Εξαγωγή φρονιμίτη: Τι να περιμένουμε

ΧειρουργόςΑφού εξετάσαμε στα προηγούμενα σημειώματα τα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν με τους φρονιμίτες και το τι οδηγεί στην απόφαση για την χειρουργική εξαγωγή τους, θα δούμε τι πρέπει να περιμένουμε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, όπως και κατά τη μετεγχειρητική πορεία.

Κατ’ αρχήν, εάν υπάρχει πόνος και μόλυνση, ο οδοντίατρός μας συνήθως συνταγογραφεί φάρμακα (αντιβιοτικά και αναλγητικά) και το χειρουργείο καθορίζεται για κάποια μετέπειτα ημερομηνία, ώστε να έχουν περάσει τελείως τα συμπτώματα. Μια επέμβαση «εν θερμώ» συνήθως είναι επώδυνη, γιατί δε μπορεί να αναισθητοποιηθεί ικανοποιητικά η περιοχή.

Η επέμβαση συνήθως γίνεται στο οδοντιατρείο, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει και σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική, ιδίως αν απαιτείται μέθη ή ακόμη και γενική αναισθησία. Αυτή η πρακτική είναι σπάνια στην Ελλάδα αλλά στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη είναι συνήθης, ιδίως όταν γίνεται ταυτόχρονη αφαίρεση και των τεσσάρων φρονιμιτών. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι κάτω φρονιμίτες είναι πολύ δυσκολότεροι στην εξαγωγή και την επούλωσή τους από τους άνω.

Το πρώτο βήμα είναι η αναισθητοποίηση της περιοχής, όπως περίπου θα γινόταν και για ένα απλό σφράγισμα. Αφού ελεγχθεί η πλήρης αναισθητοποίηση της περιοχής, γίνεται μια τομή στα ούλα που καλύπτουν το δόντι έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό. Συνήθως, επειδή ο φρονιμίτης είναι εγκλωβισμένος μέσα στο κόκκαλο της γνάθου γίνεται χώρος γύρω από αυτόν, έτσι ώστε να απελευθερωθεί και να μπορέσει να αφαιρεθεί. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί κάποιους ειδικούς μοχλούς για να κουνήσει το δόντι και στο τέλος να το αφαιρέσει. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χωρίσει το δόντι σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε να αφαιρεθεί ευκολότερα. Όταν το δόντι κινείται με τους μοχλούς νιώθουμε κάποια πίεση, καθότι αυτό το αίσθημα δεν καλύπτεται με την αναισθησία, αλλά όχι πόνο. Τονίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειρουργείου, ο ασθενής δεν πρέπει να νιώσει καθόλου πόνο. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, ενημερώνει τον οδοντίατρο, ο οποίος χορηγεί περισσότερο αναισθητικό.

Μετά την αφαίρεση του δοντιού γίνονται ράμματα στην περιοχή έτσι ώστε να κλείσει το τραύμα. Αυτά αφαιρούνται μετά από 7-10 μέρες, εκτός αν έχουν τοποθετηθεί ειδικές κλωστές που απορροφούνται μόνες τους. Τέλος, τοποθετείται μια γάζα πάνω από το τραύμα, πάνω στην οποία ο ασθενής δαγκώνει απαλά, έτσι ώστε να σταματήσει η αιμορραγία, που συνήθως δεν είναι έντονη, λόγω της συρραφής.

Η διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω αφορά κάποιο έγκλειστο ή ημιέγκλειστο φρονιμίτη (που καλύπτεται δηλαδή ολόκληρος ή κάποιο μέρος αυτού από ούλα ή οστό) και τότε η εξαγωγή αναφέρεται ως χειρουργική. Εάν ο φρονιμίτης φαίνεται εξ΄ ολοκλήρου μέσα στο στόμα, τότε η εξαγωγή λέγεται απλή και δεν απαιτεί ράμματα. Η επούλωση μετά από μια απλή εξαγωγή είναι επίσης πολύ ευκολότερη.

ΕργαλείαΗ όλη διαδικασία, ανάλογα με τη δυσκολία του περιστατικού και αν το δόντι είναι στην άνω ή την κάτω γνάθο, αν είναι έγκλειστο ή όχι κ.λπ. μπορεί να διαρκέσει από 10 μέχρι 45 λεπτά. Επιπλέον, χρειάζονται συνήθως περίπου 15 λεπτά, ιδίως στην κάτω γνάθο, μέχρι να αναισθητοποιηθεί η περιοχή.

Εάν χρειάζεται η εξαγωγή και των τεσσάρων φρονιμιτών, εμείς προτείνουμε να γίνεται σε δύο ραντεβού, το ένα για τους δύο φρονιμίτες αριστερά και το άλλο για τους δεξιά. Εάν η εξαγωγή γίνει σε 4 συνεδρίες, μια για κάθε δόντι, θα υπάρξει τέσσερις φορές υποβολή του ασθενή σε χειρουργείο, ενώ ο άνω φρονιμίτης συνήθως είναι εύκολος και δε θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τη διαδικασία ή την επούλωση. Επίσης, τα δύο τραύματα θα είναι αντικρυστά (άνω και κάτω) και θα κλείσουν περίπου ταυτόχρονα, οπότε η περίοδος που ο ασθενής θα έχει δυσκολία στη μάσηση θα είναι η μισή απ’ ότι αν τα τραύματα δημιουργούνταν σε άλλο χρόνο. Αντίθετα, αν η εξαγωγή και των τεσσάρων φρονιμιτών γίνει σε μια συνεδρία, η διαδικασία θα διαρκέσει πολύ χρόνο και θα υπάρχει το δυσάρεστο αίσθημα ο ασθενής να είναι τελείως μουδιασμένος, δεξιά και αριστερά και να μη νιώθει καθόλου το στόμα του. Επίσης, κατά τη μετεγχειρητική περίοδο, θα έχει δυσκολία στη μάσηση και οίδημα και στις δύο πλευρές, κάτι σαφώς δυσάρεστο.

Στο τελευταίο σημείωμα σχετικά με τους φρονιμίτες, θα αναφερθούμε στις μετεγχειρητικές οδηγίες, για να έχουμε μια ταχύτερη και ευκολότερη επούλωση.

562 απαντήσεις στο Εξαγωγή φρονιμίτη: Τι να περιμένουμε

  • Ο/Η Δεσποινα λέει:

    Καλησπερα, εχουν περασει 10 μερες απο την εξαγωγη ημιεγκλειστου φρονιμιτη της κατω γναθου. Εβγαλα τα ραμματα πριν 3 μερες και εχει μεινει μια τρυπα στο στομα η οποια φοβαμαι οτι γεμιζει φαγητο καθε φορα που τρωω και οδοντοκρεμα καθε φορα που πλενω τα δοντια μου Μπορω να την καθαριζω με αλατονερο και συριγγα οπως διαβασα η υπαρχει ακομα κινδυνος να μετακινησω τον θρομβο και να παθω ξηρο φατνιο; Πρεπει να το κανω απαλα δηλαδη; Και ποτε θα κλεισει αυτη η τρυπα;
    Επισης, το στομα μου δεν ανοιγει καλα και δεν μπορω ουτε να τρωω ουτε να πλενω δοντια ουτε να μιλαω με ευκολια. Θα περασει μονο του κι αυτο;
    Ευχαριστω!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ναι, μπορείτε να καθαρίζετε και να ξεπλένετε την τρύπα, δεν θα πάθετε πλέον ξηρό φατνίο, αυτό συμβαίνει την τέταρτη με πέμπτη μέρα από την εξαγωγή. Η τρύπα θα κλείσει με τον καιρό, μπορεί να χρειαστούν και μήνες. Επίσης, η διάνοιξη του στόματος θα γίνει καλά από μόνη της, ήδη θα πρέπει να βλέπετε βελτίωση από τις πρώτες μέρες.

      • Ο/Η Δεσποινα λέει:

        Νομιζω οτι ο τρισμος επιδεινωνεται οσο περνανε οι μερες. Νιωθω «πιασμενο» το σαγονι μου κι εχω νευροπονους στην περιοχη. Επισης οταν μασαω κατι λιγο πιο σκληρο απο την αντιθετη μερια πονανε ολα μου τα δοντια. Ειναι φυσιολογικα ολα αυτα;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Σαφώς και δεν είναι φυσιολογικό. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας για να σας δει. Είχατε μήπως προβλήματα με την κροταφογναθική πριν την εξαγωγή; Ή κάποιες παραλειτουργίες όπως το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου;

      • Ο/Η Δημητρα λέει:

        Καλησπέρα, έχουν περάσει 5 μέρες από την ημέρα που έχω αφαιρεση μόνο τον ένα τον από κάτω φρονιμίτη με απλή εξαγωγή. Απλά νιώθω ενόχληση στο διπλανό δόντι όπου έγινε εξαγωγή ακόμη κ στο βούρτσισμα κ ήθελα να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό??

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Καλησπέρα σας. Γενικολογώντας, είναι λογικό να έχετε κάποιες ενοχλήσεις στην περιοχή όπου έγινε εξαγωγή φρονιμίτη πριν από 5 μέρες. Αυτό συνήθως προέρχεται είτε από την περιοχή της εξαγωγής είτε από το διπλανό δόντι του οποίου η ρίζα μπορεί να αποκαλύφθηκε μετά την εξαγωγή. Συνήθως αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή διάγνωση χωρίς να σας έχω δει.

          • Ο/Η Δημητρα λέει:

            Ευχαριστώ πολύ είναι λογικό να εμφανιστεί πυος στην περιοχή? Δεν έχω πάρει κάποιο αντιβιοτικό γτ ο οδοντίατρος δεν το σύστησε λόγω του ότι έγινε απλή εξαγωγή

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Εάν υπάρχει πύον, υπάρχει μόλυνση και χρειάζεται αντιβίωση. Εσείς όμως, πως καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πύον; Το να βλέπετε κάτι άσπρο δεν σημαίνει ότι αυτό είναι πύον καθότι μπορεί να είναι προϊόν της επούλωσης. Ο γιατρός σας έκανε πολύ καλά που δεν σας έδωσε αντιβίωση. Ούτε στις χειρουργικές εξαγωγές δεν δίνουμε αν δεν υπάρχει λόγος.

  • Ο/Η Φιλιππα λέει:

    Γεια σας, γιατρε!! Έχω προγραμματίσει να βγάλω τους φρονιμίτες μου τέλη του μήνα και η αλήθεια είναι ότι έχω τρομοκρατηθεί με όλα αυτά που μου λένε οι γνωστοί. Ο γναφοχειρουργος μου είπε να βγάλω και τους τέσσερις παρόλο που είναι δύσκολο χειρουργείο, το πρόβλημα μου όμως είναι ότι λόγω σπουδών θα είμαι μόνη μου κατά την ανάρρωση και με πιέζουν οι γονείς μου να γυρίσω στο πατρικό μου ή κατευθειαν από το χειρουργείο ή μία μέρα μετά. Θα είναι καλό για εμένα μετά την αφαίρεση να ταξιδεψω; Επίσης θα ήταν προτιμότερο να βγάλω τους 2 αντί για όλους μαζί; Έχω ακούσει πολύ περίεργα πράγματα και πραγματικά έχω τρομάξει…..

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Εϊναι αλήθεια ότι πολλές φορές οι γναθοχειρουργοί προτείνουν να βγαίνουν και οι 4 φρονιμίτες την ίδια ημέρα. Προσωπική μου άποψη (και όχι μόνο, αυτό είναι το πρωτόκολλο που ακολουθούσαμε στην Αμερική) είναι ότι είναι καλύτερο να βγαίνουν οι φρονιμίτες της μια πλευράς και σε δεύτερο χρόνο οι άλλοι. Έτσι, έχετε πρήξιμο μόνο από τη μια πλευρά, πονάτε λιγότερο, μπορείτε να φάτε πιο εύκολα και γενικότερα είναι όλα πιο εύκολα. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι κάποιοι καταλήγουν να μη βγάλουν τους άλλους δυο φρονιμίτες. Σχετικά με το ταξίδι μετά το χειρουργείο, θα πρότεινα να μην το κάνετε μια μέρα μετά γιατί μπορεί να έχετε κάποια αιμορραγία ή να πονάτε αρκετά. Φυσικά, εξαρτάται από το ταξίδι, αν είναι να πάτε από την Αθήνα στη Χαλκίδα με το αυτοκίνητο δεν είναι πρόβλημα, αν είναι όμως να πάτε στον Έβρο ή στην Κύπρο, θα πρότεινα να μην το κάνετε. Το πόσο δύσκολο είναι να βγουν οι φρονιμίτες σας εξαρτάται, οπότε δεν μπορώ να το σχολιάσω. Μπορώ να πω όμως ότι για να προταθεί να βγουν, υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, δεν χρειάζεται πάντα να βγαίνουν οι φρονιμίτες.

  • Ο/Η νατασα λέει:

    γεια σας.θα ηθελα τη συμβουλη σας.στις 11 απριλιου 2019 εκανα εξαγωγη φρονιμιτη με την κανονικη μεθοδο.σαν εξωτερικο δοντι.πανω δεξια.μου εβαλε ενεσεις,η μια στον ουρανισκο δεν μπηκε καλα και μου εβαλε και δευτερη.βγαλαμε το δοντι και ολα καλα με τα μεταγχειριτικα.το ουλος μου οκ.3 βδομαδες μετα με πονει το κοκκαλο εκει και δεν ανοιγει το στομα μου.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Αν κατάλαβα καλά, έγινε η εξαγωγή, γίνατε καλά και μετά από τρεις εβδομάδες άρχισε πάλι η περιοχή να πονάει και να μην μπορείτε να ανοίξετε το στόμα σας. Αυτό χρειάζεται κάποια διερεύνηση γιατί ακούγεται σα να υπάρχει κάποια μόλυνση στην περιοχή που μπορεί να προέρχεται είτε από κομμάτι του φρονιμίτη που έχει παραμείνει μέσα είτε από κάποια άλλο πρόβλημα, σε κάποιο διπλανό δόντι. Θα πρέπει να σας δει ο οδοντίατρός σας και μάλλον θα χρειαστεί και μια καινούργια πανοραμική ακτινογραφία.

  • Ο/Η Ουρανία λέει:

    Έβγαλα τον κάτω δεξιό φρόνιμιτη μου τέλος Φεβρουαρίου ήταν ημιεγκλειστος. Έπινα αντιβίωση και όλα καλά πέρασε και τ πριξιμο και το στόμα μ επανήλθε. Όμως τώρα σχεδόν 2 μήνες μετά εδώ και 4 μέρες με πονάει ξανά η περιοχή εκείνη και πάλι το στόμα μ δεν ανοίγει κανονικά και όταν καταπίνω πονάει ο λαιμός μ σε εκείνη την πλευρά του φρόνιμιτη π έχει αφερεθει και το σημείο είναι λευκό σαν να επουλώνεται. Σε τι μπορεί να οφείλεται;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και Χρόνια Πολλά. Αυτό που περιγράφετε ακούγεται σαν μόλυνση που είτε προέρχεται από κάποιο κομμάτι του φρονιμίτη που παρέμεινε είτε από κάποιο άλλο πρόβλημα στην γύρω περιοχή. Θα πρέπει να σας δει οδοντίατρος και μάλλον να βγάλετε και μια καινούργια ακτινογραφία.

  • Ο/Η φροσω λέει:

    Καλησπερα σας.πριν 18 μερες εκανα εξαγωγη δοντιου(το 15) λεει η οδοντιατρος μου,ηταν απονευρωμενο ρο 6ετιας αλλα μαλλον δεν ειχε πετυχει η απονευρωση και ποναγα.η εξαγωγη κρατησε 1 ωρα,ο γιατρος ζοριστηκε να το βγαλει,τον εβλεπα.μου εκανε ραμματα,πηρα αντιβοωση και παυσιπονα,δεν πρηστηκα καθολου,αλλα ποναω ακομη παρα πολυ.πανοιγω κανονικα στομα,δεν μασαω απο εκει,αλλαο πονος παραμενει.τι λετε?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα. θα έλεγα ότι οι 18 μέρες είναι πάρα πολλές για να παραμένει ο πόνος. Θα πρέπει να πάτε στον οδοντίατρό σας, να σας πάρει μια ακόμη ακτινογραφία και να σας εξετάσει κλινικά. Μπορεί να έχει παραμείνει κάποιο μέρος του δοντιού ή να συμβαίνει κάτι άλλο.

      • Ο/Η φροσω λέει:

        με εξετασε κλινικα ,εβγαλα και πανοραμικη και μου ειπε οτι απλα ειμαι ποτραυματισμενη.δεν ξερω τι να κανω,ποναω,φοβαμαι,εχω και ενα μικρο αγορακι.τι αλλο μπορει να ειναι?ισως καποια κακωση στην αρθρωση?

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Μόλις είδα αυτό το σχόλιό σας. Εάν είναι ένας απλός τραυματισμός και είναι θέμα επούλωσης, θα πρέπει να βελτιώνεστε όσο περνάν οι μέρες. Αυτό είναι βέβαια το πιο πιθανό. Από εκεί και πέρα, όπως σας είπα, μπορείτε να πάτε σε κάποιον άλλο συνάδελφο για μια δεύτερη γνώμη (με την πανοραμική σας) ή να πάτε σε έναν γναθοχειρουργό. Εάν είχατε κάποια κάκωση στην άρθρωση, θα σας πονούσε εκεί, και κυρίως στις κινήσεις της γνάθου, όχι στην περιοχή του δοντιού. Επίσης, κάτι τέτοιο θα βελτιωνόταν όσο περνάν οι μέρες.

      • Ο/Η φροσω λέει:

        Μιληστε μου ειλικρινα τι αλλο μππρει να ειναι?εχω φοβηθει,δεν γινεται να ππναω συνεχεια

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Καλημέρα σας. Φοβάμαι ότι σας ανησύχησα χωρίς λόγο… Δεν εννοώ κάτι κακό παρά μόνο ότι δεν μπορώ να κάνω διάγνωση χωρίς να έχω δει το στόμα σας και μια ακτινογραφία από την περιοχή. Μπορεί να είναι, όπως σας είπα, κάποιο σπασμένο κομμάτι του δοντιού που παρέμεινε, κάποιο πρόβλημα του διπλανού δοντιού, ή και κάτι πιο σπάνιο όπως μια επικοινωνία με το ιγμόρειο. Φυσικά μπορεί να είναι και πολλά άλλα πράγματα, αλλά δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να αναφέρουμε καταστάσεις που πιθανότατα δεν έχουν καμία σχέση με τοο προβλημά σας. Πήγατε στον γιατρό σας να σας δει; Αυτό πρέπει να κάνετε. Και αν δεν έχετε εμπιστοσύνη, μπορείτε να πάτε σε κάποιον άλλον για μια δεύτερη γνώμη.

          • Ο/Η φροσω λέει:

            πηγα σε ωρλ,το ιγμορειο ειναι εντακαθαρο,αποΔευτερα θα παω σε γναθοχειρουργο.το θεμα ειναι οτι ποναω στη διαδρομξ του πγλου του δοντιου που βγηκε εως το αυτι εριπου.περνω arcoxia,norgesic και flagyl συμφωνα με τις πδηωιες της οδοντιατρου

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας βοηθήσω μέσω των μηνυμάτων. Πάτε σε γναθοχειρουργό και αν θέλετε, ενημερώστε μας εδώ στο blog.

      • Ο/Η φροσω λέει:

        Καλησπερα σας.πηγα σημερα σε γναθολογο και τι μου ειπε!οτι εχω ενα χαλασμενο φρονιμητη που κανει την ζημεια και δινει πονο εως το αυτι.μου εκανε εκπολφωση και μετα το Πασχα παω για εξαγωγη.ηθελα να ηξερα,η δικη μπυ οδοντιατρος δεν το εβλεπε???

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Γεια σας. Να υποθέσω ότι μετά την εκπόλφωση πέρασε ο πόνος που είχατε; Ξέρετε, πολλές φορές η διάγνωση δεν είναι προφανής και αν η οδοντίατρός σας πίστευε ότι υπεύθυνο ήταν το δόντι 15 (δεύτερος άνω δεξιά προγόμφιος) μπορεί να μην σκέφτηκε καθόλου τον φρονιμίτη. Για να το πω αλλιώς, κάποια διάγνωση που έγινε τώρα από τον γναθοχειρουργό και δεν έγινε από την οδοντίατρό σας μπορεί να γινόταν ανάστροφα εάν πηγαίνατε πρώτα στον γναθοχειρουργό. Αυτό που θα πρέπει να κατακρίνουμε είναι το να μην ακολουθούνται τα πρωτόκολλα, για παράδειγμα εσείς να πονάτε και να μην σας ζητηθεί ακτινογραφία.

          • Ο/Η φροσω λέει:

            καταλαβαινω απολυτα το τι λευε γιατρε.ναι ο πονος περασε.αλλα δεν μπιρω να δικαιολογησω την οδοντιατρο μου διοτι με ειδε αρκετες φορες ,ειδε και την πανοραμικη και παρολο που ειναι εμπειρη δεν το ειδε.την ειχα ζαλισει με τον πονο μου γιατι ειχα φοβηθει.τελος παντων.βρεθηκε η σιτια του κακου.σας ευχαριστω και συγνωμη εαν εγινα κουραστικη

  • Ο/Η Φανή λέει:

    Γειά σας πριν τρεις μέρες έκανα απλή εξαγωγή φρονιμίτη μετά από δύο μέρες ένιωσα αίμα στο στόμα μου το οποίο δεν σταμάτησε και δημιούργησε αιμοπηξη με αποτέλεσμα να κάνω και δύο ράμματα ο γιατρός έριξε το φταίξιμο σε μένα λέγοντας μου ότι δεν έκανα ότι μου είπε δηλαδή να μη κάνω ξεπλυματα ήμουν ιδιαίτερα προσεκτική απλά κάποιες φορές λόγω του αίματος ξέπλυνα το στόμα μου μετά από τα ράμματα συνεχίζω να έχω την αίσθηση αίματος στο στομα μου τι πρέπει να κάνω;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Πράγματι, το πρώτο 24ωρο δεν πρέπει να ξεπλένετε το στόμα σας γιατί μπορεί να απομακρυνθεί ο θρόμβος. Εάν δεν υπάρχει αιμορραγία τώρα (που δεν θα πρέπει), θα πρέπει απλά να κάνετε υπομονή και θα περάσει η αίσθηση που έχετε. Εμείς προτείνουμε μετά το 24ωρο να κάνετε πολλές πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο, αλλά εσείς πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας γιατί αυτός ξέρει το τι ακριβώς συμβαίνει στο στόμα σας.

  • Ο/Η Παυλίνα λέει:

    Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την δουλειά σας και τις άμεσες απαντήσεις που δίνετε κάθε φορά.
    Εγώ με τη σειρά μου, έβγαλα στις 11/04 τον κάτω αριστερό φρονιμίτη μου, έχοντας λάβει αντιβίωση Amoxil 1g/tab για 2 ημέρες πριν και δύο μετά, την εξαγωγή. Όλα κύλησαν αβίαστα και πολύ ήρεμα. Στις 16/04 έχοντας λάβει πάλι αντιβίωση, έβγαλα και τον κάτω δεξιό φρονιμίτη κι από την επόμενη ημέρα, πονάει ο λαιμός μου όταν καταπίνω κι ο πόνος φτάνει έως το αφτί μου. Μπορεί να σχετίζεται όλο αυτό με την τελευταία εξαγωγή που έκανα; Είναι φυσιολογικό; Και οι δύο εξαγωγές έγιναν μέσα σε 10 λεπτά χωρίς χειρουργείο και δεν υπήρξε πρήξιμο.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Σαφώς και μπορεί να σχετίζονται τα συμπτώματα που έχετε με την εξαγωγή. Είναι πιθανό επίσης να χρειάζεστε αντιβίωση για περισσότερες μέρες και ίσως κάποιο άλλο φάρμακο. Αυτό θα το καταλάβετε εάν αντί να βελτιώνεστε, επιδεινώνεστε. Το καλύτερο θα ήταν να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας κατευθύνει. Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα που αναφέρετε, δεν είναι ανησυχητικά.

  • Ο/Η Αριάννα λέει:

    Γεια σας!! πριν από 2,5 εβδομάδες έκανα εξαγωγή 2 2 φρονιμιτών εγκλείστων στην ίδια πλευρά.. ενώ το πρήξιμο και ο πόνος στις αντίστοιχες περιοχές έχει εξαφανιστεί, κάθε φορά που μασάω εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει ένας πόνος στα τελευταία δύο πίσω δόντια στην άνω γνάθο και ίσως και μία μικρότερη ευαισθησία στα αντίστοιχα κάτω.. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω τι συμβαίνει στα δόντια σας χωρίς να σας έχω δει. Σαν γενικός κανόνας, εάν βλέπετε ότι το πρόβλημα βελτιώνεται όσο περνάν οι μέρες, τόσο πιο πιθανό είναι να προέρχεται από τις εξαγωγές και να περάσει τελείως μετά από λίγο καιρό. Οι 2,5 εβδομάδες είναι σχετικά λίγος καιρός και δικαιολογείται να έχετε ακόμη κάποια προβλήματα που σχετίζονται με το χειρουργείο, ιδίως αν οι εξαγωγές ήταν χειρουργικές.

  • Ο/Η ΕΛΕΝΗ λέει:

    Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Όπως σας είπα στο προηγούμενο μήνυμα την Δευτέρα έκανα εξαγωγή φυτρωμένου φρονιμίτη και μετά από 48 ώρες είχα ενοχλήσεις. Πήγα τελικά τη Τετάρτη στον οδοντίατρό μου και διέγνωσε ξηρό φατνίο. Μου το καθάρισε και μου έβαλε μια πάστα με φάρμακο. Μου έδωσε και αντιβίωση amoxil των 500. Σήμερα Παρασκευή ξαναπήγα και άλλαξε την πάστα. Από τη Πέμπτη δεν πονάω πολύ ανοίγω καλύτερα το στόμα μου και ο πόνος στο λαιμό είναι καλύτερα.Από την εξαγωγή και μετά δεν έχω πάρει καθόλου παυσίπονα. Εχω ακούσει ότι το ξηρό φατνίο πονάει πολύ. Εγώ δεν πονάω πολύ. Είναι επειδή μου έβαλε αυτήν την πάστα ο γιατρός; Για πόσες μέρες θα γίνετε η αλλαγή της πάστας; Αυτή η πάστα μήπως επιβραδύνει την επούλωση; Ειναι απαραίτητη η αντιβίωση; Τα φάρμακα μου δημιουργούν άλλα προβλήματα υγείας.Σας ευχαριστώ και συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά έχω αγχωθεί πολύ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Το ξηρό φατνίο είναι μια κατάσταση άγνωστης αιτιολογίας, που εμφανίζεται συχνότερα στους καπνιστές, όπου δεν γεμίζει σωστά το φατνίο (η τρύπα της εξαγωγής) με αίμα και θρόμβο. Εμφανίζεται συνήθως την 4-5η μέρα από την εξαγωγή, πονάει πάρα πολύ και διαρκεί περίπου 10 ημέρες. Φυσικά αυτά είναι ο ορισμός και η αίσθηση του πόνου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η θεραπεία που σας έκανε ο γιατρός σας είναι ακριβώς αυτή που ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις. Η πάστα βοηθάει στο να πονάει λιγότερο το ξηρό φατνίο και η αντιβίωση περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο αντιμετώπισης της κατάστασης. Η αλλαγή της πάστας γίνεται συνήθως κάθε 2-3 μέρες για 2-3 φορές.

  • Ο/Η Νατάσα λέει:

    Γεια σας! Πριν 3 μέρες έβγαλα τον πάνω φρονιμίτη. Δεν είχε χώρο να βγει σωστά και ήταν στραβός με κλίση προς το μάγουλο. Σήμερα αισθάνομαι πίεση στο σημείο και έχω πονοκέφαλο που πιστεύω οτι μάλλον οφείλεται στην εξαγωγή παρότι δείχνει να επουλώνεται φυσιολογικά. Είναι φυσιολογικό ή θα χρειαστεί να το κοιτάξω;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Είναι λίγες οι μέρες από την εξαγωγή οπότε είναι φυσιολογικό να έχετε τέτοια συμπτώματα. Αν όμως δείτε ότι επιδεινώνεται αύριο, ίσως θα πρέπει να το κοιτάξετε, μήπως υπάρχει κάποια μόλυνση και χρειάζεστε αντιβίωση.

  • Ο/Η ΕΛΕΝΗ λέει:

    Καλημέρα σας. Τη Δευτέρα το πρωί έκανα εξαγωγή φυτρωμένου φρονιμιτη δεξιά κάτω γναθου. Βγήκε πολύ δύσκολα με διχοτόμηση. Σήμερα 48 ώρες μετά έχω μια ενόχληση-πόνο στο λαιμό και δεν μπορώ να ανοίξω καλά το στόμα μου. Εχω παρατηρήσει οτι υπάρχει και ασπρο επίχρισμα στην περιοχή που βγήκε το δόντι. Δεν παίρνω αντιβίωση και δεν έχω πάρει καθόλου παυσίπονα. Είναι φυσιολογικό να έχω αυτές τις ενοχλήσεις; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ναι, είναι φυσιολογικό να έχετε αυτά τα συμπτώματα την τρίτη μέρα μετά από μια δύσκολη εξαγωγή. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν στις 4-5 μέρες. Αν όμως νιώθετε ότι χειροτερεύετε ή ότι πρήζεστε , μπορεί να χρειαστείτε αντιβίωση. Ορθώς μέχρι τώρα δεν παίρνετε.Εάν πονάτε, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα.

  • Ο/Η Ευα λέει:

    Καλησπέρα πριν απο περιπου 3 βδομαδες εκανα εξαγωγή τον κατω δεξια φρονιμιτη και ωρα παρατηρησα οτι σε εκεινο το σημειο εχει δημιουργηθεί μια μαυρη τρύπα και μπαίνουν τροφές εκει. Ειναι φυσιολογικο;; Θα επουλωθεί η χρειαζεται δευτερο χειρουργειο ;;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Προφανώς δεν γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει στο στόμα σας (π.χ. αν παρέμεινε τυχόν κάποιο κομμάτι του φρονιμίτη) αλλά η τρύπα από την εξαγωγή συνήθως θέλει αρκετό καιρό για να κλείσει τελείως. Θα πρέπει να προσπαθείτε να κρατάτε την περιοχή καθαρή κάνοντας πλύσεις, με νερό ή με στοματικό διάλυμα, στην ανάγκη και με κάποια σύριγγα. Εάν δεν έχετε άλλα συμπτώματα, μάλλον το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος.

  • Ο/Η Στάθης Γατούδης λέει:

    Γιατρέ καλησπέρα! Πριν 7 μέρες έκανα εξαγωγή 2 φρονημιτες(πάνω και κατω) που ήταν κανονικά φυτρωμενοι. Εγώ ανεβασα πυρετό για δύο μέρες και είχα ελαφρύ πρήξιμο και πόνο στο αυτι και δυσάρεστη οσμή στο στόμα . Ο γιατρός τη δεύτερη μέρα μου είπε ότι η κάτω πληγή μολυνθηκε αλλά ο οργανισμός το παλεύει και δεν μου εδώσε αντιβίωση μόνο παυσίπονα . Έχουν περάσει 7 μέρες και το μόνο συμπτωμα που έχουμε ειναι λίγη δυσοσμία και λιγη ενοχληση στα ουλα απλά φοβάμαι επειδή δεν πήρα αντιβίωση μήπως η μόλυνση παραμένει .

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ο γιατρός σας έκανε πολύ καλά που δεν σας έδωσε αντιβίωση. Δεν πρέπει να δίνουμε αντιβίωση χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη και σε εσάς δεν υπάρχει, όπως ακούγονται αυτά που λέτε. Τα συμπτώματα που έχετε είναι φυσιολογικά για 7 ημέρες μετά τις εξαγωγές. Εάν κάτι αλλάξει, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και εκείνος θα σας κατευθύνει.

  • Ο/Η Α Μ λέει:

    Καλησπέρα σας, πριν από λίγες μέρες πήγα στο νοσοκομείο με πόνο στο τριχωτό της κεφαλής δεξιά όταν άγγιζα το κεφάλι μου, ζάλη, πόνο στο αυτί και στο δεξί ουλο της κάτω γνάθου. Μετά από μια πανοραμική που έβγαλα η οδοντίατρος μου είπε ότι βγαίνει ο φρονιμίτης μου. Προγραμματισα την εξαγωγή αλλά χωρίς να πάρω παυσίπονο μου πέρασε τελείως ο πόνος στο ούλο και στο αυτί αλλά πονάω ακόμα στο τριχωτό της κεφαλής πολύ και λίγο στο δεξί μάτι. Είναι φυσιολογικό αυτό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ο πόνος στο τριχωτό της κεφαλής και στο μάτι, όπως και η ζάλη δεν παρουσιάζονται συνήθως όταν ανατέλλει ένας φρονιμίτης. Πέρα από αυτό , δεν μπορώ να σας βοηθήσω γιατί δεν έχω δει ούτε εσάς κλινικά ούτε κάποια ακτινογραφία. Επίσης, ίσως θα πρέπει να σας δει και άλλη ιατρική ειδικότητα εκτός από τον οδοντίατρο.

  • Ο/Η Στέλλα λέει:

    Καλησπέρα σας,
    Έβγαλα το κάτω δεξία φρονιμίτη σήμερα αλλά η οδοντίατρος μαζί με το δόντι έβγαλε και το νεύρο του. Η γιατρός μου είπε ότι συνήθως το νεύρο κόβεται αλλά στη προκειμένη περίπτωση βγήκε.Μου έδειξε και το δόντι από το οποίο κρεμόταν το νεύρο. Έχω αγχωθεί μήπως τραυματίστηκε και το υπόλοιπο νεύρο και μου δημιουργήσει προβλήματα.Συστήνεται αντιβίωση σε αυτή τη περίπτωση; Αν ναι, το Claripen είναι κατάλληλο; Γιατί έχω αλλεργία στο amoxil και το augmetin μήπως είναι πολύ δυνατό.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Αν καταλαβαίνω καλά από αυτό που λέτε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το νεύρο που βρίσκεται μεσα στο δόντι βγαίνει μαζί με το δόντι, στη δική σας περίπττωση μάλλον βγήκε λίγο έξω από το δόντι και σας το έδειξε η γιατρός σας. Εάν δεν συντρέχει άλλος λόγος, δεν χρειάζεστε αντιβίωση για αυτό. Επίσης, αν ξεμουδιάσατε κανονικά, είστε οπωσδήποτε καλά σε ό,τι αφορά τα νεύρα.

  • Ο/Η Σεβαστή λέει:

    Καλησπέρα. Πριν περίπου 3 εβδομάδες ένα βράδυ με έπιασε πόνος στον φρονημιτη πρώτη φορά. Την επόμενη μέρα το στόμα μου δεν άνοιγε καθόλου. Μετά από λίγες μέρες που άνοιξε λίγο έβγαλα πανοραμική και ο γιατρός μου είπε ότι πρέπει να αφαιρεθεί και οτι είναι πολύ κοντά στο δεξί νεύρο της κάτω γναθου. Την Πέμπτη που μας πέρασε προχωρήσαμε στην εξαγωγή που κράτησε μια ώρα και κάτι. Ο γιατρός μου είπε πως είναι πιθανό να τραυματησαμε λίγο το νεύρο που είναι εκεί λόγο της περίεργη θέσης του. Και είναι πιθανό να νιώθω κάτι πόνους έως το πιγούνι από εκείνη την πλευρά και πιθανός κάποιο μουδιασμα. Σιγά σιγά θα περάσουν και ότι το νεύρο μου σε 6 μήνες θα έχει επανέλθει τελείως. Από το Σάββατο το βράδυ νιώθω πολύ πόνο στο πιγούνι που δεν περνάει με παυσίπονο και έχω αρχίσει να αγχώνομαι πολύ αν θα περάσει ποτέ και αν θα ξαναεπανελθει το νεύρο μου. Παίρνω και αντιβίωση εδώ και 2 εβδομάδες και κάτι λόγω και της προηγούμενης φλεγμονή. Έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και δεν βλέπω φως στην κατάσταση. Φοβάμαι μήπως γίνει χειρότερα η κατάσταση.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η κατάσταση που περιγράφετε δεν είναι σπάνια. Ας τα πάρουμε από την αρχή: Εάν ξεμουδιάσατε εντελώς μετά από την αναισθησία, δεν πρέπει να υπάρχει βλάβη στο νεύρο. Εάν τραυματιστεί το νεύρο, το πιθανότερο σύμπτωμα είναι να μην ξεμουδιάσετε, να είστε δηλαδή περίπου όπως είστε με την αναισθησία που σας έγινε για να βγει το δόντι. Είτε μούδιασμα ως το πλάι της γνάθου, στη γωνία του χείλους, αν πρόκειται για το κάτω φατνιακό νεύρο, είτε μούδιασμα στη γλώσσα, αν πρόκειται για το γλωσσικό νεύρο. Ο πόνος χωρίς μούδιασμα, πιθανότατα δεν προέρχεται από τραυματισμό του νεύρου. Εάν τα συμπτώματα που έχετε ξεκίνησαν αυτό το Σάββατο, πάνω από 10 μέρες από την εξαγωγή, δεν προέρχονται από τραυματισμό του νεύρου. Επίσης, ο τραυματισμός του νεύρου συνήθως δεν επιδεινώνεται με το πέρασμα λίγων ημερών. Βέβαια, είναι περίεργο να πονάτε στο πηγούνι τώρα. Αντιβίωση δεν πρέπει να παίρνετε τόσο πολλές μέρες. Αν δεν σας έχει πιάσει, θα έπρεπε να την αλλάξετε, όχι να την παίρνετε επί εβδομάδες. Επίσης, η αντιβίωση είναι άσχετη με το νεύρο αλλά σχετίζεται με τη μόλυνση που οδήγησε στην αδυναμία διάνοιξης του στόματος και τα λοιπά που αναφέρετε.
      Θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας που γνωρίζει τι συμβαίνει στο στόμα σας για να σας κατευθύνει. Βασικό για τη διάγνωση είναι να ξέρει το τι συνέβη αμέσως μετά την εξαγωγή και πως εξελίχθηκε η κατάσταση ως σήμερα.

