Οδοντικές όψεις – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Όπως έχουμε δει στα σημειώματα που δημοσιεύουμε για τις οδοντικές όψεις, αυτές περιλαμβάνουν τις όψεις πορσελάνης και τις όψεις σύνθετης ρητίνης, καθεμιά από τις οποίες έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις και την απόδοση του υλικού. Βέβαια, οι οδοντικές όψεις έχουν επίσης πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αν συγκριθούν με άλλες οδοντικές αποκατάστασεις, όπως οι στεφάνες, ανεξάρτητα από το υλικό που κατασκευάζονται.

Περιστατικό όψεων πορσελάνης πριν τη θεραπεία

Περιστατικό με δυσχρωμικά και στραβά δόντια, το σχήμα των οποίων θα ήθελε βελτίωση.

Porcelain veneers in Greece

Το περιστατικό μετά την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης άνω και κάτω.

Οι οδοντικές όψεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη βελτίωση του χαμόγελου. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των οδοντικών όψεων είναι ότι είναι υψηλότατης αισθητικής και μάλιστα η εμφάνισή τους είναι πάρα πολύ φυσική. Οι σωστά φτιαγμένες όψεις σχεδιάζονται έτσι ώστε να μιμούνται το σχήμα, τις διαστάσεις, το περίγραμμα και το χρώμα πολύ όμορφων φυσικών δοντιών. Μπορεί κανείς να αλλάξει το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών του, πάντα μέσα σε κάποια πλαίσια, κάνοντας έτσι μια πραγματικά ολική ανακατασκευή του χαμόγελού του.

Τα ούλα δέχονται σε γενικές γραμμές καλά τις οδοντικές όψεις και εάν γίνεται σωστή στοματική υγιεινή, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτά. Οι όψεις πορσελάνης είναι ισχυρές με αρκετές έρευνες να μας δείχνουν ότι έχουν την αντοχή των φυσικών δοντιών ή και ακόμη μεγαλύτερη. Οι όψεις σύνθετης ρητίνης είναι λιγότερο ισχυρές αλλά συνήθως λειτουργούν και αυτές σωστά στο στόμα, χωρίς συχνά κατάγματα και ανάγκη επιδιόρθωσης. Οι όψεις πορσελάνης αντέχουν πάρα πολύ καλά στις χρωστικές από τα φαγητά, τα ποτά και το κάπνισμα ενώ οι όψεις σύνθετης ρητίνης προσροφούν περισσότερες χρωστικές. Και αυτές όμως, εάν γυαλιστούν σωστά, μπορούν να αποδώσουν για πολλά χρόνια πριν χρειαστούν κάποια συντήρηση.

Ένα μειονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση που κάποια όψη σπάσει, είναι πιθανό να μη μπορεί να επιδιορθωθεί και να πρέπει να αντικατασταθεί. Σαφώς, κάποιος που έχει τοποθετήσει οδοντικές όψεις, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα δόντια του σαν εργαλεία, να ανοίγει συσκευασίες, να κόβει κλωστές ή να δαγκώνει πάγο με αυτές. Ένα άλλο σημείο που θεωρείται μειονέκτημα είναι ότι οι όψεις δεν αποτελούν αντιστρεπτή διαδικασία. Για να αποκατασταθεί η αισθητική του χαμόγελου πολλές φορές απαιτείται να τροχιστούν τα δόντια πριν την τοποθέτηση των όψεων και έτσι κάποιος δεσμεύεται να έχει όψεις για την υπόλοιπη ζωή του. Οι όψεις πορσελάνης συνήθως χρειάζονται αντικατάσταση μετά από 15-20 χρόνια ενώ οι όψεις ρητίνης μετά από 7-10. Ένα βασικό μειονέκτημα των οδοντικών όψεων, ιδιαίτερα των όψεων πορσελάνης, είναι το κόστος τους και μάλιστα το ότι δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, κάποιος που έχει τοποθετήσει στα δόντια του οδοντικές όψεις, πρέπει να είναι πιο προσεκτικός με τη στοματική υγιεινή (βούρτσισμα και νήμα) από ότι αν δεν είχε τις όψεις γιατί είναι πιο εύκολο να κάνει ουλίτιδες ή να χαλάσουν τα δόντια του στο σημείο που οι όψεις εφάπτονται με αυτά. Γι’ αυτό το λόγο απαιτούνται και τακτικοί επανέλεγχοι από τον οδοντίατρο, συνήθως ανά 6 μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
Sofia Mimikaki
Sofia Mimikaki

