο/Η Γιαννης λέει:

    Για σας. εδώ και 2 εβδομαδες εκανα 2 σφραγισματα στην κατω γναθο, κολητα με τα ούλα εγιναν τα σφραγισματα,μετα απο τα σφραγισματα υπαρχει πλεον ενας εντονος πονος με κρυο,ζεστο,με τον καφε. Eπίσης ο πόνος εκτείνεται μέχρι το λαιμό. Kατα την διαρκεια της ημερας μπορω να ελεγξω τον πόνο με 3-4 μεσουλιντ,αλλά όταν έρχεται η ώρα του ύπνου είναι το δύσκολο μερος πετάγομαι με φρικτούς πονους.η οδοντιατρος μου συνέστησε να βγάλω μια πανοραμικη και το εκανα,μου λέει δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα θα περάσει με το καιρο.Γνωρίζετε πόσο καιρό μπορεί να κράτηση ένας τέτοιος πονος?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Τόσο έντονος πόνος δεν πρέπει να υπάρχει για παρατεταμμένο χρονικό διάστημα. Απο τη στιγμή που έχετε πόνο σε θερμικά ερεθίσματα, τα δόντια είναι ζωντανά οπότε δεν θα περίμενα να δείξει κάτι η πανοραμική. Είτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κατασκευή των σφραγισμάτων (μπορεί να μην συγκολλήθηκαν σωστά για παράδειγμα αν πήγε σάλιο κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους) είτε το χάλασμα ήταν πολύ βαθύ και τα δόντια, παρά το ότι είναι ζωντανά, χρειάζονται απονεύρωση για να ανακουφιστείτε. Σε κάθε περίπτωση, μην το αφήνετε, δεν πρέπει να πονάτε έτσι μετά από δύο σφραγίσματα.

  • Ο/Η Σουζάνα λέει:

    Καλημέρα, χτες το μεσημέρι εκανα σφράγισμα στο τελευταίο δοντι επάνω αριστερά. .πάνω γναθο..Ο γιατρός μου εκανε ένεση, η αλήθεια ειναι οτι δεν ένιωσα μούδιασμα. .όμως δεν αισθανόμουν τίποτα στην όλη διαδικασία. . Το βράδυ αργά με επιασε δυνατός πόνος στο μάτι κατω απο το ματι και εφτανε μεχρι το αυτί. .σήμερα το πρωί που ξύπνησα το μάγουλο μου στην περιοχή κατω απο το ματι ειναι πρησμενο. .και νοιώθω οταν το ακουμπάω οτι εχει υγρό μέσα. .οπως υγρο αισθάνομαι και στην περιοχή πανω απο το φρύδι. .Πρέπει να ανησυχήσω;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα. Δεν βλέπω πως μπορεί να συσχετίζεται το πρήξιμο κάτω από το μάτι και ιδιαίτερα πάνω από το φρύδι με την αναισθησία που έγινε εχθές για ένα δόντι της άνω γνάθου. Για ένα σφράγισμα σαν αυτό που κάνατε, η αναισθησία δεν είναι καν στελεχιαία (ναρκώνονται μόνο τοπικά νεύρα) και γι’ αυτό δεν μουδιάζει μεγάλη περιοχή και νιώθατε ότι δεν είστε μουδιασμένη ενώ δεν πονούσατε. Το αναισθητικό επίσης, απορροφάται γρήγορα από τον οργανισμό. Εάν δείτε ότι το πρήξιμο επιδεινώνεται ή αν έχετε συμπτώματα (π.χ. από το μάτι) θα πρέπει να σας δει κάποιος ειδικός, ίσως κάποιος γναθοχειρουργός. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω αν πρέπει να ανησυχείτε γιατί δεν μπορώ να υποθέσω από τι προέρχεται το πρόβλημα.

  • Ο/Η Αντωνία λέει:

    Καλημέρα και συγχαρητήρια για την δουλείας σας!
    Πριν από 6 μέρες έκανα χειρουργική εξαγωγή του φρονιμίτη (Δεξί-κάτω γνάθος). Ο πόνος που ακολούθησε ήταν αφόρητος και κυρίως όταν κατάπινα. Ακολούθησε πρήξιμο που έφτανε μέχρι τον λαιμό και δυσκολευόμουν ακόμη και να μιλήσω. Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον γιατρό μου 4 ημέρες μετά την εξαγωγή και μου είπε να ξεκινήσω αντιβίωση με amoxil 500mg. Από τότε το οίδημα έχει υποχωρήσει λίγο, αν και παραμένει σε μάγουλο και πιγούνι. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι πως δεν μπορώ να ανοίξω το στόμα μου παρά μόνο πολύ λίγο (1 εκατ.) παρόλο που πλέον έχουν περάσει 6 ημέρες από την εξαγωγή. Ο πόνος έχει γίνει λιγότερος αν και παραμένει αρκετά. Είναι φυσιολογικά αυτά; Ακολούθησα τις συμβουλές του γιατρού και κάνω μπουκώματα με αλατόνερο και τρώω μόνο μαλακές τροφές κτλ.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας σχόλια.
      Προφανώς τα συμπτώματα που έχετε είναι πιο έντονα από ότι σε μια συνηθισμένη χειρουργική εξαγωγή τρίτου γομφίου, όπου η κατάσταση βελτιώνεται σε 4-5 μέρες. Όλα όμως είναι αναμενόμενα οπότε θα πρέπει να περιμένετε να περάσουν με την αντιβίωσή σας και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου.
      Ίσως θα χρειαζόταν μια λίγο πιο δυνατή αντιβίωση (Augmentin για παράδειγμα) αλλά μια που έχετε ήδη δει βελτίωση με το Amoxil συνεχίστε με αυτό, όπως και με το χλιαρό αλατόνερο που είναι ένα εξαιρετικό και ήπιο αντισηπτικό (κάνετέ μπουκώματα όσο πιο πολλές φορές μπορείτε). Το πρήξιμο θα φύγει και το στόμα σας σιγά σιγά θα ανοίξει κανονικά. Κάνετε λίγες μέρες ακόμα υπομονή. Επίσης, η κατάσταση θα βελτιωθεί περισσότερο όταν βγουν και τα ράμματα.

  • Ο/Η Χρυσα λέει:

    Ναι σας ευχαριστω κ παλι! Καλη συνεχεια στην εξαιρετικη δουλεια σας!

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Συρίγγιο με παραγωγή πύου (υγρό που βγαίνει μέσα από την τρυπούλα του συριγγίου) σημαίνει μικροβιακή λοίμωξη. Ακόμη και αν δεν φαίνεται τίποτα στην ακτινογραφία, υπάρχει πρόβλημα. Για να το πω απλά, εάν έχετε συρίγγιο, δηλαδή μια τρύπα από την οποία βγαίνει κάποιο υγρό, απαιτείται θεραπεία, δεν πρέπει να το αφήνετε έτσι.
    Το οικονομικό είναι πάντα ένα σοβαρό θέμα, όπως επίσης και το αισθητικό. Η επιλογή είναι δική σας, εμείς όμως ως οδοντίατροι πρέπει να προτείνουμε να θεραπεύσετε το πρόβλημα άμεσα. Η λοίμωξη δεν είναι σωστό να παραμένει και ο μόνος τρόπος να θεραπευτεί είναι είτε με επανάληψη της απονεύρωσης (σε κάποιες περιπτώσεις με ακροριζεκτομή) είτε με εξαγωγή. Ελπίζω να βοήθησα.

  • Ο/Η Χρυσα λέει:

    O γιατρος μου ειπε οτι το δοντι στην ακτινογραφια φαίνεται σα να μην εχει τιποτα .ομως πανω στο ουλο υπαρχει συριγγιο. Δηλαδη μπορεί μα εχει γιατρευτει το δοντι αλλα η κυστουλα να παραμένει? Εχω μπερδευτει κ εχω κ θεμα οικονομικο αυτο το διαστημα εννοειται θα παω σε ενδοντονολογο ομως. Ειμαι μικρη ακομη κ το δοντι ειναι στο πλαι κ φαινεται για να κανω εξαγωγη. Σας ευχαριστω για το χρονο σας πραγματικα να στε παντα καλα

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Υπάρχει περίπτωση να φύγει το συρίγγιο από μόνο του, εάν ο οργανισμός σας καταπολεμήσει την λοίμωξη. Ακόμη και τότε όμως, το αίτιο δεν θα έχει αρθεί και το συρίγγιο θα ξαναδημιουργηθεί, πιθανότατα χειρότερα κάθε φορά. Σε κάποιες περιπτώσεις, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις αθεράπευτων δοντιών μπορεί να δημιουργήσουν μέχρι και επικίνδυνες καταστάσεις. Γι’ αυτό, αν δεν σκοπεύετε να θεραπεύσετε το δόντι σας, θα πρέπει να σκεφτείτε να το βγάλετε.

  • Ο/Η Χρυσα λέει:

    Συγνωμη δεν ειχα δει την πρωτη σπαντηση ευχαριστώ παρα πολυ

  • Ο/Η Χρυσα λέει:

    Αφου δεν με ενοχλει να το αφησω ετσι προς το παρον…? Δεν υπαρχει περιπτωση να φυγει μονο του το συριγγιο.. Απλα μια δεύτερη γνωμη ζηταω αν θελετε ευχαριστώ

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Σε οπίσθια δόντια πολλές φορές είναι προτιμότερο να γίνει εξαγωγή και στη συνέχεια να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα παρά να γίνει ακροριζεκτομή που δεν έχει 100% επιτυχία και μπορεί να είναι δύσκολη λόγω του ιγμορείου που είναι κοντά. Αυτό όμως έχει να κάνει και με το οικονομικό…

  • Ο/Η Χρυσα λέει:

    Επισης να προσθεσω πως δεν το λρω μονη μου οτι ειναι ριζα του δοντιου μου το ειπε ο οδοντιατρος μου κ εκανε κ ακτινογραφια κ μουειπε οτι μπορει να χρειάζεται ακροοριζεκτομη.

  • Ο/Η Χρυσα λέει:

    Γεια σας κ απο εμενα κ συγχαρητήρια! Πριν 3 περιπου χρονια εκανα απονευρωση στο δοντι διπλα απο το γομφιο αν το λεω σωστα ειχεμια κυστουλα που την πιεζα κ εβγαζε πυον. Μετα την απονευρωση σχεδον εξαφανιστηκε μικρυνε πολυ τωρα δεν φαινεται καθολου ομως ψηλα αναμεσα μυτη ουλο εχει κανει μια τρυπιτσα που την πιεζω κ βγαζει πυον κ φαινεται μια μυτουλα απο τη ριζα του δοντιου. Το δοντι δεν με ενοχλει καθολου ουτε υο ουλο. Πηγα στο οδοντίατρο μου κ μου ειπε να παω σε ενδοντονολογο αλλα τωρα δεν εχω χρηματα..να ανυσηχω?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.
      Όπως περιγράφετε την κατάσταση του δοντιού σας, θεωρώ ότι δεν μπορείτε να το αφήνετε έτσι. Ή θα πρέπει να γίνει επανάληψη της απονεύρωσης (το αν είναι εφικτό θα σας το πει ο ενδοδοντολόγος αφού δει το δόντι και πάρει μια ακτινογραφία) ή θα πρέπει να βγει το δόντι. Δεν είναι σωστό να αφήνετε μια ενεργή λοίμωξη (έχετε παραγωγή πύου) χωρίς θεραπεία. Ο λόγος που δεν πονάτε είναι ότι το πύον παροχετεύεται στο στόμα σας αλλά η θεραπεία είναι απαραίτητη.

  • Ο/Η Αρης λέει:

    Γεια σας.

    Εχω ενα σφραγισμα στον κατω δεξιο φρονιμιτη, μαυρο και μαλλον βαθυ. Ενα κομματι εφυγε και εχω μια μικρη ευαισθησια στο κρυο νερο. Προφανως πρεπει να ξαναγινει αλλα δεν θελω να ξαναβαλω μαυρο, θελω ασπρο, και ισως αντικαταστησω και 3-4 αλλα μαυρα που εχω με ασπρα. Που μπορω να το κανω αυτο με ασφαλεια ( οσο γινεται ), χωρις να καταπιω τον υδραργυρο? Ψαχνω οδοντιατρο ειδικα εκπαιδευμενο στο πρωτοκολλο αφαιρεσης αμαλγαματος, ει δυνατον στην Θεσσαλονικη γιατι εκει ειμαι, αλλιως στην Αθηνα ή καπου αλλου τελος παντων. Μηπως μπορειτε να με βοηθησετε?

    Ευχαριστω.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Έχετε δίκιο να ανησυχείτε για την αφαίρεση των μαύρων σφραγισμάτων. Έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες που δείχνουν ότι τα μαύρα σφραγίσματα είναι ασφαλή και δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, ούτε πρέπει να αντικαθίστανται για λόγους υγείας. Παρ´ ολ´ αυτά, όταν αφαιρούνται είναι η μόνη στιγμή που εκλύονται μεγάλες ποσότητες υδραργύρου κάτι που καλό είναι να αποφεύγεται.
      Το πρωτόκολλο αφαίρεσης περιλαμβάνει την τοποθέτηση ελαστικού απομονωτήρα και τη χρήση ισχυρής αναρρόφησης. Έτσι, δεν θα έχετε καμία απολύτως έκθεση στον υδράργυρο.
      Ο σκοπός του blog είναι η ενημέρωση του κόσμου και όχι η διαφήμιση των υπηρεσιών μας, αλλά μια που ρωτάτε πρέπει να σημειώσω ότι εμείς αυτό κάνουμε στο ιατρείο μας και είμαστε στη Θεσσαλονίκη. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

  • Ο/Η Κατερίνα λέει:

    Γεια σας!! Εχω απιστευτο πονο στα δοντια εδω και 4 μερες..εχω ξεκινησει αντιβιωση οπως μου ειπε ο γιατρός ( amoxil 1gr) και δεν με πιανει…Πηγα εκτάκτως στον οδοντίατρο και μου εκανε απονευρωση! Όταν γυρισα σπίτι άρχισα να πονάω ξανά..αφόρητα..λες και δεν είχε γίνει τίποτα…ίσως φταίει..ότι ηταν η πρωτη συνεδρια της απονευρωσης αλλα ο πονος δεν σταματα με τιποτα!! Υπαρχει περιπτωση να πηγε κατι στραβά τι συμβαίνε;;;;;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημά σας γιατί δεν έχω αρκετά διαγνωστικά στοιχεία που χρειάζονται, όπως το είδος του πόνου, αν προκαλείται από κάτι, εάν έχει ξανασυμβεί και πολλά άλλα. Επίσης, δεν έχω κλινική αλλά ούτε ακτινογραφική εικόνα. Οπότε μπορώ μόνο να κάνω γενικά σχόλια.
      Η αντιβίωση βοηθά αν υπάρχει μόλυνση. Εάν ο πόνος προέρχεται από κάτι άλλο και όχι από μικρόβια, π.χ. Από ένα κάταγμα δοντιού, η αντιβίωση δεν θα βοηθήσει. Αν όμως υπάρχει μόλυνση και το Amoxil δεν την καταπολεμά για 4 μέρες, πρέπει να αλλάξετε αντιβίωση.
      Εάν υπήρχε ανάγκη να γίνει απονεύρωση, είναι πολύ πιθανό να πονάτε την πρώτη ή και τη δεύτερη μέρα μετά την έναρξη της θεραπείας. Συνήθως όμως ο πόνος αλλάζει, δεν παραμένει ίδιος όπως γίνεται σε εσάς.
      Θα σας πρότεινα να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οδοντιάτρου που σας παρακολουθεί ο οποίος θα σας κατευθύνει κατάλληλα.

  • Ο/Η ραφαελα λέει:

    Καλησπερα σας!θελω να μοιραστω μαζι σας τον προβληματισμο μου με τον κατω αριστερο μου τραπεζιτη που με απασχολει εδω και μηνες..αρχικα τον ειχα σφραγισει πριν 7-8 χρονια με μαυρο σφραγισμα χωρισ κανενα προβλημα..τον σεπτεμβρη ομως αρχισε να με ενοχλει στο μασημα(οχι εντονος πονοσ).πηγα στον οδοντιατρο,μου εβγαλε το παλιο σφραγισμα και μου πε οτι το δοντι ηταν καθαρο οποτε απλα θα του αλλαζαμε σφραγισμα και μαλιστα επειδη η ζημια ηταν μεγαλης επιφανειας θα βαζαμε ενα ενθετο..εν τελει μπηκε το ενθετο ολα καλα απλα σε ενα σημειο σε γωνια του δοντιου που ενωνει με το πισω του δοντι με ενοχλει δινοντας μου μια αισθηση σαν να θελω να σπρωχνω το δοντι »για να βγει»..ολο το υπολοιπο δεν με ποναει και μασαω και κανονικα απλα η συγκεκριμενη γωνια σε τακτα διαστηματα με ενοχλει(σαν σουβλισμα)..τι μπορει να ειναι?Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων για το χρονο σας!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δυστυχώς είναι δύσκολο να σας πω τι πρόβλημα υπάρχει με το ένθετό σας χωρίς να έχω εικόνα. Το σενάριο που περιγράφετε είναι συνηθισμένο. Ένας μέσος όρος ζωής ενός σφραγίσματος είναι 7-8 χρόνια, πολλές φορές για τα μαύρα σφραγίσματα είναι και παραπάνω, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να διαρκέσουν λιγότερο ή περισσότερο. Εάν ένα σφράγισμα είναι μεγάλο, τότε είναι δύσκολο να αντικατασταθεί με άλλο σφράγισμα, οπότε γίνεται ένα ένθετο (ή επένθετο, ανάλογα με την περίπτωση) από ρητίνη ή από πορσελάνη. Στην περίπτωσή σας, υποθέτω ότι είτε χρειάζεται λίγο γυάλισμα είτε μπορεί και να έχει μείνει λίγη περίσσεια κόλλας, η οποία είναι στο χρώμα του δοντιού και είναι δύσκολο να διακριθεί από τον οδοντίατρο. Θα μπορούσαν βέβαια να είναι και άλλα προβλήματα, όπως να μην έχει κολλήσει καλά το ένθετό σας στην περιοχή που σας ενοχλεί, ή το δόντι να χρειαστεί απονεύρωση γιατί το σφράγισμα ήταν πολύ βαθύ (ακόμη και αν ήταν καθαρό το δόντι κάτω από το παλιό σφράγισμα μπορεί να ερεθίστηκε με την αφαίρεσή του). Θα σας πρότεινα να το δείτε προσεκτικά με τον οδοντίατρο που σας το τοποθέτησε. Εάν δεν διακρίνει τίποτα, ας το γυαλίσει λίγο στην περιοχή που σας ενοχλεί και μετά περιμένετε για να δείτε πως θα πάει. Εάν υπάρχει πραγματικά κάποιο πρόβλημα τότε τα συμπτώματα θα επιδεινωθούν, εάν όχι, μπορεί να γίνει καλά χωρίς κάποια παρέμβαση.

  • Ο/Η Λαμπρινη λέει:

    Γεια σας. Εδω και λιγες μερες εσπασε ενα καμματι απο παλιο σφραγγισμα που ειχα σε ενα απο τα πισω δοντια. Ερεθιστηκε το ουλο αλλα δεν ειχα πονο (και ουτε εχω ακομη). Δυστυχως βρισκομαι στο εξωτερικο και ο δοντιατρος που επισκεφτηκαμε μου ειπε οτι δεν χρειαζομαι αντιβιωση αλλα ισως απονευρωση στο δοντι. Και να μην ανησυχω. Χθες το βραδυ ομως παρατηρησα μια μικρη «φουσκαλιτσα» στο δοντι που εσπασε και εβγαλε πυον. Σκεφτομαι να παρω αντιβιωση που ειχα φερει μαζι μου (claripen 500mg) για τον λαιμο. Επιστρεφω στην Ελλαδα την Παρασκευη και θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι ενταξει να περιμενω εως τοτε? Η ειναι αυτη η κατασταση επικινδυνη για την υγεια μου? Περιμενω με αγωνια την απαντηση σας. Ευχαριστω πολυ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Από τη στιγμή που έχετε πύον υπάρχει μόλυνση και καλό θα ήταν να πάρετε αντιβίωση. Θα προτιμούσα να πάρετε Augmentin 625 ή 1gr ή κάποια κεφαλοσπορίνη (π.χ. Zinadol 500 ή Ceclor 500) αλλά αν είναι δύσκολο να βρείτε ή χρειάζεται συνταγή στη χώρα που βρίσκεστε (πολύ πιθανό) πάρτε το Claripen που έχετε. Από εκεί και πέρα, ο οδοντίατρός σας θα εκτιμήσει το τι θα πρέπει να γίνει με το δόντι σας (μάλλον θα πρέπει να θεωρείτε την απονεύρωση δεδομένη). Μην ανησυχείτε πάντως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να περιμένετε ως την επόμενη Παρασκευή από τη στιγμή που θα πάρετε την αντιβίωσή σας (για τουλάχιστον 5 ημέρες και με σχήμα ανάλογο με το φάρμακο που θα πάρετε).

      • Ο/Η Λαμπρινη λέει:

        Σας ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση! Τα λογια σας με καθησυχασαν αρκετα. Σιγουρα θα επισκεφτω τον οδοντιατρο αμεσως μολις επιστρεψω στην Ελλαδα. Η αγωνια μου ηταν μεγαλη καθως το να παρουσιασω προβλημα υγειας ενω βρισκομαι μακρυα απο την χωρα μου και την οικογενεια μου, με τρομαξε αρκετα.Και παλι σας ευχαριστω πολυ! Να ειστε καλα!