      • Ο/Η Σεβαστή λέει:

        Αυτή την Πέμπτη έγινε η επέμβαση και έχω πόνο στο πιγούνι και στα μπροστά δόντια.
        Και πριξιμο σε όλο το μάγουλο.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Καλημέρα. Συγγνώμη, δεν πρόσεξα ότι η εξαγωγή έγινε την Πέμπτη. Είστε μουδιασμένη καθόλου; Πάρτε την αντιβίωσή και τα αναλγητικά σας και περιμένετε, είναι πολύ νωρίς για οτιδήποτε. Αν δεν είστε μουδιασμένη, θα πρέπει να πάτε καλά. Αν είστε, πείτε μου περισσότερα. Που και αν είστε μουδιασμένη όσο όταν είχατε την αναισθησία ή λιγότερο.

          • Ο/Η Σεβαστή λέει:

            Γειά σας τώρα είδα την απάντηση σας. Είμαι καλύτερα πλέον έχω πολύ μικρές ενοχλήσεις. Έβγαλα τα ράμματα στις 8 μερες και εκεί αντίκρισα μια μεγάλη τρύπα. Ο γιατρός μου είπε πως είναι φυσιολογικό και σε λίγο καιρό θα κλείσει. Έχουν περάσει 3 βδομάδες σχεδόν από την επέμβαση και ακόμα βλέπω μια μαύρη τρύπα. Έχει μικρύνει ελάχιστα και έχω αρχίσει να ανησυχώ μήπως γίνεται κάτι με την επουλώση της πληγή. Είναι φυσιολογικό να μην έχει κλείσει ακόμα; πόσο καιρό μετά καλύπτεται πάλι με ουλο; προσπαθώ να είμαι προσεχτικη αλλά δυστυχώς μερικά υπολείμματα από τροφές μπαίνουν μέσα κάνω πλυσεις η προσπαθώ με σύριγγα να ρίξω στοματοπλυμα μέσα για να την καθαρίζω. Δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω κάτι αλλά για να διευκολύνω την επουλώση και να κλείσει η πληγή.

          • Ο/Η Σεβαστή λέει:

            Ξέχασα να σας πω πως ο φρονημιτης ήταν ο κατω δεξιά δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο. Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Γεια σας. Η τρύπα που έχει μείνει εξαρτάται από την εξαγωγή, το πόσο αποκαλυμμένος ήταν ο φρονιμίτης πριν την εξαγωγή, το αν και πόσο οστό χρειάστηκε να αφαιρεθεί, πως και πόσα ράμματα έγιναν και αν «κράτησαν» καλά για τις μέρες που έπρεπε. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατάτε την περιοχή καθαρή. Η τρύπα θα κλείσει από μόνη της αλλά θα χρειαστούν πιθανότατα μήνες. Θα μπορούσε να γίνει άλλη χειρουργική επέμβαση για να κλείσει η περιοχή αλλά δεν θα σας το πρότεινα, ούτε νομίζω ότι θα το θέλατε.

  • Ο/Η Αθήνα Μπαχταλια λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ κ μπράβο σας για τον χρόνο που αφιερώνεται…Πριν εικοσι μέρες περίπου αφαίρεσα έναν φρονιμητη που είχε σαπίσει στην αριστερή κάτω πλευρά.λιγεςμέρες πριν την εξαγωγή πονούσαν πολύ τα ούλα μου κ είχαν πρηστεί ο γναθοχειρουργος μου είπε ότι ήταν πεσμένο το ανοσοποιητικό κ ξέσπασε εκεί…πήρα αμοξιλ 4 μέρες κ πήγα για την εξαγωγή.μου είχε πει ότι θα προτιμούσε να μην κάνουμε το χειρουργείο γιατί θα πήγαινε λίγο πίσω η θεραπεία των ούλων…είπα πως δεν πειράζει κ το βγάλαμε….ήταν δύσκολο χειρουργείο κ από πρήξιμο ταλαιπωρήθηκα αρκετά…πήρα μια εβδομάδα αντιβίωση στις 3 μέρες έβγαλα τα ράμματα…επαναξεταστηκα από άλλον οδοντίατρο μετά από δέκατεσσερις μέρες γιατί ήταν ακόμη πρησμένο το μάγουλο μου…μου είπε να κάνω υπομονή κ θα περάσει…σήμερα όμως είναι πάλι πρησμένο κ ποιο συγκεκριμένα το κόκαλο δίπλα στον φρονιμητη κ το μάγουλο εσωτερικά…αν πιέσω το κόκκαλο σε εκείνο το σημείο πονάει…πόσο καιρό ακόμη θα κάνει ένα επουλωθεί?είναι κάτι που πρέπει να με ανησυχεί?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Θεωρώ ότι μετά από 20 μέρες δεν θα έπρεπε να έχετε πρήξιμο που να οφείλεται στον φρονιμίτη. Είτε υπάρχει κάποια μόλυνση που δεν εντιμετωπίστηκε με την αντιβίωση, είτε υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα (πχ τα ούλα που αναφέρατε) είτε κάτι άλλο. Θα πρέπει να σας δει ο οδοντίατρός σας, ίσως να χρειάζεται μια καινούργια ακτινογραφία, ίσως κάποια άλλη αντιβίωση ή κάποια άλλη θεραπεία. Επίσης, είπατε κάτι για το ανοσοποιητικό σας. Αν υπάρχει κάποιο θέμα στη γενική σας υγεία θα πρέπει επίσης να εκτιμηθεί.
      Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω καθότι διάγνωση στο blog δεν γίνεται! Εύχομαι περαστικά.

  • Ο/Η Σοφια Α λέει:

    Έβγαλα πριν 3 μέρες 2 από τους φρονιμιτες μου και εδώ και 3 μέρες είμαι πρησμένη από την αριστερή πλευρά . Ο οδοντίατρος είπε ότι μολύνθηκε και δεν μπορούσε να εξηγήσει πως . Πριν ένα μήνα που είχα βγάλει τους άλλους δυο φρονιμιτες στην δεύτερη μέρα κάπνισα . Αυτήν την φορά όμως μόνο νερό ήπια. Μου έγραψε αντιβίωση και μου είπε πως θέλει το λιγότερο 8 μέρες για να ξεπρηστει. Υπάρχει μήπως τρόπος να ξεπρηστει πιο γρήγορα; Και επιτρέπεται να καπνίσω τουλάχιστον 1 τσιγάρο την ημέρα ή θα δημιουργήσει πρόβλημα ;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Το πρήξιμο μετά από την εξαγωγή φρονιμιτών προέρχεται είτε από την κάκωση του χειρουργείου (χειροτερεύει την δεύτερη μέρα και μετά σιγά σιγά ξεπρήζεται – σε 4-5 μέρες) είτε από μόλυνση (μπορεί να πρηστεί αργότερα και συνεχίζει να επιδεινώνεται μέχρι να πάρετε αντιβίωση και να περάσουν 24 ώρες μετά τη λήψη της). Εάν πρόκειται για μόλυνση, δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί, το στόμα του καθενός από εμάς είναι γεμάτο με μικρόβια. Επίσης, τα πάντα γύρω μας είναι γεμάτα με μικρόβια. Εάν κάποια στιγμή, συγκεκριμένα μικρόβια μπουν στην πληγή και ο οργανισμός σας δεν τα αντιμετωπίσει, το τραύμα μολύνεται και αναπτύσσεται η λοίμωξη.Εάν πρόκειται για μόλυνση, το πρήξιμο πρέπει να αρχίσει να μειώνεται μετά από ένα 24ωρο από τη λήψη του αντιβιοτικού. Αν είναι από την κάκωση του χειρουργείου, όπως σας είπα, θα περάσει σε 4-5 μέρες. Οι 8 μέρες, κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολλές. Προσέξτε ιδιαίτερα την πιθανότητα να επιδεινωθεί το πρήξιμο μετά τη λήψη του αντιβιοτικού. Μπορεί να χρειαστεί αλλαγή του φαρμάκου.
      Σχετικά με το τσιγάρο, σαν γιατρός πρέπει να σας πω ότι το σωστό είναι να μην ξανακαπνίσετε ποτέ. Πειράζει, σε οποιαδήποτε συχνότητα, όχι μόνο την πληγή της εξαγωγής αλλά όλα τα όργανά σας. Από εκεί και πέρα, οι οδηγίες που δίνουμε είναι να μην καπνίσετε τουλάχιστον για 24 ώρες. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνετε τις ευθύνες και τις συνέπειες του καπνίσματος…

  • Ο/Η θανος λέει:

    Καλησπερα γιατρε. Πριν ενα μηνα εκανα εξαγωγη του δεξιου ανω φρονιμητη. ο γιατρος μου εβαλε απορροφησημα ραμματα. Ωστοσο, ακομα δεν εχουν απορροφηθει πληρως, δεν με ενοχλους αλλα μπορω να τα καταλαβω εαν ακουμπησω τη γλωσσα μου εκει. ειναι φυσιολογικο να μην εχουν απορροφηθει μετα απο 1 μηνα?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η ταχύτητα απορρόφησης των απορροφήσιμων ραμμάτων εξαρτάται από το είδος τους, από την επιλογή δηλαδή που έκανε ο γιατρός που τα αγόρασε. Κάποια απορροφούνται σε 3 εβδομάδες, κάποια χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, ένα μήνα μετά από την εξαγωγή, εάν σαν ενοχλούν, μπορείτε να πάτε στον γιατρό σας να τα αφαιρέσει.

  • Ο/Η Ελενη λέει:

    Καλησπερα σας, συγχαρητήρια για τη δουλειά σας επι της ευκαιρίας ήθελα και εγώ να μοιραστώ την ιστορία μου μαζί σας για να με συμβουλεψετε καταλλήλως. Πρόσφατα συγκεκριμένα πριν 11 μέρες έβγαλα τον κάτω αριστερό φρονιμιτη μου , πολύ γρήγορα, χωρίς καμία επιπλοκή, ήταν ημιεγκλειστος ενοχλητικός και είχε πρηστεί ξαι το μάγουλο και το ούλο σε σημείο που να μην μπορώ να κλείσω το στόμα μου, δεν έκανα ράμματα. Όλα κυλούσαν ομαλά δεν είχα καθόλου πόνο τις πρώτες μέρες ήμουν πολύ καλά , μετά από 5 μέρες περίπου άρχισα να έχω έντονο πόνο συγκεκριμένα Σάββατο βράδυ άρχισε, πηρα ντεπόν μαξ και δεν με έπιασε όπως και lonarid μετά από ώρα λόγω του ότι δεν είχα algofren που με πιάνει αλλά πάλι τίποτα το ιδιαίτερο . Ο έντονος αναπόφευκτος πόνος συνέχισε κι την Κυριακή που αναγκαστικά για να ησυχάσω πηρα μεσουλιντ όπως και την Δευτέρα, απογευματινές ώρες για να μπορέσω να κοιμηθώ. Σήμερα Τρίτη, το πρωί ήταν πιο ήπιος ο πόνος πηρα ένα αλγκοφρεν 1 το μεσημέρι , και ένα στις 7 μισή. Ο πόνος ξεκινάει από πίσω τη πληγή , μέσα στο κόκκαλο μέχρι και τα μπροστινά μου δόντια, και κάτω στο πιγούνι. Τι γίνεται είναι φυσιολογικό όλο αυτό η θα πρέπει να το κοιτάξω ; Συγκεκριμένα δεν είχα ούτε έχω πρήξιμο η κάτι τέτοιο.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Αυτό που έχετε ακούγεται σαν ξηρό φατνίο, μια κατάσταση άγνωστης αιτιολογίας, που συμβαίνει μετά από εξαγωγή δοντιού και κατά την οποία το φατνίο (η τρύπα που άφησε το δόντι βγαίνοντας) δεν έχει γεμίσει με αίμα και στη συνέχεια με θρόμβο. Ξεκινά την 4η με 5η μέρα από την εξαγωγή, πονάει πάρα πολύ, και διαρκεί περίπου 10 ημέρες. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να κάνει ο οδοντίατρος για μια τέτοια κατάσταση. Σαφώς όμως, δεν μπορώ να κάνω διάγνωση από το μήνυμά σας, οπότε ό,τι σας λέω είναι με κάθε επιφύλαξη. Αν πονάτε τόσο πολύ, θα έπρεπε να πάτε στον οδοντίατρό σας για να το δει.

  • Ο/Η Γιώργος Κ. λέει:

    Καλημέρα σας. Το περασμένο Οκτώβρη έκανα απλή εξαγωγή φρονιμίτη , μιας κι καιρό πριν με είχε εμφανίσει στη περιοχή κοντά ένα μικρό πρήξιμο. Η αλήθεια είναι όμως ότι ορισμένες φορές μέχρι σήμερα , με το βούρτσισμα παρατηρώ πριν το τελικό ξέπλυμα μιας μικρής αμελητέας ποσότητας αίματος . Πολλές έλεγξα αν προκαλείται από κάποια πληγή γενικά στα υπόλοιπα δόντια , αλλά δεν αντιλήφθηκα ποτέ να υπάρχει κάτι. Βέβαια δεν έχω κάποιο πόνο στα δόντια , κι ειδικά στην περιοχή που έγινε η εξαγωγή , αλλά σκέφτηκα ότι η μικρή ποσότητα αίματος , προκαλείται από βούρτσισμα στην περιοχή αυτή , χωρίς όμως να διακρίνω ούτε εκεί κάτι. Έτσι σκέφτομαι να το ελέγξω πριν το καθιερωμένο έλεγχο κάθε εξάμηνο.
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Το αίμα δεν θα πρέπει να προέρχεται από τον φρονιμίτη που εξήχθη τον Οκτώβριο εκτός αν παρέμεινε κάποια ρίζα ή κάποιο κομματάκι οστού που έσπασε οπότε θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να το δείτε στον οδοντίατρό σας. Ίσως να χρειαστεί και μια καινούργια ακτινογραφία.

  • Ο/Η Σοφια λέει:

    Γεια σας.Αυριο το μεσημερι εχω ραντεβου για να βγαλω τους απο του τεσσερις φρονιμιτες και σε μια βδομαδα θα παω για τους αλλους δυο.Η αληθεια ειναι πως μενω γερμανια και το αγχος ειναι διπλο διοτι πρωτον δεν εχω την οικειότητα και δευτερον ειναι και το θεμα της επικοινωνίας που με απασχολεί διοτι ειμαι 15 και θα παω μονη μου και δεν καταλαβαινω τελεια .Για να μην σας κουρασω θα ηθελα ΝΑ ρωτησω ποη ωρα περιπου θα θα ειμαι στον οδοντίατρο και θα είναι πολυ αισθητός ο πονος εκεινη την ωρα.Τελος θα πονέσουν πολυ τα ραμματα.Συγγνωμη αν σας κουρασα ευχαριστω για τον χρονο σας.************************************************

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλή σου μέρα και χρόνια πολλά! Εάν ο γιατρός σου είναι έμπειρος, δεν θα πρέπει να πονέσεις καθόλου κατά τη διάρκεια των εξαγωγών, οι οποίες συνήθως είναι εύκολες σε παιδιά της ηλικίας σου. Δυστυχώς δεν μπορώ να σου πω αν οι εξαγωγές σου είναι δύσκολες γιατί δεν σε έχω δει, ούτε εσένα ούτε την ακτινογραφία σου. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από το πόσο δύσκολες είναι, αλλά δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 45 λεπτά με μια ώρα. Συνήθως, ο πάνω φρονιμίτης είναι πολύ πιο εύκολος από τον κάτω. Κατά της εξαγωγή δεν πρέπει να πονέσεις καθόλου παρά μόνο να νιώσεις κάποια πίεση. Αν πονέσεις, θα το πεις στον γιατρό σου για να σε μουδιάσει καλύτερα. Τα ράμματα δεν πονάνε καθόλου αν είσαι μουδιασμένη. Θα είσαι έτοιμη βέβαια για κάποιο πρήξιμο και πόνο αφού φύγει η αναισθησία, αλλά θα πάρεις φάρμακα και θα περάσει. Η μια εβδομάδα για τους άλλους δυο είναι σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δεν θα έχεις γίνει ακόμα τελείως καλά, αλλά υποθέτω ότι αυτό γίνεται γιατί πρέπει να γυρίσεις στη Γερμανία. Να σημειώσω ότι τα Ελληνικά σου είναι μια χαρά, θα ήθελα να σε συγχαρώ που αν και μικρή και κάτοικος του εξωτερικού, μιλάς τόσο καλά τη γλώσσα μας. Καλή επιτυχία στην επέμβαση!

  • Ο/Η MariaEfsta λέει:

    Καλησπερα γιατρε και πολλα μπραβο για την δουλεια σας.
    Εβγαλα και εγω τον πανω δεξιο φρονιμιτη, χωρις ραματα ,χωρις ιδιαιτερη δυσκολια, πριν τον βγαλω ομως υπεφερα 2 μερες.
    3 μερες μετα την εξαγωγη πονανε τα δυο διπλανα δοντια παρα πολυ, ειδικα αν ακουμπησει νερο, ακομα κ χλυαρο προς ζεστο.
    Ειναι ανησυχητικο??

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και Χρόνια Πολλά! Εϊναι φυσιολογικό να πονάτε μόλις τρεις μέρες μετά την εξαγωγή. Δεν θα ανησυχούσα πριν περάσουνε μερικές μέρες και αυτό, μόνο αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται. Βέβαια, ευαισθησία στο ζεστό ή στο κρύο πολλές φορές σημαίνει αποκάλυψη της ρίζας κάποιου από τα διπλανά δόντια λόγω της εξαγωγής του φρονιμίτη αλλά, όπως είπα, είναι νωρίς για να κριθεί αυτό τώρα. Θα έλεγα ότι τώρα μπορείτε να παίρνετε τα αναλγητικά που σας έχει προτείνει ο γιατρός σας και να το εκτιμήσετε πάλι στις 7-10 μέρες. Αν βέβαια ο πόνος είναι πολύ έντονος, θα έπρεπε να σας δει ο γιατρός σας.

  • Ο/Η Νικολαος λέει:

    Καλησπέρα Γιατρε….ηθελα να κανω μια ερώτηση…εβγαλα τον πανω φρονιμητη ευκολα σε 10 λεπτα διότι ειχε ανατηλη πληρως.ομως μετα απο την πρωτη μέρα μέχρι και σήμερα εχω πονο στην περιοχη υποφερτο ομως πολυ ενοχλητικο..ειναι φυσιολογικο?δεν εχω παρειδει ούτε αντιβίωση δεν χρειαζεται ουτε αντιφλεγμωνοδη..μηπως χρεαζεται περισσότερο χρονο?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δεν μου είπατε πόσες μέρες έχουνε περάσει από την εξαγωγή. Επίσης, πείτε μου αν ο πόνος είναι ίδιος με την πρώτη μέρα ή αν μειώνεται.

      • Ο/Η Νικολαος λέει:

        Καλησπέρα..απο τις 12 Δεκεμβρίου εως και σήμερα που γραφω..ο πονος ωρες ωρες ειναι πολυ έντονος..με τομε κρυο νερο, εχω ευαισθησία εκει..ακομα και νιφλαμολ που παίρνω δεν περνάει πληρως ο πονος..ενω θα πρεπε..μηπως χρειάζεται περισσότερο χρονο η θα επρεπε να λαβω αντιβίωση η αντιφλεγμονώδη? Δεν καπνιζω δεν μασαω στη πληγη και γενικα προσέχω ομως τα νεύρα ειναι πολυ ευαίσθητα στα δοντια

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Γεια σας. Εάν ο πόνος είναι στο κρύο, δεν προέρχεται από την εξαγωγή αλλά από το διπλανό δόντι, του οποίου προφανώς η ρίζα αποκαλύφθηκε μετά την εξαγωγή του φρονιμίτη. Κάποιες φορές αυτό θεραπεύεται από μόνο του (ας πούμε ότι το δόντι «συνηθίζει»( αλλά κάποιες χρειάζεται απονεύρωση. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σας δει ο οδοντίατρός σας για να κρίνει το τι χρειάζεται να γίνει. Εάν αυτή η ευαισθησία βελτιώνεται όσο περνάνε οι μέρες, πιθανότατα θα είστε εντάξει.

          • Ο/Η Νικολαος λέει:

            Οχι δεν ειναι μονο στο κρυο ο πόνος αντανακλά και σταστα υπόλοιπα δόντια οχι συνέχεια ομως..ειναι ενας συνεχομενος πονος με κλιμακα πονου το 10 ειναι στο 4 με 5.γι’αυτό ρωτησα Μήπως δημιουργείται συνήθως φλεγμονή και είναι φυσιολογικό.οταν παταω το. Μαγούλο η οταν κανω επαφη στα ουλα με τη γλώσσα εχει ενοχληση εκει αλλα και στο διπλανό δοντι.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω χωρίς να σας έχω δει κλινικά. 12 μέρες είναι αρκετές και δεν θα έπρεπε να πονάτε μετά από μια απλή εξαγωγή, αλλά υπάρχουν καταστάσεις που θα μπορούσαν να υπάρχουν και να σας προκαλούν αυτά τα συμπτώματα. Θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας. Καλά Χριστούγεννα και περαστικά σας.

          • Ο/Η Νικολαος λέει:

            Πήγα στο σωτηρια ανημερα Χριστουγέννων και μου ειπε η οδοντιατρος η ξηρο φατνιο η υπολλειμα ριζας υπηρχε τρυπα.αν περουσουν 20 μερες και υπαρχει τρυπα ειναι απο υπόλειμμα ριζας?ακτινογραφίκα φενεται ακριβως. Τι συμβαινει?ο πονος μειωνεται και μεγαλωνει ξαφνικά μετα απο δυο τρεις μερες και ξανα και ξανα..υπαρχει φαρμακο για γρήγορη επουλωση?

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Καλημέρα και Χρόνια Πολλά. Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα από αυτό που γράφετε. Τι φαίνεται ακτινογραφικά;;; Εάν υπάρχει υπόνοια για υπόλειμμα ρίζας, πρέπει να πάρετε μια καινούργια ακτινογραφία και αν φαίνεται ρίζα, πρέπει να βγειθ. Αν είναι ξηρό φατνίο, ο οδοντίατρος σας κάνει μια απόξεση του φατνίου (της τρύπας δηλαδή), κάνει πλύσεις, βάζει μια ειδική πάστα μέσα, σας δίνει αντιβίωση και σας ξαναβλέπει μετά από 2-3 μέρες. Διαρκεί περίπου 10 ημέρες. Δυστυχώς δεν μπορώ όμως εγώ να κάνω διάγνωση από ένα μήνυμα, χωρίς να σας έχω δει.

  • Ο/Η Γιώργος λέει:

    Καλησπέρα σας! Πριν 3 και 4 μερες εκανα εξαγωγη των 2 κατω φρονιμητών λογο περιστεφανιτιδας! Η εξαγωγή ηταν γρηγορη χωρις πονο χωρις ραμματα ! Παρολαυτα νιωθω μια ψιλοενοχληση απο τοτε μεχρι σημερα υποφερτη βεβαια..! Το μεγαλο θεμα ειναι στο φαγητο…δυσκολευομαι πολυ να φαω σε σημειο να υποφερω και να μην θελω να φαω! ειναι φυσιολογικο?Ακομα και στο βουρτισσμα δυσκολευομαι μεχρι και στα πανω δοντια με αποτελεσμα να μου ματωσουν τα πανω ουλα 2 φορες…(ταυτοχρονα με την περιστεφανιτιδα ειχα και αμυγδαλιτιδα που με ταλαιπωρησε πολυ γιαυτο ισως να μην εχω τοσο δυνατη αμυνα οργανισμου)

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Σαφώς είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεστε να φάτε 3-4 μέρες μετά από τις εξαγωγές. Ακόμη και οι απλές εξαγωγές είναι σχετικά μεγάλες επεμβάσεις, σκεφτείτε το μέγεθος ενός δοντιού και το έλλειμμα που έχει μείνει στο κόκαλο. Εγώ προτείνω πάντα οι εξαγωγές να γίνονται από τη μια πλευρά (και τα δυο δόντια εάν χρειάζεται, πάνω και κάτω) και αφού επουλωθεί αυτή να γίνεται η άλλη. Έτσι, μπορείτε να φάτε από τη μια πλευρά και μετά το δεύτερο χειρουργείο, από την πρώτη πλευρά, που έχει επουλωθεί. Πολλοί συνάδελφοι όμως, προτείνουν οι εξαγωγές να γίνονται ταυτόχρονα (ιδίως οι γναθοχειρουργοί που λόγω ειδικότητας είναι λίγο πιο επιθετικοί).Σκεφτείτε ότι μπορεί να ταλαιπωρείστε τώρα αλλά έχετε τελειώσει με τις εξαγωγές.

  • Ο/Η Μαρια λέει:

    Καλησπερα γιατρε …
    Εκανα εξαγωγη κατω δεξια φρονιμητη μισος ειχε βγει ,το θεμα ειναι οτι η επεμβαση εγινε ενω ειχα πονο και πρηξιμο ,μου εδωσε αντιβιωση Augmentin600 πριντην επεμβαση( πηρα 5 χαπια ανα οχταωρο.) κατα την επεμβαση πονουσα.η ερωτηση μου ειναι εαν δεν επρεπε να γινει η επεμβαση ενω υπηρχε πρηξιμο κ πονος?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ο λόγος που πολλές φορές δεν γίνεται η επέμβαση όταν προϋπάρχει πόνος και πρήξιμο είναι ότι λόγω της φλεγμονής δεν μπορεί να αναισθητοποιηθεί καλά η περιοχή, με αποτέλεσμα η εξαγωγή να είναι επίπονη, όπως σε εσάς. Αλλιώς, δεν υπάρχει λόγος να μη βγει το δόντι αφού η θεραπεία γίνεται σωστά με την αντιμετώπιση του αιτίου (που είναι το δόντι) και όχι του συμπτώματος (που είναι ο πόνος και το πρήξιμο, και αντιμετωπίζονται με τα φάρμακα).

      • Ο/Η Μαρια λέει:

        Δηλαδη γιατρε αν επαιρνα πρωτα την αντιβιωση κ εφευγε η φλεγμονη κ το πρηξιμο δεν θα με πονουσε η εξαγωγη!!! Μπορουσε δηλ. να περιμενει 1 εβδομαδα κ μετα να γινει η εξαγωγη κ να μην πονουσα καθολου!!!
        Σας ευχαριστω πολλυ που μου απαντησατε!!!!

  • Ο/Η Kwstas λέει:

    Καλησπέρα σας, χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκω αυτή τη σελίδα να ρωτήσω αυτά που με απασχολούν και που βλέπω ότι απαντάτε με τόση συνέπεια και λεπτομέρεια. Συγχαρητήρια γιατρέ. Ο προβληματισμός μου είναι ο εξής: πριν από 2 μήνες έβγαλα τους δύο φρονημιτες της μιας πλευράς, ο πάνω είχε βγει από το ούλο οπότε άφησε μια τρύπα, ο κάτω ηταν πολυ δύσκολος, ημιέγκλειστος και είχα και κύστη. Στη μεν άνω πλευρά υπάρχει ακόμα η τρύπα αλλά έχει μικρύνει πάρα πολύ, στη δε κάτω πλευρά έχουν έρθει κοντά το ούλο με τον ιστό από το μάγουλο με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εσοχή. Και λόγω της άνω τρύπας και λόγω της εσοχής φυλακίζονται τροφές στο στόμα μου που μετά από πλύση φεύγουν όμως δεν παύει αυτό να είναι επικίνδυνο καθώς μπορούν να δημιουργηθούν εστίες μικροβίων. Δεν έχω πονους ουτε πρηξιματα ουτε καποια αλλη ανησυχητική ένδειξη όμως θα ήθελα να μάθω αν το στόμα μου θα επανέλθει και πότε για να μη χρειάζεται να κάνω μια ζωή πλύσεις μετά το φαί. Ο γιατρός μου είπε ότι μπορεί να κάνει και 6 μήνες να επανέλθει αλλά θα είναι όλα καλά μετά. Θα ήθελα τη γνώμη σας

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Σχετικά με το επάνω δόντι, ήταν μια απλή εξαγωγή και έμεινε η τρύπα (φατνίο) που άφησε το δόντι βγαίνοντας. Αυτό θα κλείσει, σωστά, όπως σας είπε ο γιατρός σας, μέχρι και σε 6 μήνες. Εκεί θα είστε σα να μην υπήρχε ποτέ δόντι και δεν πρόκειται να εγκλωβίζονται τροφές. Σχετικά με το κάτω δόντι, προφανώς έγινε χειρουργική εξαγωγή, δηλαδή έγινε κρημνός με νυστέρι και αφαιρέθηκε οστούν για να μπορέσει να απελευθερωθεί το δόντι και να εξαχθεί. Δυστυχώς, από αυτό που μου λέτε δεν μπορώ να έχω εικόνα της περιοχής και να σας πω αν υπάρχει ακόμη πιθανότητα να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Αυτό θα πρέπει να σας το πει ο γιατρός σας. Το πιο πιθανό είναι πάντως να μην έχετε πρόβλημα μετά από λίγο καιρό (και πάλι, θα αναφερθώ στο 6μηνο). Ελπίζω να βοήθησα.

  • Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Καλησπέρα σας, έχω αφαιρέσει τους δύο αριστερούς φρονιμίτες πριν 25 ημέρες. Ο κάτω ήταν κλασικός ημιέγκλειστος που είχε σχεδόν ακουμπήσει το διπλανό γομφίο. Τις τελευταίες 4-5 ημέρες νιώθω έντονη ενόχληση όταν πίνω νερό (θερμοκρασία δροσερού δωματίου) στο γομφίο που έμεινε. Είναι κάποια ευαισθησία του νεύρου επειδή έμεινε άδεια η περιοχή ή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και πρέπει να ψάξω άλλη παθολογική κατάσταση; Να σημειώσω ότι πριν 7 μήνες είχα κάνει ενδελεχή έλεγχο και αποκατάσταση βλαβών (σφραγίσματα) σε όλο το στόμα και είχα νγάλει πανοραμική τότε και τώρα με την εξαγωγή

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Αυτό που συνέβη είναι κατά πάσα πιθανότητα το εξής: Κάνοντας το χειρουργείο για την αφαίρεση του φρονιμίτη και μετά την επούλωση που έγινε μετά από αυτές τις ημέρες, το ούλο πίσω από τον δεύτερο γομφίο έχει μείνει χαμηλά, αποκαλύπτοντας έτσι τη ρίζα του δοντιού, η οποία κανονικά καλύπτεται από ούλο και επειδή τώρα δεν καλύπτεται έχει ευαισθησία σε θερμικά ερεθίσματα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό τακτοποιείται από μόνο του, γιατί το δόντι παράγει τριτογενή οδοντίνη, η οποία «μονώνει» το δόντι από τα εξωτερικά ερεθίσματα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να χρειαστεί απονεύρωση του δοντιού. Εάν το πρόβλημα δεν είναι πολύ σοβαρό, μπορείτε να δοκιμάσετε να τοποθετείτε στην πίσω πλευρά του δοντιού κάποια απευαισθητοποιητική οδοντόπαστα (δηλαδή για ευαίσθητα δόντια) μερικές φορές την ημέρα ή κάποια gel που πωλούνται στο φαρμακείο για ευαίσθητα δόντια. Αφήνετε την οδοντόπαστα εκεί, χωρίς να την ξεπλένετε για λίγη ώρα και κάνετε τη θεραπεία για περίπου 2 εβδομάδες και δείτε αν έχετε βελτίωση. Το καλύτερο βέβαια είναι να το δει ο γιατρός σας.

      • Ο/Η Kwstas λέει:

        Καλησπέρα σας, χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκω αυτή τη σελίδα να ρωτήσω αυτά που με απασχολούν και που βλέπω ότι απαντάτε με τόση συνέπεια και λεπτομέρεια. Συγχαρητήρια γιατρέ. Ο προβληματισμός μου είναι ο εξής: πριν από 2 μήνες έβγαλα τους δύο φρονημιτες της μιας πλευράς, ο πάνω είχε βγει από το ούλο οπότε άφησε μια τρύπα, ο κάτω ηταν πολυ δύσκολος, ημιέγκλειστος και είχα και κύστη. Στη μεν άνω πλευρά υπάρχει ακόμα η τρύπα αλλά έχει μικρύνει πάρα πολύ, στη δε κάτω πλευρά έχουν έρθει κοντά το ούλο με τον ιστό από το μάγουλο με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εσοχή. Και λόγω της άνω τρύπας και λόγω της εσοχής φυλακίζονται τροφές στο στόμα μου που μετά από πλύση φεύγουν όμως δεν παύει αυτό να είναι επικίνδυνο καθώς μπορούν να δημιουργηθούν εστίες μικροβίων. Δεν έχω πονους ουτε πρηξιματα ουτε καποια αλλη ανησυχητική ένδειξη όμως θα ήθελα να μάθω αν το στόμα μου θα επανέλθει και πότε για να μη χρειάζεται να κάνω μια ζωή πλύσεις μετά το φαί. Ο γιατρός μου είπε ότι μπορεί να κάνει και 6 μήνες να επανέλθει αλλά θα είναι όλα καλά μετά. Θα ήθελα τη γνώμη σας

  • Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

    Γιατρέ υπάρχει περίπτωση σε ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας η εξαγωγή φρονιμίτη να προκαλέσει νευραλγία τριδύμου η κάποιο αλλο πρόβλημα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απαντηση

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η εξαγωγή δεν προκαλεί νευραλγία του τρίδυμου αλλά η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιθανό να δώσει συμπτώματα που μοιάζουν με νευραλγία του τρίδυμου. Τα προβλήματα στην οδοντιατρική θεραπεία ενός ασθενή με αυτή τη νόσο έχουν να κάνουν με τη βαρύτητα της νόσου, την δυνατότητα του ασθενή να δεχτεί οδοντιατρική περίθαλψη, τα φάρμακα που παίρνει κ.α. Αυτό απαιτεί συνεργασία του οδοντιάτρου με τον νευρολόγο του ασθενούς για να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εάν πρόκειται για μια ελαφρά περίπτωση, ή για περίοδο ύφεσης, η οδοντιατρική θεραπεία γίνεται κανονικά.

  • Ο/Η Ελενη λέει:

    Γεια σας, πριν απο 18 μερες εκανα εξαγωγη τον αριστερο κατω εγκλειστο φρονιμητη και ενω εχω βγαλει τα ραμματα και δεν μου ειχαν σπασει και ολα πηγαν ομαλα, σημερα (18 μερες δηλαδη μετα την εξαγωγη) εχω ενα μικρο πρηξιμο στη γναθο και λιγο προς το λαιμο. Που μπορει να οφειλεται αυτο?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Αυτό το πρήξιμο είναι επώδυνο; Δείχνει να μεγαλώνει; Θα έπρεπε να σας δει ο γιατρός σας, γιατί μπορεί να είναι από κάποια μικρή συλλογή υγρού που μετακινήθηκε και που απορροφάται σιγά σιγά, μέχρι κάποια μόλυνση που θα χρειαζόταν αντιβίωση. Λυπάμαι αλλά δεν μπορεί να γίνει διάγνωση μέσω ενός μηνύματος στο blog.

