- Bonding – Όψεις σύνθετης ρητίνης
- Αισθητική Οδοντιατρική
- Δόντια που λείπουν
- Εμφυτεύματα
- Ενδοδοντία – Απονευρώσεις
- Ενημέρωση-Οδηγίες-Συμβουλές
- Ένθετα Πορσελάνης
- Εξαγωγές Δοντιών – Φρονιμίτες
- Λευκά Σφραγίσματα
- Λεύκανση
- Νόσοι του στόματος
- Οδοντιατρική ακτινογραφία
- Ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες – Ζιρκονία
- Ορθοδοντική
- Όψεις Πορσελάνης
- Παιδοδοντία
- Περιοδοντολογία
- Στοματική Υγιεινή – βούρτσισμα, νήμα κ.λπ.
- Χωρίς κατηγορία
Λευκά Σφραγίσματα: Παρουσίαση περιστατικού κατάγματος πρόσθιου δοντιού
Τα λευκά σφραγίσματα, αν και προτείνονται πλέον και για τις οπίσθιες περιοχές, δίνουν λύση σε διάφορα προβλήματα των προσθίων δοντιών. Με αυτά, μπορεί να αποκατασταθεί αισθητικά αλλά και λειτουργικά ένα χαλασμένο ή σπασμένο δόντι. Τα σύγχρονα υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά επιτρέπουν στον Οδοντίαστρο να συνδυάζει διαφορετικά χρώματα και ημιδιαφάνειες, δίνοντας έτσι ένα ιδιαίτερα φυσικό αποτέλεσμα. Τα λευκά σφραγίσματα δεν απαιτούν καθόλου τρόχισμα υγιούς οδοντικής ουσίας, παρά μόνο του χαλασμένου τμήματος του δοντιού.
Στο σημερινό σημείωμα παρουσιάζεται περιστατικό νέου ατόμου που έσπασε τον κεντρικό τομέα της άνω γνάθου. Έγινε ελάχιστο γυάλισμα του δοντιού και τοποθετήθηκαν υλικά που συνδύαζαν τις οπτικές ιδιότητες της αδαμαντίνης και της οδοντίνης του σπασμένου τμήματος του δοντιού. Το αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια, εάν ο ασθενής ασκεί σωστή στοματική υγιεινή και επισκέπτεται τακτικά τον οδοντίατρο για τη συντήρηση της αποκατάστασης.

Κάταγμα κοπτικής γωνίας σε κεντρικό τομέα της άνω γνάθου

Αποκατάσταση της σπασμένης κοπτικής γωνίας με λευκό σφράγισμα σύνθετης ρητίνης
Ένθετα Πορσελάνης: Μια συντηρητική μέθοδος αντιμετώπισης ενός κατεστραμμένου δοντιού. Παρουσίαση περιστατικού
Τα ένθετα πορσελάνης αποτελούν μια συντηρητική μέθοδο αποκατάστασης ενός κατεστραμμένου δοντιού, που αλλιώς θα χρειαζόταν ολική κάλυψη με στεφάνη (θήκη). Τα ένθετα γίνονται όταν το δόντι δε μπορεί πλέον να αποκατασταθεί με μια έμφραξη (σφράγισμα), λόγω της μεγάλης φθοράς που έχει υποστεί. Για να καταλάβουμε ακριβώς τι είναι το ένθετο πορσελάνης, πρέπει να το σκεφτούμε σαν ένα σφράγισμα που αντί να το φτιάξει ο οδοντίατρος στο στόμα μας, το κατασκευάζει το οδοντοτεχνικό εργαστήριο και ο οδοντίατρος το κολλάει στο δόντι μας. Τα επένθετα πορσελάνης είναι μια ακόμη πιο εκτεταμμένη αποκατάσταση από τα ένθετα, όπου καλύπτονται και οι κορυφές (φύματα) του δοντιού.
Τα ένθετα έχουν βάσει ερευνών, μακροβιότητα κατά μέσο όρο επτά ετών. Το βασικότερο όμως είναι ότι όλος ο χρόνος ζωής τους είναι κέρδος για ένα δόντι, καθότι εάν δε γινόταν ένθετο, θα έπρεπε το δόντι να τροχιστεί πολύ, για να γίνει μια στεφάνη. Οπότε, η κατασκευή της στεφάνης αναβάλλεται μετά το τέλος ζωής του ενθέτου, εάν αυτό δεν είναι δυνατόν να ξαναγίνει.
Τα ένθετα έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και αντενδείξεις. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να γίνονται σε απονευρωμένα δόντια.
Στο σημερινό σημείωμα παρουσιάζεται περιστατικό ενθέτου πορσελάνης. Το δόντι της ασθενούς είχε ένα παλιό μαύρο σφράγισμα αμαλγάματος, το οποίο συντέλεσε στο κάταγμα του δοντιού, καθότι τα μαύρα σφραγίσματα δεν συγκολλούνται στα δόντια και πολλές φορές λειτουργούν σαν σφήνες μέσα σε αυτά, που προκαλούν κατάγματα. Μετά την χορήγηση τοπικής αναισθησίας και την αφαίρεση του αμαλγάματος, λήφθηκε αποτύπωμα των δοντιών το οποίο στάλθηκε στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο για να κατασκευαστεί το εκμαγείο (ομοίωμα των δοντιών), και στη συνέχεια το ένθετο. Μετά από μερικές μέρες η αποκατάσταση συγκολλήθηκε στο δόντι και το απεκατέστησε πλήρως, λειτουργικά αλλά και αισθητικά. Στο μεσοδιάστημα, στο δόντι ήταν τοποθετημένο ένα προσωρινό σφράγισμα.