  • Ο/Η Γιώργος λέει:

    Καλησπέρα χθες πήγα στον οδοντίατρο για να κάνω μια απονεύρωση και για να μη πονάω μου έκανε μια τοπική αναισθησία…Σήμερα και ενώ έχουν περάσει 24 ώρες η μισή γλωσσά μου είναι ακόμα μουδιασμένη και νιώθω μια ενόχληση στο αντίστοιχο ρουθούνι (βέβαια για τη μύτη μπορεί να είναι και ιδέα μου)άλλα για τη γλωσσά είναι φυσιολογικό?και μέχρι πότε θα κρατήσει?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Προφανώς ξεκινήσατε κάποια απονεύρωση δοντιού στην κάτω γνάθο και έγινε στελεχιαία αναισθησία. Το γλωσσικό νεύρο πολλές φορές αναισθητοποιείται μαζί με το κάτω φατνιακό (αυτό είναι που θέλουμε ουσιαστικά να αναισθητοποιήσουμε). Σε εσάς, αν καταλαβαίνω καλά, ξεμούδιασε το χείλος και το κάτω μέρος του μάγουλου αλλά δεν ξεμούδιασε η γλώσσα. Πιθανόν να έγινε κάποιος τραυματισμός του γλωσσικού νεύρου από τη βελόνα, κάτι το οποίο θα πρέπει να περάσει γιατί η βελόνα δε μπορεί να κάνει σημαντική ή μη αναστρέψιμη βλάβη. Το μούδιασμα στη μύτη πρέπει να είναι ιδέα σας γιατί δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο η νεύρωση της μύτης με των κάτω δοντιών.

      • Ο/Η Γιώργος λέει:

        Ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη απάντηση και ήσασταν σε όλα σωστός χθες επικοινώνησα και με το γιατρό μου και μου είπε ότι το μούδιασμα στη γλώσσα θα φύγει μέρα με τη μέρα και μου είπε ότι αυτό μπορεί να πάρει μια εβδομάδα μπορεί και 15 μέρες…υπάρχει περίπτωση να κρατήσει πιο πολύ?

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Ναι, υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αυτό θα το καταλάβετε από την μέχρι στιγμής πορεία της κατάστασης. Αν βελτιώνεστε μέρα με τη μέρα, θα γίνετε πολύ σύντομα καλά. Εάν η κατάσταση είναι σταθερή και το μούδιασμα βαθύ, μπορεί να αργήσει παραπάνω. Δεν είναι πάντως πολύ πιθανό να αργήσει να γίνει καλά, οι βελόνες της αναισθησίας είναι πολύ λεπτές και μπορούν να κάνουνε περιορισμένο τραυματισμό.

          • Ο/Η Γιώργος λέει:

            Γεια σας και πάλι σήμερα πέρασε μια εβδομάδα από την ημέρα που έγινε η τοπική αναισθησία και η γλώσσα μου είναι καλύτερα μέρα με τη μέρα αυτή τη στιγμή νιώθω στη γλώσσα μου την αίσθηση που έχουμε όταν καιγόμαστε από κάποιο φαγητό,δηλαδή δε καταλαβαίνω γεύση από αυτή τη μεριά της γλώσσας…είναι φυσιολογικό αυτό?και θα περάσει τελείως όταν περάσει και το μούδιασμα?

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Γεια σας. Έχει γίνει κάποιος τραυματισμός στο γλωσσικό νεύρο, γι’ αυτό έχετε αυτά τα συμπτώματα. Από αυτή την έννοια, δεν είναι φυσιολογικό αυτό που έχετε, είναι παθολογικό. Μια που είστε κάθε μέρα και καλύτερα, θα επανέλθετε σύντομα, μην ανησυχείτε. Και θα πρέπει να επανέλθετε στην κατάσταση που είσασταν πριν το τραύμα, με πλήρη και κανονική λειτουργικότητα και αίσθηση στη γλώσσα σας. Θα το εκτιμούσα αν μας ενημερώνατε για την πορεία σας.

          • Ο/Η Γιώργος λέει:

            Γεια σας και πάλι σήμερα έχουν περάσει 20 μέρες από τη μέρα που έγινε η αναισθησία και ένα η γλώσσα μου μέρα με τη μέρα ήταν καλύτερα έχω την εντύπωση ότι τις τελευταίες μέρες δεν έχει υπάρξει βελτίωση και έχει μείνει ένα μικρο σε σχέση με το αρχικό αλλά αισθητό μούδιασμα στην άκρη της γλώσσας…αν και σε μια εβδομάδα θα επισκεφτώ πάλι τον οδοντίατρο μου εσείς πιστεύετε ότι αυτό το μούδιασμα θα περάσει με τις μέρες??και υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να το επισπεύσω?

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Καλησπερα. Πολλες φορες ενα τραυμα σε νευρο μπορει να κανει ακομη και μεγαλο χρονικο διατημα για να περασει. Στη βιβλιογραφια αναφερεται οτι μπορει να χρειαστουν μεχρι και 18 μηνες. Παρ´ ολ´ αυτα, η δικη σας περιπτωση φαινεται ευνοικη μια που βελτιωθηκατε τοσο πολυ και τοσο γρηγορα οποτε υποθετω οτι θα θεραπευτει τελειως πολυ πιο γρηγορα. Δυστυχως δεν υπαρχει κατι που να μπορειτε να κανετε περα απο υπομονη…

          • Ο/Η Γιώργος λέει:

            Γεια σας.Θέλω να ρωτήσω κάτι ακόμα όταν η γλώσσα είναι μουδιασμένη από τη μια πλευρά λόγο τοπικής αναισθησίας από τον οδοντίατρο τότε δεν είναι λογικό να μη καταλαβαίνουμε γεύση σε αυτό το κομμάτι της γλώσσας μέχρι να περάσει το μούδιασμα?Και τώρα για τη περίπτωση μου υπάρχει πιθανότητα να έχει τραυματιστεί κάποιο νεύρο μου συνδέεται με τη γεύση?΄Η είναι πιθανό να προκληθεί κάποια μόνιμη βλάβη στη γλώσσα η οποία δεν χρήζει αντιμετώπισης?Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που έγινε ο τραυματισμός αν και προχθές επισκέφτηκα τον οδοντίατρο μου και χρειάστηκε να μου ξανά κάνει ένεση στην ίδια περιοχή για να τελειώσει τη δουλειά μου είπα ότι αυτό που έχω θα περάσει μπορεί να χρειαστεί και ένας μήνας ακόμα αλλά δε διαβεβαίωσε ότι δε θα μείνει κάτι μόνιμο!

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Γεια σας. Ναι, με την αναισθησία μπορεί να επηρεάζεται και η αίσθηση της γεύσης, ενώ δεν επηρεάζεται η κινητικότητα της γλώσσας. Το τραύμα που έχει γίνει στο νεύρο είναι υπεύθυνο και για την αίσθηση του μουδιάσματος και για την αίσθηση της μειωμένης γεύσης που έχετε.
            Σχετικά με τον οδοντίατρό σας, θα συμφωνούσα μαζί του. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός, στη βιβλιογραφία αναφέρονται μέχρι και 18 μήνες, αλλά δεν μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι θα περάσει. Υπάρχουν κάποιες (λίγες) περιπτώσεις που η βλάβη είναι μόνιμη αν και είναι κάτι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί από τη βελόνα της αναισθησίας. Να σημειώσω ότι ο οδοντίατρός σας δεν φταίει για αυτόν τον τραυματισμό του νεύρου, όταν κάνουμε την αναισθησία δεν βλέπουμε το νεύρο αλλά πηγαίνουμε βάσει ανατομικών στοιχείων. Πρόκειται για τυχαίο συμβάν.
            Όταν σας ξαναέκανε αναισθησία μουδιάσατε περισσότερο και όταν ξεμουδιάσατε σας έμεινε η ίδια αίσθηση που είχατε πριν τη δεύτερη επίσκεψή σας?

          • Ο/Η Γιώργος λέει:

            Όχι το δεύτερο μούδιασμα ήταν φυσιολογικό και μετά το μούδιασμα μου έμεινε η ίδια αίσθησηπου είχα στη γλώσσα πριν το ραντεβού…απλά αναρωτιέμαι αν μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη στη γλώσσα από άποψη της γεύσης και δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω?

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Εάν υπάρχει πρόβλημα στην αίσθηση της γεύσης θα αποκατασταθεί μαζί με την αποκατάσταση του μουδιάσματος. Δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Το μόνο που θα πρότεινα είναι να προσπαθήσετε να μην το έχετε στο μυαλό σας συνέχεια για να «ξεχνιέστε» και να σα ενοχλεί λιγότερο.

          • Ο/Η Γιώργος λέει:

            Απλά το πρόβλημα μου είναι ότι αυτή τη στιγμή δε μπορώ να καταλάβω αν αυτό που νιώθω στη γλώσσα μου είναι μούδιασμα ή αίσθημα καύσου.Δηλαδή όταν δαγκώνω από αυτή τη μεριά τη γλώσσα μου το καταλαβαίνω το νιώθω.Απλά αυτή τη στιγμή έχω μια μόνιμη αίσθηση καψίματος σε αυτή τη μεριά της γλώσσας.Μπορεί να είναι ακόμα το μούδιασμα ή το μούδιασμα έχει περάσει(αφού νιώθω τη γλώσσα μου όταν τη δαγκώνω) και τότε να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με τη γεύση?

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Δεν είναι εύκολο να διαχωρίσετε τις αισθήσεις, όλα αυτά προέρχονται από τον τραυματισμό του νεύρου. Από τη στιγμή που η αίσθηση που έχετε αλλάζει, είναι θετικό και προφανώς οδεύει προς τη βελτίωση και τη λύση του προβλήματος.

  • Ο/Η Κωνσταντίνα λέει:

    Καλησπέρα σας,
    θέλω να μοιραστώ μαζί σας την αγωνία μου σχετικά με την εξαγωγή υπεράριθμου έγκλειστου δοντιού στην υπερώα, που πρόκειται να γίνει στον γιό μου 7,5 ετών, από γνάθο χειρουργό.
    Πόσο επικίνδυνη είναι μια τέτοια επέμβαση και που είναι πιο ασφαλής να γίνει ? Σε νοσοκομείο ή στο ιδιωτικό ιατρείο του γνάθο χειρούργου ? Γίνεται ολική νάρκωση, μέθη ή τοπική αναισθησία ?
    Είναι επέμβαση ρουτίνας ή κάτι πολύ σοβαρό ?
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων…
    Μια ανήσυχη μανούλα !!!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας.

      Η εξαγωγή ενός υπεράριθμου στην υπερώα δεν είναι μια σπάνια διαδικασία και συνήθως είναι εύκολη και γρήγορη για έναν έμπειρο γναθοχειρουργό. Ανάλογα με την προτίμησή του, αλλά και το πόσο συνεργάσιμο είναι το παιδάκι, μπορεί να προτείνει να γίνει είτε απλά τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με κάποιο φάρμακο (από το στόμα συνήθως) για να είναι πιο ήρεμο, είτε να προτείνει γενική αναισθησία που ως βασικότερο πλεονέκτημα έχει ότι ο γιος σας δεν θα καταλάβει τίποτα αλλά και δεν θα αποκτήσει μια αρνητική εμπειρία. Εάν γίνει γενική αναισθησία, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει σε νοσοκομείο (ή κλινική), εάν όχι, τότε θα είναι καλύτερα να γίνει στο ιατρείο για να είναι πιο απλά τα πράγματα και να μην πληρώνετε και έξοδα κλινικής χωρίς λόγο.
      Το πιο σημαντικό είναι να έχετε εμπιστοσύνη στον γιατρό σας. Να ρωτήσετε για αυτόν, να έχει καλές σπουδές, να έχει εμπειρία, να σας προσεγγίσει καλά και να απαντήσει προσεκτικά σε όλες τις ερωτήσεις σας, έτσι ώστε να σας εμπνεύσει και να τον εμπιστευθείτε. Μετά θα ακολουθήσετε ότι σας προτείνει και όλα θα πάνε καλά.
      Καλή επιτυχία!

  • Ο/Η Μαρία Δημητρακοπούλου λέει:

    Καλησπέρα, σας γράφω περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους… Εδώ και τρεις μήνες έχω ξεκινήσει τις αλλαγές σε όλα μου τα σφραγισματα (τα περισσότερα ήταν αμαγάλματα). Εχω επισκεφθεί το γιατρό μου μέχρι τώρα τουλάχιστον δεκα φορες χωρίς κανενα προβλημα. Τώρα λοιπόν έμεινε ένα τελευταιο μεγάλο δοντι στην κάτω γνάθο και επομένος πρεπει να κάνω στελεχιαία αναισθησία…και ακυρώνω διαρκώς τα ραντεβου. Με όλα αυτα που διαβάζω τρομάζω απίστευτα και δεν ειμαι και η πιο θαρραλέα με τον οδοντίατρο. Πόσο επικύνδινη είναι; Τί μπορεί να πάει στραβά και να τραυματιστεί το νευρο; Να σας πω επίσης ότι αλλη μια φορά εχω κάνει στελεχιαια στον ίδιο γιατρό και πήγε μια χαρά (εκτός απο τον πανικό μου). Είναι θέμα γιατρού, τύχης, αναρρόφησης; (μαλλον δεν θα πρέπει να ξαναδαβιάσω τίποτε ιατρικό στο ιντερνετ ξανά γιατί πραγματικά εχω τρομάξει με τη στελεχιαία) Σας ευχαριστώ πολυ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας.
      Να μην φοβάστε καθόλου τη στελεχιαία. Οι πιθανότητες να τραυματιστεί το νεύρο είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες. Ακόμη και αν πετύχουμε το νεύρο με τη βελόνα, νιώθετε ένα τσίμπημα σαν ηλεκτρικό ρεύμα, μουδιάζετε πιο γρήγορα και ξεμουδιάζετε κανονικά χωρίς καμία άλλη επίπτωση. Οι πιθανότητες τραυματισμού του νεύρου υπάρχουν κατά τις εξαγωγές ή άλλες διαδικασίες, συνήθως χειρουργικές.
      Λοιπόν, να μην έχετε καθόλου άγχος, να πάτε στον γιατρό σας και μην φοβάστε καθόλου! Στο ίντερνετ πολλές φορές αναγράφονται πράγματα που δεν ισχύουν, καλό είναι να φιλτράρετε τις πηγές που διαβάζετε.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Σύντομα θα είστε τελείως καλά!

  • Ο/Η Γιαννης λέει:

    Καλησπέρα!καταρχην ευχαριστω πολυ για το χρονο που αφιερωνετε δυνοντας μας σημαντικες πληροφοριες.εδω και 2 ημερες νιωθω καλυτερα.πρηξιμο δεν ειχα ποτε ουτε πονο στην πιεση.μονο μια παραξενη αισθηση στο λαιμο και στη γλωσσα βαθεια προς τον ουρανισκο.σαν να εχω καπια τριχα.το θετικο ειναι οτι ειμαι καλυτερα

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Η τρύπα θα επουλωθεί, μην ανησυχείτε γι΄αυτό. Όσο μεγάλη και αν είναι ο οργανισμός θα γεμίσει την περιοχή με κόκαλο το οποίο θα είναι κανονικά καλυμμένο με βλεννογόνο. Απλά αυτό χρειάζεται μήνες για να γίνει. Μετά από λίγο καιρό θα δείτε ότι τα το «ξεχάσετε» και αργότερα θα επουλωθεί τελείως. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι έγινε τομή και δεν έγιναν ράμματα. Δεν έχω δει βέβαια το τι χρειαζόταν οπότε ό,τι σας λέω είναι απλά μια υπόθεση, αλλά αν νιώθετε κάποιο τμήμα του ούλου να είναι ευκίνητο ή βλέπετε κάτι περίεργο στα ούλα (δεν εννοώ την τρύπα, αυτό είναι φυσιολογικό να υπάρχει), ίσως θα έπρεπε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη.

  • Ο/Η Αναστασία λέει:

    Έκανε τομή για να αποκαλυφθεί το δόντι, με νυστέρι φαντάζομαι. Ένα κοφτερό μυτερό εργαλείο ήταν. Και εμένα εξίσου περίεργο μου φάνηκε το ότι δεν έγιναν ράμματα. Ανησυχώ ότι η τρύπα όσο και να επουλωθεί, δεν θα πάψει να είναι μεγάλη, και δεν θέλω να μου δημιουργήσει πρόβλημα. Οπότε θα το ψάξω το θέμα. Επεισοδιακή η εξαγωγή! Ελπίζω άλλοι να πέσουν σε καλύτερα χέρια. Ευχαριστώ πολύ και πάλι για τον χρόνο και τον κόπο σας!

  • Ο/Η Αναστασία λέει:

    Καλησπέρα σας.

    Πριν από μια βδομάδα έκανα εξαγωγή του κάτω δεξιά έγκλειστου φρονιμίτη. Ο γιατρός δεν έκανε ράμματα οπότε έχει παραμείνει μια αρκετά μεγάλη γούβα. Υπάρχει περίπτωση να έχω πρόβλημα με πιθανά υπολείμματα τροφών στο μέλλον;

    Και το σημαντικότερο κομμάτι. Μετά την εξαγωγή μου έμεινε ένα μούδιασμα στο μισό κάτω χείλος, το πηγούνι και τα κάτω μπροστινά δόντια της δεξιάς μεριάς. Ο γιατρός μου είπε ότι τραυματίστηκε το νεύρο, αλλά ότι θα επανέλθει. Ωστόσο δεν θεωρώ ότι έδωσε την πρέπουσα σημασία και πλέον δεν τον εμπιστεύομαι. Φοβάμαι μήπως είναι μόνιμη η βλάβη. Δεν το νιώθω τόσο σαν μούδιασμα όσο σαν ένα βάρος. Εχθές δαγκώθηκα κιόλας και δεν το κατάλαβα καν. Ώρες ώρες νιώθω να τρεμοπαίζει το νεύρο, ειδικά στο σημείο του χείλους, αλλά γενικά δεν έχω τόσο την αίσθηση. Ειδικά στο πηγούνι, στο οποίο καμιά φορά νιώθω έναν διαπεραστικό πόνο. Έχω ανησυχήσει πολύ. Και θα ήθελα, αν μπορείτε, να μου πείτε την γνώμη σας. Ευχαριστώ πολύ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα.
      Σχετικά με τα ράμματα, για να σας δώσω έναν γενικό κανόνα, όπου μπει νυστέρι μπαίνουν ράμματα μετά την επέμβαση. Μήπως ο φρονιμίτης σας δεν ήταν έγκλειστος? Βρίσκω απίθανο να ήταν έγκλειστος (το δόντι δηλαδή δεν φαινόταν καθόλου στο στόμα σας), κάτι που απαιτεί τομή για να αποκαλυφθεί το δόντι και συνήθως στη συνέχεια τρόχισμα γύρω από το δόντι για να απελευθερωθεί και να μπορέσει να εξαχθεί, χωρίς να γίνουν ράμματα μετά. Ο βλεννογόνος θα ήταν αποκολλημένος και θα υπήρχε πρόβλημα με την επούλωση της περιοχής. Η τρύπα στην οποία αναφέρεστε θα γεμίσει με τον καιρό και σε μερικούς μήνες θα είναι σα να μην υπήρχε ποτέ δόντι εκεί. Καλό είναι να προσέχετε να μην μπαίνουν τροφές εκεί, να ξεπλένετε καλά την περιοχή (εάν χρειαστεί ακόμη και με μια σύριγγα που θα πάρετε από το φαρμακείο μπορείτε να ξεπλένετε την περιοχή με νερό – κατά προτίμηση χλιαρό αλατόνερο) και να του δώσετε απλά χρόνο για να κλείσει.
      Σχετικά με το μούδιασμα, είναι ένα σχετικά συχνό σύμβαμα κατά την εξαγωγή κάτω φρονιμιτών. Μπορεί να οφείλεται είτε σε τραυματισμό του νεύρου από το δόντι κατά την εξαγωγή του, είτε σε χειρισμούς του οδοντιάτρου. Αυτό είναι κάτι που συνήθως επανέρχεται σε 6 – 18 μήνες. Μπορεί βέβαια να επανέλθει και νωρίτερα αλλά μπορεί και να μην επανέλθει, κάτι που είναι σπάνιο, αλλά δυστυχώς μερικές φορές συμβαίνει. Εάν δε νιώθετε καθόλου την πλαϊνή πλευρά του χείλους σας όταν το αγγίζετε (παραισθησία), τότε τα πράγματα είναι μάλλον χειρότερα. Εάν νιώθετε κάτι (υπαισθησία) τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η αίσθηση θα επανέλθει. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα πέρα από το να περιμένετε.
      Ελπίζω να βοήθησα.

      • Ο/Η Αναστασία λέει:

        Ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντησή σας!
        Ήσασταν σαφής και με βοηθήσατε πολύ!

        Ο φρονιμίτης ήταν σίγουρα έγκλειστος και γι’αυτό μου γεννήθηκε η απορία, αφού συζητώντας το με άλλους, οι περισσότεροι είχαν κάνει ράμματα. Ρώτησα και τον γιατρό, εκείνη την ώρα, αν θα μου κάνει, αλλά είπε ότι δεν χρειάζεται. Δεν ξέρω, αν παίζει ρόλο το γεγονός ότι δεν έτρεξε σχεδόν καθόλου αίμα κατά την διάρκεια της διαδικασίας.