  • Ο/Η Αλκ λέει:

    Καλησπέρα σας και τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για τις τόσο άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις σας. Έκανα εξαγωγή του έγκλειστου κάτω δεξί φρονιμίτη πριν από δύο μήνες. Μου είχε κάνει ράμματα τα όποια έπρεπε να πάω να τα αφαιρέσει εκείνος μετά απο 10 μέρες. Στην 5 μέρα μου έσπασε ένα ράμμα, τον κάλεσα και μου είπε ότι δεν πειράζει. Πήγα στην ώρα μου, έβγαλα τα ράμματα και μου είπε ότι έχω μάλλον ξηρό φατνίο και πως έφταιγα εγώ που καπνίζω (ενώ αν και καπνίστρια δεν κάπνισα 24 ώρες μετά την επέμβαση)και να κάνω πλύσεις και αν δεν περάσει να πάω να κάνουμε θεραπεία. Όμως δεν πονούσα καθόλου, κι έχω διαβάσει πως στο ξηρό φατνίο υπάρχει έντονος πόνος. Με είδε τυχαία κι άλλος ένα συνάδελφός σας την ίδια μέρα και μου είπε ότι δεν έχω ξηρό φατνίο και ότι ο γιατρός δεν μου έκανε καλά τα ράμματα κ δεν έδεσε καλά το ούλο και να συνεχίσω τις πλύσεις. Έχω φτάσει 2 μήνες μετά, που η τρύπα δεν έχει κλεισει φυσικά και που συνεχίζω πλύσεις. Απλώς από χθες έχω έντονο πόνο στη γνάθο μου και ειδικότερα όταν κουνάω το στόμα κι όταν μασάω. Δεν ξέρω αν συνδέεται με την κατάσταση αλλά θα ήθελα να μου πείτε στα πλαίσια του εφικτού, τι πρέπει να κάνω και τι δεν είναι φυσιολογικό. Με συγχωρείτε αν σας κούρασα, σκέφτηκα ότι οι περισσότερες λεπτομέρειες θα σας δώσουν μια πιο πλήρη εικόνα.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Το ξηρό φατνίο πράγματι πονάει και μάλιστα πολύ.Ξεκινάει την 4η με 5η μέρα από την εξαγωγή και πονάει πολύ για περίπου 10 μέρες. Σαφώς το τσιγάρο συνδέεται με αυτή την νοσολογική οντότητα, γι’ αυτό και προτείνουμε να μην καπνίσετε για τουλάχιστον 24 ώρες. Μετά, θα πρέπει να έχει σχηματιστεί επαρκής θρόμβος ώστε να μην επηρεάζεται πλέον η περιοχή ιδιαίτερα από το κάπνισμα. Το ράμμα όντως συνήθως δεν πειράζει να πέσει την πέμπτη μέρα, συμβαίνει συχνά.
      Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να σας πω τι συμβαίνει στο στόμα σας γιατί δεν έχω ούτε κλινική ούτε ακτινογραφική εικόνα. Θα πρέπει πρώτα να σας δει οδοντίατρος (μάλλον αυτός που σας αφαίρεσε το δόντι), και κατά πάσα πιθανότητα να βγει μια καινούργια πανοραμική ακτινογραφία, μήπως τυχόν έχει μείνει κάποιο τμήμα του δοντιού μέσα ή μήπως πρόκειται για κάποια άλλη παθολογία, σχετική ή και άσχετη με τον φρονιμίτη που αφαιρέσατε. Μετά από δυο μήνες μπορεί να έχει μείνει ακόμη η τρύπα (αν και θα πρέπει να έχει μικρύνει αρκετά), αλλά δεν δικαιολογείται να έχετε έντονο πόνο από αυτόν το λόγο.
      Τέλος, δεν μπορώ να μην σημειώσω το σχόλιο που κάνατε για τον δεύτερο γιατρό που σας είδε. Δυστυχώς, το να λέει ο ένας γιατρός ότι ο άλλος δεν έκανε καλά τη δουλειά του, χωρίς μάλιστα να βρίσκεται εκεί κατά τη διάρκεια του χειρουργείου (στη συγκεκριμένη περίπτωση), είναι κάτι συχνό και κατά τη γνώμη μου αποτελεί φαινόμενο επαγγελματικού κανιβαλισμού που δυστυχώς συμβαίνει συχνά στην χώρα που ζούμε. Ένα ακόμη φαινόμενο, ατυχές ίδιον των Ελλήνων, εξαιρετική επίδειξη έλλειψης ήθους…

      • Ο/Η Αλκ λέει:

        Έχετε απόλυτο δίκιο στο τελευταίο σας σχόλιο, πραγματικά η έλλειψη επαγγελματισμού και συναδελφικής αλληλεγγύης είναι μείζον θέμα στη χώρα μας. Βέβαια όταν σχετίζεται με ιατρικά θέματα, είναι ακόμα χειρότερο διότι βάζει τον ασθενή σε μια θέση πολύ δύσκολη που δε θα έπρεπε να βρίσκεται. Από κει και πέρα,αν κατάλαβα καλά, θα βγάλω μια πανοραμική ακόμα και θα πάω στον ίδιο γιατρό πάλι. Βέβαια δε σας κρύβω την ανησυχία μου, καθώς ο γιατρός που μου αφαίρεσε το δόντι, λειτουργούσε πραγματικά σαν να βιάζεται, δεν άκουγε τις απορίες μου, δεν κοίταξε καν την ακτινογραφία μου και όταν ξεκινούσαμε μου αναισθητοποίησε με σπρέι και την απέναντι πλευρά διότι δε θυμόταν λέει ποιο φρονιμίτη θα βγάζαμε.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Θα πρότεινα πρώτα να σας δει ο γιατρός σας και μετά να πάτε για καινούργια πανοραμική. Μπορεί να πρόκειται για κάτι άσχετο με την εξαγωγή που εάν διαγνωσθεί δεν θα χρειαστεί να ακτινοβοληθείτε και να ξοδεύεστε πάλι για καινούργια πανοραμική. Αυτή μας χρειάζεται για να δούμε εάν έχει μείνει κάτι από το δόντι που εξήχθη.
          Εάν δεν έχετε εμπιστοσύνη στον γιατρό σας, να πάτε κάπου αλλού. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητο στοιχείο της καλής σχέσης ασθενούς – γιατρού.

          • Ο/Η Αλκ λέει:

            Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Εύχομαι να συνεχίσετε όσο είναι δυνατόν αυτή την προσπάθεια που κάνετε.

  • Ο/Η Άννα λέει:

    Καλησπέρα σας Τετάρτη απόγευμα έκανα εξαγωγή έγκλειστου φρόνιμητη στην κάτω δεξιά γνάθω, παρασκευή βράδυ αφαιρέθηκε κόμματι ράμματος όταν έκανα πλύση με αλατόνερο. Έχω τρομάξει αρκετά τι πρόκειται να συμβεί τωρα που είναι σε αυτήν την κατασταση; Αίμα δεν βγαίνει, επίσης δεν έφυγαν όλα τα ράμματα αλλά ένα κομμάτι που τα έδενε μάλλον γτ παρατήρησα κόμπο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα. Το πιο πιθανό είναι να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Συνήθως βάζουμε πολλά ράμματα, περισσότερα απ’ ότι χρειάζεται, έτσι ώστε να μην μετακινηθούν οι ιστοί αν κάποιο από τα ράμματα σπάσει. Εάν όμως βλέπετε ότι ο ιστός είναι κινητός, κάποιο κομμάτι σαν «ύφασμα ούλου» μετακινείται, θα πρέπει να πάτε στον γιατρό σας να σας το σταθεροποιήσει με κάποια καινούργια ράμματα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι κάτι πολύ σημαντικό.

  • Ο/Η Ανεστης λέει:

    Καλησπέρα.
    Ανακαλυφθηκε μια κυστηφωτο στον αριστεροψκατωΠΑΟΚ φρονιμιτη ο οποιος εβγαινε και πλαγιαστος. Επειτα αποψραντεβου για χειρουργικη εοεμβαση σε νοσοκομειο με γναθοχειρουργους πραγματοποιηθηκε επεμβαση με πληρη αναισθησια αφαιρέθηκε ο φρονιμιτης η κυστη και μου ειπανε να απομευρωσω το μπροστα δοντι. Μια εβδομαδα μετα το στομα μιυ, ανοιγει ισα ισα να χωραει ενα ψωμι του τοστ κεσα ειμαι. Πρησμενος παιρνω αντιβιωση και αναλγητικα και, εχω πολυ πονο. Το χειροτερο ειναι οτι στη γωνια του πηγουνιου αλλα και στα 5 μπροστα δοντια δεν νιωθω τιποτα και ψιλοπονανε οι ριζες τους οπως οτ. Μου ειπανε οι χειρουργοι οτι το νευρο δεν πειραχθηκε αλλα επειδη αποκκολησανε την κυστη απο πανω του θα κανει να επανελθει 6-18 μηνες. Ποια ειναι η γνωμη σας γιατι ειλικρινα περναω κολαση

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Προφανώς επρόκειτο για κάποια μεγάλη κύστη, η οποία έφτανε και στην περιοχή του νεύρου. Όλο αυτό που περιγράφετε ακούγεται πολύ σοβαρό αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να έχω άποψη αν δεν δω τουλάχιστον μια προεγχειρητική ακτινογραφία. Αν έχετε, παρακαλώ βγάλετέ την μια φωτογραφία και στείλτε την στο e-mail μας, info@smile-clinic.gr για να σχολιάσω (εδώ). Εάν δεν νιώθετε τίποτα στα μπροστινά δόντια ως το πλάι του χείλους, προφανώς έγινε κάποιος τραυματισμός του νεύρου, ίσως αναπόφευκτα αν η κύστη ήταν τόσο μεγάλη και ως το νεύρο. Το στόμα σας θα ανοίξει αν δώσετε λίγο χρόνο. Ήταν μεγάλη επέμβαση και χρειάζεται χρόνος για να γίνει έστω και μια αρχική επούλωση. Εάν η κύστη ήταν τόσο μεγάλη και επεκτεινόταν ως το δόντι που βρίσκεται μπροστά από τον φρονιμίτη, πράγματι μπορεί να οδήγησε σε νέκρωσή του και ανάγκη απονεύρωσης.

  • Ο/Η ELENI λέει:

    Καλημερα σας!
    Θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης: εχω ημιεγλειστους φρονιμητες, οι οποιοι με πονανε ανα καιρους αρκετα, εχω ενα πρησμενο λεμφαδενα οχι κατω απο το σαγονι, αλλα στην δεξια πλευρα του λαιμου μου ο οποιος δεν μου προκαλει καθολου πονο, πιστευται οτι μπορει να οφειλεται στους φρονιμητες?,
    Το γεγονος οτι δεν μου προκαλει πονο ο λεμφαδενας οταν τον ψηλαφιζω ειναι φυσιολογικο?

    Ευχαριστω εκ των προτερων!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ναι, θα μπορούσε να προέρχεται από τον φρονιμίτη αλλά δεν είναι βέβαιο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να σας δει κάποιος και να ψηλαφίσει τον λαιμό σας και αν χρειαστεί να προχωρήσετε και σε κάποια απεικονιστική τεχνική. Το να έχετε πρησμένο λεμφαδένα δεν είναι φυσιολογικό, είτε πονάτε είτε όχι στην ψηλάφιση. Επίσης, αν οι φρονιμίτες σας ενοχλούν αρκετά κατά καιρούς, μάλλον θα πρέπει να τους βγάλετε.

  • Ο/Η Christina λέει:

    Καλησπέρα σας,

    Πριν από 1μιση μήνα αφαίρεσα έγκλειστο φρονιμήτη κάτω αριστερά. Mετά απο 3 εβδομάδες πρόσεξα ότι το εσωτερικό της γνάθου, κάτω απο το ούλο έμεινε οστική ακίδα. Ο γιατρός μου είπε οτι πρέπει να περιμένω ένα με δύο μήνες, είτε που θα απορροφηθεί, είτε που θα αρχιζε να με πονάει σαν να υπάρχει καρφίτσα στο στόμα και τότε θα χρειαζόταν μια μικρή επέμβαση. Δυστυχώς, νομιζω ότι αυτή τη στιγμή συμβαίνει το δεύτερο, νιώθω να εξέχει μια μυτούλα αιχμηρή του κοκάλου, έχει ξεμυτήσει από το ούλο πλέον, υπάρχει περίπτωση να αποκοπεί μόνη της;

    Είναι επίπονο γιατί ακουμπάει και γδέρνει συνεχώς την μια πλευρά της γλώσσας, που έχει ερεθιστεί. Βρίσκομαι όμως στο εξωτερικό τώρα πια λόγω σπουδών, οπότε πρέπει να περιμένω μέχρι τα Χριστούγεννα για να ξαναπάω στο γιατρό μου να κάνω την επέμβαση(εδώ που είμαι είναι αδύνατο να γίνει κάτι οικονομικά). Τι θα μπορούσα να κάνω για να απαλύνει λίγο τον πόνο εντωμεταξύ; Φίλοι μου πρότειναν να χρησιμοποιήσω την κρέμα Bonjela. Σκέφτομαι επιπλέον να πάρω κερί που χρησιμοποιούσα για να καλύψω τα σιδεράκια να μην γδέρνουν τα ούλα και να το χρησιμοποιήσω πάνω από το κόκαλο που εξέχει. Πείτε μου σας παρακαλώ αν μπορείτε τι θα ήταν προτιμότερο στην περίπτωση αυτή;

    Σας ευχαριστώ εκ των προταίρων για τον χρόνο σας και όλη τη βοήθειά σας.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Φοβάμαι ότι η μόνη λύση είναι να αφαιρεθεί η οστική ακίδα. Πολλές φορές αυτές με τον καιρό γίνονται κινητές και βγαίνουν πολύ εύκολα.Ακουμπήστε την με το δάχτυλο και δείτε αν κινείται. Αν είναι έντονα κινητή θα σας πονάει περισσότερο όταν κουνάτε το δάχτυλο σας. Αν είναι έτσι, πάρτε λίγο τοπικό αναισθητικό από το φαρμακείο (πάστα), βάλτε λίγο, τρίψτε το, και προσπαθήστε με το χέρι σας να κουνήσετε περισσότερο την ακίδα προς μια κατεύθυνση για να την βγάλετε. Αν δεν μπορέσετε, φοβάμαι πως η μόνη λύση θα είναι να πατέ στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου (υποθέτω ότι κάποια μορφή ασφάλισης, τουλάχιστον για τα επείγοντα θα έχετε). Καταλαβαίνετε βέβαια ότι δεν έχω δει το δικό σας πρόβλημα και μπορώ απλά να υποθέσω το τι συμβαίνει…

  • Ο/Η Ολιαννα λέει:

    Γειά σας πριν 8 μήνες έβγαλα 3 εγλυστους φρονιμητες 2 επάνω και έναν κάτω δεξιά όλα πήγαν καλά μέχρι και σήμερα δεν έχω κάποιο πρόβλημα το μόνο ότι κάτω έχω μια μικρή τρύπα το οποίο προσπαθεί ακόμα να κλείσει ο γναθοχειρουργος είπε ότι μάλλον έσπασε κάποιο ραμμα τότε και να κάνω υπομονή και πλυσεις σε στωματικά διάλειμματα και θα κλείσει αλλά κάθε μέρα βγάζει λίγο υγρό κίτρινο δεν έχω πριστει και δεν πονάω πρέπει να ανυσυχω πια τι να κάνω η τρύπα υπάρχει ακόμα

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ναι, οκτώ μήνες μετά την εξαγωγή θα με ανησυχούσε. Εάν συνέβαινε σε ασθενή μου θα πρότεινα να βγει μια καινούργια πανοραμική ακτινογραφία μήπως τυχόν έμεινε κάποιο κομμάτι του δοντιού μέσα και αν δεν υπήρχε, θα προσπαθούσα με διάφορα σχήματα αντιβίωσης να σταματήσει να βγαίνει το κίτρινο υγρό, που προφανώς είναι πύον. Η τρύπα θα έπρεπε να έχει μικρύνει σημαντικά μετά από τόσο καιρό, αλλά θα με ανησυχούσε περισσότερο το υγρό που λέτε ότι βγαίνει. Εγώ βέβαια δεν το έχω δει, ο γναθοχειρουργός σας είναι ειδικός και ξέρει τι πρέπει να κάνει.

  • Ο/Η Διονύσης Γιαννόπουλος λέει:

    Γεια σας γιατρέ. Μέσα σε ένα μήνα περίπου αφαιρέθηκαν 2 φρονιμίτες μου(επάνω γνάθο). Σε ότι αφορά τον 1ο, μετεγχειρητικά η εξέλιξη ήταν τόσο καλή που την επόμενη μέρα εργάστηκα κανονικά και μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίζω κανένα απολύτως πρόβλημα. Γεγονός είναι ότι ο 1ος αφαιρέθηκε μέσα σε 5- 10 λεπτά. Ο 2ος χρειάσθηκε περίπου τον διπλάσιο χρόνο και μάλιστα ο ίδιος ο γιατρός μου επισήμανε ότι έκανε μια μικρή τομή στο κόκκαλο ώστε να αφαιρεθεί (αφαιρέθηκε την Τρίτη 11/9). Σήμερα που σας γράφω ξεκίνησα αντιβίωση καθώς είπα στον γιατρό ότι νιώθω λίγο χειρότερα, λαμβάνω 1-2 παυσίπονα ημερησίως, γιατί κάποιες στιγμές με πονούν όλα μου τα δόντια – πάνω και κάτω της πλευράς του φρονιμίτη που αφαιρέθηκε, υπάρχει ενοχλητικό πρήξιμο το οποίο είναι και εμφανές και γενικώς δεν περνάω και πολύ καλά, Χωρίς να έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τον γιατρό μου – είμαι πολύ ικανοποιημένος εδώ και μια δεκαετία που με παρακολουθεί, θα ήθελα και την δική σας γνώμη αν όλα βαίνουν καλώς.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Αυτό που έχετε δεν είναι σπάνιο, ούτε ανησυχητικό. Προφανώς έγινε κάποια μικροβιακή μόλυνση και γι’ αυτό χειροτερέψατε. Με την αντιβίωση θα πρέπει να περάσει. Εάν δεν περάσει, θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας και ίσως να βγάλετε μια καινούργια ακτινογραφία για να δείτε τι μπορεί να συμβαίνει. ΤΟ δόντι αυτό ήταν προφανώς ημιέγκλειστο και γι αυτό έκανε τομή στο οστό ο γιατρός σας οπότε είναι λογικό η μετεγχειρητική πορεία να είναι δυσκολότερη από ό,τι του άλλου δοντιού.

    • Ο/Η tony λέει:

      καλησπέρα…έκανα εξαγωγή ημιεγκλειστου φρονιμητη στην κάτω γναθο προ 2 ημερών.να σημειώσω πως 8 ώρες μετά πήγα στη δουλειά με πολλούς πόνους.ακομα είναι πρησμένο το μάγουλο μου ενώ πονάει και ο λαιμός μου στην κατάποση.ειναο λογικό να υπάρχουν αυτά μετά από δύο 24ωρα η έκανα κακό πηγαίνοντας για εργασια;

      • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

        Γεια σας. Είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό να έχετε αυτά τα συμπτώματα 2 μέρες μετά από μια χειρουργική εξαγωγή. Συνήθως αυτά υποχωρούν μετά από 4-5 μέρες και ακόμη περισσότερο όταν βγάλετε τα ράμματα. Δεν κάνατε κακό που πήγατε στη δουλειά σας, εκτός αν κάνετε κάτι που κουράζει ιδιαίτερα την περιοχή (μια φορά είχα μια εκπαιδεύτρια γιόγκα που με ρώτησε αν πειράζει μετά την εξαγωγή να κάνει μάθημα, όπου θα είναι ανάποδα για 2-3 ώρες! Αυτό, ναι, πειράζει!). Οι οδηγίες μας δεν περιλαμβάνουν το να μην πάτε στη δουλειά, εκτός αν εσείς δεν νιώθετε καλά να πάτε.

  • Ο/Η Βασιλική λέει:

    Καλησπέρα σας γιατρέ! Θα ήθελα κι εγώ να ζητήσω την γνώμη σας στο θέμα μου
    Μετά από κακοσμία και ενόχληση του δεξιού κάτω γνάθου ημιεγκλιστο φρόνιμιτη αποφάσισα να τον βγάλω.
    Ο πρώτος γιατρός που πήγα δεν μπόρεσε να μου τον βγάλει με «έσκαψε» την γύρω περιοχή για να είναι έτοιμος μετά από λίγο καιρό.Δεν μου ζήτησε πανοραμική να βγάλω.
    Μετά από ένα μήνα και έχοντας πόνο πήγα σε άλλο γιατρό ο οποίος με έστειλε για πανοραμική μου έδωσε αντιβίωση .Χθες πήγα να τον βγάλω επί μιάμιση ώρα δεν έβγαινε μέχρι που άρχισα να νιώθω κάτι σαν ρεύμα να με χτυπάει στην διάρκεια που τραβούσε. Τον σταμάτησα και είπα ότι δεν το αντέχω.
    Υποπτεύθηκε για νεύρο και με έστειλε αμέσως να κάνω αξονική. Εκεί φάνηκε το νεύρο ακριβώς κάτω από τον φρονιμίτη. Σήμερα με στέλνει σε γναθοχειρουργο γιατί λέει πως αν το αφήσω θα πάθω μολυνση και το θεμα είναι ότι δεν έχω ξεπριστει πονάει ο λαιμός μου.
    Πώς θα ανοίξω το στόμα μου στον γναθοχειρουργο? Τι να κάνω? Έχω απελπιστει.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας, λυπάμαι για την ταλαιπωρία που έχετε. Η πρακτική που ακολουθήθηκε στην αρχή δεν είναι σωστή. Είναι αδιανόητο να πάμε να βγάλουμε δόντι, και ιδιαίτερα φρονιμίτη, χωρίς ακτινογραφία. Επίσης, δεν υφίσταται πρακτική αφαίρεσης οστού ή τροχίσματος του δοντιού «για να είναι έτοιμο για αργότερα», όπως λέτε ότι σας είπαν. Αυτό που έκανε ο δεύτερος γιατρός είναι σωστό, να σας παραπέμψει για αξονική και στη συνέχεια σε γναθοχειρουργό. Καλό βέβαια θα ήταν να προβλεφθεί πριν την απόπειρα εξαγωγής η δυσκολία της, όπως και η πιθανή εμπλοκή του κάτω φατνιακού νεύρου και να παραπεμφθείτε από πριν για αξονική, όπως και σε γναθοχειρουργό. Ίσως όμως η εικόνα που είχε ο γιατρός από την πανοραμική να μην έδειχνε κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή, θα πρότεινα να πάτε στον γναθοχειρουργό και να σας κατευθύνει εκείνος για τη συνέχεια. Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε μέχρι στιγμής (τομή με νυστέρι, αφαίρεση οστού γύρω από το δόντι, τομή στο ίδιο το δόντι για να απελευθερωθεί;) αλλά σίγουρα δεν πρέπει να μείνει έτσι. Ίσως ο γναθοχειρουργός σας αφήσει να επουλωθεί η περιοχή και μετά να γίνει η εξαγωγή, ίσως σας την κάνει τώρα, ανάλογα με το πως είστε και την κατάσταση που θα δει τώρα.

      • Ο/Η Βασιλική λέει:

        Γιατρέ σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
        Η αλήθεια είναι ότι ταλαιπωρήθηκα πολύ. Τελικά πήγα την επόμενη σε γναθοχειρουργο όπου και μου τον έβγαλε ( τον έσπασε σε κομμάτια). Τώρα έχουν περάσει 12 ημέρες από το χειρουργείο και μισό σαγόνι μου είναι ακόμα μουδιασμενο από τις ενέσεις. Επίσης έχω υπεύθυνος ευαισθησία με έντονο πόνο σε νερό που πηγαίνει εκεί κοντά στο σημείο και σήμερα είδα μια τρύπα στα πλάγια στο τοίχωμα του μαγουλου. Τι ακριβώς είναι? Σας ευχαριστώ πολύ.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Καλημέρα σας. Το καλύτερο θα ήταν να ρωτήσετε τον γναθοχειρουργό που σας έβγαλε το δόντι γιατί δυστυχώς εγώ μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω χωρίς να σας έχω δει.
          Εάν το σαγόνι είναι μουδιασμένο, είναι πιθανό να έχει γίνει κάποιος τραυματισμός του κάτω φατνιακού νεύρου. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα νιώθετε περίπου όπως όταν είχατε την αναισθησία, με την πλευρά της γνάθου μουδιασμένη ως τη γωνία του χείλους. Η αίσθηση στο κρύο είναι μάλλον γιατί αποκαλύφθηκε τμήμα της ρίζας του μπροστινού δοντιού. Τις περισσότερες φορές αυτό θεραπεύεται μόνο του αλλά μπορεί να χρειαστεί και κάποια άλλη παρέμβαση, ανάλογα με το πρόβλημα. Η τρύπα θα κλείσει με τον καιρό, απλά προσέχετε να την κρατάτε καθαρή από τροφές, εάν χρειαστεί και με πλύσεις με κάποια σύριγγα.

  • Ο/Η Κλεανθης λέει:

    Καλημέρα σας πριν 10 μέρες έβγαλα τον κάτω δεξιά φρονιμιτη που ήταν ιμηέγκλειστος ο γιατρός μου είπε ότι ήταν εύκολη εξαγωγη πριν 3 μέρες έβγαλα τα ραμματα αλλά…
    1)με πονάνε τα 2 δόντια πριν τον φρονιμιτη που έβγαλα (αν δεν κάνω λάθος ο 2ος κ ο 3ος γομφιος) όχι πάντα μόνο όταν μασάω ο γιατρός μου είπε ότι είναι φυσιολογικό αλλά μου φενεται περίεργο ακόμα κ παγωμένο νερό που πίνω δεν με πονά πάρα μόνο όταν μασάω…
    2)η τρύπα αν κ έκλεισε λίγο παραμενη μεγάλη κ με φακό που είδα στο σπίτι στο τέλος της τρύπας φενετε μάλλον το κοκαλο (σανα βλεπω ένα κόκκαλο που ειναι Μισο κρυμμένο δηλ)
    Δεν είναι υποληματα τροφής γτ το πρωτοείδα όταν έβγαλα τα ραμματα οπότε αν είχε κάτι θα μου το καθάριζε λογικά ο Γιατρος αυτό είναι φυσιολογικό η όχι
    Υπάρχει κάποιος κυνδυνους?
    Ευχαριστώ πολύ!!!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Αυτά που περιγράφετε είναι φυσιολογικά. Δέκα μέρες από εξαγωγή ημιέγκλειστου φρονιμίτη είναι λίγες για να μην έχετε κανένα απολύτως σύμπτωμα. Προφανώς δεν σας έχω δει ούτε κλινικά ούτε και γνωρίζω τι έγινε κατά την εξαγωγή σας, αλλά ο πόνος υποθέτω ότι προέρχεται από την ταλαιπωρία που υπέστη η περιοχή. Αυτό που θέλουμε είναι να δούμε ότι ο πόνος μειώνεται όσο περνάν οι ημέρες. Αν δεν μειώνεται, τότε θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας. Η τρύπα θα κάνει μήνες για να κλείσει τελείως. Άσπρο μπορεί να είναι το κόκκαλο αλλά μπορεί να είναι και προϊόντα της επούλωσης. Δυστυχώς δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι άλλο χωρίς να σας έχω δει.

  • Καλημερα εχω εναν εγκλειστο φρονιμιτη κατω αριστερα κι εδω κι ενα μηνα περιπου με ποναει στη μασηση το ακριβως διπλανο δοντι!!!(ο τραπεζιτης αν το λεω σωστα).Η πανοραμικη εδειξε οτι ο φρονιμιτης ειναι πλαγια και ακουμπαει στη ριζα του τραπεζιτη και προφανως γι αυτο υπαρχει και πονος στην μασηση!!!Λογω φορτου εργασιας εχω κλεισει ραντεβου για χειρουργικη αφαιρεση σε 3 βδομαδες!!!Δηλαδη στις 24-9!!!Θελω λοιπον να ρωτησω αν υπαρχει περιπτωση επειδη ακουμπαει την ριζα του τραπεζιτη και η αφαιρεση ειναι να γινει σε 3 βδομαδες και υπαρχει και πονος στην μασηση να δημιουργηση καποια ανεπανορθωτη βλαβη στον τραπεζιτη και να χρειαστει αφαιρεση και αυτου?Κι επισης αν ειναι πιο δυσκολη η αφαιρεση του φρονιμιτη επειδη ακουμπαει την ριζα του διπλανου και αν υπαρχει η πιθανοτητα να μεινει καποιο κομματακι δοντιου μεσα και να δημιουργηση αλλα προβληματα μετεγχειρητικα!!!Σας ευχαριστω πολυ και συγχαρητηρια γι αυτα που μας προσφερετε!!!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Το διπλανό δόντι στον φρονιμίτη λέγεται δεύτερος γομφίος (οι γομφίοι λέγονται και τραπεζίτες).Μπορεί να πονάει είτε γιατί το ίδιο είναι χαλασμένο είτε γιατί το πρόβλημα δημιουργείται από τον φρονιμίτη. Σε τρεις εβδομάδες δεν θα αλλάξει κάτι σημαντικό. Βέβαια, πάντα υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης ή άλλου προβλήματος και όσο περιμένετε, τόσο αυτή η πιθανότητα υπάρχει. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω για το αν είναι πιθανό να υπάρξει πρόβλημα στον δεύτερο γομφίο γιατί δεν έχω ούτε κλινική ούτε ακτινογραφική εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, κομματάκι δεν πρέπει να μείνει μέσα.

  • Ο/Η Μαρία λέει:

    Γεια σας! Συγχαρητήτηρια για την ιστοσελίδα σας και τις απαντήσεις σας! Έχω κάνει εξαγωγή αριστερού φρονιμήτη κάτω γνάθου. Η διαδικασία ήταν απλή, βγήκε ολόκληρο το δόντι χωρίς πρόβλημα, χωρίς ράμματα. Την 3η μέρα είχα έντονους πόνους, πήγα στον γιατρό και μου καθάρισε την πληγή γιατί βρήκα ίνες φαγητού. Φάνηκε όμως ότι άρχισε η επούλωση. Τώρα πέρασαν 3 μέρες από τη δεύτερη μου επίσκεψη και πάλι ξεκίνησε πιο έντονος πόνος (πέρασαν 5 μέρες από την εξαγωγή). Παίρνω μόνο παυσίπονα όταν νιώθω τον πόνο. Η τρύπα ακόμη υπάρχει. Είναι φυσιολογική αυτή ταλαιπωρία; Μήπως έγινε κάτι λάθος; Ακόμη μασάω μόνο από τη μια πλευρά, τρώω μαλακές τροφές και κάνω τακτικά πλύσεις με αλατόνερο. Ανησυχώ γιατί ο γιατρός μου είχε πει οτι σε 3 μέρες θα ήμουν μια χαρά….

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και σας ευχαριστώ για τα καλά σας σχόλια. Η διαδικασία της επούλωσης είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο αλλά και για κάθε δόντι. Μπορεί πράγματι σε τρεις μέρες να είναι όλα καλά, μπορεί όμως και να υπάρξει κάποια μόλυνση και να χρειαστεί αντιβίωση, ή να γίνει ξηρό φατνίο και να έχετε έντονο πόνο για δέκα μέρες. Η τρύπα θα κάνει μήνες για να κλείσει τελείως. Ό,τι μου λέτε είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν πρέπει να ανησυχείτε. Πλύσεις με αλατόνερο, καθάρισμα της τρυπας με μπουκώματα και αν χρειαστεί και πλύσεις με σύριγγα και αν σας απασχολεί οτιδήποτε, επίσκεψη στον οδοντίατρό σας. Θα γίνετε καλά, μην ανησυχείτε. Το φατνίο (η τρύπα από την εξαγωγή) είναι μεγάλο και ο οργανισμός σας προσπαθεί να επουλωθεί. Μια που σας άρεσε η ιστοσελίδα μας και το blog, θα εκτιμούσα πολύ ένα θετικό review. Μπορείτε να βρείτε τον σύνδεσμο επάνω αριστερά στην σελίδα του blog. Σας ευχαριστώ, παραμένω στη διάθεσή σας.

      • Ο/Η Μαρία λέει:

        Σας ευχαριστώ πολύ για την τόσο γρήγορη απάντησή σας! Θα συνεχίσω τότε τα παυσίπονα, τις πλύσεις με αλατόνερο και θα κάνω υπομονή….

  • Ο/Η Άννα λέει:

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική σας δουλειά! Η ερώτησή μου είναι η εξής: Έχω πάνω αριστερά έναν έγκλειστο φρονιμίτη. Εδώ και περίπου μια δεκαετία (από τα 17 μου) βρίσκεται ακριβώς στην ίδια θέση. Τον παρακολουθώ σε συνεργασία με τον οδοντίατρό μου, ο οποίος επιμένει να μην τον πειράξω. Έχω κροταφογναθικό σύνδρομο και αυτό φέρνει ενοχλήσεις στη γνάθο μου και στις δύο πλευρές. Δεν μπορώ όμως να διακρίνω αν κάποιες φορές φταίει ο φρονιμίτης. Υπάρχει πιθανότητα να πρέπει να τον αφαιρέσω; Δεν φοβήθηκα ποτέ τον οδοντίατρο μέχρι τη στιγμή που οριακά γλίτωσα το κάταγμα στη γνάθο από μια τεράστια κύστη, που δημιούργησε ο κάτω αριστερός φρονιμίτης μου. Υπήρχε μάλιστα πιθανότητα κακοήθειας και ασφαλώς οδηγήθηκα σε μια πραγματικά οδυνηρή επέμβαση, καθώς η νάρκωση δεν έπιανε λόγω της φλεγμονής. Είναι λοιπόν προφανές ότι φοβάμαι πολύ να πειράξω το δόντι. Ποια είναι η άποψή σας;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η εξαγωγή ενός φρονιμίτη προτείνεται βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων. Ο οδοντίατρος αξιολογεί την κλινική και την ακτινογραφική εικόνα, όπως και τα συμπτώματα που έχετε και προτείνει ανάλογα την εξαγωγή ή την παρακολούθηση του δοντιού. Προφανώς, για να σας προτείνει ο οδοντίατρός σας παρακολούθηση, δεν έχει δει κάποια ακτινογραφική αλλοίωση (όπως για παράδειγμα ήταν η κύστη που είχατε στον κάτω φρονιμίτη) και δεν έχει κρίνει ότι κάποια από τα συμπτώματα που έχετε οφείλονται στον φρονιμίτη. Ταυτόχρονα, εκτιμά το ρίσκο της εξαγωγής που μπορεί να είναι σχετικά υψηλό αν ο φρονιμίτης είναι βαθειά έγκλειστος. Οπότε, εάν θεωρήσω ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως αναφέρω, ορθώς σας προτείνει παρακολούθηση. Φυσικά, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει πρόβλημα που δεν φαίνεται αλλά έτσι είναι όλα τα πράγματα στην ιατρική, δεν είμαστε ποτέ σίγουροι και πάντα εκτιμούμε μια κατάσταση και κρίνουμε με μια (μικρότερη ή μεγαλύτερη) πιθανότητα να κάνουμε τελικά λάθος. Εάν έχετε σύνδρομο κροταφογναθικής, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα (νάρθηκας, φάρμακα, εκλεκτικός τροχισμός δοντιών για την εξισορρόπηση της σύγκλεισης, φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις κ.α.) και θα φανεί στο μέλλον αν χρειαστεί εξαγωγή του δοντιού.

  • Ο/Η HELEN λέει:

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ..
    ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ (2ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ,, ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ,ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΣ ΜΕΡΕΣ) ΜΕ ΠΟΝΑΕΙ Ο ΛΑΙΜΟΣ ΜΟΥ, ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΠΟΝΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΑ ΑΦΤΙΑ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΗΣΜΕΝΟΣ Ο ΔΕΞΙΟΣ ΜΟΥ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΓΟΝΙ, ΜΕ ΠΟΝΑΝΕ ΟΙ ΦΡΟΝΙΜΗΤΕΣ ΜΟΥ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΩ ΦΡΟΝΙΜΗΤΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΜΙΕΓΚΛΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΡΟΝΙΜΗΤΕΣ ΤΑ ΟΥΛΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΠΡΗΣΜΕΝΑ…. ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΡΟΝΙΜΗΤΕΣ ΜΟΥ;

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Σαφέστατα μπορεί όλα αυτά τα συμπτώματα να οφείλονται στους φρονιμίτες και θα έπρεπε να το δείτε σύντομα για να μην επιδεινωθούν. Είναι λάθος να το αφήνετε 2 μήνες έτσι. Θα χρειαστείτε μια πανοραμική ακτινογραφία και να σας δει ο οδοντίατρός σας. Εάν τυχόν λείπετε σε διακοπές (όπως οι περισσότεροι αυτές τις ημέρες), καλό θα ήταν να έχετε πρόσβαση τουλάχιστον σε κάποιο φαρμακείο για να προμηθευτείτε κάποια αντιβίωση εάν χρειαστεί.