1 out of 5 stars

posted 9 months ago

Βρήκα τον οδοντίατρο μέσο Ίντερνετ κ βάση αξιολογήσεων τον προτίμησα. Λάθος μου. Θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώσω υποτιθέμενους καινούργιους πελάτες.Καταρχην πηγα γιατί έφυγε κομματι απο σφράγισμα . Γνώριζα ότι το δόντι ήταν απονευρωμένο κ κάποια στιγμή θα ήθελε θήκη αλλά αυτό μπορεί ένας γιατρός να το καθυστέρηση .Απο συνταξιούχο οδοντοτεχνιτη πατέρα γνώριζα αρκετά. Πήρα τηλέφωνο διότι ήθελα να κλείσω ραντεβού συγκεκριμένα γ σφράγισμα .Πηγα προετοιμασμένη είχα μαζί μου το ιστορικό μου από προηγούμενο γιατρό και πανοραμική οδοντοστοιχειας . Ο γιατρός θεώρησε με μια μάτια 2 λεπτών ότι δεν θα κάνει σφράγισμα η να ανοίξει το δόντι να δει να το καθαρίσει, και ότι απλά θέλει 500€ χωρίς απόδειξη για θήκη απευθείας . Δεν αξίζει λέει τον κόπο να κάνει κάτι. Μου πήρε 50€ για το απόλυτο τίποτα με απόδειξη αυτή τη φορά . Παραπονέθηκα αλλά με έπεισε ότι αυτό είναι το σωστό . Πόρισμα .Πηγα σε άλλον γιατρό μετά από ένα μήνα αφού το δόντι μου μύριζε . Το ανοίξαμε είχε γέμιση τεριδονα από το άνοιγμα που άφησα τόσο καιρό, ήθελε πλέον καλό καθάρισμα και μετά το γέμισε και το σφράγισε . Κόστος 40€ στον άλλο οδοντίατρο κ έκανε δουλειά. Το σώσαμε για κάποια χρόνια η τέλος πάντων όσο πάει . Την θήκη μου είπαν και πριν 15 χρόνια να την βάλουν στα 22 μου . Αν είναι δυνατόν έτσι εύκολα να βάζουμε θήκες η ψεύτικα δόντια . Συγχαρητήρια γιατρέ για την κοροϊδία . Και ευχαριστώ που γ το τίποτα μου πήρατε 50€ και να έλεγε κανείς δεν είχα ιδέα; Στους υπόλοιπους τι κάνετε θα ήθελα να ξέρω . ; Καλή συνέχεια

Alkioni Xristod
Alkioni Xristod

5 out of 5 stars

posted 1 year ago

Εξαιρετικές συμβουλές, πάντα στα πλαίσια του θεμιτού και της επαγγελματικής δεοντολογίας. Ιδιαίτερα άμεσες απαντήσεις, με ευγένεια και σεβασμό. Μακάρι να μπορούσα να βαθμολογήσω με περισσότερα αστέρια.

Magdalena Tsekou
Magdalena Tsekou

5 out of 5 stars

posted 2 years ago

Η αστείρευτη γνώση σε συνδυασμό με την αφιλοκερδή συμβουλευτική περί οποιουδήποτε προβλήματος στοματικής υγείας, σου προκαλεί απλά μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κου Γιαννακόπουλου.

Follow Us