        Όσον αφορά το μούδιασμα έχω μια μικρή αίσθηση όταν το αγγίζω, οπότε θα είμαι αισιόδοξη και θα κάνω υπομονή. Αν έχετε κάποια συμβουλή για την γρηγορότερη αποκατάσταση του νεύρου, θα χαιρόμουν να μάθω.
        Ευχαριστώ και πάλι. Καλό σας βράδυ!

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Σχετικά με τον φρονιμίτη, σας έβαλε νυστέρι ο γιατρός σας?Έκανε τομή στο ούλο σας? Εάν καταλάβατε βέβαια, διότι προφανώς ήσασταν μουδιασμένη. Εξαγωγή έγκλειστου χωρίς ράμματα είναι κάτι… περίεργο. Εάν υπήρχαν όμως τέτοιες συνθήκες στην περιοχή που δεν χρειαζόταν νυστέρι, τότε δεν χρειαζόντουσαν και ράμματα.
          Το ότι δεν έτρεξε αίμα δεν έχει κάποια σχέση.
          Δυστυχώς για το νεύρο δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα πέρα από το να περιμένετε.
          Καλό βράδυ και σε εσάς!

  • Ο/Η Δημητρης λέει:

    Καλησπερα γιατρε, σημερα την ωρα που εκανε ο οδοντιατρος καθαρισμο των δοντιων μου, πρηστικε το μαγουλο μου ξαφνικα. Μετα απο λιγα λεπτα ξεπρηστικε λιγο, αλλα οχι τελειως. Τωρα ειναι πρησμενο και ποναει λιγο και ο λαιμος. Ο οδοντιατρος μου ειπε οτι λογικα μπηκε αερας μεσα κατα το καθαρισμα και οτι το πρηξιμο θα φυγει. Ειπε οτι κατι τετοιο συμβενει μερικες φορες. Ουτε μου ειπε να παρω καποιο φαρμακο. Θα ηθελα να ακουσω και την δικια σας αποψη.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Αέρας μπορεί να μπει ανάμεσα στον βλεννογόνο και το οστούν όταν γίνεται κάποια χειρουργική διαδικασία και χρησιμοποιείται κάποιο μηχάνημα που βγάζει αέρα με πίεση (για παράδειγμα η χειρολαβή – τροχός- υψηλών ταχυτήτων που λανθασμένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια χειρουργική διαδικασία εξαγωγής ενός φρονιμίτη). Σε έναν απλό καθαρισμό (όχι χειρουργικό) δεν βλέπω πως μπορεί να μπει αέρας. Επιπρόσθετα, ο καθαρισμός γίνεται με υπερήχους, η χειρολαβή των οποίων δεν βγάζει αέρα από μπροστά. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο (σε περιπτώσεις που προανέφερα και όχι σαν τη δική σας) μπορεί να είναι και κάτι επικίνδυνο γιατί ο αέρας μπορεί να μετακινηθεί και να δημιουργήσει προβλήματα αναπνοής.
      Εάν λοιπόν ο καθαρισμός ήταν απλός και επειδή δεν γνωρίζω τις συγκεκριμένες συνθήκες που υπάρχουν στο στόμα σας, δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημά σας. Εάν πρόκειται για μη χειρουργική διαδικασία δεν έχω υπ’ όψιν μου κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσο οίδημα στο μάγουλο και που να προέρχεται από την πράξη του οδοντιάτρου.
      Φάρμακα συμφωνώ ότι δεν θα έπρεπε να πάρετε. Ό,τι και αν είναι θα πρέπει να βελτιωθεί σύντομα χωρίς κάποια αγωγή. Αν δεν έχει ήδη βελτιωθεί θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

  • Ο/Η Γιαννης λέει:

    Πριν λίγο γύρισα από τον οδοντιατρο.τον ενημερωσα για αυτά τα συμπτώματα που εχω και σας ανέφερα παραπάνω. Μου είπε ότι λόγω του ότι μου έκανε πολύ γρήγορα τις ενεσεις,προκάλεσε τραυματισμό σε κάποια νευρα και από την ενεση και από το φάρμακο της ένεσης.μου είπε ότι θα φτιάξει αλλά θα αργήσει.ξέρετε πόσο καιρό χρειάζεται για να φτιάξει?με έχει ταλαιπωρησει πολυ αυτο το πραγμα.και το θεμα ειναι οτι θα χρειαστω και αλλες ενεσεις γιατι δεν εχει τελιωσει ακομα η απονευρωση.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα. Δεν θεωρώ πιθανό με το τσίμπημα της βελόνας να τραυματίστηκε κάποιο νεύρο. Εξάλλου, ο τραυματισμός κάποιου νεύρου συνήθως εκδηλώνεται με παραισθησία (παραμονή του μουδιάσματος). Όταν γίνεται η έγχυση του φαρμάκου γρήγορα και υπό πίεση μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο τραύμα ή αποκόλληση του ιστού στην περιοχή και να έχετε πόνο. Κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί πολύ καιρό για να αποκατασταθεί. Έχετε δει κάποια διαφορά από την πρώτη μέρα? Κάποια βελτίωση ή κάποια άλλη αλλαγή σε αυτό που νιώθετε? Υπάρχει κάποιο πρήξιμο στην περιοχή? Ή κάποιο φούσκωμα σε κάποιο σημείο του ούλου? Όταν πατάτε το δόντι σας πονάτε?

  • Ο/Η Γιαννης λέει:

    Αμέσως μόλις πέρασε η αναισθησια ένιωσα αυτό το μουδιάσμα τον πόνο τη δυσκολία στην καταπωση.και είναι 7 μέρες τώρα. Είναι πολύ ενοχλητικό..ελπίζω να φτιάξει. Ευχαριστώ πολύ!!

  • Ο/Η Γιαννης λέει:

    Γειά σας!Ξεκίνησα απονευρωση,στον κατω τραπεζιτη.Στην πρώτη επίσκεψη πήγαν όλα καλά. Στη δεύτερη που έγινε πριν 7 ημέρες μου έκανε 5 ενεσεις η μία από αυτές πόνεσε λίγο και έβγαλε και αίμα. Περνώντας η ενεση μετά από 3 ώρες, πέρα από το ότι δεν ανοίγε το στόμα μου για 3 ημερες έχω πόνο στο λαιμό δυσκολία στην κατάπωση και μια αίσθηση ότι μου έχει σταθεί κάτι στο λαιμό. Πήγα σε ΩΡΛ και μου είπε ότι είναι από την ενεση.είναι φυσιολογικό?ποτέ θα φτιάξει?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Μου λέτε ότι η ένεση έγινε πριν από 7 ημέρες ενώ ο πόνος στο λαιμό σας υπάρχει εδώ και 3 μέρες. Εάν ο πόνος ξεκίνησε αμέσως μόλις πέρασε η αναισθησία και έχουν περάσει 7 ημέρες χωρίς βελτίωση (ή επιδείνωση), είναι δύσκολο να εξηγηθεί και θα πρέπει να σας δει ο οδοντίατρός σας. Εάν ο πόνος ξεκίνησε 4 μέρες μετά την αναισθησία, τότε μάλλον το πρόβλημα είναι κάποια μόλυνση που σχετίζεται με την απονεύρωση και όχι η αναισθησία. Αν πάλι ο πόνος ξεκίνησε αμέσως μόλις πέρασε η αναισθησία και διαρκεί 3 μέρες, τότε θα πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά ή και να περάσει τελείως στις 4-5 μέρες. Φυσικά, μπορεί να είναι και ένας συνδυασμός κάποιου προβλήματος από την αναισθησία και κάποιου της απονεύρωσης. Θα πρότεινα να πάτε στον οδοντίατρο που σας κάνει την απονεύρωση για να σας εξετάσει και να διαπιστωθεί ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα.

  • Ο/Η βασιλης λέει:

    Καλησπερα γιατρε.Το προβλημα μου ειναι οι αναγουλες οταν ακουμπησει στη γλωσσα μου ιατρικο εργαλειο η το δαχτυλο του οδοντιατρου με αποτελεσμα να αναβαλω την επισκεψη μου στον οδοντιατρο για τρεις εξαγωγες ριζων και τοποθετηση γεφυρας η βιδωτων δοντιων.Να προσθεσω οτι αναγουλιαζω και οταν δαγκωνω το μηχανημα της πανοραμικης.θα ηθελα να σας ρωτησω αν μπορω να τοποθετησω γεφυρα η νεο δοντι χωρις πανοραμικη και ποια ειναι η γνωμη σας για το βελονισμο το αζωτο και την ολικη αναισθησια.Υπαρχει καποιος γιατρος στη θεσσαλονικη που θα μπορουσα να απευθηνθω;Γιατρε εχω πολυ σοβαρο προβλημα και περιμενω την απαντηση σας.Ευχαριστω θερμα εκ των πρωτερων

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Το πρόβλημα του αντανακλαστικού του εμετού (αναγούλιασμα) είναι αρκετά συχνό και συνήθως προέρχεται από το άγχος που έχουμε όταν πηγαίνουμε στον οδοντίατρο. Για την πανοραμική ακτινογραφία για παράδειγμα, δαγκώνετε ένα πλαστικό εξάρτημα με τα μπροστινά σας δόντια, πιο έξω από εκεί που βάζετε το πιρούνι σας όταν τρώτε. Παραμένει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει κάπως να αντιμετωπιστεί. Ο οδοντίατρος μπορεί να ψεκάσει λίγο τοπικό αναισθητικό στην πίσω περιοχή του στόματός σας. Τα πράγματα βέβαια θα γίνουν καλύτερα όταν μουδιάσετε για να γίνουν οι εξαγωγές, αλλά μπορεί και πάλι να παραμείνει το πρόβλημα. Μια άλλη λύση είναι να πάρετε κάποιο ηρεμιστικό που θα σας χορηγήσει ο οδοντίατρός σας. Αυτό τις περισσότερες φορές βοηθά αρκετά και μπορεί να ολοκληρωθεί η εργασία που πρέπει να γίνει.
      Σχετικά με τη γενική αναισθησία, είναι υπερβολή για τις τις δουλειές που αναφέρετε, αλλά ακόμη και αν γίνει για τις εξαγωγές, δεν μπορείτε να κάνετε γενική αναισθησία για κάθε συνεδρία που απαιτείται για την κατασκευή δοντιών (τροχίσματα, δοκιμές, συγκόλληση κ.λπ. – καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε γενική αναισθησία 5 φορές σε διάστημα 2 εβδομάδων). Το πρωτοξείδιο του αζώτου είναι μια λύση αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα απαγορεύεται να γίνεται σε ιατρεία, οπότε θα το βρείτε σπάνια. Παρόμοια δράση και αποτέλεσμα θα έχετε με τα ηρεμιστικά που σας ανέφερα πριν. Σχετικά με την τελευταία ερώτησή σας, αν μπορείτε να κάνετε γέφυρα χωρίς πανοραμική, ναι μπορείτε, αλλά θα έπρεπε να βγουν τουλάχιστον μικρές ακτινογραφίες, οι οποίες είναι πολύ πιο δύσκολες (από πλευράς αντανακλαστικού) από την πανοραμική. Για να γίνουν εμφυτεύματα απαιτείται σίγουρα πανοραμική και ίσως και αξονική ακτινογραφία.
      Εμείς είμαστε στη Θεσσαλονίκη, ευχαρίστως να σας δούμε από κοντά.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Το μόνο που μπορώ να σχολιάσω από αυτά που γράφετε είναι ότι εάν τα δόντια ήταν τόσο χαλασμένα που να φτάνει η βλάβη στο νεύρο, δικαιολογείται ο πόνος. Το αν είναι 15 δόντια χαλασμένα φυσικά δεν είναι καλό, αλλά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση, θα πονάνε 15 δόντια… Όταν κάνατε τις απονευρώσεις, ή τις επαναλήψεις των απονευρώσεων, ή όταν βγάζατε δόντια, άλλαζε ο πόνος? Ανακουφιζόσασταν καθόλου, επιδεινωνόταν η κατάσταση, ή όλα παρέμεναν ίδια?

    Είναι προφανές ότι έχετε ψάξει πολύ το θέμα. Αν αποκλειστεί ο οδοντικός πόνος, ίσως θα μπορούσατε να πάτε σε κάποιο ιατρείο πόνου, μήπως μπορέσουν εκεί να σας βοηθήσουν. Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει τέτοιο ιατρείο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, απ’ όσο γνωρίζω.

    Σας εύχομαι περαστικά. Όταν μπορέσετε στείλτε με e-mail την πανοραμική σας για να συζητήσουμε παραπάνω.

  • Ο/Η Εύα λέει:

    Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για την τόσο άμεση απάντηση ειλικρινά.Δεν ήμουν τόσο αναλυτική γιατί δεν ήθελα να σας κουράσω. Σε όλα τα δόντια που υποδείκνυα στους γιατρούς ότι με πονούσαν και τα απονευρώναμε, όλα είχαν κάποια αιτιολογία που δικαιολογούσε τον πόνο, π.χ, ήταν τόσο χαλασμένο που η βλάβη είχε φτάσει στο νεύρο στην πλειο ψηφία των περιπτώσεων. Απλά, το θέμα είναι πως με πονούσε και με πονάει μεγάλος αριθμός δοντιών, για παράδειγμα 15. Ο πόνος δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες ούτε από άγγιγμα, οπότε δεν εμφανίζει τα χαρακτηριστικά της νευραλγίας, οπότε μου είπαν πως ίσως είναι άτυπη μορφή της και συγκεκριμένα άτυπη οδονταλγία. Τα χάπια που έχω δοκιμάσει, δεν με έχουν βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο, αλλά ούτε τα συμβατικά αντιφλεγμονώδη με πιάνουν. Στο μεταξύ, έκανα ακόμα και μαγνητική τομογραφία γνάθου, μήπως είναι κροταφογναθικός πόνος,που αντανακλά στα δόντια, αλλά δεν έδειξε τίποτα. Σε περιοδοντολόγο πήγα και μου είπε πως δεν έχω κάποιο περιοδοντικό νόσημα, ενώ ορθοδοντικός μου είπε πως ούτε από το πως κλείνουν τα δόντια υπάρχει θέμα. Δεν ξέρω τι να κάνω, έχω απελπιστεί και ούτε οι γιατροί πλέον ξέρουν. Ιατρικό ιστορικό δεν είχα ποτέ κάτι ιδιαίτερο, πέρα από ένα οίδημα οπτικών θηλών στα μάτια που το τσεκάραμε και πρόσφατα με μαγνητική εγκεφάλου και όλα οκ. Θα ήθελα να δείτε μία πανοραμική μου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποια εδώ στο σπίτι που σπουδάζω. Σας ευχαριστώ και πάλι και συγγνώμη για το μεγάλο ποστ.

  • Ο/Η Ευα λέει:

    Αγαπητε γιατρε καλησπερα.Πριν απο περιπου δυο χρονια εκανα εξαγωγη φρονιμητων που ηταν εγκλειστοι και οι τεσσερις σε γναθοχειρουργο.Απο τοτε αρχισαν να με πονανε διαφορα δοντια τα οποια απονευρωνα αλλα ο πονος επεμενε.Γινοταν επαναληψη των απονευρωσεων σε ενδοδοντολογο γιατι λογω της ηλικιας μου(21 ετων) δεν ηθελαν να τα βγαλουμε.Τελικα εβγαλα καποια δοντια που ειχαν εν τελει τρεις η τεσσερις κυστες το καθενα.Επειδη ομως ο πονος επεκταθηκε και σε αλλα δοντια μου ειπαν οτι ισως ειναι νευραλγια και ακολουθησα διαφορες αγωγες οπως lyrica,gabental,tegretol,neurontin,stelminal διχως καποιο αποτελεσμα.Εχω απογοητευθει και απελπιστει και δεν ξερω τι να κανω.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Τα δόντια που απονευρώσατε πονούσαν χωρίς να είναι χαλασμένα; Εάν ήταν χαλασμένα, τότε ο πόνος από τα δόντια θα μπορούσε να εξηγηθεί. Οι κύστεις που αναφέρετε επίσης μπορούν να εξηγηθούν αν τα δόντια ήταν νεκρά και η απονεύρωσή τους δεν ήταν επιτυχής. Η νευραλγία δεν θα προκαλούσε κύστεις και θα είχε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, για παράδειγμα θα ενεργοποιείτο ακουμπώντας εξωτερικά κάποια περιοχή του προσώπου σας. Για να σας πω κάτι παραπάνω θα ήθελα να δω αρχικά μια πανοραμική ακτινογραφία και να μου πείτε περισσότερα για το ιστορικό. Το είδος του πόνου, αν μπορούσατε να προκαλέσετε τον πόνο με κάποιο ερέθισμα, αλλαγές στον πόνο με τις διάφορες θεραπείες (φάρμακα και απονευρώσεις), το ιατρικό ιστορικό σας κ.α.
      Να σημειώσω επίσης ότι δεν είναι πιθανο να σχετίζονται οι εξαγωγές των φρονιμιτών με το πρόβλημα που έχετε.

  • Ο/Η Δημητρης λέει:

    Γεια σας, θα ηθελα να ακουσω την γνωμη σας σχετικα με ενα προβλημα που αντιμετωπιζω. Για καποιο δοντι μου κατω δεξια που ειχε φλεγμονη κ επρεπε να το βγαλω πηγα σε καποιο οδοντογιατρο και συνεβη το εξης. Στην τριτη ενεση που μου ειχε κανει εγω καθως περιμενα να μουδιασω περισσοτερο ξαφνικα ενω εκανα καποια κινηση με το σαγονι μου ενιωσα εναν φριχτο πονο δεξια στο νευρο του σαγονιου λες κ με εσκιζαν με νυστερι ενα πραγμα. Δεν εδωσα σημασια εκεινη την ωρα κ μετα επειδη δεν με επιαναν καλα οι ενεσεις αποφασιε ο γιατρος να σταματησουμε κ να περιμενουμε καποιες μερες. Οταν εφυγα κ πηγα στο σπιτι μετα καθως περναγε η ναρκωση με περιμενε μια εκπληξη δυσαρεστη, ποναγα πολυ εκει στην περιοχη που μπαινει η ενεση η στελεχιαια κ δεν μπορουσα σχεδον να ανοιξω το στομα μου, το μυαλο μου δεν πηγε στο κακο κ τις επομενες μερες οταν ηρθε η ωρα να παω ξανα στον γιατρο του ειπα τι εχει συμβει κ εκεινος μου ακυρωσε κ εκεινο το ραντεβου γιατι ακομα ποναγα για να περασει ο πονος απο το σαγονι. Για να μην σας κουραζω αλλο, μεχρι σημερα εχει περασει σχεδον ενας μηνας κ ακομα το θεμα με το σαγονι μου δεν εχει λυθει κ ο πονος υπαρχει οταν ειτε παω να το ανοιξω πολυ οπως σε ενα χασμουρητο η φταρνισμα που γινεται κ ακουσια ειτε βαζοντας το χερι μου μεσα στο στομα μου ειναι σχεδον αδυνατον να ακουμπησω εκει στην περιοχη του νευρου αυτου κατω δεξια στο βαθος του στοματος μου. Πριν 2 μερες ξεκινησα απο μονος μου να παιρνω βολταρεν 75mg 2 φορες τη μερα ελπιζοντας οτι θα μπορεσει να περασει. Εσεις γιατρε τι με συμβουλευετε να κανω κ αν μπορειτε να μου πειτε τι εχει συμβει περιπου να ξερω κ αν θα περασει αυτο η επειδη το αμελησα ισως στην αρχη θα μεινει ετσι η κ καποιο αλλο ισως φαρμακο που να μπορει να με βοηθησει να φτιαχτει η ζημια που εκανα αθελα μου μουδιασμενος. Ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλή σας μέρα. Όπως και εσείς σημειώνετε, το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε από κάποια κίνηση που κάνατε και όχι από την αναισθησία. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το τσίμπημα από τη βελόνα να προκαλέσει κάτι τέτοιο, ακόμα και αν αυτή πάει ακριβώς πάνω στο νεύρο.Όταν είστε μουδιασμένος βέβαια είναι πιο εύκολο να κάνετε μια ακραία κίνηση, που αν δεν είσασταν μουδιασμένος ο πόνος που θα νιώθατε δεν θα το επέτρεπε. Η κίνηση αυτή λοιπόν, σε συνδυασμό με την ανατομία της άρθρωσης και της γνάθου σας (οι κινήσεις της γνάθου δεν προκαλούν συνήθως τέτοια προβλήματα) οδήγησαν σε κάποιο τραυματισμό είτε του νεύρου, είτε κάποιων μυών είτε του οστού. Πολύ πιθανό να είναι και κάποιο τραύμα που έγινε στην άρθρωση, η οποία να σημειώσω ότι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην περιοχή που γίνεται το τσίμπημα, πίσω από το αυτί σας και είναι αυτή που ανοιγοκλείνει το στόμα σας.
      Η λήψη αναλγητικών/αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για 10 μέρες είναι συνήθως το πρώτο βήμα σε κάτι τέτοιο. Βέβαια, στην περίπτωσή σας, δεν έχει γίνει διάγνωση. Το καλύτερο λοιπόν θα ήταν είτε ο οδοντίατρος σας, είτε κάποιος γναθοχειρουργός που ειδικεύεται στην κροταφογναθική διάρθρωση να σας εξετάσει. Με την ψηλάφηση και τις κινήσεις που θα σας κάνει, θα μπορέσει να διαπιστώσει ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα ή ακόμη και να σας προτείνει κάποια αρθροσκόπηση, ή κάποιες φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις.
      Το πρόβλημα που έχετε είναι ενδιαφέρον για το blog μας. Θα το εκτιμούσα αν μας ενημερώνατε για την πορεία και την έκβαση της υγείας σας. Περαστικά σας.