  • Ο/Η Αντωνης λέει:

    Καλησπερα, αφαιρεσα τον κατω αριστερα φρονιμητη πριν 18 μερες, ακομα η περιοχη ειναι πολυ ευαισθητη και τα παγωμενα πονανε αφανταστα, ειναι φυσιολογικο?
    Υπηρχε κυστη και εμφανιστηκε μολυνση μετα την εγχειρηση η οποια εχει φυγει.
    Ποσο καιρο μπορει να παρει για να επουλωθει?
    Ευχαριστω εκ των προτερων

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ο πόνος στο κρύο προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το μπροστινό δόντι επειδή βγαίνοντας ο φρονιμίτης αποκαλύφθηκε η ρίζα του. Αυτό συνήθως φεύγει από μόνο του αλλά σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να χρειαστεί απονεύρωση το δόντι. Εάν πονάτε πολύ, όπως λέτε, καλό είναι να πάτε στον γιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, όσο περνάνε οι μέρες θα πρέπει η κατάσταση να βελτιώνεται. Η επούλωση του φατνίου (της τρύπας που έμεινε από την εξαγωγή) χρειάζεται μήνες για να γεμίσει, η αρχική επούλωση γίνεται σε μερικές εβδομάδες.

  • Ο/Η Μαρία λέει:

    Καλησπέρα, έβγαλα το φρονιμιτη μου στις 25/07 και παρατηρώ ότι μέχρι σήμερα υπαρχει στο κάτω δεξ ουλο ενα φουσκωματακι ασπρο σαν πειον, τα ραμματα ειναι αυτα που φευγουν μονα τους αλλα ακομα δεν εχουν φυγει, να ανησυχω;;; Και κατι ακομα παρατηρω οτι το μαγουλο μου δεν εχει επανέλθει στο αρχικο του, δε φαίνεται ορισμένο Αλλά εγώ βλέπω ότι έχει ένα σαν μπαλακι οταν το ακουμπάω, κάνεις δε το παρατηρεί Αλλά θέλω να φύγει. Έχετε να προτείνετε κάτι; Ευχαριστώ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Τα απορροφήσιμα ράμματα (αυτά που πέφτουν μόνα τους) χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες για να πέσουν, οπότε μην ανησυχείτε, θα πέσουν σύντομα. Σχετικά με το άσπρο σημείο, δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω αν δεν σας δω, υποθέτω ότι δεν είναι πύον γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε μόλυνση και θα είχατε πιθανότατα κι άλλα συμπτώματα, όπως πόνο ή πρήξιμο. Το μπαλάκι που λέτε μάλλον θα φύγει με τον καιρό, είναι ακόμη λίγες οι ημέρες από την εξαγωγή.

  • Ο/Η Δημητρα λέει:

    Καλησπερα σας. Πριν απο 8 ημερες εκανα εξαγωγη του κατω αριστερα ημιεγκλειστου κ του πανω αριστερα (καθολου εγκλειστου) φρονημιτη χειρουργικα με ραμματα τα οποια μου αφαιρεσε την 4ημερα. Η επεμβαση πηγε πολυ καλα διαρκειας 5 λεπτων χωρις μετεγχειριτικους πονους. Μετα την αφαιρεση των ραμματων ομως νιωθω διαφορους πονους κυριως επανω η στο κοκαλο η στις αρθρωσεις

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα. Μετά από 2 εξαγωγές φρονιμιτών έχουν μείνει μεγάλα ελλείμματα στο οστό της γνάθου και είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποιες ενοχλήσεις. Αυτές όμως, θα πρέπει να μειώνονται όσο περνάνε οι μέρες και να μην έχετε επιδείνωση. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Η άρθρωση είναι πιθανό να ταλαιπωρήθηκε κατά την εξαγωγή, αν και λέτε ότι έγινε γρήγορα και εύκολα. Πιθανότερο είναι να υπάρχει κάποια αντανάκλαση στην περιοχή της άρθρωσης.

  • Ο/Η Ελίζα λέει:

    Καλησπέρα σας, πριν ένα μήνα είχα περιστεφανιτιδα και πήρα αντιβιωση, η οποία ήταν αρκετά βαριά.. Όμως, μετά την 3η μέρα ήμουν καλύτερα. Ο φρονιμιτης είναι ημιεγκλειστος κάτω δεξιά και πρεπει να αφαιρεθεί μου έχουν πει.. (συμβουλευτηκα αρκετούς οδοντιατρους για να σιγουρευτω..) επειδή όμως είναι καλοκαίρι και τέλη Ιουλίου και όλο τον Αύγουστο θα λείπω.. Θεωρείτε ότι το καθυστερω αρκετά;; αν πάω Σεπτέμβρη;;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σας απαντήσω. Εξαρτάται από το αν θα ξαναγίνει κάποια μόλυνση στην περιοχή. Μπορεί δηλαδή να μην έχετε κανένα πρόβλημα, μπορεί και να πρηστείτε και να χρειαστείτε πάλι αντιβίωση. Αν επιλέξετε να μην κάνετε την εξαγωγή τώρα, προσέξτε να κάνετε πολύ καλή στοματική υγιεινή στην περιοχή του ημιέγκλειστου και πάρτε μαζί στις διακοπές σας ένα κουτί αντιβιοτικά.

      • Ο/Η Ελίζα λέει:

        Σας ευχαριστώ πολύ. Τελικά έκανα την εξαγωγή σε έναν χειρουργο οδοντιατρο, ο οποίος ούτε ραμματα μου έκανε ούτε αντιβιωση αλλά μόνο σε περίπτωση που πρηστει είπε να Ξαναπάω.. Κι αυτό με ανησυχεί γιατί όλοι κάνουν ραμματα κλπ. Έπαιρνα πριν ένα μήνα βέβαια αλλά δε ξέρω κατά πόσο αυτό βοηθάει..

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Δεν ισχύει αυτό που λέτε, δεν χρειάζονται ράμματα μετά από όλες τις εξαγωγές φρονιμιτών. Δείτε το ως εξής: Αν μπει νυστέρι χρειάζονται ράμματα. Αν δεν μπει νυστέρι, δεν χρειάζονται. Αν βέβαια μπει νυστέρι μόνο για να αφαιρεθεί μόνο κάποιο μικρό κομμάτι ούλου που καλύπτει το δόντι και δεν γίνει κρημνός, πάλι δεν χρειάζονται ράμματα. Επίσης, ορθώς δεν σας έδωσε αντιβίωση. Αντιβίωση δίνουμε σε περίπτωση που υπάρχει μόλυνση, πρήξιμο ή άλλα συμπτώματα πριν την εξαγωγή. Όχι προληπτικά (όπως κάνουν μερικοί οδοντίατροι και γναθοχειρουργοί). Η αντιβίωση που παίρνατε πριν από ένα μήνα ήταν για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση που είχατε τότε, δεν έχει καμία σχέση με το τι συμβαίνει σήμερα. Ελπίζω να βοήθησα…

          • Ο/Η Ελίζα λέει:

            Ναι, έχετε δίκιο. Ήταν ημιεγκλειστος μεν αλλά δεν τον έβγαλε με νυστερι. Επίσης, χθες δε πόνουσα ούτε σήμερα ιδιαίτερα αλλά έπαιρνα παυσιπονα για παν ενδεχόμενο. Λέτε να μη παίρνω έως ότου αισθανθω πόνο; επίσης, χθες τραυματισα λίγο το σημείο με την οδοντοβούρτσα αλλά έβαλα γαζα και το αίμα σταμάτησε.. Φαίνεται λίγο το κοκκαλακι βέβαια στη γναθο αλλά ελπίζω με τη πάροδο του χρόνου να μη φαίνεται πια..Εφόσον δεν πήρα αντιβιωση θεωρείται ότι εξαρτάται από μένα αν θα πάθω μόλυνση έτσι; Σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις σας, είναι εξαιρετικά βοηθητικες!

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Καλημέρα. Δεν χρειάζεται να παίρνετε προληπτικά κάποια φάρμακα. Αν πονάτε, τότε. Απλά, τις πρώτες 2-3 μέρες, μην αφήσετε τον πόνο να γίνει πολύς, γιατί τότε είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσετε. Εάν η εξαγωγή δεν είναι χειρουργική (νυστέρι και αφαίρεση οστού γύρω από το δόντι για να απελευθερωθεί και να βγει), η μετεγχειρητική πορεία είναι συνήθως ήπια, όπως αυτή που έχετε εσείς. Το αν θα συμβεί μόλυνση εξαρτάται από τα μικρόβια που είναι στο στόμα σας και όχι από εσάς. Εσείς μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες κάνοντας καλή στοματική υγιεινή και πολλά μπουκώματα με χλιαρό αλατόνερο, που είναι ένα ήπιο αντισηπτικό. Η επούλωση χρειάζεται κάποιο χρόνο αλλά θα γίνει, μην ανησυχείτε. Και πάλι μπράβο στον γιατρό σας που δεν σας έδωσε αντιβίωση προληπτικά. Η υπερφαμακία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα… Μετά την εξαγωγή ενός μη μολυσμένου φρονιμίτη, χωρίς επιπλοκές κατά την εξαγωγή, και χωρίς ιδιαίτερη κάκωση της περιοχής, δεν δίνουμε αντιβίωση.

          • Ο/Η Ελισάβετ λέει:

            Η κακοσμια πότε υποχωρεί;; και το δίπλα δόντι γιατί έχει ερεθιστεί; σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Γεια σας. Μετά από 7-10 μέρες δεν θα πρέπει να υπάρχει κακοσμία που να σχετίζεται με την εξαγωγή. Μπορείτε να κάνετε πλύσεις με χλιαρό αλατόνερο για να βοηθηθείτε. Σχετικά με το διπλανό δόντι, δεν θα έπρεπε να είναι ερεθισμένο, αν και δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε ότι είναι ερεθισμένο. Μπορεί να έχει κάποια ευαισθησία στο κρύο γιατί αποκαλύφθηκε η ρίζα του από την πλευρά του φρονιμίτη ή μπορει να είναι ερεθισμένο το ούλο του εάν έγινε χειρουργική εξαγωγή.

  • Ο/Η Έλενα λέει:

    Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!!! Εχω κανει εξαγωγή όλων μου των φρονιμιτων πριν απο ενα μηνα. Ακομη και τωρα ομως παρατηρω παλινδρομήσεις και φουσκωματα στο προσωπο μου. Ειναι φυσιολογικό; Να προσθεσω οτι εχει κοπει και καποιο κοκκαλο και οστο για να γινουν οι εξαγωγές οι οποίες ηταν σε εγκλειστους φρονιμιτες. Επισης παρατηρώ οτι το πρόσωπό μου δεν εχει επανέλθει στο φυσιολογικό σχημα του με τις αναλογιες τις οποίες ειχε .Μπορει να φαινεται ετσι λόγω του πρηξιματος που υπάρχει σε μικρο βαθμο και εμποδιζει τη φυσιολογικη οψη του προσωπου μου. Μήπως επειδη μου έκοψε κοκκαλο και οστο αλλαξε το πρόσωπο μου και αυτο δε θα επανέλθει ξανα το φυσιολογικό προ εξαγωγης πρόσωπό μου; Σας Ευχαριστώ ειλικρινα για την απαντηση σας εκ των προτερων!!!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο οίδημα, έναν μήνα μετά τις εξαγωγές (δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε όταν λέτε παλινδρομήσεις, μιλάτε για τον οισοφάγο σας;). Το οστό που αφαιρείται είναι λίγο και δεν επηρεάζει εξωτερικά το πρόσωπο. Επίσης, δεν θα πρέπει να επηρεάζεται το σχήμα του προσώπου από την εξαγωγή έγκλειστων δοντιών. Παλιά, οι ηθοποιοί έβγαζαν τα οπίσθια δόντια για να τονίσουν τα ζυγωματικά. Έτσι, αν έβγαιναν κάποια δόντια που ήταν κανονικά στο στόμα, θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια αλλαγή, όχι όμως σε έγκλειστα δόντια, τα οποία βρίσκονταν μέσα στο οστό. Γενικά, εκτός αν είστε ακόμη πρησμένη, δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί να αλλάξει το σχήμα του προσώπου σας από τις εξαγωγές. Βέβαια, δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει.

      • Ο/Η Έλενα λέει:

        ΚαλησπεραΚαλησπέρα σας!! Το πρηξιμο που αναφερω δεν ειναι ευκολα παρατηρησιμο.Οταν ακουμπαω το μάγουλο με τα δαχτυλα διακρίνω καποια γρομπαλακια και απο τις 2 πλευρες. Οταν λεω παλινδρομήσεις εννοώ ενα ελαφρυ πρηξιμο που εμφανίζεται κατα διαστήματα και έπειτα υποχωρει. Επισης το πρόσωπό μου ειναι ελαφρως πιο στρογγυλεμενο συγκριτικά με το κανονικο μου πρόσωπο που ειναι γωνιακο!

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω με κάποιο σχόλιο. Μόνο ο γιατρός σας που σας έχει δει. Εάν έχετε πρήξιμο, το πιο πιθανό είναι να υπάρχει κάποια μόλυνση. Ίσως θα πρέπει να βγάλετε μια καινούργια πανοραμική (που μπορεί να δείξει αν τυχόν έχει παραμείνει κάποιο τμήμα κάποιου φρονιμίτη) και να πάτε στον γιατρό σας.

  • Ο/Η Ναστια λέει:

    Καλησπέρα, συγχαρητήρια για την δουλειά σας! Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον πάνω αριστερά φρονιμίτη μου.. Ο γιατρός μου, μου είχε πει ότι βρίσκεται κάτω από το μάτι μου και μπορεί να μην με ενοχλήσει πότε μπορεί και ναι. Τον τελευταίο μήνα εχω διαφορά συμπτώμα.. Όπως πρήξιμο στο ουλο που κράτησε μια εβδομάδα μετά εμφανίστηκε μια άσπρη κοιλάδα (τύπου αυθη ) από την εσωτερική μεριά της υπερωας και μικρά σπυράκια που τα έχω έναν μήνα περίπου και τα δύο. Επίσης μικρή διόγκωση λεμφαδενων και μουδιάσματα στο μάγουλο είτε κάθετα από το μάτι είτε οριζόντια από την μύτη προς τα έξω… Φυσικά πήγα στον οδοντίατρο και με διαβεβαίωσε ότι είναι από το δόντι και την Δευτέρα θα πάω και σε 2 γιατρό γιατί έχω μια μικρή νοσοφοβια και δεν θα ησυχάσω … Υπάρχει περίπτωση να μην είναι ο φρονιμητης; και να έχω κάποιον όγκο; ή κάτι άλλο… Μου εχει μπει η αυτή η ιδέα και φοβάμαι πολύ και υποφέρω από τις σκέψεις…και πιστέψτε με είναι χειρότερο από τον πόνο του φρονιμίτη!(έχω αφαιρέσει τους δύο κάτω οπότε έχω μέτρο συγκρίσεις!) – ευχαριστώ για τον χρόνο σας –

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ο άνω φρονιμίτης βρίσκεται πολύ πίσω από το μάτι – εκεί βρίσκεται ο κυνόδοντας. Τα συμπτώματα που αναφέρετε (άσπρη κηλίδα, πρήξιμο στο ούλο, μικρά σπυράκια) μπορεί να οφείλονται σε πάρα πολλά πράγματα, όπως σε κάποια φλεγμονή του ούλου, πέτρα που μπορεί να υπάρχει μέσα στο ούλο, μυκητίαση κ.α. Τα μουδιάσματα, πρήξιμο στους λεμφαδένες (αυτό ποιος το διέγνωσε; γιατρός ή εσείς;) επίσης μπορούν να οφείλονται σε διάφορα αίτια αλλά μάλλον όχι σε κάποιον έγκλειστο φρονιμίτη χωρίς προβλήματα. Γενικά, αν είχατε πρόβλημα με τον φρονιμίτη, αυτό θα ξεκινούσε τοπικά, στην περιοχή που βρίσκεται το δόντι και όχι απομακρυσμένα. Επίσης, είναι πιθανό να φαινόταν κάποια παθολογία στην ακτινογραφία που πήγατε στον οδοντίατρο.
      Σε καμία περίπτωση πάντως μη σκέφτεστε όγκους και άλλα τέτοια φοβερά πράγματα, είναι σπανιότατα σε σχέση με πολλά άλλα που μπορεί να συμβαίνουν και δεν υπάρχει λόγος να το κάνετε αυτό στον εαυτό σας. Απλά, δεν πρέπει να αφήνετε ένα πρόβλημα να χρονίζει, πρέπει να το ελέγχετε στον γιατρό και να ακολουθείτε τις όποιες συμβουλές σας δίνει.

      • Ο/Η Ναστια λέει:

        Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας! Φαίνεται ότι αγαπάτε πολύ αυτό που κάνετε.. Ίσως εγώ δεν το διατύπωσα σωστά. Το πρήξιμο στο ουλο και τα σπυράκια είναι στην περιοχή του φρονιμίτη και η άσπρη κηλίδα κοντά στην περιοχή (όταν έγραφα υπερωα δεν εννοούσα το κέντρο αλλά την περιοχή κοντά στον άνω φρονιμίτη μου) όσο για τα μουδιάσματα μου το είπε ο γιατρός… Για τους λεμφαδένες έκανα μόνη μου την σκέψη καθώς ήρθαν μετά την επίσκεψη στο γιατρό.! Ευχαριστώ πολύ πάντως για τον χρόνο σας. Εύχομαι πάντα επιτυχίες!

  • Ο/Η Ιωαννα λέει:

    Καλησπέρα σας γιατρέ και συγχαρητηρια!
    Στης 4 ιουλιου εκανα εξαγωγη τους φρονιμητες απο δεξια πανω και κατω.
    Δεν ειχα καθολου πρηξιμο και ο πονος ήταν φυσιολογικος
    Σημερα το πρωι ξυπνησα με λιγο πονο διοτι κοιμαμαι και απο την δεξια μερια, μετα σαν εργαζομενη επρεπε ν πάω στον οδοντιατρο για να δώ εαν πρεπει να παρω και αλλη αδεια. Βέβια η επεμοβαση εγινε στην οδοντιατρικη κλιννικη. Ο Γιατρος ο οδοντιατρος με ειπε οτι το ραμμα χαλαρωσε και γλιστρησε προς τα εξω. Είναι κατι που θα έπρεπε να με ανησυχησει; Έχω και καποιες σουβλιες στην περιοχη μικρες όμως οχι κατι τραγικο.
    Ευχαριστώ πολύ Ιωαννα

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό και συχνό, κάποιο ράμμα να μετακινηθεί ή να πέσει 5 μέρες μετά από την εξαγωγή. Θα πρέπει να οι ιστοί ως τώρα να έχουν σταθεροποιηθεί σχετικά και δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Επίσης, είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποιες ενοχλήσεις. Θα είστε καλύτερα όταν αφαιρεθούν τα ράμματα και σιγά σιγά θα ξεχάσετε ότι έγινε η επέμβαση. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για μια σχετικά μεγάλη επέμβαση και είναι λογικό η περιοχή να έχει ταλαιπωρηθεί.

      • Ο/Η Ιωαννα λέει:

        Σας ευχαριστω πάρα πολύ για την απαντηση!
        Το μονο ανησυχητικο διοτι το φωτογραφησα και ειδα ειναι οτι βγηκε μεν το ραμμα προς τα εξω αλλα επεσε και το ουλο, χαλαρωσε δηλαδη , σαν ν εκατσε προς τα κάτω για αυτο κσι με ενοχλεί λίγο περισσοτερο.
        Επισης σημερα παρατηρησα οτι πινωντας νερο ή καφέ με ενοχλούσε ενω τι προηγουμενες ημέρες οχι.αλλλ και πάλι οχι λατι αφόρητο.
        Ευχαριστω και παλι

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Καλό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας, σε κάθε περίπτωση. Είναι πιθανό να χρειάζεται να ξαναγίνει το ράμμα (συνήθως όχι στις 5 ημέρες μετά το χειρουργείο) ή να χρειάζεται κάτι διαφορετικό για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που αναφέρετε.

    • Ο/Η Ιωαννα λέει:

      Σας ευχαριστω πάρα πολύ για την απαντηση!
      Το μονο ανησυχητικο διοτι το φωτογραφησα και ειδα ειναι οτι βγηκε μεν το ραμμα προς τα εξω αλλα επεσε και το ουλο, χαλαρωσε δηλαδη , σαν ν εκατσε προς τα κάτω για αυτο κσι με ενοχλεί λίγο περισσοτερο.
      Επισης σημερα παρατηρησα οτι πινωντας νερο ή καφέ με ενοχλούσε ενω τι προηγουμενες ημέρες οχι.αλλλ και πάλι οχι λατι αφόρητο.
      Ευχαριστω και παλι

  • Ο/Η Μαρθα λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ! Έχω τεράστιο θέμα με την αναγούλα και μου πρότειναν να κάνω ολική νάρκωση για να βγάλω και τους 4 που είναι έγκλειστοι! Ποιά είναι η γνώμη σας; ποιες θα είναι οι επιπτωσεις;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλή σας μέρα. Προφανώς δεν μπορώ να εκτιμήσω το αν και ποια ανάγκη υπάρχει για να βγουν οι έγκλειστοι φρονιμίτες σας. Σε κάθε περίπτωση, η αφαίρεση των φρονιμιτών είναι ένα χειρουργείο και πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν οι ενδείξεις, βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων. Όσο υπάρχουν παράγοντες που «δυσκολεύουν» την αφαίρεση, τόσο μπορεί να προτείνουμε παρακολούθηση αντί για άμεση εξαγωγή τους. Για παράδειγμα, όταν έχουμε κάποιον φρονιμίτη σε μεγάλη εγγύτητα με το κάτω φατνιακό νεύρο, που επιβεβαιώνεται και με αξονική τομογραφία, ο οποίος δεν έχει συμπτώματα, ούτε κάποια ακτινογραφική αλλοίωση και δεν κινδυνεύει άμεσα το διπλανό δόντι, μπορεί να προτείνουμε παρακολούθηση ενώ υπάρχουν ενδείξεις εξαγωγής.

      Το να κάνετε γενική αναισθησία είναι κάτι που γίνεται κάποιες φορές για την αφαίρεση φρονιμιτών. Μπορεί να γίνει και σε ένα παιδί 2 ετών που χρειάζεται πολλά σφραγίσματα και δεν μπορεί να συνεργαστεί. Οι κίνδυνοι από την γενική αναισθησία είναι μικροί, αλλά πρόκειται για μια πράξη που γίνεται όταν επιβάλλεται. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με τις εξαγωγές σας. Αυτές πρέπει να γίνουν αν υπάρχουν οι ενδείξεις, όπως προείπα. Εάν λοιπόν πρέπει να βγουν και εσείς δεν μπορείτε να τους βγάλετε λόγω του αντανακλαστικού που έχετε, τότε ίσως πρέπει να προχωρήσετε σε γενική αναισθησία. Υπάρχουν βέβαια και ενδιάμεσες λύσεις, όπως για παράδειγμα το να πάρετε κάποια ηρεμιστικά χάπια ή να κάνετε μέθη, σε περιβάλλον νοσοκομείου. Αυτά όμως είναι καλύτερο να τα συζητήσετε με τον γιατρό που θα σας κάνει την επέμβαση.

  • Ο/Η Δέσποινα λέει:

    Καλημέρα έβγαλα τον φρονιμίτη κάτω αριστερά πριν 11 μέρες ακόμα πονάω πάρα πολύ και παίρνω παυσίπονα η πληγή σε κάποιο σημείο δεν έχει κλείσει ακόμα και πηγαίνω να μου την καθαρίζουν με ορό από τις τροφές σκέφτηκα να κάνω μια πανοραμικη μη τυχόν και έχει πάει κάτι λάθος

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Μια νέα πανοραμική θα έδειχνε εάν τυχόν έχει μείνει κάποιο σπασμένο τμήμα του φρονιμίτη μέσα στη γνάθο. Εάν έχετε πάθει ξηρό φατνίο, ο πόνος θα αυξήθηκε 3-4 μέρες μετά την εξαγωγή και θα πρέπει να περάσει μετά την παρέλευση 10-12 ημερών. Θα σας συμβούλευα να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας ο οποίος πρέπει να ξέρει αν υπάρχει η πιθανότητα να έχει μείνει τμήμα του δοντιού. Εάν αυτό δεν σας καλύπτει, ίσως μπορείτε να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη από κάποιον άλλο οδοντίατρο ή γναθοχειρουργό.

  • Ο/Η Maria λέει:

    Γεια σας. Έκανα εξαγωγή τον δύο δεξιών φρονιμιτων εδώ και 3 εβδομάδες. Το μούδιασμα στη γλώσσα και στο σημείο εξαγωγής παραμένει το ίδιο και το νιώθω σαν να είναι είναι φουσκωμένο. Μου έδωσε της βιταμίνες Neurobion αλλά εξακολουθεί να μην έχει καμία διαφορά από την πρώτη μέρα. Γιατρέ θα είναι μόνιμο έγινε τραυματισμός της γλωσσικής νευρας ?Πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να υποχωρήσει?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα. Για να είστε ακόμη μουδιασμένη, έγινε κάποιος τραυματισμός του γλωσσικού νεύρου, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει. Εάν δεν έχετε καμία βελτίωση από την πρώτη μέρα θα πρέπει να περιμένετε αρκετό καιρό. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι η αίσθηση μπορεί να επανέλθει σε 6-18 μήνες. Εάν νιώθετε κάποια αίσθηση, είναι καλό, ενδεικτικό ότι νεύρο απλά τραυματίστηκε και δεν κόπηκε τελείως. Εάν δεν νιώθετε τίποτα, ίσως η πρόγνωση να είναι χειρότερη.

      • Ο/Η Maria λέει:

        Δεν μπορώ να προσδιορίσω αν νιώθω κάτι, η γεύση από την μισή μεριά την νιώθω από την μεριά της εξαγωγής όχι παροδικα νιώθω σαν να διαπερνά ρεύμα στην γλωσσα σαν μηρμιγκιασμα. Ελπίζω να επανέλθει σύντομα. Σας ευχαριστώ πολύ Γιατρέ για την ενημέρωση…

  • Ο/Η Γεωργία λέει:

    Γεια σας! Έκανα χθες εξαγωγή του κάτω δεξιού φρονιμίτη. Ήταν ημικλειστος και βγηκε πάρα πολύ εύκολα. Νιώθω πόνο στον λαιμό, στο αυτί και στα γύρω δόντια. Απο χθες ειμαι με παυσίπονα. Να θεωρησω ότι είναι φυσιολογικό; Στο μεταξύ δε μου έγιναν ράμματα. Υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλοκές;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Υποθέτω ότι το δόντι ήταν οριακά ημιέγκλειστο για να μη σας κάνουν ράμματα (που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε νυστέρι). Είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό που περιγράφετε και θα συνεχιστεί για 4-5 μέρες. Αν όμως δείτε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, μπορεί να χρειαστείτε αντιβίωση. Επιπλοκές πάντα μπορεί να υπάρξουν μετά από κάποιο χειρουργείο, ά αλλά δεν χρειάζεται να σας απασχολεί χωρίς να έχει προκύψει κάτι.

  • Ο/Η ελένη λέει:

    Εβγαλα τον πάνω αριστερά φρονιμήτη μου ο οποίος είχε βγεί κανονικά σαν δόντι οπότε η ξαγωγή ήταν πολύ απλή. ο οδοντίατρος μου έκανε ράμματα επειδή απο τη μέσα πλευρά το ούλο μετά την εξαγωγή ουσιαστικά θα »κρεμόταν». πρέπει αναγκαστικά να πάρω αντιβίωση μόνο και μόνο για τα ράμματα?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Κατά τη δική μου άποψη, όχι. Καλό θα είναι όμως να ακολουθήσετε τις οδηγίες που σας έδωσε ο γιατρός σας, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό σας όπως και το τι ακριβώς συμβαίνει στο φατνίο μετά την εξαγωγή του δοντιού σας. Εγώ απλά μπορώ να απαντήσω σε μια ερώτηση, εάν μόνο και μόνο για τα ράμματα απαιτείται αντιβίωση.

      • Ο/Η ελένη λέει:

        ευχαριστώ για την απάντησή σας.
        δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, και μου είπε πώς δεν ξέρουμε πώς αντιδρά ο κάθε οργανισμός στα ράμματα. γι΄αυτό μου έδωσε αντιβίωση. εγώ όμως πήρα ξανά αντιβίωση πριν από 2 εβδομάδες και μου δημιούργησε πρόβλημα και δεν θέλω να επιβαρύνω τον οργανισμό μου χωρίς λόγο. λέω να περιμένω και αν εμφανιστεί κάποιο πρήξιμο τότε να ξεκινήσω αντιβίωση. ποιά είναι η γνώμη σας?

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Με συγχωρείτε αλλά όπως σας είπα, δεν μπορώ να δώσω οδηγίες σε κάποιον ασθενή που δεν έχω δει και δεν γνωρίζω το ιστορικό του. Οι οδηγίες φέρουν ευθύνη και το να σας πω αν πρέπει να πάρετε αντιβίωση ή όχι θα αποτελούσε κακή άσκηση της οδοντιατρικής.

  • Ο/Η Konstantina λέει:

    Καλησπέρα σας, έχει 11 μέρες που έκανα εξαγωγή κάτω ημιέγκλειστου φρονιμήτη και με είχε πειράξει η αντιβίωση με αποτέλεσμα να κάνω εμετούς… μετά από μερικές μέρες παρατήρησα ότι δίπλα από τα ράμματα υπήρχε μια τρύπα που μάλιστα φαινόταν και το μόσχευμα που μου είχε βάλει ο γιατρός. Όταν έβγαλα τα ράμματα ο γιατρός δεν είπε τίποτα για την τρύπα που υπήρχε… υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει και να πάθω καμία μολυνση; Μήπως επειδή έκανα εμετούς χαλάρωσαν τα ράμματα και τώρα δε θα κλείσει η τρύπα; Πριν μερικους μηνες ξαναεκανα εξαγωγή στον άλλον φρονιμήτη και δεν είχα κανένα τέτοιο θέμα… Τι να σημαίνει αυτή η τρύπα τώρα;;; Βοηθήστε με αν ξέρετε γιατί αγχώθηκα λίγο…

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλή σας μέρα. Μπορώ να σας πω ότι μετά από μερικούς μήνες η τρύπα θα έχει κλείσει και θα είστε σα να μην είχατε ποτέ δόντι στην περιοχή. Από κει και πέρα, δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω κάτι γιατί δεν σας έχω δει, ούτε γνωρίζω τι έχει γίνει για να εξαχθεί το δόντι σας. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος γνωρίζει την περίπτωση.

  • Ο/Η Μαρία λέει:

    Γειά σας ήθελα να κάνω μια ερώτηση.. Είναι να βγάλω τον αριστερό κάτω έγκλειστο φρονιμίτη και θα ήθελα να μάθω σε πόσες περίπου μέρες θα είμαι πλήρως καλά (να μπορώ να πιω αλκοόλ να καπνίσω να κουράζομαι) διότι είναι πάω και διακοπές σε λίγες μέρες. Ευχαριστώ προκαταβολικά

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Σε 4-5 μέρες θα φύγουν τα πιο έντονα συμπτώματα (πρήξιμο, έντονος πόνος). Θα έλεγα ότι θα είστε τελείως καλά όταν θα βγουν τα ράμματα, περίπου 10 μέρες από την εξαγωγή. Αυτά βέβαια είναι γενικεύσεις, είναι πιθανό να χρειαστείτε λιγότερες ή περισσότερες μέρες.

  • Ο/Η Ελένη λέει:

    Καλημερα σας και συγχαρητήρια για τη δουλεια σας!! Εχω εναν έγκλειστο και εναν ημιεγκλειστο φρονιμιτη στην κατω γναθο…Θα κανω εξαγωγη και στους 2. Αυτο που με αγχωνει είναι οτι εχω εξεταστική και σκεφτομαι να αναβαλω.τις εξαγωγες για τον επομενο μήνα. Επειδη και οι.2 σπρωχνουν τα δοντια εντονα, θα μπορούσαν να προλάβουν να τα μετακινήσουν στη διάρκεια αυτου του μηνα; Θα με βοηθουσατε πολυ με την απαμτηση5σας!! Σας ευχαριστώ πολυ !!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δε νομίζω ότι πρόκειται να υπάρξει θέμα μετακίνησης για μόλις έναν μήνα. Είδατε κάποια μετακίνηση τον μήνα που πέρασε; Αν θέλετε να είστε τελείως σίγουρη, μπορεί ο οδοντίατρός σας ή ο ορθοδοντικός σας να σας φτιάξουν ένα λεπτό μασελάκι για να το φοράτε λίγες ώρες τη μέρα και έτσι να είστε σίγουρη ότι δεν έχει γίνει καμία μετακίνηση.

      • Ο/Η Ελένη λέει:

        Όταν λέτε μασελάκι εννοείτε νάρθηκες; Αυτοί δεν είναι αρκετά ακριβοί;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Ναι, νάρθηκες. Το ακριβό είναι κάτι σχετικό και φυσικά οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τον οδοντίατρο. Θα μπορούσα να σας πω πόσο θα χρεώναμε εμείς στο ιατρείο αν ήσασταν ασθενής μας.Μάλλον όμως δεν αξίζει να ασχολείστε, τελειώστε με την εξεταστική σας και κάνετε τις εξαγωγές.

          • Ο/Η Ελένη λέει:

            Τους ίδιους ναρθηκες μπορω να χρησιμοποιήσω και σε περίπτωση που θελήσω να κανω μια μικρή ορθοδοντικη θεραπεια; Για να ισιωσουν καποια δοντια που ελαχιστα λογω φρονιμιτη εχουν ενα μικρο συνωστισμό;

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Όχι, αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Η ορθοδοντική με νάρθηκες (τύπου invisalign ή clear aligners) γίνεται με μια σειρά από νάρθηκες, ο καθένας από τους οποίους κατασκευάζεται πάνω σε ψηφιακά τροποποιημένα εκμαγεία του στόματός σας με τον καθέναν να κάνει μικρή μετακίνηση και μετά να προχωράτε στον επόμενο. Αν θέλετε, δείτε το άρθρο που έχουμε στο blog σχετικά:
            http://blog.smile-clinic.gr/?cat=306

            Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σας και τα καλά σας λόγια. Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε μια αξιολόγηση για εμάς, βλέπετε το link στο google πάνω δεξιά. Αυτές οι αξιολογήσεις μας βοηθούν πολύ!

          • Ο/Η Ελένη λέει:

            Εννοείται! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας!!

      • Ο/Η Ελένη λέει:

        Επιπλέον, αυτό που με ανησυχεί ακόμα περισσότερο είναι ότι ο γναθοχειρουργός μου είπε να κάνω πρώτα αξονική τομογραφία κωνικής δέννης κάτω γνάθο, έτσι ώστε να δει πόσο κοντά είναι οι φρονιμίτες μου στο κάτω φατνιακό νεύρο, διότι όπως παρατήρησε από την πανοραμική δοντιών μου οι φρονιμίτες μου φαίνονται πολύ κοντά του και υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού του. Γνωρίζω ότι η αξονική τομογραφία περιέχει πολύ μεγάλο ποσοστό ακτινοβολίας και είναι αρκετά βλαβερό για την υγεία. Εσείς θεωρείτε ότι η προτροπή του γναθοχειρουργού μου είναι υπερβολική και η αξονική θα είναι πολύ βλαβερή για τον οργανισμό μου, καθώς επίσης και άσκοπη;
        Με ενδιαφέρει η γνώμη σας, διότι εκτιμώ πολύ την επιστημονική σας άποψη στον τομέα της οδοντιατρικής και σας συμβουλεύομαι συχνά, καθότι οι απαντήσεις σας και οι συμβουλές σας έχουν φανεί αρκετά χρήσιμες!

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Αυτό που σας ζήτησε ο γναθοχειρουργός σας είναι απόλυτα σωστό. Δυστυχώς πολλοί δεν ζητούν κάτι τέτοιο και καταλήγουν πολλές φορές οι ασθενείς με υπαισθησίες ή παραισθησίες του κάτω φατνιακού ή του γλωσσικού νεύρου. Μια ματιά στα θέματα που θίγονται στο blog μας θα σας πείσει. Η ακτινοβολία δεν είναι μεγάλη. Τα CBCT ή αλλιώς αξονικές τομογραφίες κωνικής δέσμης απαιτούν δραματικά λιγότερη ακτινοβολία από τις κανονικές αξονικές, είναι ψηφιακές (ακόμη λιγότερη ακτινοβολία) και μπορεί να σας γλιτώσουν από σοβαρότατα προβλήματα.