Σπασμένο δόντι με παλιά έμφραξη αμαλγάματος

Μετά τη συγκόλληση ενός ενθέτου πορσελάνης
Μπορεί η περιοδοντίτιδα να προκαλέσει σακχαρώδη διαβήτη και καρδιοπάθειες;
Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες που έδειξαν ότι η στοματική και η περιοδοντική μόλυνση και φλεγμονή είναι ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στην εμφάνιση ή την επιδείνωση συγκεκριμένων παθήσεων της γενικής υγείας. Κυρίως μελετήθηκαν η σχέση της περιοδοντικής νόσου με τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιαγγειακές νόσους, τα περιγεννητικά προβλήματα και οι αναπνευστικές δυσλειτουργίες. Έχουν επίσης αναφερθεί και άλλες παθήσεις που μπορεί να επηρεάζονται από τη στοματική φλεγμονή, όπως είναι η άνοια, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και κάποιες μορφές καρκίνου, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις τα στοιχεία δεν είναι τόσο ισχυρά.
Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση στις 30 Αυγούστου του 2013:
- Η βιβλιογραφία που ελέγχει τη σχέση της περιοδοντίτιδας με συγκεκριμένες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές νόσοι, τα περιγεννητικά προβλήματα και οι αναπνευστικές παθήσεις είναι σημαντική. Περιλαμβάνει εργαστηριακές μελέτες, μελέτες σε πειραματόζωα, κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και επηδημιολογικές μελέτες, σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες.
- Η παραπάνω συσχέτιση περιοδοντίτιδας και νόσων μπορεί να εξηγηθεί βάσει βιολογικών αρχών. Μπορούν να υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις των στοματικών μικροβίων σε απομακρυσμένους ιστούς και όργανα, όπως επίσης και στα στοιχεία της στοματικής φλεγμονής που παράγονται στους περιοδοντικούς ιστούς.
- Συστηματικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συντηρητική θεραπεία της περιοδοντίτιδας σε ασθενείς με διαβήτη, μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα για τουλάχιστον 3 μήνες.
- Όλοι οι λειτουργοί της υγείας πρέπει να κατανοούν πλήρως τη σχέση των στοματικών νόσων με τη γενικότερη υγεία.
- Η έμφαση στη στοματική υγεία και τον έλεγχο των στοματικών και περιοδοντικών μολύνσεων πρέπει να είναι ένα σημαντικό τμήμα της θεραπευτικής στρατηγικής.
- Οι εθνικοί οδοντιατρικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες πρέπει να λάβουν ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στην ενημέρωση και την επαγρύπνηση του κοινού.
- Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI), συνεργαζόμενη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), πρέπει να ενισχύσει δυναμικά το να συμπεριλαμβάνεται η στοματική υγεία στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων έτσι ώστε να διευκολύνεται η θεραπεία του πληθυσμού.
Πηγή: FDI Policy Statement, Oral Infection/Inflammation as a Risk Factor for Systemic Diseases, Revised version adopted by the FDI General Assembly: 30 August 2013 – Istanbul, Turkey.