  • Ο/Η Αναστασία λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Καλημέρα σας. Ας προσπαθήσω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα σε αυτά που λέτε: ένα δόντι μπορεί να νεκρωθεί για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ένα βαθύ σφράγισμα, κοντά ή ακόμα και ως το νεύρο. Σκεφτείτε ότι το χαλασμένο τμήμα του δοντιού αφαιρείται (ακρωτηριάζεται δηλαδή), δεν θεραπεύεται, και στη θέση του τοποθετείται κάποιο τεχνητό υλικό (σφράγισμα). Πολλές φορές λοιπόν, το δόντι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και είτε νεκρώνεται είτε πονάει τόσο που πρέπει να αφαιρεθεί το νεύρο του (να το νεκρώσει δηλαδή ο οδοντίατρος).
    Όταν το δόντι έχει νεκρωθεί, στη θέση του νεύρου και των αγγείων που υπήρχαν κανονικά, υπάρχει ρυπαρό περιεχόμενο, νεκρά στοιχεία του νεύρου. Όταν αυτά μολυνθούν (αναπτυχθούν μικρόβια δηλαδή μέσα στη ρίζα του νεκρού δοντιού), είτε πονάτε πάρα πολύ, είτε πρήζεστε, είτε δημιουργείται ένα συρίγγιο, που είναι ένα κανάλι, μια τρύπα (απλά μιλώντας) για να παροχετευτεί το πύον από τη ρίζα του δοντιού στο στόμα σας, Μπορούν βέβαια να συνυπάρχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα.
    Σε εσάς, δεν πονάτε στη μάσηση γιατί ακριβώς έχετε το συρίγγιο, παροχετεύεται το πύον. Όταν πονάτε δεν πονάει πλέον το δόντι (είναι νεκρό πλέον), πονάει η περιοχή γύρω από δόντι που πιέζεται από πύον που παράγεται από το μολυσμένο δόντι.
    Από αυτά που μου λέτε ακούγεται ότι χρειάζεται αντιβίωση αλλά επίσης και πολλές αλλαγές στο δόντι σας πριν τελειώσει η απονεύρωση (άνοιγμα του δοντιού αφού απομονωθεί με ελαστικό απομονωτήρα, πλύσεις με αντισηπτικά, κλείσιμο αντισηπτικών μέσα στη ρίζα και προσωρινό σφράγισμα).
    Βασικό είναι να μην ανησυχείτε. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας απονεύρωσης και δεν καθορίζουν το αν η απονεύρωση θα πετύχει στο τέλος.

  • Ο/Η Αναστασία λέει:

    καλησπερα σας!
    Σε συνέχεια του απο 3/5 μήνυμα μου , θελω να δείτε το εξής:
    ο γιατρός μου είπε οτι το δόντι είναι νεκρό αλλά θα κάνουμε απονεύρωση . ο λόγος που έγινε όλο αυτο το θεμα είναι ίσως επειδή το σφράγισμα είναι βαθύ, η λευκή ουσία σφράγισης ακουμπα στα νεύρα (;) και γιααυτο είχα πόνους και πρήξιμο. κάναμε απονεύρωση και είμαι στη τρίτη ημέρα όπου εχω ενα μικρό πρήξιμο στο ούλο _στο δόντι που έγινε η απονεύρωση_αλλά το πιο σημαντικό είναι οτι το ούλο ειναι μαλακό και καθώς το πίεσα κάτι μέσα καταλαβα οτι έσκασε. Στη μάσηση δεν πονάω. Υπάρχει περίπτωση να είναι συριγγιο? Εκείνος είπε οτι είναι κάποια αντίδραση και ίσως χρειαστώ αντιβίωση.
    Τι θα λέγατε για όλα αυτά;
    Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα
    Ευχαριστώ

  • Ο/Η Ελένη λέει:

    Καλησπέρα και χρόνια σας πολλά. Μια τυπική ερώτηση θα ήθελα να σας κάνω σχετικά.με την αναισθησία. Πρόκειται να πραγματοποιήσω επέμβαση αφαίρεσης και για τους 4 φρονιμητες. Ο Γναθοχειρουργος μου ανέφερε οτι εκτος απο τις ενεσεις στα ουλα θα μ κανει και απευθειας κορτιζονη στους γλουτούς. Είναι φυσιολογικό αυτό ή να μην τον εμπιστευτώ? Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας.
      Ο γναθοχειρουργός σας προφανώς προτείνει κάτι τέτοιο για να μειωθούν τα μετεξακτικά συμπτώματα και κυρίως το πρήξιμο. Δεν υπάρχει καμία σχέση της χορήγησης κορτιζόνης με την αναισθησία. Εάν η γενική κατάσταση της υγείας σας είναι καλή και δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, δεν συνηθίζεται να γίνεται χορήγηση κορτιζόνης. Ακόμη και σε χειρουργικά περιστατικά με πολλά εμφυτεύματα, όπου έχουμε έντονο οίδημα, συνήθως δεν δίνουμε κορτιζόνη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να εμπιστευτείτε τον γναθοχειρουργό σας, απλά προτιμά να ακολουθεί αυτή την πρακτική, την οποία έχετε κάθε δικαίωμα να αρνηθείτε.

  • Ο/Η Αναστασία λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ για την τόσο άμεση απάντηση και την καθοδήγηση σας. Οι συμβουλές σας με ηρέμησαν. Καλή συνέχεια στο έργο σας!

  • Ο/Η Αναστασία λέει:

    Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά με υγεία,
    εκανα πριν περιπου ενα μηνα σφράγισμα σε δόντι στη κάτω γνάθο. κατα το κλείσιμο ενιωθα μικρή ενόχληση σε συγκεκριμένο σημείο και το είπα στη γιατρό αλλά δεν εντόπισε κάτι. μετά απο μερικές μέρες άρχισε να με πονάει το σφραγισμένο δόντι ακόμα και στον ύπνο. Επίσης ξυπναγα αποτην ενόχληση και κοιμομουν μονο μετά απο αναβράζον. σε κατασταση ηρεμίας ένιωθα ενα χτυπο
    Επίσης πηρα χαπια algofren για 4 μέρες που δεν εκαναν τίποτα απολύτως.
    στη συνέχεια πήρα amoxil 1g για 7 μέρες με αισθητη διαφορά.τα σταματησα το Μ. Σαββατο . απο το μεσημέρι της Κυριακης του Πάσχα εως τωρα η κατασταση επιδεινώνεται. το ούλο κάτω απο το δόντι μόλις το αγγιζω με ενοχλεί.
    φοβαμαι οτι αρχιζουν πάλι οι ιδιες ενοχλήσεις. έπρεπε να παρω περισσοτερο καιρό amoxil? τι μπορεί να φταίει , ίσως να πήγε κάτι στράβά κατα το σφράγισμα?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και Χρόνια Πολλά!
      Τα συμπτώματα, όπως τα περιγράφετε, μάλλον δείχνουν ότι το δόντι σας θα χρειαστεί απονεύρωση. Στο ίδιο οδηγεί και το ότι το Αmoxil βοήθησε (η αντιβίωση βοηθά όταν υπάρχει μόλυνση και κάτι τέτοιο προέρχεται συνήθως από ένα νεκρό δόντι). Η δοσολογία του αντιβιοτικού που πήρατε είναι αρκετή αλλά ίσως να χρειαζόταν κάποιο άλλο φάρμακο. Εξάλλου, το αντιβιοτικό δεν αντιμετωπίζει το αίτιο αλλά μόνο τη μόλυνση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί το αίτιο, η μόλυνση μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή.
      Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να κάνει κάποια τεστ ζωτικότητας και μια ακτινογραφία στο δόντι σας για να δει εάν τελικά χρειάζεται απονεύρωση. Εάν όχι, τότε μάλλον θα πρέπει να αφαιρεθεί το σφράγισμα που κάνατε και να τοποθετηθεί ένα προσωρινό (ή και ένα νέο μόνιμο).

  • Ο/Η ΔΩΡΑ λέει:

    Καλησπερα σας κ παλι κ σας ευχαριστω για τον χρονο σας γιατρε!!!απο την Μ.πεμπτη το βραδυ την ξεκινησα ανα 8ωρο…μεινανε 3 χαπια ως τωρα…θα κανω οπως μου λετε θα παρω κ ενα algofren πριν παω κ ο θεος βοηθος…σας ευχαριστω πολυ…κ ευχομαι οτι καλυτερο για ολους μας…

  • Ο/Η ΔΩΡΑ λέει:

    Καλησπερα σας γιατρε.πριν 3 βδομαδες ξεκινησα απονευρωση.μου το κλεισε προχειρα με χλωριουχα φαρμακα μεσα κ ημουν με το προχειρο..πριν καμια βδομαδα που ηταν να παω να το ανοιξει εσπασε το προσωρινο κ φανηκε το βαμβακι το οποιο ηταν ετοιμο να βγει…απο την ωρα εκει εχω φοβερο πονο κ ελαχιστο πρηξιμο…επεσε μεσα στην μεγαλη βδομαδα κ δεν υπηρχε γιατρος..οποτε παιρνω απο εκεινη την ημερα augmentin k algofren600.το πρηξιμο υποχωρησε αλλα ο πονος ειναι ακομη εκει..εχει μολυνθει σιγουρα κ φοβαμαι πως δεν θα πιασει η αναισθησια λογω φλεγμονης…σε 3 μερες μου ειπε η γιατρος να παω για πλυσεις ….υπαρχει καποιος τροπος να βοηθηθω πχ.αν παρω algofren πριν παω θα βοηθησει εκεινη την ωρα…ξεχασα να σημειωσω εχω να παρω ακομη 4 χαπια αντιβιωσης…ευχαριστω γιατρε..ποναω πολυ τωρα που σας γραφω δεν ξερω αν εγινα κατανοητη…

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Γίνατε απολύτως κατανοητή. Προφανώς το δόντι είναι μολυσμένο και κάνετε πολύ καλά που παίρνετε την αντιβίωσή σας. Η αναισθησία είναι γεγονός ότι δεν πιάνει το ίδιο καλά όταν κάποια περιοχή φλεγμαίνει, αλλά στην περίπτωσή σας το δόντι δεν πονάει, πονάει η περιοχή γύρω από το δόντι όταν πιέζεται από το δόντι (το δόντι δεν έχει ζωντανό νεύρο για να πονάει). Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε για να συνεχίσει η γιατρός σας την θεραπεία, όπως σας είπε να κάνει πλύσεις και να ξανακλείσει προσωρινά το δόντι. Δεν μου είπατε πόσες μέρες ακριβώς παίρνετε το Augmentin. Θα πρότεινα να το πάρετε 6 μέρες με τα συμπτώματα που αναφέρετε. Σχετικά με το Algofren, οπωσδήποτε θα βοηθήσει αν πάρετε ένα πριν πάτε στο ραντεβού σας.

  • Ο/Η ΤΖΟΒΟΛΟΥ ΝΤΙΑΝΑ λέει:

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ Κε ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΕ, ΜΕ ΚΑΘΥΣΗΧΑΣΑΤΕ! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

  • Ο/Η ΤΖΟΒΟΛΟΥ ΝΤΙΑΝΑ λέει:

    ΝΑ ΣΥΜΠΗΡΩΣΩ, ΟΤΙ ΙΔΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΚΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΕΧΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΑΛΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Ο/Η ΤΖΟΒΟΛΟΥ ΝΤΙΑΝΑ λέει:

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΠΡΙΝ 3 ΜΕΡΕΣ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΙΣΩ ΔΟΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟ. ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ ΕΙΧΕ ΚΑΡΦΩΘΕΙ ΣΤΟ ΟΣΤΟ ΤΗΣ ΓΝΑΘΟΥ. ( ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΧΑ ΑΦΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΘΗΚΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ Η ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΗΓΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ 24ΩΡΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΠΟΝΟ ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ DEPON 1000 ΑΝΑ 8 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΖΙΝΑDOL TΩΝ 500. ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΕΔΕΙΞΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΩΡΕΣ Ο ΠΟΝΟΣ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΕΝΤΟΝΟΣ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΠΡΗΞΙΜΟ ΣΤΟ ΜΑΓΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ » ΠΕΤΡΩΜΑΤΟΣ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ ΔΕΝ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΑ ΤΗΝ ΕΝΕΣΗ VOLTAREN ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΚΟΥΦΗΣΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ. ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΩ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ Ο ΕΝΤΙΝΟΣ ΠΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ, ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΖΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΨΗΛΑΦΙΣΗ, ΣΤΟ ΜΑΓΟΥΛΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΝΕΣΗΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ? ΜΠΑΙΝΩ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΠΡΗΞΙΜΟ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Ότι σύμπτωμα έχετε προέρχεται από την εξαγωγή και όχι από την αναισθησία. Γενικά, η αναισθησία είναι μια πολύ μικρής επεμβατικότητας διαδικασία, σε αντίθεση με την εξαγωγή, ιδίως εάν αυτή ήταν χειρουργική. Εάν προϋπήρχε μόλυνση ή εάν έγινε κάποια μόλυνση μετά την εξαγωγή, αποτελεί λόγο για επιδείνωση των συμπτωμάτων που αναφέρετε. Από τη στιγμή που πήρατε αντιβίωση (το zinadol πρέπει να το πάρετε με το σωστό σχήμα και όχι μόνο όταν έχετε συμπτώματα – τουλάχιστον για 5 μέρες, 3 το 24ωρο ανά 8 ώρες) θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή. Το πρήξιμο συνήθως υποχωρεί στις 4-5 μέρες μετά την εξαγωγή. Θα βοηθούσε πολύ αν βάζατε πάγο στο μάγουλο, στην περιοχή της εξαγωγής το πρώτο 24ωρο, όχι τώρα όμως. Νιώθετε πόνο στην περιοχή της αναισθησίας γιατί η αναισθησία γίνεται στην περιοχή που βρίσκονται οι ρίζες του δοντιού που βγήκε (στην άνω γνάθο). Επίσης, Το αίσθημα του σφυγμού σας, ιδιαίτερα όταν ξαπλώνετε, εξηγείται γιατί στην περιοχή υπάρχει φλεγμονή και αυτό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Μην ανησυχείτε, όλα αυτά που αναφέρετε είναι φυσιολογικά στη διαδικασία της επούλωσης και θα περάσουν σύντομα. Εάν δεν είστε σημαντικά καλύτερα μέχρι αύριο (5η μέρα), θα πρότεινα, σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, να συνεχίσετε την αντιβίωση για 2-3 μέρες ακόμα. Για τον οδοντικό πόνο, εάν η παρακεταμόλη (π.χ. Panadol, Lonarid) δεν είναι αρκετή, μπορείτε να δοκιμάσετε την Ιβουπροφένη που είναι πιο αποτελεσματική (δισκία π.χ. Algofren ή Brufen).Επίσης, θα πρότεινα να μην ψηλαφείτε συχνά την περιοχή για να δείτε αν πονάει γιατί ίσως να την ερεθίζετε. Περαστικά σας!

  • Ο/Η Στέλλα λέει:

    Καλησπέρα έχω μεγάλο άγχος οταν πω στον οδοντίατρο και σε μερικές μερες πρόκειται να παω για να βαλω θήκη σε ενα δόντι που με ειχε ταλαιπωρήσει πολυ στο παρελθόν, το οποίο ισως χρειαστεί και απονεύρωση. Ειναι στην κάτω γνάθο και θα πρεπει να κανω στελεχιαία ένεση. Σε γενικές γραμμές ειμαι εξοικειωμένη με την διαδικασία (οχι της απονεύρωσης) αλλα παρόλα αυτα εχω σοβαρό άγχος πριν και κατα την διάρκεια της εξέτασης. Θα μπορούσα να παρω κάποιο ηρεμιστικό πριν την επίσκεψη μου στον γιατρό, ή υπαρχει περίπτωση συνέργειας/ανταγωνισμού με την ένεση; Ευχαριστώ Εκ των προτέρων.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση αλληλεπίδρασης της τοπικής αναισθησίας με την λήψη ηρεμιστικού. Είναι κάτι που γίνεται συχνά σε φοβικούς ασθενείς. Παρ’ όλ’ αυτά, ιδιαίτερα εάν δεν έχετε πάρει συνταγή για ηρεμιστικά (για άλλους λόγους) από τον γιατρό σας, θα πρέπει να το συζητήσετε μαζί του έτσι ώστε να σας δώσει το κατάλληλο φάρμακο και στην κατάλληλη δόση. Τα φάρμακα αυτά εξάλλου είναι συνταγογραφούμενα, δεν θα σας τα δώσουν στο φαρμακείο εάν δεν έχετε συνταγή. Επίσης, εάν δεν παίρνετε τέτοια φάρμακα, καλό είναι να έχετε κανονίσει να σας συνοδεύσουν στην επίσκεψή σας.

  • Ο/Η Μαντώ λέει:

    Καλησπέρα σας,στις 8/3 ένοιωσα ένα πόνο στο βούρτσισμα στην άνω γνάθο στον τραπεζίτη και κατάλαβα ότι έχει πριστεί το ούλο μου ψηλά σε εκείνο το σημείο.Ξεκίνησα Amoxil 500ml τρεις φορες την ημέρα για δέκα μέρες.Ο πόνος έφυγε την επόμενη μέρα αλλά το πρίξημο όχι.Πήγα στον οδοντίατρο και μου είπε ότι είναι σκληρό λείο και λίγο λευκό και δεν είναι απόστημα όπως επίσης το δόντι δεν με πονάει (το χτύπησε) και δεν με ενοχλεί ούτε το κρύο ούτε το ζεστό.Σήμερα θα πάω για πανοραμικη ακτινογραφία.Η δική σας άποψη ποια είναι.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να κάνω διάγνωση με τα στοιχεία που μου δίνετε. Υπάρχουν πρωτόκολλα και διαγνωστικές διαδικασίες που ακολουθούνται για να γίνει η οποιαδήποτε διάγνωση, και σίγουρα απαιτείται συν τοις άλλοις και κλινική εξέταση. Θα μπορούσε να είναι ένα νεκρό δόντι, ένα περιοδοντικό απόστημα, μια αλλοίωση των μαλακών ιστών ή ακόμη και κάποια μη παθολογική διόγκωση της περιοχής που απλά δεν την είχατε προσέξει γιατί δεν σας είχε πονέσει το δόντι. Αρχικά ελέγχεται το δόντι (τεστ ζωτικότητας, επικρουστικά, πίεση κ.λπ.), στη συνέχεια ελέγχονται τα ούλα με περιοδοντική μήλη, μετά λαμβάνεται ακτινογραφία. Σίγουρα γίνεται έλεγχος του ιστορικού, των σφραγισμάτων ή άλλων αποκαταστάσεων που υπάρχουν στα δόντια της περιοχής και αρκετά άλλα, ανάλογα με την περίπτωση.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Θα έλεγα πως όχι. Έτσι κι αλλιώς, αν έχει τραυματιστεί το νεύρο δεν μπορεί να γίνει κάτι. Το ότι έχετε ξεμουδιάσει κάπως είναι πολύ καλό. Κατά πάσα βεβαιότητα θα επανέλθετε πλήρως.

  • Ο/Η Yianna λέει:

    Γεια σας!εχω κανει εξαγωγη εγκλειστου κατω δεξια την παρασκευη και εχει μουδιασει το μισο κατω χειλος και πογουνι και δεν υποχωρει.Μηπως εχει τραυματιστει νευρο?ειναι αναστρεψιμη κατασταση;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η αίσθηση μουδιάσματος που έχετε μοιάζει με αυτήν που είχατε όταν σας αναισθητοποίησε ο οδοντίατρός σας, πριν ξεκινήσει την εξαγωγή του δοντιού;
      Εάν ναι, το μούδιασμα είναι πλήρες (όπως κατά την εξαγωγή) ή έχει ξεμουδιάσει αλλά όχι τελείως;

      Εάν το μούδιασμα που νιώθετε τώρα μοιάζει με την αναισθησία, υπάρχει πιθανότητα να έχει γίνει κάποιος τραυματισμός του κάτω φατνιακού νεύρου, κάτι που συνήθως είναι αντιστρεπτό αλλά υπάρχει πιθανότητα να είναι και μη αντιστρεπτό. Εάν το μούδιασμα που νιώθετε είναι σχετικό και όχι πλήρες, οι πιθανότητες επαναφοράς της πλήρους αίσθησης είναι πολύ περισσότερες. Συνήθως, η επαναφορά γίνεται σε λίγες μέρες ή και σε διάστημα μέχρι 18 μηνών.

      Ας μη βιαζόμαστε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα. Περιμένετε μερικές μέρες και επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο που σας έκανε την εξαγωγή. Από την πανοραμική ακτινογραφία που είδε και από το τι προέκυψε κατά την εξαγωγή, μπορεί να κάνει μια πολύ καλύτερη πρόβλεψη για την πιθανότητα να έχει γίνει τραυματισμός του νεύρου.

      • Ο/Η Yianna λέει:

        Σας ευχαριστω για την γρηγορη ανταποκριση σας! Εχει ξεμουδιασει λιγο,δεν ειναι οπως στην αναισθησια!Την Παρασκευη ειναι το ραντεβου μου,πρεπει να παω πιο γρηγορα για τον λογο αυτο?