  • Ο/Η ΕΛΈΝΗ λέει:

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!! Εχω εναν εγκλειστο και εναν ημιεγκλειστο φρονιμιτη στην κατω γναθο… Θα κανω εξαγωγη και στους δυο. Αυτο που με αγχώνει ειναι οτι τωρα εχω εξεταστική και σκέφτομαι να τους βγαλω σε ενα μηνα… Μεσα σε αυτο το χρονικο διαστημα προλαβαίνουν να σπρωξουν τα δοντια; διοτι και οι δυο πιέζουν τους τραπεζίτες εντονα. Θα με βοηθουσε πολυ η απαντηση σας.Σας ευχαριστώ πολυ!!

  • Ο/Η Στεργιος λέει:

    Καλησπέρα σας

    Έκανα εξαγωγή του κάτω φρονιμίτη πριν από 25 μέρες.. δε ταλαιπωρηθηκα καθόλου.. δεν είχα ούτε καν το κλασικό πριξιμο έως σήμερα το πρωι που ξύπνησα και όλη η δεξια πλευρά είναι πρισμένη.. χωρίς να μπορώ να καταλάβω απο τι προηλθε μιας και δεν έχω πόνους. Λέτε να είναι από το φρονιμιτη η είναι κάτι άλλο.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Θα πρέπει να υποθέσω ότι πρόκειται για κάτι άλλο, εκτός αν έχει μείνει κάποιο τμήμα του φρονιμίτη μέσα και επιμολύνθηκε. Θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας και μάλλον να βγάλετε μια καινούργια πανοραμική ακτινογραφία. Σε κάθε περίπτωση, εάν πρηστήκατε θα πρέπει μάλλον να πάρετε αντιβίωση αλλά καλό θα ήταν πρώτα να γίνει η διάγνωση για να μην καλυφθεί το πρόβλημα. Το πρήξιμο συνήθως σημαίνει μόλυνση. Καλό σας βράδυ.

  • Ο/Η Marina λέει:

    Καλησπέρα! Εκανα εχτές εξαγωγή στον κάτω αριστερό φρόνιμητη γιατί έβγαινε στραβός με κατεύθυνση στο διπλανό δόντι. Μου είπαν ότι ήταν δύσκολη επέμβαση και ότι η μία ρίζα βρισκόταν πάνω στο νεύρο. Ενώ όλη η αναισθησία μου έφυγε στις 5 ώρες, έχει μείνει μουδιασμένο το πιγούνι μου τα 3 μπροστινά δόντια αριστερά και το κάτω χείλος και είναι έντονο κ ταυτόχρονα νιώθω σαν να έχει πριστει ενώ είναι εντάξει. Οτιδήποτε και να ακουμπήσω πάνω, ενώ μπορώ να καταλάβω την αφή, είναι αδύνατο να καταλάβω τι είναι ακριβώς. Ωστόσο κουνάω κανονικά το χείλος. Έχει περάσει 1 24ωρο κ δεν έχω καμία αλλαγή στο μούδιασμα. Ο οδοντίατρος είπε ότι τραυματιστηκε λίγο το νεύρο κ μου έδωσε neurobion για να το βοηθήσουμε στη λειτουργια. Υπάρχει περίπτωση να μου μείνει κάποιο μόνιμο πρόβλημα? Έχω ανησυχήσει.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ο τραυματισμός του κάτω φατνιακού νεύρου κατά τη διάρκεια εξαγωγής φρονιμίτη είναι δυστυχώς ένα από τα πιο συχνά συμβάματα μιας τέτοιας εξαγωγής. Το αν θα μείνει μόνιμο πρόβλημα εξαρτάται από το βαθμό του τραύματος του νεύρου. Αρχικά, πρέπει να περιμένετε να περάσουν οι πρώτες μέρες, να περάσει το οίδημα της περιοχής και να δείτε αν έχει επανέλθει καθόλου η αίσθηση. Μπορεί λοιπόν το πρόβλημα να περάσει σε λίγες μέρες, υπάρχει όμως η πιθανότητα να χρειαστούν από 6 – 18 μήνες. Και σε κάποιες περιπτώσεις, εάν το νεύρο έχει τραυματιστεί σοβαρά, το πρόβλημα μπορεί να παραμείνει. Αυτές οι περιπτώσεις όμως είναι και οι πιο σπάνιες. Περιμένετε λοιπόν, και αν δείτε βελτίωση, είτε μετά τις πρώτες μέρες είτε μετά από κάποιες εβδομάδες, θα είστε μάλλον καλά αν κάνετε υπομονή. Ο νευρικός ιστός αργεί να επουλωθεί.

  • Ο/Η Μαριος λέει:

    Γεια σας! Έκανα πριν μια εβδομάδα επέμβαση οριζόντιου ημιεγκλειστου φρονιμιτη κάτω αριστερά! Ενώ η επέμβαση πηγε καλα μετα απο 3 ημέρες ξεκίνησε αφόρητος πόνος στο διπλα δόντι ειδικά αν επιχειρήσω να πιω κατι κρύο με αποτελεςμα Να είμαι με παυσίπονα!
    Πήγα σημερα μου έβγαλε τα Ραματα και μου είπε οτι η ρίζα του διπλα δοντιού ειναι εκτεθειμένη στην τρύπα που εχει δημιουργηθεί με αποτέλεσμα να πονάει το νεύρο! Μου είπε να συνεχίσω με παυσίπονα άλλη μια βδομαδα κι αν δεν υποχωρήσει να κανουμε απονεύρωση!
    Θα ήθελα παρακαλω την γνώμη σας..ευχαριστω!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Συνήθως, αν δώσετε χρόνο στο δόντι, απευαισθητοποιείται με κάποιους μηχανισμούς αλλά αν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα όσο λέτε, ίσως χρειαστεί τελικά απονεύρωση. Αν τυχόν βλέπετε βελτίωση, και σε κάθε περίπτωση αν δεν χρειάζεται να παίρνετε αναλγητικά για τον πόνο, δώστε παραπάνω χρόνο.

      • Ο/Η Μαριος λέει:

        Καταρχάς ειςτε άξιος συγχαρητηρίων που αφιερώνετε τον πολύτιμο σας χρονο για να μας απαντάτε! Σίγουρα θα κανω οςο περισσότερη υπομονή μπορω ελπίζοντας να έρθει σύντομα η μερα που θα αντέχω τον πόνο χωρις παυσίπονα ουτως οστε να δωςω κι αλλο χρονο μηπως κι αποφύγω την απονεύρωση. Εχω ομως μια απορία ακόμη και δεν θα σας κουράσω αλο..ας πουμε πως αρχίζω και αντέχω τον πόνο χωρις παυσίπονα,το νεύρο του δοντιού θα αντέξει στον χρονο κι ας αντέχω εγώ; Εχει κάποια διάρκεια ζωής εκτεθειμένο ή θα αρχίσει να νεκρωνεται μόνο του για αυτο κι εγώ δεν θα πονάω τοσο;
        Σας υπέρ ευχαριστω!!!

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε ένα google review, βλέπετε το σύνδεσμο επάνω δεξιά, μας βοηθάει πολύ. Σχετικά με την ερώτησή σας, δεν πρέπει να πονάτε τόσο ώστε να παίρνετε παυσίπονα, ούτε πρέπει να επηρεάζεται η ζωή σας και η καθημερινότητά σας από το δόντι με την ευαισθησία. Δώστε μια εβδομάδα (το πολύ) με παυσίπονα και αν συνεχίζετε να χρειάζεστε παυσίπονα, κάνετε την απονεύρωση. Εάν δείτε ότι έχετε σαφή βελτίωση, δεν χρειάζεστε παυσίπονα αλλά απλά πονάτε στα κρύα ερεθίσματα (και όχι όταν δεν υπάρχει ερέθισμα), τότε δώστε κι άλλο χρόνο, φτάνει να βλέπετε βελτίωση όσο περνάει ο καιρός. Μην επιμείνετε εάν πονάτε πολύ γιατί θα συμβεί και αυτό που λέτε, θα νεκρωθεί το δόντι και θα καταλήξετε και πάλι σε απονεύρωση ή ακόμη και σε εξαγωγή του δοντιού.
          Μπορείτε να ρωτήσετε ότι θέλετε, γι’ αυτό υπάρχει το blog.

  • Ο/Η Έλενα λέει:

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε και τη βοήθεια που προσφέρετε! Πριν δύο μέρες έκανα εξαγωγή άνω αριστερού φρονιμίτη. Το ερώτημά μου είναι αν τα υπόλοιπα δόντια της άνω γνάθου θα μετακινηθούν για να καλύψουν το κενό του φρονιμίτη δημιουργώντας αραίωση. Σκέφτομαι να βγάλω και τον δεξιό φρονιμίτη της άνω γνάθου. Υπάρχει περίπτωση να προλάβουν να μετακινηθούν τα δόντια προς τη μία ή την άλλη πλευρά δημιουργώντας αραίωση ; Είμαι αρκετά αγχωμένη και θα με βοηθούσατε πολύ με την απάντησή σας. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Να μην ανησυχείτε καθόλου. Τα δόντια μετακινούνται προς τα μπροστά και όχι προς τα πίσω. Αυτό που αναφέρετε λοιπόν είναι πρόβλημα (και όχι πάντα) όταν χαθεί κάποιο άλλο δόντι που έχει κάποιο δόντι από πίσω του. Τότε μπορεί το πίσω δόντι να μετακινηθεί και μάλιστα να στραβώσει, να πάρει κλίση, δημιουργώντας προβλήματα στον τρόπο που κλείνουν τα δόντια. Οι φρονιμίτες κατηγορούνται ότι στραβώνουν τα δόντια επειδή τα σπρώχνουν προς τα εμπρός (και αυτό ακόμα δεν αποδεικνύεται ερευνητικά), ποτέ για αυτό που λέτε.

      • Ο/Η Έλενα λέει:

        Επομένως, αν δεν κάνω εξαγωγή του άλλου άνω φρονιμίτη υπάρχει πιθανότητα να μετακινήσει σταδιακά όλα τα δόντια προς την άλλη πλευρά από την οποία έχει αφαιρεθεί ο φρονιμίτης; ή όχι;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Όπως σας είπα, η μετακίνηση των δοντιών μπροστά είναι κάτι που δεν αποδεικνύεται ερευνητικά και αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση. Κατ’ αρχήν, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο φρονιμίτης να είναι έγκλειστος, δηλαδή να μην έχει βγει στο στόμα σας, Αν λοιπόν είναι έτσι και υπάρχουν οι συνθήκες στο στόμα σας που να το επιτρέπουν (στον τρόπο που κλείνουν τα δόντια σας), θεωρητικά είναι πιθανό να συμβεί. Προσωπικά, δεν θα πρότεινα εξαγωγή φρονιμίτη για αυτό το λόγο εκτός αν είχα συγκεκριμένες ενδείξεις. Εάν σας ανησυχεί αυτό το γεγονός, μπορείτε να ζητήσετε από τον οδοντίατρό σας να κατασκευάσει ένα εκμαγείο από τα δόντια σας, έτσι ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε και να δείτε αν προκύπτει κάποια μετακίνηση. Παρομοίως, μπορεί να κατασκευαστεί ένα μασελάκι το οποίο θα μπορείτε να φοράτε και να δείτε αν υπάρχουν αλλαγές στη θέση των δοντιών.

          • Ο/Η Έλενα λέει:

            Μάλιστα. Οπότε αν δεν έχω έγκλειστο φρονιμίτη, αλλά είναι απλά στραβός χωρίς κλίση προς τον τραπεζίτη, τότε δε θα υπάρχει πρόβλημα. Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Με βοηθήσατε σημαντικά!

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Όχι, δεν θα πρέπει να έχετε πρόβλημα. Από την άλλη, μπορεί να συντρέχουν πολλοί λόγοι για να εξάγετε έναν στραβό φρονιμίτη.

          • Ο/Η Έλενα λέει:

            Σας ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ! Να είστε καλά!

  • Ο/Η Ελένη λέει:

    καλησπέρα σας!στις 16 φεβρουαριου εκανα εξαγωγη εγκλειστου φρονιμίτη κάτω δεξιά.μολα πηγαν καλά, έπαθα όμως μια μικρή μόλυνση από τροφες μετά από ένα μηνα της επεμβασης, την οποία αντιμετωπισα με αντιβίωση.παρατηρώ όμως οτι υπαρχει ακόμα τρύπα με αποτελεσμα καθε φορά που τρωω να πιεζω εκεί και να βγαινει η τροφή. προσπαθω να ειναι παντα καθαρο το στομα μου αλλά ακομα και αν δεν εχω φαει κατι πιεζοντας εκεί βγαζω ενα ασπρο υγρο που μυρίζει ασχημα.
    ποτε θα κλεισει η τρυπα???εχουν περασει σχεδον τρεις μηνες.δεν θελω να παρω φαρμακα παλι…
    σας ευχαριστω!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η τρύπα από την εξαγωγή κάνει μήνες για να κλείσει. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω καλύτερα, γιατί δεν γνωρίζω τη θέση που ήταν το δόντι, τον κενό χ΄ρο που δημιουργήθηκε και το πως έγινε η εξαγωγή και η συρραφή. Το άσπρο υγρό μπορεί να είναι πυον, το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει αν δεν υπάρχει μόλυνση. Το καλύτερο θα ήταν να σας δει ο γιατρός σας, γιατί υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να υπάρχει μόλυνση. Μπορεί όμως και να μην είναι τίποτα, απλά να βλέπετε να βγαίνουν συσσωρευμένα κάποια υπολείμματα τροφών ή υγρών.

  • Ο/Η Ιωάννα λέει:

    Καλησπερα!!προχθες εβγαλα τν κατω αριστερο έγκλειστο φρονιμιτη…η διαδικασια κράτησε περίπου 2Ο λεπτα,το δοντι ηταν τελειως καλυμμένο απο το οστο απ οτι μου ειπαν κ ετσι χρησιμοποιησαν τροχό αλλα δεν πονεσα ιδιαίτερα…εχω πρηστει αρκετα και ανοιγω με μεγαλη δυσκολια το στομα μ…εξαιτιας αυτου δν μπορω να βουρτσισω τα δοντια μ αλλα χρησιμοποιώ στοματικο διαλυμα το unisept.το θεμα μου ειναι οτι απο το πρωι εχω παρουσιάσει μικρη αιμοραγια η οποια κ συνεχιζεται κατα διαστηματα κ ετσι βαζω γαζα…ειναι φυσιολογικο η πρεπει να ανησυχησω;;μηπως εχει σχεση με τν αιμοραγια το στοματικό διάλυμα που χρησιμοποιώ;γτ απο τοτε που ξεκινησα να τ χρησιμοποιω παρατηρησα οτι ξεκινησε βεβαια μπορει να ειναι κ τυχαίο..τι μπορω να κανω γτ εχω αγχωθει;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Είναι πιθανό να κάνετε με πολύ δύναμη το στοματικό διάλυμα και γι’ αυτό να ματώνει η πληγή. Προσέξτε το, κάνετε ήπιες κινήσεις με το στόμα σας και αν συνεχιστεί η αιμορραγία πηγαίνετε στον γιατρό σας. Μην ανησυχήσετε αλλά μην το αμελήσετε.

      • Ο/Η Ιωάννα λέει:

        Σας ευχαριστώ για την απαντηση σας!το στοματικο διαλυμα δεν το κανω με δυναμη αλλα το αντιθετο..ομως η πληγη συνεχιζει να ματωνει και συγκεκριμένα το βραδυ..η αιμοραγια δεν ειναι μεγαλη αλλα αρκετα ενοχλητικη και με τη γαζα δεν βλεπω καποιο αποτελεσμα…ο γιατρος μου που επικοινώνησα μου ειπε οτι ειναι φυσιολογικό…εσεις τι λετε;μπορω ν κανω κατι για να σταματησει τελειως;;;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Η αιμορραγία θα έπρεπε να έχει σταματήσει ως τώρα. Αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είναι 3-4 μέρες από την εξαγωγή. Εάν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα προδιάθεσης για αιμορραγία (π.χ. αιμορροφιλία), και αν δεν παίρνετε φάρμακα που προκαλούν αιμορραγία (π.χ. ασπιρίνη). Εάν όταν κόβεστε το αίμα σας σταματάει σε μερικά λεπτά, δεν πρέπει να έχετε τέτοιο πρόβλημα. Το βράδυ είναι πιο πιθανό να ματώνετε γιατί υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στο κεφάλι όταν ξαπλώνετε, αλλά και πάλι, 4 μέρες είναι πολλές. Θα πρότεινα να σας δει ο γιατρός σας και μετά, αν χρειαστεί, να κάνετε κάποιες εξετάσεις σχετικά με την πήξη του αίματος.

  • Ο/Η Άρτεμις λέει:

    Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας!
    Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω στην ταχύτερη επαναφορά;

  • Ο/Η Άρτεμις λέει:

    Καλησπέρα σας!Έκανα στις αρχές Μαρτίου επέμβαση έγκλειστου φρονιμήτη σε γναθοχειρουργό.Ήταν επίπονη και μεγάλη σε διάρκεια επέμβαση, περίπου μιάμιση ώρα.Από τότε είχα διάφορα συμπτώματα που σιγά σιγά υποχωρούσαν ,αλλά αυτό που έχει μείνει και είναι πολύ ενοχλητικό είναι ένα μυρμήγκιασμα στη γλώσσα από την πλευρά της επέμβασης. Αυτό οφείλεται σε τραυματισμό του γλωσσικού νεύρου;Είναι κάτι το οποίο θα επανέλθει, εφόσον έχω αυτό το μυρμήγκιασμα και όχι πλήρη αναισθησία;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Είναι ακριβώς όπως το λέτε. Έγινε κάποιος τραυματισμός του γλωσσικού νεύρου, ο οποίος μάλλον θα επανέλθει από τη στιγμή που δεν έχετε πλήρη αναισθησία. Μπορεί όμως να χρειαστεί από 6 – 18 μήνες.

  • Ο/Η Λένα λέει:

    Γεια σας γιατρέ!Πριν δύο μήνες περίπου έκανα επέμβαση έγκλειστου φρονιμήτη στην κάτω γνάθο.Από τότε νομίζω πως έχει αλλάξει ο τρόπος που μασάω και νιώθω ένα τράβηγμα και στο λαιμό από την πλευρά της επέμβασης, όταν γελάω,τρώω και σε άλλες κινήσεις.Μπορεί να έχει συμβεί κατά την επέμβαση κάποιος μυικός ή νευρολογικός τραυματισμός και να το προκαλεί αυτό;
    Σας ευχαριστώ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Εάν είχε γίνει Κα[ποιος τραυματισμός νεύρου, θα είχατε μούδιασμα στις περιοχές που θα νεύρωνε το νεύρο που τραυματίστηκε, άρα δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Οι μυς μπορεί να τραυματιστούν, αλλά γίνονται καλά. Εάν νιώθετε ότι σιγά σιγά βελτιώνεστε, τότε είστε καλά, απλά θα πρέπει να δώσετε λίγο χρόνο για να επανέλθετε πλήρως. Εάν νιώθετε ότι η κατάσταση είναι σταθερή, το καλύτερο θα ήταν να πάτε να σας δει ο γιατρός σας.

  • Ο/Η Μαίρη λέει:

    Καλησπέρα σας!Οι έγκλειστοι φρονιμήτες της κάτω μπορούν να φέρουν και πόνο στη βάση της γλώσσας;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Συνήθως όχι αλλά δεν μπορούμε πουέ να αποκλείσουμε τίποτα αν δεν κάνουμε κλινική εξέταση και δεν δούμε ακτινογραφία. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχει μια μεγάλη κύστη η οποία να δινει συμπτώματα δίπλα στη βάση της γλώσσας.

  • Ο/Η Ιωαννα λέει:

    Καληπέρα σας!
    Πριν 25 μέρες περίπου έβγαλα ένα έγκλειστο φρονημίτη τον κάτω αριστερά. Πριν τον βγάλω είχα ενοχλήσεις στο αυτί. Όχι πόνο αλλά φαγούρα και σαν βουλωμένο αλλά όχι ακριβώς. Όταν έκλεινα την μύτη να βγάλω τον αερά απλά δεν έβγαινε. Αλλά χωρίς μέιωση της ακοής μου. Αυτό το πρόβλημα έμεινε και μετά την εξαγωγή και ερεθίστηκε περισσότερο από τον πόνο μέχρι να φύγει το πρίξιμο. Πήγα προχθές σε ωριλά να δω τι είναι και μου είπε ενδέχεται να είναι απο την αλεργική μου ρινίτιδα και το στραβό διάφραγμα διότι δεν μπαίνει σωστός αέρας. Επισης έκανα και τυμπανογράφημα αλλά δεν έδιξε κάτι ανησυχητικό. Μου έδωσε κάτι αντισταμινικά και τώρα είμαι μια χαρά. Σε μια βδομάδα θα ξανα πάω να με δει . Η πληγή ακόμη στο δόντι κλέινει και αν την πιεσω με την γλωσσα μου ψιλοποναει. Το αυτί το νιωθω καπως καλυτερα μερικες φορες αλλά ακομη δεν περναει αερας και με ενοχλη οταν πειραζω την περιοχη του δοντιου. Υπαρχει πιθανότητα να έχω αυτη την ενοχληση στο αυτι (Φαγουρα και ερεθισμο)από την εξαγωγή του φρονιμήτη? Μερικες φορες σκεφτομαι μηπως φταιει ο πανω αριστερος φρονιμητης γιατι εχει βγει στραβα και με ενοχλει καπως στο ουλο. Πραγματικα δεν ξερω! Εσεις τι θα λεγατε; Ευχαριστω πολυ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Οι φρονιμίτες συχνά προκαλούν πόνο στο αυτί, μέσω αντανάκλασης. Δεν προκαλούν όμως πραγματικά προβλήματα όπως ωτίτιδες ή άλλες φλεγμονές καθότι ανήκουν σε ένα «ξεχωριστό» σύστημα. Συνεπώς, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για ένα διαφορετικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζεται σωστά, μια που είστε καλύτερα. Η επούλωση της πληγής της εξαγωγής επίσης είναι σε καλό δρόμο, όπως αναφέρετε, οπότε μάλλον είστε μια χαρά! Σχετικά με τον άνω φρονιμίτη, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για το αν χρειάζεται να εξαχθεί και αυτός.

  • Ο/Η Βιβή λέει:

    Γειά σας!Είναι δυνατόν να δημιουργεί κροταφογναθικο σύνδρομο και γναθοπροσωπικός πόνος,μετά από επέμβαση εξαγωγής έγκλειστου φρονιμήτη που κράτησε 2ώρες;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια αας. Είναι πιθανό να έχετε τέτοια συμπτώματα μετά από μια επίπονη εξαγωγή,ιδίως αν υπήρχε κάποιο προυπάρχον υπόστρωμα.

      • Ο/Η Βιβή λέει:

        Είναι δυνατόν γιατρέ να δημιουργηθεί κροταφογναθικό σύνδρομο από άγχος και συνεχή τάση των μυών του προσώπου;Και αν ναι, είναι μη αναστρέψιμη η βλάβη;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Καλημέρα σας. Σε πολλές περιπτώσεις η αιτιολογία του συνδρόμου της κροταφογναθικής είναι άγνωστη. Σχετίζεται όμως σαφώς με διάφορες παραλειτουργίες, όπως είναι το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών που γίνεται λόγω μυικών διαταραχών και ανισορροπίας που και σχετίζεται ευθέως με το άγχος., Οπότε, η απάντηση στην ερώτηση σας είναι ναι, μπορεί να δημιουργηθεί σύνδρομο της κροταφογναθικής διάρθρωσης από το άγχος και την τάση των μυών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά (μη χειρουργικά) αλλά γενικά να γνωρίζετε ότι η αντιμετώπιση είναι δύσκολη και με αμφίβολα αποτελέσματα. Η αντιμετώπιση του αιτίου είναι πολύ σημαντική, αλλά όταν πρόκειται για το άγχος, δεν είναι εύκολο τις περισσότερες φορές.

  • Ο/Η Γιωργος λέει:

    Γεια σας.
    Πριν απο 2 εβδομαδες περιπου εβγαλα εναν εγκλειστο φρονιμητη στην κατω γναθο.Ο γναθοχειρουργος προσεξε μετα την αφαιρεση οτι απο την μεσα πλευρα στο ουλο, στην επαφη με την γλωσσα, το κοκαλο της γναθου εξειχε αρκετα και το κατεβασε λιγο.
    Παρολα αυτα μετα απο 15 μερες στο συγκεκριμενο σημειο ψηλαφιζοντας το νοιωθω εντονα το κοκαλο να εξεχει και να εχω επισης εναν ελαφρυ πονο.
    Με την παροδο του χρονου πιστευετε οτι θα βελτιωθει η θα χρειαστει νεα επεμβαση για περεταιρω διορθωση στο κοκαλο;

  • Ο/Η Μάριος λέει:

    Καλησπέρα σας!Η χρήση αντιφεγμονωδών μη στεροειδών φαρμάκων έχει νόημα μόνο τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση ή και αργότερα για τη μείωση της φλεγμονής;Είναι καλύτερο αργότερα να αφήνουμε τον οργανισμό να δράσει μόνος του;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η απάντηση στην ερώτησή σας μάλλον εξαρτάται από το ποιος θα σας την δώσει. Βάσει των δικών μου σπουδών και της εμπειρίας που έχω, δεν δίνω σχεδόν ποτέ αντιφλεγμονώδη αλλά αναλγητικά, για την καταπολέμηση του πόνου. Τα περισσότερα βέβαια κάνουν και τα δυο αλλά το βασικό είναι η αντιμετώπιση του πόνου και όχι της φλεγμονής.

  • Ο/Η Μάριος λέει:

    Καλησπέρα σας!Η χρήση αντιφεγμονωδών μη στεροειδών φαρμάκων έχει νόημα μόνο τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση ή και αργότερα για τη μείωση της φλεγμονής;Είναι καλύτερο αργότερα να αφήνουμε τον οργανισμό να δράσει μόνος του;

  • Ο/Η Ναταλία λέει:

    Καλησπέρα σας!Γίνεται έγκλειστοι φρονιμήτες της άνω γνάθου να προκαλούν συνεχείς πονοκεφάλους και αίσθημα βάρους, όπως επίσης και ένα σα τσούξιμο στα ούλα;Σας ευχαριστώ!

  • Ο/Η Μαρίνα λέει:

    Γεια σας!
    Έκανα πριν λίγες μέρες αφαίρεση κάτω εγκλείστου φρονιμήτη που κράτησε 1-1μιση ώρα.Όταν έγινε η πρώτη ένεση από τον γιατρό με πόνεσε αρκετά.Μετά το τέλος της επέμβασης ένιωθα κάτι σαν φαγούρα στο ούλο σε εκείνο το σημείο για λίγη ώρα.Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχω αλλεργία στο αναισθητικό ή ότι πρέπει να το ψάξω γενικά για αλλεργίες;Επίσης είχα ταχυκαρδία καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης και έτρεμα λίγο, αλλά είχα και υπερβολικό άγχος που προφανώς το προκαλούσε.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. ΤΟ σημείο που νιώθατε τη φαγούρα μετά την επέμβαση, ήταν πλέον στην χειρουργημένη περιοχή, όπου είχε μπει νυστέρι, πιθανότατα τροχός και είχαν γίνει ράμματα. ΑΝ λοιπόν αισθανόσασταν φαγούρα για λίγη ώρα, μάλλον πολύ καλά ήσασταν! Εξάλλου, οι αλλεργίες συνήθως εμφανίζονται με εξανθήματα. Καλό επίσης είναι να ξέρετε ότι οι αλλεργίες στα τοπικά αναισθητικά είναι πάρα πολύ σπάνιες. Η ταχυκαρδία μπορεί να οφείλεται σαφώς στην ένταση που έχετε λόγω του χειρουργείου, αλλά και στο αναισθητικό, που συνήθως περιέχει αδρεναλίνη ή νοραδρεναλίνη.

  • Ο/Η Δήμητρα λέει:

    Καλησπέρα σας γιατρέ!Πριν από περίπου δύο μήνες έκανα επέμβαση στον κάτω αριστερά έγκλειστο φρονιμήτη.Ήταν δύσκολη για καιρό ένιωθα τράβηγμα σε όλη την αριστερή πλευρά του προσώπου και μάλιστα είχα και έναν μικρό βλεφαρόσπασμο στο αριστερό μάτι μου.Τώρα δύο μήνες μετά ακόμα όταν ακουμπάω την περιοχή στο μάγουλο και την πιέζω τη νιώθω πιο σκληρή από μέσα και νιώθω κατευθείαν ένα πίεσμα στον κρόταφο και με ξαναπιάνει και ο βλεφαρόσπασμος κάποιες φορές.Αυτό τι μπορεί να υποδηλώνει;Μπορεί να έχει συμβεί κάποια βλάβη σε κάποιο μυ ή να έγινε λάθος η επούλωση και κάτι να τραβιέται;
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Όσο περνάει ο καιρός, θα πρέπει αυτά τα συμπτώματα να μειώνονται. Εάν είναι έτσι, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Εάν δεν μειώνονται, θα πρέπει να σας δει ο οδοντίατρός σας. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω διάγνωση έτσι, αλλά ο σπασμός των βλεφάρων και η πίεση στον κρόταφο, δεν εξηγούνται από την εξαγωγή που κάνατε.

  • Ο/Η Marilena λέει:

    Γεια σας! Στις 11/04 έκανα εξαγωγή των δυο κάτω ημιέγκλιστων φρονιμίτων. Όλα πήγαν καλά. Ο γιατρός μου έδωσε μια σύριγγα με μια λεπτή μεταλλική κεφαλή στο μπροστινό της μέρος ώστε να καθαρίζω την τομή κάθε βράδυ από τυχόν τροφή που μένει μέσα ώσπου να κλείσει. Μετά το δεύτερο βράδυ αφότου έκανα τον καθαρισμό, το πρωί ένιωθα ένα τοπικό μούδιασμα στην κάτω γνάθο στην περιοχή για την οποία ευθυνεται το κατω φατνιακό νεύρο. Σήμερα, μετά από τρεις μέρες το μούδιασμα δεν έχει υποχωρήσει, αλλά το νιώθω σαν μυρμίγκιασμα. Υπάρχει περίπτωση να τραυμάτισα το φατνιακό νεύρο με τη σύριγγα και αν ναι, ποιά είναι η πιθανότητα μιας μονιμης βλάβης του; Ευχαριστώ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Αποκλείεται να τραυματίσατε μόνη σας το κάτω φατνιακό. Ούτε εκτεθειμένο είναι για να το χτυπήσετε αλλά κυρίως, αν τυχόν υποθέταμε ότι πηγαίνατε να ακουμπήσετε μη αναισθητοποιημένο νεύρο θα πονούσατε πάρα πολύ και θα ήταν αδύνατον να το τραυματίσετε.

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

    Γεια σας!
    Ειναι δυνατόν να δημιουργηθούν συμφήσεις σε επέμβαση εγκλειστου ή συμβαίνουν μόνο σε μεγάλες επεμβάσεις;

  • Ο/Η Δάφνη λέει:

    Καλημέρα σας γιατρέ!
    Οι δύο πάνω μου φρονιμήτες είναι έγκλειστοι και τελευταία νιώθω σα να πιέζουν τα ούλα για να βγουν, χωρίς όμως να έχουν εμφανιστεί.Τα νιώθω κάπως φουσκωμένα, αλλά στην όψη πίσω είναι κανονικά ροζ τα ούλα εκεί.Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω εκτός από το να βουρτσίζω την περιοχή,που είναι και δύσκολο γενικά γιατί είναι πολύ πίσω;Αντιβίωση σε ποιες περιπτώσεις παίρνουμε για τους φρονιμήτες;Να προσθέσω ότι είμαι 24 χρονών.
    Ευχαριστώ πολύ.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Όχι δεν παίρνετε αντιβίωση αν δεν έχετε κάποια λοίμωξη! Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να δείτε σε τι θέση είναι οι φρονιμίτες και αν χρειάζεται απλά να περιμένετε να βγουν (βουρτσίζοντας και κάνοντας πλύσεις με κάποιο αντισηπτικό) ή αν πρέπει να τους εξάγετε. Το καθάρισμα είναι σαφέστατα δύσκολο στη θέση που βρίσκονται αυτά τα δόντια. Υπάρχουν όμως κάποιες βούρτσες που λέγονται End Tuft και έχουν μόνο ένα θύσανο, που διευκολύνουν το καθάρισμα εκεί.

  • Ο/Η Ελένη λέει:

    Καλησπέρα σας!
    Μετά από επέμβαση του κάτω δεξιά έγκλειστου φρονιμήτη μου και σε διάστημα 2 μηνών περίπου μου φαίνεται ότι στράβωσαν τα τελευταία δόντια της άνω γνάθου.Μπορεί αυτό να σχετίζεται με την αφαίρεση του κάτω φρονιμήτη;Ή με το ότι ο πάνω που είναι δίπλα τους είναι και αυτός έγκλειστος;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Όχι, δεν μπορεί να οφείλεται στην εξαγωγή του κάτω έγκλειστου. Σχετικά με το αν οφείλεται στην ύπαρξη έγκλειστου στην άνω γνάθο, είναι πιθανό αλλά όχι βέβαιο. Αν δείτε μερικές απαντήσεις πιο κάτω (στις 14/4/2018), έχω γράψει σχετικά με το στράβωμα των δοντιών από τους φρονιμίτες.

  • Ο/Η Αντρέας λέει:

    Καλημέρα σας γιατρέ!
    Είναι δυνατόν από την ανατολή των πάνω φρονιμητών να δημιουργείτε δυσκολία στην κατάποση, ή κάπου αλλού προφανώς οφείλεται αυτό;
    Σας ευχαριστώ.

  • Ο/Η Μαρία λέει:

    Καλησπέρα σας γιατρέ!
    Η πρωτοπαθής ερπητική ουλοστοματίτιδα μπορεί να αφήσει συμπτώματα στο στόμα όπως πόνους,μουδίασματα και άλλα και μετά το πέρας της λοίμωξης;Όπως συμβαίνει ας πούμε με την μεθερπητική νευραλγία του έρπητα ζωστήρα;

  • Ο/Η Νίκη λέει:

    Καλημέρα γιατρέ!Ήθελα να ρωτήσω αν γίνεται από την ανατολή φρονιμητων,συγκεκριμένα των πάνω να προκύψουν προβλήματα στην κτροταφογναθικη άρθρωση.
    Ευχαριστώ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Όχι, κάτι τέτοιο είναι πολύ απίθανο και θα μπορούσε μόνο να συμβεί έμμεσα, δηλαδή να ανατείλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στη σύγκλειση και αυτό να δημιουργήσει προβλήματα στην κροταφογναθική.

      • Ο/Η Νίκη λέει:

        Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας γιατρέ. Απλά εδώ και 1μιση μήνα που έκανα εξαγωγή του έγκλειστου φρονιμήτη μου κάτω αριστερά και έχει αρχίσει να ανατέλλει και ο πάνω δεξιά, έχω αρχίσει και έχω διάφορα προβλήματα με την άρθρωση και πόνους που πλέον επιδεινώνονται.Μετά την επέμβαση πήρα για 8 μέρες συνολικά αλκοφρέν, οπότε τώρα δν ξαναπαίρνω αντιφλεγμονώδη, παρα μόνο παυσίπονα, που ανακουφίζουν για λίγο, αλλά μέσα στη μέρα το πρόβλημα μπορεί πάλι να επιδεινωθεί.Πρέπει να ξαναπάρω αντιφλεγμονώδη ή ίσως και μυοχαλαρωτικά για να περάσει το πρόβλημα;Μου δημιουργήθηκε στην ουσία κροταφογναθικό σύνδρομο;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Γεια σας και πάλι. Θα ήταν τελείως ανεύθυνο εκ μέρους μου να απαντήσω στις ερωτήσεις σας και ιδιαίτερα να σας προτείνω θεραπευτικές λύσεις, χωρίς να σας έχω εξετάσει. Θα πρέπει να σας δει ο οδοντίατρός σας για να σας κατευθύνει.

  • Ο/Η Λήδα λέει:

    Καλημέρα γιατρέ! Θα ήθελα να ρωτήσω αν η αφαίρεση των ραμμάτων ποναει. Σας ευχαριστώ!

