Οδοντικές όψεις πορσελάνης και ρητίνης – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Όπως έχουμε δει στα σημειώματα που δημοσιεύουμε για τις οδοντικές όψεις, αυτές περιλαμβάνουν τις όψεις πορσελάνης και τις όψεις σύνθετης ρητίνης, καθεμιά από τις οποίες έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που σχετίζονται με τις απαιτήσεις και την απόδοση του υλικού. Βέβαια, οι οδοντικές όψεις έχουν επίσης πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αν συγκριθούν με άλλες οδοντικές αποκατάστασεις, όπως οι στεφάνες, ανεξάρτητα από το υλικό που κατασκευάζονται.

Περιστατικό όψεων πορσελάνης πριν τη θεραπεία

Περιστατικό με δυσχρωμικά και στραβά δόντια, το σχήμα των οποίων θα ήθελε βελτίωση.

Porcelain veneers in Greece

Το περιστατικό μετά την τοποθέτηση όψεων πορσελάνης άνω και κάτω.

Οι οδοντικές όψεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη βελτίωση του χαμόγελου. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των οδοντικών όψεων είναι ότι είναι υψηλότατης αισθητικής και μάλιστα η εμφάνισή τους είναι πάρα πολύ φυσική. Οι σωστά φτιαγμένες όψεις σχεδιάζονται έτσι ώστε να μιμούνται το σχήμα, τις διαστάσεις, το περίγραμμα και το χρώμα πολύ όμορφων φυσικών δοντιών. Μπορεί κανείς να αλλάξει το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών του, πάντα μέσα σε κάποια πλαίσια, κάνοντας έτσι μια πραγματικά ολική ανακατασκευή του χαμόγελού του.

Τα ούλα δέχονται σε γενικές γραμμές καλά τις οδοντικές όψεις και εάν γίνεται σωστή στοματική υγιεινή, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτά. Οι όψεις πορσελάνης είναι ισχυρές με αρκετές έρευνες να μας δείχνουν ότι έχουν την αντοχή των φυσικών δοντιών ή και ακόμη μεγαλύτερη. Οι όψεις σύνθετης ρητίνης είναι λιγότερο ισχυρές αλλά συνήθως λειτουργούν και αυτές σωστά στο στόμα, χωρίς συχνά κατάγματα και ανάγκη επιδιόρθωσης. Οι όψεις πορσελάνης αντέχουν πάρα πολύ καλά στις χρωστικές από τα φαγητά, τα ποτά και το κάπνισμα ενώ οι όψεις σύνθετης ρητίνης προσροφούν περισσότερες χρωστικές. Και αυτές όμως, εάν γυαλιστούν σωστά, μπορούν να αποδώσουν για πολλά χρόνια πριν χρειαστούν κάποια συντήρηση.

Ένα μειονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση που κάποια όψη σπάσει, είναι πιθανό να μη μπορεί να επιδιορθωθεί και να πρέπει να αντικατασταθεί. Σαφώς, κάποιος που έχει τοποθετήσει οδοντικές όψεις, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα δόντια του σαν εργαλεία, να ανοίγει συσκευασίες, να κόβει κλωστές ή να δαγκώνει πάγο με αυτές. Ένα άλλο σημείο που θεωρείται μειονέκτημα είναι ότι οι όψεις δεν αποτελούν αντιστρεπτή διαδικασία. Για να αποκατασταθεί η αισθητική του χαμόγελου πολλές φορές απαιτείται να τροχιστούν τα δόντια πριν την τοποθέτηση των όψεων και έτσι κάποιος δεσμεύεται να έχει όψεις για την υπόλοιπη ζωή του. Οι όψεις πορσελάνης συνήθως χρειάζονται αντικατάσταση μετά από 15-20 χρόνια ενώ οι όψεις ρητίνης μετά από 7-10. Ένα βασικό μειονέκτημα των οδοντικών όψεων, ιδιαίτερα των όψεων πορσελάνης, είναι το κόστος τους και μάλιστα το ότι δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, κάποιος που έχει τοποθετήσει στα δόντια του οδοντικές όψεις, πρέπει να είναι πιο προσεκτικός με τη στοματική υγιεινή (βούρτσισμα και νήμα) από ότι αν δεν είχε τις όψεις γιατί είναι πιο εύκολο να κάνει ουλίτιδες ή να χαλάσουν τα δόντια του στο σημείο που οι όψεις εφάπτονται με αυτά. Γι’ αυτό το λόγο απαιτούνται και τακτικοί επανέλεγχοι από τον οδοντίατρο, συνήθως ανά 6 μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Για συνεχείς ενημερώσεις εγγραφείτε στο Newsletter του smile-clinic.gr