  • Ο/Η Χριστινα λέει:

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το χρόνο που αφιερώνεται σε ολους εμας. Εχω πολυ μεγαλη αναγκη την γνωμη σας και την συμβουλή σας. Είμαι 22 χρονων εδώ και 2 χρόνια σχεδον αντιμετωπισα προβληματα και πόνο στους φρονιμιτες μου. Μετα την πανοραμικη αποφασιστηκε οτι πρεπει να κανω χειρουργικη αφαίρεση και των τεσσαρων μιας και ηταν έγκλειστοι και δεν ειχαν χώρο ώστε να βγουν. Πηγα σε γναθοχειρουργο και στην πρωτη μου επισκεψη ενω ήμουν άρρωστη μου πρότεινε να κανουμε κατευθείαν την εξαγωγη του ενος. Χωρις να εχει προηγηθει καποια αντιστοιχη αντιβιωση πριν την εξαγωγη. Αυτο με προβληματισε και υστερα απο την συμβουλη του παθολογου μου το ανεβαλλα μεχρι να αναρωσω εντελως απο την βαριά γριπη που περασα. Πριν 8 μερες εκανα εξαγωγη του ανω αριστερα φρονιμιτη. Με την εξαγωγη του δοντιου δεν υπηρξε κανενα προβλημα παρα μονο οτι εκεινη την στιγμη άνοιξε το ρουφουνι μου το αριστερο. Μου χορηγησε augmentin, flagyl και algofren. Μετα απο καποιες ωρες αρχισα να εχω εντονο πονο στον κάτω αριστερο μου φρονιμιτη. Ο οποίος ειχε διογκωθεί φαινοταν κατι ασπρο και σκληρο μεσα κ εξω απο το ουλο. Επισκευτηκα τον γιατρο μ ο οποιος μ ειπε οτι θα κάνουμε επειγουσα εξαγωγή σε 2 μερες. Ετσι συνεχίζοντας την φαρμακευτηκε αγωγη πηγα για την δευτερη εξαγωγη. Τον ενημερωσα οτι ημουν αδιαθετη και ειχα ατονια και μου ειπε απλα ελπιζω να μην παθεις τίποτα και προχωρησαμε στην εξαγωγη. Ηταν μια δυσκολη και χρονοβορα επεμβαση με πολυ πονο, αλλα ολα πηγαν καλα. Μετα την εξαγωγη ειδα μια κληση του κατω χείλους μου προς τα αριστερα καθως κ όλης της κατω γναθου. Θεωρησα οτι ειναι απο την αναισθησία. Ομως ενω μετα το περας της αναισθησιας εφυγε το μουδιασμα απο την μιση μ γλωσσα που ειχε μουδιασει και απο το στομα μου εμφανιστηκε μεγαλο πρηξιμο κ πονος το οποιο εφτασε μεχρι το λαιμο.Το πρηξιμο κ ο πονος αρχισαν να μειωνονται αλλα εμφαμιστηκε ενα «γρουμπουλακι» στην πληγη το οποιο εβγαζε ενα πικρό υγρο. Σημετα επισκευτηκα τον γιατρο ο οποιος μ ειπε οτι παμε καλα αλλα να συνεχισβ την αντιβιωση αλλες 4 ημερες. Το στομα μ κ η γναθος μ δεν εχουν επανέλθει και τον ρωτησα γιατί και μου ειπε οτι δεν βλεπει καποια κλιση προς τα αριστερα. Ενω οντως το κατω χειλος μ κ ολη η κατω γναθος μοθ εχουν αρκετα μεγαλγ κλίση προς τα αριστερα. Ανησυχω και θελω την συμβουλη σας υπαρχει περιπτωση να μου εκανε καποια μονιμι ζημιά σε μευρο; Συγνώμη για την μεγαλη μου αναρτηση προσπαθησα μα εξηγήσω λεπτομερώς τα παντα και ευχαριστω εκ των προτέρων για το χρονο σας

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Αγαπητή Χριστίνα καλησπέρα.
      Σχολιάζω τα θέματα που θίγεις στην ανάρτησή σου:
      – Δεν χρειάζεται αντιβίωση πριν την εξαγωγή φρονιμίτη, εκτός αν είναι ήδη πρησμένος και πονάει, οπότε συνήθως αντιμετωπίζεται η μόλυνση με αντιβίωση και μετά γίνεται η εξαγωγή. Συνήθως, δεν χορηγείται αντιβίωση ούτε μετά την εξαγωγή, εκτός αν υπάρχει λόγος, ή εάν τα μετεξακτικά συμπτώματα επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται όσο περνάν οι μέρες.
      – Ορθώς ανέβαλλες την εξαγωγή. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται μια χειρουργική επέμβαση χωρίς επείγοντα λόγο σε κάποιον που είναι άρρωστος.
      – Με το άνοιγμα του ρουθουνιού σου μάλλον καταλαβαίνω ότι έγινε στοματοκολπική επικοινωνία. Με άλλα λόγια, όταν βγήκε ο φρονιμίτης, έγινε επικοινωνία του στόματος με το ιγμόρειό σου. Ανάλογα με το μέγεθος αυτής της επικοινωνίας, μπορεί να χορηγηθεί απλά αντιβίωση, ή να γίνουν διάφορες άλλες διαδικασίες για το κλείσιμο της επικοινωνίας (που είναι σα μια τρύπα). Σίγουρα, δίνονται οδηγίες να μη φταρνίζεσαι ή να φταρνίζεσαι με ανοιχτό το στόμα κ.α. Ο γιατρός σου θα πρέπει να σε παρακολουθήσει γι’ αυτό, για να δει αν έκλεισε η επικοινωνία.
      – Ο κάτω φρονιμίτης μάλλον τυχαία άρχισε να ενοχλεί την ίδια μέρα, από τη στιγμή που τίποτα δεν πειράχτηκε εκεί. Ενώ ήσουν ήδη με αντιβίωση, κατά πάσα πιθανότητα θα τακτοποιείτο και το θέμα του κάτω φρονιμίτη, έτσι ώστε να βγει και αυτός εν ψυχρώ, χωρίς δηλαδή να πονάς ή να έχεις μόλυνση. Ένα πολύ συνηθισμένο σχήμα εξαγωγών των φρονιμιτών είναι να βγαίνουν ο πάνω και ο κάτω της μιας πλευράς την ίδια μέρα. Έτσι, έχεις στην ίδια περιοχή ουσιαστικά μια φορά μόνο τραύμα, πρήξιμο κ.λπ. Προσωπικά, ότι φρονιμίτες και αν είναι, όσο δύσκολοι ή εύκολοι και αν είναι, προτείνω να βγαίνουν πάνω και κάτω ταυτόχρονα, φυσικά εάν και οι δύο χρειάζονται εξαγωγή.
      – Η κλίση της κάτω γνάθου και του χείλους μπορεί να οφειλόταν στην αναισθησία ή στην κάκωση του χειρουργείου.
      – Πρήξιμο, πόνος, αδυναμία να ανοίξεις το στόμα σου κ.α. είναι συνήθη μετά από μια χειρουργική εξαγωγή και δεν πρέπει να ανησυχείς. Όλα αυτά βελτιώνονται ή περνάνε τελείως σε 4-5 μέρες μετά την εξαγωγή.
      – Η συνέχιση της αντιβίωσης για άλλες 4 μέρες ακούγεται λογική αν δεν είχε ακόμη καταπολεμηθεί η λοίμωξη.
      – Σχετικά με το αν έγινε ζημιά σε κάποιο νεύρο, δεν μπορώ να σου πω. Το πρήξιμο, η κλίση της γνάθου και τα άλλα που αναφέρεις δεν υποδηλώνουν τραυματισμό του νεύρου και θα περάσουν. Εάν έχει τραυματιστεί κάποιο μεγάλο νεύρο, θα είσαι μουδιασμένη ακόμα. Είτε στη γλώσσα (που είπες ότι πέρασε), είτε στη γωνία του κάτω χείλους. Αν όμως είσαι μουδιασμένη λίγο και είναι 1-2-3 μέρες μετά την εξαγωγή, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι έγινε κάποια βλάβη.

      Σε κάθε περίπτωση, δώσε λίγες μέρες για να περάσουν τα συμπτώματα. Δεν ανέφερες πόσες μέρες έχει που έγινε η τελευταία επέμβαση. Όπως προείπα, χρειάζονται 4-5 μέρες για να βελτιωθούν τα συμπτώματα.

      Στο blog μας υπάρχουν άρθρα που μπορούν να σε ενημερώσουν σχετικά με την εξαγωγή φρονιμίτη.
      Δες εδώ: http://blog.smile-clinic.gr/?cat=282

      • Ο/Η Χριστινα λέει:

        Σας ευχαριστώ πολυ για την αμεση κ λεπτομερή απάντηση σας. Την δεύτερη εξαγωγη την εκανα πριν 4 ημερες. Μουδιασμα δεν εχω.

        • Ο/Η Χριστινα λέει:

          Επισης να προσθέσω οτι ειχα εντονο πόνο στους φρονιμιτες μου κ πρηξιμο κατα την πρωτη μου επισκεψη στον γιατρο. Ίσως αυτος ήταν ο λογος που μου προτεινε να κανουμε εκεινη την στιγμη την εξαγωγη

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Όπως σας είπα, συνήθως προτιμούμε να δώσουμε φαρμακευτικά αγωγή και όταν περάσουν τα συμπτώματα να κάνουμε την εξαγωγή. Ο λόγος είναι ότι όταν είναι πρησμένο και πονάει το δόντι, είναι δύσκολο να μουδιάσει και ο ασθενής μπορεί να πονάει. Εάν μουδιάσετε, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα να γίνει η εξαγωγή εκείνη τη στιγμή.

  • Ο/Η Ειρήνη Μόσχου λέει:

    Εχθες εκανα ενα σφράγισμα στο προτελευταίο δόντι της κάτω αριστερα πλευράς. Σήμερα που ξύπνησα είχα μια μικρή ενόχληση αλλά θεωρώ είναι φυσιολογική. Όταν βουρτισα τα δόντια μου μετα απο κάποια λεπτα έχει μουδιασει όλη ή αριστερή πλευρα του στόματος μου. Πρήξιμο υπάρχει αλλά λίγο. Είναι φυσιολογικό αυτό το μούδιασμα;;;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Κάποια αίσθηση μουδιάσματος μπορεί να προέρχεται από την ταλαιπωρία της περιοχής κατά τη διαδικασία ή ακόμη και από το μικρό τραύμα που προκάλεσε η βελόνα κατά την αναισθησία. Θα πρέπει να όμως να βελτιώνεται όσο περνούν οι ώρες και σύντομα να μην σας ενοχλεί τίποτα. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει μια αίσθηση μουδιάσματος λόγω τραύματος που προκλήθηκε στο νεύρο από τη βελόνα.Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα νιώθετε και την πλάγια πλευρά του κάτω χείλους σας μουδιασμένη. Και αυτό όμως θα πρέπει να βελτιώνεται και να περάσει μετά από λίγες μέρες.

  • Ο/Η ΝΤΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ λέει:

    Καλησπέρα! Πραγματοποιησα ένα σφραγισμα στο τελευταίο δόντι της κατω αριστερής πλευράς τη περασμένη Τρίτη και από τότε αισθάνομαι μια ευαισθησία -μικρό πόνο στο ουλο δίπλα σε εκείνο το δόντι (μάλλον εκεί που έγινε η αναισθησια η οποία με πόνεσε αρκετά) και μια.πίεση αρκετά ενοχλητική σε κείνο το σημείο της γναθου..νομίζετε ότι είναι από την ένεση η από κάποιο λάθος στο σφραγισμα ?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η αναισθησία στην κάτω γνάθο συνήθως γίνεται πίσω από όλα τα δόντια (στελεχιαία) και σπανίως χρειάζεται να γίνει και δίπλα στο δόντι. Έτσι κι αλλιώς όμως, η αίσθηση που έχετε 5 μέρες μετά το σφράγισμα κατά πάσα πιθανότητα δεν προέρχεται από την αναισθησία. Είναι πιθανό να ερεθίστηκε το ούλο σας από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει το σφράγισμα ή, εάν ήταν πολύ χαλασμένο, να χρειάζεται απονεύρωση. Θα πρότεινα να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο που σας το έκανε για να το ελέγξει, ιδίως αν το πρόβλημα δεν βελτιώνεται όσο περνάν οι μέρες.

  • Ο/Η χριστινα λέει:

    Καλημερα και ευχαριστω και παλι για την απαντηση σας!!!! Φυσικα και δε θελω να κατηγορησω το γιατρο στον οποιο πηγα γιατι ειναι και πολυ καλος στη δουλεια του αλλα πραγματικα ταλαιπωρηθηκα παρα πολυ και τοσα χρονια που κανω ενεση δε μου εχει ξανατυχει……Σημερα ειμαι ακομα καλυτερα εχει περιοριστει το πρηξιμο και εχει κανει ενα μελανιασμα κατω κοντα στα χειλια ελπιζω αυριο να ειμαι ακομα καλυτερα απλα ηθελα να ξερω αν ηταν απο την ενεση η προκληθηκε καποα μολυνση κατα τη διαρκεια της επεμβασης γιατι τωρα εχω και μια φοβια μη μου ξανασυμβει αν ξανακανω ενεση…..Ευχαριστω και παλι για το χρονο που μου διαθεσατε!!!!! Καλη σας ημερα!!!!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Όχι, δεν πρόκειται για μόλυνση. Είτε έγινε κάποιος τραυματισμός σε κάποιο αγγείο, είτε βγήκε κάποιο άλλο (οδοντιατρικό) υγρό κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης από το δόντι προς τους ιστούς είτε έγινε κάποιος τραυματισμός κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Εάν ήταν μόλυνση δεν θα πρηζόσασταν τόσο γρήγορα, θα χρειαζόντουσαν αρκετές ώρες, ίσως και μια μέρα μέχρι να αρχίσετε να πρήζεστε. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα και το πρήξιμο θα επιδεινωνόταν μέχρι να δράσει η αντιβίωση.
      Ελπίζω να βοήθησα.

  • Ο/Η χριστινα λέει:

    Καλησπερα και ευχαριστω πολυ για την απαντηση !! Οταν πηγα δεν ειχα το παραμικρο πρηξιμο ημουνα μια χαρα….αλλα τι εννοειται συμβαμα? δηλαδη κατι εγινε λαθος κατα τη διαρκεια της διαδικασιας? το να βρηκε καποιο νευρο η αγγειο η βελονα δεν δικαιολογειται τοσο πρηξιμο? Αντιβιωση ξεκινησα γιατι φοβηθηκα και σημερα ειναι καπως καλυτερα αλλα οχι οτι εχει περασει εντελως!!!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα!
      Σύμβαμα λέγεται κάτι μη αναμενόμενο (και μη επιθυμητό) που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας. Δεν είναι κάτι που έγινε λάθος, είναι κάτι που συμβαίνει χωρίς να το θέλουμε, που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα, ακόμα και στον καλύτερο και πιο προσεκτικό οδοντίατρο.
      Δεν ξέρω πόσο πρήξιμο είχατε αλλά δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί κάτι τέτοιο με την αναισθησία.
      Από τη στιγμή που είστε καλύτερα σήμερα θα περάσει σύντομα, σε μερικές μέρες το πολύ, οπότε μην ανησυχείτε. Την αντιβίωση συνεχίστε την για τουλάχιστον 4 μέρες από τη στιγμή που την αρχίσατε.
      Αν θέλετε ενημερώστε για το πως πήγατε, είτε εδώ είτε στο info@smile-clinic.gr.

  • Ο/Η χριστινα λέει:

    Kαλησπερα σας Σημερα πηγα στο γιατρο γιατι πονουσε το τελευταιο δοντι πανω και μου ειπε οτι χρειαζεται να γινει απονευρωση γιατι ειχα πολυ τερηδονα που ειχε φτασει στο νευρο καναμε την αρχη της απονευρωσης και οταν τελειωσε μου εδειξε στον καθρεφτη οτι ειχα πρηστει στο μαγουλο αλλα μου ειπε να μην ανησυχω θα περασει Εχουν περασει 8 ωρες και το πρηξιμο δε φευγει το πηρα τηλεφωνο και μου ειπε οτι πιθανον να εχει βρει η βελονα καποιο αγγειο και να δω πως θα παει Ειναι δυνατον να εχει γινει μολυνση?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Εάν καθίσατε στην καρέκλα του οδοντιάτρου χωρίς να είστε πρησμένος και σηκωθήκατε με πρήξιμο, αυτό προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από κάποιο σύμβαμα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Εάν πρόκειται για μόλυνση, θα δείτε το πρήξιμο να μεγαλώνει αντί να μικραίνει και θα πρέπει να πάρετε αντιβίωση. Αλλιώς, πράγματι θα πρέπει να περάσει. Σε κάθε περίπτωση, εάν το πρήξιμο μεγαλώνει, θα πρέπει να σας δει ο οδοντίατρός σας.

  • Ο/Η Ιωαννα λέει:

    Γεια σας και παλι κ συγγνώμη για την ενοχληση!! Τελικα το δόντι μου έκανε μια κυστη απο πανω στο ουλο μετα απο πολυ πρηξιμο στο προσωπο! Ο γιατρός μου ειπε οτι γεμισε πυον κ μου αφαιρεσε το προσωρινό σφραγισμα αλλα δεν το ξανά έκλεισε. Μου ειπε οτι το αφηνει ανοιχτό για να ρουφαω με την γλωσσα μου το πυον μεχρι που να ξαναπαω την Τετάρτη στο ιατρείο του. Μου ειπε μονο να συνεχισω την αντιβιωση κ πως όταν τρωω να μπαλωνω την τρύπα του δοντιου μου με λιγο βαμβάκι! Ειναι λογικό αυτο??να μου αφησει ανοιχτο το δοντι? Πιστευω πως θα μπουν μικροβια κ θα γινω χειροτερα επισης θα μου πονάει το δοντι! Χρειαζομαι πραγματικά μια απαντηση!! Ευχαριστω εκ των προτέρων! !

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Πολλοί οδοντίατροι επιλέγουν να αφήνουν το δόντι ανοιχτό σε περιπτώσεις όπως η δική σας για να παροχετεύεται το πύον και να πονάει ο ασθενής λιγότερο. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως και εσείς λέτε, το δόντι έτσι παραμένει μολυσμένο με αποτέλεσμα να υπάρχει η πιθανότητα να ξαναπρηστεί όταν ο γιατρός το κλείσει. Οι σύγχρονες απόψεις στην ενδοδοντία λένε ότι το δόντι κλείνεται με αντισηπτικά και παίρνετε αντιβίωση και δεν μένει ανοιχτό.

  • Ο/Η Στέφανος λέει:

    Καλησπέρα. Υπάρχει φλεγμονή κάτω από τον αριστερό προγόμφιο της κάτω οδοντοστοιχίας και χρειάστηκαν τέσσερις αναισθητικες ενέσεις οι οποίες δυστυχώς δεν έδρασαν έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της απονεύρωσης. Δεν το αναβάλαμε όμως και προχωρήσαμε έστω και με μεγάλο πόνο. Το επόμενο ραντεβού το κανόνισε τρεις εβδομάδες μετά. Απ’ ό,τι μου είπε ο χρόνος χρειάζεται για να υποχωρήσει η φλεγμονή. Βλέπετε, εδώ δε συνταγογραφούν εύκολα αντιβιοτικά. Δύο μέρες μετά την έναρξη θεραπείας απονεύρωσης δεν είμαι σε θέση να ανοίξω το στόμα μου πάνω από ένα εκατοστό (απόσταση μεταξύ των πάνω και των κάτω δοντιών). Πίστευα ότι είναι παροδικό, αλλά έχει περάσει μία εβδομάδα με ελάχιστη βελτίωση. Δυσκολεύομαι στο φαγητό, αλλά ακόμη και οταν καταφέρω να βάλω κάτι στο στόμα μου, δεν υπάρχει αρκετός χώρος στην στοματική κοιλότητα και δυσκολεύομαι στην αναδίπλωση της τροφής κατα την μάσηση. Είναι σαν να έπαθε λουμπάγκο ο μασητήρας. Όταν προσπαθώ να ανοίξω το στόμα, ο μυς σκληραίνει. Γιατρέ, θα ζήσω; 🙂

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Οπωσδήποτε θα ζήσετε, μην ανησυχείτε!
      Η άποψή μου είναι ότι η αντιβίωση θα βοηθούσε. Υπάρχουν πρωτόκολλα σχετικά με το πότε χορηγούμε και πότε όχι αντιβίωση. Στη δική σας περίπτωση είναι προφανές ότι έχετε κάποια μόλυνση που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά εάν παίρνατε αντιβίωση.
      Απ’ ότι καταλαβαίνω βρίσκεστε σε κάποια χώρα του εξωτερικού? Πολλές φορές (σωστά κατά τη γνώμη μου) η αντιβίωση είναι συνταγογραφούμενη (δεν χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού), οπότε αυτό μάλλον δεν σας αφήνει πολλές επιλογές. Μπορείτε βέβαια να ζητήσετε από τν γιατρό σας να τη χορηγήσει.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Καλημέρα. Όπως σας είπα στην προηγούμενη ανάρτηση, κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεστε αντιβίωση. Αυτό συμβαίνει συχνά, λόγω των μικροβίων που αναπτύσσονται στο ριζικό σωλήνα. Οι αλλεργίες δεν εκδηλώνονται έτσι, θα βγάζατε εξάνθημα, θα είχατε δύσπνοια κ.α. και τα συμπτώματα δεν θα ήταν τοπικά (στην περιοχή του δοντιού). Περαστικά σας.