  • Ο/Η Μυρτώ λέει:

    Καλημέρα γιατρέ!
    Πριν από δύο η μέρες ο οδοντίατρος μου μου έφτιαξε μασελάκι μαλακό, επειδή σφίγγω γενικά τις γνάθους μου στον ύπνο μου.Από τη μία μεριά ήταν λίγο πιο σφιχτό από ότι από την άλλη που το κόψαμε λίγο στην άκρη, τη στιγμή που το φόρεσα επειδή με ενοχλούσε.Το έβαλα δύο βράδια και χθες ένιωσα ότι ένα δόντι μου μπήκε πιο μέσα,από τη μεριά που το ένιωθα λίγο πιο σφιχτό.Γίνεται με τέτοιου είδους μασελάκι να μετακινήθηκε ένα δόντι σε ένα βράδυ ή είναι η ιδέα μου;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Είναι λίγο δύσκολο να μετακινηθεί ένα δόντι σε ένα βράδυ, αν και δεν αποκλείεται. Το πιο πιθανό είναι να αποδιοργανώθηκε ο τρόπος που κλείνετε (όταν υπάρχουν προβλήματα στη σύγκλειση, με το μασελάκι οι γνάθοι χαλαρώνουν και το πρωί τα δόντια δεν κλείνουν όπως έκλειναν πριν το φορέσετε το βράδυ. Αυτό οφείλεται στο ότι τα πάνω με τα κάτω δόντια κλείνουν διαφορετικά, όχι γιατί μετακινήθηκαν τα δόντια. Θα το καταλάβετε αν μετά από μερικές ώρες νιώθετε ακόμη τη διαφορά. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω περισσότερα γιατί δεν έχω δει ούτε το μασελάκι σας αλλά ούτε και τα δόντια σας. Υπάρχουν παράμετροι που μπορούν να οδηγήσουν σε πιο εύκολη μετακίνηση, για παράδειγμα.

  • Ο/Η Αντώνης λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ!
    Είναι δυνατόν να συμβεί τραυματισμός του μασητήριου νεύρου κατά την επέμβαση εξαγωγής εγκλείστου της κάτω γνάθου;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Τα νεύρα που είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν κατά την εξαγωγή τρίτου γομφίου της κάτω γνάθου είναι το κάτω φατνιακό, που νευρώνει τα πίσω δόντια και ούλα και την εξωτερικη πλευρά της γνάθου, μέχρι τη γωνία του χείλους, και το γλωσσικό, που νευρώνει τη μισή περίπου γλώσσα. Υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού και άλλων νεύρων αλλά μικρότερη.

  • Ο/Η Μαρία λέει:

    Καλησπέρα σας!Η ερώτηση μου είναι αν γίνεται έγκλειστοι φρονιμήτες της άνω γνάθου να πιέσουν όλη την πάνω οδοντοστοιχεία προκειμένου να βγουν ή γενικά να στραβώσουν τα διπλανά δόντια ή αν είναι μύθος το ότι μπορεί να προκαλέσουν τέτοια εκτεταμένη βλάβη.Επίσης ήθελα να σας ρωτήσω εάν μετά από ουλίτιδα είναι δυνατόν να στραβώσουν κάποια δόντια.
    Σας ευχαριστώ πολύ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και ευχαριστώ για την ερώτησή σας, είναι πολύ καλή!
      Το αν οι φρονιμίτες στραβώνουν τα υπόλοιπα δόντια είναι κάτι που πολλοί οδοντίατροι (και ακόμη περισσότεροι ορθοδοντικοί) θεωρούν ότι συμβαίνει. Η αλήθεια είναι ότι η βιβλιογραφία μας δίνει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, δηλαδή κάποιες μελέτες δείχνουν ότι οι φρονιμίτες μπορεί να στραβώσουν τα δόντια και κάποιες μελέτες, πως όχι. Οπότε, το καλύτερο είναι να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά κατά περίπτωση, και όχι για παράδειγμα να βγάζουμε προληπτικά όλους τους φρονιμίτες για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να στραβώσουν τα δόντια.
      Σχετικά με την επόμενη ερώτησή σας, εάν μπορεί μετά από ουλίτιδα να στραβώσουν τα δόντια, η απάντηση είναι όχι. Μετά από περιοδοντίτιδα όμως (που είναι μια προχωρημένη μορφή ουλίτιδας όπου συμμετέχει και το οστό της γνάθου), σαφώς και μπορεί να στραβώσουν. Αν θέλετε, μπορείτε να δείτε αυτό το άρθρο: http://blog.smile-clinic.gr/?p=114. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που ανοίγουν κενά στα κεντρικά μας δόντια μετά από μια τέτοια κατάσταση.

  • Ο/Η Μαίρη λέει:

    Γιατρέ καλησπέρα!Ήθελα να σας ρωτήσω αν η αγωγή με αντικαταθλιπτικό, συγκεκριμένα ladose μπορεί να επηρεάσει την επούλωση πληγής από επέμβαση εγκλειστου και συγκεκριμένα την ανάπλαση του οστού.Σας ευχαριστώ.

  • Ο/Η Nεφελη λέει:

    Γιατρε καλησπερα, πριν ενα μηνα εκανα εξαγωγη μη εγκλειστου φρονιμιτη.περιπου εδω κ 2 εβδομάδες εβλεπα στο ουλο μια ασπρη κουκιδα που οταν ακουμπουσε κατι επανω με πονουσε.πηγα στο γιατρο μου κ μου ειπε οτι ηταν ακιδα απο τη γναθο κ μου την εκοψε.μεχρι να επουλωθει ποναγε λιγο ομως το ξεπερασα.απο χτες ξαναβλεπω το ιδιο ακριβως να μου συμβαινει.πειτε μου παρακαλω τη γνωμη σας.να ανησυχησω;τι ειναι συτο;;;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Είναι πιθανό να πρόκειται για κάποιο κομματάκι οστού που έσπασε κατά την εξαγωγή και ο οργανισμός σας προσπαθεί να το αποβάλλει ανεβάζοντας το προς τα πάνω. Μην ανησυχείτε, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και δεν επηρεάζει σε τίποτα το στόμα σας. Απλά, ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί, οπότε θα πρέπει και πάλι να πάτε στον οδοντίατρό σας. Αν πρόκειται για κάτι τέτοιο, ίσως ο γιατρός σας το έκοψε από επάνω και το υπόλοιπο τμήμα του ανέβηκε και πάλι. Μπορείτε να ακουμπήσετε το σημείο αυτό και να δείτε αν κινείται. Τι πιο πιθανό είναι να κινείται και αυτό να σας πονάει. Φυσικά, αυτά που σας λέω δεν μπορούν να αποτελέσουν διάγνωση αλλά απλά μια πιθανότητα που εικάζω ότι ισχύει. Δεν είναι δυνατόν να γίνει διάγνωση από ένα μήνυμα.

  • Ο/Η Βασιλική λέει:

    Καλησπέρα και χρόνια πολλά γιατρέ!Συγχαρητήρια για το blog!
    Έκανα επέμβαση εγκλείστου φρονιμήτη πριν ενάμιση μήνα και στο σημείο που βγήκε ο φρονιμήτης,χαμηλά στο μάγουλο δηλαδή δίπλα στον 2ο γομφίο το ούλο είναι αρκετά σκληρό μετά την επέμβαση.Για καιρό ήταν και εξωτερικά αντιληπτό, τώρα είναι μόνο εσωτερικά.Με τον καιρό θα γίνει και πάλι κανονική η περιοχή ή θα μείνει για πάντα σκληρό το σημείο εκεί;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά και σε εσάς. Είναι πιθανό να μείνει πιο σκληρό το ούλο εκεί που υπάρχει ουλώδης ιστός, εκεί δηλαδή που έγινε η τομή κατά την επέμβαση. Σίγουρα πάντως θα βελτιωθεί και θεωρώ ότι δεν πρόκειται να σας απασχολεί μετά από λίγο καιρό.

      • Ο/Η Βασιλική λέει:

        Ευχαριστώ για την απάντηση.Υπάρχει περίπτωση εκεί που δημιουργήθηκε ο ουλώδης ιστός να έχει παγιδευτεί κάποιο νεύρο η μυς;Το ρωτάω γιατί κάθε φορά που ακουμπάω με το χέρι μου το μάγουλο στην περιοχή νιώθω μια πίεση μέχρι τον κρόταφο και ένα σα τράβηγμα.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Όχι, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Απλά, το πιο πιθανό είναι να μην έχει επουλωθεί πλήρως η περιοχή ακόμη αλλά αυτό θα το τακτοποιήσει ο οργανισμός σας όσο περνάει ο χρόνος.

  • Ο/Η Λήδα λέει:

    Καλημέρα γιατρέ! Επιτρέπεται την δεύτερη μέρα της εξαγωγής το βούρτσισμα των δοντιών και γαργάρες με αλατόνερο ; Η κακοσμία του στόματος πως μειώνεται ; Επίσης το πρίξημο υποχωρεί μόνο του ή χρειάζεται πάγο και την δεύτερη ημέρα ; Σας ευχαριστώ πολύ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας! Μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας κανονικά, απλά προσέξτε όσο πηγαίνετε στην περιοχή με τα ράμματα. Υπάρχουν και κάποιες οδοντόβουρτσες για χειρουργημένες περιοχές, οπότε θα μπορούσατε να πάρετε μια τέτοια για τα δόντια που είναι ακριβώς δίπλα στα ράμματα, σε όλα τα άλλα δεν έχετε κάποιο πρόβλημα.
      Οι γαργάρες με αλατόνερο επιβάλλονται σήμερα και για τις επόμενες μέρες, θα σας κάνουν καλό και για την κακοσμία.
      Ο πάγος χρειάζεται μόνο την πρώτη μέρα για να μην πρηστείτε πολύ. από εδώ και πέρα, σε λίγες μέρες θα ξεπρηστεί από μόνο του.
      Περαστικά σας!

  • Ο/Η Θάνος λέει:

    Γεια σας και χρόνια πολλά!Ήθελα να σας ρωτήσω αν από αφαίρεση του ενός από τους δύο έγκλειστους φρονιμήτες της κάτω γνάθου,υπάρχει περίπτωση να υπάρξει θέμα σωστής σύγκλισης της γνάθου, ή ελλιπής στήριξη των μυών του προσώπου.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας, Χρόνια Πολλά! Όχι, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Κάποιες φορές όμως,αρκετά συχνά, όταν εξαχθεί ο ένας φρονιμίτης και ο άλλος δεν έχει πλέον ανταγωνιστή, με τον καιρό υπερεκφύεται, δηλαδή ανατέλλει (φυτρώνει) περισσότερο, προσπαθώντας να βρει τον ανταγωνιστή του για να επιτελέσει το έργο του, τη μάσηση. Όταν αυτό συμβεί, μπορεί πλέον να δαγκώνει τα ούλα της αντίθετης πλευράς και να εμποδίζει τη σύγκλειση σε κάποιες κινήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να εξαχθεί και αυτός. Θέμα με τους μυς δεν υπάρχει.

  • Ο/Η Λήδα λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ! Το πρωί έκανα εξαγωγή έγκλειστου φρονιμίτη, η οποία δεν πόνεσε καθόλου και διήρκησε 15 λεπτά! Ο πόνος που νιώθω είναι υποφερτός και μπορώ να τον ελέγξω με παυσίπονα. Ήθελα να ρωτήσω πόσο καιρο περίπου θα διαρκέσει αυτός ο πόνος απο τα ράμματα και σε πόσες μέρες θα μπορώ να βγω απο το σπίτι ; Σας ευχαρίστω!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν 4-5 μέρες μετά την εξαγωγή και γίνεστε ακόμη καλύτερα όταν αφαιρεθούν τα ράμματα, συνήθως 7-10 μέρες από την εξαγωγή. Από το σπίτι μπορείτε να βγείτε και σήμερα αρκεί να προσέξετε τι θα φάτε και τι θα πιείτε. Επίσης, καλό θα είναι να μη μιλάτε πάρα πολύ και να μην κουνάτε πολύ το στόμα σας για να μην έχετε αιμορραγία. Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η δεύτερη μέρα συνήθως είναι πιο δύσκολη από την πρώτη.

  • Ο/Η Γιάννης λέει:

    Καλημέρα σας και χρόνια πολλά γιατρέ!Έκανα πριν ενάμιση μήνα περίπου επέμβαση έγκλειστου φρονιμήτη και το ούλο επουλώνεται και η τρύπα όλο και μικραίνει και ανεβαίνει.Το θέμα είναι ότι μου φαίνεται πως πίσω από το δεύτερο γομφίο υπάρχει η καλύπτρα που είχε δημιουργηθεί και πριν την επέμβαση.Αυτό θα ενωθεί με το υπόλοιπο ούλο καθώς θα ανεβάινει ή θα φουσκώνει και θα παθαίνω πάλι περιστεφανίτιδες,χωρίς να έχω το έγκλειστο δόντι όμως τώρα?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Είναι πιθανό να έχετε κάποιο φούσκωμα ή ουλή στο ούλο μετά την επούλωσή του αλλά περιστεφανίτιδες δεν θα παθαίνετε καθότι απαιτείται δόντι για να μολυνθεί η καλύπτρα. Τα μικρόβια αναπτύσσονται ανάμεσα στην καλύπτρα και το δόντι και δημιουργείται η φλεγμονή της περιστεφανίτιδας. Όταν δεν υπάρχει δόντι, δεν υπάρχει κενός χώρος, ούτε καλύπτρα.

      • Ο/Η Γιάννης λέει:

        Ευχαριστώ πολύ γιατρέ,να σας ρωτήσω όμως και κάτι ακόμα.Εφόσον ο φρονιμήτης που αφαίρεσα καθώς και ο δεξιά που δεν έχω βγάλει ακόμα ήταν έγκλειστοι και μάλιστα αρκετά μέσα στη γνάθο αυτός που αφαιρέθηκε, πως γίνεται να είχαν δημιουργηθεί καλύπτρες που φλέγμαιναν;Στην ουσία δηλαδή πάθαινα περιστεφανίτιδα στον 2ο γομφίο;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Η ερώτησή σας είναι πολύ σωστή! Εάν ο φρονιμίτης ήταν έγκλειστος (δηλαδή τελείως μέσα στο κόκαλο ή το ούλο, χωρίς καμία επικοινωνία με το στόμα σας), δεν γίνεται να πάθαινε περιστεφανίτιδα, ούτε είχε καλύπτρα. Επίσης, για να πάθαινε περιστεφανίτιδα ο 2ος γομφίος θα έπρεπε να καλύπτεται από ούλο (καλύπτρα). Εάν δεν καλυπτόταν λοιπόν ο 2ος γομφίος από ούλο και ο τρίτος γομφίος ήταν έγκλειστος και όχι ημιέγκλειστος, παθαίνατε κάποια άλλη μόλυνση, όχι όμως περιστεφανίτιδα. Το αν όμως ο φρονιμίτης ήταν έγκλειστος ή ημιέγκλειστος ίσως να μη μπορούσατε να το καταλάβετε εσείς αλλά μόνο ο γιατρός σας.

  • Ο/Η Νατάσσα λέει:

    Καλημέρα σας και χρόνια πολλά!
    Εδώ και ενα μήνα και κάτι έκανα αφαίρεση εγκλείστου φρονιμήτη και ακόμα και τώρα έχω έχω διάστημα τα έντονες σουβλιες στην περιοχή της γνάθου και από κάτω και στο αυτί στην άρθρωση της γνάθου.Δικαιολογείται αυτό από την εξαγωγή;Μπορεί Μπορεί προκλήθηκε νευραλγια από την επέμβαση;Κρατησε πολυ ωρα και ηταν επιπονη.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και χρόνια πολλά. Η νευραλγία είναι κάτι διαφορετικό. Οι πόνοι που έχετε εξηγούνται από την εξαγωγή αλλά θα πρέπει να βλέπετε βελτίωση όσο περνάει ο καιρός. Αν δεν βλέπετε βελτίωση, καλό θα είναι να σας δει ο γιατρός σας και ίσως να βγάλετε και μια καινούργια πανοραμική ακτινογραφία.

  • Ο/Η Μαργαρίτα λέει:

    Καλησπέρα σας γιατρέ και χρόνια πολλά!Έχω 4 έγκλειστους φρονιμητες και τον τελευταίο καιρό πέρασα μια πρωτοπαθή ερπητική ουλοστοματίτιδα που μου είχε κάνει χάλια τα ούλα και μαζί και τα ούλα απο τους φρονιμήτες και έτσι δημιουργήθηκαν ουλικες καλύπτρες στους δύο κάτω .Ενώ η ερπητική ουλοστοματιτιδα πέρασε, οι φρονιμητες εεξακολουθούν να με ενοχλούν.Πιστεύετε πρέπει να τους αφαιρέσω άμεσα ,εφόσον δημιουργήθηκαν και αυτές οι καλύπτρες ή μπορώ να το αφήσω για αργότερα για να μην επιβαρυνω άλλο το στόμα μου;Έχω επίσης κάτι μουδιάσματα στη γλώσσα και κάτι σα καψίματα κάποιες φορές.Αυτό μπορεί να είναι από τους φρονιμητες;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και Χρόνια Πολλά. Εάν δημιουργήθηκαν οι καλύπτρες, τότε ή θα υποχωρήσουν ή θα πρέπει να αφαιρεθούν. Αν λοιπόν οι φρονιμίτες σας ήταν στη σωστή θέση και χωρίς προβλήματα πριν την στοματίτιδα, τότε εικάζω ότι δεν θα πρέπει να αφαιρεθούν. Εάν όμως χρειάζεται να αφαιρεθούν για άλλους λόγους, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε στην εξαγωγή τους. Θα πρέπει να δείτε κάποιον οδοντίατρο, αφού θα έχετε βγάλει και μια πανοραμική ακτινογραφία, για να σας προτείνει κάποιο σχέδιο θεραπείας. Μουδιάσματα και καψίματα στη γλώσσα δεν μπορούν να οφείλονται στους φρονιμίτες. Μπορούν να οφείλονται όμως σε μια πλειάδα παθολογικών στοματολογικών καταστάσεων, όπως και στο πρόβλημα που είχατε. Ο στοματολόγος είναι η ειδικότητα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσετε π.χ. την ερπητική ουλοστοματίτιδα που είχατε και αυτός θα σας κατευθύνει και για τα συμπτώματα στη γλώσσα σας.

  • Ο/Η Νατάσσα λέει:

    Καλησπέρα σας γιατρέ και χρόνια πολλά!Έχω 4 έγκλειστους φρονιμητες και τον τελευταίο καιρό πέρασα μια πρωτοπαθή ερπητική ουλοστοματίτιδα που μου είχε κάνει χάλια τα ούλα και μαζί και τα ούλα απο τους φρονιμήτες και έτσι δημιουργήθηκαν ουλικες καλύπτρες στους δύο κάτω .Ενώ η ερπητική ουλοστοματιτιδα πέρασε, οι φρονιμητες εεξακολουθούν να με ενοχλούν.Πιστεύετε πρέπει να τους αφαιρέσω άμεσα ,εφόσον δημιουργήθηκαν και αυτές οι καλύπτρες ή μπορώ να το αφήσω για αργότερα για να μην επιβαρυνω άλλο το στόμα μου;Έχω επίσης κάτι μουδιάσματα στη γλώσσα και κάτι σα καψίματα κάποιες φορές.Αυτό μπορεί να είναι από τους φρονιμητες;

  • Ο/Η Νατάσσα λέει:

    Καλησπέρα σας γιατρέ!Σε δυσλειτουργία κροταφογναθικής λόγω στρες που όμως επιβαρύνθηκε από επέμβαση φρονιμητη που κράτησε 1μιση ώρα πιστεύετε θα βοηθούσαν και φυσικοθεραπειες ή μασάζ προσώπου;Επίσης υπάρχει περίπτωση έγκλεστοι φρονιμήτες να επιδεινώνουν το πρόβλημα;
    Ευχαριστώ και καλή Ανάσταση!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και Χρόνια Πολλά! Οι φυσιοθεραπείες μπορεί να βοηθήσουν. Υπάρχει μια σειρά ασκήσεων που δίνουμε και χαλαρώνουν την κροταφογναθική. Δεν γνωρίζω αν κάποιος φυσιοθεραπευτής μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό. Επίσης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για μερικές ημέρες. Προτείνω να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να σας κατευθύνει.Σχετικά με την ερώτησή σας για το αν οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορεί να επιδεινώνουν την κατάσταση της κροταφογναθική, όχι, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Καλή Ανάσταση!

  • Ο/Η Νατάσσα λέει:

    Καλησπέρα σας γιατρέ!Σε δυσλειτουργία κροταφογναθικής λόγω στρες που όμως επιβαρύνθηκε από επέμβαση φρονιμητη που κράτησε 1μιση ώρα πιστεύετε θα βοηθούσαν και φυσικοθεραπειες ή μασάζ προσώπου;Επίσης υπάρχει περίπτωση έγκλεστοι φρονιμήτες να επιδεινώνουν το πρόβλημα;
    Ευχαριστώ και καλή Ανάσταση!

  • Ο/Η Ελένη λέει:

    Γιατρέ καλησπέρα!Έχω κάνει επέμβαση έγκλειστου φρονιμήτη πριν 1 μήνα και κάτι και το ούλο είναι στη φάση που προσπαθεί να επουλωθεί και η τρύπα όλο και ανεβαίνει.Το θέμα είναι ότι κάθε φορά που τρώω κάτι νιώθω να πηγαίνουν τροφές εκεί και έχω την αίσθηση ότι φουσκώνει εκεί η περιοχή αμέσως.Είναι η ιδέα μου αυτό ή όντως μπορεί οι τροφές να πάνε κάτω από την τρύπα και να προκαλέσουν αμέσως φούσκωμα και πρήξιμο στους λεμφαδένες?Βουρτσίζω τα δόντια μετά από κάθε γεύμα και κάνω και πλύσεις με σύρριγα στην τρύπα για να απομακρύνω τυχόν υπολλείματα, Αλλά έχω αυτή την αίσθηση και δεν ξέρω αν μπορεί όντως να συμβεί ή αν είναι φόβος.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά. Είναι πιθανό να μπαίνουν τροφές στην τρύπα και κάνετε πολύ καλά που καθαρίζετε την περιοχή ακόμη και με τη σύριγγα. Οι τροφές όμως δεν μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο, ούτε έξω από την τρύπα ούτε στους λεμφαδένες. Αυτό είναι κάτι που θα προκληθεί από μόλυνση, που σαφώς χρειάζεται χρόνο για να γίνει και σας δίνει πιο γενικευμένα συμπτώματα.

  • Ο/Η Αποστόλης λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ!Είμαι 23 χρονών και έχω 3 έγκλειστους φρονιμήτες και έναν που τον έχω αφαιρέσει με επέμβαση,που ήταν και αυτός έγκλειστος.Στον ένα κάτω έχει δημιουργηθεί μια καλύπτρα μετά από μια φλεγμονή που είχα τα Χριστούγεννα,πράγμα που με οδήγησε να βγάλω και τον άλλο που η καλύπτρα ήταν μεγαλύτερη.Επίσης ο ένας επάνω έχει αρχίσει να σκίζει λίγο το ούλο και να βγάινει.Ο οδοντίατρος μου μου είπε που έχει δει πανοραμική πως θα πρέπει να τους αφαιρέσω ειδικά τον κάτω γιατί δν υπάρχει πιθανότητα να βγει.Μέχρι τότε γιατρέ πρέπει να κάνω συνέχεια πλύσεις με διαλύματα για να μην πάθω περιστεφανίτιδες?Έχω από τότε που εμφανίστηκε η καλύπτρα και άρχισε να σκάει ο ένας από πάνω,δηλαδή από τα Χριατούγεννα και έχω κουραστεί που κάνω συνέχεια με διαλύματα,χλωρεξιδίνη,αλατόνερα και τα σχετικά για να μη μου κάνει περιστεφανίτιδα.ένα απλό σχολαστικό βούρτσισμα δεν φτάνει μέχρι να βγάλω και τον άλλο;
    Ευχαριστώ για το χρόνο σας και καλή Ανάσταση!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα. Κάνοντας τα διαλύματα μειώνετε τις πιθανότητες να πάθετε κάποια μόλυνση που θα σας παιδέψει πάλι και πιθανόν να χρειαστεί αντιβίωση για να θεραπευτεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν κάνετε τα διαλύματα θα μολυνθείτε. Απλά, όσο περισσότερο προσέχετε με το βούρτσισμα και όσο περισσότερο απομακρύνετε μικρόβια με τα αλατόνερα, τόσο μειώνετε τις πιθανότητες μόλυνσης. Από τη στιγμή που ο γιατρός σας πρότεινε να βγουν, το καλύτερο είναι να βγουν το συντομότερο για να τελειώσετε με αυτό το πρόβλημα. Καλή Ανάσταση!

      • Ο/Η Αποστόλης λέει:

        Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας γιατρέ!Τα διαλύματα γενικά σε παρατεταμένη χρήση μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στο βλενογόννο του στόματος?Το ρωτάω αυτό γιατί χρησιμοποιούσα για αρκετό καιρό χλωρεξιδίνη (3 βδομάδες περίπου) με συγκέντρωση 0,12% και για μια βδομάδα όταν έκανα το χειρουργείο με 0,20%.Είναι επικίνδυνο αυτό για το στόμα?Τώρα χρησιμοποιώ κάτι σταγόνες με ενεργό οξυγόνο.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Η παρατεταμένη χρήση χλωρεξιδίνης μπορεί να σας εναποθέσει χρωστικές στα δόντια και να σας κάνει να έχετε μεταλλική γεύση στο στόμα σας. Δεν είναι τίποτα επικίνδυνο, οι χρωστικές φεύγουν με έναν καλό καθαρισμό από τον οδοντίατρο και η μεταλλική γεύση επίσης υποχωρεί. Γι’ αυτό το λόγο, δεν προτείνουμε τη χρήση χλωρεξιδίνης για πάνω από ένα μπουκάλι. Σε κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να χρειάζεται πιο μόνιμη χρήση χλωρεξιδίνης, την προτείνουμε για μια εβδομάδα κάθε μήνα, ή σε διάλυμα μικρότερης συγκέντρωσης (γράφει στο μπουκάλι ότι κάνει για καθημερινή χρήση). Εάν χρησιμοποιείτε για 4 εβδομάδες συνεχόμενα, θα πρέπει να την διακόψετε και να συνεχίσετε με αλατόνερο. Το ενεργό οξυγόνο δεν έχει την αντιμικροβιακή δράση της χλωρεξιδίνης.

  • Ο/Η Μαρίνα λέει:

    Γιατρέ αν έχω ήπια περιστεφανίτιδα και προχωρήσω σε εξαγωγή εγκλείστου φρονιμήτη, υπάρχει κάποιος κίνδυνος?Δεν είναι σε οξεία φάση αυτή τη στιγμή και είχα πάρει και αντιβίωση πριν δύο βδομάδες.Ειχα περάσει και ένα κρύωμα πρόσφατα.Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει κάποια επιπλοκή ή τα μετεγχειρητικά συμπτώματα να είναι πιο έντονα?
    Σας ευχαριστώ και καλή Ανάσταση!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ο κίνδυνος όταν υπάρχει φλεγμονή (όπως τώρα που έχετε περιστεφανίτιδα) είναι να μην μπορέσει να αναισθητοποιηθεί καλά η περιοχή και να πονάτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ε¨αν η περιστεφανίτιδα είναι ήπια, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε πρόβλημα και το καλύτερο είναι να προχωρήσετε στην εξαγωγή έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα που έχετε αιτιολογικά. Καλή Ανάσταση και σε εσάς!

  • Ο/Η Ιωάννα λέει:

    Γιατρέ καλησπέρα σας!Μετά από επέμβαση έγκλειστου φρονιμήτη πριν 5 περίπου βδομάδες μου έχει μείνει κάτι σκληρό στο κόκκαλο της γνάθου όταν το πιέζω και είναι και το ούλο από μέσα πιο σκληρό.Με ενοχλεί γενικά σε κινήσεις όπως το χασμουρητό ή όταν ανοίγω πολύ το στόμα.Πιστεύετε είναι αιμάτωμά?Ο γιατρός μου μου είπε ότι δεν είναι κάτι και απλά δημιουργούνται μετεγχερειτικά αυτά και ότι θα απορροφηθεί τελειώς.Έχει όντως μειωθεί πολύ, αλλά τον τελευταίο καιρό είναι στάσιμο νομίζω.Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να φύγει πιο γρήγορα?Φοβάμαι ότι θα μείνει σε αυτό το στάδιο που είναι τώρα για πάντα.Το αιμάτωμα πόσο καιρό θέλει για να απορροφηθεί από τον οργανισμό?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Για κάτι τέτοιο (δεν μπορώ να πω αν είναι αιμάτωμα ή κάτι άλλο) μπορεί να χρειαστεί και αρκετός καιρός για να απορροφηθεί πλήρως. Δεν θα πρέπει να ανησυχείτε όμως, θα πρέπει να απορροφηθεί, όπως σας είπε και ο γιατρός σας. Ανάλογα με το τι ακριβώς είναι και ποιό είναι το αίτιο αυτής της σκληρής περιοχής, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ζεστά επιθέματα αλλά δεν μπορώ να προτείνω κάτι τέτοιο γιατί δεν σας έχω δει. Το καλύτερο είναι αν ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας. Καλή Ανάσταση!

  • Ο/Η Ανωνυμος λέει:

    Ευχαριστώ γιατρέ!Το ότι πονάει ο πάνω που σκάει οταν τον βουρτσίζω πίσω στο ούλο σημαίνει οτι έχει μολυνση ή ειναι φυσιολογικό;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Και να μην υπάρχει μόλυνση, υπάρχει τραύμα εκεί που το ούλο σκίζεται για να βγει το δόντι. Αυτό προκαλεί φλεγμονή και είναι απολύτως φυσιολογικό να πονάει στο βούρτσισμα. Εάν υπάρχει μόλυνση θα δείτε κάτι πιο γενικευμένο, όπως πρήξιμο ή πόνο σε περιοχές πιο απομακρυσμένες. Κάνετε μπουκώματα με χλιαρά αλατόνερα, καθαρίζετε την περιοχή όσο καλύτερα μπορείτε και παρακολουθείστε το.

  • Ο/Η Ανωνυμος λέει:

    Καλημέρα σας γιατρέ!Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση.Ειμαι 24 χρονών,έχω έγκλειστο τον κάτω δεξιά φρονιμήτη και ο πάνω δεξιά έχει αρχίσει να βγαίνει.Ο πάνω είναι στη φάση που σκίζει το ουλο και έτσι όταν φτάνω με την οδοντόβουρτσα εκει πίσω πονάω πολύ.Έχω μια δυσκολία στην κατάποση το τελευταίο διάστημα και ενα πόνο στην άρθρωση της γνάθου.Μπορεί αυτά να οφείλονται στους έγκλειστους φρονιμήτες;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Τα συμπτώματα που αναφέρετε μπορεί να οφείλονται στους έγκλειστους φρονιμίτες. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον Οδοντίατρό σας, με μια πανοραμική ακτινογραφία, για να εκτιμήσει αν χρειάζεται να εξαχθούν χειρουργικά ή αν είναι πιθανό να βγουν κανονικά και απλά πρέπει να περιμένετε, κάνοντας καλή στοματική υγιεινή και τοπική αντισηψία.

      • Ο/Η Ανωνυμος λέει:

        Ευχαριστώ γιατρέ!Το ότι πονάει ο πάνω που σκάει οταν τον βουρτσίζω πίσω στο ούλο σημαίνει οτι έχει μολυνση ή ειναι φυσιολογικό;

  • Ο/Η Μάριος λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ!
    Μετά από ακτινογραφία που έκανα φάνηκε ότι οι δύο έγκλειστοι φρονιμητες μου είναι ακριβώς στο σημείο του φατνιακου νεύρου στη γνάθο και οι ριζες του φαίνεται να είναι πλιασμένες σε αυτό .Αυτό σημαίνει ότι αν δεν τους αφαιρέσω μπορει να πιέζουν το νεύρο και να προκαλέσουν θέματα και μουδιάσματα;

  • Ο/Η Λήδα λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ. Ειμαι 20 χρονών! Τα Χριστουγεννα ενιωσα ενοχληση κατω δεξια στη γναθο. Επισκεφτηκα τον οδοντιατρο και μου ειπε πως προκειται για τον εγκλειστο φρονιμιτη και πως θα ηταν καλυτερο να τον βγαλω το καλοκαιρι καθως θα χρειαστει χειρουργιο. Εδω και 3 μερες ομως το σημειο αυτο εχει πριστει και νιωθω την πιεση του δοντιου. Ο γιατρος με συμβουλεψε να παρω αντιβιωση begalim και algofren. Η αληθεια ειναι πως η αντιβιωση δεν με βοηθησε καθολου τοσες μερες…Το algofren σε συνδυασμο με το depon μειωνουν λιγο τον πονο ωστοσο ποναω πολυ… Εμαθα πως δεν γινεται να κανω εξαγωγη εαν δεν περασει το πρηξιμο. Τι πιστευετε?? Θα περασει ο πονος? Μηπως χρειαζεται διαφορετικη αντιβιωση?? Η επεμβαση μπορει να γινει ακομα και αν ποναω ? Σας ευχαριστω.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα. Εάν δεν καταπολεμηθεί η μόλυνση, είναι πιθανό να μην μπορέσετε να αναισθητοποιηθείτε σωστά και να πονάτε κατά την εξαγωγή, γι αυτό ο οδοντίατρός σας, σας πρότεινε να πάρετε αντιβίωση. Εάν αυτή δεν σας έχει πιάσει (πρέπει να αρχίσει να δρα σε 24 ώρες από τη λήψη του πρώτου χαπιού). θα πρέπει να την αλλάξετε.

      • Ο/Η Λήδα λέει:

        Έχω την εντύπωση πως πρόκειται για περιστεφανιτιδα καθως ολα τα συμπτωματα οδηγουν σε αυτο. Σε αυτη τη περιπτωση πως αντιμετωπιζεται; Με αντιβιωση;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Μια απλή περίπτωση περιστεφανίτιδας αντιμετωπίζεται με καλή στοματική υγιεινή και τοπική αντισηψία (π.χ. με κάποιο gel χλωρεξιδίνης). Εάν ξεφεύγει από το επίπεδο της απλής φλεγμονής της καλύπτρας, δηλαδή του ούλου που καλύπτει τον φρονιμίτη (αυτό λέγεται περιστεφανίτιδα), πρόκειται για μια πιο γενικευμένη μόλυνση της περιοχής οπότε χρειάζεται αντιβίωση. Τα δικά σας συμπτώματα υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή κατάσταση από την περιστεφανίτιδα. Επίσης ήδη πήρατε αντιβίωση και δεν σας έπιασε και συνεχίζετε να πονάτε. Άρα, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε την αντιβίωση.

  • Ο/Η Μαρία λέει:

    Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!Έχω κάνει και εγώ αφαίρεση εγκλειστου φρονιμήτη και η πληγή ειναι στο στάδιο της επούλωσης.Το θέμα είναι πως στον ύπνο προφανως απο το στρες σφίγγω τη γνάθο μου και ετσι το πρωί πονάω και δαγκώνω κάποιες φορές και τα μάγουλα μου εσωτερικά.Αυτό με φοβίζει ακόμη περισσότερο για το αν θα καταφέρει η πληγή της επέμβασης να επουλωθεί.Τι μπορώ να κάνω;
    Σας ευχαριστώ;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Φαντάζομαι ότι δαγκώνετε κάποια περιοχή δίπλα στην περιοχή όπου υπήρχε το δόντι, οπότε ουσιαστικά πληγώνετε κάποια άλλη περιοχή; Σε κάθε περίπτωση βέβαια, εάν δαγκώνεστε συνέχεια στο ίδιο σημείο, δεν θα επουλωθεί εύκολα. Επίσης, το σφίξιμο των δοντιών σας μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα προβλήματα, όπως προβλήματα με την άρθρωση, ή αποτριβές και κατάγματα των δοντιών. Οπότε, το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό γίνεται είτε με την κατασκευή ενός νάρθηκα που φοράτε το βράδυ, είτε με τη λήψη μυοχαλαρωτικών φαρμάκων. Σαφώς βέβαια το καλύτερο θα ήταν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αιτιολογικά (να μην έχετε στρες), αλλά αυτό δυστυχώς δεν είναι εύκολο.

  • Ο/Η Μαριάνα λέει:

    Καλησπέρα σας γιατρέ!
    Μετά από επέμβαση έγκλειστου φρονιμήτη 3 βδομάδεςπερίπου τώρα μου έχει μείνει στη γνάθο στο κόκκαλο μέχρι και το σημείο της πληγής ένα μικρό σα γρουμπαλάκι που πλέον έχει πέσει αρκετά και είναι σκληρό.Επίσης είναι σκληρό και από μέσα το ούλο σε εκείνο το σημείο.Είναι φυσιολογικό αυτό;Θα φύγει από μόνο του και θα ξαναγίνει η περιοχή όπως πριν ή πρέπει να κάνει ο οδοντίατρος κάτι για να φύγει?