Κριτικές Google
zoi spyrou
zoi spyrou

5 out of 5 stars

posted 3 weeks ago

Ειστε παρα πολυ τυχεροί ολοι όσοι διαμενετε στη θεσσαλονικη και μπορείτε να επωφεληθείτε των υπηρεσιών του γιατρού, του κυρίου Γιαννακόπουλου!
Υπέροχος άνθρωπος, αξιέπαινος επιστήμονας, πολύ ψαγμένος στο αντικείμενό του, κατεχει αριστα γνώση και διαθετει εκδηλα μεγάλη πειρα, χαρακτηριστικά που συναπαρτιζουν τον άψογο επαγγελματία! Το οτι δεν βλέπει τον ασθενη ως χρημα ειναι οφθαλμοφανές από το πολύ χρήσιμο και σπουδαίο έργο που διάγει στο blog "smile clinic blog", οπου παρεχει νυχθημερον - το προσυπογράφω- ΔΩΡΕΑΝ και συνεπώς ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες ατομα, τα οποία γνωρίζει οτι δεν είναι ασθενείς του και πολλα εκ' των οποίων δεν θα γίνουν και ποτέ! Συγγνώμη για τη φλυαρία, αλλα θεωρω πως ημουν οσο πιο περιληπτική γινοταν για να καταφέρω να σκιαγραφησω συλλήβδην εναν τέτοιο Επιστήμονα και Άνθρωπο!!!

Stefanos Fragos
Stefanos Fragos

5 out of 5 stars

posted 2 months ago

Όμορφος χώρος, εξαιρετικός ιατρός, άψογη εξυπηρέτηση. Έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος.

K Roussou
K Roussou

5 out of 5 stars

posted 7 months ago

Ο κ. Γιαννακόπουλος είναι ένας, μη πώ ο μοναδικός, άνθρωπος και επιστήμονας με γνώσεις και ενδιαφέρον πάνω από όλα για τους ασθενείς. Από την ως τώρα πορεία μου σχεδόν ένα χρόνο με τους συναδέλφους της ειδικότητας του, για ένα επίπονο θέμα που προέκυψε είναι ο μόνος που παρόλο που δεν είμαι ασθενής του και η επικοινωνία μας έγινε μέσω του Blog που διατηρεί, που κάθησε να μου απαντήσει στο τι μπορεί να έχει συμβεί και να με βοηθήσει ψάχνωντας ακόμα περισσοτερο εις βάθος την περίπτωση μου χωρίς να έχει το παραμικρό οικονομικό και προσωπικό όφελος. Φαντάζομαι αν αυτό το κάνει για μία άγνωστη, τι κάνει για τους ασθενείς του.

Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράφω την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μου που ενώ δεν με έχει δει ποτέ κλινικά καθώς είμαστε σε άλλες πόλεις και μου είναι πολύ δύσκολο να τον επισκεφτώ, ασχολήθηκε να μου εξηγήσει και να μου δώσει την επιστημονική άρτια άποψη του.

Μακάρι σαν τον κ. Γιαννακόπουλο όλοι οι λειτουργοί του κλάδου να έμπαιναν αντίστοιχα ανιδιοτελώς ή μη στην διαδικασία να απαντήσουν, να καθησυχάσουν και να δείξουν την ανθρωπινη πλευρά τους στον ασθενή που πονάει και δεν έχει την κατάρτιση να καταλάβει τι του συμβαίνει, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος...

Follow Us