  • Ο/Η Ιωαννα λέει:

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! ! Σημερα ξυπνησα με απιστευτο πρήξιμο στο ανω χειλος! Φοβαμαι μήπως εχω αλλεργία στο αντιφλεγμονωδες που μου συστησε ο γιατρος!! Το πήρα για 2 μερες οπως επρεπε κ σημερα ξυπνησα ετσι! Όπως και να έχει θα επικοινωνήσω με τον γιατρο!! Ευχαριστώ και πάλι! !

  • Ο/Η Ιωαννα λέει:

    Γεια σας!! Χθες εκανα την πρώτη επισκεψη για απονευρωση στο μπροστινο μου δοντι στην ανω γναθο! Απο χθες στις 11 το πρωι μεχρι κ σημερα ποναω απο την αναισθησία! Το σημειο ειναι ακομα πρησμενο κ νιωθω πονο επισης δυσκολεύομαι να γελασω! Ειναι φυσιολογικο κατι τετοιο? Κ αν ναι ποσο θα κρατήσει ο πονος κ το πρηξιμο? Υπαρχει πιθανοτητα να εχει χτυπηθει κάποιο νευρο?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα. Το σημείο που γίνεται η αναισθησία για τα άνω δόντια είναι αντίστοιχο του άκρου της ρίζας του δοντιού, οπότε το πιο πιθανό είναι το πρήξιμο και ο πόνος να οφείλονται σε κάποια μόλυνση του δοντιού (σύνηθες κατά τη διάρκεια απονεύρωσης) και όχι στην αναισθησία. Εάν δείτε ότι ο πόνος και το πρήξιμο επιδεινώνονται, θα πρέπει να πάρετε αντιβίωση και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Σχετικά με την ερώτησή σας αν μπορεί να τραυματίστηκε κάποιο νεύρο, όχι, δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε αυτή την περιοχή.

  • Ο/Η Ισιδωρα λέει:

    Καλησπερα σας
    Σημερα το πρωι εκανα απονευρωση στον προγομφιο στην ανω γναθο και ο οδοντιατρος μου εβαλε προσωρινο σφραγισμα και ειπε θα μου το τελειωνε μετα απο 3 4 μερες. Αφου εφαγα μασωντας απο την αντιθετη μερια ενιωσα μια περιεργη γευση στο στομα μου λιγο πικρη και συνηδητοποιησα οτι ειχε φυγει λιγο το σφραγισμα. Εκτοτε εχω συνεχως την ιδια γευση στο στομα μου η οποια μοιαζει απελπιστικα με την γευση του μοσχοκαρυδου. Να ανυσηχω?
    Ευχαριστω

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Να μην ανησυχήσετε, η γεύση που έχετε προέρχεται από την ευγενόλη που έχει κλείσει ο οδοντίατρός σας μέσα στο δόντι σας. Επειδή έφυγε το προσωρινό σφράγισμα και νιώθετε αυτή τη γεύση, υπάρχει πλέον επικοινωνία του ριζικού σωλήνα με το στόμα σας. Πρέπει να πάτε το συντομότερο στον οδοντίατρό σας για να σας κάνει πλύσεις με αντισηπτικά και να ξανακλείσει το δόντι πριν από το ραντεβού για να τελειώσει η απονεύρωση. Αυτό που συνέβη δεν θα επηρεάσει την τελική επιτυχία της απονεύρωσης, απλά θα καθυστερήσει (μάλλον) για ένα ραντεβού τη θεραπεία σας.

  • Ο/Η Ισιδωρα λέει:

    Καλησπερα σας
    Σημερα το πρωι εκανα απονευρωση στον προγομφιο στην ανω γναθο και ο οδοντιατρος μου εβαλε προσωρινο σφραγισμα και ειπε θα μου το τελειωνε μετα απο 3 4 μερες. Αφου εφαγα μασωντας απο την αντιθετη μερια ενιωσα μια περιεργη γευση στο στομα μου λιγο πικρη και συνηδητοποιησα οτι ειχε φυγει λιγο το σφραγισμα. Εκτοτε εχω συνεχως την ιδια γευση στο στομα μου η οποια μοιαζει απελπιστικα με την γευση του μοσχοκαρυδου. Να ανυσηχω?

  • Ο/Η Τζινα λέει:

    Καλησπερα σας!Εκανα προχτες απονευρωση σε μπροστινο δοντι της πανω γναθου. Ολη τη μερα ειχα ενοχληση και στο δοντι και στο σημειο της ενεσης! Την επομενη μερα ενω ο πονος απ το δοντι ειχε εξαφανιστει εχω εμφανισει πρηξιμο στο μαγουλο και ποναω οταν το ακουμπησω γιατι ειναι κοντα στο σημειο που εγινε η ενεση! Το δοντι δεν με ποναει, υπαρχει περιπτωση να μην πηγε καλα η απονευρωση η ειναι καποιος ερεθισμος απο την ενεση? Αντιβιωση παιρνω.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας.

      Το σημείο της ένεσης στα δόντια της άνω γνάθου είναι στην περιοχή που τελειώνει η ρίζα του δοντιού. Το πρήξιμο που έχετε οφείλεται στην απονεύρωση και είναι κάτι που συμβαίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια τέτοιας θεραπείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η απονεύρωση δεν πήγε καλά, ή ότι τελικά το δόντι σας δεν θα σωθεί. Σωστά παίρνετε αντιβίωση για να φύγει η μόλυνση που υπάρχει στο δόντι σας.

  • Ο/Η Παπαγεωργίου Δημήτριος λέει:

    Αγαπητέ κ Γιαννακόπουλε, σας ευχαριστώ για την άμεση και αναλυτική πληροφόρηση.

    Καλή χρονιά.

    Με τιμή ΔΠ

  • Ο/Η Παπαγεωργίου Δημήτριος λέει:

    Καλησπέρα σας. Επιτρεψτε μου να σας απευθυνω μια ερώτηση σχετικά με κάποιο θέμα που αντιμετωπιζω μετά από αναισθησία λιδοκαινης. Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωι καθαρισμός στις ρίζες του δοντιού λόγω φλεγμονής. Ακολούθησε η τοποθέτηση προσωρινά μιας άσπρης παστας. Ακολούθως μετά από 2 ώρες το μούδιασμα κάτω αριστερά στο Χέιλι και στο κάτω μέρος εξαφανίστηκε, πλην όμως την παρασκευή το πρωί όταν ξυπνησα το ίδιο σημείο είχε πάλι ξαναμουδιασει και μέχρι σήμερα παραμένει μουδιασμενο (σαν να μου έγινε πάλι ένεση). Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα και Καλή Χρονιά!
      Το αναισθητικό επέδρασε τοπικά και στη συνέχεια αποβλήθηκε από τον οργανισμό σας (μετά από μερικές ώρες) και δεν υπάρχει τρόπος να επέδρασε για δεύτερη φορά στην περιοχή που αναισθητοποιήθηκε. Το αίσθημα μουδιάσματος που έχετε υποθέτω ότι προέρχεται από την πάστα που τοποθετήθηκε (πιθανόν κάποιο περιοδοντικό dressing),η οποία είτε μπορεί να είχε κάποια αναισθητική επίδραση (για να μην πονάτε από τη θεραπεία) είτε μπορεί να ερέθισε την περιοχή με αποτέλεσμα να νιώθετε έτσι. Θα μπορούσατε να δείτε εσωτερικά το χείλος και το μάγουλό σας, στην περιοχή αντίστοιχα της πάστας, για να δείτε εάν υπάρχει κάποια ερυθρότητα ή ακόμη και κάποια λευκή χροιά, ενδεικτικά ερεθισμού ή και κάποια αλλεργικής αντίδρασης από το υλικό. Θα πρότεινα να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας που γνωρίζει τι ακριβώς τοποθέτησε στα ούλα σας για να σας λύσει οποιαδήποτε ανησυχία. Οπωσδήποτε πάντως, το πρόβλημα δεν προέρχεται από την αναισθησία, από τη στιγμή που ξεμουδιάσατε κανονικά.

  • Ο/Η Ελιζα λέει:

    Ευχαριστώ πολύ! Θα επισκεφτώ τον οδοντίατρο να είμαι σίγουρη.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Και πάλι, είναι πιθανό να είναι από την ταλαιπωρία της οδοντιατρικής διαδικασίας ή μπορεί να νεκρώθηκε το δόντι σας και να θέλει απονεύρωση. Είναι σημαντικό να δείτε πως θα πάει τις επόμενες μέρες. Εάν σας δει ο γιατρός σας θα κάνει ένα τεστ ζωτικότητας (συνήθως ακουμπάμε κάποιο κρύο ερέθισμα στο δόντι) για να δει εάν το δόντι σας παραμένει ζωντανό.

  • Ο/Η Ελιζα λέει:

    Ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση. Πονάω όταν την αγγίζω από το πλάι. (στο κάτω μέρος στο μάγουλο ας πούμε)

  • Ο/Η Ελιζα λέει:

    Να προσθέσω ότι το δόντι αυτό είναι αρκετά χαλασμένο, αλλά μου είπε ότι ευτυχώς δεν θα χρειαστεί απονεύρωση, αλλά θα πρέπει να βάλω θήκη γιατί το σφράγισμα δεν θα κρατήσει. Επίσης το ούλο μου έβγαζε αίμα κατά τη διαδικασία.

  • Ο/Η Ελιζα λέει:

    Καλημέρα σας, πριν 3 μέρες πήγα στον οδοντίατρο να ανανεώσω ένα σφράγισμα στο προτελευταίο δόντι της κάτω γνάθου (δεν υπάρχει φρονιμίτης). Ο οδοντίατρος μου έκανε την απαραίτητη αναισθησία και μια τοπική στο δόντι. Όλα πήγαν καλά, το δόντι δεν με πονάει ούτε νιώθω κρύο. Το πρόβλημα είναι ότι όταν πιάνω την κάτω γνάθο στο ύψος των τριών τελευταίων δοντιών νιώθω πόνο.(όπως αγγίζω το πρόσωπο μου, και όχι κάποιος δυνατός πόνος) Μέσα το ούλο μου δεν με πονα και ο πόνος είναι πιο δυνατός κάτω από το δόντι που σφραγισα. Που μπορεί να οφείλεται αυτό;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Εάν καταλαβαίνω καλά πονάτε όταν αγγίζετε τη γνάθο σας από την κάτω πλευρά? κατά πάσα πιθανότητα αυτό προέρχεται από την ταλαιπωρία που υπέστη η περιοχή κατά τη διαδικασία, κάτι που ίσως δεν καταλάβατε όταν συνέβαινε γιατί ήσασταν μουδιασμένη. Θα πρότεινα να περιμένετε μερικές μέρες για να δείτε εάν ο πόνος υποχωρήσει. Εάν όχι, θα πρέπει να δει ο οδοντίατρός σας το δόντι σας μήπως τελικά χρειαστεί απονεύρωση ή μήπως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Το μάτωμα του ούλου είναι κάτι πολύ συνηθισμένο κατά τη διάρκεια μίας αποκατάστασης και το ότι το δόντι σας χρειάζεται θήκη δεν δικαιολογεί πόνο στην κάτω πλευρά της γνάθου. Ούτε επίσης η αναισθησία δικαιολογεί πόνο στην κάτω πλευρά της γνάθου.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Στο blog μας μπορείτε πολλές πληροφορίες σχετικά με τις χειρουργικές εξαγωγές εδώ:
    http://blog.smile-clinic.gr/?cat=282
    Χειρουργική εξαγωγή λέγεται μια εξαγωγή όταν χρησιμοποιείται νυστέρι και γίνονται ράμματα μετά, όπως και αν γίνει κάποια επέμβαση στο οστούν γύρω από το δόντι, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αφαίρεσή του.
    Μια που ο γιατρός σας είπε ότι «ερέθισε το οστό», οι πληροφορίες που θα δείτε για την εξαγωγή του φρονιμίτη είναι παρόμοιες με την δική σας περίπτωση.
    Περαστικά σας.

  • Ο/Η Βασίλης λέει:

    Καλησπέρα! Πριν απο 3 μέρες έκανα εξαγωγή κάτω τραπεζίτη…πριν από 6 χρόνια είχα κάνει απονεύρωση και ο γιατρός που είπε ότι χρειάστηκε εξαγωγή γιατί το δόντι δεν μπορούσε να σωθεί. Μου έδωσε αντιβίωση dalacin c 3 φορές τη μέρα για 4 μέρες…το δόντι με πέρασε αλλά το πρήξιμο που έχει δημιουργηθεί στην κάτω γνάθο δεν λέει να φύγει. Ακριβώς δίπλα από το κάτω χείλος δίπλα στο πηγούνι. Μου είπε να βάλω πάγο γιατί ερέθισε λίγο το οστό κατά την εξαγωγή αλλά δεν έβαλα τις πρώτες ώρες. Μετά από 3 μέρες το πρήξιμο δεν υποχωρεί και νιώθω κάπως περίεργα το σαγόνι μου όταν χαμογελάω. Το απορροφά ο οργανισμός ή πρέπει να κάνω κάτι; Ευχαριστώ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Οι 3 μέρες μετά την εξαγωγή είναι λίγες για να περάσουν τα συμπτώματα. Περιμένετε μερικές μέρες ακόμα και θα πρέπει να αρχίσει να υποχωρεί. Συνήθως, οι πρώτες 4-5 μέρες είναι πιο δύσκολες και μετά αρχίζουν να υποχωρούν τα συμπτώματα. Εάν δείτε όμως επιδείνωση, ίσως χρειαστεί να γίνει κάποια αλλαγή στην αντιβίωση. Ο πάγος χρειάζεται μόνο το πρώτο 24ωρο από την εξαγωγή και βοηθά πολύ στο να μην πρηστείτε. Μετά το 24ωρο δεν βοηθά.

  • Ο/Η Kati λέει:

    Ακριβως.Ειναι αρκετα χαμηλα στο ιδιο υψος που βρισκεται το ουλο του απονευρωμενου δοντιου.(Συγνωμη για την ασυνεννοησια),Πιστευω οτι οφειλεται στο δοντι .Γιατι και τοτε που το πρωτο παρατηρησα ,λιγο πριν γινει η απονευρωση,οταν το πιεζα με τη γλωσσα μου πονουσε ενα δοντι σαν αντανακλαστικος πονος.Αν εχω νεοτερα θα σας ενημερωσω.Σας ευχαριστω πολυ για το εμδιαφερον!

    • Ο/Η Kati λέει:

      Καλησπερα και παλι, προς ενημερωση σας Πηγα στην οδοντιατρο μου να το δει και μου ειπε να.σηκωθω να φυγω!Το επιασε και το ειδε και μου λεει δεν ειναι κατι.Ειναι επιδερμικο.Η βλεννογονος λεει δεν ειναι σε ολη την επιφανεια της το ιδιο και να μην ανησυχω.Της ειπα και για ακτινογραφια και γελουσε μου ειπε πως δεν χρειαζεται.Υπαρχει περιπτωση να ειναι οντως κατι ανατομικο και να το ειχα καιρο;;καποιο νευρο και τζαμπα εφερα την
      αναστατωση;;;Η γιατρος αν ειχε αντιληφθει κατι υποπτο δεν θα το ελεγε;(ειναι 25 χρονια οδοντιατρος)
      Ευχαριστω και παλι!!

      • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

        Βεβαίως υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι ανατομικό. Και ο βλεννογόνος δεν είναι υποχρεωτικά ομοιόμορφος παντού. Οι οδοντίατροι είναι σαφώς ευαισθητοποιημένοι σε θέματα παθολογικών αλλοιώσεων στους μαλακούς και ιδιαίτερα σε αλλοιώσεις που είναι δυνητικά καρκινικές. Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να ανησυχείτε.
        Ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

  • Ο/Η Kati λέει:

    Ευχαριστω πολυ για την απαντηση.
    Οχι απο δαγκωμα αποκλειεται να προερχεται γιατι δεν μπορω να δαγκωσω στο σημειο εκεινο το μαγουλο μου.Το πρηξιματακι αυτο ειναι αρκετα κατω , σχεδον εκει που τελει νει το μαγουλο κοντα στο κοκαλο της κατω γναθου.Δεν μπορω να το προσδιορισω γιατι σας λεω δεν πιανω καποιο ογκιδιο ουτε αλλαγη στο χρωμα.Ειναι σαν να αισθανομαι ενα νευρο λιγο σκληρο μονο με τη γλωσσα και πιο πολυ οταν πιεζω αρκετα με την γλωσσα μου το καταλαβαινω.Και σε γιατρο να παω δεν μπορει να καταλαβει κατι ουτε με την αφη ουτε οπτικα.Ισως υπηρχε παντα δεν ξερω.Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση.Πιστευετε πως θα ηταν καλο να παω να το δω ή θα γελασει μαζι μου ο γιατρος και ειναι στο μυαλο μου;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Εάν δεν είναι στο μάγουλο (ξεκάθαρα) αλλά στην αύλακα, αντίστοιχα με τη ρίζα του απονευρωμένου δοντιού, μπορεί να προέρχεται από το δόντι, για παράδειγμα να είναι κάποιο απόστημα που οργανώθηκε και θα φύγει σιγά σιγά. Ο έλεγχος γίνεται κλινικά (οπτικά, ψηλάφηση) και ακτινογραφικά. Φυσικά δεν πρόκειται να γελάσει ο γιατρός μαζί σας, έχετε μια ανησυχία για την υγεία σας και το βλέπετε στον ειδικό. Αυτή είναι η δουλειά μας. Αν τυχόν πάτε στον γιατρό σας για αυτό το θέμα, ενημερώστε μας παρακαλώ.

  • Ο/Η kati λέει:

    Καλησπερα γιατρε,
    παιρνω το θαρρος να σας κανω μια ερωτηση που με ανησυχει.Τον Μαρτιο ειχα κανει μια απονευρωση στον δεξι 2ο προγομφιο στην κατω γναθο.Το δοντι πονουσε παρα πολυ (υπεφερα) και αφου πηρα αντιβιωση και παυσιπονα εκανα την απονευρωση.Ωστοσο απο τοτε εως τωρα υπαρχει ενα μικρο πρηξιμο στο εσωτερικο στο δεξι μου μαγουλο.σχεδον στο σημειο του μαγουλου που βρισκεται μπροστα απο το απονευρωμενο δοντι.Ισως να υπηρχε και απο πιο πριν αλλα να μην το ειχα προσεξει.Δεν ποναει οσο και αν το πιεσω με τη γλωσσα και ουτε ειναι εμφανες εξωτερικα στο προσωπο.Μαλιστα και με τα χερια μου ακομη δεν το πιανω .Μονο με τη γλωσσα το νιωθω.εσωτερικα δεν παρουσιαζει καμια αλλαγη στο χρωμα το μαγουλο στο σημειο εκεινο.Ειναι σαν μια μικρη γραμμη 1 εκατοστου να ειναι πρησμενη .σαν νευρο διογκωμενο και δεν μοιαζει να εχει καποιο υγρο μαζεμενο.Η γιατρος ειπε πως επειδη πονουσα πολυ και πιεζα με το χερι μου συνεχεια το σημειο γιαυτο συνεβη.Ομως δεν θα πρεπε να εχει φυγει ως τωρα; Επισης Το απονευρωμενο δοντι ενω ειχε ηρεμισει για καποιο καιρο τωρα αρχισε να ενοχλει που και που παλι .Ισως απετυχε η απονευρωση.Να προσθεσω ειμαι 22 χρονων και καπνιζω καποια χρονια.Φοβαμαι μηπως ειναι καρκινος γιατι οταν το ψαχνω στο ιντερνετ αυτο μου εμφανιζει.Μπορει να εχει να κανει με καποιον τραυματισμο απο την απονευρωση;;
    Συγνωμη που σας κουρασα ηθελα απλως μια εστω ατυπη συμβουλη απο εναν ειδικο.Ευχαριστω πολυ

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα και ευχαριστώ για την ερώτησή σας.
      Σε αυτή την περιοχή που περιγράφετε, ως γραμμή, με χρώμα συνήθως λίγο πιο λευκό από τον υπόλοιπο βλεννογόνο μπορεί να είναι ένας χρόνιος ερεθισμός από δάγκωμα του μάγουλου που γίνεται επανειλημμένα. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο που το βλέπουμε σε πολύ κόσμο και που δεν τους έχει απασχολήσει ποτέ με πόνο, μάτωμα ή άλλα συμπτώματα. Αν είναι κάτι τέτοιο θα το βλέπετε αντίστοιχα με τη γραμμή σύγκλεισης των δοντιών σας (αν κλείσετε τα δόντια σας θα βλέπετε τη γραμμή αυτή δίπλα στο σημείο που κλείνουν). Επίσης, ίσως να θυμάστε ότι πολλές φορές δαγκώνεστε απαλά σε αυτό το μάγουλο ή από συνήθεια ασκείτε κάποια αρνητική πίεση (το «ρουφάτε»). Ένα άλλο ανατομικό στοιχείο στην περιοχή που όμως είναι λίγο πιο ψηλά από τα κάτω δόντια είναι ο πόρος της παρωτίδας, που φαίνεται μερικές φορές σαν ένα κομμάτι βλεννογόνου που «περισσεύει».
      Σχετικά με τον καρκίνο, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε πριν αποκλειστούν άλλα, πολύ πιο συχνά πράγματα. Αν θέλετε όμως να κάνετε πρόληψη για να μην πάθετε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να σκεφτείτε να κόψετε το τσιγάρο που αποτελεί σημαντικότατο προδιαθετικό παράγοντα…
      Τα συμπτώματα από το απονευρωμένο δόντι είναι άσχετα με το μάγουλο και μπορούν να προέρχονται είτε από αποτυχία της απονεύρωσης είτε από κάτι άλλο όπως π.χ. ένα κάταγμα του απονευρωμένου δοντιού. Τραύμα, θα επουλωνόταν πολύ σύντομα και δεν θα άφηνε κάποιο σημάδι εκτός αν συνέβαινε κάτι πολύ μεγάλο που σίγουρα θα το θυμόσασταν (π.χ., κατά λάθος να είχε γίνει τραύμα από τον οδοντιατρικό τροχό στο μάγουλο, που θα μάτωνε όμως πολύ και θα άφηνε ουλή).