  • Ο/Η Νικολέτα λέει:

    Καλησπέρα σας. Εκανα εξαγωγη του κατω δεξια φρονιμιτη μου πριν απο μια βδομαδα. Η εξαγωγη κρατησε περιπου μιση ωρα και μου ειπαν πως τα ραμματα θα αποροφηθουν απο μονα τους και δεν χρειαζεται να τα βγάλω. Επίσης κατα την εξαγωγη μου εκοψαν και αρκετο κομματι κοκκαλο. Πηρα αντιβιωση 5 μερες Augmentin 625 mg, και απο την δευτερη ημερα επειδη το ντεπον δεν με βοηθουσε με τον πονο και ειχα πριστει πολυ στην δεξια πλευρα, πηρα και niflamol για πεντε ημερες. Πλεον το πριξιμο εχει υποχωρησει σχεδον τελειως. Ομως ποναω πολυ ειδικα στο αυτι κ απο χτες ποναω κ στον λαιμο λιγο κατα την καταποση, κ το ντεπον συνηθως δεν με βοηθαει. Ειναι φυσιολογικοί αυτοί οι πόνοι;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Οι πόνοι που έχετε είναι φυσιολογικοί, φτάνει να βλέπετε ότι μειώνονται και όχι ότι αυξάνονται, κάτι που ίσως συμβαίνει σε εσάς μια που λέτε ότι από εχθές πονάει και ο λαιμός σας. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να πρόκειται για κάποια μόλυνση του τραύματος και να χρειάζεστε ξανά αντιβίωση. Η παρακεταμόλη (όπως το Ντεπόν που αναφέρετε) είναι συνήθως λίγη για τέτοιες περιπτώσεις και το φάρμακο εκλογής, κατά τη γνώμη μου αλλά και πολλών άλλων συναδέλφων, είναι η Ιβουπροφένη.

  • Ο/Η Μαγαρακη Μ λέει:

    Καλησπερα γιατρε,

    Έκανα εξαγωγή έγκλειστου φρονιμίτη κάτω αριστερά πριν 2 εβδομάδες. Πρήστηκα πολύ την πρώτη εβδομάδα κ τώρα έχει μείνει ακόμα ένα μικρο πρήξιμο κ πονάω λιγότερο από την αρχή άλλα εξακολουθώ να παίρνω 3-4 φορές την ήμερα ibuprofen. Ζω στην ολλανδια κ είναι κατά των αντιβιώσεων κ δεν μου χορηγήθηκε καμία αντιβίωση. τα ραματα πέσαν μόνα τους μετά απο 2 βδομάδες. επισκέφτηκα ξανά τον γναθοχειρουργό γιατί πονάω ακομα αρκετά κ εκείνος μου έκανε πλύσεις με σύριγγα κ καθάρισε μέσα τιν πληγή. δεν μου έγραψε αντιβίωση κ μου ειπε να κανω 3 φορές την ημερα πλησεις με τι σύριγγα κατι το οποίο ειναι πολυ επίπονο. Ειναι φυσιολογικό να πονάω ακομα; κ ενω έγιναν ραματα υπαρχει μια τρύπα ακόμα μέσα, ποτε θα κλεισει; οι πλυσεις με τη σύριγγα βοηθάνε σε αυτο; και χωρις αντιβίωση;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί το φατνίο (η τρύπα στο οστούν που άφησε το δόντι βγαίνοντας) να πονάει ακόμη. Επίσης, η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα συνταγογραφούνται πάρα πολλές αντιβιώσεις, χωρίς λόγο. Αντιβίωση δίνουμε όταν υπάρχει μόλυνση, κάτι που φαίνεται από τα κλινικά της συμπτώματα. Εάν ο γιατρός δεν διέγνωσε μόλυνση, έκανε καλά που δεν σας έδωσε αντιβίωση. Τα ράμματα πέσανε μόνα τους προφανώς γιατί σας έβαλαν απορροφήσιμα, μια πρακτική που ακολουθείται από πολλούς γιατρούς και δεν είναι λάθος. Εάν δεν σας δώσανε ραντεβού για την αφαίρεση των ραμμάτων, σίγουρα σας βάλανε τέτοια ράμματα. Στην ερώτησή σας σχετικά με την τρύπα, θα κάνει καιρό να κλείσει, ίσως και μήνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πονάτε. Είναι πολλές οι δύο εβδομάδες, θα έπρεπε να είστε καλύτερα από τις 4-5 μέρες αλλά όπως σας είπα, υπάρχουν λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο (π.χ. ξηρό φατνίο). Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο γιατί δεν σας έχω δει. Το καλύτερο είναι να εμπιστευθείτε τον γιατρό σας και να κάνετε ότι σας είπε. Αλλιώς, μπορείτε να πάτε σε κάποιον ακόμη για να πάρετε μια δεύτερη γνώμη.

  • Ο/Η Ελένη λέει:

    Καλημέρα σας!Πριν ένα μήνα έκανα χειρουργική αφαίρεση του κάτω αριστερά φρονιμήτη και σήμερα παρατήρησα ένα ασπρακι στο ουλο στο σημείο που είναι ο 2ος γομφιος.Δεν απομακρύνεται με την οδοντόβουρτσα και φαίνεται σα να είναι το κόκκαλο.Γιατί συμβαίνει αυτό γιατρέ;Είναι λόγω της επούλωσης;Πρέπει να κάνω κάτι;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Μπορεί να είναι κάποιο κομματάκι του δοντιού που έσπασε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ή κάποιο κομμάτι οστού που επίσης έσπασε. Το καλύτερο είναι να πάτε στον γιατρό σας να το δει γιατί ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί. Κάτι τέτοιο όμως είναι συνήθως απλούστατο.

  • Ο/Η Κατερίνα λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ!Πριν 1μήνα περίπου έκανα αφαίρεση εγκλειστου φρονιμητη.Ηταν αρκετά δύσκολη επέμβαση και κράτησε 1μιση ώρα.Πριν 10 μέρες ξεκίνησε να με ενοχλεί η γλώσσα μου με ένα πράγμα σαν κάψιμο,σαν να τσούζει και ίσως σαν μούδιασμα.Φοβάμαι για τραυματισμού του γλωσσικού νεύρου αλλά αν ήταν έτσι δν θα συνέβαινε αμέσως μετά την επέμβαση;Επίσης δν έχω καλή γεύση οταν τρωω και δεν μου μένει καθόλου επίγευση μετά.Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο και κάτι σκληρο που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μετά την επέμβαση.Ήταν μεγάλο σα μπαλάκι τώρα πρέπει να πιέσεις πολύ για να νιώσεις κάτι.Υπάρχει περίπτωση αυτό να πιέζει το γλωσσικό νεύρο και να μου δημιουργεί αυτά τα συμπτώματα;Εχω αγχωθει πολυ.Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Σας έχω απαντήσει ήδη σε αυτές τις ερωτήσεις, δεν μπορώ να σας πω τίποτα παραπάνω, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Ίσως χρειαστούν κάποιες ακτινογραφίες ή άλλοι έλεγχοι και ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιο γιατρό άλλης ειδικότητας, π.χ. νευρολόγο.

  • Ο/Η Βασιλική λέει:

    Γεια σας και συγχαρητήρια για το blog!Ο γιατρός μου με ενημέρωσε πρόσφατα μετά από πανοραμική που έκανα ότι έχω και τους 4 φρονιμήτες έγκλειστους, αλλά πρέπει να αφαιρεθούν γιατί οι κάτω αν παραμείνουν έγκλειστοι μπορεί να μου δημιιουργήσουν κύστεις και οι πάνω βγαίνουν πιέζοντας τα διπλανά δόντια.Το θέμα είναι ότι εγώ φοβάμαι με όλα αυτά που διαβάζω και κυρίως για τον τραυματισμό των νεύρων που με ενημέρωσε ότι μπορεί να συμβεί.Αν γίνει κάτι τέτοιο σε αφήνει με μόνιμο κουσούρι;Μουδιάζει δηλαδή το μισό κάτω χείλος και η μισή γλώσσα?Φοβάμαι ότι αν βγάλω και τους δυο θα μουδιάσω τελειώς και από τις δύο πλευρές.Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Όλες οι επεμβάσεις ή μπορώ να πω όλες οι πράξεις, ακόμα και ένα σφράγισμα, έχουν κάποιο ρίσκο, γι’ αυτό και δεν πρέπει να γίνονται χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι κάνουμε καλό στον ασθενή. Για την απόφαση εξαγωγής ή όχι των φρονιμιτών υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός σας και που καθοδηγούν στο να σας πεοτείνει ή όχι την εξαγωγή. Εκτιμά δηλαδή διάφορες συγκεκριμένες παραμέτρους, εκτιμά επίσης και το ρίσκο που έχει η συγκεκριμένη επέμβαση, βλέποντας το στόμα σας, την ακτινογραφία σας, την γενικη κατάσταση της υγείας σας κ.λπ. και σας προτείνει ή όχι την εξαγωγή. Το τι κίνδυνος υπάρχει για τραυματισμό του νεύρου μπορεί σε ένα βαθμό να το εκτιμήσει από την πανοραμική ακτινογραφία σας που έχει δει. Πάντα λοιπόν, ο καλά ενημερωμένος και με ήθος γιατρός προτείνει μια πράξη όταν είναι σίγουρος ότι αυτή η πράξη κάνει σημαντικό καλό στον ασθενή ενώ ταυτόχρονα ενέχει ένα μικρό ρίσκο. Από εκεί και πέρα, δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω γιατί δεν Έχω δει ούτε εσάς ούτε την ακτινογραφία σας.

  • Ο/Η Μάριος λέει:

    Γιατρέ μπορεί η επέμβαση φρονιμητη να δημιουργήσει νευραλγια γλωσσοφαρυγγικου νεύρου;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλημέρα σας. Στην βιβλιογραφία αναφέρεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Η νευραλγία του γλωσσοφαρυγγικού είναι μια σχετικά σπάνια κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, οι οποίοι ξεφεύγουν από την οδοντιατρική. Αν έχετε τέτοιο θέμα, το καλύτερο θα ήταν να δείτε κάποιον νευρολόγο, γιατί θα πρέπει να γίνουν διάφορες εξετάσεις για να διαπιστωθεί το αίτιο, ή να χαρακτηριστεί η νευραλγία ως ιδιοπαθής, αφού πρώτα βέβαια διαγνωσθεί ως νευραλγία και όχι ως κάτι διαφορετικό. Γενικά πάντως, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο από την επέμβαση αφαίρεσης φρονιμίτη. Προσωπικά, δεν έχω κάποια τέτοια εμπειρία από τους ασθενείς μου.

      • Ο/Η Μάριος λέει:

        Ευχαριστώ για την απάντηση γιατρέ!Ο πόνος που εντοπίζεται στο σημείο της γνάθου και αντανακλά και στο αυτί μετά από αφαίρεση φρονιμήτη χαρακτηρίζεται ως νευραλγικός;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Όχι. Αυτός ο πόνος είναι φυσιολογικό να υπάρχει μετά την εξαγωγή. Η νευραλγία έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως το να αντανακλά σε περιοχές αντίστοιχες με τον νευρικό κλάδο που πάσχει, να έρχεται και να φεύγει πολύ απότομα σαν ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς λόγο, να έχει ζώνες σκανδάλης, π.χ. Να ακουμπάτε μια απομακρυσμένη περιοχή και να πονάει όλος ο κλάδος κ.α. Εσείς αναφέρατε συγκεκριμένα το γλωσσοφαρυγγικό νεύρο, το να πονάει η περιοχή της εξαγωγής με αντανάκλαση στο αυτί είναι κάτι τελείως διαφορετικο αλλά και συνηθισμένο.

          • Ο/Η Μάριος λέει:

            Καλησπέρα γιατρέ και χρόνια πολλά!Για πόσο καιρό όμως είναι λογικό να νιώθουμε ενοχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της επέμβασης;Μέχρι να επουλωθεί πλήρως η πληγή εξωτερικά;

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Χρόνια Πολλά και σε σας. Τα σοβαρότερα συμπτώματα περνάνε μετά από 4-5 μέρες και μετά την αφαίρεση των ραμμάτων (περίπου στις 10 ημέρες) πρέπει να αρχίσει να μη μας απασχολεί η περιοχή. Η τρύπα από την εξαγωγή θα κάνει βέβαια μήνες μέχρι να εξαφανιστεί πλήρως και να γεμίσει με καινούργιο οστό.

  • Ο/Η Βασίλης λέει:

    Γεια σας!Έχω κάνει αφαίρεση εγκλείστου και η πληγή είναι στο στάδιο της επούλωσης.Νιώθω το ούλο μου όμως από εκείνη την πλευρά να με ενοχλεί και σαν κάπως να δαγκώνω την περιοχή έτσι όπως είναι πιο έξω από εκεί.Θα στρώσει και θα γίνει όπως είναι και η άλλη πλευρά ή θα το έχω αυτό το θέμα από εδώ και πέρα και πρέπει να κάνω κάτι με τα διπλανά δόντια?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω διάγνωση από ένα μήνυμα, χωρίς να σας έχω δει. Θα πρέπει να περιμένετε να επουλωθεί η πληγή αρχικά και μετά θα εκτιμηθεί η κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η περιοχή επανέρχεται στο φυσιολογικό.

  • Ο/Η Ελένη λέει:

    Καλησπέρα σας γιατρέ!Πριν 2μιση βδομάδες έβγαλα τον έγκλειστο φρονιμήτη μου, ο οποίος δεν ήταν καθόλου εύκολη περίπτωση και η εγχείρηση κράτησε 1μιση ώρα. Το πρόβλημα μου είναι ότι ακόμα και τώρα έχω περιστασιακά σουβλιές στο αυτί και στη γνάθο στο σημείο της επέμβασης που πυροδοτούνται και επιδεινώνονται πολλές φορές αν κάνω έντονες κινήσεις, ανοίγω πιο πολύ το στόμα, ή και με την κατάποση κάποιες φορές.Είναι φυσιολογικό αυτό γιατρέ τόσες μέρες μετά?Δν έχω κάποια ένδειξη φλεγμονής ή μόλυνσης μέσα στο στόμα.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ο καθένας επουλώνεται διαφορετικά. Με μια τόσο δύσκολη επέμβαση νομίζω πως είναι φυσιολογικό, από τη στιγμή που βελτιώνεστε όσο περνάνε οι μέρες.

  • Ο/Η Β λέει:

    Γιατρέ καλησπέρα!Έκανα επέμβαση εγκλειστου φρονιμητη και απο τις πρώτες μέρες ειχα δυσκολία στο να φάω και στην κατάποση και στις κινήσεις της γλώσσας.Αυτό συνεχίζεται ακόμα και τώρα βέβαια πλέον μου είναι πιο εύκολο να ανοίξω το στόμα μου και το ανοίγω αρκετά .Έχουν περάσει 3 βδομάδες περίπου.Υπάρχει περίπτωση να πειράχθηκε κάποιος μυς ή νεύρο της γλώσσας;Κινδυνεύουν αυτά από επεμβαση φρονιμήτη;Αν έγινε κάποιο λάθος του γιατρου;Να σημειωσω οτι πονεσα οταν εγινε η ενεση αλλα και στην αφαίρεση των ραμμάτων σε ενα συγκεκριμένο σημειο.Με ανησυχεί αυτό και με την κατάποση πολύ.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η κατάποση θα βελτιωθεί, σχετίζεται με την κάκωση από το χειρουργείο. Εάν η γλώσσα σας δεν είναι μουδιασμένη, τότε μάλλον θα βελτιωθεί και η κινητικότητα της γλώσσας. Θα πρέπει βέβαια να έχετε ήδη δει βελτίωση.

      • Ο/Η Β λέει:

        Ευχαριστώ για την απάντηση σας γιατρέ.Ναι έχει βελτιωθεί αρκετά η μάσηση γενικά καθώς πλέον ανοίγω πιο καλά και το στόμα χωρίς να πονάω.Μουδιασμένη δν είναι όχι αλλά νιώθω ένα πόνο στη βάση της όταν τρώω.Παρόλα αυτά έχω κανονικά αίσθηση όταν την ακουμπάω και την νιώθω κανονικά.Αν ήταν μουδιασμένη δν θα έπρεπε να είναι κατά το ήμισυ όπως στην αναισθησία;Δηλαδή από την πλευρά που έγινε η εξαγωγη

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Πιστεύω ότι θα γίνετε καλά και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, απλά να περιμένετε λίγες εβδομάδες ακόμα. Εάν ήταν μουδιασμένη, ναι, θα ήταν όπως στην αναισθησία.

  • Ο/Η Βιβή λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ!Έχω 3 βδομάδες περίπου που έκανα αφαίρεση έγκλειστου φρονιμήτη.Ήταν δύσκολη επέμβαση και κράτησε 1μιση ώρα.Υπήρξε αρκετό πρήξιμο το οποίο υποχώρησε εντός βδομάδας τελειώς εξωτερικά, αλλά έχει παραμείνει ένα εσωτερικό πρηξιματάκι από την κάτω γνάθο μέχρι και το σημείο της πληγής.Είναι αρκετα σκληρό όταν το ακουμπάω και ενώ στην αρχή φαινόταν και εξωτερικά πλέον το καταλαβαίνεις μόνο αν πιέσεις με το χέρι την περιοχή.Όταν το πιέζω όμως ή κάνω έντονες κινήσεις νιώθω ταυτόχρονα πίεση στον κρόταφο μέχρι και το κεφάλι.Δεν είναι πόνος είναι ένα περίεργο αίσθημα πίεσης.Μπορεί να πιέζει κάποιο νεύρο και να συμβαίνει αυτό?Με το γιατρό που έκανε την επέμβαση που είχα μιλήσει μου είχε πει θα φύγει αλλά με ανησυχεί το ότι μένει πλέον ίδιο σε έκταση και δημιουργεί αυτή την πίεση στην περιοχή.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Είναι όπως σας είπε ο γιατρός σας, θα φύγει, αλλά μπορεί να χρειαστεί και αρκετός χρόνος από τη στιγμή που έχει σκληρύνει. Μην ανησυχείτε, με το οίδημα που υπάρχει η περιοχή πιέζεται και πονάει αλλά δεν πρόκειται αυτό να σας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Εσείς αποφύγετε να προκαλείτε πόνο «δοκιμάζοντας» αν πονάει και μετά από λίγο καιρό θα είστε τελείως καλά.

  • Ο/Η Ανήσυχος λέει:

    Γιατρε σε περίπτωση που δν υπάρχει διατομή του νεύρου και αναισθησία, αλλά υπάρχει μειωμένη αισθητικότητα ή αίσθημα καύσου και τσιμπήματα στη γλώσσα δηλαδή προφανώς απλά τραυματισμός τραυματισμός νεύρου, αυτό σημαίνει ότι θα επανέλθει;Μόνο η πλήρης αναισθησία είναι ανησυχητική;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ναι, συνήθως οι υπαισθησίες (μερική απώλεια της αισθητικότητας) επανέρχονται. Η παραισθησία (πλήρης απώλειας αισθητικότητας) έχει πολύ μικρότερες πιθανότητες να επανέλθει.

      • Ο/Η Ανήσυχος λέει:

        Έχω τσιμπήματα στη γλώσσα μπροστά γιατρέ και αίσθημα καύσου τα οποία όμως δεν ξεκίνησαν αμέσως μετά την επέμβαση.Στην αρχή την ένιωθα κανονικά τη γλώσσα μου δν με ενοχλούσε.Με είδε ΩΡΛ και είπε ότι βλέπει στοματίτιδα μέχρι και το φάρυγγα από τις αντιβιώσεις που πήρα τελευταία προφανώς και λόγω περιστεφανίτιτδας πριν την εξαγωγή και μετά 8 μέρες για την επέμβαση και το απέδωσε εκεί.Συνολικά έχω πάρει 2 μιση κουτιά augumentin.Εγώ όμως φοβάμαι ότι πρόκεται για τραυματισμό του γλωσσικού νεύρου γιατί δν βλέπω βελτίωση παρόλο που 3 μέρες τώρα βάζω dactarin gel και nystamisin και κάνω πλύσεις με χαμομήλι και σόδα.Αν πάω σε νευρολόγο θα μπορέσει να διαπιστώσει αν πρόκειται για βλάβη του γλωσσικού νεύρου?

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Γεια σας. Εάν κάνατε αναισθησία, βγάλατε το δόντι και μετά από μερικές ώρες ξεμουδιάσατε κανονικά και τα προβλήματα ξεκίνησαν μέρες μετά την επέμβαση, δεν τίθεται κανένα θέμα τραυματισμού του γλωσσικού νεύρου. Θεωρώ λοιπόν άσχετο αυτό που νιώθετε με το γλωσσικό νεύρο. Σαφώς μπορείτε να πάτε σε νευρολόγο, δεν είναι κακό, αλλά δε νομίζω ότι θα σας πει κάτι διαφορετικό. Θα μπορούσατε να πάτε και σε κάποιον στοματολόγο για να δει μήπως φταίει κάτι άλλο.

  • Ο/Η Σταύρος λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ, υπάρχει περίπτωση να συμβεί νευραλγια τρίδυμου από την αναισθησία η από κακό χειρισμό του οδοντιάτρου κατά την εξαγωγη φρονιμητη ;; Γιατί έχει περάσει ένας μήνας από την εξαγωγη φρονιμητη και ενώ έχω αρχίσει λίγο να ξεμουδιαζω τώρα νιώθω ένα τσούξιμο όταν ακουμπάω αυτές τις περιοχές!! ( οπως καταλάβατε δεν μου έφυγε η αναισθησία). Είμαι δηλαδή ελαφρώς μουδιασμένη στο μισό χείλος και κάτω από αυτό και όταν το ακουμπάω πονάω πολύ! Στο Ίντερνετ Μου διάβασα ειδικά σε αυτές τις περιοχές και στο μισό χείλος γράφει ότι πρόκειται για νευραλγια τρίδυμου ενώ σε απλό τραυματισμό νεύρου υποτίθεται ότι θα ήταν μέχρι την άκρη του χειλους! Αυτό ισχύει ;; Γιατί έχω αρχίσει να ανησυχώ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Η νευραλγία του τρίδυμου είναι κάτι διαφορετικό. Σε εσάς, όπως περιγράφετε την κατάσταση, φαίνεται ότι τραυματίστηκε το κάτω φατνιακό νεύρο και τώρα επανέρχεται. Αυτό είναι ένα νεύρο που νευρώνει την μια πλευρά της κάτω γνάθου, τα δόντια και το δέρμα εξωτερικά, ως τη γωνία του χείλους (δηλαδή όχι το μισό χείλος, μόνο το πλαϊνό μέρος του). Αυτό βέβαια μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ανατομία του καθενός. Σε κάποιους μπορεί το νεύρο να καταλήγει πιο πίσω από κάποιον άλλον. Πάντως δεν πρέπει το μούδιασμα να φτάνει μέχρι το κέντρο του χείλους αλλά πριν από αυτό. Στη νευραλγία του τρίδυμου έχουμε άλλα συμπτώματα, ζώνες σκανδάλες που ακουμπάτε και αρχίζει ο πόνος σε ολόκληρη την πλευρά, που δεν περνάει όταν πάρετε το χέρι σας και ξαναρχίζει χωρίς λόγο, πονάει πολύ πιο επάνω από το χείλος, μέχρι και το μάτι, τον κρόταφο, την άνω γνάθο. Στη νευραλγία του τρίδυμου δεν υπάρχει μούδιασμα, ούτε σχετίζεται με εξαγωγές.

      • Ο/Η Σταύρος λέει:

        Ναι και εγώ για αυτό ανησυχώ γιατί εμένα αυτός ο πόνος είναι μέχρι και το μισό κάτω χείλος! Απλά στην νευραλγια τρίδυμου απ ότι είδα ο ένας κλάδος από τους 3 είναι στην κάτω γνάθο και στις περιοχές που πονάω εγώ! Βέβαια μόνο όταν το ακουμπάω! Μήπως να πάω σε έναν νευρολόγο;

  • Ο/Η Στάθης λέει:

    Γιατρέ καλησπέρα!Από τραυματισμό του φατνιακού νεύρου μένει μουδιασμένη μόνο η μεριά που έγινε η επέμβαση ή μουδιάζει μετά όλη η κάτω γνάθος και απο τις δυο πλευρές;Νιώθω ακόμα ένα βάρος στην περιοχή και σαν ένα τράβηγμα επειδή έχω και ένα εσωτερικό οίδημα που τραβάει αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι μούδιασμα.Εάν ήταν μούδιασμα δεν θα είχα και αίσθηση στην περιοχή έτσι δν ειναι;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Μένει μουδιασμένη μόνο η πλευρά που έγινε η επέμβαση, μέχρι τη γωνία του χείλους (πάλι από την πλευρά που έγινε η επέμβαση).Εάν ήταν μούδιασμα δεν θα νιώθατε τίποτα αν ακουμπούσατε με το χέρι σας την περιοχή. Για να το πω αλλιώς, αν είχατε παραμείνει μουδιασμένος θα ήταν όπως όταν σας έκανε την αναισθησία το γιατρός σας για να βγάλετε το δόντι. Δεν θα ξεμουδιάζατε ή δεν θα ξεμουδιάζατε τελείως.

  • Ο/Η Ναυσικά λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ, ήθελα να ρωτήσω μετά την αναισθησία υπάρχει περίπτωση να μην ξεμουδιασω ποτέ αν έχει κοπεί η νεύρο η αν έχει και τραύματιστει ;; Θέλω να πω ότι υπάρχει περίπτωση να μείνει μόνο αν έχει κοπεί ;; Γιατί έχω κάνει εξαγωγη φρονιμητη πριν 3 βδομαδες και νιώθω μια μικρή βελτίωση απλά τώρα νιώθω τσούξιμο όταν ακουμπάω αυτές τις περιοχές. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό ;;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ένα πιθανό σύμβαμα κατά την εξαγωγή ενός δοντιού, ιδίως εάν είναι χειρουργική, είναι να γίνει τραυματισμός κάποιου νεύρου και να μην ξεμουδιάσει μετά την παρέλευση της αναισθησίας. Κάποιες φορές αυτό επανέρχεται αλλά είναι πιθανό και να μην επανέλθει ποτέ. Επίσης, ένας τέτοιος τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε υπαισθησία (μειωμένη αίσθηση) ή σε παραισθησία, δηλαδή πλήρη απώλεια της αίσθησης. Εσείς, κατά πάσα πιθανότητα θα επανέλθετε πλήρως μια που βλέπετε αλλαγή μετά από 3 εβδομάδες αλλά μπορεί να χρειαστεί έως και ένα εξάμηνο ή και παραπάνω.

      • Ο/Η Ναυσικά λέει:

        Ευχαριστώ πολύ γιατρέ! Δηλαδή το σοβαρό θα ήταν να μην νιώθω τίποτα ενώ τώρα που αισθάνομαι αυτό το κάψιμο να το εκλάβω ως θετικό;; Υπάρχει βέβαια το μούδιασμα αλλά οχι τόσο πολύ!

  • Ο/Η Άντα λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ.Πριν 20 μέρες περίπου έκανα επέμβαση εγκλειστου φρονιμητη.Η πληγή κλείνει κανονικά αλλά νιώθω σε εκείνο το σημείο εσωτερικά το μάγουλό πιο μέσα και το δαγκώνω κατά λάθος και με ενοχλεί γενικά ο βλενογόννος.Αυτό συμβαίνει επειδή επουλώνονται ιστοί;Θα στρώσει σιγά σιγά καθώς θα καθεται το ουλο;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Το πιο πιθανό είναι να γίνει όπως το λέτε,όπως επουλώνεται το ούλο θα μειώνεται και θα σταματήσετε να το δαγκώνετε. Εάν τυχόν όμως συνεχιστεί, ίσως χρειαστεί να τροχιστεί λίγο το δόντι που δαγκώνει την περιοχή. Προσπαθήστε να αποφεύγετε όσο γίνεται να δαγκώνετε την περιοχή γιατί όσο το δαγκώνετε τόσο πρήζεται και ερεθίζεται και είναι πιο εύκολο να το δαγκώσετε πάλι.

  • Ο/Η Κώστας Σφακιανάκης λέει:

    Γιατρέ καλησπέρα. Εδω και μερικές μέρες, στην πάνω δεξιά γνάθο, έχει αρχίσει και βγαίνει ο φρονιμίτης (ειμαι 29 ετών). Δεν νιώθω κανέναν πόνο, παρά μια πληγη που έχει γίνει στο βαθος εσωτερικα απο το μάγουλο, και με ταλαιπωρεί κυρίως όταν τρώω. Τις μέρες αυτες εχω και καποια ενόχληση στον λαιμό. Ακριβώς απο την ημέρα που αρχισε να σκάει περισσότερο ο φρονιμίτης.

    Η πληγη φυσικά, εξαιτίας του ότι ακουμπάει πανω ο φρονιμίτης αργεί να κλείσει.

    Θα πρέπει να ανησυχώ για την πληγή και την δυσκολία καποιες στιγμές στο να καταπιώ? (σαν πονόλαιμος)

    Σκεφτόμουν να επισκεφτώ καποιον οδοντίατρο, αλλα ο φρονιμίτης δεν έχει βγει ακομα ολόκληρος και δεν με πονάει.

    Σας ευχαριστώ

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Θα πρέπει να πάτε να το δει κάποιος οδοντίατρος. Ο πονόλαιμος παραπέμπει σε μόλυνση αλλά όχι λόγω του φρονιμίτη της άνω γνάθου. Η πληγή που αναφέρετε, αν κατάλαβα καλά, δεν είναι στην περιοχή του άνω φρονιμίτη,μια που λέτε ότι ο φρονιμίτης ακουμπάει επάνω της και δεν την αφήνει να κλείσει, οπότε θα ρωτούσα από τι έγινε. Μπορεί αυτή η πληγή να επιμολύνθηκε.

      • Ο/Η Κώστας Σφακιανάκης λέει:

        Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Η πληγη (απ ότι μπορώ να καταλάβω), έγινε όπως έσκαγε ο φρονιμίτη, πρέπει η άκρη να ακουμπούσε πάνω στο μάγουλο. Οποτε με το μάσημα και την ομιλία, γινόταν τριβή και άνοιξε πληγη.

        Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση

  • Ο/Η Κατερίνα λέει:

    Γιατρέ καλησπέρα!Η ερώτηση μου είναι αν υπάρχει περίπτωση μετά από επέμβαση έγκλειστου φρονιμήτη που κράτησε μιάμιση-δύο ώρες και υπήρχε αρκετή καταπόνηση της περιοχής να μην επανέλθει ποτέ;Να έχει γίνει ανεπανόρθωτη κάκωση των ιστών;Οι μύες ας πούμε επανέρχονται πάντα μετά το τράβηγμα;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Ο μόνος ιστός που μπορεί να μην επανέλθει ποτέ είναι ο νευρικός. Από τη στιγμή δηλαδή που ξεμουδιάσατε πλήρως, που σημαίνει ότι δεν έγινε τραυματισμός των νεύρων, μην ανησυχείτε, θα επανέλθουν όλα στο φυσιολογικό. Ο οργανισμός μας είναι εξαιρετικά κατασκευασμένος!

      • Ο/Η barbarageram@outlook.com λέει:

        Καλησπέρα γιατρέ. Πριν από δέκα ημέρες έκανα εξαγωγή του έγκλειστου κάτω αριστερά φρονιμίτη . Γενικώς δεν με πόνεσε πολύ το δόντι αλλά πρηστηκα πολύ και ενώ έχει σχεδόν υποχωρήσει τελείως το πρήξιμο και δεν φαίνεται πλέον ορατά δεν έχει υποχωρήσει τελείως. Ανησυχώ μήπως μου μείνει μόνιμα. Επίσης να αναφέρω ότι ο γναθοχειρουργός μου είχε πει να πάρω αμοξιλ του 1 gr κάθε οκτώ ώρες για τέσσερις ημέρες αλλά την τρίτη ημέρα επειδή έκανα εμετό μου είπε να την σταματήσω.

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Γεια σας. Θα επανέλθει τελείως, μην ανησυχείτε. Εάν το απόστημα οργανώθηκε (έγινε σκληρό) μπορεί να αργήσει, αλλά θα περάσει.

          • Ο/Η barbarageram@outlook.com λέει:

            Ευχαριστώ πολύ γιατρέ για την άμεση απάντηση!!Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω τελευταία ότι ακόμα η γναθος μου δεν μπορεί να ανοίξει τελείως αν και μέρα με την μέρα παρατηρώ ότι βελτιώνεται και ότι από την εξαγωγή έχει ακόμα μια δυσοσμία η ανάσα μου . Αυτά είναι φυσιολογικά;Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγνώμη για την ενόχληση ξανά.

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Είναι απολύτως φυσιολογικά, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να κάνετε πολλά μπουκώματα με χλιαρό αλατόνερο, θα βοηθήσει πολύ, ιδίως στην αναπνοή σας αλλά και στην επούλωση.

  • Ο/Η Ειρήνη λέει:

    Γιατρέ πριν δυο βδομάδες έκανα επέμβαση έγκλειστου φρονιμήτη και τις 2 τελευταίες μέρες νιώθω στη γλώσσα μου μπροστά ένα τσούξιμο σα να την έχω κάψει με ζεστό ρόφημα.Μπορεί αυτό να είναι ένδειξη βλάβης του γλωσσικού νεύρου;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Εάν μετά την εξαγωγή η γλώσσα σας ξεμούδιασε κανονικά, τότε δεν έγινε κανένας τραυματισμός του γλωσσικού νεύρου και η αίσθηση που έχετε οφείλεται σε άλλο λόγο. Εάν δεν περάσει σε λίγες μέρες, θα πρέπει να τον δείτε σε κάποιον οδοντίατρο ή σε ειδικό στοματολόγο. Εάν τυχόν η γλώσσα σας δεν ξεμούδιασε τελείως μετά την εξαγωγή, ναι, μπορεί να υπάρχει κάποιος τραυματισμός του γλωσσικού και να σας δίνει μια τέτοια αίσθηση.

      • Ο/Η Ειρήνη λέει:

        Ευχαριστώ για την απάντηση γιατρέ.Εκτός από το γλωσσικό και το φατνιακο μπορούν να τραυματιστούν και άλλα κύρια νεύρα στην περιοχή;Περνούν και άλλα νεύρα από εκει δηλαδή;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Αυτά τα δυο είναι τα κύρια νεύρα που μπορεί να τραυματιστούν κατά τις κοινές χειρουργικές οδοντιατρικές εργασίες.

          • Ο/Η Ειρήνη λέει:

            Αν είναι τραυματισμός από την αναισθησία γιατρέ θα παρέλθει ή θα μείνει μόνιμο θέμα;

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Καλησπέρα. Επαναλαμβάνω ότι εάν ξεμουδιάσατε κανονικά μετά την επέμβαση, δεν τίθεται θέμα τραυματισμού κάποιου νεύρου. Συμπεραίνω ότι μάλλον ξεμουδιάσατε κανονικά γιατί στα σχόλιά σας είπατε ότι ξεκινήσατε να νιώθετε καυσαλγία στη γλώσσα 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Εάν δεν ξεμουδιάσατε μετά την επέμβαση, τότε μπορεί να είναι τραυματισμός κάποιου νεύρου αλλά αυτός προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την εξαγωγή και όχι από την αναισθησία. Η αναισθησία είναι εξαιρετικά απίθανο να κάνει μόνιμη και σοβαρή βλάβη, η βελόνα είναι μικρή και δεν μπορεί να κόψει το νεύρο.

  • Ο/Η Αγγελική λέει:

    Γιατρέ καλησπέρα!Έβγαλα έναν έγκλειστο φρονιμήτη πριν από περίπου δύο βδομάδες και έκτοτε δημιουργήθηκε στην περιοχή από το μάγουλο μέχρι την κάτω γνάθο ένα σκληρό οίδημα που στην αρχή είχε το μέγεθος κρεμμυδιού και τώρα έχει μειωθεί και πρέπει να πιέσεις πολύ το μάγουλο για να το νιώσεις ως κάτι σκληρό στην περιοχή.Με εμποδίζει στις κινήσεις, βέβαια σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι πριν κάποιες μέρες που ήταν σα μπαλάκι και μου τραβούσε τη γνάθο.Πήγα να με δει πάλι ο γναθοχειρουργός που μου έκανε την επέμβαση και μου είπε ότι είναι μια σκληρυνσούλα(οστεομυελίτιδα) που δημιουργείται σαν αντίδραση στην περιοχή πολλές φορές μετεγχειρητικά, αλλά όχι κάτι ανησυχητικό και πως θα περάσει μόνο του και δεν χρειάζεται θεραπεία, αλλά ότι μπορεί να πάρει και μήνες.Έχω ανησυχήσει όμως αρκετά γιατρέ.Εσείς έχετε συναντήσει κάτι τέτοιο;Να σημειώσω πως είχα πάρει αντιβίωση μία ημέρα πριν την επέμβαση και συνολικά για 8 μέρες και δν παρουσίασα κάποιο θέμα φλεγμονής ή μόλυνσης.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Ναι, είναι κάτι που το συναντάμε οπότε δε νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχείτε. Πράγματι μπορεί να χρειαστεί καιρός για να περάσει, αλλά θα περάσει. Εξάλλου ο γιατρός σας είναι ειδικός και θα πρέπει να του έχετε εμπιστοσύνη. Αυτός σας είδε και ξέρει καλύτερα.

