- Bonding – Όψεις σύνθετης ρητίνης
- Αισθητική Οδοντιατρική
- Δόντια που λείπουν
- Εμφυτεύματα
- Ενδοδοντία – Απονευρώσεις
- Ενημέρωση-Οδηγίες-Συμβουλές
- Ένθετα Πορσελάνης
- Εξαγωγές Δοντιών – Φρονιμίτες
- Λευκά Σφραγίσματα
- Λεύκανση
- Νόσοι του στόματος
- Οδοντιατρική ακτινογραφία
- Ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες – Ζιρκονία
- Ορθοδοντική
- Όψεις Πορσελάνης
- Παιδοδοντία
- Περιοδοντολογία
- Στοματική Υγιεινή – βούρτσισμα, νήμα κ.λπ.
- Χωρίς κατηγορία
Έμμεσες (από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο) και άμεσες οδοντικές όψεις (bonding); Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Οδοντικές όψεις στο εκμαγείο. Μετά την κατασκευή τους από τον οδοντοτεχνίτη θα συγκολληθούν στα δόντια του ασθενή. Οι όψεις πορσελάνης με τις όψεις ρητίνης δεν φαίνονται ιδιαίτερα διαφορετικές σε μια τέτοια φωτογραφία αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για τελείως διαφορετικά υλικά με τελείως διαφορετικές τεχνικές κατασκευής.
Οι όψεις πορσελάνης είναι υποχρεωτικά έμμεσες αποκαταστάσεις και αυτό σημαίνει ότι κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο από τον οδοντεχνίτη πάνω σε ένα εκμαγείο που έχει κατασκευαστεί από ένα αποτύπωμα που παίρνει ο οδοντίατρος από τα δόντια του ασθενή. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να κατασκευαστούν, στα δόντια τοποθετούνται προσωρινές αποκαταστάσεις. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος αφού δοκιμάσει τις όψεις για να διαπιστώσει την καλή εφαρμογή και την αισθητική τους, τις συγκολλά στα δόντια. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κατασκευάζονται και οι έμμεσες όψεις ρητίνης, που ως μοναδική διαφορά έχουν το υλικό κατασκευής.
Όψεις ρητίνης όμως μπορούν να κατασκευαστούν και απευθείας πάνω στα δόντια του ασθενή από τον οδοντίατρο, χωρίς να συμμετάσχει σε κανένα στάδιο ο οδοντοτεχνίτης. Η σύνθετη ρητίνη είναι ένα υλικό σαν πάστα, εύπλαστο, που πολυμερίζεται και σκληραίνει με το γνωστό μπλε φως που χρησιμοποιείται συχνά στα οδοντιατρεία. Σε αυτή την περίπτωση οι όψεις ρητίνης είναι άμεσες (τελειώνουν αμέσως και δεν υπάρχει αναμονή για την εργασία του οδοντοτεχνίτη, ούτε προσωρινές αποκαταστάσεις). Αυτές αναφέρονται συχνά ως bonding γιατί τα υλικά αυτά διαπλάθονται και συγκολλούνται στα δόντια ταυτόχρονα.

Οι άμεσες όψεις ρητίνης κατασκευάζονται απευθείας στο στόμα του ασθενή από τον οδοντίατρο.
Οι έμμεσες όψεις είναι συνήθως ανθεκτικότερες γιατί κατασκευάζονται στο εργαστήριο από υλικά υψηλότερων προδιαγραφών αλλά χρησιμοποιούνται και μηχανήματα που δίνουν καλύτερες ιδιότητες στα υλικά, όπως για παράδειγμα οι ειδικοί φούρνοι που πολυμερίζουν καλύτερα την σύνθετη ρητίνη. Ο έλεγχος της αισθητικής είναι στον οδοντοτεχνίτη, αλλά συνήθως το τελικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο γιατί αυτός εργάζεται πάνω σε ένα εκμαγείο, χωρίς τους περιορισμούς που υπάρχουν στο στόμα του ασθενή. Από την άλλη πλευρά, οι άμεσες όψεις είναι οικονομικότερες, τελειώνουν συνήθως σε μια συνεδρία και ο οδοντίατρος έχει τον πλήρη έλεγχο της εργασίας.
Στο επόμενο σημείωμα θα δούμε ποιά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση των διαφόρων τεχνικών των οδοντικών όψεων.