  • Ο/Η dimitris λέει:

    kalispera sas. exo kanei sto pano gnatho sto trito donti apo to telos aponeurosi. eixa paei se mia mou ekane 5 rantevou. vrike k mia 4h riza. meta apo 20 meres ponos. to afisa. ksanapao meta apo kana 2 mines mou ksanakanei alla2 rantevou. perase kana 3mino pali ta idia. pao se allon. alla 2-3 rantevou. gia kana 3mino ok meta pali ta idia. piga k se alous 2. to apotelesma to idio. exoun perasei 3-4 xronia me auta k me auta k den ginete tpt. ti na kanw? na kanw eksagwgh? tha me afisei? me ponaei poles fores sto masima k me xtipaei mexri to mati fantastite. me treleni o ponos tou. den exei priksimo pote. mono poli vathis ponos. euxaristw polu perimenw nea sas sintoma giati ponaw pali para poli k exo kourastei me tin taleporia k ola auta ta eksoda. euxaristw para polu!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας.
      Από ένα σημείο και μετά είναι άσκοπο να προσπαθεί κανείς να λύσει ένα πρόβλημα που δεν λύνεται. Εννοώ ότι αν έχουν γίνει τόσες απόπειρες απονευρώσεων, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε και τη λύση της εξαγωγής.
      Από το ότι κάθε φορά πηγαίνατε σε διαφορετικό οδοντίατρο θα υποθέσω ότι μάλλον θεωρούσατε ότι κάτι δε γινόταν σωστά από την πλευρά του οδοντιάτρου, κάτι που μπορεί να ισχύει ή όχι και δυστυχώς πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβει ο ασθενής.
      Θα πρότεινα το παρακάτω: Εάν έχετε κουραστεί να ασχολείστε με αυτό το δόντι, βγάλετέ το για να τελειώσει η ταλαιπωρία σας. Εάν θέλετε να κάνετε κάποια προσπάθεια ακόμη, μπορείτε να πάτε σε κάποιον ειδικό ενδοδοντολόγο (αναφέρονται και ως ενδοδοντιστές),ο οποίος θα μπορέσει να σας πει αν το δόντι σας σώζεται ή όχι. Θα πρέπει να επίσης να εκτιμηθεί το κατά πόσον το δόντι σας είναι σε αρκετά καλή κατάσταση για να αποκατασταθεί και να μπορέσει να λειτουργήσει στο στόμα σας για κάποιο μακρύ χρονικό διάστημα. Να έχετε υπ’ όψιν σας πάντως ότι με όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο δόντι σας είναι πιθανό να έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά και να μην αξίζει να το κρατήσετε.
      Ένα άλλο σημείο που θα έπρεπε να εκτιμηθεί είναι μήπως ο πόνος προέρχεται από κάποιο επίμηκες κάταγμα του δοντιού που δεν φαίνεται στην ακτινογραφία ή από κάποια μη οδοντική αιτιολογία, οπότε θα έπρεπε να αλλάξει και η αντιμετώπιση.
      Ελπίζω να βοήθησα λίγο με τα παραπάνω σχόλια. Περαστικά σας.

  • Ο/Η Νίκη λέει:

    Ψάχνωντας εναγωνίως για πληροφορίες έπεσα στο blog σας και μου φάνηκε πολύ βοηθητικό οπότε πήρατο θάρρος να παραθέσω τον προβληματισμό μου. είχα σπασμένο σφράγισμα στον τελευταίο τραπεζίτη της κάτω γνάθου εδώ και τρεις μήνες που φυσικά όπως όλοι οι φυγόπονοι επειδή δεν πονούσα αγνόησα.. πριν από ένα μήνα πρήστηκε και πονούσε το ούλο της περιοχής. πήγα σε οδοντίατρο κ για αρχή ακολούθησα το σχήμα amoxil και algofren κ όντως είδα πλήρη βελτίωση από την δεύτερη μέρα. πήγα μετά το τέλος της αντιβίωσης για να δούμε τι πρέπει να γίνει. χωρίς ακτινογραφία σε ένα λεπτό μου είπε εξαγωγή! σημειώνω ότι έχω μετακομίσει σε άλλο νομό εδώ και λίγο καιρό οπότε δεν μπορώ να πηγαίνω στην δική μου γιατρό. ανά κάποιες μέρες με έπιανε κατόπιν έντονος πόνος που χτυπούσε και σε ημικρανία αλλά με nurofen μετά από λίγη ώρα περνούσε.. πήγα για μια δεύτερη γνώμη σε δεύτερο γιατρό και ξεκίνησε την διαδικάσια απονεύρωσης. η νάρκωση έπιασε ελάχιστα όποτε ήταν αδύνατον να συνεχίσει μετά από λίγο. μου έβαλε τοπικό φάρμακο και το έκλεισε και πρέπει να πάω ξανά σε 6 μέρες για να δούμε πως θα συνεχίσουμε. και.μου ανέφερε πως είτε θα γίνει απονεύρωση με ημερομηνία λήξης και σε ένα χρόνο θα χρειαστώ εξαγωγή είτε να γίνει τώρα εξαγωγή. δεν θα έχω πρόβλημα αν βγει αυτό το δόντι; δεν έχω την δυνατότητα αποκατάστασης του με γέφυρα ή εμφύτευμα λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.. και είμαι μόλις 30! έχω πανικοβληθεί και προβληματιστεί πάρα πολύ.. πότε πρέπει να γίνει ακτινογραφία; έτσι απλά οπτικά κρίνετε αν θα αφαιρεθεί δόντι; συγγνώμη για την μακροσκελή αναφορά αλλά θα ήθελα θερμά την απάντηση σας και ευχαριστώ προκαταβολικά!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας.
      Όλοι οι προβληματισμοί σας είναι απολύτως κατανοητοί και λογικοί. Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.
      Λέτε ότι το δόντι που σας απασχολεί είναι τελευταίος τραπεζίτης. Μήπως πρόκειται για φρονιμίτη? Εάν ναι, η εξαγωγή είναι συνήθως η ενδεδειγμένη λύση, αντί της απονεύρωσης, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου ο φρονιμίτης έχει κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα.
      Τα συμπτώματα που αναφέρετε είναι σαφή. Πρόκειται για κάποιο νεκρό δόντι που για να διατηρηθεί στο στόμα σας απαιτείται απονεύρωση (με την κατάλληλη αποκατάσταση) ή εξαγωγή. Η εξαγωγή είναι πάντα η «εύκολη» λύση γιατί απλά εξάγεται το δόντι αίτιο του προβλήματος και το πρόβλημα τελειώνει εκεί. Η αλήθεια είναι ότι πολλά δόντια, ακόμη και αν είναι δυνατό να απονευρωθούν, δεν έχουν καλή πρόγνωση λειτουργικά (δεν θα αντέξουν καιρό, π.χ. θα σπάσουν), οπότε προτείνεται να εξαχθούν. Αυτό μπορεί να το πει κάποιος γιατρός κάνοντας απλά μια κλινική εξέταση (να διαγνώσει δηλαδή ένα δόντι που δεν έχει καλή πρόγνωση). Φυσικά, μετά από αυτήν, πρέπει οπωσδήποτε να δει ακτινογραφικά το δόντι πριν προχωρήσει στην εξαγωγή του. Σε ότι αφορά την απονεύρωση, είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθεί μια αρχική ακτινογραφία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία (και κάποιες ακόμη ακτινογραφίες κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης και οπωσδήποτε πάλι στο τέλος της θεραπείας για να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα και να υπάρχει «σημείο μηδέν» (baseline) για σύγκριση στο μέλλον. Εδώ απαντώ στην ερώτησή σας: Εξαγωγή και απονεύρωση χωρίς ακτινογραφία δεν γίνονται και αυτό είναι σαφές. Διάγνωση για εξαγωγή χωρίς ακτινογραφία γίνεται, όταν το δόντι είναι τελείως κατεστραμμένο, σε περίπτωση δηλαδή που ακόμη και να μη δούμε κανένα άλλο πρόβλημα στην ακτινογραφία, το δόντι δεν μπορεί να διατηρηθεί με μια σχετικά καλή πρόγνωση στο στόμα.
      Δεν ξέρω πόσο σας βοηθούν οι παραπάνω πληροφορίες, δυστυχώς δεν έχω δει το δόντι σας και μια ακτινογραφία του για να σας δώσω κάτι πιο συγκεκριμένο. Αν θελήσετε να ρωτήσετε κάτι άλλο, παρακαλώ μη διστάσετε.

  • Ο/Η ΚΩΣΤΟΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ λέει:

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΠΡΙΝ ΑΠΟ 5 ΗΜΕΡΕΣ ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΡΟΝΙΜΗΤΗ ΜΕ 3 ΕΝΕΣΕΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ.
    ΤΟ ΠΡΗΞΙΜΟΚΑΙ ΠΟΝΟΣ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΙΟΛΑΣ ΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΙΜΟ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΩΝ ΧΕΙΛΙΩΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ ΜΟΥ.
    ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε πέρα από το να περιμένετε. Συνήθως, αυτό το μούδιασμα προέρχεται από την κάκωση του χειρουργείου, οπότε περνάει γρήγορα, ή από τραυματισμό του κάτω φατνιακού νεύρου λόγω της θέσης του φρονιμίτη και των κινήσεων της εξαγωγής. Εάν το μούδιασμα που νιώθετε είναι μερικό, δηλαδή αν έχετε αίσθηση αλλά όχι πλήρη, είναι ένδειξη ότι θα περάσει γρηγορότερα.
      Θα σας πρότεινα να ρωτήσετε τον οδοντίατρο που σας έβγαλε το φρονιμίτη και έχει εικόνα των ανατομικών στοιχείων της περιοχής.

  • Ο/Η Θόδωρος λέει:

    Υπάρχει περίπτωση μια ένεση αναισθησίας για αφαίρεση του φρονιμίτη της άνω γνάθου, να προκαλέσει σιαλαδενίτιδα ή κάποιου είδους διόγκωση σιελογόνου αδένα της κάτω γνάθου;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Όχι, δεν βλέπω κάποια άμεση σχέση. Η αναισθησία για τον άνω φρονιμίτη γίνεται πίσω και άνω ενώ οι μεγάλοι σιελογόνοι αδένες της κάτω γνάθου είναι μπροστά, κάτω από τη γλώσσα.

  • Ο/Η τζινα λέει:

    καλησπερα σας.θα ηθελα να σας ρωτησω εαν επειτα απο τοπικη αναισθησια στον ανω τραπεζιτη για σφραγισμα πριν απο σχεδον τρεις μηνες ειναι δυνατον το μουδιασμα στην γλωσσα μου να μην υποχωρει???στην αντιστοιχη πλευρα φυσικα,δεν εχω ουτε γευση!!παρακαλω την βοηθεια σας!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η αναισθησία για μια έμφραξη στην άνω γνάθο δεν έχει καμία σχέση με το μούδιασμα της γλώσσας. Η γλώσσα μουδιάζει όταν αναισθητοποιηθεί το γλωσσικό νεύρο, κάτι που συμβαίνει πολλές φορές με την αναισθησία για εργασίες που γίνονται στην κάτω γνάθο και όχι στην άνω. Ακόμη όμως και να γινόταν κάτι τέτοιο, δεν θα έπρεπε να παραμένει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
      Θα πρότεινα να δείτε αρχικά κάποιον στοματολόγο για να διερευνηθεί μήπως το πρόβλημα που αναφέρετε προέρχεται από κάτι διαφορετικό και αν δεν βρείτε εκεί λύση, να δείτε ένα γναθοχειρουργό και αν πάλι δεν έχετε λύση, κάποιον νευρολόγο.

      • Ο/Η τζινα λέει:

        Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση.Δεν εχω παει γιατι η οδοντιατρος αυτη μου ειπε οτι ειναι φυσιολογικο απο την ενεση κ να κανω υπομονη,συν οτι ειμαι σιγουρη οτι ειναι απο την ενεση αφου οταν με τσιμπησε ηλεκτριστηκε η γλωσσα παρα πολυ εντονα.Οπως και να χει θα ακολουθησω τη συμβουλη σας.Και παλι σας ευχαριστω!

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Αυτό που περιγράφετε είναι σύνηθες, αλλά όταν γίνεται αναιαθησία για την κάτω γνάθο, όχι για την άνω. Προφανώς έγινε με την βελόνα κάποιος τραυματισμός του νεύρου, ο οποίος θα περάσει με τον καιρό. Θα πρέπει να είστε ήδη καλύτερα από τις πρώτες μέρες. Μόνιμη βλάβη του νεύρου δεν συμβαίνει με το τσίμπημα, οπότε δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Περαστικά σας.

  • Ο/Η Διονύσης λέει:

    Καλημερα σας και συγχαρητήρια για την προσπάθεια.

    Πριν 2 εβδομάδες πηγα για πρωτη φορα σε εναν οδοντιατρο πολυ νεο στο επαγγελμα λογω της κοντινης αποστασης του ιατρείου του απο το σπιτι μου και κατα τη διαδικασια της αναισθησίας (στη κατω γναθο) για την αφαιρεση παλαιου και τοποθετηση νεου σφραγισματος ενιωσα ενα δυνατο τσιμπημα. Επισης κατα τη διάρκεια της διαδικασιας παρατηρησα οτι ο γιατρος μου ξαναεριξε επιπλεον αναισθητικο χωρις να το ζητησω (δεν πονουσα ήδη ούτως ή άλλως). Η γλωσσα μου εκτοτε δεν εχει παψει να είναι μουδιασμένη κατα το ήμισυ. Λιγοτερο μεν απο τις πρωτες μερες αλλα ακομα ειναι αρκετα μουδιασμένη και εχουν περασει 2 εβδομαδες. Θα πρέπει να ανησυχω; Υπαρχει περιπτωση να εχει γινει μονιμη βλαβη και να μεινω ετσι; Μπορω να κανω κατι ωστε να επιταχυνω την επαναφορά της γλωσσας; Εχω φοβηθει, πρωτη φορά μου συνεβη κατι τέτοιο, στον οδοντίατρό μου ποτέ δεν είχα πρόβλημα, και δεν ξερω αν ηταν θεμα της απειρίας του γιατρου ή απλα έτυχε. Αυτός μου λεει οτι δεν ειναι τιποτα αλλα εχω αρχισει να αμφιβαλλω.

    Ευχαριστώ πολυ για το χρονο σας.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
      Πολλές φορές όταν γίνεται αναισθησία, κυρίως στην κάτω γνάθο όπου το νεύρο στο οποίο στοχεύουμε είναι κυρίως ένα για ολη την πλευρά (κάτω φατνιακό νεύρο), το οποίο είναι ένα μεγάλο νεύρο, εάν το «πετύχει» ο οδοντίατρος με τη βελόνα νιώθετε μια αίσθηση σα να περνάει ηλεκτρικό ρεύμα από την περιοχή και το μούδιασμα έρχεται πάρα πολύ γρήγορα. Στην περίπτωση που αναφέρετε, φαίνεται ότι συνέβη αυτό, η βελόνα πρέπει να έπεσε πάνω στο γλωσσικό νεύρο, ένα άλλο μεγάλο νεύρο που περνάει από την περιοχή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και έχετε τα συμπτώματα που αναφέρετε. Η αλήθεια είναι ότι ο οδοντίατρός σας δεν φταίει καθόλου γι’ αυτό, καθότι όταν κάνουμε την αναισθησία καθοδηγούμαστε από ανατομικά σημεία και υποθέτουμε που βρίσκεται το νεύρο βάσει αυτών, δεν υπάρχει τρόπος να δούμε που ακριβώς βρίσκεται. Οπότε, είναι καθαρά θέμα τύχης να συμβεί κάτι τέτοιο. Συνήθως, το τραύμα που προκαλείται είναι αμελητέο και πέρα από μια πιο βαθειά από το σύνηθες αναισθησία δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Σε μερικές περιπτώσεις που το τραύμα είναι μεγαλύτερο (όπως προφανώς σε εσάς), μπορεί να υπάρχει μια προσωρινή παραισθησία, ακόμα και για μερικούς μήνες, ή οποία όμως περνάει. Η βελόνα δεν μπορεί να κάνει κάποια πολύ σοβαρή και μόνιμη βλάβη στο νεύρο. Το ότι είστε καλύτερα είναι σαφής ένδειξη ότι η παραισθησία θα περάσει, οπότε θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε. Σε ότι αφορά στην ερώτηση σας για το αν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να επιταχύνετε την επούλωση, όχι, δεν υπάρχει. Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι ο νευρικός ιστός επουλώνεται πολύ αργά.

      • Ο/Η Διονυσης λέει:

        Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

        Αν μου επιτρέπετε να ρωτησω και κατι άλλο.

        Το δοντι μου ειχε ενα ραγισμα, αφαιρεθηκε το παλαιο σφραγισμα που υπηρχε για να δουμε το μεγεθος της ζημιας (το ραγισμα συνεχιζοταν και πιο μεσα) και επανατοποθετηθηκε νεο σφραγισμα που ομως δεν καλυπτει το προβλημα και εξακολουθω να ποναω αρκετα. Ο γιατρος προτεινε να βαλουμε θηκη χωρις απονευρωση καθως θεωρει το δοντι γερο και οτι ειναι κριμα να το νεκρωσουμε. Ειναι συνηθες κατι τετοιο; Θα απαλλαχθω απο τους πονους με την θηκη ή είναι καλυτερα να γινει και απονευρωση; Καταλαβαινω οτι δεν μπορειτε να πειτε απο αποσταση, απλα σαν πρακτικη τι ειναι πιο συνηθες; Φοβαμαι μην βαλουμε θηκη και τελικα χρειαζεται και απονευρωση και επιβαρύνουμε συνεχεια την περιοχη με νέες εργασιες. Μηπως να ξεμπερδευαμε μια και καλη. Απο την αλλη εχω διαβασει οτι ενα απονευρωμενο δοντι ειναι πιο επιρρεπες να σπασει μεσα απο τη θηκη. Τι προτεινετε εσεις;

        Τελος, αν μεχρι να γινουν οι νεες εργασιες δεν εχει περασει η παραισθησια της γλωσσας ειναι επικίνδυνο να ξαναγινει αναισθησια στην ιδια περιοχη; Θα πρεπει να περιμενω να επανελθει η γλωσσα ή δεν παίζει ρόλο; Γιατι απο τη μια ποναω και απο την αλλη η αισθηση που εχω στην γλωσσα ειναι κατι που αντιπαθω.

        Ευχαριστώ πολύ και συγνωμη αν σας κουρασα.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Ευχαριστώ για την ερώτηση, γι’ αυτό υπάρχει το blog μας, οπότε είστε ευπρόσδεκτος για οποιαδήποτε ερώτηση θέλετε να θέσετε.

          Ένα ράγισμα (ρωγμώδες κάταγμα) μπορεί να θεραπεύεται με ένα απλό σφράγισμα ή και να χρειαστεί ακόμη και εξαγωγή του δοντιού. Εξαρτάται από το είδος του κατάγματος, την έκτασή του και τα συμπτώματα που υπάρχουν. Επειδή είναι δύσκολο πολλές φορές να ανιχνευθεί η έκταση ενός ρωγμώδους κατάγματος, συνήθως ξεκινάμε από την πιο απλή λύση και προχωράμε σε πιο σύνθετες. Πρώτα το απλό σφράγισμα, μετά η απονεύρωση (συνήθως ακολουθείται από θήκη σε οπίσθιο δόντι), μετά ακόμη και ένα διερευνητικό χειρουργείο και τέλος διχοτόμηση ή και εξαγωγή του δοντιού. Η χρήση μεγέθυνσης (μεγεθυντικά γυαλιά ή ακόμη καλύτερα, μικροσκόπιο) συνθως βοηθούν τον οδοντίατρο. Ένας ειδικός ενδοδοντιστής πολλές φορές είναι καλύτερος στην ανίχνευση ενός κατάγματος και στην καθοδήγησή σας στην θεραπεία. Η απονεύρωση λοιπόν και η θήκη σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν ότι θα ξεμπερδέψετε με το πρόβλημα. Προτείνεται λοιπόν η συντηρητική προσέγγιση. Γίνεται το σφράγισμα και παρακολουθούμε πως πάει, αν δεν πάει καλά, γίνεται η απονεύρωση και παρακολουθείται. Αν πάει καλά, κάνετε τη θήκη για να μην σπάσει το δόντι χειρότερα (αν πρόκειται για οπίσθιο δόντι) κ.ο.κ.

          Στις άλλες ερωτήσεις σας:

          Ένα απονευρωμένο δόντι (οπίσθιο) είναι πιο πιθανό να σπάσει αν ΔΕΝ γίνει θήκη, όχι μέσα από τη θήκη. Γενικά όμως, ένα απονευρωμένο δόντι είναι πιο εύκολο να σπάσει από ένα δόντι που δεν είναι απονευρωμένο.