      • Ο/Η Αγγελική λέει:

        Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας γιατρέ.Έχω παρατηρήσει επίσης ότι μετά την επέμβαση έχω συμπτώματα προβλήματος της κροταφογναθικής, δηλαδή πόνο κατά τη διάνοιξη του στόματος, πίεση στον κρόταφο και ακούω και έναν ήχο σαν κλικ όταν ανοίγω το στόμα πολύ και όταν καταπίνω.Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάζεται από την σκλήρυνση που έχει δημιουργηθεί και θα κάνει να περάσει αντίστοιχα όσο και αυτή επομένως ή είναι πιθανόν να προυπήρχαν θέματα και να επιδεινώθηκαν λόγω της επέμβασης;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Μάλλον η άρθρωση ταλαιπωρήθηκε λόγω του ότι ανοίγατε πολύ και για αρκετή ώρα το στόμα σας. Πιθανολογώ ότι είναι άσχετο με την σκλήρυνση που αναφέρετε. Προσπαθείτε να μην προκαλείτε το clicking και σε καμία περίπτωση να μην πονάτε δοκιμάζοντας να δείτε το τι συμβαίνει. Μικρές μπουκιές, όχι καταπόνηση και θα πρέπει να περάσει γρήγορα. Πιθανότατα, όπως λέτε, υπήρχε κάποιο πρόβλημα που επιδεινώθηκε λόγω της επέμβασης.

          • Ο/Η Αγγελική λέει:

            Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας γιατρέ.Έχω παρατηρήσει ότι όταν πιέζω με το χέρι την περιοχή που έχει ακόμα αυτή τη σκλήρυνση, από την κάτω γνάθο δηλαδή μέχρι και το σημείο της επέμβασης νιώθω μια ενόχληση που αντανακλά γενικά στη μεριά εκείνη του προσώπου.Υπάρχει περίπτωση αυτό εσωτερικά να μου πιέζει κάποιο νεύρο?Φοβάμαι σε αυτή την περίπτωση ότι μέχρι να υποχωρήσει-απορροφηθεί από τον οργανισμό μπορεί να δημιουργήσει μόνιμη βλάβη στο νεύρο.

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Όχι, να μην το φοβάστε καθόλου αυτό, δεν βλάπτονται έτσι τα νεύρα.

  • Ο/Η Κατερίνα λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ! Πριν δυο βδομαδες έκανα εγχείρηση εγκλειστου φρονιμητη και λόγω τραυματισμού του νεύρου διότι ήταν πολύ κοντά στη ρίζα του δοντιού άρχισα να ξεμουδιαζω πριν λίγες μέρες! Τώρα αντί για μούδιασμα σε αυτές τις περιοχές νιώθω έναν πόνο όταν το ακουμπάω που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει! Που οφείλεται αυτό; Είναι φυσιολογικο πριν ξεμουδιασει τελείως η περιοχή η ίσως θα έπρεπε να απευθυνθώ σε έναν νευρολόγο; Παρόλο που η χειρουργός ισχυρίζεται ότι δεν έγινε κάτι σοβαρό στο νεύρο πέρα από το ότι ίσως τραυματίστηκε Κάτα την εξαγωγη δόντιου, η ίδια δηλαδή δεν το έχει πειράξει!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δυστυχώς πολλές φορές συμβαίνει να τραυματιστεί το νεύρο με αποτέλεσμα να μείνει ο ασθενής μουδιασμένος για χρονικό διάστημα που ποικίλει απο μερικές εβδομάδες ως και για όλη του τη ζωή. Όπως καταλαβαίνετε, είστε από τις καλύτερες περιπτώσεις τραυματισμού του νεύρου. Από τη στιγμή που ήδη ξεμούδιασε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνετε τελείως καλα. Ενοχλήσεις όπως αυτές που αναφέρετε είναι φυσιολογικές. Και να πάτε σε νευρολόγο δε νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάτι εκυός από το να σας πει να περιμένετε.

  • Ο/Η Ελένη λέει:

    Καλησπέρα σας, στις 16 Φεβρουαρίου έκανα εξαγωγή εγκλειστου φρονιμίτη κάτω δεξιά γιατί ακολουθώ θεραπεία με διαφανείς ναρθηκες για να ισιώσω τα δόντια μου. Μετά την εξαγωγή στις 16 Φεβρουαρίου έπειτα από 1 εβδομάδα έβαλα το ναρθηκακι μου. Όλα καλά μέχρι και πριν λίγες ώρες. Σήμερα 13 Μαρτίου παρατήρησα ότι πριστηκα λιγάκι και βγάζω ένα άσπρο υγρό που μυρίζει άσχημα στην περιοχή.. Είναι κάτι κακό; να ανησυχήσω; έβγαλα το ναρθηκακι και νιώθω λίγο καλύτερα.. Υπάρχει περίπτωση να έπαθα κάποια μόλυνση;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα. Αυτό που περιγράφετε όντως ακούγεται για μόλυνση και ίσως θα πρέπει να πάρετε αντιβίωση. Δεν μπορώ να σκεφτώ όμως γιατί τα ναρθηκάκια μπορούν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο. Ίσως να προέρχεται από την περιοχή της εξαγωγής, ίσως να είναι και κάτι άσχετο. Θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας, μάλλον αυτός που σας έβγαλε το δόντι και όχι ο ορθοδοντικός σας, για να σας κατευθύνει. Να έχετε υπ όψιν σας ότι η μόλυνση αντιμετωπίζεται με αντιβίωση αλλά η αντιβίωση δεν αντιμετωπίζει την αιτία της μόλυνσης, μόνο τα μικρόβια και τα συμπτώματα.

      • Ο/Η Ελένη λέει:

        Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πάντα για τις απαντήσεις σας!!! Όντως έπαθα μόλυνση και θα παίρνω αντιβίωση για 5 ημέρες ενώ θα κάνω και μπούκωμα τα με hexalen.. Δεν μου είπαν κάτι ανησυχητικό, μίλησα και με τον γναθοχειρουργο και με τον ορθοδοντικο ο οποίος μου είπε να αποστειρωνω και τα μασελακια με τοhexalen. Ελπίζω να πάνε όλα καλά… Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω πέρα από την υγιεινή;;;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Δυστυχώς δεν ξέρω την περίπτωσή σας, δεν σας έχω δει κλινικά και δεν μπορώ να σας δώσω κάποια ασφαλή απάντηση. Η ερώτηση που θα έκανα στους γιατρούς μου είναι για ποιόν λόγο έγινε η μόλυνση, ποια αιτία οδήγησε στη μόλυνση. Εάν ήταν το μασελάκι, γιατί μολυνθήκατε μόνο στην περιοχή του φρονιμίτη που εξήχθη? Η υγιεινή είναι σαφώς εξαιρετικά σημαντική, εγώ θα σας πρότεινα να κάνετε και πολλά μπουκώματα με χλιαρό αλατόνερο, είναι ένα εξαιρετικό αντισηπτικό που μάλιστα δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο. Σχετικά με το Hexalen, δεν αποστειρώνει, απλά απολυμαίνει. Το μόνο πράγμα που αποστειρώνει είναι ο κλίβανος και βέβαια δεν μπορείτε να βάλετε τα μασελάκια σας στον κλίβανο! Ως στοματόπλυμα για αντισηψία, εμείς προτείνουμε κάποιο που να περιέχει χλωρεξιδίνη, είναι μακράν καλύτερο αντισηπτικό από την εξετιδίνη. Απλά, δεν μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για μακρύ χρονικό διάστημα, εκτός αν είναι χαμηλής συγκέντρωσης χλωρεξιδίνης (να γράφει ότι κάνει για καθημερινή χρήση) .

          • Ο/Η Ελένη λέει:

            Καλησπέρα σας και πάλι.. Ο γναθοχειρουργος μου είπε ότι είναι λογω συσσωρευμενων τροφών.. Μου έγραψε να παίρνω την dalacin c, και να κάνω μπουκωματα. Μίλησα και με τον ορθοδοντικο για να δω τι θα κάνω με τα μασελακια και μου είπε απλά να τα καθαρίζω καλά… Την αντιβίωση θα την παίρνω για 5 μέρες.. Μου είπαν ότι στο εξής θα είμαι καλά δεν θα έχω άλλη υποτροπή… Απλώς αγχώθηκα γιατί έχει περάσει ένας μήνας από την εξαγωγή…

  • Ο/Η Ανωνυμος λέει:

    Γιατρε καλημερα!Πόσο καιρό περίπου κάνει να κλείσει η τρύπα από εξαγωγή εγκλειστου όσον αφορά το βλενογόννο,δηλαδή τα ούλα.Όταν κλείσει η τρύπα θα συνεχίσουν να υπάρχουν ενοχλήσεις μέχρι να κλείσει και το κόκκαλο;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ο χρόνος που απαιτείται εξαρτάται απο πολλές παραμέτρους όπως το αν η εξαγωγή ήταν χειρουργική ή απλή, τη θέση του φρονιμίτη, το αν έγινε συρραφή, την ηλικία σας, τη γενική κατάσταση της υγείας σας κ.α. Η τρυπα θα αρχίσει να μικραίνει και σε μερικούς μήνες δεν θα υπάρχει πια. Αν περάσει η πρώτη περίοδος, δεν θα έχετε ενοχλήσεις.

  • Ο/Η Ανωνυμος λέει:

    Γιατρε καλημερα!Πόσο καιρό περίπου κάνει να κλείσει η τρύπα από εξαγωγή εγκλειστου όσον αφορά το βλενογόννο,δηλαδή τα ούλα.Όταν κλείσει η τρύπα θα συνεχίσουν να υπάρχουν ενοχλήσεις μέχρι να κλείσει και το κόκκαλο;

  • Ο/Η Βίκυ λέει:

    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας.Όχι το νιώθω σε όλο το ημισφαίριο της μεριάς που έγινε η εξαγωγή από τον κρόταφο μέχρι το πηγούνι και σαν μούδιασμα εννοώ μια υπαισθησία με την έννοια οτι δεν αντιλαμβάνομαι τόσο έντονα τα ερεθίσματα.Αυτό είναι κάτι που επανέρχεται καθώς επανέρχεται η περιοχή ;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Εάν νιώθετε το ίδιο μουδιασμένη και στον κρόταφο και στο πηγούνι, μάλλον πρόκειται για κάτι παροδικό, καθότι οι περιοχές αυτές νευρώνονται από διαφορετικούς κλάδους.Λυπάμαι που δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω χωρίς να σας έχω δει. Εάν είναι κάτι σχετικό με την κάκωση του χειρουργείου, θα πρέπει να βλέπετε βελτίωση όσο περνάν οι μέρες (μετά από την 3-4η όμως).

      • Ο/Η Ανωνυμος λέει:

        Γιατρέ σε περίπτωση που έχει πειραχτεί το φατνιακο νεύρο ή το γλωσσικό ποιες περιοχές είναι που επηρεάζονται;Μόνο η γλώσσα και τα χείλη;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Το γλωσσικό νευρώνει τη μισή γλώσσα. Το κάτω φατνιακό όλη την πλευρά μέχρι τη γωνία του χείλους. Όπως όταν σας κάνει αναισθησία ο οδοντίατρος. Απλά, απο το χείλος θα το καταλάβετε.

          • Ο/Η Ανωνυμος λέει:

            Όταν λέτε όλη η πλευρά εννοείται και εσωτερικά το στόμα και το πηγούνι και το μάγουλο;

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Τα δόντια, τα ούλα, δηλαδή όλο το εσωτερικό του στόματος στην κάτω γνάθο, και εξωτερικά το μάγουλο στην κάτω πλευρά του, το δέρμα και ως την γωνία του χείλους, δηλαδή το πηγούνι όχι, μόνο στο πλάι του.

  • Ο/Η Βίκυ λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ!Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια υπαισθησια στην πλευρά του προσώπου που έγινε εξαγωγή εγκλείστου λόγω κακωσης της περιοχής;Αυτό οφείλεται σε τραυματισμό νεύρου ή στη γενική ταλαιπωρία και επανέρχεται;Επίσης το να μιλάει κανείς αρκετά και να κάνει κινήσεις στο πρόσωπο όσο έχει ακόμα το οίδημα μπορεί να έχει επιπτώσεις στα νεύρα νεύρα πειοχης;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Εξαρτάται: εάν νιώθετε μουδιασμένο το πλάι του χείλους σας ή τη γλώσσα σας μάλλον πρόκειται για τραυματισμό του κάτω φατνιακού ή του γλωσσικού νεύρου που έχει εξέλιξη ανάλογα με το μέγεθος του τραύματος. Εάν νιώθετε μουδιασμένη μόνο στο σημείο της εξαγωγής, ακόμα και στο μάγουλο, αντίστοιχα με το δόντι, μπορεί να πρόκειται για μούδιασμα από την κάκωση. Οι κινήσεις, όχι, δεν επηρεάζουν τα νεύρα.

      • Ο/Η Βίκυ λέει:

        Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας.Όχι το νιώθω σε όλο το ημισφαίριο της μεριάς που έγινε η εξαγωγή από τον κρόταφο μέχρι το πηγούνι και σαν μούδιασμα εννοώ μια υπαισθησία με την έννοια οτι δεν αντιλαμβάνομαι τόσο έντονα τα ερεθίσματα.Αυτό είναι κάτι που επανέρχεται καθώς επανέρχεται η περιοχή ;

  • Ο/Η Μαρία λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ! Έκανα πριν 2 εβδομάδες εξαγωγη έγκλειστου φρονιμητη και λόγω δυσκολίας του χειρουργείου και της πολυπλοκότητας του δοντιού ( πολύ κοντά στο νεύρο) τώρα έχω αρχίσει να ξεμουδιαζω από την αναισθησία του χειρουργείου! Υπάρχει περίπτωση να μην επανέλθει 100% το μισό μέρος του στόματος, να μην ξεμουδιασω τελείως δηλαδή; Και επίσης έχω παρατηρήσει ότι υπάρχει μια τρύπα στο ούλο εκεί που ήταν ο φρονιμητης, είναι φυσιολογικο; Σε ποσό διάστημα θα φύγει; Τέλος, νιώθω έναν πόνο κατά διαστήματα στο σημείο που ήταν ο φρονιμητης είναι φυσιολογικο μετά από τόσο καιρό; Μήπως λόγω «ταλαιπωρίας» που δεν είχα νιώσει νωρίτερα λογω του μουδιάσματος ;;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Οι πιθανότητες είναι να ξεμουδιάσετε τελείως μετά από χρονικό διάστημα που ποικίλει. Μερικές φορές, σε χειρουργεία όπως το δικό σας, γίνεται τραυματισμός του νεύρου, ο οποίος μπορεί να είναι ακόμη και μόνιμος. Σε εσάς, μια που τόσο γρήγορα άρχισε να ξεμουδιάζει, οι πιθανότητες είναι πολύ θετικές να έχετε πλήρη ανάκτηση της αίσθησης.Μπορεί όμως να χρειαστούν ακόμη και αρκετοί μήνες.Εάν τυχόν προέρχεται από οίδημα στην περιοχή που πίεσε κάποιο νεύρο, είναι πιθανό να περάσει πολύ γρήγορα.
      Η τρύπα στο ούλο είναι φυσιολογικό να υπάρχει. Δεν έχω δει το στόμα σας βέβαια, αλλά προσπαθείτε να μην μπαίνουν εκεί τροφές και θα κλείσει μετά όμως από ίσως και 6 μήνες. Και οι πόνοι που έχετε είναι φυσιολογικοί. Έχετε δίκιο για τη συσχέτιση που κάνετε μεταξύ του μουδιάσματος και του πόνου.

      • Ο/Η Μαρία λέει:

        Ευχαριστώ πολύ γιατρέ! Και κάτι τελευταίο, χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί βγήκε αρκετό πύον από την τρύπα. Που οφείλεται αυτό; Να ανησυχήσω;

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Εάν βγήκε πύον σημαίνει ότι υπάρχει μόλυνση και πρέπει να πάρετε αντιβίωση. Πως καταλάβατε όμως ότι ήταν πύον? Ίσως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε να σας δει ο γιατρός σας.

          • Ο/Η Μαρία λέει:

            Ναι έχω κλείσει ήδη ραντεβού! Το είδα να βγαίνει από την τρύπα και ήταν αρκετό μέσα στο στόμα μου! Φαινόταν δηλαδή. Ευχαριστώ πολύ γιατρέ!

  • Ο/Η Κατερίνα λέει:

    Γιατρέ υπάρχει περίπτωση να προκληθεί νευραλγια τριδημου νεύρου από την αναισθησία αν δν γίνει σωστά ή από εξαγωγή φρονιμητη ;

  • Ο/Η Κατερίνα λέει:

    Γιατρέ υπάρχει περίπτωση να προκληθεί νευραλγια τριδημου νεύρου από την αναισθησία αν δν γίνει σωστά ή από εξαγωγή φρονιμητη ;

  • Ο/Η Μαρίνα λέει:

    Ευχαριστώ για τα λόγια σας γιατρέ και τις απαντήσεις σας.Είναι λογικό όμως να γίνει από την αναισθησία κάτι τέτοιο;Η αλήθεια είναι ότι στην πρώτη ένεση που έκανε ο γιατρός που δν χτύπησε καλά ένιωσα εκείνη ακριβώς τη στιγμή στιγμή φούσκωμα εσωτερικό στο μάγουλο και σα να ενώθηκε η πάνω με την κατω γναθο εκείνη την ώρα και με ενόχλησε.Επίσης πόνεσα και στο τσίμπημα όταν έγινε.Γίνεται η αναισθησία να προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη και να χρειαστεί χειρουργείο να φύγει αυτό το εσωτερικό μπαλονάκι.Είναι αρκετά επώδυνο και εξωτερικά και εσωτερικά και φοβάμαι.Το έχετε ξανακούσει αυτό να συμβεί;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Είναι διάφοροι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν έχω εικόνα, δεν ξέρω πόσο μεγάλο είναι το εξόγκωμα που αναφέρετε, ούτε το πόσο σκληρο είναι, πόσο, που και πως πονάει και είναι παρακινδυνευμένο να κάνω διάγνωση απο ένα μήνυμα. Μπορει η συλλογή να είναι κάποιο υγρό, ακόμη και νερό απο τη χειρολαβή του γιατρού, ακόμη και αέρας που μπήκε και πάλι απο τη χειρολαβή, μπορεί να είναι αίμα κ.λπ. Η εντόπιση ίσως να έδειχνε αν είναι από το αναισθητικό αλλά η διόγκωση θα ήταν μάλλον μικρή. Δεν έχει μικρύνει καθόλου από τη μέρα του χειρουργείου; Δεν μειώθηκε καθόλου ο πόνος; Ίσως θα έπρεπε να σας δει και κάποιος γναθοχειρουργός για να σας δώσει μια δεύτερη γνώμη. Πάντως ότι και αν είναι θεωρώ απίθανο να χρειαστεί χειρουργείο για να αφαιρεθεί.

      • Ο/Η Μαρίνα λέει:

        Ο γιατρός που το είδε είναι γναθοχειρουργος και είπε ότι είναι από την ένεση και θα φύγει,αλλά είναι αρκετά ενοχλητικό και επώδυνο όταν το ακουμπάω αλλά πονάει και όταν μιλάω γελαω κλπ γιατρέ και φοβάμαι. Αν είναι κάτι από όλα αυτά που λέτε χρειάζεται παροχέτευση ή απορροφάται από τον οργανισμό;Θα πάω να με δει και δεύτερος γναθοχειρουργύς γιατι πραγματικά έχω αγχωθεί πολύ.

  • Ο/Η Μαρίνα λέει:

    Ευχαριστώ για τα λόγια σας γιατρέ και τις απαντήσεις σας.Είναι λογικό όμως να γίνει από την αναισθησία κάτι τέτοιο;Η αλήθεια είναι ότι στην πρώτη ένεση που έκανε ο γιατρός που δν χτύπησε καλά ένιωσα εκείνη ακριβώς τη στιγμή στιγμή φούσκωμα εσωτερικό στο μάγουλο και σα να ενώθηκε η πάνω με την κατω γναθο εκείνη την ώρα και με ενόχλησε.Επίσης πόνεσα και στο τσίμπημα όταν έγινε.Γίνεται η αναισθησία να προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη και να χρειαστεί χειρουργείο να φύγει αυτό το εσωτερικό μπαλονάκι.Είναι αρκετά επώδυνο και εξωτερικά και εσωτερικά και φοβάμαι.Το έχετε ξανακούσει αυτό να συμβεί;

  • Ο/Η Μαρία λέει:

    Καλημέρα σας.Η ερώτηση μου είναι αν υπάρχει περίπτωση να πάθει κάποιος κροταφογναθικο σύνδρομο απο χειρουργική επέμβαση φρονιμητη λογω της διάνοιξης του στόματος για ώρα και γενικά της όλης εμπειρίας.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Όχι, δεν μπορεί να πάθετε σύνδρομο κροτφογναθικής από την επέμβαση. Μπορεί να υπάρξει τραύμα της κροταφογναθικής το οποίο όμως θα αναστραφεί, αλλά όχι σύνδρομο, για το οποίο πρέπει να συντρέχουν διάφοροι άλλοι παράγοντες. Θα μπορούσε βέβαια σε μια επιβαρυμένη κροταφογναθική να συμβεί πιο εύκολα κάτι και να εμφανιστεί το σύνδρομο, αλλά μάλλον θα προϋπήρχαν συμπτώματα. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω περισσότερα γιατί δεν σας έχω εξετάσει ούτε καν γνωρίζω το ιστορικό σας. Εάν έχουν περάσει αρκετές μέρες από το χειρουργείο και η κατάσταση της άρθρωσης δεν βελτιώνεται, θα πρέπει να σας δει ο γιατρός σας ή κάποιος που να εξειδικεύεται στην άρθρωση.

  • Ο/Η Μαρία λέει:

    Καλημέρα σας.Η ερώτηση μου είναι αν υπάρχει περίπτωση να πάθει κάποιος κροταφογναθικο σύνδρομο απο χειρουργική επέμβαση φρονιμητη λογω της διάνοιξης του στόματος για ώρα και γενικά της όλης εμπειρίας.

  • Ο/Η Σωτήρης λέει:

    Γιατρέ γεια σας.Έκανα χειρουργική εξαγωγή εγκλείστου πριν μια βδομάδα περίπου και έχω ακόμα πόνο στην περιοχή που την νιώθω σαν πόνο στο κόκκαλο της γνάθου και στα διπλανά δόντια κάπως, καθώς και πόνο στο αυτί και στην άρθρωση της γνάθου και αδυναμία διάνοιξης του στόματος.Είναι φυσιολογικά αυτά?Μήπως έχω ξηρό φατνίο?

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Καλησπέρα σας. Εϊναι πολλές οι 8 ημέρες για τα συμπτώματα που έχετε. Δε νομίζω πάντως ότι πρέπει να ανησυχείτε. Το ξηρό φατνίο διαρκεί όντως πολλές μέρες και το βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο σημείο της εξαγωγής. Είναι πιθανό. Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε συμπτώματα μέχρι και για 10-15 μέρες. Επίσης, να ξέρετε ότι ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, είναι πιθανό εσείς να γίνεται καλά πιο αργά απ΄ότι κάποιος άλλος.

  • Ο/Η Μάριος λέει:

    Καλησπέρα σας γιατρέ!Είναι λογικό μετά από 8 μέρες από εξαγωγή εγκλειστου φρονιμητη σε δύσκολο βέβαια και μεγάλο χειρουργείο να έχω δυσκολία διάνοιξης του στόματος και πόνο εκεί που ενώνεται η γναθος με το κεφάλι και στον κρόταφο;Υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει κάποια εξάρθρωση ή κάτι άλλο ανεπανορθωτο;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Μην ανησυχείτε. Εάν είχατε πάθει εξάρθρωση δεν θα μπορούσατε να κλείσετε το στόμα σας και η γνάθος σας θα ήταν μετατοπισμένη. Εάν ξεμουδιάσατε είναι απίθανο να πάθατε κάτι που δεν θα περάσει σύντομα. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να σας δει ο γιατρός σας.

  • Ο/Η Βασιλική λέει:

    Γεια σας!Έκανα επέμβαση αφαίρεσης έγκλειστου φρονιμήτη πριν μια βδομάδα περίπου.Ο γιατρός μου είπε ότι αφαιρέθηκε και κόκκαλο της γνάθου το οπόιο αναπληρώνει μόνος του ο οργανισμός σε χρονικό διάστημα 3-6 μηνών.Η ερώτηση μου γιατρέ είναι αν εγώ θα νιώθω κάποια ενόχληση μέσα σε αυτό το διάστημα ή πόνο, όπως όταν έχουμε σπάσιμο σε κάποιο άλλο κόκκαλο του σώματος.

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Εϊναι ακριβώς όπως σας είπε ο γιατρός σας. Μην ανησυχείτε, ότι ενόχληση έχετε είναι τώρα, δεν πρόκειται να νιώθετε τίποτα τους επόμενους μήνες.

  • Ο/Η Μαρίνα λέει:

    Καλησπέρα γιατρέ!Πριν 4 μέρες έβγαλα τον ένα κάτω φρονιμήτη μου που ήταν έγκλειστος σε μια δύσκολη επέμβαση που κράτησε σχεδόν δυο ώρες και ενώ γενικά δεν με πονάει η περιοχή της εξαγωγής,με τραβάει πάρα πολύ σε όλη την αριστερή πλευρά το εσωτερικό οίδημα που έχω μέσα από το μάγουλο.Είναι σε μέγεθος καρυδιού όταν το πιάνω με το χέρι και είναι περίπου εκεί που βρίσκεται το κόκκαλο της γνάθου.Είναι μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού πρηξίματος αυτό;Μπορεί να συνέβη κάτι άλλο στους μύες ή τα νεύρα επειδή κράτησε τόση ώρα η επέμβαση;Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ή θα επανέλθει μόνο του;Ευχαριστώ πολύ!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Ναι, είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού κάτι τέτοιο. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα πρέπει να δείτε να μειώνεται το πρήξιμο. Θα πρέπει να ανησυχήσετε εάν τυχόν δείτε να αυξάνεται, σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση ή να αλλάξετε την αντιβίωση που σας έχει δώσει ο γιατρός σας, αν σας έχει δώσει. Από τη στιγμή που ξεμουδιάσατε τελείως μην ανησυχείτε. Σε μια τέτοια εξαγωγή γίνεται σημαντική κάκωση των ιστών της περιοχής και το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχετε τώρα.Ο οργανισμός σας θα το αντιμετωπίσει, απλά χρειάζεται χρόνος.

      • Ο/Η Μαρίνα λέει:

        Καλημέρα γιατρέ και σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.Το γενικό πρήξιμο μειώνεται ήδη από προχθές, το μόνο που παραμένει και είναι αρκετά ενοχλητικό είναι αυτό το σαν καρούμπαλο που σας είπα μέσα στο μάγουλο, το οποίο είναι και επώδυνο αν το ακουμπήσω εξωτερικά έντονα.Όταν λέτε χρόνος εννοείται κάποιες μέρες ή μπορεί να παρει και μήνα;Το ρωτάω καθώς είναι ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα που με εμποδίζει από την καλή διάνοιξη του στόματος και δυσχεραίνει και πολλές κινήσεις καθώς μου τραβάει συνεχεια τη μια πλευρά του στόματος εσωτερικά και ειναι φυσικά και ορατό εξωτερικά.Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

      • Ο/Η Μαρίνα λέει:

        Καλημέρα γιατρέ και σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας!Το γενικό πρήξιμο έχει όντως αρχίσει να μειώνεται από προχθές.Αυτό που παραμένει στο ίδιο μέγεθος όμως είναι αυτό το εσωτερικό σα καρούμπαλο στο μάγουλο χαμηλά.Μπορεί να πάρει ακόμα και μήνα για να φύγει αυτό δηλαδή ή θα φύγει και αυτό μέσα στις επόμενες μέρες;Το ρωτάω γιατί είναι ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα, καθώς μου τραβάει το στόμα από τη μια μεριά και δυσκολεύει κινήσεις όπως τη διάνοιξη του στόματος, το φαγητό και οποιαδήποτε κίνηση της γνάθου, ακόμα και το χαμόγελο.Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

        • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

          Δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω. Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Εάν πρόκειται για οίδημα από την κάκωση του χειρουργείου, θα πρέπει να έχει αρχίσει να μειώνεται και αυτό. Αν πρόκειται για αιμάτωμα, μπορεί να πάρει παραπάνω χρόνο. Εάν πρόκειται για απόστημα που οργανώθηκε, μπορεί επίσης να κάνει περισσότερο χρόνο. Ίσως θα έπρεπε να πάτε να σας δει ο γιατρός σας και να σας δώσει οδηγίες. Εάν είναι σκληρό ίσως βοηθήσει να βάλετε μερικές ζεστές κομπρέσες. Μην το κάνετε όμως γιατί δεν μπορώ να κάνω διάγνωση από ένα email. Πάτε στον γιατρό σας για να σας κατευθύνει.

          • Ο/Η Μαρίνα λέει:

            Γιατρέ καλησπέρα.Ο γιατρός με είδε και είπε ότι δν είναι απόστημα ή κάτι τέτοιο αλλά ότι προφανώς δημιουργήθηκε από τις τοπικές ενέσεις που έγιναν και ότι θα φύγει.Όμως με φοβίζει το γεγονός ότι τόσες μέρες δν έχει υποχωρήσει.Φεύγει όντως μόνο του αυτό το πράγμα η υπάρχει περίπτωση να μου μείνει για πάντα;

          • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

            Όι, δεν πρόκειται να μείνει για πάντα, μην ανησυχείτε. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο γιατί δεν σας έχω δει, αλλά όχι, δεν θα μείνει για πάντα, θα φύγει.

          • Ο/Η Μαρίνα λέει:

            Ευχαριστώ για τα λόγια σας γιατρέ και τις απαντήσεις σας.Είναι λογικό όμως να γίνει από την αναισθησία κάτι τέτοιο;Η αλήθεια είναι ότι στην πρώτη ένεση που έκανε ο γιατρός που δν χτύπησε καλά ένιωσα εκείνη ακριβώς τη στιγμή στιγμή φούσκωμα εσωτερικό στο μάγουλο και σα να ενώθηκε η πάνω με την κατω γναθο εκείνη την ώρα και με ενόχλησε.Επίσης πόνεσα και στο τσίμπημα όταν έγινε.Γίνεται η αναισθησία να προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη και να χρειαστεί χειρουργείο να φύγει αυτό το εσωτερικό μπαλονάκι.Είναι αρκετά επώδυνο και εξωτερικά και εσωτερικά και φοβάμαι.Το έχετε ξανακούσει αυτό να συμβεί;

  • Ο/Η Ιόλη λέει:

    Καλημέρα σας γιατρέ και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!
    Πριν 3 μέρες έκανα επέμβαση έγκλειστου κάτω αριστερά φρονιμήτη σε γναθοχειρουργό.Παίρνω augumentin(1000mg) από μια μέρα πριν την επέμβαση και algofren(600mg) επί πόνου. Το θέμα είναι ότι είμαι αρκετά πρησμένη εξωτερικά, αλλά κυρίως εσωτερικά στους ιστούς, σα να έχω ένα μπαλόνι μέσα στο μάγουλο. Επιπρόσθετα νιώθω ανα διαστήματα ένα πόνο που χτυπάει και στο αυτί και στο κεφάλι. Να συμπληρώσω ότι η επέμβαση ήταν ιδιαίτερα εργώδης και κράτησε περί τη μιάμιση ώρα, καθώς ο φρονιμήτης ήταν πολύ κοντά στο φατνιακό νεύρο και είχε περίεργες ρίζες.Είναι φυσιολογικός αυτός ο πόνος ή μπορεί να υποδηλώνει κάτι άλλο;
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ναι, τα συμπτώματα που αναφέρετε είναι φυσιολογικά, ιδίως μετά από μια εξαγωγή τόσο μεγάλης διάρκειας. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε πρήξιμο που δεν οφείλεται σε μόλυνση αλλά στην αναπόφευκτη κάκωση που προκλήθηκε κατά την εξαγωγή. Συνήθως, τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν στις 4-5 μέρες, οπότε σύντομα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται το πρήξιμο και σιγά σιγά να επανέρχεστε στο φυσιολογικό. Επίσης θα βελτιωθείτε και με την αφαίρεση των ραμμάτων.

  • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Καλημέρα σας, πριν 3 μέρες έκανα εξαγωγή του κάτω αριστερού φρονιμιτη καθώς είχε αρχίσει να με ενοχλεί και είχε μαζέψει αρκετό πύον… καθώς φορούσα παλαιότερα σιδεράκια φοβήθηκα μήπως μου στραβώσει τα μπροστινά δόντια και τον έβγαλα! Η περιπτωση μου ήταν παρά πολύ δύσκολη καθώς το νεύρο ήταν μπλεγμένο μέσα στην ρίζα του δοντιού. Εδώ και 3 μέρες δεν έχει ξεμουδιασει το κάτω χείλος και η περιοχή γύρω απο αυτό. Μίλησα με την οδοντίατρο και μου ειπε ίσως είναι επειδή «γδαρθηκε» το νεύρο κατά την εξαγωγή δοντιού αλλά δεν έγινε κάτι παραπάνω εκτός από τον τραυματισμό μιας αρτηρίας. Εχω αρχίσει να ανησυχώ, σε ποσό διάστημα θα υποχωρησει το μούδιασμα εφόσον η οδοντίατρος ισχυρίζεται πως δεν έχει γίνει κάτι σοβαρό. Είναι φυσιολογικο ;;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς κάποιες φορές συμβαίνει στις εξαγωγές των κάτω φρονιμιτών και προκαλείται από τραυματισμό του νεύρου κατά την εξαγωγή. Εάν έχετε κάποια αισθητικότητα, είναι πολύ πιθανό να επανέλθει αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος. Εάν δεν έχετε καμία απολύτως αίσθηση, μπορεί και πάλι να επανέλθει, σε αρκετό καιρό, μπορεί όμως και όχι. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορείτε να κάνετε, αν και κυκλοφορούν κάποιες λύσεις στο διαδίκτυο, μόνο να περιμένετε. Όπως σας είπα, ιδιαίτερη σημασία παίζει το αν νιώθετε κάτι ή δεν νιώθετε απολύτως τίποτα στις μουδιασμένες περιοχές.

      • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

        Τι εννοείται αν έχω κάποια αίσθηση ;; Όταν το ακουμπάω το νιώθω ότι είναι μουδιασμένο και νιώθω διαρκώς ένα μυρμιγκιασμα να έρχεται και να φεύγει! Αυτό είναι θετικό;

  • Ο/Η h λέει:

    Καλησπερα γιατρε,εβγαλα πριν 4-5 μερες τους 2 αριστερους φρονημητες..ολα πηγαν τελεια καθε μερα ξεπριζομαι και πιο πολυ και δεν εχω δει κατι αρνητικο γενικα..μονο 1 πραγμα με φοβιζει..ο γιατρος μου ειπε να πλενω τα δοντια μου και στο σημειο με τα ραμματα ομως εγω φοβαμαι και πλενω τα υπολοιπα μονο..αν μαζεψει ‘βρωμια’ γυρω απο το ουλο ειναι κακο μπορει να μολυνθω; επισης ο κατω αριστερος ετσι πως τον βλεπω ειναι σαν να εχει καποιjου ειδος τρυπα δεν ειμαι σιγουρος απλως ειναι γυρω γυρω κιτρινοπος και στο κεντρο ραμματα καπως περιεργα..δεν νιωθω πονο τπτ απλως λιγο φοβαμαι..μπορει να μολυνθω;

    • Ο/Η Kostis Giannakopoulos λέει:

      Γεια σας. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί η περίπτωση μόλυνσης αλλά δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Εάν δεν συνέβη ως τώρα, το πιο πιθανό είναι να μη συμβεί. Σε ότι αφορά το βούρτσισμα, μπορείτε να πάρετε μια οδοντόβουρτσα για χειρουργημένες περιοχές, που είναι ιδιαίτερα μαλακή. Παρ΄όλα΄αυτά, τα ράμματα έτσι κι αλλιώς θα πιάσουν κάτι επάνω, που θα φύγει όταν θα τα βγάλετε, δεν μπορεί να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Μια πολύ καλή ιδέα για την αντισηψία της περιοχής είναι να κάνετε μπουκώματα με χλιαρό αλατόνερο, όσες φορές την ημέρα θέλετε. Η τρύπα μπορεί να παραμείνει ακόμη και για μήνες, θα κλείσει σιγά σιγά και μετά θα είστε σα να μην υπήρξε ποτέ δόντι.