          Σχετικά με την αναισθησία, όχι δεν παίζει ρόλο. Μπορείτε να συνεχίσετε με τις εργασίες κανονικά και δεν χρειάζεται να περιμένετε για να περάσει η παραισθησία.

  • Ο/Η Σπυριδούλα λέει:

    Σας ευχαριστώ πολ για την γρήγορη απάντηση σας… Με πονάει όταν πίνω κάτι κρύο…. Η όταν μασάω… Σας ευχαριστώ.. Θα πάρω ντεπον. Και αν δεν περάσει… Μετά από κάποιες. Μέρες…. Θα πάω στον οδοντίατρο…. Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι….

  • Ο/Η Σπυριδούλα λέει:

    Καλημέρα.. Χτες έκανα σφράγισμα και καθαρισμό… Όταν έφυγε η αίσθηση του μουδιασματος και πέρασε λίγη ώρα όταν πήγα να φάω από εκείνη την πλευρά πόνεσα..έβαλα το δάχτυλο μου και όπως το ακούμπησα πόνεσα..το απόγευμα όπως πήγα να πιω νερό κρύο πάλι πόνεσε..δυστυχως Ο οδοντίατρος νου μου θα λείπει τις επακολουθες μέρες και. Μετά φεύγω εγώ …μπορείτε να νου πείτε αν πρέπει να ανησυχήσω η θα μου περάσει; επίσης μήπως με κάποιο φαρμάκι να περάσει;; ευχαριστώ πολύ.. Παρακαλώ απαντήστε ….

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα. Ο πόνος που έχετε φαίνεται ότι προέρχεται από το σφράγισμα που κάνατε. Γενικά, όταν γίνεται ένα σφράγισμα, ο χαλασμένος ιστός (τερηδόνα) αφαιρείται, δεν θεραπεύεται. Που σημαίνει ότι το τρόχισμα του δοντιού είναι τραύμα για το δόντι και πολλές φορές υπάρχει ενόχληση μετά. Αυτή η ενόχληση συνήθως βελτιώνεται με το πέρασμα των ημερών μέχρι που φεύγει τελείως. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, αν πρόκειται για βαθύ χάλασμα και το δόντι δεν απαντήσει θετικά, μπορεί να χρειαστεί απονεύρωση. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που κάτι δεν πήγε καλά με την έμφραξη του δοντιού χωρίς να το καταλάβει ο οδοντίατρος. Αν για παράδειγμα πάει λίγο σάλιο την ώρα της τοποθέτησης του σφραγίσματος, η συγκόλλησή του μπορεί να μη γίνει καλά με αποτέλεσμα να υπάρχουν τέτοια συμπτώματα και να χρειάζεται να αντικατασταθεί το σφράγισμα. Σίγουρα πάντως, θα πρέπει να περιμένετε για να δείτε πως θα πάει τις επόμενες μέρες πριν βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα. Αν πονάτε τόσο που να χρειάζεται αναλγητικό, πάρτε κάποια παρακεταμόλη, πχ Depon, Lonarid. Αν πονάει τόσο πολύ που δεν περνάει με αυτά, πάρτε κάποια Ιβουπροφένη, πχ Algofren, Brufen των 400.

  • Ο/Η Vaso λέει:

    Καλησπέρα σας, Πριν λίγο καιρό ξεκίνησα μια απονεύρωση και ενώ όλα πήγαιναν μια χαρά και δεν πονούσα καθόλου και ο γιατρός ήταν έτοιμος να κλείσει το δόντι αυτό πρήστηκε χωρίς όμως να πονάει.Ο γιατρός το καθάρισε αλλά αυτό ξεπρήστηκε ελάχιστα.Και ενώ το καθαρίζει συνεχώς δεν φευγει το πρήσιμο.Όταν τον ρωτάω για πιο λόγο γίνεται αυτό μου λέει ότι βουλώνει.Να σημειώσω ότι πίνω amoxil των 500 και τωρα του 1g αλλά δεν γίνεται τίποτα. Εξακολουθει να μην πονάει.Μήπως δεν γίνεται σωστός καθαρισμός του δοντιού?Μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος από τον γιατρό?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Το πρήξιμο είνει ενδεικτικό μόλυνσης και θα
      έπρεπε να φύγει μετά από λίγες μέρες αντιβίωσης, οπότε είναι πιθανό να πρέπει να αλλάξετε το Amoxil με κάποια άλλη αντιβίωση. Συνήθως το φάρμακο εκλογής γι αυτές τις περιπτώσεις ειναι το Augmentin που ειναι σαν το Amoxil με την προσθήκη ενός ενζύμου. Αν όμως απέτυχε η θεραπεία με Amoxil, ίσως θα ήταν καλύτερα να παρετε κάτι διαφορετικό, πχ ceclor ή άλλο.
      Ο γιατρός σας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το αίτιο της μόλυνσης που είναι τα μικρόβια που βρίσκονται στις ρίζες του δοντιού σας, γι αυτό το καθαρίζει και κάνει αλλαγές φαρμάκων μέσα στο δόντι. Αυτό δυστυχώς δεν είναι πάντα επιτυχές, για διάφορους λόγους.

      Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να κρίνουμε αν έγινε κάποιο λάθος χωρίς να έχουμε δει το περιστατικό. Αυτό που περιγράφετε δεν αποτελεί κάτι σπάνιο πάντως, ούτε σημαίνει ότι έγινε κάποιο λάθος.

  • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Όποτε θέλετε κάτι για τα δοντια σας μη διστάσετε να ρωτήσετε!

  • Ο/Η maria m λέει:

    ευχαριστω! κριμα που ειστε μακρια και δε μπορω να σας εχω γιατρο μου. να ειστε καλα κ ευχαριστω για τις αμεσες απαντησεις κ συμβουλες 🙂

  • Ο/Η Maria M. λέει:

    Καλημερα!
    σε παλιο σφραγισμα της κατω γναθου,επειδη μου εφυγε κομματακι κ με πονουσε με το κρυο πηγα να το φτιαξω..να βγει κ να μπει καινουριο…μετα απο 3 ενεσεις επειδη ηταν πολυ ευαισθητο οπως μου ειπε κ πονουσα μου εβαλε ενα προχειρο σφραγισμα να παω της διακοπες μου κ οταν γυρισω να το δουμε γιατι μαλλον θα θαλει απονευρωση.
    το προβλημα ειναι οτι την επομενη μερα πονουσε η κατω γναθος κ δυσκολευομουν να ανοιξω εντελως το στομα…ξεκινησα amoxil και niflamol και 3 μερα τωρα μετα ειναι το ιδιο κ εντοπιζω με τη γλωσσα ενα μπαλακι μεταξυ ουλου και κατω γναθου πισω πισω …οποτε καταλαβα οτι αυτο με ποναει κ οχι το δοντι (το οποιο ακομη με ενοχλει με το κρυο) τι μπορει να ειναι? μηπως εγινε απο την ενεση αυτο? κ αν ναι θα φυγει με αντιβιωση? εχω αρχισει κ ανυσηχω…δε πονουσα πριν το σφραγισμα κ ποναω τωρα… 🙁 ευχαριστω εκ των προτερων

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας! Δυστυχώς είναι δύσκολο να σας απαντήσω χωρίς να έχω δει το περιστατικό. Αν το «μπαλάκι» που αναφέρετε είναι στο τέλος της κάτω γνάθου, πίσω από το φρονιμίτη, τότε μάλλον πρόκειται για κάτι που προήλθε από την αναισθησία, το οποίο θα είναι παροδικό και δεν χρειάζεται αντιβίωση (Amoxil). Αν είναι κοντά στο δόντι σας, στην περιοχή της ρίζας του ή και κοντά στο μέρος του δοντιού που είναι στο στόμα, μπορεί να έχει γίνει κάποια μόλυνση και να χρειάζεστε απονεύρωση τώρα. Αν πιέζετε ή χτυπάτε το δόντι και δεν σας πονάει, μάλλον θα ειναι το πρώτο σενάριο.Στο ότι δεν χρειάζεστε τώρα απονεύρωση και ότι δεν υπάρχει μόλυνση, συνηγορεί και το ότι ακόμα νιώθετε το κρύο. Αν λοιπόν είναι από την ένεση, θα περάσει από μόνο του χωρίς φάρμακα ή μόνο με αναλγητικά για να μην πονάτε και δεν πρέπει να ανησυχείτε καθόλου. Είναι βέβαια περίεργο που 3 μέρες δεν έχει βελτιωθεί καθόλου η κατάσταση. Αν δεν είστε στις διακοπές σας ήδη, θα πρότεινα να πάτε μια βόλτα από τον οδοντίατρό σας για να το δει και να σας πει περισσότερα.

      • Ο/Η maria m λέει:

        Ναι, στο τελος της κατω γναθου ειναι..οποτε μαλλον οπως λετε ειναι κατι απο την αναισθησία (?!) σημερα ομως μετα 3μερου παρατηρησα οτι στο ουλο κατω απο το δοντι που εγινε το προχειρο σφραγισμα εχει μια μικρη λευκη γραμμη (με πυον) αυτο με ποναει εκει, κ το »μπαλακι» στο τελος της γναθου…το δοντι το πιεζω το χτυπαω κ δεν ποναει καθολου…οποτε μολυνση? παιρνω amoxil kai niflamol κ σημερα εκανα πλυσεις με αλατονερο κ μετα listerin .. ειμαι ηδη διακοπες δε ξερω πως αλλιως να το βοηθησω… σας ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση 🙂 (ο πονος ειναι σαν πιασιμο και βαρος στις κινησεις του προσωπου,χαμογελο πχ)
        ευχαριστω κ παλι

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Γεια σας. Δυστυχώς η διαδικτυακή οδοντιατρική δεν είναι εύκολη! Πιθανόν να έχετε δύο προβλήματα λοιπόν, καί κάποιο τραυματισμό από την ένεση (που θα περάσει) καί κάποια μόλυνση στο δόντι σας (που χρειάζεται παρέμβαση οδοντιάτρου). Οπότε, μια είστε σε διακοπές, το καλύτερο που θα πρότεινα είναι να συνεχίσετε το Amoxil για συνολικά 6 μέρες και να δείτε τον οδοντίατρό σας μόλις επιστρέψετε στη βάση σας. Niflamol να παίρνετε μόνο αν πονάτε, δεν κάνει κάτι θεραπευτικά. Τα αλατόνερα είναι μια καλή ιδέα για μια ήπια αντισηψία. Το Listerine καλό είναι να το αποφεύγετε γιατί σχεδόν όλα τα διαλύματα Listerine έχουν πολύ ψηλή ποσότητα αλκοόλης και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε στο στόμα σε καμία περίπτωση. Εάν μετά το τέλος της αντιβίωσης πονάτε ή έχετε πρήξιμο ακόμα, ίσως δε θα ήταν κακή ιδέα να αναζητήσετε οδοντίατρο στον τόπο των διακοπών σας.
          Σε κάθε περίπτωση, καλές διακοπές!

  • Ο/Η Αλέξανδρος λέει:

    Καλησπερα. Πριν 6 μερες εκανα εξαγωγη του κατω δεξιου φρονιμιτη, η οποια απεδειχθη δυσκολη και κρατησε περιπου 2 ωρες. Ο πονος εχει σχεδον περασει, το πρηξιμο το νιωθω κυριως μεσα στο ουλο αλλα δεν φαινεται ιδιαιτερα. Αυτο που με ανησυχει ειναι οτι εχω αισθημα κουρασης, και νιωθω ελαφρυ πονοκεφαλο και ζαλαδα. Ειναι κατι φυσιολογικο; Ευχαριστω πολυ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Στο βαθμό που μπορώ να σχολιάσω μέσα από ένα μήνυμα, χωρίς να σας έχω δει, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα δεν έχουν καμία σχέση με την εξαγωγή, και πιθανότατα, όπως και η κούραση που νιώθετε, έχουν να κάνουν με την ταλαιπωρία που υποστήκατε τις τελευταίες μέρες αλλά και πιθανότατα γιατί η διατροφή σας ήταν χειρότερη λόγω της αδυναμίας για μάσηση και του πόνου στο στόμα σας. Εάν δεν έχετε πυρετό (που ίσως να χρειαζόταν αντιβίωση γιατί πιθανόν να οφειλόταν σε μόλυνση), θα πρότεινα να φάτε καλά, λίγο κόκκινο κρέας για να δυναμώσετε όπως επίσης φρούτα και λαχανικά για τις βιταμίνες τους. Κάνετε πλύσεις (μπουκώματα) με χλιαρό αλατόνερο αρκετές φορές τη μέρα, κοιμηθείτε λίγο παραπάνω και σίγουρα σύντομα θα είστε τελείως καλά.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Επίσης, δείτε τα παρακάτω άρθρα σχετικά με την εξαγωγή φρονιμίτη στο blog.

      http://blog.smile-clinic.gr/?p=288
      http://blog.smile-clinic.gr/?p=297
      http://blog.smile-clinic.gr/?p=305

  • Ο/Η Χρήστος λέει:

    Καλησπέρα θα ήθελα την γνώμη σας,πριν 3 μέρες έφτιαξα τον φρονιμίτη ο οποίος είχε τρυπήσει,ο οδοντίατρος μου έκανε ένεση το καθάρισε και το σφράγισε το πρόβλημα είναι ότι ακόμα η γλώσσα μου είναι μουδιασμένη και είναι κάπως ενοχλητικό.σας ευχαριστώ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Προφανώς έγινε κάποιος μικρός τραυματισμός του γλωσσικού νεύρου και γι’ αυτό είναι ακόνη μουδιασμένη η γλώσσα σας. Είναι σχεδόν απίθανο να γίνει σοβαρός τραυματισμός μόνο από τη βελόνα της αναισθησίας, οπότε θα πρέπει να περάσει μετά από λίγες μέρες. Ο χρόνος που απαιτείται βέβαια δεν είναι δεδομένος, αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε.

  • Ο/Η Nαυσικά λέει:

    Γεια σας
    Σήμερα το πρωί ξεκίνησα απονεύρωση στη κάτω γνάθο αριςτερα σε ένα δόντι το οποίο είχα ξανά-απονευρώσει πριν 10 χρόνια περίπου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί ένα δόντι το οποίο στο παρελθόν έχουμε κανει απονεύρωση να πονάει και να χρειάζεται επανάληψη της διαδικασίας; Επίσης το ότι 8 ώρες μετά την απονεύρωση έχω αρκετά δυνατό πόνο στο συγκεκριμένο δόντι είναι φυσιολογικό;
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Δυστυχώς δεν είναι σπάνιο μια απονεύρωση να αποτύχει, είτε σύντομα μετά την ολοκλήρωσή της, είτε μετά από χρόνια όπως συνέβη σε εσάς. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, από την ύπαρξη παράπλευρων ριζικών σωλήνων (ουσιαστικά δηλαδή μένουν κενοί χώροι, μολυσμένοι, ακόμη και μετά την απονεύρωση, όσο καλά και να έκανε τη δουλειά του ο οδοντίατρος), από την μόλυνση της ρίζας μετά την απονεύρωση, από την ατελή απονεύρωση από τον οδοντίατρο κ.α. Είναι πιθανό μετά από μια αποτυχία να δημιουργηθεί κάποια αλλοίωση κάτω από τη ρίζα του δοντιού (πχ κύστη), κάτι που διαπιστώνεται σε ακτνογραφίες που πρέπει να γίνονται για την παρακολούθηση της πορείας της απονεύρωσης, είτε βέβαια από τα συμπτώματα, τον πόνο δηλαδή. Το πρώτο που γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η επανάληψη της θεραπείας. Εάν και πάλι αποτύχει μπορεί να γίνει ακροριζεκτομή, αν βέβαια ενδείκνυται, μια μικρή χειρουργική επέμβαση δηλαδή όπου εκτέμεται το τελευταίο τμήμα της ρίζας του δοντιού ή ακόμη και να χρειαστεί εξαγωγή του δοντιού.
      Λυπάμαι που η απάντηση μου δεν είναι πλήρης, η αποτυχία στην ενδοδοντία καλύπτεται σε τόμους βιβλίων και δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί εδώ πλήρως. Πάντως, να ξέρετε ότι συμβαίνει συχνά και ότι η επανάληψη είναι συνήθως η πρώτη πράξη που πρέπει να γίνει.
      Ο πόνος που έχετε είναι απολύτως φυσιολογικός, ακόμη και να πρηστείτε ή και να έχετε πολύ έντονο πόνο, δεν σημαίνει ότι η έκβαση της θεραπείας δεν θα είναι καλή.Αυτή τη στιγμή, ο οδοντίατρος που σας κάνει την απονεύρωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια μόλυνση που πολλές φορές δεν αντιμετωπίζεται άμεσα ή εύκολα.

  • Ο/Η Κατερινα λέει:

    και το. Δικός μου εχει ξεμούδιασει απο χθες. Να υποθέσω πως ειναι λόγω του χειρουργείου ολο αυτο; Αν εχει προκληθεί βλάβη στο νεύρο επανέρχεται;

  • Ο/Η Κατερινα λέει:

    Καλημερα σας και σας ευχαριστω για την άμεση απάντηση. Η εξαγωγή ηταν χειρουργική και το δόντι ηταν έξω, ενα πολυ μικρό μέρος ηταν μεσα στο ούλο. Χρησιμοποιήθηκε Νυστέρι και τροχός, και ναι έχω ράμματα. Σήμερα εχει πρηστεί ακόμη περισσοτερο η περιοχή, και συνεχίζω να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα, ίσως λιγο λιγότερο απο χθες και η αίσθηση όταν καταπίνω εχει βελτιωθεί λιγάκι.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και πάλι.
      Το ότι πρήστηκε σήμερα είναι απολύτως φυσιολογικό. Μετά από μια χειρουργική εξαγωγή έχουμε πρήξιμο. Σήμερα είναι η δυσκολότερη μέρα (η επόμενη μετά το χειρουργείο).

      Είναι καλό το ότι υπάρχει κάποια αλλαγή στην αισθητικότητα της περιοχής. Θα πρότεινα να περιμένετε 4-5 μέρες και να δείτε την εξέλιξη πριν κάνετε οτιδήποτε.

      Το δεύτερο μήνυμά σας δυστυχώς δεν έχει έρθει ολόκληρο. Σχετικά με το αν επανέρχεται κάποια βλάβη στο νεύρο η απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Μπορεί να χρειαστεί λίγες μέρες, 6 μήνες, 18 μήνες ή ακόμη και να μην γίνει ποτέ η επανόρθωση. Εσείς όμως δε θεωρώ πιθανό να έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα από τη στιγμή που βελτιωθήκατε σήμερα και υπάρχει κάποια αισθητικότητα. Στις πιο σοβαρές βλάβες συνήθως βλέπουμε πλήρη αναισθησία της περιοχής.

      Αν θέλετε κάτι άλλο, παρακαλώ μη διστάσετε να ξαναρωτήσετε.

      Επίσης, στο blog υπάρχουν κάποια άρθρα για την εξαγωγή φρονιμητών που μπορεί να βοηθήσουν.
      http://blog.smile-clinic.gr/?p=288
      http://blog.smile-clinic.gr/?p=297
      http://blog.smile-clinic.gr/?p=305

      • Ο/Η Κατερινα λέει:

        Σας ευχαριστω και παλι. Το δεύτερο μήνυμα μου έλεγε πως το χείλος μου εχει επανέλθει και το νιώθω εντάξει απο χθες. Να ειστε καλα!

  • Ο/Η Κατερινα λέει:

    Καλησπέρα, σήμερα το πρωί έκανα εξαγωγή φρονιμιτη κατω δεξιά. Ειχα έντονη αιμορραγία αλλα ευτυχως το απόγευμα σταμάτησε. Είμαι πρησμένη εξωτερικά στην περιοχή. Παίρνω algofren και Amoxil. Συνεχίζω να νιώθω πόνο βέβαια. Αυτο που με ανησυχεί όμως ειναι πως αισθάνομαι ακόμη μουδιαςμενη τη γλώσσα μου και το λαιμό όταν καταπίνω απο την αναισθησία. Ειναι φυσιολογικό αυτο; Επικοινώνησα με τον οδοντίατρο και μου είπε πως μάλλον πειράχτηκε κάποιο νεύρο και ίσως να πρέπει να πάω σε νευροχειρουργό. Ισχύει κατι τέτοιο; Ποσο πρέπει να περιμενω για να ξεμουδιασω;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας.
      Η εξαγωγή που κάνατε ήταν απλή ή χειρουργική; Για να θέσω το έρωτημα διαφορετικά, χρησιμοποιήθηκε νυστέρι και τροχός? Έχετε ράμματα? Το δόντι σας ήταν πλήρως μέσα στο στόμα ή έγκλειστο/ημιέγκλειστο? Το χείλος σας είναι ακόμα μουδιασμένο ή ξεμούδιασε?
      Το πρόβλημα που περιγράφετε μπορεί να προκλήθηκε από την αναισθησία και την κάκωση της περιοχής από το χειρουργείο (οπότε θα πρέπει να περάσει σε 4-5 μέρες) ή από κάποια κάκωση του γλωσσικού νεύρου. Εάν η εξαγωγή ήταν απλή, τότε είναι δύσκολο να έγινε κάκωση του νεύρου, οπότε θα ανησυχούσα λιγότερο. Εάν ήταν χειρουργική, τότε θα ανησυχούσα λίγο περισσότερο. Θα μπορέσω να βοηθήσω περισσότερο εάν απαντήσετε σε αυτά που σας ρωτάω.
      Πάντως, το πιο πιθανό σε κάθε περίπτωση είναι η αίσθηση που έχετε να προέρχετ